Bela siročad

Dejan Stanković RSS / 30.09.2007. u 12:42

orphans.1121.jpgU našem jeziku postoji izraz beli udovac. To je kad te žena ostavi, pa sam sebe gledaš. Izraz belo siroče nikada nisam čuo. To je valjda zato što je u univerzumu tradicionalnih srpskih vrednosti ta kategorija nemoguća, pa joj narod nije nadenuo ime.

Nama se nemoguće dogodilo. Ostali smo sami. Napušteni. Siročad. Doduše bela. Majka je otišla na službeno putovanje.

Vikend

Sve je počelo skroz OK. Do napuštanja je došlo u subotu pa smo vikend proveli u zezanju i džabalebarenju, te raznovrsnom hedonizmu. Ostali smo sami kao brod kojeg je kormilar napustio i ostavio da pluta po bonaci, pa putnici ne shvataju da glavnokomandujećeg nema sve dok ne počnu talasi. A kad se osveste, shvate da su samo slamke među vihorove i da nemaju plan, program, niti uputstva za vanrednu situaciju.

Ponedeljak

U bećarskom domu naslućuju se prvi znaci dekadencije. Već o doručku shvatamo da je kuhinja u haosu. Međutim ne može se prići sanaciji jer su sinovi/sokolovi opet u akciji. Jednom škola počinje u jedno vreme, drugom u drugo, jedan ima pauzu za ručak, drugi ne znam šta, pa strani jezici, pa sport, pa umetnost, pa druženje - ja im taksiram, asistiram, rešavam probleme, sačekujem ih i ispraćam... a usput kao nešto fol radim, uglavnom s mobilnog i dok oni spavaju. Naravno naviknuti na blagodeti diktature i na poslušnost bez razmišljanja (koja ima određenih prednosti) nijedan od nas trojice ne zna napamet raspored časova i aktivnosti te je dan prepun iznenađenja.

Utorak

Mi smo sveže useljeni. Još se nismo sredili, treba mi pola sata da pronađem čarape ili vadičep, stalno nešto stiže, neki paketi, neki nameštaj, neke isporuke, ja dakle stalno nešto dokupljujem, dovlačim, šrafim, montiram kucam... Na sve to tu je i Anđelina koja tek što se preselila sa sela u grad, iz kuće u stan, pa je skroz sluđena.

Sistem polagano puca po šavovima. Plan je sledeći: Sve aktivnosti svesti na minimum. Munjevitom akcijom dovesti dosada učinjenu štetu na prihvatljiv nivo. Zatim redukovati prljanje veša, posuđa, prostorija. Tako će higijeničarske dužnosti moči biti svedene na funkcionalni minimum a ja ću se baciti na traženje kućnjaka. Dajem oglas.

Sreda

Na oglas „Petočlana obitelj traži pomoć u kući“ javila mi se jedna simpatična Angolanka, po imenu Sonia. Došla je na razgovor, proćaskala sa razluđenim mnome i obećala da će sledećeg jutra doći da sredi stan.

Postalo nam je jasno da je raspad sistema bolna realnost u trenutku kada smo svo četvoro (tri čoveka i jedan pas dalmatinske rase) stajali zbunjeni ispred veš mašine koju treba uključiti. Baš tada je na vratima zazvonio komšija odozdo da nam javi da se Anđelina popiškila na terasi pa mu kaplje po cveću koje on jako ceni. Utešimo mi tu kao nešto komšiju, obećamo da nećemo nikad više i proglasimo vanredno stanje.

U novonastaloj vanrednoj situaciji svako je, u skladu sa osobenostima svog karaktera i uzrasta zauzeo drugačiji stav prema problemu. Stariji se povukao u svoju adolescentsku izolovanost pred računarom. Iz sobe izađe retko, provuče se kao senka. Mlađi je zauzeo pro-aktivan stav. Sam sve radi, čak je svoj prljav veš u mašinu, stavio u nju jedno 300 grama deterdženta i uključio na iskuvavanje sa maksimalnom centrifugom. Sreća da nije puno stvari stavio na pranje, jer bi šteta bila mnogo veća. Ovako su mu samo nekoliko pari gaća narandžasti a majica koja je pustila boju se sćebala. Vodu uzimaju sami, pahuljice u mleku isto, a samo u iznimnim trenucima dođu pred moj sto i zavape, kao gladni sokolići u gnezdu. Na vapaj odgovaram kuvanjem špageta ili naručivanjem pice.

Četvrtak

I stvarno, zazvoni zvonce, a tamo, kakva sreća, „pomoć u kući“ ali ne ona od juče nego neka skroz druga žena. Niža i punačkija a i lice joj je skroz drugačije.

- Ko ste vi?

- Sonia.

- Čekajte, jeste li vi bili ovde juče?

- Jesam.

Da li je ova amnezija prvi znak mentalnog poremećaja? Ja ovo lice nikada nisam video! Nemam koga da pitam, deca juče nisu ulazila u kuhinju dok sam s njom pregovarao o poslu, a Anđelina koja je videla ne zna da govori, ali reži, što znači da tu nije sve u redu. Pitam ponovo nju, nemam koga: Jeste li vi sigurni da ste Sonia. Tu ona popusti:

- Ja sam u stvari Sonijina sestra.

E pa nećemo tako, još nije ni prešla prag a već me laže! Praviš me budalom, misli da ne razlikujem u licu pošto ste crna? Rračuna na onaj mit da su belcima svi crnci isti, i obratno. Sve to, naravno samo mislim, ne kažem, već kažem da je ovo bilo radno mesto za Soniu lično i da mi je žao. I tu se mi rastanemo i ostadoh ja sam u svom kršu.

Sada bi čovek s pravom mogao da se zapita: "Šta drami ovaj  Ipak je to samo jedan stan, jedno radno mesto i dvoje poodrasle dece."  Zašto se ne bavim domazlukom? Pa ne mogu, bavim se Anđelinom. Prevaspitavam je, učim je manirima, kako da živi u gradu. Ali to je posebna priča. Pričaću vam je drugom prilikom.

U jurnjavi srećemo Mariju, prijateljicu. Gleda me, brižna pita: "Šta je tebi? Ne možeš da se fokusiraš. Luta ti pogled. Ne završavaš rečenice a mene ne slušaš."

Petak

Rano jutro. Pokisao veš na terasi i svest da se u subotu (sutra) vraća mater familias podsetio me da se nešto mora preduzeti. Odlučio sam da stvar uzmem u svoje ruke i problem rešim muški, sopstvenim mišicama. I prihvatim se kućanskih poslova; kad može svaka snaša, mogu i ja. I brže, i bolje. Operi, pomeri, obriši, prenesi, složi, prostri, počisti, izbriši, istresi, izvadi, naređaj, odguraj, odmakni, primakni ... prođe prepodne a ja na samom početku. A posao što nas ’lebom ’rani čeka netaknut. Već u ranim popodnevnim časovima shvatio sam da vreme leti i shodno ubrzao aktivnost, ali vidljivog efekta nije bilo. Oko tri me obuzela panika. Oko četiri sam uzeo Žute stranice, pronašao spisak firmi za čišćenje stanova, pozvao onu sa najšarenijim oglasom i rekao: – Molim dve čistačice i jednu peglerku, ceo dan subotu, sve da bude gotovo do predveče. Vraća nam se majka!Ljubazna gospodična je shvatila da je reč o viskom stepenu emregencije, pa je organizovala ekipu za subotu.

Subota

Kuća se trese, usisivači zuje, perje leti, pegle šište od jutra do predveče, a nas trojica i Anđa krijemo se po ćoškovima. Uveče sve blista a majka samo što nije. Odosmo da joj kupimo cveće. Ja kupio ruže a oni kaktus – iz protesta. Rekao sam im, da nije fora, majka vam je, a oni kažu:

- Ovo je kapitalizam, sa svojim parama možemo da kupimo šta ’oćemo.

- Pa ne može baš sve...

- Gde piše na kaktusu da nije za naš uzrast?

- Sva prava - kažem ja.

Subota uveče

Došla keva! Mnogo nas se uželela. Vidi se. Čeka je postavljena trpeza, na njoj reprezentativni čaršav vezen rukom usedeličkom, lanene salvete, čaše na visoku nogu, sveće gore, cveće miriše. Čak se i kaktusu obradovala.Takav smo joj osećaj krivice nabacili da sad očekujemo titranje, samo tako.  Makar jedno 48 sati.

Nedelja

Božji dan. Ja sedim i pišem ovo (na poštedi sam zbog pretrpljenih trauma) a sinovi i majka nešto tamo vršljaju, pojma nemam šta, nit me zanima.

Atačmenti



Komentari (66)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

v.stojkovic v.stojkovic 12:56 30.09.2007

Kad tad

Saznaće ona kakvi ste bili, kad tad, kako tako, ali sigurno.
Dejan Stanković Dejan Stanković 13:08 30.09.2007

Re: Kad tad

Ima jedna Nušićeva priča. Još ne mogu da se snađem u biblioteci a imena se ne sećam. Ali žena i tašta odu u banju a on stane sam. Po povratku iz banje nastupa inspekcija. Toliko sam se onomad smejao dok sam je čitao, da sam probudio ukućane.
Vlasta Vlasta 13:09 30.09.2007

Nezgodacija.

Šti nisi zvao Diznija da ti pošalje Snježanu i one divne vredne životinje koje su njoj pomogle u sređivanju kuće patuljaka?
Черевићан Черевићан 13:28 30.09.2007

ко уогледалу

о, како Ваш допис уме да легне оку г Stanković-у ни незнате.читамВас ,асебе гледам, додуше без Анђелине и двое деце.у деценијском статусу белог удовца,додуше поцрнелог од сунца и ветра непрестаног малтешког.и не баш удовца , женами еносе на 2000 км северно,малко удесно, унуком нам бави јер родитељи му презаузети .
кактуса у бекјарду има колко оћете.машину не укључујем,наруке перем па проблема са бојењем веша неимам. углавном ,шареном боје избледеле одакања, а бели неко сивило попримио. ма важно је да је чисто .сониа разноразних је кростан ми прошло али не ради спремања . .но неби отом.исхрану ми оближња народна кухиња заћошком обезбеђује.шта би ја без дебеле клодин куварице.
још да нема радних обавеза,мислим оно чим сване па док сумрак нас не загрне да се акам по друмовима локалним зарад градњеим . .. . стварно би само се купати могао,ронити, што обожавам те пиљити у монитора и причице измишљати.
уствари, кад размислим, најбитније је утуцати време. у животу.још ако је у оквиру породице . .дићеш ужитка већаг.
Badenac Badenac 14:15 30.09.2007

Re: Kad tad

Pozdrav,Dejane
priča se zove "Isledna komisija",gde pomenutu komisiju sačinjavaju žena,tašta i svastika.Nušić je Nušić baš u ovakvim kratkim pričama gde tačno gadja naš mentalitet:).
Hvala na zabavnom tekstu i veliki pozdrav familiji i posebno gazdarici.Nadam se da vam je dala prelaznu ocenu:)
Branislav J. Ćirić

sabi sabi 12:56 01.10.2007

Re: Kad tad

Tako i ja, kada mi dolazi svekrva, udrim u extra spremanje stana, jer dolazi "sanitarna inspekcija" :)
nsarski nsarski 13:05 01.10.2007

Re: Kad tad

Eto vidis! A da ti u posetu dolazi samo svekar, sve bi bilo OK, nikakva inspekcija. Muskarci imaju vise razumevanja za kreativni raspored stvari:))
sabi sabi 15:57 01.10.2007

Re: Kad tad

Pa, ja ga zapravo i nemam! Mislim, svekra. A da ga imam, mozda bi svekrva manje gledala da li ima prasine na simsu od prozora, a vise se bavila nekim lepsim stvarima! U sakom slucaju, nista bez svekra...
nsarski nsarski 13:04 30.09.2007

Postoji kult knjiga

Ian McEwan-a "Cement garden" (kod nas stampana pod naslovom "Betonski vrt", mislim) po kojoj je napravljen i film. Radi se o deci iz londonskog predgradja kojima majka umire i oni je, plaseci se da ce biti izbaceni iz stana, zakopavaju u beton, i nastavljaju da zive sami.
Knjiga je prilicno potresna u sustini, ali zanimljiva.
Tvoja prica me podsetila na nju po jednom detalju. Naime, glavni narator, Dzek, kaze:"U kuhinju nije moglo da se udje jer je tamo bilo toliko otpadaka, prljavih sudova i serpi, u strahovitom neredu, tako da smo posle kraceg dogovora odlucili da kuhinjska vrata zatvorimo da ne bi u sve to morali da gledamo". Klasican primer odricanja stvarnosti!
Inace, da li je to samo moj utisak ili je opsta istina da bi mnogi muskarci - u nedostatku "korektivnih" doprinosa zena, sestara, majki, baba i slicno - uglavnom ziveli u svinjcu?
Dejan Stanković Dejan Stanković 13:12 30.09.2007

Ma sve se može

ali se ne sme podcenjivati ozbiljnost situacije.

:"U kuhinju nije moglo da se udje jer je tamo bilo toliko otpadaka, prljavih sudova i serpi, u strahovitom neredu, tako da smo posle kraceg dogovora odlucili da kuhinjska vrata zatvorimo da ne bi u sve to morali da gledamo".


A ja, u stvarnom životu poznavao jednu slikarku koja je, umeto da opere športe, ofarba ga.
nsarski nsarski 14:05 30.09.2007

Re: Ma sve se može

Ja sam imao drugara koji je u rerni prao svoj ves. Ubaci ves u serpu, nalije vodu, stavi deterdzent, sve to stavi u rernu, ukljuci je - i ode u bioskop. Kad se vrati, sve cisto!
Jednom zaboravio de je ostavio ves "da se pere", pa napravio pozar u stanu.
Dejan Stanković Dejan Stanković 14:12 30.09.2007

A pazi, kada sam bio klinac

iz skole odemo kod dede jednog drugara, jer je baba bila u bolnici.
A deda ima - koliko dnata, toliko skuvanih rukova, Istopi podgreje u mikrotalsanoj, sipa u tanjir, pojede, tanjir obrise hlebom, i stavi ga u zamryivac da se ne razvijaju bakterije.
Milena Mitic Milena Mitic 07:04 01.10.2007

Re: A pazi, kada sam bio klinac

Dejan Stanković
iz skole odemo kod dede jednog drugara, jer je baba bila u bolnici.
A deda ima - koliko dnata, toliko skuvanih rukova, Istopi podgreje u mikrotalsanoj, sipa u tanjir, pojede, tanjir obrise hlebom, i stavi ga u zamryivac da se ne razvijaju bakterije.

moja pokojna baka jednom ostavila (na kratko!) dedu u kuhinji i rekla mu da gleda u sporet posto je stavila pogacu da se pece. i on gledo u sporet...pogaca, naravno, izgorela...
:))))))))))
sara99 sara99 13:09 30.09.2007

Strohwitwer

ovo je na nemackom beli udovac...
kao i uvek uzivam u vasem tekstu, ali se bojim da ce vas mama brzo "provaliti"
Olga Medenica Olga Medenica 13:42 30.09.2007

Dejane

ovo sam citala sa velikim uzivanjem

Skoro svaki put ti to napisem, vec me je sramota, ispada onako, nekako,,,,kich.

Al' nema veze, zasluzio si.
Osvezio si mi nedeljnu kafu.

Dejan Stanković Dejan Stanković 13:44 30.09.2007

Re: Dejane

cmok.
Olga Medenica Olga Medenica 13:54 30.09.2007

Re: Dejane

cmok 2 U 2
i good luck
with:


Jelica Greganović Jelica Greganović 14:45 30.09.2007

Najviše volim kad se vratim sa puta,

onaj prvi susret, kada me gledaju u oči, pogled im beži...ulazak u stan, u kome su, mađioničarskom veštinom, u poslednjem trenutku prikrivene ili bar u ćoše nagurane, pa prepokrivene, posledice mog izbivanja i njihovog udribrigunaveselje i nećeonatakoskoro samostalnog bivanja u kući...što uključuje i Žmua i decu i mačke...
A tvoj uvod oko bele siročadi me podsetio, daleka asocijacija, ali ipak, na pripovetku Cirila Kosmača, retko dobrog, odličnog čak, slovenačkog pripovedača, "Smrt nedolžnega velikana". U njoj Kosmač kaže :

"..."Božji otrok" so včasih rekli tistemu nezakonskemu otroku, ki "ga je dal Bog", to se pravi, da niti vedeli niso, kdo je njegov oče. "Otrok božji" pa so rekli tistemu siromaku, ki se je rodil z nejasno pametjo, a ki kasneje, ko je odrasel ni bil tako nevaren, da bi ga morali dati v norišnico, to se pravi , da je res ostal otrok i da je krotko živel vse svoje življenje.
Hotejčev Matic je bil hkrati "božji otrok" in "otrok božji", zakaj "dal ga je Bog", rodil se je s nejasno pametjo in je ostal otrok vse do svoje smrti..."

ili:

"..."Božjim detetom" su nekada zvali ono vanbračno dete, koje "je dao Bog", što će reći da ni znali nisu ko je njegov otac. "Detetom božjim" su zvali onog siromaha, koji se rodio nejasne pameti i koji kasnije, kada je odrastao nije bio tako opasan da bi morali da ga daju u ludnicu, što će reći da je zaista ostao dete i krotko je živeo ceo svoj život.
Hotejčev Matic je istovremeno bio "božje dete" i "dete božje", jer "dao ga je Bog", rodio se nejasne pameti i ostao je dete sve do svoje smrti."

Majstor Kosmač...

Malo sam odlutala od teme, ne zameri, ali to mi je bila asocijacija na belo siroče...
Dejan Stanković Dejan Stanković 16:01 30.09.2007

Re: Najviše volim kad se vratim sa puta,

fini ovaj Kosmač.

A usput sve sam razumeo na Slovenkom. Neverovatno, a kad govore pola propustim.

Jelica Greganović Jelica Greganović 16:10 30.09.2007

Da...znaš i ja

sam učeći slovenački najpre jako puno čitala. Tek kada mi se tako "otvorio" taj jezik, počela sam da ga umeštam u zvuk, melodiju...i sklopilo se. U Sloveniji ima puno narečja, iznenađujuće puno za tako malu zemlju, a melodija i drugačiji izgovor reči ti zamagle jezik...ali je zanimljivo slušati slovenački u tako puno varijacija. Zapravo, tek kada naiđeš na dobrog pisca i dobrog pesnika, shvatiš kako je slovenački jako lep jezik. Za mene je najlepša slovenačka pripovetka "Sreča", upravo Cirila Kosmača, ako naiđeš gde na prevod, pročitaj je obavezno, a mogao bi da probaš da pročitaš i original, zaista je tragično divna.
Mića Marković Mića Marković 16:19 30.09.2007

Re: Najviše volim kad se vratim sa puta,

Ovo što kaže Jelica je tačno. Brojčano mali narod, a tako puno narečja. Ja ova glavna narečja dobro razumem kada govore, sem primorskog i možda još ponekog koji nisam imao priliku sa čujem.
nsarski nsarski 17:15 30.09.2007

Re: Najviše volim kad se vratim sa puta,

Heh,
lako je tebi Mico da prepoznas narecja i naglaske kad si muzikalan!
Jelica Greganović Jelica Greganović 18:26 30.09.2007

Primorski se isto

lepo razume, samo na mah zbuni melodija italijanskog jezika...najzanimljiviji je prekmurski, e njega stvarno moraš da slušaš velikih ušiju, ima puno mađarizama i hrvatizama...
Okolo Naokolo Okolo Naokolo 15:10 30.09.2007

sami kod kuce

Dejane dobar tekst, ali imam primedbu na izbor fotografije. Nekako mi se cini da bas ne ide uz ovakvu vrstu pisanja o sirocadi ( ocekivala sam potpuno drugaciji tekst uz ovu fotografiju, ovi na slici imaju isuvise tuzne oci za takvu pricu). Inace ovo je samo moje licno zapazanje, bez ikakve lose namere.
Dejan Stanković Dejan Stanković 15:58 30.09.2007

Ma to ja

hteo da na decu nakalemim nase face, ali mi slabo ide graficki dizajn i fotomontaza, pa ostalo. nema veze, ovako makar iznenadjuje. :)
Vlasta Vlasta 16:17 30.09.2007

Šaljem bedinerku

Olga Medenica Olga Medenica 16:26 30.09.2007

Re: Šaljem bedinerku

Olga Medenica Olga Medenica 16:31 30.09.2007

...................

Hej bre!

Na ovom sajtu se "preporuke" ne ucitavaju.
Definitivno.
nsarski nsarski 17:16 30.09.2007

Re: ...................

Ma, ucitavaju se, samo malo kasne....
Olga Medenica Olga Medenica 17:28 30.09.2007

Re: ...................

He, malo!
Mića Marković Mića Marković 17:42 30.09.2007

hfrkm

test
ivana23 ivana23 17:45 30.09.2007

Re: hfrkm

http://tbn0.google.com/images?q=tbn:Ho_oUP8XNFY-nM:ile-tropicale.com/im/island-pictures.jpg

Mića Marković Mića Marković 17:54 30.09.2007

Re: hfrkm

Ivana, kako se ta slika pojavila u vasem komentaru? Ja nikako ne uspevam da okacim bilo sta.To je bio neuspeo test. Izvinite.
quote=ivana23]http://tbn0.google.com/images?q=tbn:Ho_oUP8XNFY-nM:ile-tropicale.com/im/island-pictures.jpg
nsarski nsarski 18:00 30.09.2007

Re: hfrkm

Mico, sad kad imas adresu, kad kliknes na "Odgovori" izadje ti ekrancic u koji sada gledam, sa natpisom "ODGOVOR" na samom vrhu.
Pa onda ima "Tema"
Pa ispod
"Komentar"

pa ispod B I U ikonica lancica (to je za link), pa ikonica drveta (to je za sliku), pa navodnici (to je za citiranje), pa ikonica za You Tube (to je za linkovanje sa klipom).
E, tu kliknes na ikonicu drvenceta!
Pojavi ti se ekrancic koji kaze "Adresa slike"
Tu paste adresu koju imas - ova gore, recimo:

http://tbn0.google.com/images?q=tbn:Ho_oUP8XNFY-nM:ile-tropicale.com/im/island-pictures.jpg
I, eto.

ivana23 ivana23 18:10 30.09.2007

Re: hfrkm

Mića Marković
Ivana, kako se ta slika pojavila u vasem komentaru? Ja nikako ne uspevam da okacim bilo sta.To je bio neuspeo test. Izvinite.quote=ivana23]http://tbn0.google.com/images?q=tbn:Ho_oUP8XNFY-nM:ile-tropicale.com/im/island-pictures.jpg

Niste je vi greskom stavili kod mene, nego sam ja preuzela link i uradila kako vam je narski objasnio.
Zanimalo me sta te izabrali za test. Ja se izvinjavam sto sam napravila zabunu. :)
Mića Marković Mića Marković 18:02 30.09.2007

pomoc

The D dan je sve bliže,
kad komšijska pomoć stiže.
Dejan Stanković Dejan Stanković 18:05 30.09.2007

Re: pomoc

jedva cekamo.
nsarski nsarski 18:18 30.09.2007

Re: pomoc

Evo ja bih, ako mi Mica ne zamera:

Maestro

Mića Marković Mića Marković 18:25 30.09.2007

Re: pomoc

Nema zamerke nsarski.Taman posla.
Inace ova slika nije pravo stanje stvari.
Sada je 7-8 kg manje i dosta godina vise.
nsarski nsarski 18:30 30.09.2007

Re: pomoc

Ih, kile. Manje ili vise - nije to vazno. A i na ovoj slici su ti malo zaokrugljeni obrazi samo zato sto sviras. Inace kilaza je OK:))
Dejan Stanković Dejan Stanković 18:30 30.09.2007

Ima jedan Micin portret

ulje na platnu. Autor moja majka. Fenomenalan.
Mića Marković Mića Marković 18:41 30.09.2007

Re: Ima jedan Micin portret

Portret je stvarno fenomenalan. Dekijeva keva je tako pogodila stvari, da je to za neverovanje.
Krupno glava, sa gornjim delom saxa u momentu uzimanja vazduha.
Da sam tehnicki obrazovan i opremljen kao sto nisam, mogao bih da ga okacim.
Ovako, ko je video - video.
Kazezoze Kazezoze 20:52 30.09.2007

Re: Ima jedan Micin portret

mico ako hocesh da sa svog kompjutera ubacish sliku morash otici na ovu adresu, zatim opisati svoju adresu i potrazhiti odgovarajucu sliku sa svog kompa. kliknuti na hosting da bi dobio adresu. kopirash zadnju adresu, tamo gde pishe direct link to image, a potom uraditi onako kako je sharski objasnio.
evo jedne slike sa moga kompa

Dejan Stanković Dejan Stanković 20:53 30.09.2007

a kako s eu komp ubacuje

ulje na platnu sa zida.

1) Skines sa zida.
2) izvadis iz rama
3) ???
Vlasta Vlasta 21:02 30.09.2007

Re: a kako s eu komp ubacuje

3. fotografišeš
4. skeniraš
5. pošalješ
6. otvoriš mail
7.odštampaš
8. namažeš uljem
Mića Marković Mića Marković 21:15 30.09.2007

Re: Ima jedan Micin portret

Hvala Kazezoze.
Uradicu to cim uhvatim malo vis eslobodnog vremena.
Kazezoze Kazezoze 21:20 30.09.2007

Re: a kako s eu komp ubacuje

kako s eu komp ubacuje ulje na platnu sa zida.

ovako


Olga Medenica Olga Medenica 21:22 30.09.2007

Re: Ima jedan Micin portret

A Mico,
malo tebe na Youtube?
Hej, gde je "zastupljenost"?
Mada, i od mene svi ocekuju da pishem o arhitekturi, a ja necu pa necu, well, za sad.
Vlasta Vlasta 07:33 01.10.2007

Re: a kako s eu komp ubacuje

Čovek je pitao kako se ubacuje ulje na platnu SA ZIDA? Šta sad ti tu....
Dejan K. Dejan K. 01:35 02.10.2007

Re: Ima jedan Micin portret

Portret Mice je sjajan, ali nisam znao (ili zaboravio) ko je autor... sada znam...
oldtajmer oldtajmer 02:50 01.10.2007

Jooooooooooooooooooj!

Dejaneeeee, dje me nadje!

Sutra mi zena ide na sluzbeni put!!
oldtajmer oldtajmer 02:53 01.10.2007

Prikladna prica

A davno jos dok smo ziveli kod Babe, i Baba bila nesto duze odsutna od kuce, i pred njen povratak mi udarimo veliko spremanje, onako radna akcija za celu porodicu, sve izglancamo, doteramo, itd, sacekamo Babu na aerodromu, sa sve cvecem, dodjemo kuci, a ona onako s vrata pogleda prvu komodu, pa povuce prstom s kraja na kraj, i skupi jedan milimetar prasine i kaze - "pa mogli ste bas malo i da pospremite!" :)))
cyber_m cyber_m 09:17 01.10.2007

Dobar je savet Homera Simpsona...

Bio sam par puta u slicnoj situaciji, i poslusao sam Homera Simpsona, kada je ostao sam sa decom: "Picemo mleko direktno iz tetrapaka, a jescemo iznad sudopere ili WC-solje".
Dejan Stanković Dejan Stanković 09:20 01.10.2007

Re: Dobar je savet Homera Simpsona...

viva homer!
d j o l e d j o l e 11:25 01.10.2007

Nesto

mora da ste zaboravili 100%
Gordana Vasić Gordana Vasić 11:35 01.10.2007

Dejane...

Divni su Vam tekstovi, uvek ih sa zadovoljstvom čitam i revnosno preporučujem (usput se nadajući da u onaj broj preporuka nekako dospe i moja, makar posle dan-dva).
A neko reče: "Dejane, gde me nađe?".
E, gde i mene nađoste, baš ovijeh dana, kada se sa svojim podstanarkama (u glavi) dogovaram i odmeravam... otići polovinom oktobra na Frušku i provesti tamo tri divna dana sa svojom najstarijom najboljom drugaricom koja živi u Nju Jorku i dolazi na svake dve i po godine, ili ne otići? Otići, naravno! Otkad je otišla, ugrabimo po dva sata jednokratno da se vidimo, popričamo, prošetamo i... toliko toga ostane nedorađeno. A ovo planiramo već mesecima i... još nije ni kenula odande a nas dve već znamo datume i mesto i sve. Ali, treba OVO ovde ostaviti i znam da nije isključeno da u poslednjem trenutku odustanem sa veoma jasnom i nedvosmisleno nepremostivom preprekom: ONI BEZ TEBE NEĆE MOĆI! (To kaže jedna podstanarka). Za njom druga, posle malo razmišljavanja, dobacuje preko žvake između zuba: MA ŠTA NEĆE MOĆI? ŠTA ĆE DA IM FALI? Treća (ona je cmizdravica jedna obična) podržava prvu sa novom konotacijom: A ŠTA AKO DECA IZ BEOGRADA DOĐU USRED NEDELJE DA VIDE MAJKU, DA JOJ LIK NE ZABORAVE, DA POJEDU NEŠTO TOPLO POŠTO JE U BEOGRADU SVE ONAKO STUDENTSKI 'LADNO, DA SE MALO OPUSTE PA SE VRATE SVOJIM SAMOSTALNIM ŽIVOTIMA? A? A MAJKA NIJE TU! OTIŠLA DA SE ŠETA SA DRUGARICOM. A OVO MALO DETE? NA NJEGA U OVIM STRAŠNIM PRETPUBERTETSKIM GODINAMA NEKOLIKO DANA BEZ MAJKE MOŽE DRASTIČNO DA UTIČE I OBELEŽI MU CEO ŽIVOT. Druga pljune žvaku, zabije ruke dublje u džepove i procedi: MA IDI! Treća je već na ivici plača: TEBI JE SVE NEBITNO. TI NIKADA NE RAZMIŠLJAŠ O POSLEDICAMA. ONI SU JOŠ UVEK DECA KOJOJ JE POTREBNA MAAA-J-KAAA... Prva ćuti i sluša diskusiju. Druga se okreće na peti izlizane patike, odmahuje rukom trećoj (i ostalima), stavlja na glavu kačket-naopačke i odlazi iza pozornice.
Prva se oglašava promuklim treperućim glasom: JAO, ŠTA ĆEMO DA RADIMO?
Ja taman hoću da priupitam: KO? - kad odozdo, iz prizemlja... upravo sada (ovo je direktan prenos) malo dete od dvanaestak mu godinica, pita: "Mama, gde su mi najke?". Nerviram se, ni običan komentar na blogu ne mogu da napišem, vičem: "Ispred vrata si ih ostavio!"
Da imam neki fond neraspoređenih novčanih sredstava, dala bih na glasanje nagradno pitanje: "Hoću li ja otići na tri dana ili ne?"
Dejan Stanković Dejan Stanković 11:47 01.10.2007

Idi

jos ce da te se uzele. Ovako si im zdravo za gotovo.
Mislis li da bi oni zbog tebe propustili neko zezanje?
Gordana Vasić Gordana Vasić 12:07 01.10.2007

Re: Idi

Dejan Stanković
jos ce da te se uzele. Ovako si im zdravo za gotovo.Mislis li da bi oni zbog tebe propustili neko zezanje?


Uh! Misliš?
Naravno da ne bi. I ne treba... mislim, oni zbog mene? Ma daaaj...
Ali, ja zbogradi njih? (Ili sebe, a? Hahahaha!) - ovo nisam ja, to se cereka ona druga.
)
sabi sabi 13:26 01.10.2007

Re: Idi

A, ja eto, vec danima razmisljam kako da ostavim svoje trogodisnje dete na petnaestak dana, jer moram, sluzbeno. Mislim, moj muz lako resi to sa detetom, odma' ga povede kod taste i resi problem, a stan, pa nece on tu ni boraviti puno,...samo me strah da ne dovodi i on neke Sonie da pospremaju, kao Cerevicanin
oldtajmer oldtajmer 16:10 01.10.2007

Re: Idi

Podrzavam Dejanov stav!

Evo malopre (realtime izvestavanje) mi se javila Gdja sa aerodroma, kaze sve joj je tuzno... Pita kako je meni bilo kada sam poslenji put bio na sluzbenom putu, odvojen od njih? Eeee ;-)

A ja joj kazem, tuga ce te proci, cim poleti avion. A tek posle prve mirno prospavane veceri u hotelskoj sobi! A tek kad krene frka s poslom, a nije zanemariti ni poslovne vecere/terevenke... Ima da nam zaboravis broj telefona! :)

A sta mene ceka veceras kod kuce, to cemo tek da vidimo :)
oldtajmer oldtajmer 16:13 01.10.2007

Re: Resenje

A, ja eto, vec danima razmisljam kako da ostavim svoje trogodisnje dete na petnaestak dana, jer moram, sluzbeno. Mislim, moj muz lako resi to sa detetom, odma' ga povede kod taste i resi problem, a stan, pa nece on tu ni boraviti puno,...samo me strah da ne dovodi i on neke Sonie da pospremaju, kao Cerevicanin


A pristojno me nasmeja! Kada je moj stric bio u toj situaciji, on je to lako resio. Ni on ni deca nisu boravili u kuci (deca su studentskog doba), vec ih je vodio svaki dan u kafanu na klopu, kod kuce su samo spavali, a i to tek ponekad
Jelica Greganović Jelica Greganović 20:12 01.10.2007

Re: Idi

, nego šta, evo i ja ću da idem. I kartu sam već kupila. Idem u petak u Bgd i vraćam se za 9! dana! Žmu cvili povremeno, deca uživaju u predstojećoj anarhiji, Gorica se raduje, a ja tek, da ne pričamo...kad se vratim valjda će bar zidovi ostati...
Mića Marković Mića Marković 21:06 01.10.2007

Re: Idi

Idem u petak u Bgd i vraćam se za 9! dana

Neki dolaze, a neki odlaze.
Baš nam je žao.
Djolle Djolle 14:19 01.10.2007

...

Oh... sad se prisjetih studentskih dana i gajbi koje sam djelio sa mojim tadasnjim cimerom sadasnjim kumom. Leleeeeee..... jadne su bile one gazde koje su nama rentale stan.

Ponekad je znala doci moja sestra da pokusa da unese malo reda u "brlog". Ponekad i uspije, no taj red obicno bude kratkog veka. Vec se u roku od dva dana "brlolg" vrati u svoje prirodno stanje.
Jednom dok je pospremala kuhinju pita me:

- a sta ce te sa ovim graskom?
- kojim graskom?
- sa ovim u serpi
- nije to grasak, to je supa.... malo duze stoji ali...

I danas se sejcam njenog zabezeknutog pogleda )))))

Vrhunac je bio kad je meni ispala puna tegla meda i razbila se. Danima smo tesko hodali gajbom jer su nam se papuce ljepile za pod. I tako je bilo sve dok to ljepljenje nekako samo od sebe nije iscezlo.

vidomir pavlovic vidomir pavlovic 20:18 01.10.2007

SUPER TEMA...

Za super secanje...

Bojao sam se oca puno kao i svi samo sto je moj bio mnogo mnogo stroziji. .. I tako otisla mi devojka na more da radi , posle par meseci zove me da dodjem kod nje da provedemo super godisnji .Djaba krevet i to PUN...MMMM...
Zabavljali smo se oko dve ipo god.
Sta da izmislim...sta da slazem... ubih se razmisljajuci, kad setih se! Kazah mami da cu slagati oca da idem na vojnu vezbu (bilo je to krajem 80-tih...) Probaj , rece mi neverujuci da cu uspeti ? Receno ucinjeno.. Dobro sine idi i cuvaj se isprati me otac misleci....
Ja najsretniji , 25 god. , zeljan...
Posle tri dana zovnem kuci onako da vidim kako su mi roditelji posto sam jedinac
Javi se otac !!!
O ooo kako si sine kako je na vezbi...upita me
Dobro tata jedino sam ne ispavan znas kako je svake noci neke uzbune..., znam znam prekide me, znam TE uzbune, negooo, pozuri kuci stigao ti je PRAVI poziv za...
Spustih slusalicu i pomislih
UBICE ME KADA DODJEM...?
LEPO JE setiti se tog doba..., hvala ti Dejane za pricinjenu mi radost
vidomir pavlovic vidomir pavlovic 23:23 01.10.2007

Re: SUPER TEMA...

preporucio sam tekst kada sam poslao poruku . Bilo je dvanaest preporuka i opet je dvanaest

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana