Srpske Energetske mogucnosti - Sunce u martu

energobull RSS / 26.03.2009. u 21:39

Sunce obasjava zemlju snagom od 174Petawata energije. (Peta je deset na 15-om) Ako se uzme u obzir da planeta ima 6.2 milijarde stanovnika, prosta racunica daje da svaki zemljanin ima 28 Megawata energije ili pomnozeno sa 1200 evra, koliko kosta izgradnja jednog megawata struje dolazi na 33 miliona evra po stanovniku zemljine kugle. Gde se izgubi ova para?

 image.php?id=35

Da vidimo koliko energije od sunca ima Srbija, u mesecu martu?

E pa stvari stoje ovako, na jedan kvadratni metar hipoteticno ugradjenog panela u Beogradu imali bi 0,68 KWh dnevno ili  21KWh za ceo mesec. Jedan taj metar bi dozvolio da jedna neonska sijalica od 20W gori stalno.Ovi su podaci za struju.

Jedno domacinstvo, koje ima svu potrebnu komociju u vidu frizidera, svetla, bojlera, ves masine, tv, pc, stednjak, trosi  negde 280KWh mesecno. Dakle nekih 15 kvadratnih metara photovoltaicnog panela.

 

Inace ova racunica je za struju, inace u ovom mesecu radijacija je negde 4Kwh/m2 dnevno, sasvim dovoljno da zagrejete 100 litara vode za 30 stepeni u svom hipoteticnom bojleru na samo jedan kvadratni metar ugradjenog grejnog panela.

Referenca je uzeta za Beograd, Srbija je mala zemlja pa su varijacije tu negde.

Ako niste zadovoljni mesec mart je pri kraju, dolaze toplija vremena.

Za malo vise podataka posetite sajt.

Ukljuci se u diskusiju na forumu.



Komentari (1)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

drug.clan drug.clan 16:24 27.03.2009

Preporuka

Dodao bih samo da je cena proizvodnje 1 W kristalnih solarnih panela vec pala na manje od dolar i da se moze ocekivati da ce pasti na pola dolara u sledecih 5 godina sto ce ovu vrstu izvora staviti na mesto iznad ostalih po ceni investicije (trenutno je cena vetrenjaca 3-5 $/W, termo elektrana na ugalj oko 2$/W a nuklearnih izmedju 3 i 8 $/W i svi imaju tendenciju rasta cena).

Treba reci i da bi uz izgradju reverzibilne elektrane na dunavu za koju postoji projekat vec 40 godina, srbija mogla da obezbedi skladiste energije koje bi uz postojece hidroelektrane i uz izgradju nekoliko hidroelektrana na drini i limu omogucilo da sve termo elektrane zamenimo sa solarnim tako sto bi tokom noci i tokom vrsne potrosje danju snadbevanje struje bilo potpuno pokriveno uskladistenom solarnom energijom i hidro energijom.

I na kraju za one nevernike da kazem da bi pokrivanjem samo postojecih krovnih povrsina u velikim gradovima i kopova ulja i odlgalista jalovine solarnim panelima srbija mogla da proizvodi energiju vecu od one koja se sada dobija iz termo elektrana. Znaci nema potrebe za zauzimanjem dodane zemlje solarnim panelima.

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana