Ekonomija| Mediji| Politika

Psihološka granica

sluhzaduh RSS / 24.01.2009. u 17:48

Pošto je evro? Ne znam i ne pratim, mada bih morao jednom mesečno. Moja osiguravajuća kuća radi sa evrima u dinarskoj protivvrednosti.

Malo mi je muka uvek kad se govori o kursu. Naročito odvratnom mi se čini priča o nekavoj "psihološkoj granici". I sada, zamilsite, Narodna banka svojom monetarnom politikom treba da razbija psihološke frustracije nekih medija. Da, medija, jer se ta besmislica prenosi medijima.

"Kada će kurs evra dostići tu psihološku ganicu od...?" Iza tri tačke su bile razne cifre. Sve su dostizane i prestizane, a narod opet i opet zapadao u "psihološke krize" želeći, valjda, više i više. Čemu to? Šta je Narodna banka? Psihijatrijska klinika? Molim vas, pa zar zato služi Centralna banka u ovoj zemlji? Da ispunjava želje građana Srbije i leči im duševne bolove? Ja bih voleo da već jednom prestane ta besmislena priča, no oko kursa može da se napravi puno specijalizovanih emisija, koje imaju izuzetno dobar komercijalni efekat, pretpostavljam.

Da li je neko počeo da cilja novu psiholopšku granicu, ili je narodu sedativ zvani "evro-za-devedeset" još uvek dovoljan?



Komentari (6)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

niccolo niccolo 23:40 24.01.2009

Eh, mediji

Uvek mediji prave frku...kako bi inače prodavali novine ili zarađivali na reklamama...
Verovatno će nova psihološka granica da bude sto.
simkke simkke 03:38 25.01.2009

Re: Eh, mediji

meni je psiholoska granica na 80.001...znaci, u frci sam vec dugo i duboko
sluhzaduh sluhzaduh 10:01 25.01.2009

Re: Eh, mediji

U tom slučaju predlažem da NBS pređe pod nadležnost Ministarstva zdravlja, a da guvernera iste imenuje ministar zdravlja lično.
112358oo 112358oo 13:10 27.01.2009

Pošto je evro?

priznajem da otkako je rsd opao na preko devedest i ja nešto ređe proveravam koliko je danas....

Ne znam i ne pratim, mada bih morao jednom mesečno. Moja osiguravajuća kuća radi sa evrima u dinarskoj protivvrednosti.


nije li to malo rizično, jednom mesečno..... market/currency risk? var bi mogao da se orgne kontroli, a gde je kontrola tu je i nbs....

pitam se koliki je rsd/eur prema ppp..... nisam odavno video takvu analizu......
sluhzaduh sluhzaduh 20:52 28.01.2009

Re: Pošto je evro?

Sasvim mi je dovoljno jednom mesečno, jer uplaćujem osiguranje prema srednjem kursu evra u odnosu na dinar na dan uplate.

Užasno je to što opet moramo da aktiviranmo slamarice a posebno to što ponovo moramo dinare da topimo u evre. I čini mi se da ovoga puta leto neće promeniti ništa. U odnosu na ono pre dvehiljadite pre bih stavio u banku nego što sam imao poverenja u banke tada, ali i tamo nije sigurno preko 1000 EUR (NBS ne garantuje). Znači, mora na više mesta pomalo.
112358oo 112358oo 22:50 29.01.2009

Re: Pošto je evro?

slažem se.....

onako kako ja vidim je da su banke postavile sebi cilj da budu likvidne i solventne, sve ostalo je u drugom planu..... to opet za posledicu ima da je manje investiranja u realni sektor, jer se pre svega kupuju obveznice nbs, zapisi trezora i računa se na stanovništvo koje je do sada lepo vraćalo uzete kredite.....

nbs, sa svoje strane, vodi restriktivnu monetarnu politiku sa izrazito visokom referentom kamatnom stopom, preko 17%, ako se ne varam..... čak je i poslednja mera nbs bila da ovu stopu podigne za 2%..... jedine dve druge zemlje koje su uradile isto su mađarska i island, sa poznatim posledicama..... mi smo još uvek nedovoljno uključeni u evropski i svetski finansijski sistem, te nismo odmah prošli kao i ove države.... onoliko koliko jesmo uključeni, a to je bio špekulativni kapital, smo osetili na kursu dinara kada je ovaj kapital izašao iz zemlje.....

mene ovde još zabrinjava i troškovna inflacija koja se ređe spominje, a koja nastaje suprotno od štampanja novca, tj. pomanjkanjem proizvoda koji postaju skuplji, jer ih nema dovoljno.... a restriktivna monetara politika nbs upravo podstiče takvu relaciju.....

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana