Film| Kultura

Srbi - novi holivudski bad guys

alexlambros RSS / 12.12.2008. u 18:07
 AleXandar Lambros
 
 
I tako dođosmo do ključnog pitanja - zašto se Holivud okomio na Srbe? Od 1977. pa do danas snimljeno je 18 filmova u kojima arapski teroristi vršljaju po Americi, a samo za poslednjih desetak godina više od 20 filmova sa Srbima kao zlikovcima i još približno toliko u kojima se Srbi predstavljaju kao teroristi.

Na international movie data base internet stranici dobije se spisak od skoro 300 filmova kada se kao ključna reč u pretraživanju ukuca reč "terorizam". Među tim filmovima dobar deo je onih u kojima prljave poslove obavljaju Srbi, Hrvati, Rusi koji se izdaju za Srbe ili Hrvate, Hrvati koji se izdaju za Srbe ili Ruse i tako dalje. Za sve to vreme u svetu nije zabeležen ni jedan jedini teroristički akt izveden od strane Srba, ne samo protiv američkih interesa nego protiv bilo koga. I to uprkos nezapamćenom maltretiranju kome su Srbi od Amerikanaca bili izloženi a koje je kulminiralo besomučnim bombardovanjem 1999.
Jedan od holivudskih filmova sa Srbima kao teroristima je i maloumni Extreme Ops. Jedna filmska ekipa odlazi u austrijske Alpe nedaleko od granice sa bivšom Jugoslavijom kako bi za potrebe neke reklamne kampanje snimila trojicu ekstremnih sportista koji na snoubordovima beže pred snežnom lavinom. Međutim, ekipa nije svesna da snimaju u blizini skrovišta izvesnog Slobodana Pavla, srpskog ratnog zločinca u bekstvu. Pošto su ga slučajno uhvatili na snimku ekipa biva uvučena u poteru na život i smrt kroz planine sa mnogo scena vratolomnog skijanja, snoubordinga, skaj dajvinga, raftinga, helikoptera, motorcikla i skakanja sa stena.
Behind Enemy Lines, 24, The Peacemaker, Bad Company, bezbroj epizoda JAG serije kojoj su Srbi česta meta ... spisak je zapanjujući. Dakle, zašto Srbi? Prvo, Srbi su beli, čime se ispunjava osnovni zahtev političke korektnosti. Belci protiv belaca je u redu, belci protiv crnaca, žutih Azijata, tamnoputih Arapa, to bi već bio ozbiljan problem. Drugo, Srbi su politički potpuno nemoćni, dakle neće se uvrediti niko osim samih Srba, a koga je još uopšte briga za njih.
bljuzga nad bljuzgama
bljuzga nad bljuzgama

S obzirom na sveprisutnost masovne zabave u Americi i dominaciju američke industrije zabave na svetskom tržištu, uopšte se ne bi smeo podceniti uticaj američke popularne kulture na formiranje individualne svesti na nižoj, odnosno javnog mnenja na višoj instanci. Istoriju možda pišu vladini plaćeni učenjaci i lažljivi novinari ali je kroz filmove i televiziju do stupidnosti uprošćena forma masovne zabave ta koja u umove masa urezuje razne predstave, pa i one istorijske.
Devedesetih godina sa ratovima u bivšoj Jugoslaviji na svim naslovnim stranama i udarnim vestima, američki biznis zabave pohitao je da unovči misteriozni pokolj s druge strane planete. Stvarni događaji koji su najpre pogrešno predstavljani u medijima, dodatno su iskrivljeni tumačenjima raznoraznih stručnjaka za balkansku problematiku ili plaćenih PR zastupnika (dokumentarni film Ethnic Cleasing do detalja opisuje kako je izvesna PR kompanija Ruder Finn sprovela uspešnu medijsku kampanju koja je međunarodno mnenje okrenula protiv Srba), da bi potom bili dokrajčeni tumačenjem profesionalnih tvoraca iluzija.
Pre tragične ljubavne afere u Moulin Rouge Nicole Kidman je najpre morala da uz pomoć Georgea Clooneya, spasi svet od jednog Srbina sa nuklearnom bombom u rancu u filmu Peacemaker (1997). Srpski zlikovac bio je ni manje ni više nego poslanik narodne skupštine Republike Srpske koji je najpre morao da ubije jednog svog kolegu kako bi sebi osigurao mesto u političkoj delegaciji za Njujork. Njegov motiv? Osveta Ujedinjenim Nacijama jer su snajperisti ubili njegovu porodicu a vojnici mirovnih snaga nisu učinili ništa da to spreče.
Nije potrebno temeljno poznavanje balkanskih prilika da se uoče nedoslednosti. Pre svega, bosanski Srbi nikada nisu posedovali nuklearno oružje, niti postoje ikakvi dokazi da su pokušavali da ga nabave. Drugo, motiv koji se "teroristi" pripisuje je potpuno bezvezan - bosanski Srbi nikada nisu ni očekivali pomoć od UN, muslimani su bili ti koji su na nju računali. Nije da Srbi nisu imali ništa protiv UN i Amerike - na kraju krajeva, oni su i pomogli njihovim neprijateljima i to često putem pravih terorista (mudžahedina). Ali, dobru priču ne treba kvariti istinitošću.
U naučno-fantastičnoj seriji Seven Days United Paramount Networka, zli bosanski Srbi bili su tema dve epizode. U jednoj se američki heroj vratio unazad kroz vreme kako bi bosanske Srbe sprečio da od domaćih, američkih terorista kupe plutonijum, a tema druge epizode bila je spašavanje američkih talaca iz kandži okrutnih Srb
Serb Power
Serb Power
a.
Najčešći posetici Bosne su likovi hit serijala televizijske mreže CBS - JAG (Judge Advocate General). U jednoj od prvih epizoda nesavladivi advokat-pilot Harmon Rabb Jr. ide u misiju vazdušnog napada iznad Bosne. Nakon toga pomaže spašavanje američkih pilota, zatim odlazi u još jednu misiju bombardovanja, ovog puta Kosova i čak spašava američke obaveštajne operativce iz ruku italijanske mafije koju plaćaju Srbi.
U jednoj od epizoda komandant Rabb u svojstvu advokata zastupa izvesnog suviše revnosnog kolegu pilota koji je greškom bombardovao ruske mirovne snage misleći da su to Srbi koji su počinili zločine. U stvari, pilot zapravo tvrdi da je video zločine pre toga i zakleo se da neće dopustiti da se oni ponove. Ovo je previše čak i za bujnu maštu.
Samo neko ko nema blagog pojma o srpskoj vojsci može da predpostavi da ona koristi iste transportere za ljudstvo kao i Rusi. Pošto ne koristi time ključna tačka zapleta postaje potpuno besmislena. Ne samo to, srpske snage nisu ni bile na Kosovu u vreme kada su se "mirovne snage" pojavile. Ostala je samo šačica srpskih civila i jedini zločini kojima je NATO bio svedok jesu oni albanske OVK. Naravno, to se nigde ne pominje, pošto bi to moglo da iskomplikuje priču.
 
Takve kolosalne gluposti više su pravilo nego izuzetak na TV kanalima. U jednoj drugoj hit seriji TV mreže Fox pod nazivom 24 glumac Dennis Hopper glumi Srbina Viktora Dražena, optuženog za zločine na Kosovu. Naravno, svi su čuli i znaju za zločine na Kosovu iako nijedan od njih nije izronio iz mračne senke maštovitih spekulacija. Ali, svakako je najveća moguća ironija koja se da zamisliti da srpski terorista nosi hrvatsko ime uz koje mu je u svojstvu prezimena prikačeno još jedno hrvatsko ime. Biti toliko neobavešten ne samo da je stvar nadarenosti već i uloženog napora.
Među najlažljivijim stvarima snimljenim na temu ratova u bivšoj Jugoslaviji svakako je film iz 1997. Welcome to Sarajevo. To je navodno trebala da bude svojevrsna optužnica na račun novinarske ravnodušnosti u svetlu jednog ubistva kome su novinari bili svedoci. U stvarnosti je upravo baš to "zastupničko i navijačko" novinarsvo bilo to koje je bosanski rat učinilo toliko prljavim jer su se smrt i patnja namerno izazivali kako bi zapadnjačke kamere imale što spektakularnije i šokantnije snimke. Ovo nije jedini kliše koji Welcome to Sarajevo besramno podhranjuje - tu su takođe i masakri i koncentracioni logori. I, konačno, fokus borbe jednog zapadnjačkog reportera - siroče za koje se zapadni novinar bori da ga izvuče iz opkoljenog grada uprkos zabranama o evakuaciji je muslimanče. A ipak, devojčica čij
za probleme s probavom
za probleme s probavom
a je životna priča poslužila kao labavo nadahnuće za film je Srpkinja.
 
Međutim, možda je najuvredljiviji Behind Enemy Lines iz 2001. Patetično smeće reciklirane propagande u holivudskom pokušaju da se nekako profitira na jednoj krajnje neprijatnoj i ponižavajućoj priči poručnika Scott O'Gradya. Ishod je bio predvidljivo užasan.
U leto 1995. O'Gradyjev F-16 avion oboren je protiv vazdušnom raketom za vreme misije snimanja položaja bosanskih Srba u okviru priprema za NATO bombašku kampanju protiv njih. Uspeo je da se katapultira i krije u planinama nekoliko dana dok ga nisu spasili američki marinci, bez ikakvih problema i nepredviđenih situacija. Izgubiti vojni avion vredan više miliona dolara u sred bela dana zbog nekog zastarelog i prevaziđenog sistema protiv vazdušne odbrane, višednevno tumaranje planinama zapadne Bosne i izvlačenje helikopterom od strane američkih marinaca nije bog zna koliko herojska priča. Međutim, ovoj više manje ponižavajućoj epizodi dodata je herojska nota u trenutku kada su američkoj vladi bili potrebni heroji kako bi ućutkali kritičare američke politike na Balkanu.
O'Gradyjeva priča bila je toliko dosadna čak i nakon što su je vojska i štampa našminkali. Tako da se Holivud pojavio s jednom novom. Ovog puta "heroj" je bio navigator, koji je preživeo dok su pilota brutalno ubili poremećeni Srbi (u jednoj sceni oboreni pilot skriva se ispod gomile leševa jedne masovne grobnice srpskih žrtava). Navigator je zatim morao da beži spašavajući goli život kroz kišu metaka, minska polja i eksplozije da bi ga konačno spasio jedan neposlušni američki komandant. Ah, da, i usput je bio svedokom srpskih zločina i čak dokaze za njih izneo na svetlo dana!
Pravi O'Grady bio je oboren više od stotinu kilometara van ratom zahvaćenog područja, ni blizu onih mesta za koje se tvrdi da su poprište navodnih zločina. Ipak, na kraju filma tvrdi se da su prikupljeni "dokazi" poslužili na suđenjima za ratne zločine! Poznavajući metode haške inkvizicije možda ne bi trebalo da nas iznenadi da se dokazi prikupljaju iz holivudskih scenarija.
 
I ako mislite da ste se naslušali, odnosno nagledali dovoljno gluposti, znači da niste pogledali Harrison's Flowers. Harrison Lloyd je foto reporter, dobitnik Pulitzerove nagrade. Zbog svoje porodice on želi da napusti posao ratnog reportera i počne da se bavi nečim manje stresnim ali pre toga, po nagovoru urednika, pristaje na još jedan poslednji zadatak - u ratom razorenoj Jugoslaviji 1991. Njegovoj ženi Sarah, koju glumi Andie MacDowell javljeno je da joj je muž poginuo ali ona odbija da u to poveruje sve dok ne vidi njegovo telo. Završava u Vukovaru gde veruje da joj se muž nalazi. U međuvremenu njihov sin Cesar pazi na cveće iz očevog toliko voljenog staklenika, održavajući i cveće i nadu u životu. Naravno, ne ostavlja se mesta sumnji ko su zlikovci u divljačkom ratu koji je poslužio kao scenografija ovoj bljutavoj melodrami - odvažna heroina šeta kroz ruševine Vukovara s kamerom na gotovs (jer i ona je novinar) dok krvožedni Srbi otvaraju vatru na sve što nije srpsko.
Da se valjano dokumentuju razmere i obim izvrtanja činjenica vezanih za balkansku tragediju samo u okviru američke popularne kulture zadatak je koji zahteva ne samo mnogo vremena već i napora. Ovo su bili samo neki od upadljivijih primera. Pronalaženje onih drugih, tačnijih opisa mnogo je lakši zadatak. Njih jednostavno nema.

Atačmenti



Komentari (188)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

man ray loves me man ray loves me 18:12 12.12.2008

zasto su srbi novi bad guys?

zato sto rade serbedgia cepa.
loader loader 12:26 13.12.2008

Re: zasto su srbi novi bad guys?

Zato što su Srbi krajem osamdesetih godina kolektivno procenili da se isplati ući u sukob sa skoro svima ostalima, a sa zapadom pre svega. Zato što smo time SAD i mi postali ratni neprijatelji. Zato što ako ste nekome ratni neprijatelj, taj vas kroz vesti, a onda i kroz filmove prikazuje - naravno - kao lošeg momka. Ili se ovde i posle svega očekuje da nas prikažu kao demokrate i anđele?!

U redu je da se ukaže na slučaj prikazivanja Srba kao loših momaka, i da se pokuša sa popravljanjem te slike. Ali ostaje krajnje nejasno kako neko može da se iznenađuje što nas Amerikanci prikazuju kao teroriste!

To je samo jedna od cena onoga na šta smo se odlučili pre ravno 20 godina. Svakoga dana kukumavčimo zbog neke od tih posledica, odnosno cena!

Tada smo rekli... Šta smo beše rekli? Tada, pre 20 godina smo većinski rekli - Ma, ne mogu nam ništa..; ma, mi ćemo...; ma, mnogi su se o nas slomili..; ma, ne znaju oni šta je Srbin; ma, nema te cene koju nismo spremni da platimo za..! - i čvrsto sprovodili te svoje samoubilačke mantre više od decenije!

E, ako smo tako tada rekli, onda nema cviljenja zbog udaraca koje smo potom naprimali. A o tome, kako će nas prikazivati u filmovima, trebali smo da razmišljamo tada.

Sada ne treba da cvilimo što to jeste tako, nego da sebe podsetimo iz kog razloga je tako!!

Ako, pak, nećemo da se prisetimo i steknemo nauk, nego hoćemo da kukumavčimo, infantilno i licemerno, onda za nas nema puno nade ni za ubuduće!


Doctor Wu Doctor Wu 13:45 13.12.2008

Re: zasto su srbi novi bad guys?

Zato što su Srbi krajem osamdesetih godina kolektivno procenili da se isplati ući u sukob sa skoro svima ostalima, a sa zapadom pre svega.

To jednostavno nije tačno. Srbi (tj onaj militantniji deo) su s početka 90-tih živeli u uverenju da će Zapad ostati po strani u slučaju sukoba (nije li i jedan Šešelj išao u američku ambasadu da prijavljuje svoje srpske četnike za prvu invaziju na Irak? Nije li i sam Milošević doveo 1993. američkog Srbina, Milana Panića, za premijera države?). Drašković i cela ta rojalističko-četnička retorika je bila na fonu saradnje s Amerikancima (i podrškom novom kapitalističkom poretku).

Pre će biti da su Amerikanci u liliputanskom ratu koji se odvijao u bivšoj YU odabrali svog igrača, a u skladu sa svojim globalnim interesima (saradnja sa arapskim svetom u slučaju Bosne i izbegavanje konfrontacije s Nemcima u slučaju Hrvatske). Podrška Albancima je, pre svega, posledica duboke korumpiranosti američkog političkog sistema.

edit: nije li na kraju i g. Vučo i ex službenica SIPa Biserko bile u kratkotrajnoj ljubavi sa Mirom Marković (koja je, zajedno sa svojom ćerkom, u preziru svega što je srpsko, ultimativna žena u crnom) i JUL-om (eh, ta levica) tokom drakonske blokade Republike Srpske i novonađenog jugoslovenstva tokom 1994. godine? (naravno, samo donde i u meri koja je odgovarala bračnom paru Milošević).
Exitus Letalis Exitus Letalis 16:41 13.12.2008

Re: zasto su srbi novi bad guys?

Tada smo rekli... Šta smo beše rekli?

srbija se saginjati neće!
ješćemo korenje!
loader loader 17:02 13.12.2008

Re: zasto su srbi novi bad guys?

To jednostavno nije tačno. Srbi (tj onaj militantniji deo) su s početka 90-tih živeli u uverenju da će Zapad ostati po strani u slučaju
To je jednostavno tačno (da smo onda odabrali dekadenciju i sukob). I, u pitanju nisu devedesete godine, već kraj osamdesetih. Devedesete su samo posledica, kad su mehanizmi bili već uveliko pokrenuti. Vi na žalost gledate samo posledice. I površinu. I to površinu koja pruža privid da "smo mi a ne oni u pravu". No, previše rasprava na tu temu je bilo (pogledajte neku od njih). Trebalo bi ovde mnogo prostora da se iznova objasni kako su to Srbi na raskršću, krajem 80-tih, odabrali stranputicu, a tadašnji srpski estabilišment (marksisti, pa kasnije nacionalisti, pa tajkuni) žestoko se obogatio na toj krvavoj priči. No, svako neka veruje u ono u šta želi.
loader loader 17:21 13.12.2008

Re: zasto su srbi novi bad guys?

srbija se saginjati neće!
ješćemo korenje!
Lepo prisećanje, Exitus :)
Pa, ok!
Samo, ja ne videh da su tadašnji drugovi, kasnije nacionalisti, a danas tajkuni bili voljni da jedu korenje!
Gde doslednost, gde pravoslavna negramzivoljubivost..?!
Doctor Wu Doctor Wu 17:56 13.12.2008

Re: zasto su srbi novi bad guys?

To je jednostavno tačno (da smo onda odabrali dekadenciju i sukob).

Da, u vezi dekadencije se slažem. Samo, problem je bio u tome što na srpskoj političkoj sceni kraja 80-tih i nije postojalo ništa osim dekadencije tako da bi rezultat bio isti bez obzira koja struja da je pobedila (sa Draškovićem bi, možda, prošli i još gore, mada je teško zamisliti kako bi to gore izgledalo i odnosu na ono što se desilo). Što se tiče korena svega, oni sigurno nisu postavljeni krajem 80-tih, već mnogo ranije. 45 godina komunističke diktature, makar i blage kao što je bila Titova, nije moglo da proizvede ništa normalno. A, na žalost, ideološki koreni te diktature su se najbolje primili u Beogradu.

Priče o tome ko je u pravu ko nije smatram u kontekstu nacionalnih interesa potpuno bespredmetnim. Albanci se na Kosovu nisu borili za multietničko Kosovo nego za nacionalno homogeni prostor "očišćen od Slovena", kako to vole da kažu borci Albanske nacionalne armije, a Amerikanci su ih u tome zdušno podržali. Slična je stvar i sa Hrvatima- Galbrajt je lično bio uključen u organizaciju etničkog čišćenja Krajine ne zato što je Milošević bio nekooperativan nego upravo suprotno. Bombardovanje srpskih položaja u Republici Srpskoj je izvršeno nakon navedene blokade 1994. godine (ako se sećate kraja 80-tih, svakako se sećate i proleća i leta 1994. kada su u Beogradu blokirani kamioni humanitarne pomoći za banjalučku bolnicu, jer, zaboga, takva su vremena bila, i drakonskom blokadom na Drini se trebalo dodvoriti velikom gazdi. Naravno, beogradske NGO su u to doba bile zauzete drugim problemima).

Smatrate li, dakle, da su "oni u pravu"? Miran raspad Jugoslavije nikada nije bila opcija. Svaki nagoveštaj rešenja (Kutiljerov plan, na primer) je bio ubijan u povoju ne bi li se sukob raspirio, a kraj je bio takav kakav je bio (mučan i krvav). Ni srpski ni ostali narodi tu nikada nisu bili pitani već su bili izmanipulisani.
loader loader 19:11 13.12.2008

Re: zasto su srbi novi bad guys?

Vi opet govorite o posledicama, koje su na snagu stupile 90-tih. Naš izbor stranputice desio se '86, '87, '88, '89... Ajmo, da se ne bi više ponavljali, jedno veoma jednostavno pitanje - Zašto mi (umesto Slovenaca) nismo bili predlagači da se modernizuje i reformiše političko-ideološki aparat, da mi pokrenemo neku svoju "Mladinu", da mi prvi stupimo u nove kvalitativne kontakte svih vrsta sa vodećim zemljama zapada..? Ne, nego smo iz sve snage (i politički vrh, i ogromna većina običnog sveta) navrli da pljujemo po svemu što bi moglo da dirne u socijalističku Jugoslaviju i njen uveliko prevaziđeni sistem vrednosti. Svojim očima gledao sam tada obične ljude sa koliko negativne strasti reaguju i na najmanju sumnju da bi neko mogao da im dirne u stari, ustajali sistem! Zašto mi kao najveći, a mnogi će i dan-danas reći najpametniji i najtalentovaniji narod ondašnje države nismo prednjačili u tim idejama ako smo već tako napredni? Ne, uradili smo upravo suprotno. Neukost, zaslepljenost i arhaičan način rasuđivanja odagnali su svaku našu šansu da na velikoj raskrsnici s kraja 80-tih odaberemo autoput. Umesto autoputa odabrali smo slepi puteljak kroz istoriju, puteljak koji je džombav, uzan, neosvetljen, nagnut, osvojen trnjem... Naši intelektualci iz akademije nauka su 19-vekovnom logikom plasirali tezu da su Srbi ugroženi od strane svih ostalih... Tako su nam svi postali neprijatelji. Naravno, marksisti na vlasti sve vreme zatežu strunu sve lošijih odnosa sa svima ostalima, zapravo održavajući svoju ekonomsku poziciju, u međuvremenu bivajući umesto marksista nacionalisti, pa na kraju otvoreni kapitalisti! Narod ih sve vreme većinski podržava. I neukost je cena! Konačno, nisu čerupali državu samo marksisti. I narod sam je čerupao državu, neplaćanjem računa, sitnim utajama poreza... Ali narod je štetu naneo pre svega svojom odlukom da to lopovsko, haotično i politički krajnje dekadentno stanje ozvaniči kao jednu prihvatljivu kategoriju, ne misleći na posledice. Dakle, neukost, gramzivost i kratkovidost se plaćaju. Rezultat je stravičan. A samo jedna od hiljadu vrsta štete je i ova što nas kroz holivudske splačine provlače kao zlikovce.
Doctor Wu Doctor Wu 19:37 13.12.2008

Re: zasto su srbi novi bad guys?

Zašto mi (umesto Slovenaca) nismo bili predlagači da se modernizuje i reformiše političko-ideološki aparat, da mi pokrenemo neku svoju "Mladinu", da mi prvi stupimo u nove kvalitativne kontakte svih vrsta sa vodećim zemljama zapada..?

Pa, vrlo jednostavno: zato što su u Beogradu, s jedne strane, sedeli raznorazne Buce Pavlovići, Ivani Stambolići, Živoradi Kovačevići, Bogdani Bogdanovići i Slobodani Miloševići, sve od reda rigidni komunisti, koji su se tukli o Titovo nasleđe. S druge strane, u Beogradu sredine i kraja 80-tih nije bilo kritične intelektualne mase koja bi pokrenula građansku svest- sve su bili "levičarski" i "ultralevičarski" intelektualci- kao što je to bio slučaj u Sloveniji. Mićunović, Đinđić, Pešić, Životić i ostali su bili robovi levičarske ideologije, praksisovci, koji su na liberalni kapitalizam gledali iz neke postmodernističke vizure kao na istorijski prevaziđeno uređenje. Đinđić je jedini evoluirao u svojim shvatanjima ali je to bilo mnogo kasnije. Vesna Pešić je, zajedno sa Latinkom Perović i Srdžom Popovičem, još uvek u SKOJu.

Prema tome, u Srbiji u vremenu o kome pričate nikakvog pravog izbora i nije bilo. Ekonomija jednostavno nije dopirala do srpskih mozgova u to vreme i, prirodno, jedina politička trka se mogla voditi u domenu nacionalnog. A tu su se pravili ekscesi svih vrsta, počevši od belih orlova i "srpskih heroja" Giške i Belog (kad se samo setim na koliko su mitinga opozicije bili spominjani ove kriminalčuge i ubice range jednog Legije) pa preko famoznih volova na Palama.

Narod, još jednom ponavljam, nikad niko ništa nije ni pitao jer on je tu da glasa ali ne i odlučuje. Kao što, uostalom, ne odlučuje nigde na svetu (da napravim malu digresiju, veliko je pitanje da li bi Amerikanci baš u tolikom broju glasali za Obamu da su znali da će on uspostaviti Klintonov režim bez Klintona).
loader loader 20:08 13.12.2008

Re: zasto su srbi novi bad guys?

Prema tome, u Srbiji u vremenu o kome pričate nikakvog pravog izbora i nije bilo.
Ako neko ne želi ili ne ume da odabere ono što je za njega bolje, nego bira ono što je za njega gore, to ne znači da ne postoji izbor. To samo znači da taj nije kadar da izabere valjano. Naša kakvoća je odredila karakter tog izbora. Ja ne mislim dakle na izbor tipa - Mi bismo želeli da... - već mislim na izbor koji se dešava mimo verbalnog iskaza, a pod potisnom snagom svega onoga od čega je neko sačinjen.

Vi upravo i sami potvrđujete da smo odabrali stranputicu. Rezultanta svih naših kvaliteta oličena je u tom fatalnom izboru. Možemo do sutra da nabrajamo ko je sve poimence učestvovao u takvom rasuđivanju, ali to više spada u zanimljivosti, nego u princip dešavanja. Ako smo tada bili takvi, kakvi i vi sami potvrđujete da jesmo bili, onda je naš izbor bespuća logična posledica.
Ekonomija jednostavno nije dopirala do srpskih mozgova u to vreme
Mnogo šta nije dopiralo do srpskih mozgova. Mi smo odabrali onim čime smo raspolagali. Odnosno, to što nas je činilo izabralo je naš put. Odredilo put, ako hoćete. Naš put je izabran svim našim zaslepljenostima i neumećima. Naša anahronost nam je odredila onaj džombav, nagnut i trnjem obrastao puteljak. I danas se njime spotičemo, uprkos konačno obrazovanoj, izgovorenoj volji da nekako dospemo na autoput koji smo na onoj raskrsnici krajem 80-tih promašili.
Doctor Wu Doctor Wu 20:39 13.12.2008

Re: zasto su srbi novi bad guys?

Naša anahronost nam je odredila onaj džombav, nagnut i trnjem obrastao puteljak. I danas se njime spotičemo, uprkos konačno obrazovanoj, izgovorenoj volji da nekako dospemo na autoput koji smo na onoj raskrsnici krajem 80-tih promašili.

Srpska anahronost je, pre svega, bila određena robovanjem komunističkim idejama. U loše definisanom sistemu u kome je mantra 45 godina bila kako ste najbogatiji u svemiru a u kome se sve to vreme prelivalo iz šupljeg u prazno, zatucan i iracionalan narod sa maglom u glavi je logičan proizvod. Na žalost, tragedija srpskog naroda je bila u tome što mu ni elita ništa nije bolja (pri tome ne mislim samo na usual suspects kao što su Ćosić, Krestić i Bećković).

Zato čovek ne može a da se ne štrecne kad vidi raznorazne Latinke Perović u političkim savetima nekih partija ili kad sluša ovejane partijske komesare kako drže političke pridike po ovde po blogu (pozdrav Dragecu).

S druge strane, u svemu postoji pomalo i elemenat usuda nezgodnog geografskog prostora kao i nečega što bi se moglo nazvati kilavošću Srba. Moderna Grčka je tek malo uređenija od Srbije iako ima dugu demokratsku tradiciju. Komšije Mađari i Rumuni su u više navrata u poslednjih 20-ak godina pravili loše izbore pa ih to, ipak, nije preskupo koštalo. Hrvati takođe. Crnogorci već 20 godina imaju mafijaša na čelu države (Đukanović svoju vlast stalno obnavlja na izborima) pa im se to ne obija o glavu. Austrija je pre neku godinu imala ortodoksnog fašistu na vlasti, bez nekih ozbiljnijih posledica.
loader loader 20:58 13.12.2008

Re: zasto su srbi novi bad guys?

Naravno, sve to stoji. Pa, ako znamo da smo na geografski nezgodnom mestu, ako imamo još neke "komparativne anomalije" - onda treba da se vladamo u skladu s tim i da primerimo svoje mogućnosti novonastajućim okolnostima. Nismo umeli, nije imao ko od nas, nismo se setili da treba baš to, nismo bili dovoljno trezveni... Pa, neko sa takvim osobinama ne može a da ne prođe loše. Te osobine njegove biraju mu put.

Za ove naše bliže i dalje komšije koje ste nabrojali nije bilo (naravno) skoro nikakvih posledica, jer oni se nisu deklarisali kao protivnici onima koji bi potencijalno mogli da ih kazne ili ugroze. Mi se na žalost jesmo tako deklarisali. Bezglavo smo krenuli u odbranu Berlinskog zida. Dakle, aj' da se više ne čudimo što imamo čvoruge od cigala koje su nam padale na glavu, već da se okrenemo menjanju nekih shvatanja, navika... Pozdrav :)
tyson tyson 21:40 13.12.2008

Re: zasto su srbi novi bad guys?

Exitus Letalis
ješćemo korenje!
Istini za volju, ovo je rekao Crnogorac (ješćemo korjenje), Branko Kostić



a.andjelkovic a.andjelkovic 18:59 14.12.2008

Re: zasto su srbi novi bad guys?

Na americke ucene i bahatost iz tog perioda,niko ne bi pristao.Niko ni danas ne "cvili i ne kukumavci,infantilno".Takvu politiku su mogli da sprovode samo uz pomoc Milosevica,koji je bio "balans mira na Balkanu."Naravno da im je i Tudjman bio neophodan za ostvarenje njihovih ciljeva.Slicne poduhvate,ali sa losom procenom,imali su i sa Bin Ladenom.Oni ga obucise,stvorise,te im se olupa o glavu.Iz iskustva sa Milosevicevim Srbima,sada teroristi nisu mudzahedini,ali Srbi jesu.Takvim kvalifikacijama,znaju da su bezbedni,a publici odgovara.Cak i nasoj.Komunizam je u Srbiji ostavio neizbrisiv trag.Samokriticni smo,a oni to prihvataju kao slabost.Svuda je to bila ideologija,sem u Srbiji-religija.Danas ima vise pristalica,izjasnjavaju se kao demokrate,nego u vreme Tita.Vide to oni dobro.
a.andjelkovic a.andjelkovic 19:14 14.12.2008

Re: zasto su srbi novi bad guys?

Na americke ucene i bahatost iz tog perioda,niko ne bi pristao.Niko ni danas ne "cvili i ne kukumavci,infantilno".Takvu politiku su mogli da sprovode samo uz pomoc Milosevica,koji je bio "balans mira na Balkanu".To je bio i dok je uvodio sankcije svom narodu u Republici Srpskoj.Kada se malo usprotivio,postade "balkanski kasapin".Naravno da im je i Tudjman bio neophodan za ostvarenje njihovih ciljeva.Slicne poduhvate,ali sa losom procenom,imali su i sa Bin Ladenom.Oni ga obucise,stvorise,te im se olupa o glavu.Iz iskustva sa Milosevicevim Srbima,sada teroristi nisu mudzahedini,ali Srbi jesu.Takvim kvalifikacijama,znaju da su bezbedni,a publici odgovara.Cak i nasoj.Komunizam je u Srbiji ostavio neizbrisiv trag.Samokriticni smo,a oni to prihvataju kao slabost.Svuda je to bila ideologija,sem u Srbiji-religija.Danas ima vise pristalica,izjasnjavaju se kao demokrate,nego u vreme Tita.Vide to oni dobro,zato nas koriste u te svrhe.Boje se terorizma,a ne Srba.Kada bi se bojali,ne bi na našoj teritoriji pravili novu drzavu-Kosovo.Takav presedan ni njima ne ide u prilog,ali za njih ne postoji UN,Savet bezbednosti,medjunarodno pravo,postoji samo njihova sila.
sybil sybil 05:28 15.12.2008

Re: zasto su srbi novi bad guys?

To jednostavno nije tačno. Srbi (tj onaj militantniji deo) su s početka 90-tih živeli u uverenju da će Zapad ostati po strani u slučaju sukoba (nije li i jedan Šešelj išao u američku ambasadu da prijavljuje svoje srpske četnike za prvu invaziju na Irak? Nije li i sam Milošević doveo 1993. američkog Srbina, Milana Panića, za premijera države?). Drašković i cela ta rojalističko-četnička retorika je bila na fonu saradnje s Amerikancima (i podrškom novom kapitalističkom poretku).

ovo su neopevane gluposti. ne mislite valjda da amerika nije imala pojma ko je ustvari milosevic i njegov rezim? demokrata, patriota, covek vizionar , covek i rezim koji zasluzuje punu podrsku demokratskog sveta ili mozda lopov, diktator i sadam husein. i vi ocekujete da amerika to podrzi ? da li treba da vas podsecam:
1) ko je srusio Antu Markovica, masona, izdajnika i spijuna (zamislite gde bi ova zemlja bila da je uspeo taj zapadni spijun i marineta, da nam nije mozda zapad tada postavio pitanje: hocete ovako ili ratove?)
2) ko je bio protiv visepartijskog sistema i pro-evropskih reformi koje su dolazile iz slovenije?
2) ko je hteo da menja granice koje su priznate posle WW II?
3) ko je napao dubrovnik (kakve veza ima dubrovnik sa srbijom?)
4) ko je zasluzan za ratne zlocine (ne rat, zlocine)?
5) ko je resavao srpsko nacionalno pitanje ratovima i genetskim ciscenjem? i naravno izgubio jer je resenje bilo: transormacija cele drzave u pro-evroskom duhu.
problem srbije jeste u tome sto je izabrala, ustolicila i slavila pljacku i lopovluk pod parolom - zastita nacionalnih interesa. ne mislite valjda da ce amerika to da podrzi. i nemojte sada molim vas nije u pitanju milosevic rezim. jeste, bas je to u pitanju. samo nemojte jos da pisete kako je sm americki covek koga su postavili da bi unistio srbiju. dosta vise. procitajte metafizicki klub: ideje koje su oblikovale ameriku (naravno prevoda na srpskom nigde ni od korova, razum ne stanuje u srbiji), pa razmislite gde je problem.


Pre će biti da su Amerikanci u liliputanskom ratu koji se odvijao u bivšoj YU odabrali svog igrača, a u skladu sa svojim globalnim interesima (saradnja sa arapskim svetom u slučaju Bosne i izbegavanje konfrontacije s Nemcima u slučaju Hrvatske). Podrška Albancima je, pre svega, posledica duboke korumpiranosti američkog političkog sistema.edit: nije li na kraju i g. Vučo i ex službenica SIPa Biserko bile u kratkotrajnoj ljubavi sa Mirom Marković (koja je, zajedno sa svojom ćerkom, u preziru svega što je srpsko, ultimativna žena u crnom) i JUL-om (eh, ta levica) tokom drakonske blokade Republike Srpske i novonađenog jugoslovenstva tokom 1994. godine? (naravno, samo donde i u meri koja je odgovarala bračnom paru Milošević).

i gde se nalazi mirjana markovic osim na listi interpola? u moskvi tamo gde stanuje elita. i ko su nam sada veci dobrocinitelji? oni koji proteruju manijake ili oni koji ih podrzavaju i tapsu po ramenima zarad sopstvenih interesa.
i naravno veliki razlog zasto nas amerikanci vide kao lose jeste u sledecem: ponasamo se i dalje kao ruska ekspozitura (ona koja stiti porodicu milosevic!) na balkanu. na svu srecu ne granicimo se sa rusima. svuda okolo nato. sta bi bilo da smo tamo gde je gruzija ne smem ni da zamislim.
Doctor Wu Doctor Wu 07:07 15.12.2008

Re: zasto su srbi novi bad guys?

ne mislite valjda da amerika nije imala pojma ko je ustvari milosevic i njegov rezim? demokrata, patriota, covek vizionar , covek i rezim koji zasluzuje punu podrsku demokratskog sveta ili mozda lopov, diktator i sadam husein. i vi ocekujete da amerika to podrzi ?

Ne, naravno. Amerika podržava samo demokrate i vizionare poput Pinočea, Reze Pahlavija, kralja Abdulaha... nikad oni ne bi podržavali Miloševića, naravno.
i naravno izgubio jer je resenje bilo: transormacija cele drzave u pro-evroskom duhu.

Na koji pro-evropski duh i transformaciju države tačno mislite? Pakrac? Knin? Pucanje na kolone beskućnika? Ili, možda, na onaj u Prištini 1999. (ili 2008., sve jedno). Etnički čistu Hrvatsku iii Kosovo?
sybil sybil 12:01 15.12.2008

Re: zasto su srbi novi bad guys?

Doctor Wu
ne mislite valjda da amerika nije imala pojma ko je ustvari milosevic i njegov rezim? demokrata, patriota, covek vizionar , covek i rezim koji zasluzuje punu podrsku demokratskog sveta ili mozda lopov, diktator i sadam husein. i vi ocekujete da amerika to podrzi ? Ne, naravno. Amerika podržava samo demokrate i vizionare poput Pinočea, Reze Pahlavija, kralja Abdulaha... nikad oni ne bi podržavali Miloševića, naravno.

ako aludirate na latinsku ameriku kao comski kad kaze rusi su se oduvek carski ponasali prema svojim kolonijama, malo tenkovi ali nista strasno u poredjenju sa amerikancima i latinskom amerikom. pazite sada. sta vi ocekujete?da amerika izmisli softver za opste prosvetljenje pojedinaca i sirokih narodnih masa.nema pinocea i slicnih diktatora u ceskoj, madjarskoj i mnogim zemljama istocne evrope i to je stvar kulture, svesti. sta bi po vasem misljenju amerika trebala da radi kada je nacin funkcionisanja tih drzava kriminal,paramilitarne formacije,ubistva.amerika je u nasem slucaju podrzala bolje,one koji su bili za eu i nato. kako bi drzava porodice milosevic, trula i korumpirana, bila za eu?
sve u svemu, komentar latinska amerika kada govorimo o srbiji bi se mogao sazeti: "a joj frke u ruandi".
i naravno izgubio jer je resenje bilo: transormacija cele drzave u pro-evroskom duhu.Na koji pro-evropski duh i transformaciju države tačno mislite? Pakrac? Knin? Pucanje na kolone beskućnika? Ili, možda, na onaj u Prištini 1999. (ili 2008., sve jedno). Etnički čistu Hrvatsku iii Kosovo?

a ko je molim vas proglasavao srpsku drzavu, naoruzavao se i ratovao za veliku srbiju pod milosevicem i arkanom u kninu i pakracu.nemojte molim vas sa tim tezama kratke pameti.
corn mouth corn mouth 14:16 15.12.2008

Re: zasto su srbi novi bad guys?

nemojte molim vas sa tim tezama kratke pameti.

svako prema sopstvenim sposobnostima. trazite nemoguce, postovan(a,i) sybil.
treger92 treger92 20:21 15.12.2008

Re: zasto su srbi novi bad guys?

Ja mislim da bi rzlog možda trebalo tražiti u tome što smo mi ponosni na zločince i kao država ih štitimo ne kao pojedinci nego kao država. Šta mislite da će neko da misli o nama kada mi onog siledžiju krijumčarimo iz Amerike i onda državni organi se prave ludi a čak i neki pišu peticije da se siledžija oslobodi i da se bavi sportom. Pa da li to zaslužuje uopšte komenter. Ubica primijera samo što nedobije NIN-v nagradu za književnost. Da li treba još neki dokaz, ili je ovo izmišljeno. Pogledajte kako narod sa oduševljenjem prati suđenje Šešelju.
Doctor Wu Doctor Wu 22:31 15.12.2008

Re: zasto su srbi novi bad guys?

ako aludirate na latinsku ameriku kao comski kad kaze rusi su se oduvek carski ponasali prema svojim kolonijama, malo tenkovi ali nista strasno u poredjenju sa amerikancima i latinskom amerikom. pazite sada. sta vi ocekujete?da amerika izmisli softver za opste prosvetljenje pojedinaca i sirokih narodnih masa.nema pinocea i slicnih diktatora u ceskoj, madjarskoj i mnogim zemljama istocne evrope i to je stvar kulture, svesti. sta bi po vasem misljenju amerika trebala da radi kada je nacin funkcionisanja tih drzava kriminal,paramilitarne formacije,ubistva.amerika je u nasem slucaju podrzala bolje,one koji su bili za eu i nato. kako bi drzava porodice milosevic, trula i korumpirana, bila za eu?
sve u svemu, komentar latinska amerika kada govorimo o srbiji bi se mogao sazeti: "a joj frke u ruandi".

kakvo je ovo lupetanje? kakav sovjetski savez, čehoslovačka (mislim da su se tako zvale države o kojima pokušavate da pišete), mađarska? američka vlada je u slučaju raspada jugoslavije samo stala na stranu i podržala jednu grupu ubica i kriminalaca protiv druge a ja sam vam samo dao neke istorijske primere u kojima je americka vlada jasno pokazala da je nimalo nije briga ni za ljudska prava ni za demokratske vrednosti. umesto pinočea, policijskog režima reze pahlavija ili saudijskog kralja abdule mogao sam da spomenem i somose ili panamskog generala norijegu (koga su USA postavili i srušili direktnom vojnom akcijom) ili uspostavljanje vlasti talibana u avganistanu.

nije ih mnogo bilo briga ni za tuđmanovo nacističko ni za tačijevo kriminalno švercersko shvatanje demokratije ni za izetbegovićev muslimanski fundamentalizam kao ni za miloševićevo (i đukanovićevo) izigravanje demokratije jer su hteli da pregovaraju samo sa šefovima mafija. uostalom, ako je vama i ovom malom kevtavom šeparoviću tuđman simbol demokratije, onda stvarno nemojmo da gubimo vreme jedno na drugo.
sybil sybil 00:31 16.12.2008

Re: zasto su srbi novi bad guys?

Doctor Wu
kakvo je ovo lupetanje? kakav sovjetski savez, čehoslovačka (mislim da su se tako zvale države o kojima pokušavate da pišete), mađarska? američka vlada je u slučaju raspada jugoslavije samo stala na stranu i podržala jednu grupu ubica i kriminalaca protiv druge a ja sam vam samo dao neke istorijske primere u kojima je americka vlada jasno pokazala da je nimalo nije briga ni za ljudska prava ni za demokratske vrednosti. umesto pinočea, policijskog režima reze pahlavija ili saudijskog kralja abdule mogao sam da spomenem i somose ili panamskog generala norijegu (koga su USA postavili i srušili direktnom vojnom akcijom) ili uspostavljanje vlasti talibana u avganistanu. nije ih mnogo bilo briga ni za tuđmanovo nacističko ni za tačijevo kriminalno švercersko shvatanje demokratije ni za izetbegovićev muslimanski fundamentalizam kao ni za miloševićevo (i đukanovićevo) izigravanje demokratije jer su hteli da pregovaraju samo sa šefovima mafija. uostalom, ako je vama i ovom malom kevtavom šeparoviću tuđman simbol demokratije, onda stvarno nemojmo da gubimo vreme jedno na drugo.

vi nesnosno lupetate i ignorisete cinjenice. ja nikada nisam rekla da su hrvati i muslimani idealni i cisti. samo tvrdim da su srbi hteli da naprave veliku srbiju karlovac-karlobag-virovitica tako nekako, da su u to ime ratovali u hrvatskoj (kakve veze ima dubrovnik sa srbijom, cista agresija) i bosni pod rukovodstvom rezima sm cija je produzena ruka arkan i slicni. taj rezim sm je bio latinska amerika na balkanu i amerika to hvala bogu nije podrzala (ni drugi nisu cisti naravno, ali nemojmo sada da relativizujemo). zamislite da je amerika podrzala stvaranje srpskog carstva gde je arkan ministar policije a sm predsednik. hrvati i muslimani nisu napali recimo novi sad kao sto su srbi napali dubrovnik i imali su mnogo vise sluha za reformu i prikljucenje eu i nato, o sloveniji da ne govorim.
a sto se tice latinske amerike ne mozete kriviti ameriku sto je tamo 95% prebogatih, ostatak gladuje, pravna drzava ne postoji, gerila i nasilje kao metod resavanja konflikata caruju. evropa je drugacija i mi imamo srecan geografski polozaj, te je latinizacija ciji su najistaknutiji predstavnici sm i njegov rezim na svu srecu sprecena. amerika i eu su cak pomogli da se naprave sudovi protiv organizovanog kriminala.
a ako ste hteli da mi otkrijete toplu vodu i kazete amerika u svojoj politici polazi pre svega od sopstvenih interesa a ne od apsolutne pravde i slobode, nista novo. no, radi se o tome da politicke opcije tipa pinoce, milosevic, sadam ne postoje recimo u ceskoj, madjarskoj, sloveniji, poljskoj, stvar kulture i svesti. to su zemlje sa potpunim opredeljenjem za demokratiju evropskog tipa i ko onda tu moze da podrzava nekog pinocea.
evo recimo primer salvadora, oliver stone je napravio film o tome. gradjanski rat izmedju dve frakcije: desne, krvave i diktatorske i leve koja takodje ne preza od ubistava i zlocina, vec kako to u komunizmu biva, strasni zlocini u ime vise pravde. amerika podrzava desne jer su levi komunisti i novinar ocajan zbog takve americke politike ulazi u veliku svadju sa politicarem, a politicar mu kaze: postoje 2 gerile: ubice koje su protiv komunizma i ubice koji su komunisti. mi podrzavamo ove sto su protiv komunizma.
Goran Vučković Goran Vučković 00:48 16.12.2008

Re: zasto su srbi novi bad guys?


vi nesnosno lupetate i ignorisete cinjenice.

Iskreno govoreći, ja se čudim doktorovom strpljenju.
noboole noboole 18:18 12.12.2008

hm

...dokumentarni film Ethnic Cleasing do detalja opisuje kako je izvesna PR kompanija Ruder Finn sprovela uspešnu medijsku kampanju koja je međunarodno mnenje okrenula protiv Srba), da bi potom bili dokrajčeni tumačenjem profesionalnih tvoraca iluzija...

Ko je CEO te kompanije. Ratko Mladic?
corn mouth corn mouth 18:19 12.12.2008

dubiozno

Nije potrebno dubiozno poznavanje balkanskih prilika da se uoče nedoslednosti.

kad naidju na ovu recenicu mnogi ce odustati od daljeg citanja.

alexlambros alexlambros 18:21 12.12.2008

Re: dubiozno

kad naidju na ovu recenicu mnogi ce odustati od daljeg citanja.


Ај куд нот кер лес
thefreak thefreak 18:21 12.12.2008

bad guys

Za sve to vreme u svetu nije zabeležen ni jedan jedini teroristički akt izveden od strane Srba, ne samo protiv američkih interesa nego protiv bilo koga. I to uprkos nezapamćenom maltretiranju kome su Srbi od Amerikanaca bili izloženi a koje je kulminiralo besomučnim bombardovanjem 1999..




SRBIN UBIO ŠVEDSKU MINISTARKU

"Mijailovic je uhapsen u srijedu 24. septembra. Ima dosije u policiji zbog
napada na oca, ilegalnog posjedovanja oruzja i pretecih telefonskih poziva
dvjema zenama.
Na sudjenju 1997. godine zbog pokusaja ubistva oca nozem, utvrdjeno je da mu
je potrebna psihijatrijska pomoc, ali nije bilo dovoljno dokaza da bude
poslan na lijecenje. Pusten je na uslovnu kaznu".

"Spekulacije svedskih tabloida da je osumnjiceni porijeklom iz Srbije,
potvrdio je u petak i ugledni dnevnik "Dagens niheter", navodeci da su
njegovi roditelji iz malog sela u okolini Beograda, a da je on rodjen u
Svedskoj.
List navodi da je osumnjiceni kada je imao sest godina, zajedno sa sestrom
poslat u to selo da zivi kod roditelja svoje majke i da se sa 13 godina
vratio u Svedsku.
- Nikada nisam razumio zasto su nas poslali da zivimo tamo - izjavio je na
saslusanju osumnjiceni, koga strane agencije imenuju kao Mihajla Mihajlovica
"Dagens niheter" prenosi da osumnjiceni nakon povratka u Svedsku, nije mogao
da se prilagodi i da je bio usamljen. Zbog cestih svadja u kuci, socijalne
sluzbe su mu pomogle da se smjesti u dom za mlade.
-Bile su to najljepse godine u mom zivotu - izjavio je Mihajlovic
istraziocima, a prenosi svedski dnevnik.
Osumnjiceni je sa 17 godina napravio prvi prestup, kada je, nakon
visecasovne (sic!) svadje majke i oca, koji je bio pod dejstvom alkohola,
napao na oca kuhinjskim nozem.
Kasnije je proganjao jednu djevojku i prijetio njoj i njenoj porodici. Tri
puta je osudjivan na zastitni nadzor.
"Dagens niheter" pise, pozivajuci se na izjave psihologa, da je osumnjiceni
zivio pod stalnim psihickim pritiskom i da mu je bila potrebna veca pomoc".
alexlambros alexlambros 18:22 12.12.2008

Re: bad guys

SRBIN UBIO ŠVEDSKU MINISTARKU


то није био терористички акт већ дело психопате
thefreak thefreak 18:25 12.12.2008

Re: bad guys

alexlambros
SRBIN UBIO ŠVEDSKU MINISTARKU


то није био терористички акт већ дело психопате




Miailo Mijalovic je klasican primer sta je mitomansko "velikosrBstvo" u stanju da uradi od osobe. On je jednu zenu desetak puta izbo sa nozem dodavsi na kraju pira: "To si zasluzila". Njeno ubistvo ima cisto politicku pozadinu.
alexlambros alexlambros 18:27 12.12.2008

Re: bad guys

Miailo Mijalovic je klasican primer sta je mitomansko "velikosrBstvo" u stanju da uradi od osobe.



Миаило Мијаиловић је болестан човек. Мислим да његова болест нема благе везе с његовим етничким пореклом. Лудака има у свим нацијама и свих боја.
thefreak thefreak 18:30 12.12.2008

Re: bad guys

alexlambros
Miailo Mijalovic je klasican primer sta je mitomansko "velikosrBstvo" u stanju da uradi od osobe.



Миаило Мијаиловић је болестан човек. Мислим да његова болест нема благе везе с његовим етничким пореклом. Лудака има у свим нацијама и свих боја.

Pa i one budale koje se opasu bombama i ulete medju ljude i dignu sve u vazduh su isto bolesni pa su opet teroristi.
alexlambros alexlambros 18:32 12.12.2008

Re: bad guys

Pa i one budale koje se opasu bombama i ulete medju ljude i dignu sve u vazduh su isto bolesni pa su opet teroristi.


Тачно. Ал они то раде у име такозваних политичких циљева, тј. у име Алаха ... њих је пореметио верски фанатизам.
Миаило је само поремећен, без верско етничких предзнака.
man ray loves me man ray loves me 18:33 12.12.2008

Re: bad guys

Miailo Mijalovic je klasican primer sta je mitomansko "velikosrBstvo" u stanju da uradi od osobe.
nije. covek je dusevni bolesnik. nije mu ni sudjeno, cim je dijagnostikovan, koliko se secam.
alexlambros alexlambros 18:36 12.12.2008

Re: bad guys

nije. covek je dusevni bolesnik. nije mu ni sudjeno, cim je dijagnostikovan, koliko se secam.


па ја управо покушавам да му докажем
filvas filvas 18:40 12.12.2008

Re: bad guys

Postoji razlika izmedju psihopate i paranoidnog shizofrenicara kakav je Mijailovic. Ovaj potonji ne vlada sobom.

Srbi su nezasluzeno oznaceni kao zlikovci. Mislim da ne treba zaliti para da se to promeni. Ako kosta milijardu dolara, neka kosta, isplatice se.

Druga je stvar sto mnogi od nas pomalo uzivaju u tome da su contra mundum.
drug.clan drug.clan 18:42 12.12.2008

Re: bad guys

thefreak


SRBIN UBIO ŠVEDSKU MINISTARKU

.



teroristicki akt je organizovana akcija sa ciljem da postigne konkretan cilj (poput oslobadjanja svoji saboraca isl.) da zaplasi stanovnike, osveti poginule sunarodnike, familiju ili prijatelje, ili posalje poruku privlaceci medijsku paznju.

Ubistvo ministarke od strane dokazano bolesnog coveka koje nije postiglo niti je bilo planirano da postigne ni jedan od potencijalnih ciljeva terorizma ne moze se nazvati niti smatrati terorizmom.

Iako su svasta radili terorizmom se srbi nisu bavili iz prostog razloga sto imaju isuise dobro misljenje o sebi i svojim mogucnostima dok je terorizam alat bespomocnih!
alexlambros alexlambros 18:44 12.12.2008

Re: bad guys

Druga je stvar sto mnogi od nas pomalo uzivaju u tome da su contra mundum.


Истина. Имам чак утисак да влада неко мишљење да је и лоша реклама ипак реклама.
Exitus Letalis Exitus Letalis 18:49 12.12.2008

Re: bad guys

alexlambros
SRBIN UBIO ŠVEDSKU MINISTARKU


то није био терористички акт већ дело психопате

ma da. neki ludak.
uvek neki ludaci.

p.s. možda im je inspiracija srebrenica, ko zna!
ili atentat na premijera, ćuruvija, stambolić... sve dela ludaka, zna se.
Exitus Letalis Exitus Letalis 18:53 12.12.2008

Re: bad guys

teroristicki akt je organizovana akcija sa ciljem da postigne konkretan cilj (poput oslobadjanja svoji saboraca isl.) da zaplasi stanovnike,

kao što je recimo pokušaj državnog udara crvenih beretki.
ili misliš da je to bio štrajk kao i lekari što štrajkuju (sve sa rentgen aparatima i magnetnom rezonancom) što reče koštunica.
drug.clan drug.clan 18:56 12.12.2008

Re: bad guys

Exitus Letalis
teroristicki akt je organizovana akcija sa ciljem da postigne konkretan cilj (poput oslobadjanja svoji saboraca isl.) da zaplasi stanovnike,

kao što je recimo pokušaj državnog udara crvenih beretki.
ili misliš da je to bio štrajk kao i lekari što štrajkuju (sve sa rentgen aparatima i magnetnom rezonancom) što reče koštunica.


beretke su plasile vlast a ne narod!
man ray loves me man ray loves me 18:56 12.12.2008

Re: bad guys

p.s. možda im je inspiracija srebrenica, ko zna!

mozda. a mozda mark chapman.
zasto ga je sud proglasio neuracunljivim?
Covek u belom Covek u belom 18:57 12.12.2008

Re: bad guys

Exitus Letalis
možda im je inspiracija srebrenica, ko zna!
Na ovim blogovima tesko da postoji i jedna osoba kojoj je Srebrenica veca inspiracija nego sto je tebi... Da nema Srebrenice (i srpskih zlocina) ti bi izgubila smisao zivota.
drug.clan drug.clan 18:59 12.12.2008

Re: bad guys

Exitus Letalis
alexlambros
SRBIN UBIO ŠVEDSKU MINISTARKU


то није био терористички акт већ дело психопате

ma da. neki ludak.
uvek neki ludaci.

p.s. možda im je inspiracija srebrenica, ko zna!
ili atentat na premijera, ćuruvija, stambolić... sve dela ludaka, zna se.



Muka mi je od ovakvih ljudi koji nemaju nikakav kriterijum u glavi vec samo kao papagaji ponavljaju iste fraze za G W Bushom!

Srbi jesu ubijali, spaljivali sela, cinili razne zlocine ali se terorizmom nisu bavili nikada. TACKA
piro001 piro001 19:03 12.12.2008

Re: bad guys

beretke su plasile vlast a ne narod!

Apsolutno!!
Evo ja, na primer, sam se osecao savrseno sigurno...
Exitus Letalis Exitus Letalis 19:06 12.12.2008

Re: bad guys

Apsolutno!!
Evo ja, na primer, sam se osecao savrseno sigurno...

da nisi nosio vanilice?
piro001 piro001 19:07 12.12.2008

Re: bad guys

Srbi jesu ubijali, spaljivali sela, cinili razne zlocine ali se terorizmom nisu bavili nikada. TACKA


Naravno... Kada je spaljivanje sela bilo deo politicki motivisanog terora....
Ocigledno je ovde stvar blage estetske kritike Srba na muslimansku arhitekturu....
piro001 piro001 19:08 12.12.2008

Re: bad guys

da nisi nosio vanilice?


Sorry, ne razumem...
Exitus Letalis Exitus Letalis 19:09 12.12.2008

Re: bad guys

beretke su plasile vlast a ne narod!

ma naravno.
kako da ne.
državni udar jedne zločinačke jedinice da je uspeo, doneo bi pravo blagostanje građanima.
zapravo su zbog građana i spremali državni udar.
što su neke građane pobili (gorenavedene) to je bilo iz nehata.
man ray loves me man ray loves me 19:12 12.12.2008

Re: bad guys

EL, da li mogu da dobijem odgovor?
zasto je Mijailovic proglasen neuracunljivim?
Exitus Letalis Exitus Letalis 19:13 12.12.2008

Re: bad guys

Sorry, ne razumem...

pa ti što su se osećali bezbedno nosili su beretkama vanilice, kafu, cigare...
a javni servis prenosio....
zaboravih, i cveće...
baš je bilo dirljivo!
drug.clan drug.clan 19:14 12.12.2008

Re: bad guys

Exitus Letalis
beretke su plasile vlast a ne narod!

ma naravno.
kako da ne.
državni udar jedne zločinačke jedinice da je uspeo, doneo bi pravo blagostanje građanima.
zapravo su zbog građana i spremali državni udar.
što su neke građane pobili (gorenavedene) to je bilo iz nehata.


Kome su to beretke pretile smrcu i likvidacijom tokom "strajka"? Gradjanima?

Osim toga beretke su u to vreme bili oficijelna policijska (UDBA-ska) jedinica ove drzave pa se akt agresije te jedinice na vlast ove zemlje moze samo smatrati pokusajem drzavnog udara sto ni po jednoj od 100 definicija terorizma ipak nije terorizam!

Ti bas ne znas o cemu pricas sa tobom ne vredi ni raspravljati.
Covek u belom Covek u belom 19:17 12.12.2008

Re: bad guys

Exitus Letalis
državni udar jedne zločinačke jedinice da je uspeo, doneo bi pravo blagostanje građanima.
zapravo su zbog građana i spremali državni udar.
Ne varas madam Hag, blagostanje bi donelo iskljucivo pojedinim NVO kojima bi budzet skocio u nebesa pa bi zaposlenje u istim postalo daleko lukrativnija aktivnost nego sto je trenutno. Tako da se mirne duse, tvojom logikom istina, moze zakljuciti da su beretke u stvari spremale udar zbog pojedinih NVO...
Exitus Letalis Exitus Letalis 19:22 12.12.2008

Re: bad guys

EL, da li mogu da dobijem odgovor?
zasto je Mijailovic proglasen neuracunljivim?

od mene?
što?
ja ga nisam ni spomenula!

da, komentarisala sam da je neki ludak. jer su uvek neki ludaci.
neki ludaci su poveli rat.
neki ludaci su počinili zločine.
sve ludak do ludaka.
ništa planski, ništa smišljeno.
sve namah, iz zezanja, iz nehata...

al sam rekla da je teroristički akt bio atentat na premijera, stambolića, ćuruviju....
da je teroristički akt bio pokušaj državnog udara beretki.
ako ubistvo premijera nije teroristički akt protiv države i njenih građana, ne znam kako da nazovem.
premijer nije samo čovek, premijer je institucija. druga ličnost u državi.
razumeš?
piro001 piro001 19:23 12.12.2008

Re: bad guys

pa ti što su se osećali bezbedno nosili su beretkama vanilice, kafu, cigare...
a javni servis prenosio....
zaboravih, i cveće...
baš je bilo dirljivo!


Ahaaaa.....

Paaa... lepo od njih....
Bas, ono... Lepo.

Nego jel su kojim slucajem tu nasli i neki beli golubovi?
Uuuuu, i mala devojcica koja pruza cvet beretkovcu (jel se tako kaze), a kamera usmerava na jednu suzu sto mu sjaji u oku.... Onako, musku. A?
I sve uz soundtrack Volimo te Otadzbino nasa!
man ray loves me man ray loves me 19:26 12.12.2008

Re: bad guys

pa zato sto je razgovor bio o mijailovicu. neko je rekao da je on izvrsio atentat zato sto je zrtva velikosrpske histerije, na sta je nas nekoliko odgovorilo da to nije istina, vec da je on prosto dusevni bolesnik.
dakle, ako je ubistvo premijera bilo politicki akt, zasto mu onda nije sudjeno za politicki akt?
Exitus Letalis Exitus Letalis 19:26 12.12.2008

Re: bad guys

Ne varas madam Hag, blagostanje bi donelo iskljucivo pojedinim NVO kojima bi budzet skocio u nebesa pa bi zaposlenje u istim postalo daleko lukrativnija aktivnost nego sto je trenutno. Tako da se mirne duse, tvojom logikom istina, moze zakljuciti da su beretke u stvari spremale udar zbog pojedinih NVO...

ma naravno.
najveću lovu bi dobile posmrtno!
drug.clan drug.clan 19:27 12.12.2008

Re: bad guys

Exitus Letalis
EL, da li mogu da dobijem odgovor?
zasto je Mijailovic proglasen neuracunljivim?

od mene?
što?
ja ga nisam ni spomenula!

da, komentarisala sam da je neki ludak. jer su uvek neki ludaci.
neki ludaci su poveli rat.
neki ludaci su počinili zločine.
sve ludak do ludaka.
ništa planski, ništa smišljeno.
sve namah, iz zezanja, iz nehata...

al sam rekla da je teroristički akt bio atentat na premijera, stambolića, ćuruviju....
da je teroristički akt bio pokušaj državnog udara beretki.
ako ubistvo premijera nije teroristički akt protiv države i njenih građana, ne znam kako da nazovem.
premijer nije samo čovek, premijer je institucija. druga ličnost u državi.
razumeš?


ti bas ne znas sta koje reci znace!
Ti su uvrtela u glavu da je rec terorizam isto sto i rec zlo pa stoga svako zlo jeste terorizam?
U recniku imamo mnogo reci za razlicite vrsta nedela pa nije sve terorizam!
Ubistvo premijera je atentat ili asasinacija, pokusaj smenjivanja vlasti silom je drzavni udar, ubistvo stambolica ili curuvije je politicka likvidacija itd.
piro001 piro001 19:40 12.12.2008

Re: bad guys

recniku imamo mnogo reci za razlicite vrsta nedela pa nije sve terorizam!
Ubistvo premijera je atentat ili asasinacija, pokusaj smenjivanja vlasti silom je drzavni udar, ubistvo stambolica ili curuvije je politicka likvidacija itd.


Svaki oblik koriscenja nasilja i organizovanog sirenja straha, radi ostvarivanja politickog cilja je teror, ili terorizam.
S tim da je teror od strane drzave usmeren protiv njenih gradjanima, a terororizam od strane odredjenih organizacija, i grupa, usmeren protiv drzave, ili nekih njenih gradjana...

Slicno, al razlicito... Ipak mucho bad, i jedno i drugo...
Covek u belom Covek u belom 19:40 12.12.2008

Re: bad guys

Exitus Letalis
ma naravno.
najveću lovu bi dobile posmrtno!
Ma da uzasno je opasna ta vasa profesija, to kad radis u NVO u Srbiji ko da sprovodis demokratiju u Iraku. Eto za tolike godine terora i neopisivih uzasa koje u Srbiji dozivljavaju cak nula pripadnika NVO je hrabro stradalo u borbi za slobodu i istinu.
Ma ajte molim vas.
Veca sansa da te ubije grom nego da jedna dlaka sa glave zafali Sonji Biserko, Natasi Kandic i slicnima. E sad znam da ti mnogo imponuje sto mislis da radis neki odgovorni i u pm opasan posao. Mada razumem ipak je tesko pomiriti se sa time da je kasirki u samoposluzi realno zivot daleko vise ugrozen nego tebi slicnima...
Exitus Letalis Exitus Letalis 19:46 12.12.2008

Re: bad guys

Ahaaaa.....

Paaa... lepo od njih....
Bas, ono... Lepo.

Nego jel su kojim slucajem tu nasli i neki beli golubovi?
Uuuuu, i mala devojcica koja pruza cvet beretkovcu (jel se tako kaze), a kamera usmerava na jednu suzu sto mu sjaji u oku.... Onako, musku. A?
I sve uz soundtrack Volimo te Otadzbino nasa!

vrlo slično, gotovo identično.



Exitus Letalis Exitus Letalis 19:51 12.12.2008

Re: bad guys

pa zato sto je razgovor bio o mijailovicu. neko je rekao da je on izvrsio atentat

naglasak na neko.

piro001 piro001 19:54 12.12.2008

Re: bad guys

[quote
vrlo slično, gotovo identično.



*novo

WOW... Makes you all... like, proud to be U.S of Serbian....

Ne prave se beretke kakve su nekada bile... Sad, cujem, imaju neke kackete... i slemove... Eee...
U moje vreme...
piro001 piro001 19:59 12.12.2008

Re: bad guys

Ljudi, bilo mi je lepo, ali moram kuci....
Znate, covek ima mnogo posla, radim citav dan.... ne mogu ni blog da pogledam kako me gnjave sa kafama, i gde su nestale novine, i...
A kazu da Srbi ne rade...

Pa, sad odoh kuci...
CAOS!!!
man ray loves me man ray loves me 19:59 12.12.2008

Re: bad guys

naglasak na neko.

izvinjavam se. dakle - thefreak je rekao.
da li mogu sada konacno da dobijem odgovor bez daljeg vrdanja:
ako je to bio politicki atentat, zasto ga je sud proglasio neuracunljivim?
Dušan Maljković Dušan Maljković 20:21 12.12.2008

Re: bad guys

da, komentarisala sam da je neki ludak. jer su uvek neki ludaci.
neki ludaci su poveli rat.
neki ludaci su počinili zločine.
sve ludak do ludaka.
ništa planski, ništa smišljeno.
sve namah, iz zezanja, iz nehata...


Naprotiv, za rat su kriva dva agenta CIA-e.

Prvi pod tajnim imenom B. P. koji se u Srbiji predstavljao kao Borka Pavićević, a u Republici Srpskoj kao Biljana Plavšić, a drugi pod tajnim imenom R. K. koji se u Srbiji predstavljao kao Radomir Konstantinović, a u RS kao Radovan Karadžić.

To objašnjava sve.
libkonz libkonz 21:08 12.12.2008

Re: bad guys

Gledao sam pre par godina na TV-u emisiju o Svedskoj i njihovoj predstavi o Srbiji. Misljenja su bila podeljena, a jedino u cemu su sve SVI Svedjani slozili bilo je odgovor na pitanje novinara da li zameraju Srbima zbog ubistva popularne premijerke. Odgovor je uvek bio isti: Nju nije ubio Srbin, nego poremecen covek.
mariopan mariopan 21:33 12.12.2008

Re: bad guys

alexlambros
Miailo Mijalovic je klasican primer sta je mitomansko "velikosrBstvo" u stanju da uradi od osobe.



Миаило Мијаиловић је болестан човек. Мислим да његова болест нема благе везе с његовим етничким пореклом. Лудака има у свим нацијама и свих боја.

Tacno.

Tako je jedan ludak napao nozem Moniku Seles, da li je i on bio terorista ili samo psihopata?
mikimedic mikimedic 23:36 12.12.2008

Re: bad guys

najveću lovu bi dobile posmrtno!


e hebi ga, jel i taj blognik donosi neku kintu?
mikimedic mikimedic 23:38 12.12.2008

Re: bad guys

da li je i on bio terorista ili samo psihopata?


ma to mora da je neki srpski terorista koji mrzi madjare?

p.s. da mi je neko rekao da cu da dozivim da se zakace mrlm i el...
ipsi ipsi 23:40 12.12.2008

Re: bad guys

filvas
Postoji razlika izmedju psihopate i paranoidnog shizofrenicara kakav je Mijailovic. Ovaj potonji ne vlada sobom.

Srbi su nezasluzeno oznaceni kao zlikovci. Mislim da ne treba zaliti para da se to promeni. Ako kosta milijardu dolara, neka kosta, isplatice se.

Druga je stvar sto mnogi od nas pomalo uzivaju u tome da su contra mundum.


Nazalost, devedesetih je nekima bilo mnogo i pet miliona dolara koliko je trazeno od iste kuce koja je spomenuta u uvodnom tekstu. A bilo je sasvim dovoljno i danas bi losi momci bili neki drugi.

No, bilo pa proslo, promjeniti nije moguce. Ohrabrujuce je sto vec duze vrijeme se aktivno radi na promjeni te slike, citaj ne stedi se, barem sto se Republike Srpske tice. I rezultati, ma koliko neki ne primjecivali, su ociti.

Naravno, nema stajanja. Greske su ucinjene, ali one se obavezno moraju ispraviti i moguce je ispraviti ih.
ipsi ipsi 23:50 12.12.2008

Re: bad guys

Covek u belom
Exitus Letalis
ma naravno.
najveću lovu bi dobile posmrtno!
Ma da uzasno je opasna ta vasa profesija, to kad radis u NVO u Srbiji ko da sprovodis demokratiju u Iraku. Eto za tolike godine terora i neopisivih uzasa koje u Srbiji dozivljavaju cak nula pripadnika NVO je hrabro stradalo u borbi za slobodu i istinu.
Ma ajte molim vas.
Veca sansa da te ubije grom nego da jedna dlaka sa glave zafali Sonji Biserko, Natasi Kandic i slicnima. E sad znam da ti mnogo imponuje sto mislis da radis neki odgovorni i u pm opasan posao. Mada razumem ipak je tesko pomiriti se sa time da je kasirki u samoposluzi realno zivot daleko vise ugrozen nego tebi slicnima...



Apsolutno tacno.

Nisu dzabe nazivane Milosevicevim omiljenim oponentima. Sigurna karta da u Srbiji prezivis devedesete je bila clanska karta ZUC-a i slicnih.

Uvjek je mogao da kaze..."ja nesto branim...ma molim vas...pa eno jel ih dira neko?!"

Nije ni danas mnogo drugacije, ali ipak ide na bolje....ovim novim gazdama sve manje su potrebne.
011-495 011-495 00:00 13.12.2008

Re: bad guys

thefreak

alexlambros
SRBIN UBIO ŠVEDSKU MINISTARKUто није био терористички акт већ дело психопатеMiailo Mijalovic je klasican primer sta je mitomansko "velikosrBstvo" u stanju da uradi od osobe. On je jednu zenu desetak puta izbo sa nozem dodavsi na kraju pira: "To si zasluzila". Njeno ubistvo ima cisto politicku pozadinu.


Jel'pri tom uzvikivao nesto tipa slobodna Srbija,ziveo Ratko Mladic,bilo kakva politicka izjava,priblizno slicno? Da li je ostavio video snimak pre odlaska na ubistvo na kome govori da ide da ubija nevernike,proklete zapadnjake koji nas nepravedno bombarduju u slicno? Da li je pripadao tajnoj oslobodilackoj organizaciji?
Ako nije onda tesko da moze da se svrsta u kategoriju terorista (po opste prihvacenoj definiciji-ljudi koji politicke ciljeve pokusavaju da dostignu nasilnim putem).
U isto vreme, da li je proglasen za mentalno neuracunljivog od strane Svedskih vlasti?
Vesna Knežević Ćosić Vesna Knežević Ćosić 05:00 13.12.2008

Re: bad guys

nije. covek je dusevni bolesnik. nije mu ni sudjeno, cim je dijagnostikovan, koliko se secam


sudjeno mu je, cak je nesto i trazio da ga iz svedskog zatvora premeste u srpski, u srbiju, jer se u svedskom ne oseca bezbedno. i tacno je da se branio glasovima u glavi, i cutanjem, ali i da je klanje svedske ministarke u robnoj kuci pravdao zlom koje je ona ucinila srbiji, a vala bilo je i srba koji su ga pravdali
Dejan Tiago Stanković Dejan Tiago Stanković 05:36 13.12.2008

Re: bad guys

Pa i one budale koje se opasu bombama i ulete medju ljude i dignu sve u vazduh su isto bolesni pa su opet teroristi.


nije istina - nisu bolesni vec su indoktrinirani.
corn mouth corn mouth 12:00 13.12.2008

Re: bad guys

Na ovim blogovima tesko da postoji i jedna osoba kojoj je Srebrenica veca inspiracija nego sto je tebi... Da nema Srebrenice (i srpskih zlocina) ti bi izgubila smisao zivota.

cak i da je tako, u tome nema niceg loseg.
ako ti je tesko da to shvatis, razmisli da li bi ti bilo drago da znas da takvi ljudi postoje i u Zg, Sa, Pr, i bave se zlocinima nad Srbima.
ne znam zasto se tome podsmevati.
ah, da, znam... takvi ljudi se izmedju ostalog protive velicanju cetnistva, sto kod tebe podstice strahove...
od "tamnice naroda", od komunizma...

inace, covece u belom, dok ti ovde kakis, ode NIS, ode 1,9G$ da se plati nekakva politicka volja rusije. Nije te briga, ti ne zivis u Srbiji.
Doctor Wu Doctor Wu 12:04 13.12.2008

Re: bad guys

dok ti ovde kakis, ode NIS, ode 1,9G$ da se plati nekakva politicka volja rusije. Nije te briga, ti ne zivis u Srbiji.

A tebe je briga? Živiš u Srbiji?
Opet navaljuješ sa svojim klozetskim opsesijama.
man ray loves me man ray loves me 12:36 13.12.2008

Re: bad guys

sudjeno mu je

nisam znala. prva presuda je bila 'kriv, dozivotna robija', appeal je bio 'neuracunljiv, psihijatrija', i na kraju supreme court je vratio na 'kriv, dozivotna robija'.
corn mouth corn mouth 12:45 13.12.2008

Re: bad guys

nisam znala.

drugi put prvo saznaj.


BBC News, Tuesday, 23 March, 2004, 12:53 GMT

[...] Although the killing of Ms Lindh is not thought to have been politically motivated in the usual sense, Mijailovic is believed to have been obsessed by several famous people and allegedly hated the Swedish foreign minister for backing the Nato air strikes against Belgrade during the 1999 Kosovo war.

According to one psychiatric evaluation, Mijailovic said he was interested in "injustices in the world" but was unable to elaborate on these.

Psychiatric tests carried out after the end of the trial declared that Mr Mijailovic was sane at the time of the killing - despite his claim to have been directed by "voices in his head".
man ray loves me man ray loves me 13:01 13.12.2008

Re: bad guys

ipak ima jednu presudu za neuracunljivost koja je posle preokrenuta.
moja duboka izvinjenja faktografima bloga.
Doctor Wu Doctor Wu 13:32 13.12.2008

Re: bad guys

Leo Š
doctor wu, razdragano:
"Opet navaljuješ sa svojim klozetskim opsesijama"

Ma, OK, lep si. vidimo.
Ali, olabavi malo sa svojim zoksterovskim analno-sadomazohističkim neurozama.
corn mouth corn mouth 14:30 13.12.2008

Re: bad guys



dr wu
Ma, OK, lep si. vidimo.
Ali, olabavi malo sa svojim zoksterovskim analno-sadomazohističkim neurozama.

Covek u belom Covek u belom 16:05 13.12.2008

Re: bad guys

corn mouth
cak i da je tako, u tome nema niceg loseg.
Naravno da nema nista lose pogotovu ako ti data opsesija popravlja kucni budzet ili leci frustracije i komplekse zbog sopstvene nesposobnosti.

razmisli da li bi ti bilo drago da znas da takvi ljudi postoje i u Zg, Sa, Pr, i bave se zlocinima nad Srbima.
Pitas me da li bi mi bilo drago da postoji Deda Mraz????

takvi ljudi se izmedju ostalog protive velicanju cetnistva, sto kod tebe podstice strahove...
od "tamnice naroda", od komunizma...
Good job Mr. Freud .

inace, covece u belom, dok ti ovde kakis, ode NIS, ode 1,9G$ da se plati nekakva politicka volja rusije. Nije te briga, ti ne zivis u Srbiji.
Tebe vidim nije briga za masakr Tutsa u Ruandi, sto takodje ima veze Srebrenicom, jel da?
corn mouth corn mouth 16:34 13.12.2008

Re: bad guys

Naravno da nema nista lose pogotovu ako ti data opsesija popravlja kucni budzet ili leci frustracije i komplekse zbog sopstvene nesposobnosti.

ovim nista nisi rekao. svako ima opsesije, svako radi na kucnom budzetu i svako leci frustracije i komplekse kak ozna i ume.

sta bi se drugo moglo ocekivati od coveka u belom nego prazno moralisanje.

Pitas me da li bi mi bilo drago da postoji Deda Mraz????

ma kakav deda mraz. to sto ti za nesto nisi cuo, ne znaci da to ne postoji.
Exitus Letalis Exitus Letalis 16:49 13.12.2008

Re: bad guys

Nisu dzabe nazivane Milosevicevim omiljenim oponentima. Sigurna karta da u Srbiji prezivis devedesete je bila clanska karta ZUC-a i slicnih.

ko ih je nazivao tako?
privatno?
na slavama?
link?
omiljeni opozicionar je bio šešelj!
iz miloševićevih usta u novine!
Exitus Letalis Exitus Letalis 17:05 13.12.2008

Re: bad guys

Da nema Srebrenice (i srpskih zlocina) ti bi izgubila smisao zivota.

e da ih bogdo nije bilo!!!
Naravno da nema nista lose pogotovu ako ti data opsesija popravlja kucni budzet ili leci frustracije i komplekse zbog sopstvene nesposobnosti.

sve si promašio, kao i obično.
cilj nevladinih organizacija koje se bave ljudskim pravima i suočavanjem sa prošlošću je da sa tebe, beli, skine odgovornost, ako si nevin ko od majke rođen.

zamisli, neko i to mora da radi, ako već neće državne institucije.
koliko smo zreli kao narod, najbolje pokazuje činjenica da je morao da se osnuje ad hoc tribunal za narode na prostoru ex-yu.
uz sve mane koje se tom sudu mogu prilepiti, da nije njega, nijedan domaći sud u regionu ne bi procesuirao ratne zločine.

da li neko za svoj posao prima platu, pa to je tako jasno da prima, da je uopšte glupo potezati tu stvar.
ali nismo na budžetu ko ovi iz jata, nisa etc. to jest ne ide iz tvog džepa, naprotiv, ide i u tvoj džep, jer se plaćaju sve dažbine državi do poslednje kinte.

što se tiče moje sposobnosti ili nesposobnosti, ti si najmanje pozvan da procenjuješ.
Covek u belom Covek u belom 19:27 13.12.2008

Re: bad guys

corn mouth
sta bi se drugo moglo ocekivati od coveka u belom nego prazno moralisanje.
Rece neko ko je samo jedan komentar ranije (sedeci u udobnoj fotelji u nekoj prekookeanskoj zemlji) napisao:
inace, covece u belom, dok ti ovde kakis, ode NIS, ode 1,9G$ da se plati nekakva politicka volja rusije. Nije te briga, ti ne zivis u Srbiji.

Ajde pricaj mi jos o tom praznom moralisanju...

ma kakav deda mraz. to sto ti za nesto nisi cuo, ne znaci da to ne postoji.
To sto ti licno verujes u deda mraza neca ga uciniti vise stvarnim.
Covek u belom Covek u belom 19:33 13.12.2008

Re: bad guys

Exitus Letalis
cilj nevladinih organizacija koje se bave ljudskim pravima i suočavanjem sa prošlošću je da sa tebe, beli, skine odgovornost, ako si nevin ko od majke rođen.
Ko je, kada i sa kojim pravom ovlastio tebe i doticne NVO da sa gradjana Srbije skidaju odgovornost, hoces biti ljubazna pa objasniti narodu ovde na blogu??? Jesi nekog pitala da li zeli da sa njega bas ti i tvoja NVO skidate odgovornost? S kojim pravom pretpostavljas da to gradjani Srbije zele i da je to najbolje za gradjane Srbije?

što se tiče moje sposobnosti ili nesposobnosti, ti si najmanje pozvan da procenjuješ.
Tvoju i sposobnosti tebi slicnih (tipa GM) procenjivace onaj ko vas finansira, a ne gradjani Srbije i tu si potpuno u pravu. Gradjani Srbije nisu finansijeri pa se samim tim i ne pitaju u vezi (ne)sposobnosti. No s obzirom na aktuelnu finansijsku krizu i mrsave rezultate NVO u poslednje vreme mogu samo da ti dam jedan osmeh .
mikimedic mikimedic 01:31 14.12.2008

Re: bad guys

inace, covece u belom, dok ti ovde kakis, ode NIS, ode 1,9G$ da se plati nekakva politicka volja rusije. Nije te briga, ti ne zivis u Srbiji.


A jel gori Hilandar?

pardon, Panteri?
Exitus Letalis Exitus Letalis 06:31 14.12.2008

Re: bad guys

Ko je, kada i sa kojim pravom ovlastio tebe i doticne NVO da sa gradjana Srbije skidaju odgovornost, hoces biti ljubazna pa objasniti narodu ovde na blogu???


neznanje nije uvek prednost.
u razvijenim zemljama te zemlje same finansiraju nevladin sektor.
u norveškoj, na primer, ako želiš da se baviš ozbiljno politikom, trebalo bi da neko vreme provedeš u
nevladinom sektoru.

način na koji ti razgovaraš je smešan.
tipa - koga si pitala - stvarno liči na nepoznavanje elementarno šta je uopšte nevladin sektror.

ne kažeš - jel su nas pitale one silne zapadne vlade, na čelu sa amerikom, francuskom, norveškom.... da nam kupe naftu da preživimo, da nam kupe lekove da preživimo
ili japance - koga ste, bre, vi pitali da nam renovirate dečije odeljenje radiologije...
nećemo vašu lovu. nama će to mišković da renovira...

ne, nego su sve te pare bile dobrodošle tada, bez pitanja, ikakvih pitanja i potpitanja
...
džaba je s tobom pričati.
medjutim92 medjutim92 16:06 15.12.2008

Re: bad guys

mariopan
alexlambros
Miailo Mijalovic je klasican primer sta je mitomansko "velikosrBstvo" u stanju da uradi od osobe.



Миаило Мијаиловић је болестан човек. Мислим да његова болест нема благе везе с његовим етничким пореклом. Лудака има у свим нацијама и свих боја.

Tacno.

Tako je jedan ludak napao nozem Moniku Seles, da li je i on bio terorista ili samo psihopata?


On je verovatno bio pritisnut silnim ratnim zlocinima koje su Nemci pocinili u II svetskom ratu pa je poludeo..
morgenstern morgenstern 03:30 16.12.2008

Re: bad guys

A ubistvo nadvojvode F.F.-a?
FridaysChild FridaysChild 18:50 12.12.2008

Ti da si pravi Srbin a ne shonja...

ne bi ovde kukumakao kao poslednja zena, vec bi cenio filmove kao sto je "Behind Enemy Lines", ako nista drugo onda zbog svetlog srpskog oruzja i fantasticnih scena deformacije vazduha kada srpski tenk ispaljuje potkalibarno zrno u zatvorenom prostoru industrijske hale.

You ignoramus!
piro001 piro001 18:55 12.12.2008

Re: Ti da si pravi Srbin a ne shonja...

Nadam se da se salis...
Inner Party Inner Party 19:49 12.12.2008

Nenamerno u pravu

FridaysChild
ne bi ovde kukumakao kao poslednja zena, vec bi cenio filmove kao sto je "Behind Enemy Lines", ako nista drugo onda zbog svetlog srpskog oruzja


Neki od ovih filmova su Srbe prikazali kao mnogo jace i pametnije nego sto stvarno jesu ...

Covek u belom Covek u belom 18:53 12.12.2008

Ima jos "hitova" koje treba pomenuti

Zaboravio si Richarda Gere-a u onome sto bi se pre moglo okarkterisati kao parodija nego ratna drama - The Hunting Party, gde pokusava da uhvati srpskog ratnog zlocinca Boghdanovic-a alias Karadzica. Razvoj price i nacin na koji se sve odvija u filmu je toliko blesavo, nerealno i u krajnju ruku smesno da je iluzorno trositi reci na opis. Zalosno je samo sto je ogroman broj ljudi (bar po komentarima na IMDB-u) film doziveo ozbiljno...
piro001 piro001 18:57 12.12.2008

Re: Ima jos "hitova" koje treba pomenuti

Pa film je dobio odlicne kritike u Hrvatskoj i Bosni. Ako njima ne smeta, sto se mi zalimo...
alexlambros alexlambros 18:59 12.12.2008

Re: Ima jos "hitova" koje treba pomenuti

Zaboravio si Richarda Gere-a u onome sto bi se pre moglo okarkterisati kao parodija nego ratna drama - The Hunting Party, gde pokusava da uhvati srpskog ratnog zlocinca Boghdanovic-a alias Karadzica. Razvoj price i nacin na koji se sve odvija u filmu je toliko blesavo, nerealno i u krajnju ruku smesno da je iluzorno trositi reci na opis. Zalosno je samo sto je ogroman broj ljudi (bar po komentarima na IMDB-u) film doziveo ozbiljno...


Па рекох да примера има још а тај који ти помињеш је свакако вредан помена ... Остварење је, ако се то тако може назвати, заиста дегенерисано чедо Холивуда ..
piro001 piro001 18:54 12.12.2008

Snajpersita 2

Jel iko gledao ovaj film?
Koliko se secam, radnja se desava nakon 2000, a srpske trupe unistavaju muslimanska sela u Bosni...

Nikola Knežević Nikola Knežević 19:02 12.12.2008

Re: Snajpersita 2

Gledao sam tu glupost. Zlikovci su bili Srbi, samo ovaj put lokacija snimanja filma je bila u Madjaskoj pa su tako Srbi govorili madjarski ali prosecnom glupom i neobrazovanom Ameru je to sasvim svejedno.
drug.clan drug.clan 19:05 12.12.2008

Re: Snajpersita 2

Nikola Knežević
Gledao sam tu glupost. Zlikovci su bili Srbi, samo ovaj put lokacija snimanja filma je bila u Madjaskoj pa su tako Srbi govorili madjarski ali prosecnom glupom i neobrazovanom Ameru je to sasvim svejedno.

madjarski, srpski, tai, svahili u cemu je razlika kada ionako neobrazovani anglo-amerikanci ne znaju ni kako zvuce drugi jezici jer normalno misle da je Dzizus govorio engleski

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana