Društvo| Politika| Sport| Zabava

Stadionski majmuni

vucko RSS / 11.08.2007. u 15:13

Jovan Cvijić
Jovan Cvijić
Poznati srpski geograf, rektor Univerziteta u Beogradu i predsednik Srpske Kraljevske Akademije, Jovan Cvijić, (1865 - 1927) u svojim delima nije pominjao postojanje zajednica majmuna na Balkanu.

Izgleda da ipak nije bio dovoljno temeljan u svojim istraživanjima.

Naime, poznati međunarodni eksperti za ovu oblast Jean Claude Darcheville i DaMarcus Beasley su, na poslednjoj utakmici Zete i Glazgovskih Rejndžersa, pouzdano utvrdili da u Crnoj Gori majmuna - ima. Iako dobro kamuflirane među navijačima Zete, iste su odali karakteristični zvukovi i pokreti, koji nisu promakli kako ekspertima, tako ni novinarima. Eksperti su utvrdili da se radi o relativno poznatoj vrsti tkz. stadionskih majmuna (lat. pan troglodytes stadionicus), koja je, iz raznih razloga, postala relativno retka i ugrožena vrsta u drugoj polovini dvadesetog veka.

Više detalja o ovom neobičnom otkriću možete naći ovde.

Zainteresovani svojim otkrićem, međunarodni eksperti su odlučili da posete još jedno potencijalno stanište ove neobične vrste - stadion Crvene Zvezde u Beogradu. Gospodin Beasly je izjavio kako na ovo potencijalno stanište te neobične vrste primata sumnja još od kako je tu bio u studijskoj poseti, pre tri godine, dok je radio za jednu drugu poznatu međunarodnu instituciju, PSV Eindhoven.

Podrška svom klubu
Podrška svom klubu

Uprava kluba Crvena Zvezda sa nestrpljenjem očekuje ovo istraživanje, jer računaju na slavu i veliku novčanu nagradu, koje bi im ovo otkriće donelo.

Molimo navijače Crvene Zvezde da pomognu ekspertima u identifikaciji ove, u svetu relativno retke vrste - i tako pomognu i svom timu i klubu da stekne slavu i poboljša svoje materijalno stanje. Ovo mogu uraditi vrlo jednostavno: kada vide neki od primeraka pan troglodytes stadionicus, neka privuku pažnju na njih, imitirajući njihove pokrete.

 

Za Blog B92

Vučko,
stalni dopisnik iz Glazgova

Atačmenti



Komentari (62)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

Drago Kovacevic Drago Kovacevic 15:30 11.08.2007

Vučko majstore...

Dobar post...
No imam jednu nevolju...Upravo se spremam da idem na Zvezdinu utakmicu na Marakani...
pozz
vucko vucko 15:36 11.08.2007

Re: Vučko majstore...

E, sjajno, bićeš očevidac, iz prvih redova!

Pazi samo, neka istraživanja tvrde da pan troglodytes stadionicus umeju da budu divlji i opasni, kada su u čoporu.
ljiljaO ljiljaO 15:38 11.08.2007

Pardon, izvinte

Iz mog oskudnog druzenja sa majmunima, posto ti isti nisu domace zivotinje ovde, dakle iz zoo vrta, majmuni oponasaju ljude a ne ljudi majmune.
Najveca rionija koju sam cula: Navijacka grupa koju optuzuju za rasizam naziva sebe "Cigani". Kako su ovde upravo ti romi stanovnistvo sa najtamnjijom bojom koze, pitam se gde je tu rasizam.
Takodje, Rendzersovci iliti njihovi navijaci na svojim utakmicama vredjaju katolike. Ko ce dakle zastititi Gja, Kastilja, Molinu ... od tih.
vucko vucko 15:45 11.08.2007

Sectarianism

A pa Glazgovčani imaju razvjiene društvene igre na derbiju, koliko sam čuo - pretučeni, izbodeni noževima, simpatična je to jedna subkultura.

E da - majmuni najviše oponašaju majmune.
MilutinM MilutinM 16:20 11.08.2007

Zastita

Iz teksta:
"Eksperti su utvrdili da se radi o relativno poznatoj vrsti tkz. stadionskih majmuna (lat. pan troglodytes stadionicus), koja je, iz raznih razloga, postala relativno retka i ugrožena vrsta u drugoj polovini dvadesetog veka."


Iz mog nevelikog poznavanja retkih i ugroženih vrsta, ako se one previše zaštite, onda se i previše raz(um)nože pa postanu opasnost okolini i potpuno poremete odnose.

To se desilo sa navijačima. Uprave klubova su ih toliko mazile i pazile godinama, da su oni postali institucija za sebe i sada ih je teško zaustaviti. Sećam se tako besplatnih karata, plaćenih odlazaka na utakmice u gostima, tolerisanja divljanja, čak i plaćanja posebnih aviona da se vrate ranije pošto su izbačeni zbog divljanja.

Nažalost: riba smrdi od glave a čisti se od repa

U svakom slučaju, kao okoreli zvezdaš, potpuno podržavam akciju da se huligani odstrane. Medjutim, pitanje je kako nas nekoliko, koliko god nas bilo, možemo da reagujemo? Da krenemo po severu od čoveka do čoveka koji se majmunišu i počnemo da im objašnjavamo da to nije lepo? Malo teže
vucko vucko 19:15 11.08.2007

Sve će to narod pozlatiti

Da krenemo po severu od čoveka do čoveka koji se majmunišu i počnemo da im objašnjavamo da to nije lepo? Malo teže

Ovo je moj prilog.
MilutinM MilutinM 11:34 12.08.2007

Re: Sve će to narod pozlatiti

Ovo je moj prilog.


Svaka čast. Potpuno pozdravljam
Radojicic Radojicic 18:18 11.08.2007

...

zeljudina1 zeljudina1 18:47 11.08.2007

'Ladno...

Meni 'skinu' komentar kada 'siptare' nazovem 'siptarima'.

Ovde covek u blogu naziva 'navijace' - 'majmunima'...

I niko nista...

Stvarno smo prepoznali prioritete!

Sad bi trebalo da se ustanovi neka nova NGO koja stiti Srbe od Srba.......

vucko vucko 19:26 11.08.2007

Poreklo vrsta

Dragi Zeljudina1,

čini mi se da se nismo razumeli. Nisu navijači majmuni. Navijači su navijali, a majmuni su se majmunisali.

Majmuni su se ovde sami ofirali. Njihova slobodna volja je bila da pokažu svoj civilizacijski nivo. Svako pokazuje ono što ima. A biologija će to već klasifikovati nekako.
Milan M. Ćirković Milan M. Ćirković 20:10 11.08.2007

Re: 'Ladno...

zeljudina1
Meni 'skinu' komentar kada 'siptare' nazovem 'siptarima'.

Ovde covek u blogu naziva 'navijace' - 'majmunima'...

I niko nista...

Stvarno smo prepoznali prioritete!

Sad bi trebalo da se ustanovi neka nova NGO koja stiti Srbe od Srba.......


Navijaci nemaju nikakve slicnosti sa divljacima i kriminalcima na koje se ono sto se u tekstu osudjuje odnosi (jer je, recimo, javno zastupati rasizam jedan od oblika kriminala, vrlo jasno definisanog i moralnim i pravnim normama). Stoga nemojte zamenjivati teze, mada je jasno da je to postao uobicajen manir nacionalisticke i sovinisticke vecine u ovim krajevima.

I zapazite: upravo ste Vi ovde tvrdili da su ti kriminalci Srbi - ja se ne bih usudio da to kazem, posto (A) nisam siguran da je to fakticki istina, tj. da se medju tim divljacima svi izjasnjavaju kao Srbi, i to zbog toga sto koncepti koji su tu ukljuceni mnogima od njih nisu dostizni, te (B) to je potpuno nevazno za ovu pricu. Povezivati ovo sa pitanjem nacionalnog opredeljenja je cista manipulacija i uvredljiva insinuacija. Nemojte Vi vredjati Srbe takvim insinuacijama!

Za naseg domacina: krajnje je nekorektno prema majmunima, nasim najblizim bioloskim srodnicima, koji nista zlo nisu ucinili, stalno koristiti njih kao metaforu za ovo zlo o kome govorite. Preporucujem, ako vec moramo ici u biologiju, neku drugu nizu vrstu zivota, recimo insekte, bakterije ili viruse (ovi potonji su posebno zahvalni kao metafore, jer znamo da su bolesti koje oni uzrokuju cesto zarazne, bas kao sto je i rasisticko divljastvo ocigledno zarazno).
vucko vucko 20:21 11.08.2007

Re: 'Ladno...

Hvala, Milane, zaboravio sam da se izvinim šimpanzama, pošto sam ove pseudo-primate stavio kao kategoriju šimpanza...

Šimpanze, izvinite!
Dax Dax 22:04 11.08.2007

Planeta majmuna

Najbolji su majmuni sa tribina kada pokusavaju da uvrede crnca iz tudjeg tima,a crnac iz njihovog je dobar.I to jesu navijaci da ne bude zamene teza.Dolaze sa navijacima,imaju saleve,majce,navijaju i ispustaju majmunske zvuke.Ne znaci da su svi takvi ali zaista kada neko za sebe kaze da je navijac kao zanimanje....Zalosno.
berlinac berlinac 22:51 12.08.2007

Re: Poreklo vrsta

dobro mu rece

on ocigledno ima problem da se prepozna kojoj grupi pripada
jelena arsovic jelena arsovic 10:00 15.08.2007

stadionski majmuni




"Sedi mali na drvetu. Dolazi drugi mali i kaze mu:

- Sta bre sedis gore? Jel nisi video da su majmuni odavno sisli sa drveta?

- Vidim. "

Srđan Fuchs Srđan Fuchs 22:22 11.08.2007

бисквити...

Vučko,
stalni dopisnik iz Glazgova


Вучко је, евидентно, добио новце од Рејнџерса, да изврши одлучујући притисак на наше момке, наш стручни штаб и наше најверније Делије, пред кључни окршај у уторак.

ps. gorilla biscuits
Dax Dax 22:57 11.08.2007

Re: бисквити...

Jos majmunskog posla.
[url=http://www.youtube.com/watch?v=a4hFwJm41h4][/url]
vucko vucko 22:58 11.08.2007

Re: бисквити...

Ma jok, Srks!

Ja to čitao lokalne novine, video da će Zeta da dobije po nosu - ovi iz UEFA prete 0-tolerancijom za rasizam - pa, rekoh, da probam ušparam neku kintu Zvezdi. Gr'ota da je očepe i moralno i materijalno zbog pan troglodytes stadionicus.
Srđan Fuchs Srđan Fuchs 23:55 11.08.2007

Re: бисквити...

vucko
Ma jok, Srks! Ja to čitao lokalne novine, video da će Zeta da dobije po nosu - ovi iz UEFA prete 0-tolerancijom za rasizam - pa, rekoh, da probam ušparam neku kintu Zvezdi. Gr'ota da je očepe i moralno i materijalno zbog pan troglodytes stadionicus.



ja pokušao da otvorim priču na forumu, ali sam dočekan prilično tvrdo. ispalo je, kao, da sam vršio pritisak na juniorsku reprezentaciju pred finale EP letos. pozvao sam navijače srbije da ne prave rasističke izgrede...

srbija... :(



ovo je jedan od primeraka tih drugara sa foruma (navijač partizana, doduše). njegov argument je bio da ja kao jevrejin, pa samim tim i član mosada [sic!], nemam prava da pozivam srpske navijače da navijaju normalno i da ne nanose štetu ugledu inače odlične nacionalne reprezentacije na tom turniru. bilo je i drugih komentara, recimo, da je rasizam prirodan, ali i takvih da su "crnci stvoreni od majmuna, a srbe je bog stvorio, pa je rasizam opravdan". bilo je i relativizacija, kao, "po čemu hrvatsko 'ubi, ubi srbina' nije rasizam, a bezazleno oponašanje majmuna jeste". i tako...

... sa takvim komentarima od strane srpskih navijača, možda i nije loše da nas izbace sa nekoliko turnira, ne znam... ako je englezima posle hejsela došlo iz dupeta u glavu, možda će i nama? opet, možda...
vucko vucko 00:15 12.08.2007

Reverzna psihologija

Pa čuj, Srks, ja sam jutros, kad sam pročitao članak u novinama, pomislio isto da napišem ovako nešto kao što si ti na forumu - ali sam zaključio da u ovim krajevima bolje efekte daje reverzna psihologija ("Skooooči, nije to niiišta", "pljuni poglavicu - e sad si naj*bao" i slične fore)
Jelena Krajšić Jelena Krajšić 00:19 12.08.2007

Re: Reverzna psihologija

"Skooooči, nije to niiišta", "pljuni poglavicu - e sad si naj*bao" i slične fore


Ili još bolje: "Garant ne smeš da pljuneš poglavicu". hi hi hi
MMMila MMMila 23:25 11.08.2007

Srecom nismo dvosmisleni!

Podgorica's publika reagovala je na pojavu igraca na terenu. Joj, dragi Vucko, ispada da su na terenu bili prepoznati majmuni od strane publike:) S te strane gledano, ti ispade rasista!

A da vam kazem, bolje bi bilo stvarno da idete na sever, ili makar na forum Delija! Neki bi mozda mogli i da nauce nesto! Jer nisu svi navijaci majmuni. Cak vecina nije!

vucko vucko 00:07 12.08.2007

Dok je Mila ovde bila

E, Milo,

ja tebe ništa ne razumem - kako šta ovo ispade? Mora da si nešto pomešala, pa još i preskočila moje odgovore na komentare iznad.

Inače, ja sam prilično na severu - Glazgov je otprilike u visini Geteburga i Kopenhagena. Kod Delija ne stižem na forum - jedva postižem i ovo malo ovde i kod Zokstera. Postavi tamo link na moj post, ako te ne mrzi. Hvala unapred.

Što se tiče izjednačavanja navijača i majmuna - plašim se da se navijačima ne bi dopalo kako ih braniš - ovako, kako si to definisala, u rizičnoj grupi je 49% :)

Inače, ne razumem potpuno tu priču oko navijanja i interesovanja za tok i ishod utakmice, ali vidim da se ljudi lepo provode i osećaju, i drago mi je zbog njih. Nemam ništa protiv, naprotiv.

Malo drugačiji mi je osećaj kada pročitam da se ovi nesrećni internacionalci hvataju već za glavu što moraju da dolaze u Beograd (Bizli je imao izgleda "topao" doček i kada je igrao za Ajndhoven, pre tri godine, bar tako kaže), a da se podgorička publika žestoko blamira i šteti svom klubu pokazujući svoj banalni, glupi i primitivni rasizam.

Ovaj moj tekst je podsećanje za navijače Zvezde, da se ne primaju na gene naših predaka, kakve svako od nas nosi i pridružuju vređanju boljih od sebe - vrhunskih profesionalaca koji su došli da im, za njihove pare, obezbede doživljaj uživo - kakav baš nije svakodnevica ovih naših "arijevskih" palanačkih liga.

MMMila MMMila 00:19 12.08.2007

Re: Dok je Mila ovde bila

E Vucko, hvala na pozivu da kacim komentare po tarabi, to ne radim. Nesto me mrzi da se jednokratno prijavljujem...

Nego bas se lepo pravis naivan... hoce to kad si na pogresnom severu izgleda:)

Dalje necu ni da komentarisem...vidim isturiste djon na mene pa ko velim, posto nisam sigurna u domace sudije, pametnije je da pustim da se sami blamirate, bez mene.

PS
Shvatite kako hocete, da se salim, da se ne salim, svejedno mi je. Nego, citate li vi novine tu gde ste!
vucko vucko 00:41 12.08.2007

Re: Dok je Mila ovde bila

Nego, citate li vi novine tu gde ste

Ponekad, da, ne prečesto - ne znam kako mi zapade baš ovo - inače slabo čitam sportske strane. A ovde sam se relativno skoro doselio, pa tek počinjem da učim o divljanju navijača stare firme. Interesantno je da je moja prva poseta Glazgovu uključila i posetu jednoj izložbi nekog lokalnog angažovanog umetnika, o sektarijanizmu u Glazgovu, sa sve divljanjem na fudbalskim utakmicama i posle njih i sl.

A to sa blamiranjem tako nekako uvek ispadne - svako se sam blamira.
Milan M. Ćirković Milan M. Ćirković 02:53 12.08.2007

Re: Srecom nismo dvosmisleni!

MMMila
Podgorica's publika reagovala je na pojavu igraca na terenu. Joj, dragi
Vucko, ispada da su na terenu bili prepoznati majmuni od strane
publike:) S te strane gledano, ti ispade rasista!

A da vam kazem, bolje bi bilo stvarno da idete na sever, ili makar na
forum Delija! Neki bi mozda mogli i da nauce nesto! Jer nisu svi
navijaci majmuni. Cak vecina nije!


Obrnuto, nijedan nije. Naravno, opet da se izvinimo majmunima. Oni koji zagovaraju rasizam su jednostavno kriminalci, valja da budu u zatvoru, pa ako tamo zele da navijaju za FK CZ vs. FK "Mitrovica" samo napred...

Salu na stranu, draga Mila, cini mi se da u Vasoj percepciji vidim koren onoga sto - naravno, jako deformisano i pogorsano - vec poodavno predstavlja opste mesto za opravdanje nasih idiotizama na svim poljima. Ono kao "postoje ovakvi i onakvi, svi se zovemo istim opstim imenom, pa sad ima i nekih zbilja losih, oni su krivi za sve, ali su srecom malobrojni". Takva inkluzivna strategija nikada ne pobedjuje zlo. Treba stvari postaviti bas suprotno: reci da kriminalci nemaju nista zajednicko sa pravim navijacima, da su oni banda i zlo koje se infiltriralo medju navijace, da ako oni uzmu sal ili transparent u svoje prljave ruke to je sramota *za sve*, i da svi - a pravi navijaci PRVI medju njima - treba da rade na iskorenjivanju tog zla svim sredstvima.

Najgora stvar koja moze da se desi jeste da se u ovakvim situacijama neko poziva na neku "navijacku solidarnost" i slicne budalastine. Solidarnosti izmedju dobra i zla nema, izmedju postenih ljudi i kriminalaca, izmedju svetlosti i tame, niti sme da je bude.
MMMila MMMila 03:06 12.08.2007

Re: Srecom nismo dvosmisleni!

Milan M. Ćirković

Salu na stranu, draga Mila, cini mi se da u Vasoj percepciji vidim koren onoga sto - naravno, jako deformisano i pogorsano - vec poodavno predstavlja opste mesto za opravdanje nasih idiotizama na svim poljima. Ono kao "postoje ovakvi i onakvi, svi se zovemo istim opstim imenom, pa sad ima i nekih zbilja losih, oni su krivi za sve, ali su srecom malobrojni".

Nisam saglasna! I taj kriminalac sebe naziva navijacem. I ima pravo to da uradi! Pitanje je da li ce biti prihvacen ili ne u grupi. Zavisi od grupe (mase).

Pomalo idealisticki predstaviste stvari, a moje iskustvo govori drugacije. Koliko znam, cak i postoji objasnjenje za ponasanje u masi, koliko god da se nama to svidjalo ili ne. Naravno, ne moje objasnjenje:)

Elem, otkud dobiste ideju, samo da mi je znati, da ja imam takvu "jako deformisanu i pogresnu percepciju"?? Ili vas malko ironije prevari!
Milan M. Ćirković Milan M. Ćirković 03:40 12.08.2007

Re: Srecom nismo dvosmisleni!

MMMila

Elem, otkud dobiste ideju, samo da mi je znati, da ja imam takvu "jako
deformisanu i pogresnu percepciju"?? Ili vas malko ironije prevari!

Ama ne, nikako! Procitajte ponovo - rekao sam samo da polazeci od Vase percepcije, ljudi onda deformisu i grese dalje da bi se dobila uobicajena klisetizirana objasnjenja/opravdanja izgreda. Na slican nacin kao sto se druge ideje zloupotrebljavaju postepenom deformacijom i dodavanjem gresaka (da ne pominjem brojne primere, evo samo jedan: kako su Nice i Vagner bili deformisani i zloupotrebljeni zarad opravdavanja nacistickih monstruoznosti). Izvinjavam se ako nisam u tome bio dovoljno jasan, iskreno!
MMMila MMMila 09:47 12.08.2007

Re: Srecom nismo dvosmisleni!

Cisto je nemoguce da ja budem prva u lancu greski zbog sopstvene pogresne percepcije (ironicne, ponavljam, ako ja nisam bila jasna, izvinjavam se), jer niti sam bitna, niti sam eto, ""otkrila"bilo kakvu "ideju". (Ili sam opet iskomplikovala pa da vam objasnim da navodnici znace ponovo malo ironija).

Eto, ni vremenske distance, a ja se vec osecam "zloupotrebljeno" kao Vagner i Nice!

No drago mi je sto "fenomen' navijanja posmatrate naucno i eto upozoravate me da nisam "filosofski" dosledna u svojoj ironiji na temu navijanja i majmunskog oponasanja!
MMMila MMMila 09:57 12.08.2007

I da dodam...

Gospodine Cirkovicu, vama ili fali smisla za humor, ili ste stvarno dokoni kada se "zamajavate" navijacima i fudbalom, sto "intelektualci" smatraju nizom vrstom zabave.

Ili da to shvatim kao kompliment, jer sam vas (s ozirom da mene upozoravate) uspela okrenuti da pogledate i na ovu stranu.

PS
Shvatite ovo opet kao da vam govori osoba koja se smeje...
:)
Srđan Fuchs Srđan Fuchs 10:16 12.08.2007

Re: Srecom nismo dvosmisleni!

Milan M. Ćirković

Solidarnosti izmedju dobra i zla nema, izmedju postenih ljudi i kriminalaca, izmedju svetlosti i tame, niti sme da je bude.


odoste vi, Milane, u Esene, zvučite sada kao zapisi iz Kumrana! :)))
Milan M. Ćirković Milan M. Ćirković 14:55 12.08.2007

Re: Srecom nismo dvosmisleni!

MMMila
Cisto je nemoguce da ja budem prva u lancu greski zbog sopstvene
pogresne percepcije (ironicne, ponavljam, ako ja nisam bila jasna,
izvinjavam se), jer niti sam bitna, niti sam eto, ""otkrila"bilo kakvu
"ideju". (Ili sam opet iskomplikovala pa da vam objasnim da navodnici
znace ponovo malo ironija).

Eto, ni vremenske distance, a ja se vec osecam "zloupotrebljeno" kao Vagner i Nice!

No drago mi je sto "fenomen' navijanja posmatrate naucno i eto
upozoravate me da nisam "filosofski" dosledna u svojoj ironiji na temu
navijanja i majmunskog oponasanja!

Kako hocete, zbilja... Mada mi je zaista neobicno da problem na koji su, svako na svoj nacin, ukazali i Vucko i UEFA, neko shvata u toj meri neozbiljno. Meni se cini da je zezanja na tu temu bilo previse i predugo, mozda je vreme za malo ozbiljniji pristup.
Milan M. Ćirković Milan M. Ćirković 14:56 12.08.2007

Re: Srecom nismo dvosmisleni!

Srđan Fuchs
Milan M. Ćirković

Solidarnosti izmedju dobra i zla nema, izmedju postenih ljudi i kriminalaca, izmedju svetlosti i tame, niti sme da je bude.


odoste vi, Milane, u Esene, zvučite sada kao zapisi iz Kumrana! :)))

Hvala, Srdjane - to su sjajni tekstovi, i stilski i filozofski! ;o)
Srđan Fuchs Srđan Fuchs 15:38 12.08.2007

Re: Srecom nismo dvosmisleni!

Milan M. Ćirković

Mada mi je zaista neobicno da problem na koji su, svako na svoj nacin, ukazali i Vucko i UEFA, neko shvata u toj meri neozbiljno. Meni se cini da je zezanja na tu temu bilo previse i predugo, mozda je vreme za malo ozbiljniji pristup.


najgore je sa tim navijačima koji misle da je skroz cool oponašati majmuna u cilju provokacije crnih protivničkih fudbalera, kada vam nekako i uspe da ih uverite da je to loše i pogrešno, i da će, na kraju krajeva, samo sport na nacionalnom nivou ispaštati zbog njihovih navijačkih budalaština; i kada ih pitate, zar im ne smeta to što njihova zemlja ostaje izolovana, oni teraju neki glupi prkos i odgovaraju, šta nas briga, uvek srbija, nikada evropska [fudbalska] unija...

... engleskoj je petogodišnja zabrana dobrodošla da smanji malo huliganski doživljaj. pošto srpski navijači ne žele da razumeju u čemu je problem, izgleda da će i nama ta zabrana dobro doći da primirimo strasti, to cool off our temper a bit. ima i drugih zanimljivih timova na evropskim turnirima i mundijalu za navijanje, npr.: češka, argentina, obala slonovače... zato, baš nas briga, majmunišimo se dalje i pokažimo Uefi kako smo hrabri i ludi.

ps. možda ti navijači nisu stvarno rasisti u svojim glavama, svejedno, ali vrag je odneo šalu, a šala sa orangutanisanjem je ionako bila bezvezna. ne shvatam zbog čega je tako teško odreći se glupe šale umesto višegodišnjeg odricanja od rođene zemlje na najprestižnijim takmičenjima?
MMMila MMMila 18:16 12.08.2007

Re: Srecom nismo dvosmisleni!

Milan M. Ćirković

Mada mi je zaista neobicno da problem na koji su, svako na svoj nacin, ukazali i Vucko i UEFA, neko shvata u toj meri neozbiljno. Meni se cini da je zezanja na tu temu bilo previse i predugo, mozda je vreme za malo ozbiljniji pristup.

Jao, da, ovo je jedan JAAKOOO ozbiljan blog u kome ucestvuju jaaakoooo ozbiljni profesionalci u raspravi o temi koju jaakoooo dobro poznaju! Da, i to izbliza, sa stadiona gde su jaakooo redovno i gde srecu jakooo svakodnevno te jadne male navijace!!!

Nemojte, gospodine Cirkovicu! Jeste li ikada vi uopste i bili na nekom stadionu??? Sad ozbiljno pitam, bas me interesuje. Ili bolje da pitam da li ste ikada i na tv gledali utakmicu i "te" navijace.

Pitanje vazi i za ostale...da li ste, odnosno kada ste poslednji put bili na fudbalskoj utakmici.?

Nadam se da ce VUcko u utorak uvece biti na stadionu!!! Ja na inostrana gostovanja ne idem, te necu:( Mora neko i "kod kuce" da radi :(
Vucko, mogu li da te delegiram:)

Drago, za tebe znam! Mahala sam ti!

Lepo je, gospodine Cirkovicu sto ste o svakoj temi obavesteni da mozete voditi akademsku raspravu, ali ostavite se resavanja i kritikovanja drugih dok ne proucite materiju! Za pocetak, pogledajte!
Srđan Fuchs Srđan Fuchs 18:33 12.08.2007

Re: Srecom nismo dvosmisleni!

MMMila

Za pocetak, pogledajte!


brate,
kakve proročke reči! :)
Fratello Fratello 06:12 12.08.2007

pritisak.

Vucko, a da nisi mozda procitao u "ostrvskim" medijima i pricu trenera Kork Sitija, po kojoj je tokom proslogodisnje tekme njegovog kluba i Zvezde u Beogradu ceo stadion prozivao "crnce", iako u njegovm klubu nema nijedan "crnac"? Jbg, pogodno je izvaljivati takve budalastine i praviti smicalice. Ko zna mozda zandari iz Glazgova nece morati da se cimaju do tamo nekog Beograda...
Kad smo vec kod tog ostrvskog olosha (nema potrebe da se vracamo na Hejsel, Sefild, itd), isto su tako pumpali u medijima pred tekmu Zvezda-Lester pa im je UEFA udovoljila da se ne igra u Beogradu, pa Partizan-Lids, gde seljacija iz Jorksira nije htela da igra chak ni u Bukurustu, Solunu, Sofiji (posto su se prvo izborili da se ne igra u Beogradu), vec je na njihov zahtev UEFA odlucila da se igra u holandskom Herenvenu. Iste godine, Lids-u je posle kampanje britanskih medija udovoljeno da ne igra revans protiv Spartaka u Moskvi, jer je mnogo "hladno". Ima primera "njihove" korektnosti i brige za vitestvo na tone.
I da zakljucim: neka prestanu da se seljache i nek' u utorak na Ajbroksu razvale rupashe. Bice im sve oprosteno :)
Srđan Fuchs Srđan Fuchs 10:20 12.08.2007

Re: pritisak.

Fratello
I da zakljucim: neka prestanu da se seljache i nek' u utorak na Ajbroksu razvale rupashe. Bice im sve oprosteno :)


rek'o kosanović da nam se igra znatno poboljšala i da smo napredovali od meča sa levadijom. uspeli smo da se izborimo za 0:0 protiv favorizovanog čukaričkog na marakani! :)
vucko vucko 11:41 12.08.2007

Nepravedne i ničim izazvane sankcije?

E, Fratello,

evo ja ću da sumiram kako shvatam tvoj komentar, pa ti reci šta ne valja u mom rezimeu:

Vučko, nemoj ništa da veruješ ostrvskim medijima i ološu od "sportskih radnika", oni su nas već mnogo puta olajali na pravdi boga. I ne samo nas, nego i Ruse. A oni kakvi suuu, seljaaaci, a prave se fini!

Čuj, možda ja ne poznajem puno ove lokalce, ali eto čujem po nešto, kao što sam i pisao gore. Ali što se tiče ovih majmunarija - to ćeš, ovaj, teško da me ubediš da su plod mašte "pokvarenih i lažljivih crnaca". U tom smislu i ovaj blog (da ne ponavljam ono što sam pisao gore Srksu i ranije).

A što se tiče utorka - nadam se da će obe strane pokazati šta umeju. Koliko vidim po britanskim kladionicama, biće dobro ako igraju nerešeno - šanse da Zvezda pobedi (sa uračunatom zaradom kladionice u kvotama, koja je negde oko 15% na nivou celog "marketa", tj. sve tri kombinacije ishoda) su oko 1:4. U tom smislu želim Zvezdi sreću. Na kraju krajeva, svaki rezultat je dobar, to je sport - osim službenog od 3:0.
Vlasta Vlasta 10:19 12.08.2007

Izeš...

svadbu bez mrtvih, kaže nova narodna u Sremu. Lično sam bila samo na dve i na obe je bilo tuča.
Možda mi ne razumemo. Možda postoje manifestacije čija koncepcija podrazumeva sado-mazo aktivnosti?
Ne razumemo tu potrebu da se preskoči ograda i da se navijačima drugog tima nanesu teške telesne povrede. Ili da se sačeka negde njihov bus i, nakon što prođu policijsku kontrolu, bus zaustavi, kamenuje i u njega baci suzavac, dok ona patrola to ništa ne čuje....?
Ova rubna aktivnost fudbala upražnjava se svuda, ali je naročito ispolitizovana na prostorima nekada nam zajedničke. Jer, ima li šta lepše od toga kada ti je neprijateljski navijač - i inače osuđen na patnje i fizičke muke - još i druge vere i nacionalnosti......Ihaj! To je tekma, bre! Mesa mi dajte!
Da li znate koliko su se puta ovakvi napadi desili uz okretanje glave, ili čak pomoć organa reda?
I zašto i mi na ovim prostorima ne promenimo zakon poput Engleske? Sećate li se kako su nekada tamo izgledale utakmice? Bodljikava žica, policija i vučjaci. (sorry vučko ) Danas se u Engleskoj može dobiti višegodišnja kazna za izazivanje nereda na utakmicama.
Zašto se ne zabrani navijačima jednog tima da dolaze na stadion, recimo , godinu dana?
Samo naivni i mala deca ne vide da fudbal više nije sport. Fudbal je biznis i fudbal je politika.
Srđan Fuchs Srđan Fuchs 10:43 12.08.2007

Re: ja sam bio stoput i opet ću... :)

Vlasta
svadbu bez mrtvih, kaže nova narodna u Sremu. Lično sam bila samo na dve i na obe je bilo tuča. Možda mi ne razumemo. Možda postoje manifestacije čija koncepcija podrazumeva sado-mazo aktivnosti? Ne razumemo tu potrebu da se preskoči ograda i da se navijačima drugog tima nanesu teške telesne povrede. Ili da se sačeka negde njihov bus i, nakon što prođu policijsku kontrolu, bus zaustavi, kamenuje i u njega baci suzavac, dok ona patrola to ništa ne čuje....? Ova rubna aktivnost fudbala upražnjava se svuda, ali je naročito ispolitizovana na prostorima nekada nam zajedničke. Jer, ima li šta lepše od toga kada ti je neprijateljski navijač - i inače osuđen na patnje i fizičke muke - još i druge vere i nacionalnosti......Ihaj! To je tekma, bre! Mesa mi dajte! Da li znate koliko su se puta ovakvi napadi desili uz okretanje glave, ili čak pomoć organa reda? I zašto i mi na ovim prostorima ne promenimo zakon poput Engleske? Sećate li se kako su nekada tamo izgledale utakmice? Bodljikava žica, policija i vučjaci. (sorry vučko ) Danas se u Engleskoj može dobiti višegodišnja kazna za izazivanje nereda na utakmicama. Zašto se ne zabrani navijačima jednog tima da dolaze na stadion, recimo , godinu dana?Samo naivni i mala deca ne vide da fudbal više nije sport. Fudbal je biznis i fudbal je politika.


pa sve što je iole vrednije, na kraju krajeva je šou-biz samo... osim Novaka, Jelene i Ane! oni su prave zvezde... :)

ajde dođi i treći put, da gledamo Voša-Atletiko Madrid. znaš kol'ko u Atletiku ima lepih i zgodnih novih mladih igrača?! :)

inače, nije nimalo čudno da vi devojke (osim MMMile-brate :) ) i muškarci-koji-su-kao-ženski-petko-ustvari, ne razumete i ne volite fudbal, ali ne volim ni ja lastiš i maksimalno mi je neinteresantna ta igra, mada sam je i lično igrao nekoliko puta! :)

inače, ovo sa zakonom nije loša ideja, ali to će se, izgleda, dogoditi tek kada UEFA izbaci srbiju na nekoliko godina iz svih takmičenja. u italiji su prošle godine pripretili otkazivanjem celog prvenstva i prestankom igre na godinu dana kada je na siciliji stradao policajac u okršaju navijača. ta pretnja je izgledala stvarno, i italijani - koji više vole fudbala neg' 'leba da jedu - su se brže-bolje primirili kao prave milice pa nije bilo incidenata do kraja prvenstva. to je sa huliganizmom.

kod rasizma je problem... rasizam je stanje svesti. ne možeš sprečiti tribinu sa 20-30000 ljudi da skaču i oponašaju majmune, posebno kada svih 20-30000 misle da je to super fora da iznerviraš protivničkog igrača i da to nema nikakve veze sa rasizmom.
Dax Dax 10:49 12.08.2007

Navijaci

Vecina navijaca na nasim utakmicama su agresivni,netolerantni i fasisticki nastrojeniDobar deo normalnih vec odavno ne dolazi na utakmice.Poslednji put kada sam bio na utakmici odem na Vojvodina - Partizan sa "Grobarima" kad ono sve same lepe pesme "Noz-zica...","Vi ste Madjari,%ebote vi ste Madjari" sve praceno majcama sa Ratkom i skandiranja "Uu u u u u" crncu iz Vojvodine ,naravno to se nije odnosilo na crnca iz Partizana,ne ON nije majmun.Mislim da se u Engleskoj za takve ljude koristi izraz low-life scum,ali sta oni znaju.
ljiljaO ljiljaO 10:52 12.08.2007

Re: Izeš...

Ma zakon koji je vec izglasan je OK ali kako ga i ko primanjeje to je problem. Ako na jednom stadionu navijaci 40 minuta lome stolice i nista, to nije problem zakona nego onoga ko ga primenjuje. Ako uhapse ljude i nikoga ne kazne i to nije problem zakona vec onoga ko ga primenjuje. A ima i ono: za nerede na stadionima 10 godina a za silovanje uslovna, za nerede na stadionima 10 godina a za ubistvo 3, i slicne stvari. Dakle zakon o ponasanju na stadionima je u direktnoj vezi sa kaznenim odredbama svih drugih zakona. Ako neko na ulici udari drugog i ako na utakmici udari drugog to je ISTO. Ako psuje na utakmici i vredja i ako psuje u skupstini i vredja to je ISTO. E, o tome je rec. Kako samo navijace srediti a svi drugi i dalje rade sta su radili.
Meni su obili kkucu i policija je dostala tek sutradan i nista nije preduzela, cak me nisu ni obavestili sta se dogadjalo. O tome samo ne pise u novinama a o navijacima pise... Problem navijaca je mnogo siri od tog j...nog zakona, da izvinete na psovanju.
A rasizam u nasim glavama o kome Skoti govore je najbudalastija stvar koju sam cula al sta ces, primili se naglupost. Pa omiljeni igraci Zvezdinog Severa su Gaj i Kastiljo, ako neko nije primetio oni su bas crni. Uostalom vec sam rekla: navijacka grupa koja sebe naziva Cigani ne moze biti rasisticka, pa ovde je sav rasizam okrenut upravo prema ciganima jer nemama drugih sa tamnijom bojom koze.
Srđan Fuchs Srđan Fuchs 11:07 12.08.2007

Re: Navijaci

Dax
Vecina navijaca na nasim utakmicama su agresivni,netolerantni i fasisticki nastrojeni. Dobar deo normalnih vec odavno ne dolazi na utakmice.Poslednji put kada sam bio na utakmici odem na Vojvodina - Partizan sa "Grobarima" kad ono sve same lepe pesme "Noz-zica...","Vi ste Madjari,%ebote vi ste Madjari" sve praceno majcama sa Ratkom i skandiranja "Uu u u u u" crncu iz Vojvodine ,naravno to se nije odnosilo na crnca iz Partizana,ne ON nije majmun.Mislim da se u Engleskoj za takve ljude koristi izraz low-life scum,ali sta oni znaju.



grobari prednjače po tome...
juče su skrnavili isto, kažu ljudi sa obližnjih delova limana da im se život smučio za tih sat i po gostovanja grobara u novom sadu.
ljiljaO ljiljaO 18:34 12.08.2007

Re: Navijaci

Nije vecina ali se vidi akcija samo hligana. Eto pre par dana u Kragujevcu i ovaj blog je pisao o tome, ono udjimo u Ginisovu knjigu rekorda sa najvecim grafitom: Samo dvojica su bila dovoljna da stvar bude sasvim pokvarena. Tako vam je i sa navijacima. Par njih je dovoljno za haos, posto su agresivni onda oni pravi navijaci ne uspeju bez tuce da ih sjmire (policija i ne pokusava... ) ili ih i ne smire i oni divljaju. Zaista nije vecina, ali kao i svuda manjina koja je agresivnija maltretira vecinu.
Vlasta Vlasta 15:00 13.08.2007

Atletiko, veliš?

Moram da priznam da se fudbaleri razvijaju na bolje. Nekako je sve manje niskih i krivonogih. Ima nade.
Srđan Fuchs Srđan Fuchs 17:26 13.08.2007

stigli Cigani u Glazgov...

16 charged over violence in Glasgow

Staff and agencies
Monday August 13, 2007
Guardian Unlimited


Sixteen people, including a 15-year-old boy, have been charged with various offences following violent clashes around Glasgow last night, police said today.
Officers arrested 21 supporters - 14 Scotish and seven Serbian - before the Champions League match.

Four Serbian supporters will appear at Glasgow City magistrates' court today, while 12 Scotish fans were bailed to attend Trafford magistrates court on September 08, Glasgow police said
.
MMMila MMMila 17:32 13.08.2007

Prema engelskom zakonu...

...nisu fudbalski huligani jer nisu na stadionu! Tuce u gradu spadaju pod "gradjanski" prekrsaj!
Srđan Fuchs Srđan Fuchs 17:35 13.08.2007

Re: Prema engelskom zakonu...

MMMila
...nisu fudbalski huligani jer nisu na stadionu! Tuce u gradu spadaju pod "gradjanski" prekrsaj!


obični, znači, građanski huligani samo... :)
MMMila MMMila 17:53 13.08.2007

Re: Prema engelskom zakonu...

Ma ja rekoh da je engleski zakon smesno cudo! Efikasan na stadionima, al neka gradska policija resava probleme po gradu!
ljiljaO ljiljaO 18:48 13.08.2007

Re: stigli Cigani u Glazgov...

Jel bila "rasistiska" tuca ili onako. Misim mi cigani mu dodjemo crnpurasti pa pitam d nisu Skoti rasisticki tukli cigane.
vucko vucko 19:54 13.08.2007

Re: stigli Cigani u Glazgov...

U je Srks, ala si ažuran - ja danas nisam gledao lokalne vesti... je l' ovo neku news sindikaciju koristiš, ili šta?
Srđan Fuchs Srđan Fuchs 11:49 14.08.2007

Re: stigli Cigani u Glazgov...

vucko
U je Srks, ala si ažuran - ja danas nisam gledao lokalne vesti... je l' ovo neku news sindikaciju koristiš, ili šta?



Syndicate in da House... :)
jesen jesen 10:42 14.08.2007

Ima jos nekih novih vrsta majmuna...

..koje sam primetila ovde u Srbiji....Ne znam kako se ta vrsta zove ali njeni predstavnici se mogu videti za volanom luksuznih automobila....samo sto ne kazu muuuu....cudni neki majmuni, lice na krave i volove....tup pogled, iskezene face a saobracjni propisi za njih ne postoje...ne razumeju o cemu se tu radi...a sto je najvaznije niko ih ne uznemirava sa kaznama......
vucko vucko 11:05 14.08.2007

Parobrodi i čamci

Ovo me podseti na "Tri čoveka u čamcu" od Džeroma K. Džeroma... razmišljanje o veslačima i parobrodima...

Ti muuu-jmuni su tako drski da čovek zbog njih ne može, a da ne krši propise i sam
MMMila MMMila 11:37 14.08.2007

Re: Parobrodi i čamci

hahah, a o psu da i ne govorimo:)

Uf, uf, tih saobracajnih majmuna ima vise podvrsta:)

PS
Vucko bre, propisi u ovoj zemlji u sluze da se krse:)
vucko vucko 12:10 14.08.2007

Re: Parobrodi i čamci

Tako nam i Bog dao, što bi se reklo
jesen jesen 23:09 14.08.2007

Re: Parobrodi i čamci

Krsenje propisa ne bi bilo problem da ponekad ne izaziva teske nesrece....Evo, onomad cuveni graditelj mostova Mrkonjic umalo ne ubi celu porodicu u jugu sa svojim crnim mercedesom negde kod Nove Varosi...Presao na njihovu stranu i srecom da je jugo yadryao na bankini...a dole provalija.....ljudi sad leze polomljeni u uzickoj bolnici sa teskim povredama ali im zivot nije ugrozen...Mrkonjicu nista samo lakse povrede...100% bio pijan posto sad obilazi stalno te nesrecnike i izvinjava se......
MMMila MMMila 23:53 14.08.2007

Re: Parobrodi i čamci

Uf, sto bi se milionski izvinjavao da smo u nekoj normalnoj zemlji...
nsarski nsarski 02:23 15.08.2007

Re: Parobrodi i čamci

Dobro, ima i toga (veslaci i parobrodi), ali ima i odlican recept za Irish stew:)))
jesen jesen 09:20 15.08.2007

Re: Parobrodi i čamci

Ti bas volis da klopas....:)
jelena arsovic jelena arsovic 11:52 14.08.2007

tacno

dobar post...
:)))))

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana