MEĐUNARODNI DAN ŽRTAVA URANIJUMA na dan smrti IV EN PRENTIS!

amika RSS / 03.04.2009. u 12:54

 Mnogo je bilo opominjućih tekstova o posledicama uranijuma i njegovom zračenju.

Veći deo neeksplodirane municije je pokupljen, ali šta sa onom - daleko brojnijom - koja je eksplodirala i ostala u zemlji?

Na trovanje zemlje, vode i vazduha - na mikronske čestice koje raznose vetrovi po bližoj i daljoj okolini - obično se zaboravlja jer posledice nisu trenutne.

Kako ublažiti posledice uranijumskog bluza

Nikad nije kasno da se posledice bar ublaže.
Međutim za to treba imati
- najmoderniju opremu, koja je vrlo skupa i verovatno deo neke vojne tajne Zapada,
- velika sredstva - a u tome smo baš "bogati"
- obučeno i stručno osoblje...

Zapad bi u tome mogao da pomogne, ali se bojim da bi njihova pomoć više bila usmerena na sakrivanje pravih razmera zagadjenja. Na preventivu, ali od nekih mogućih osuda u budućnosti.

Onda, prošlo je deset godina i zagađenja su vode raširile okolo i unele u dubinu zemlje...

IDEJA - MEĐUNARODNI DAN ŽRTAVA URANIJUMA!

Za taj dan uzeti DATUM SMRTI Iv En Prentis - svetski poznata, najpoznatija očigledna žrtva, stradala od uranijuma na Palama i Kosovu...

TRI VESTI O IV EN PRENTIS koje SVE GOVORE

Nedelja, 30. maj 1999. godine
- Istog dana, Kosovom žure dva putnička
automobila puna novinara. Nigde vojske, policije,
kasarni, tenkova, položaja.... Ipak, doleću avioni i
dva projektila i ubijaju vozača, ranjavaju Danijela
Šifera, novinarku Tajmsa Prentis i tri novinara
portugalske TV ekipe. Italijanski izveštači imaju
sreće, ostaju nepovređeni i snimaju avione. Fotose
objavljuje list Korijere de la sera, kao odgovor na
tvrdnju NATO-a da su to bili srpski avioni.

Rat jedne zene - Iv En Prentis

096.jpg

Description: Britanska novinarka Iv En Prentis se dva puta, na Kosovu i na Palama, nasla pod udarom NATO bombi. Podstaknuta iskrivljenom slikom desavanja u Srbiji, a nakon pogibije svog prevodioca na Kosovu tokom napada NATO-a u maju 1999, odlučila je da iznese svoje viđenje događaja.

Danas 11.06.04

Iskrivljena psihologija rata
Iv En Prentis: "Rat jedne žene"

Novosadska knjižara "Draganić" predstavila je knjigu "Rat jedne žene", autorke Iv En Prentis britanske novinarake, dugogodišnjeg dopisnika londonskog Tajmsa. Ona u knjizi sugestivno definiše iskrivljenu psihologiju rata na tlu bivše Jugoslavije, uz odlično poznavanje stvarnog stanja. Knjigu je napisala podstaknuta takvom slikom dešavanja u Srbiji, ali i ličnom željom da iznese svoje viđenje događaja, naročito nakon pogibije njenog prevodioca tokom NATO napada na Kosovu u maju 1999. godine.
- Knjiga je i lična, ali i profesionalna. Lična je jer ima puno ličnih poruka koje sam htela da uputim, ali sam htela da dam jedan pogled na region kroz iskustva ljudi koje sam upoznala - kaže za Danas Iv En Prentis i objašnjava da je Kosovo dosta podseća na Severnu Irsku, odakle vodi poreklo njena porodica, i na tamošnji sukob što je u njoj probudilo emocije i intimna sećanja.
Prema njenim rečima knjiga je nastala i iz profesionalne želje da ostane pisani dokument koji govori o ratnoj propagandi koji će "u budućnosti pročitati i neki uticajni političar". Iv En Prentis sada je samostalni novinar i piše za neke od najznačajnijih britanskih novina.

S. S.

Blic, 29. mart 2009. godine
Žrtve i izveštači


Iv En Prentis, engleska novinarka i dugogodišnji izveštač sa prostora bivše Jugoslavije, umrla je prošle godine od karcinoma kostiju. Ona je tvrdila da je glavni krivac za njenu bolest osiromašeni uranijum. Na ispitivanjima u Londonu utvrđeno je da se u organizmu Iv En nalaze teški metali koji ne mogu da dospeju u organizam slučajno ili prirodnim putem. Ubrzo posle incidenta ona je izgubila glas i imuni sistem joj je ozbiljno narušen. Tri i po godine kasnije dijagnostikovan joj je sekundarni rak kostiju. Slična sudbina zadesila je i Toma Vokera, koji je umro u 44. godini od raka.

Eve-Ann Prentice, journalist, was born on August 11, 1952. She died of cancer on September 20, 2007, aged 55

Proglasiti ga za MEDJUNARODNI DAN i po tom osnovu sakupljati sredstva i raditi na ublažavanju posledica trovanja.

Vi, koji imate autorski nalog, mogli bi da ovaj predlog prenesete širem društvu koje ne svraća na Asteroid Amika B 92 za zahtevom da ga preuzmu mediji i da se pokrene potreban postupak.

Ako uspe - a nema razloga da u Srbiji ne uspe (osim naše malodušnosti i udri brigu na veselje) - TO SMO MI ODAVDE UČINILI I TO MNOGO...

Times o Iv En Prentis...



Komentari (0)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana