Kalemegdan.jpgSvi znamo da 11. maja i građanke i građani Beograda biraju odbornice/ike za Skupštinu grada, opredeljujući se za liste koje su predložile političke stranke. Za one koji ne znaju, a voleli bi da saznaju, napisao sam ispod sve ono što bi moglo (i trebalo) da pomogne u razumevanju nadležnosti gradskih vlasti i buduće/g Gradonačelnice/ika Beograda.

11. maja, biraćemo ukupno 110 odbornica i odbornika koji će dobiti svoje mesto u Skupštini grada, koja je, po zakonu o glavnom gradu, najviši organ grada Beograda koji vrši osnovne funkcije lokalne vlasti utvrđene Ustavom, zakonom i Statutom grada.

Eto ja, na primer, pojma nisam imao koje su zapravo ingerencije Grada, Gradonačelnice/ika, Skupštine grada ili Gradskog veća po novom Zakonu o Glavnom gradu. Verovatno i među vama ima onih koji bi na testu iz poznavanja ove materije sigurno pali. Vreme je za promene, vreme je i za promenu našeg znanja o gradu u kome živimo.

Nije me mrzelo, pročitao sam dva zakona, pretražio brojne internet strane i napisao blog.

Pred vama je moj mali doprinos - kratki vodič kroz osnovne podatke o Beogradu, regulativu Grada Beograda, njegove institucije, načine neposrednog učešća građanki i građana Beograda u ostvarivanju lokalne samouprave i hronologiju dosadašnjih Gradonačelnica/ika Beograda. Na samom kraju, tu su i linkovi ka, do sada prihvaćenim, izbornim listama za odbornice/ike na predstojećim izborima.

 

image.php?sl_id=2442

Srbija - katastrofa jedne politike

 

U studiju: Biljana Srbljanović, Svetozar Cvetković, Milan St. Protić, Ivo Josipović, Drago Roksandić

 

sagovornici: Mirjana Karanović, Vuk Drašković, Staša Zajović, Svetlana Lukić, Lila Radonjić, Ivan Andrić, Nenad Prokić, Srbijanka i Mila Turajlić, Andreja Premate, Simon Simonović.

 

Djindjic%20%20finalno%20za%20%20copy1.JPG

Politička pozadina atentata na premijera Srbije dr Zorana Đinđića, čini se, ovih dana opet dobija na sve većem značaju. Pričom o uticajima medijske kampanje koja je Đinđića za života (ali i posle smrti) satanizovala proizvodnjom laži i koja je, bez sumnje, učestvovala u kreiranju atmosfere koja je, na kraju, rezultirala atentatom niko sem časnih izuzetaka nije bavio. To su radili i danas rade oni ljudi, najbliži saradnici ubijenog premijera, ali i njegovi brojni poštovaoci koji nisu dozvolili da se ova strana atentata zataška i zaboravi. Ovih dana je posebno zanimljivo prisustvovati početku još jedne kampanje usmerene direktno protiv Đinđićevih najbližih saradnika, da ne kažem Bebe Popovića (mada nije isključeno da će se i drugi uskoro pomenuti), a po mom shvatanju – i indirektno protiv, pre 5 godina ubijenog Đinđića. Optužbe koje Aleksandar Tijanić, bivši savetnik za medije bivšeg predsednika bivše Jugoslavije, Vojislava Koštunice, stavlja na teret Vladimiru Popoviću i (za sada) NN ministrima vlade Zorana Đinđića, čekale su da prođe 3 godine od vremena kada je bilo logično da budu predočene Specijalnom sudu (u to se vreme Sud bavio ovim pitanjima). Da ne ostane dužan u vezi sa NN ministrima (ipak se radi o ozbiljnim optužbama), Tijanić ih je opisao: «Imate dva bivša ministra koji ne zatvaraju usta o Zoranu Đinđiću gostujući po raznim televizijama. Jedan je nizak, proćelav i žut, a drugi visok, ćelav i crn. Pitam ih zašto onda, ako su bili svesni opasnosti, nisu rekli da ta grupa hoće da ga ubije. Mogli su da kažu: «Nećemo da budemo ministri jer, ti Zorane, nećeš da se štitiš, a mi nećemo da nosimo tvoju krv na rukama!» (ko nije shvatio, radi se o Žarku Koraću i Vladanu Batiću)

Imamo mogućnost da se podsetimo nekih reči, jer rukopisi ne gore. Prvo reči specijalnog tužioca izrečenih u Insajderu, zatim optužbe Aleksandra Tijanića i na kraju nekih reči koje smo, možda zaboravili, a koje su izgovorene pred i nakon atentata.

 

Pa da onda vidimo ko je lud, a ko zbunjen.

 

Čitam jutros vesti, vidim - sve je relativno u redu, razvija se demokratski duh i kod nas i u svetu, a i komšije ne zaostaju u istim nastojanjima. Među ostalim inovacijama u našim životima, reči sloboda i kretanje, posebno kad su sročene u sintagmi sloboda kretanja, prete da u ovoj glupoj državi opet postanu misaone imenice, ako su to ikada prestale da budu.

Svakodnevno naiđem na tone gluposti koje me smore ili koje mi bar za trenutak pokvare dan. Kao ono kad Boris Tadić kaže nešto o bolu, ili što je oslobođen Marko, nepravedno otpuženi sinčić predsednika Miloševića za kojim, po ugledu na aktuelnog predsednika Srbije, svi bolujemo. Vesti i događaji tog tipa. Čitam tako jutros jednu vest, čitam i ne verujem.

Cecama zabranjeno da idu na more u Grčku! Prva reakcija posle čitanja teksta Petra Lukovića na e-novinama bila je ta da se glasno nasmejem. Onda sam shvatio da ništa nije smešno. Pa ne, mislim, stvarno, ima li dubljeg dna od ovoga? Apsurdnost ovog događaja je do te mere velika da je pomalo i komičan. Cecama verujem nije.

 

Predsednik Srbije Boris Tadić dao je večeras mandat za sastav nove republičke vlade funkcioneru Demokratske stranke Mirku Cvetkoviću. Boris the First and Only, odlučio je - Mirko, Srboljuba Cvetković.

Srbija je ovim izborom skočila u novi oblik vladavine - predsednički sistem ili diktaturu, to ćemo tek da vidimo. Vas molim da mi malo bolje predstavite novog premijera, pošto čoveka vidim peti put u životu. Zauzvrat vam dajem zanimljive detalje njegove biografiije.Ono što je sigurno - učestvovao je u organizaciji studentskog protesta 1996. i bio jedan od glavnih ličnosti prilikom svrgavanja režima Slobodana Miloševića.

5914394944843a86980ec8541101381_extreme.jpg

Kako javljaju agencije i zgranuti gradžani, dvojica funkcionera DS, Bojan Pajtić i Vuk Jeremić u znak protesta povodom izbora novog premijera zaustavili su saobraćaj u jednom beogradskom naselju, posuli se katranom i perjem i, uz neobičnu kombinaciju tamburica i truba, uključili se u drugi dnevnik RTS gde su izveli obradu hita grupe Everly brothers iz 1957:

Bye, bye, love, bye, bye, happiness
hello loneliness
I think I'm gonna
cry-y
Bye bye my love goodby-eye

Ko je Mirko Cvetković? U nastavku, biografija iz sasvim ličnog ugla. Novi premijer, voljeni premijer, poznat i kao Deda Mraz iz Zaječara - Mirko Cvetković.

 
2008-06-03 23:43:31

Game over

ceda_urosevic RSS / 04.06.2008. u 00:43

barack-obama-devant-le-capitole.1206907718.jpgPosle šest meseci uzbudljive i efektne kampanje, neprestanih twista and turna, Barak Obama je kandidat za predsednika SAD.

Istorijska noć. Prvi afrički Amerikanac kandidat, verovatno i prvi crnac predsednik Amerike.

Iako se birališta u Južnoj Dakoti i Montani još uvek nisu zatvorila, svi svetski mediji najavljuju da je final countdown na superdelegatima (zvaničnicima i funkcionerima stranke) čija se podrška očekuje pre zatvaranja glasačkih mesta u preostale dve države.

Pratio sam ove izbore koliko i Wolf Blitzer. Svaki dan, kao manijak. Ne znam zašto, bilo mi je zanimljivo. uostalom kao i prethodni izbori u SAD.

Ostaju pitanja na koja Amerikanci čekaju odgovor. Hoće li Demokratska stranka uspeti da se ujedini posle teške borbe Obame vs. Klinton?

Hoće li poražena Hilari Klinton dobiti poziv da bude moguća podpredsednica?

Kako pobediti MekKejna i Buša? Šta sa ekonomijom koja je još malo pa otišla u...? Hoće li eventualni izbor Obame za predsednika promeniti sliku o Americi u svetu?

Šta će eventualni izbor Baraka Obame za najmoćnijeg čoveka na planeti značiti za ostatak sveta?

Ima li nekoga odavde ko nije sa Kosova?

 
2008-04-17 11:03:41

BS ZA BG

ceda_urosevic RSS / 17.04.2008. u 12:03

BSzaBG.jpg

OBAVEŠTENJE: Blogerke i blogeri,

moderacija je zatvorila blog za komentarisanje bez konsultacije sa mnom. Očigledno je da je svima koji su trolovali u nedogled pošlo za rukom da daju dobar razlog uredništvu koje je odlučilo da obriše preko 150 komentara i blog u pola noći zatvori. Nemam ništa više da kažem, vidimo se na sledećem blogu...

intro: Glasam za Biljanu 11. maja. Pored toga, hteo bih da ovde napravimo arhivu predloga, pohvala, primedbi, saveta budućoj/ćem gradonačelnici/iku, počev od danas. Blog će biti otvoren za komentarisanje do kraja kampanje.Ovo uključuje i komentare na(dosadašnje i buduće) medijske nastupe kandidatkinje i kandidata.

 

Đilas, Vučić, Obradović, Popović. Prvo – potpuno sam nezainteresovan za slušanje demagoških obećanja koja me, iskreno, vređaju. Ta obećanja koja vređaju inteligenciju svakog stanovnika Beograda, to – 650 vrtića, 203 mosta, 89 bazena, 367 novih autobuskih linija, 500 linija nepostojećeg metroa (važno je pritom da li je teški ili laki) i 148 miliona novih radnih mesta smo već čuli i videli. Mislim, smešno je. Zaključak je da su, svako u svom resoru – potpuno nesposobni da bilo kakvo obećanje koje nam kao maloumnicima daju, zapravo i ispune.

 
2008-07-20 23:56:44

The Times They Are A-Changin'

ceda_urosevic RSS / 21.07.2008. u 00:56

Svi znamo ko je u igri za predsednika SAD, te u tom svetlu, ljudi se ubiše da odgonetnu kako se dogodilo da jedan čovek po imenu Barak Obama doživi takav uspeh, uzimajući u obzir njegov život i biografiju s jedne i celokupno stanje američkog društva s druge strane.

 

Send a JibJab Sendables® eCard Today!

bT*xJmx*PTEyMTY1OTM5MDk5ODQmcHQ9MTIxNjU5MzkxMTUwMCZwPTE5MTEzMSZkPSZuPSZnPTI=.jpg

 

bT*xJmx*PTEyMTY1OTM5MDk5ODQmcHQ9MTIxNjU5MzkxMTUwMCZwPTE5MTEzMSZkPSZuPSZnPTI=.jpg

 

nyorkercover.jpgDanas izlazi famozni New Yorker sa još famoznijom karikaturom, na kojoj je nacrtan bračni par Obama u Ovalnoj sobi. Barak u muslimanskoj nošnji sa turbanom, Mišel kao teroristkinja sa slikom Bin Ladena na zidu i američkom zastavom koja gori u kaminu.

O Obami sam već pisao nekoliko puta, a pre neki dan čitam vesti i naiđem na ovu nazovi analizu. Za ove vrućine dušu dala. A eto i prilike za filmofile da se podsete šta su zaboravili.

Pored toga, fenomenalni JibJab ima novi klip, pa ako još nekoga interesuje nešto drugačije od misli iz dokolice jednog blogera koji ničim izazvan niti vođen objavljuje šta stigne neka pogleda, eto ga na početku teksta, ne umem da lepim klipove koji nisu sa youtube, gde bih želeo, pa je zato na početku...Koliko je Hollywood pomogao Obami?

 
2008-03-21 18:59:39

KAMPANJA JE POČELA NA BLOGU B 9 DVA

ceda_urosevic RSS / 21.03.2008. u 19:59

Gde 2-go može početi kampanja do na blogu?

 
2008-05-29 12:19:01

Nacionalno osvešćeno pomirenje

ceda_urosevic RSS / 29.05.2008. u 13:19

Morao sam da sačekam nekoliko dana, da se slegnu utisci posle ove izjave predsednika republike Srbije, Borisa Tadića:

"Moj posao je da napravimo nacionalno pomirenje u Srbiji, da se političke snage devedesetih i političke snage koje su vodile Srbiju nakon 2000. godine objedine oko zajedničkih ciljeva, da umirimo stanovništvo, tenzije i nesporazume, da teške reči padnu u zaborav i da pokušamo da u sledeću deceniju uđemo kao stabilna i prosperitetna zemlja."

Slušam i čitam svih ovih dana kako je to pragmatičan, racionalan politički stav, kako bi trebalo da Predsednika na ovu izjavu "stalno podsećamo" (Antonić, Utisak nedelje), kako tako treba i kako su tako građani odabrali i od SPS-a napravili legitimnog partnera nekakve buduće vlasti, daj da zaboravimo 90e, daj da zaboravimo sve, daj da se nacionalno pomirimo i daj da rodimo novu nakaznu, ali pomirenu Srbiju, svi zajedno.

Zašto nam ovo nije rekao u toku kampanje? Da bar znaju ljudi za šta glasaju. Sada, jedino mogu znati za šta su glasali. Ovako je ispalo da je samo Dr Vojislav još pre 11. maja imao ideju da se objedini sa "snagama mraka 90ih" (kako su nas svakodnevno, a brižljivo, opominjali svi redom iz NDS-a  tokom predizborne kampanje), te da bi bilo pragmatično, racionalno i rodoljubivo da udelimo svoj glas koaliciji okupljenoj oko Borisa Tadića, kako nam se snage 90ih ne bi vratile.

 

ceda_urosevic

ceda_urosevic
Datum rоđenja:  - Pol:  Muški Član od:  12.07.2006 VIP izbora:  31 RSS RSS Feed Saznajte više o autoru

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana