Realni uzroci svetske krize

energobull RSS / 13.03.2009. u 16:32

image.php?id=9image.php?id=12 Autor ovih blogova pokusava da zajeno sa sajtom prikaze u svetlu globalne svetske krize, situaciju u svojoj zemlji i nekako u granicama mogucnosti prikaze svoju viziju energetskih mogucnosti Srbije. Zadatak je veoma tezak iz cistog razloga sto se u citavom svetu talasaju vizije buduceg svete bez fosilnih resursa. Obnovljivost nije vise hobby, nije vise prica, nije vise 'lepota zdravog zivljenja', obnovljivost je imperativ pukog prezivljavanja. Da li uopste svet ima vremena da pojedenu planetu regenerise, autor cisto sumnja, ali zna samo jednu stvar, da Srbija ima energetske mogucnosti da se dobro izvuce. Regenerativna moc zemlje je dovoljna da zajedno sa postojecim fosilnim resursima (ugalj), izvuce zemlju na dobar kolosek. i napravi jednu zemlju prijatnu za zivljenje ali postoje dva razloga koje autora cine pesimisticnim. To je politicka prostitucija i razbacivanje najmocnijom energijom, koju svaka ozbiljna nacija stavlja kao osnovni resurs: PAMET i ZNANJE.

image.php?id=10Posto ne postoji jedna drzavna strategija oko energetike, osim Putinove slike i juzne jaruge, autor vidi da ce se svako izvlaciti kako zna i ume, odnosno da ce se sve raditi nasumice, pa stoga ceo sajt i svi blogovi ce biti napisani da bude prijemcivo za svakog citaoca.

Malo kriticno, malo edukativno. Autor namerava da otvori i odgovarajuci forum, a istovremeno ce pokusati da dotakne sve vidove obnovljive energije koje bi bile dostupne nama na ovim prostorima. Svi komentari, kritike, zesce kritike, i saveti su prihvatljivi i dobrodosli. Zasto resursi, pa energetika, pa kriza je cisto zbog toga sto je osnovni uzrok danasnje krize je smanjenje obima raspolozivih resursa na kojima pocivaju danasnje ekonomije sveta. Dovoljno je reci, da svet za godinu dana trosi fosilne resurse, koji su se talozili tokom 14 miliona godina (dobro citate), da se ti i takvi fosilni resursi, ponajvise ogledaju u nafti i gasu, koji se sve teze vade iz pukotina zemlje, koji su sve prljaviji te stoga i teze obradivi, sve to dovodi do poremecaja pariteta cena, na kojima pocivaju ekonomije svih zemalja. Nije cudo da je prvo stradala autoindustrija. Koje su mogucnosti Srbije i sta bi trebalo pod hitnim da se uradi, pogledajte u sledecem blogu.
Procitajte od istog autora na engleskom:

Odrzivi mitovi
Zagrlite vetar
Kratak uput u energiju vetra
Buducnost razvoja energije



Komentari (0)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana