Foundations

edi-va RSS / 17.04.2009. u 07:49

 

Postoje li osobe na ovoj planeti koje umeju da vole bez da menjaju, prilagodjavaju, ograničavaju, nameću i poturaju sebe kao ultimativno & neprikosnoveno? Bez namere?


Postoje sigurno, ali su u nekoj vezi u kojoj su i sami žrtve gorenavedenog: "nedovršena" skulptura u nečijim rukama koja se doteruje, smanjuje, oblikuje, razvlači u projicirane potrebe i želje koje su samo tudja predstava idealnog životnog saputnika, ili bolje rečeno, sapatnika ...


Koliko je to pogrešno, ta neprestana želja za promenom ili izmenom nekoga do koga vam je stalo (a u biti nije zaista, jer istinski voleti nekoga znači prihvatiti sve to što vam se čini kao mana, jer to nisu vaše mane, već mane sa kojima voljena osoba treba da živi) se vidi na Kraju, koji je u takvoj vrsti simbioze neizbežan.


Većina naginje ka tome da partnera menja i prilagodjava, samo u tome na duže staze ne uspeva ... jer u pitanju je samo savitljivost i iskrivljeno držanje, potiskivanje svoga JA do te mere da se na trenutak i zaboravi ko ste stvarno i zaista. Zaboravite šta ste voleli, čemu se radovali, šta vas je inspirisalo, opuštalo, oslobadjalo ...


I sve to traje, onoliko koliko ste savitljivi, sa sve roze cvikama, zamagljenim, koje kad-tad spadnu i razbiju se - progledate i shvatite da se kamičak nezadovoljstva pretvorio u planinu i budite se iz dela života, pogrešnog scenarija za koji ni malo niste bili pripremljeni (šta više vam je dodeljena sasvim pogrešna uloga) i pitate se naravno, kao prvo: Ko je kriv?


Mislim da to i nije važno, to pitanje krivice, koliko je važno da ste se na vreme probudili. Nekima ceo život prodje u pogrešnom filmu.


Voleti nesebično svim svojim bićem vam se čini kao teška rabota, pa iziskujete nepotrebne sitnice kako bi namirili sujetu, umesto da ulepšavate zajednicu malim srećicama, zagorčavate je glupim i nepotrebnim pitanjima na koje, što ih više postavljate, dobijate sve više lažne odgovore jer istim tim pitanjima, prinudite partnera da laže u situacijama u kojima i nije potrebno lagati, a sve se samo producira iz želje za mirom i harmonijom ... želja dobronamerna izrodi u začarani krug.


Kada prvi put čujete ili izgovorite: Ne smaraj, ne guši, ne davi ... znajte da je to uvertira beskonačnog smaranja, koje je moguće prekinuti ako priznate obostrano da postoji problem, a potrebno je i da je obostrano željeno rešenje istog. Ako partnera izbacite iz zajedničkog kreveta onda mu i objasnite zašto, jer će jednoga dana možda biti kasno, ako se predomislite (u medjuvremenu). Tu metodu uglavnom žene upotrebljavaju, nije mi poznato da muškarci primenjuju istu.


Iskrenost i poverenje je osnova zdrave veze, a koliko dugo će trajati ... ko to zna? Ali ono: dok nas smrt ne rastavi, u to više niko ne veruje ... ili? Dogodi li vam se da se probudite pored osobe sa kojom ne možete više da zamislite da pored iste ostarite, onda to nije ničiji poraz, već spoznaja koju treba što pre sebi, a potom i partneru/ki da priznate. Vatrica koja je tinjala se ugasila - The End.


Deca su često prepreka, barem se tako definišu, a u stvari nisu prepreka niti zu žrtve razlaza - naprotiv - postaju žrtve nezdravih odnosa koje iz dana u dan primećuju, upijaju i preuzimaju kao model ponašanja koji će im kasnije u životu remetiti uspostavljanje zdravih odnosa. Deca ne smeju biti razlog održavanja nečega što više ne radi kako treba, već upravo treba da budu razlog prekidanja nečega što više nikome ne doprinosi da živi opušteno. Jeste bolno, ali svakako manje od bola koji permanentno nanose obe strane svojim nezadovoljstvom.


A kako se dogovoriti sa nekim ko ne želi da se dogovori?

Preko jebenog suda (izvinjavam se svima koji su osetljivi na vulgarnost moga rečnika). E sad, neki se zalete pa i dalje zagorčavaju život drugome preko tog suda, opet ne uzimajući u obzir da ista ta deca najviše ispaštaju, dok ozlojedjena supruga ili suprug teraju mak na konac i isteruju pravdu, a hteli su konačno samo slobodu, pa se zarobiše paragrafima.


Kako god da želite da rešite problem ili spor (ako do istoga dodje) uvek imajte na umu da se ne radi samo o vama, a da sve što činite, činite upravo sebi - dobro ili loše - na vama ostaju tragovi koje preslikavate na one koje u stvari sve vreme želite da zaštitite - vašu decu.


Samo zadovoljna osoba je dobar roditelj.

 



Komentari (27)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

G r o f G r o f 11:39 17.04.2009

Jebeno si u pravu...

Upss,,
dunja73 dunja73 12:20 17.04.2009

Re: Jebeno si u pravu...

edi , znas kako ja na to gledam ,
licno ne bih bila srecna da mene iko menja , pa tako ni ja druge..
medjutim ,itekako podsvesno partneri uticu i menjaju jedni druge , samo je pitanje arta
Glupost je biti i tvrdokoran i zakleti se da te niko ne moze promeniti , nije tacno
samo je pitanje da li je taj neko nekom legao ili sjeo -seo sto bi Svabe rekle
ako u samom odnosu nema "ljubavi" U STARTU ,a opet ovaj osecaj svako od nas razlicito dozivljava i shvata...
dzaba je sve ostalo ...
e sad , tolerancija je cudo , psiholozi , deca , okolina, novac ,stereotipi ,sve su to pomagala jednog odnosa...i jako lepo moze da se zivi primenjujuci ovo navedeno ili bar nesto od ovoga..
ps
u mom postu sinoc se uhvatih Casual Dating , medjutim ovo mi je mnogo blize ako bih kroz svapski priblizila
Gelegenheitsex ne misleci samo bukvalno na sex ,nego i na same odnose,zajdnice ,veze ..Po meni ovaj vid urbanog (kako nekoi nazivaju ,dok drugi protivurece) je jedna jako kvalitetna formula odnosa ...
edi-va edi-va 12:47 17.04.2009

Re: Jebeno si u pravu...

G r o f
Upss,,


Iz jebenog iskustva ...

Upss
edi-va edi-va 12:52 17.04.2009

Re: Jebeno si u pravu...

Gelegenheitsex


:))

Meni se dopada i izraz: Lebensabschnittspartner. Sad kako ga najbolje prevesti ...
Zivotni saputnik jednog dela zivota ili jedne epizode ...

Nemachki je zaista vrlo flexibilan u gradjenju novih imenica, mislim da tu ubedljivo predjnachi u odnosu na druge jezike.
edi-va edi-va 12:57 17.04.2009

Re: Jebeno si u pravu...

ako u samom odnosu nema "ljubavi" U STARTU ,a opet ovaj osecaj svako od nas razlicito dozivljava i shvata...


Da, upravo se ljubav chesto pogreshno kapira i zlopupotrebljava kao razlog ili opravdanje za nechije ponashanje. Brak se opet chesto kapira kao zajednica u kojoj je kompromis svetinja. Medjutim, ako se sve samo josh svodi na jebene kompromise, onda to ne moze biti ispravno.
dunja73 dunja73 13:01 17.04.2009

Re: Jebeno si u pravu...

Meni se dopada i izraz: Lebensabschnittspartner. Sad kako ga najbolje prevesti

ovako
" komad od onomad"
edi-va edi-va 13:02 17.04.2009

Re: Jebeno si u pravu...

dunja73
Meni se dopada i izraz: Lebensabschnittspartner. Sad kako ga najbolje prevesti

ovako
" komad od onomad"


dunja73 dunja73 13:24 17.04.2009

Re: Jebeno si u pravu...


"partpartija" ( mali trol ..

edi-va edi-va 13:37 17.04.2009

Re: Jebeno si u pravu...

dunja73

"partpartija" ( mali trol ..



Sto su ovako chupavi?
dunja73 dunja73 13:40 17.04.2009

Re: Jebeno si u pravu...

Sto su ovako chupavi?

nisu im jos porez na luksuz (krzno) uveli
pa se mangupiraju "posumi"
edi-va edi-va 13:59 17.04.2009

Re: Jebeno si u pravu...

dunja73
Sto su ovako chupavi?

nisu im jos porez na luksuz (krzno) uveli
pa se mangupiraju "posumi"


Ja chekam kad ce ovde da uvedu porez na vazduh ... ne bi me ni malo iznenadilo.

Sad i ja malo da trolujem, ovde barem ne moram da pitam zaa dozvolu. Kad smo vec kod poreza i dazbina ... ja ovde placam kroz mesechnu kiriju (ne znam sada koliki je deo) RWE koji svakog petka pokupi smece. To smece RWE sagoreva i na taj nachin toplana obezbedjuje grejanje koje isto mesechno placam. I chini mi se neumesno, to jest, malo se osecam prevarenom ...

Znas onu ambalazu sa oznakom Der grüne Punkt? E, i to placamo svaki put kad ponovo kupimo jogurt, mleko, itd. pa onda fino i poslushno bacamo u zute kontejnere koje isto placamo, pa se onda to reciklira, ta plastika, i opet se prave sve te amblaze sa istom tom oznakom kuju mi opet placamo kada kupujemo jogurt, mleko, itd.

Zar to nije drsko, bezobrazno, ili bolje recheno jebanje u zdrav mozak?
vracarac92 vracarac92 14:32 17.04.2009

Re: Jebeno si u pravu...

Brak se opet chesto kapira kao zajednica u kojoj je kompromis svetinja. Medjutim, ako se sve samo josh svodi na jebene kompromise, onda to ne moze biti ispravno.

Bez prave ljubavi, poverenja i iskrenog razumevanja nema nista od braka.
dunja73 dunja73 18:00 17.04.2009

Re: Jebeno si u pravu...

Znas onu ambalazu sa oznakom Der grüne Punkt?

ja to sortiram na 13 delova( moras imati prostoriju samo za otpad ) , odvezem na risajkling,ne placam nista
kod mene se kvartalno placa, vezano placam smece ,vodu i odvod(kanaliz..) oko 70 € kvartalno
ne znam koliko placaju uslugu kad preko grada ide , pitacu pa cu ti napisati ,
Bacanje pelena je besplatno ,to opstina regulise dokle god detetu su potrebne..
Kompost su od skoro uveli da se placa odvojeno,
ali u mojoj ulici su kuce sve privatne i imamo organizovano gde ostavljamo..
Zar to nije drsko, bezobrazno, ili bolje recheno jebanje u zdrav mozak

Pa ne znam, ali jedna moja poznanica radi gooodinama kao kucna pomocnica kod tog nama glavnog
sto to sve organizuje (djubretara inace poznata jako firma ) , i poznaje svu tu raju sto rmba tu , kafu im nekad pravi
kad im rikne automat i kaze da je to bas posao ...ono.. tesko jako sta ti ljudi moraju raditi jos rade sa naj tehnologijom ..Plate su njima OK ,ali posao je dno..A sve to neko mora da placa,a i drzava dok se ugradi sa haracom ..
edi-va edi-va 18:33 17.04.2009

Re: Jebeno si u pravu...

OK, kod tebe je u pitanju naselje koje placa privatnika za reciklazu ... verujem da je tezak posao zaposlenih. Ali ovde gigant RWE koji je jedan od 4 najveca snabdevacha struje u Nemachkoj, istovremeno i sakuplja djubre i sagoreva, na taj nachin toplana meni obezbedjuje grejanje koje me koshta 30 € mesechno ... znachi: placam grejanje koje dobijam od smeca koje placam da ga pokupe i sagore!!!

A pazi sad ovo. Vodu koju troshim, placam duplo, tachnije ulaz i izlaz vode. Recimo da mi na brojchaniku stoji 250 kubika, meni ce u rachunu stajati da sam potroshila 500 kubika, posto se rachuna duplo: ulaz - izlaz! Voda koja je ushla kroz slavinu, izashla je kroz kanalizaciju, prochishcena je i ponovo ulazi kroz slavinu i tako u krug. Zatvoreni krug snabdevanja vodom koji se placa duplo. Placam jednuteistu vodu koju troshim i koja se prechiscava.

Mnogo toga meni u ovoj zemlji nije jasno, a kad ljudima to pomenem, zamisle se, ali i dalje kao da to nista nije strashno ... to sto nas shishaju k'o ovce ... dobro, kapitalizam, razumem ... al' moram da primetim da je bezobrazluk.
edi-va edi-va 18:36 17.04.2009

Re: Jebeno si u pravu...

vracarac92
Brak se opet chesto kapira kao zajednica u kojoj je kompromis svetinja. Medjutim, ako se sve samo josh svodi na jebene kompromise, onda to ne moze biti ispravno.

Bez prave ljubavi, poverenja i iskrenog razumevanja nema nista od braka.


Nema da pache:)
Zez je samo kad ljubav nestane ili prestane, ali jednostrano. Ubedi ti onda onog drugog da vise nema, nije, i ne moze biti ... tu su potrebne tone kalorija i strpljenja.
dunja73 dunja73 13:13 18.04.2009

Re: Jebeno si u pravu...

Zatvoreni krug snabdevanja vodom koji se placa duplo. Placam jednuteistu vodu koju troshim i koja se prechiscava.

Edi ,
verovatno se radi o velikom mnogo gradu tu gde zivis, ja moram da dodam nesto ..

preciscava se naravno ,ali samo 1/3 odlazi u vodovod i mesa se sa grund (podzemnom vodom) ili vec recnom , ostatak se (svaka opstina na svoj nacin) ili
unistava,ili ide u spravljanje nekih djubriva ,
voda se bioloski preciscava znaci bez mnogo hemije,u reke se ne izliva odvod itd..
Kod mene gde sam je voda tvrda,ima kamenca ,a inace jako dobra , lekari su bar ovi u mom okruzenju strasni protivnici BRITE i flasirane vode za decu do 13 god ,pogotovu za bebe i malu decu ..
dobro, kapitalizam, razumem ... al' moram da primetim da je bezobrazluk.

mora da se razume jedno , da je generalno Nemacka kroz epohe imala probleme sa vodo sistemima ,u velikim gradovima ,danasnja snabdevanja mislim da nemaju veze sa kapitalizmom vec sa najbolje mogucim i najekonomicnijim resenjma prihvatljivim za gradove i stanovnistvo ..

Mnogo toga meni u ovoj zemlji nije jasno, a kad ljudima to pomenem, zamisle se, ali i dalje kao da to nista nije strashno .

pa i nije strasno , pitaj u Bg kako kod njih to funkcionise ,pa u Kraljevu naprimer ,ili u Italiji ,Grckoj
voda je najkontrolisaniji konzument u BRD , i svako bi i trebao da par casa popije dnevno ,a ne samo flasiranu kao sto masa njih radi , medjutim flasirana industrija je naravno odradila svoje na psihologiju naroda (ućerala strah u kosti na vreme)
EU godinama pritiska Nemacku da dozvoli uvoz stranih voda ,medjutim "nije baka luda" samo svoju vodu flasiranu prodaju ,sad su malo popustili dve god unazad ,ali i to
i jos nesto , kod naroda (bar nemackog) je visoka svest o cuvanju voda ,znas i sama da nesto tipa "domestos" i "varikina" ne postoji za kupiti u obliku kao kod nas samo u specijalnim radnjama uglavnom za gastronomiju,zdravstvoo..I ja odoh u drugu krajnost ,znam da su usluge skupe ,ali mora se razumeti i zasto i uporediti sa drugim zemljama ..
ps
Ja nalazim bezobrazluk ,jer je studiranje jako poskupelo, nekad je bilo sve besplatno ,smeta mi sto je na litar benzina od 1.10 porez 86 centi , smeta mi ako ti muz radi na trojci , deru te ko majmuna kao zenu ako si na petici ,smeta mi sto neka obdanista sve redno praznuju svaki praznik,"crveno slovo" i raspust i nemaju mogucnost da deca ostaju ceo dan vec samo do podne (kod mene nije slucaj ) itd....Smeta mi sto vidim da kroz zenu i "udaranje na zenu" pokusava se naci lek za krizu i sistem uopste...eh ,sta budale napravise od onakve paradizz drzave,i od onih marona ove nakarade ..
zeks92 zeks92 13:25 17.04.2009

Hm...ljubav je zajednistvo, drustvena igra

... sa ekstremima i polovima: zenama...koje zele, pored sebe, matoru budalu koja ih dobro slusa... ili placa...
... i muskarcima...koji bi da citav vek provedu pored mlade i uvek drugacije, dobre ribe!
edi-va edi-va 13:38 17.04.2009

Re: Hm...ljubav je zajednistvo, drustvena igra

zeks92
... sa ekstremima i polovima: zenama...koje zele, pored sebe, matoru budalu koja ih stoprocentno slusa... ili placa...
... i muskarcima...koji bi da citav vek provedu pored mlade i uvek drugacije, dobre ribe!


Niti zelim da me neko placa niti da me slusha ... vec da me pusti da budem ja.
zeks92 zeks92 13:25 17.04.2009

ccc

ccc
edi-va edi-va 13:39 17.04.2009

Re: ccc

zeks92
ccc


ccc

chemu?
zeks92 zeks92 13:49 17.04.2009

Re: ccc

ma ... nesto mi prekinulo ... pa dva puta isto stampalo...tako ga ubijem....napisem ccc...
kako si mi ti Edi... je si li se zaljubiski?
edi-va edi-va 14:02 17.04.2009

Re: ccc

zeks92
ma ... nesto mi prekinulo ... pa dva puta isto stampalo...tako ga ubijem....napisem ccc...
kako si mi ti Edi... je si li se zaljubiski?


Jok ja.
Nekako sam tezak sluchaj, mislim, teshko se ja zaljubim ...
g.radicevic g.radicevic 08:37 18.04.2009

......

chitajuci tvoje prethodne komente
chovek mozze faking pogreshno da pomisli
da si faking veliki ljubitelj americhke faking kulture.
nego neshto sam faking drugo Teo da kazzem
....a da....
tvoji tekstovi definitivno postaju faking jedini razlog
shto po nekad svratim na ovo faking mesto
u to ime faking veliki pozdrav
i pJesmica pride bRez prideva
edi-va edi-va 09:25 18.04.2009

Re: ......

chitajuci tvoje prethodne komente
chovek mozze faking pogreshno da pomisli
da si faking veliki ljubitelj americhke faking kulture.


Ja imam svoju kulturu i njen sam ljubitelj.
Nemam idole, ne verujem u dosta toga toga u sta se onako usput i radi reda veruje ... juche me grdili sto nisam postila - zamisli?

.a da....
tvoji tekstovi definitivno postaju faking jedini razlog
shto po nekad svratim na ovo faking mesto
u to ime faking veliki pozdrav


Chekam dan kada nece biti ni jednog komentara na nekom mom tekstu ... tad cu uvideti da nemam vise sta da kazem sto bi bilo od znachaja.


ines08 ines08 09:42 18.04.2009

* * *

Edi-va, odličan tekst

Često na tvoje tekstove samo stavim preporuku i čitam, bez da imam šta da dodam.

Samo da potvrdim ono što si već rekla: retki su srećnici koji imaju brak pun ljubavi, iskrenosti i poverenja. Uglavnom se sve svodi na kompromise i trpljenje, a ljubav se topi pod naletom želje za posedovanjem, menjanjem i prilagođavanjem. Žalosno...
edi-va edi-va 09:49 18.04.2009

Re: * * *

Često na tvoje tekstove samo stavim preporuku i čitam, bez da imam šta da dodam.


Ja uglavnom tako kod drugih tekstova ... ili nemam sta da dodam ili nemam vremena da ispratim ako i dodam.

retki su srećnici koji imaju brak pun ljubavi, iskrenosti i poverenja. Uglavnom se sve svodi na kompromise i trpljenje, a ljubav se topi pod naletom želje za posedovanjem, menjanjem i prilagođavanjem.


Lepo si svela ceo moj text na dve rechenice.
AlexDunja AlexDunja 01:39 20.04.2009

e, draga:)

samo nesto da ti kazem, onako:)
sloboda nije samo rec ....za ono...
ima jos nesto...
to steknes, strpljenjem, znanjem, dobrom voljom
i necim sto ne moze da se objasni...
magic

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana