Društvo| Moj grad| Život

Naše komšije

NNN RSS / 08.04.2009. u 22:56

Živimo na lepom mestu.. preko puta Ade Ciganlije, na čukaričkoj strani. Do skora bili smo jedina stambena zgrada u kraju (nedavno je sagrađena još jedna).. dakle, tu su uglavnom kuće, nekoliko gigantskih auto-salona (koji nam samo teraju vodu na usta) i oni, do skora naše prve komšije. Sad nas deli jedna zgrada, ali delimo istu lokalnu prodavnicu, banku, bacamo đubre u iste kontejnere i čekamo prevoz na istoj stanici.
Naše komšije žive u tzv. kolektivnom smeštaju, oličenom u jednoj velikoj kućerini, nekad verovatno namenjenoj nekoj državnoj ustanovi. Od kad su tu, ne znamo. Živeli su već tu kad smo se mi doselili u ovaj kraj pre nekih sedam godina. Koliko ih ima, ni to ne znamo, ali čini se da je puno porodica smešteno iza tih dvokrilnih drvenih vrata čija boja je davno izgubila ime. Kuću možete prepoznati po kilometrima štrikova na kojima se stalno, leti i zimi, danju i noću, suši veš... od najmanjih zekica i štramplica do ćebadi i prostirki. Naše komšije su siromašni ljudi, uglavnom žive od sakupljanja sirovina i fizičkih poslova. Možda su odnekud izbegli, a možda su starosedeoci.
Deca su im preslatka. Srećemo ih kada se u grupici vraćaju nizbrdo iz škole ili kad leti idu na Adu na kupanje... Najslađi je Mića. Mića još ne ide u školu, pa ga srećemo u lokalnoj prodavnici. Dolazi po sto puta i prodavačice ga nekad požuruju, ali je Mića sav važan. Izgleda da ga svi redom šalju u kupovinu i da je on najozbiljnije shvatio zadatak. Jednom stojimo nas dvoje na kasi, Mića prvi treba da plati nešto sitno i drži hiljadarku.. Ja stojim iza njega, isto izvadila hiljadu dinara, a prodavačica pomalo gunđa na večitu nestašicu sitnine. Mića sav ponosan pogleda u mene i kaže: -Jao, svi imamo po hiljadu dinara, kako će sad da nam vrati kusur? Nije Mići važno što je hiljadu dinara puno para, pa da se hvali, nego mu je važno što su njemu tako malom dali tako odgovoran posao.. da ode u kupovinu i da vrati veliki kusur, da ništa ne izgubi...
Kako žive naše komšije... hm.. lošije nego mi, sigurno. Kućerina je velika, deluje hladna i vlažna, a u dvorištu oko nje i uz nju ima i nekoliko improvizovanih nazovi kuća od svega i svačega. Kad zimi prođem pored zaledi mi se suza u oku pri pomisli da nečija beba tu zimuje. Nemaju automobile, čak ni one ručne izrade. Pa ipak, čini mi se da su zadovoljni. Za Đurđevdan peku jagnje na ražnju i vesele se. Inače su tihi. Odrasle slabo viđamo, uglavnom kad pakuju karton ili kad nešto popravljaju u dvorištu. Deca k'o deca, stalno se vrzmaju napolju, nekad se jure, a nekad, bogami, i čiste lišće po dvorištu koje je inače puno nekog drveća.
Iako znam da nemaju mnogo čega, nikad mi nije palo na pamet da bilo kome od dece naših komšija nešto udelim. Uvredila bi se sigurno ili bi me pogledala onim krupnim, kao lešnik velikim očima i čudila se. Ponekad ostavim kod kapije u kutiji zeke i bodiće koji su nam omalili, po mraku da me ne bude sramota ako mi neko zahvali i da njih ne bude sramota što im nešto dajemo. Nedavno je jedna mlada mama iz naše zgrade pozvala jednu mladu mamu iz komšiluka da dođe po stvari za bebu koje su njenom detetu omalile.. Spakujem i ja nešto malih stvarčica, a ona presrećna.. sve zbog jednih malih žutih patikica u obliku patkica koje pište kad se stisnu.. Eto..
Svašta je moglo ovih dana da se čuje i pročita. Prošetajte kroz naš kraj... šahtovi i kablovi su na mestu, niko ih nije odneo. Niko ne obija automobile, niko ne prosi, nema rasutog đubreta, nema majki okićenih zlatom sa musavom decom na rukama, nema automobila napravljenih od točkova i delova veš mašine, nema glasne muzike i svađe na nerazumljivom jeziku, nema uobičajenog kolorita kusturičinih filmova. Nema ni srceparajućih doživljaja u kojima se u suzama prevladavaju (nepostojeće) rasne, kulturološke, ekonomske i sve druge razlike. Jer ovo nije priča iz filma, pamfleta ili knjige, ovo je priča iz stvarnog života. I u tom životu naše komšije su Romi. Ne volimo ih, niti mrzimo ništa manje ili više nego druge komšije. Obični su ljudi, a i mi smo.



Komentari (59)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

reanimator reanimator 23:09 08.04.2009

...

Da počnem, a? :)
NNN NNN 23:11 08.04.2009

Re: ...

Udri! :)
reanimator reanimator 23:14 08.04.2009

Re: ...

NNN
Udri! :)

Jok! Reagujem samo na patetičnu korektnost po svaku cenu. Vama preporuka. Jbg, dragi ste mi :)
NNN NNN 23:18 08.04.2009

Re: ...

Jok! Reagujem samo na patetičnu korektnost po svaku cenu.
Ih.. kakav si.. i naravno

BFN

EDIT:
Jbg....
myredneckself myredneckself 23:19 08.04.2009

Re: ...

Jer ovo nije priča iz filma, pamfleta ili knjige, ovo je priča iz stvarnog života. I u tom životu naše komšije su Romi. Ne volimo ih, niti mrzimo ništa manje ili više nego druge komšije. Obični su ljudi, a i mi smo.

shunjich92 shunjich92 17:40 09.04.2009

Re: ...

myredneckself
Jer ovo nije priča iz filma, pamfleta ili knjige, ovo je priča iz stvarnog života. I u tom životu naše komšije su Romi. Ne volimo ih, niti mrzimo ništa manje ili više nego druge komšije. Obični su ljudi, a i mi smo.



lep zavrsetak... i dobar tekst... preporuka!
pozdrav za vas, komsije za cukarice...
NNN NNN 23:11 08.04.2009

Objašnjenje

U principu, ne volim neko horsko pevanje, ali sam pre neki dan sreo prijatelja blizu "onog mesta o kome se mnogo piše", ja sam išao neki Hi-Fi show (mnogo para, za nešto muzike i malo masti za bubrege), a on je išao da kupi hranu za te ljude, pa sam mu ispričao o našim komšijama, i on me je zamolio da napišemo tekst.
Tekst je, naravno, napisala Bilja (uglavnom) još pre par dana, ali ga nismo "okačili" jer sam ja hteo da slikam malog Miću, međutim kako nam fotoaparat nije tu, odustao sam od čekanja.
Umesto rečenice "...naše komšije su Romi..." je trebalo da stoji fotografija, ali nažalost, evo vam okrnjena verzija, a ako u međuvremenu uspem da ga fotografišem, biće mi drago da ubacim sličicu.
ivana23 ivana23 23:20 08.04.2009

Nije Mića, al' je k'o lutka

BebaOdLonchara BebaOdLonchara 00:10 09.04.2009

hm...

Niko ne obija automobile, niko ne prosi, nema rasutog đubreta

well well well, ja do pre mesec dana zivela na Cukarici punu godinu skoro i bogami da nisu ogradili onaj plato oko zgrada na cukarickoj padini te poceli da grade vrtic (najveci u gradu kako se hvale), ne znam ko bi i kada bi (ikada!) pokupio onu omanju deponiju pored koje su redovno romi spavali, sve na rasutim stvarima na sve strane sa obe strane trotoara, vezanim konjem i vezanom mrezom za spavanje izmedu drveca. djubreta, ponavljam - po celoj travnatoj povrsini. da, bas tih starih ves-masina, raspadnutih fotelja, ormana, delova za kola, guma, novina, djubreta organskog porekla...sve ono sto su nakupili po raznim djubristima i dovukli tu.
nije smetalo? sumnjam.
ti romi o kojima pises su oni koji su se naselili u prizemnu zgradu bivseg centra za ljude ostecenog sluha ili vida, tako nesto cini mi se...jel to to?
ovde iznad tog prostora o kojem ja pricam se nalazi kuca (ili kuce) sagradjene od ko zna cega, na velikoj kosini, i tu su smesteni neki romi, takodje. da li su/bili u nekoj vezi sa ovom sad vec bivskom deponijom, ne znam. lici da nisu.

i tu negde kod tebe zivi devojcica koja Uvek ulazi na stanici kod Ade, sama ili sa jos jednim klincem, i peva jednu te istu pesmu nebili dobila neku paru. retko je dobije. i Uvek izlazi na tvojoj stanici, cim bus zavije posle Ade...redje na sledecoj gde sam ja zivela.

dakle, ljudi su razliciti, pa tako i romi. neki zele bolje da zive pa se trude (trudili bi se i vise da mogu i da im drustvo pomaze u tome vise), neki mozda ne zele. isto kao i svi ostali ljudi. tako bar ja vidim stvari...i bas primer te dve ili tri razlicite grupe roma na 2-3 buske stanice govore tome uprilog. takoreci, ogledni primer!

ali...meni samo smeta sto ovaj text nije objavljen npr. pre 6 meseci ili pre 3 meseca ili 10 meseci...nego bas sad, kad je problem medijski, takodakazem. to mi nekako - bode oci. sorry.
NNN NNN 00:24 09.04.2009

Re: hm...

ali...meni samo smeta sto ovaj text nije objavljen npr. pre 6 meseci ili pre 3 meseca ili 10 meseci...nego bas sad, kad je problem medijski, takodakazem. to mi nekako - bode oci. sorry.
Sorry! Ima gore komentar .. zove se Objašnjenje
BFN
NNN NNN 00:51 09.04.2009

Re: hm...

Ova "ekipa" o kojoj je ovde reč je tačno preko puta BMW-a, a ta deponija je jedno kilometar dalje, ali vrlo retko idemo na tu stranu.
A o ovoj "temi" je jedino reč u Kusturičinim filmovima, eventualno kada se priča o Šabanu Bajramoviću, i kada se spominje raseljavanje. I onda se govori o porastu stope kriminala i sl., međutim, kada sam naša iskustva ispričao prijatelju (koji se i inače bavi tim stvarima) koga sam sreo sad za vikend, zamolio je da to i napišemo negde javno (zbog aktuelnosti)..i eto.
BebaOdLonchara BebaOdLonchara 05:00 09.04.2009

Re: hm...

ima komentar koji nisam citala, komentarisala sam post so, nema ljutis.

da, znam o kojoj ekipi pricas, preko puta novog bmw/mini-a. to je ta zgrada gde su slepi/gluvi(?) ucili da rade postove 'korisne za drustvo' da bi mogli da se zaposle, ali jos davno. ocekujem da ako je zgrada od drzave samo napustena, da se pojavi neki glavonja koji ce te ljude da izbace napolje jer su se 'bespravno uselili' a i lokacija je dobra...mozda nije lose da se to proveri, da se ne iznenade...
postoji jedna lepa reportaza TVB92 o jednoj bg porodici koja pomaze jednoj romskoj porodici (zena sa decom izbegli sa kosova), pa kupaju devojcicu, pomazu joj oko domaceg zadatka, oblace je a sve da bi isla u skolu i da joj se ne smeju druga deca (mislim da je to bio izgovor/razlog rasto nece u skolu). bila reportaza pre par meseci.
Virtuelni Vasilije Virtuelni Vasilije 06:53 09.04.2009

Re: hm...

BebaOdLonchara
ali...meni samo smeta sto ovaj text nije objavljen npr. pre 6 meseci ili pre 3 meseca ili 10 meseci...nego bas sad, kad je problem medijski, takodakazem. to mi nekako - bode oci. sorry.


A meni bas drago sto je objavljen bas sada ... zato sto mi se smucila jednostranost u prikazivanju problematike Roma i licemerje po tom pitanju na blogu. Licemerje onih koji, iako im je to glavni radnizadatak, su cutali kad su desetine hiljada tih istih Roma proterane i cute kad treba zahtevati da se oni vrate svojim kucama. A digli su takvu halabuku kad se radi o uklanjanju jednog nehigijenskog naselja iz centra grada ... sto bi svako iole realan morao da razume. Umesto da kritikuju odredjenu grupicu birokrata koja je napravila eventualne greske prilikom tog iseljenja oni, po obicaju, optuzju pausalno celu policiju, grad, drzavu za rasizam. Sto je zbilja besramno i moze se tretirati kao zloupotreba Roma u politicke svrhe ...

Tacno je da postoje mnoge pojave i predrasude medju ne-Romima koje imaju elemenata rasizma ... ali postoji i bezbroj suprotnih primera. Tako da je BAS dobro da se malo pise i o toj drugoj strani. Postoji mnogo Roma koji uopste ne zive izolovano i odvojeno od drugih gradjana ... i koji zive i rade slicno kao i "mi drugi". Ja sam odrastao sa nekima od njih i danas sam prijatelj sa njima ... i kao sto sam se ja kao kllinac igrao i druzio sa njima tako se i danas moja deca druze sa njihovom decom kad dodju u Srbiju.

Podrska uklanjanju nehigijenskog naselja iz centra grada nema blage veze sa rasizmom ... pa su i optuzbe koje sad pljuste sa odredjenih strana u tom smislu samo ruzna i prljava zloupotreba jadnih ljudi zarad jeftine politicke promocije ...

pozz&preporuka domacinima
vanja.t vanja.t 08:12 09.04.2009

Re: hm...

ovo je priča iz stvarnog života. I u tom životu naše komšije su Romi. Ne volimo ih, niti mrzimo ništa manje ili više nego druge komšije. Obični su ljudi, a i mi smo.



natasavb natasavb 10:18 09.04.2009

Re: hm...

dakle, ljudi su razliciti, pa tako i romi.

da bas tako.
sa mojom kcerkom u razred ide devojcica romske nacionalnosti. sad su sedmi razred. u pocetku im je bilo neobicno samo njeno ime. ona je njihova drugarica i to je to. osim nje u skoli ima jos romske dece i bilo bi lepo i da ih ima i vise.
e sad postoji i ona druga strana. klub u kojem moja kcerka trenira je 2-3 autobuske stanice dalje i pre dva meseca se nekoliko puta desilo da su ih neki decaci, romi, presretali na raskrsnici koju moraju da prodju, trazili im pare i ako im one ne daju, pljuvali ih. i ako su ti decaci bili duplo manji od njih, one, njih tri, su se jako uplasile, pa su ih nekoliko treninga pratili drugovi iz razreda.
a evo zasto sve ovo pricam. posle tog incidenta sa pljuvanjem, da ona nema tu drugaricu iz razreda i pored sve moje price kako su svi ljudi i sva deca jednaka, iskreno ne znam kakav bi ona imala odnos prema romima.
ja sam kad pridju na semaforu, a ima ih gotovo na svakom, u dilemi sam da li da im dam novac, jer ne znam da li ih tako podsticem da se zadovolje tim stajanjem tu ili da ne dam, jer mi ih je onda zao, pogotovo kad su deca u pitanju.
to sam resila tako sto uglavnom u autu imam neki slatkis za ispruzenu deciju ruku, ali ostaju one stvari koje ne mogu tako lako da se rese.
u svakom slucaju, treba stalno pisati i pricati o tome. onda se mozda stvari i rese jednog dana.
vama preporuka i pozdrav za komisije
NNN NNN 11:31 09.04.2009

Re: hm...

jedna lepa reportaza TVB92 o jednoj bg porodici koja pomaze jednoj romskoj porodici (zena sa decom izbegli sa kosova),
Gledali.. radili su Dušan&Dušan...
BFN
NNN NNN 11:57 09.04.2009

Re: hm...

@ Virtuelni...
Slažem se, samo bih ovo preformulisala:
Tacno je da postoje mnoge pojave i predrasude medju ne-Romima koje imaju elemenata rasizma ... ali postoji i bezbroj suprotnih primera
u: Tacno je da postoji bezbroj pojava i predrasuda medju ne-Romima koje imaju elemenata rasizma ... ali postoji i mnogo suprotnih primera.. Ako uzmemo da je bezbroj više od mnogo...
BFN
Virtuelni Vasilije Virtuelni Vasilije 12:11 09.04.2009

Re: hm...

BFN
Slažem se, samo bih ovo preformulisala:
u: Tacno je da postoji bezbroj pojava i predrasuda medju ne-Romima koje imaju elemenata rasizma ... ali postoji i mnogo suprotnih primera.. Ako uzmemo da je bezbroj više od mnogo...


Slazem se potpuno ... i hvala za ispravku. Predrasuda prema Romima ima mnogo vise i one su mnogo veci problem ... a ovih drugih, suprotnih primera, ima manje i koliko god da ih ima - premalo ih je. Svi dobronamerni ljudi (u koje ubrajam i sebe) bi trebalo da se bore da broj onih ruznih i stetnih predrasuda ucine sto manjim i da broj dobrih primera ucine sto vecim. I medju Romima i medju ne-Romima. Pausalnim osudama samo jedne strane (a pogotovu preterivanjima) se ne postize nista - cak imaju i kontra efekat ...

Jel' ok sada, profesorko?

pozz
NNN NNN 12:23 09.04.2009

Re: hm...

OK
sladjamk sladjamk 13:04 09.04.2009

Re: hm... Natasa

to sam resila tako sto uglavnom u autu imam neki slatkis za ispruzenu deciju ruku, ali ostaju one stvari koje ne mogu tako lako da se rese.


Pa znam ja da si ti jedna dobrica i da ne mozes da zazmuris!
builderka builderka 00:16 09.04.2009

***

čini mi se ili ste zaboravili da ubacite rečenicu "njao, diiiivni ljudi"?
wtf? ljudi k'o ljudi
preporuka
Blade Runner Blade Runner 02:34 09.04.2009

Svašta je moglo ovih dana da se čuje

Obični su ljudi, a i mi smo.

miloradkakmar miloradkakmar 08:36 09.04.2009

Poljubite Miću


Preporuka , zbog Miće , mog imenjaka u skraćenom obliku, a kada poraste i on će postati Milorad. Voleo bih da Mića, kada poraste , napiše sličan tekst o nama koji se sada bavimo njime, njegovim životom, njegovom srećom i tugom, njegovim sunarodnicima.
Ne , da nam nešto vrati, nego da vidimo kako on / oni / vidi nas koji se njime bavimo za njihov dan, za njihovu dekadu... Kao da ćemo rešiti za taj dan , period, sve probleme sa kojima su suočeni , a do sada nismo ništa učinili da budu obični ljudi kao i mi. Oni jesu obični ljudi kao i mi , za mene, vas dvoje i mnoge druge pojedinačne slučajeve, ali dok se ne uključe u zajednički društveni , vrednosni, životni sistem , to, po meni , nisu. Neću više , bojim se da ne odem predaleko.
Pozdravite i poljubite Miću.
reanimator reanimator 09:11 09.04.2009

Re: Poljubite Miću

miloradkakmar
a kada poraste i on će postati Milorad.

A kad ode trbuhom za kruhom ima da postane Rod i ima da proda mandat :)
NNN NNN 11:36 09.04.2009

Re: Poljubite Miću

Oni jesu obični ljudi kao i mi , za mene, vas dvoje i mnoge druge pojedinačne slučajeve, ali dok se ne uključe u zajednički društveni , vrednosni, životni sistem , to, po meni , nisu. Neću više , bojim se da ne odem predaleko.

Sve jasno! Samo se bojim da se kod nas sve radi ad hoc pa se tako uključivanje Roma u društvo vrši tako što: -sad ima da vas naselimo tu i tu.. što je suštinski pogrešno. Ne zato da bi se izlazilo u susret nekim piromanima po nekim Boljevcima nego zato što se ne može jedna manjina uključiti u društvo tako što će biti getoizirana... Osnovna stvar je obrazovanje (i učenje jezika da bi mogli da se uklope sa ostalom decom). Po tome su naše komšije posebne.. njihova deca idu u školu i to (čini mi se bar) rado..
BFN
bocvena bocvena 09:36 09.04.2009

preporuka

U školi sam stalno sedela sa Romima u klupi, da kao dobar đak pozitivno utičem na njih (možda sam ja glavni krivac što nisu nastavili školovanje?).
Sad ih srećem po pijaci i domu zdravlja gde nam se deca kolektivno penju na glavu.
Običan život, obični ljudi, baš kao što vi kažete.
A to što živimo u zemlji u kojoj je to presedan i primer političke korektnosti? To nije moj problem.

Primer iz prodavnice: moj trogodišnji sin vidi drugo dete i krene mu u zagrljaj. Mali se ukoči, ne mrda i gleda u mene, čeka moju reakciju. Tek kad vidi osmeh, širi ruke i pita mog sina hoće li bombonu. Vidiš da je zbunjen što ga belo dete i njegova mama ne maltretiraju. Ovaj moj mu pojeo sve bombone. Mene malo sramota, i zbog bombona i zbog njegovog očekivanja.
NNN NNN 11:39 09.04.2009

Re: preporuka

U školi sam stalno sedela sa Romima u klupi

Na žalost, moja učiteljica je bila skup svih mogućih predrasuda, a u razredu smo imali dve romske devojčice koje su bile prototip svega onoga što ovi sa predrasudama misle o Romima (ošišane do glave zbog vašaka, jedva govorile srpski, musave, ponavljači...). U takvoj situaciji nije bilo realno da će dospeti dalje od prvog razreda.. U sledećoj generaciji kod iste učiteljice bila je romska devojčica čija je porodica bila sasvim integrisana u društvo, a ona veoma pametna i mirna. Međutim, kod moje učiteljice, ona nije mogla da bude odlična... najviše vrlo dobra.
BFN
j.bre j.bre 11:18 09.04.2009

De ste komsije :)

Kada bi krenuli malo uzbrdo, putem kojim se redje ide, mogla bih da vam skuvam kaficu. Uh da, ja vise nisam tamo... ali bicu valjda, pa da svratite. Nece vam biti tesko da me pronadjete, jer parce zemlje na kom zivim vrlo je zivopisno :)

Elem, izmedju moje i susedne zgrade, bas na samoj glavnoj dzadi, postojala je Mala kuca. Vlasnici iste godinama su se sporili s opstinskim vlastima oko rusenja i nadokande/zamene. Jednog dana, glava kuce je odlucio da poradi na prosirenju, pa je oko postojece kuce sagradio novu.
Mala kuca zavrsila je u utrobi Vece.

Nije proslo mnogo, a rezidenti se iselise. Veca kuca ostade prazna.

Zvrjala ona tako napustena neko vreme, dok jednoga dana lokalni skupljac sirovina za reciklazu nije cuo kako ga tako tuzna i pusta doziva.

Osvanuo je novi dan, a prozor na novoj Vecoj kuci otvorio je novi komsija. Po dvoristu se razmilela bosonoga i cupava deca, a prostor izmedju drveca popunili su konopci okiceni tek opranim vesom.
Neka vala, i tako je zjapela prazna!

Ubrzo se mnogoclana porodica prosirila za jos jednog clana - Dzekija.
Dzeki je bio ok, dokle god nije poceo da njuska i kopka podnozje drveta pod kojim je sahranjen moj papagaj. Od tada sam ga stalno drzala na oku. Drzati ostale na oku bilo je gotovo nemoguce, jer im se broj nedeljno uvecavao. Dece, mama i konopaca bilo je sve vise, a betonirana staza kojom smo se spustali do autobuske stanice, postajala je sve uza.

Pored Vece kuce, nikla je nova Ekoloska, napravljena iskljucivo od sekundarnih sirovina. Ceo taj arhitektonski projekat zahtevao je izmestanje zaliha kartona i limova van dvorista Vece kuce, a mi smo tu i tamo bili prinudjeni da kaljamo cipele, da ne bi gazili preko komsijinog izvora prihoda.

Uskoro smo otkrili da je Mala kuca imala i podrum s bocnim ulazom, koji je iz potpuno nerazumljivih razloga ostao neiskoristen. No i on se narednih dana popunio desetinama pari nogu koje smo, vracajuci se kuci, vidjali kako veselo trckaraju kroz otvor na polomljenoj tarabi.

Smeha, konopaca i kartona bilo je sve vise, a prostora sve manje. Koliko je strpljenja ostalo komsijama iz okolnih zgrada ne znam, jer sam se odselila.

Ajd pa da smo svi zivi i zdravi! :)
NNN NNN 11:44 09.04.2009

Re: De ste komsije :)

Kada bi krenuli malo uzbrdo, putem kojim se redje ide
... Aha, to je otprilike ovaj kraj o kojem je BOL pričala gore... Ima svašta tamo... nego, (j.)bre sve komšiluk ovde po blogu?
BFN
j.bre j.bre 13:04 09.04.2009

Re: De ste komsije :)

NNN
... Aha, to je otprilike ovaj kraj o kojem je BOL pričala gore... Ima svašta tamo...

Nisam sigurna da mislimo na isto. Imaj u vidu da sam ja otisla pre dve godine, tako da ako je neko divlje naselje niklo u tom periodu, ja za to ne znam. Po opisu BOL ne bih rekla da je to to.
Ja sam jos 'uzbrdije', znas gde je MAXI, e pa tu, prekoputa. U pitanju je samo jedna kuca, uglavljena izmedju zgrada. Pazi, moze biti da su je i srusili u medjuvremenu, djavo bi ga znao :)

nego, (j.)bre sve komšiluk ovde po blogu?

Jes vala! Iako nas nema puno, lepo smo rasporedjeni :)
sladjamk sladjamk 12:55 09.04.2009

Lepo

odlican tekst ,objektivan a u isto vreme protkan lepotom !
Preporucila
sladjamk sladjamk 12:55 09.04.2009

Lepo

odlican tekst ,objektivan a u isto vreme protkan lepotom !
Preporucila
reanimator reanimator 12:56 09.04.2009

Re: Lepo

sladjamk
odlican tekst ,objektivan a u isto vreme protkan lepotom !Preporucila

Tekst ti se baš svideo,a? :)
sladjamk sladjamk 12:58 09.04.2009

Re: Lepo

UPS !!!!!!!

Samo sam imala problema sa tastaurom!!!

Hahahahaha, mali doprinos komentarima !

Jel vidis koliko im se povecao broj! Dobro je sto nisam na parlamentarnim izborima ( prosle nedelje kod nas) !

Bas bi ih sredila!

sladjamk sladjamk 12:59 09.04.2009

Re: Lepo

pa vidis valjda iz komentara!???

BAAAAAS MI SE DOPAOOOOO!
sladjamk sladjamk 12:59 09.04.2009

Re: Lepo

pa vidis valjda iz komentara!???

BAAAAAS MI SE DOPAOOOOO!
sladjamk sladjamk 13:01 09.04.2009

Re: Lepo

Opet UUUUUPSSS!!!!!

Ma necu vise majke mi!

Ne niko mi nije platio da joj podizem rejting!
NNN NNN 13:31 09.04.2009

Re: Lepo

Hvala (više puta ), Slađo vo Makedonija.
sladjamk sladjamk 17:59 09.04.2009

Re: Lepo

Ma u redu je ( vise puta)!
T samo kazi kada treba da ti skoci rejting, tu sam!
Vojislav Stojković Vojislav Stojković 16:31 09.04.2009

Obični ljudi

Obični su ljudi, a i mi smo.

I obični ljudi mogu biti i dobri, a i zli.
Moj kriterijum po kome razlikujem dobre od zlih ljudi je malo čudan, ali tačan.

Ja znam da su Romi dobri ljudi, jer za njima uvek trče kerovi. Njihovi kerovi uvek veselo mašu repovima. To je siguran dokaz da su im gazde dobri ljudi.

U mom kraju jedan od tih dobrih ljudi je svojim triciklom svakonevno skupljao papir oko kontejnera.
Uvek ga je pratio lep i veseo crni pas mešanac.
Bili su nerazdvojni.

Jedno jutro njegovog psa je udario automobil.
Sedeo je s povređenim psom u naručju ispod drveta, tiho mu tepao, pevušio i plakao čitav dan i do duboko u noć, sve dok jadni pas nije uginuo.
Reči nisam razumeo, ali bila je to poezija.
NNN NNN 18:30 09.04.2009

Re: Obični ljudi

Reči nisam razumeo, ali bila je to poezija

Tvoji komentari.. mala remek-dela.. pričice za sebe...
BFN
Aleksandar T Aleksandar T 22:04 09.04.2009

Kolektivni centri

Lijepo je da ponekad pomislimo na kuće i ljude iz tvoje priče, vjerovali ili ne u BiH još uvjek postoje kolektivni centri u kojim žive ljudi koji se nemaju gdje vratiti niti su dospjeli gdje pripadaju...i ovo što kažeš, ako misliš nešto da im udjeliš osjećaš krivicu, ali znam da nisi pogrješila i kad si pomislila i kad si to uradila...
NNN NNN 23:23 09.04.2009

Re: Kolektivni centri

vjerovali ili ne u BiH još uvjek postoje kolektivni centri u kojim žive ljudi koji se nemaju gdje vratiti niti su dospjeli gdje pripadaju
Na žalost nema razloga da ne verujemo, pošto ih i u Srbiji ima puno... I u njima živi veliki broj ljudi... Divac ima akciju ...skuplja novac (i donira sam naravno) za kupovinu kuća, tj. napuštenih domaćinstava, ne bi li se ti ljudi stvarno negde skućili... Šteta što se država/države ne pozabave time..
BFN
scabies scabies 22:34 09.04.2009

Preporuka



Edit
Da ne bude nesporazuma, preporucim ja i kad ne prijavim. Ovaj put samo da se prijavim da sam na broju, da mi ne pisete neopravdani
NNN NNN 23:18 09.04.2009

Re: Preporuka

da mi ne pisete neopravdani
Pitala ja danas: -Hmm, Scabi se još nije javila... eto...
BFN
dali76 dali76 07:20 10.04.2009

Re: Preporuka

I kad smo kod neopravdanih I ja preporucim , ali ostaviste malo mjesta za ista dodati I oduzeti.
Poz
Dali
NNN NNN 12:06 10.04.2009

Re: Preporuka


BFN
nimulid nimulid 15:54 10.04.2009

Re: Preporuka

Joca
Jesi l' cuo da ce sutra padati dinari s neba?
- Nisam.
A je l' verujes da ima tica sto donosi kolace?
- Ne verujem.
Jesi l' cuo da ima negde gde je stalno leto?
- Nisam
A jel' verujes da u radiju zive mali ljudi?
- Ne verujem.
Pa mars onda iz naseg sokaka kad ne umes da sanjas.
Da te pokrljam na pola, kao lebac!
Eto!

Mika Antic, Garavi sokak
builderka builderka 16:35 10.04.2009

Re: Preporuka

Mika Antic, Garavi sokak



i "kad sam bio garav" je odlična priča i htela sam još pre neki dan da je okačim , ali nisam zbog dužine
nimulid nimulid 17:16 10.04.2009

jos jedna divna prica

"Bio jednom jedan car", poče žena da priča detetu posle molitve. "I?"
upita dečak brišući san sa očiju (no znao je da će ga, kao i uvek, njena priča
uspavati, uzaludan je sav njegov napor). "I on se oženi jednom Cigankom..." -
"A zašto?" upita on. "Ciganka je bila lepa, najlepša u čitavoj carevini. I, tako,
ona mu rodi sina koji će naslediti očevu carevinu. Car je tada, srećan što je
dobio naslednika, naredio da ubiju Ciganku, jer kad bi se doznalo da je ona
majka detetova, budući bi naslednik izgubio presto. Tako on nikad nije ni
doznao ko mu je majka. Srećom, dete se vrglo na oca i niko nije mogao da
oseti u boji njegove kože jednu tamnu nijansu ciganske krvi." - "Ne razumem
to", reče dečak. "Nije ni važno. Slušaj dalje", reče njegova majka, kajući se
pomalo što je počela ovu priču, no sad već nije mogla da se zaustavi; ne
samo zbog deteta. "...Vaspitavali su ga najbolji učitelji i mudraci u carevini.
Car je bio zadovoljan i srećan." Tu se mogla zaustaviti, jer ni sama nije znala
kako da završi priču; biće to teško za dete. No kada začu dečakovo "a onda?"
(on je već bio svikao na obrte ), ona nastavi pre nego što je mogla da smisli
završetak: "Jednog dana car zaviri u sobu svoga sina da se uveri spava li već
carević." "A onda?" - Malo je oklevala, no nastavi: "Onda nañe dete s

jastukom od baršuna i svile kako stoji pred slikom svoje majke i prosi: Koricu
hleba molim, silna carice, (oponašala je sad ciganski izgovor) i jednu krpicu
da pokrijem svoju golotinju... Kao izbezumljen, car ulete u sobu i zgrabi sina.
Šta to radiš, careviću? zavapi otac. Prosim, oče, reče carević. Dosadile su mi
sve druge igre, i konji, i sokolovi, pa se sada igram prosjaka." Govorila je sve
tiše i najzad ućutala. Dečak je bio zaspao. Onda ugasi lampu i krenu na
prstima.
"Je li ubio i sina?" začu ona iz mraka i trže se. Onda se vrati da pomiluje
dete. "Nije", reče šapatom, ne paleći svetio. "Nije."
NNN NNN 18:40 10.04.2009

Re: jos jedna divna prica

Posramićeš nas ovim pričama, pa nećemo smeti više da pisnemo..

BFN
nimulid nimulid 19:20 10.04.2009

Re: jos jedna divna prica

Posramićeš nas ovim pričama, pa nećemo smeti više da pisnemo..





Nema razloga da se sramimo. To je napisao the great Danilo Kis. Odlomak iz pripovedke IGRA, koji se meni ucinio sasvim prikladan za ovako nesto.
NNN NNN 19:31 10.04.2009

Re: jos jedna divna prica

To je napisao the great Danilo Kis.

Baš zato...
BFN
nimulid nimulid 19:41 10.04.2009

Re: jos jedna divna prica

NNN
To je napisao the great Danilo Kis.

Baš zato...
BFN




onda se odlicno razumemo,
margos margos 20:39 11.04.2009

Evo i mene...

... da preporučim.:)

Pre neki dan sam preskakala sve blogove o Romima - pa reših da ipak pročitam vaš.
Meni je baka u nasleđe ostavila dosta kumova Cigana (tad se još nisu zvali Romi) - volela ih je, a i oni nju:)
NNN NNN 23:45 11.04.2009

Re: Evo i mene...

Hvala, Marџ.
Danas se vraćamo iz šetnjice i ja odem sa Stefanom u stan, a žena u prodavnicu. Kad je došla, kaže mi eno ga Mića sa drugom, dole u prodavnici. Ja brzo uzmem fotoaparat (koji je ponovo kod nas) i odem do prodavnice, ali oni već otišli , baš sam hteo da update-ujem (ustvari da upotpunim) tekst, jer ovo daje samo okrnjenu i s naše strane, donekle, idealizovanu sliku, ali kad vidim Miću koji se igra sa (belim) drugovima meni je nekako baš lepo (pomislim kako je to i u stvarnosti normalno).
margos margos 23:56 12.04.2009

Re: Evo i mene...

E. a Mića te baš zeki ovih dana:)))

Bio je jedan Kića, lep kao lutka, čist, doteran sa belom košuljom i teget džemperom, onako mornarski fazon na dvoredo kopčanje sa zlatnim dugmićima... imao je desetak godina i prodavao je RRRuže po RRRestoRRRanima.... i kotRRRljao RRR... Pa priđe našem stolu i kaže : ''Izvinite što pRRRekidam vaš intimni RRRazgovoRRR...da li biste želeli da vašoj jedinoj, vašoj najvoljenijoj, vašoj najdRRRažoj da kupite jednu RRRužu?'' - pita ga moj muž ''A otkud ti znaš da mi je to najdraža i najvoljenija?'' - A Kića slegne ramenima i kaže ''Pa taki mi tekst''.
marco_de.manccini marco_de.manccini 18:02 13.04.2009

све сам провалио

Mića još ne ide u školu, pa ga srećemo u lokalnoj prodavnici. Dolazi po sto puta i prodavačice ga nekad požuruju, ali je Mića sav važan. Izgleda da ga svi redom šalju u kupovinu i da je on najozbiljnije shvatio zadatak. Jednom stojimo nas dvoje na kasi, Mića prvi treba da plati nešto sitno i drži hiljadarku..

Ма какви обични људи, као ми, и ти фазони. Па зар не видиш да ваљају фалсификате. Сваки час са хиљадарком у продавницу да купи нешто ситно, еј, па то је тако провидно. Али, искусна екипа, шаљу то симпатично дете да замаже очи, све су вас прешли.
NNN NNN 19:49 13.04.2009

Re: све сам провалио

Ма какви обични људи, као ми, и ти фазони

Pa šta misliš, a što ja idem sa hiljadarkom..
Ps. a i Alpha banka je odma' tu!
BFN

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana