Društvo| Istorija| Literatura| Moj grad| Život

San zimske noći

freehand RSS / 22.01.2022. u 21:56

Sedmorica nas je budnih. Spavamo na smenu. Zemunica je topla do visine od pola metra iznad tla, ispod kao grob. Zato smo bale slame poređali jednu na drugu pa samo polovina može da spava u isto vreme.
Sedimo za improvizovanim stolom pored peći dok flaša sa rakijom kruži od ruke do ruke. Osmi nam je dan u Peščari. Temperatura noću pada ispod -25. Razgovor zamro, glave klimaju ka stolu.
„Znate li, ljudi, da su one noći pre nego što smo pošli na vežbu u Narodnoj bašti kučići pojeli čoveka?" - čujem svoj glas kao da od nekog drugog dopire. Dvojica, trojica me pogledaju uz „Aj ne seri" izraz.
„Ne, stvarno... „ - opet čujem sebe kako pokušavam da im objasnim da se ne šalim. I mislim - kao da je neko nekoga u nešto nekad ubedio... 

525px-Sebastian_Rodriguezroamingwolfpack.png 

 Ta zima '85 bila je možda najhladnija koju pamtim. Čitav januar dubok sneg i temperature ispod -10. Sve su češće bile priče o tome kako su čopori izglednelih lutalica napali ljude koji su se predveče našli u pustom Rasadniku,idući sa posla ili na posao. Ali nikad na to ne obraćaš pažnju dok ti se ne dogodi. Zato smo u prolazu kroz Narodnu baštu, veliki park koji sam inače smatrao svojim dvorištem, mazili i ponekad hranili te jadničke što su špartali stazama ne uspevajući da bilo šta od hrane iskopšaju ni iz zaleđenih i snegom zatrpanih kontejnera. Tako su nam i te večeri dok smo po škriputavom snegu grabili ka centru u dguoj koloni od njih dvadesetak u jednom momentu prešli put.

Standardnom maršrutom obišavši nekoliko kafića stignemo u „Lesendro".
Ulazimo u veliki zadimljeni prostor u kome gruva „Driver's seat" - znamo da debeli Gus večeras pušta muziku, i znamo da su sledeći „
"Golden Earring", pa onda „Fokus". U uglu nekakva gužva. Pogledamo a njih 7-8 okupilo se oko Trucka, dok on sav užagren nešto pričamo.

Pirlazimo, javljamo se a onda skapiramo da je priča o tome kako su ga kroz Narodnjak jurili nekakvi vukovi. Presamitimo se od smeha i počnemo da ga zajebavamo. Priča traje a on nervozno pogledava na sat. Skapiramo da se plaši da se vraća peške istim putem i hoće na bus. Klasinčna diverzija sa još jednom turom odradi posao i ostaje nam na milost i nemilost: poslednji autobus za Strelište upravo je otišao...
Nas dvojica hodamo kroz ledenu zimsku noć smejući se, razgaljeni malo alkoholom a malo njegovom sve vidljivijom enrvozom dok se približavamo ulazu u narodnu baštu. Pred ulazom se zaustavlja. Gotovo plačnim glasom moli nas da idemo dužim putem, okolo. Za šta, naravno, više ne postoji šansa, ako je ikad i postojala. Nas dvojica ulazimo laka koraka, on uz oklevanje kreće za nama. Više ga je strah da bude sam no da ide tim putem.
Videvši kako ga već hvata panika umesto da idemo glavnom stazom, osvetljenom, krećemo sporednom uz žicu koja park deli od bolničkog vešeraja, gde su ulične svetiljke em ređe em uglavnom ne rade.
Kako dreknem „Eno ih!" nesrećnik već grebe uz drvo dok se mi presamićujemo od smeha.
Ludirajući se neprestano dok se Trucko trese i moli da prestanemo.
U jednom momentu na pedesetak metara ispred, na čistoj snežnoj površini vidim neke crne mrlje. „Eno ih!" vičem i delim nekoliko suvih grančica kao oružje za krajnji obračun. Unezvereni nesrećnik bi se vratio ali mi odlučnimkorakom hitamo u susret konačnom okršaju! Prilazimo crnim mrljama i vidimo da su u pitanju neke krpe, nekakva odeća koju je ko zna ko tu bacio. Sad već vrištimo od histeričnog smeha dok onim grančicama udaramo po ritama.

Ok, sad smo tačno na polovini puta, zagzili smo u deo na kome su ljuljaške i klackalice, odvojen od ostatka parka niskom živom ogradom, sa retkim sasušenim lišćem  u ovo doba godine. Pogledam napred i tek onda dobijem napad smeha: na stotinak metara ispred vidim kučence koje nešto njuši i  rije po snegu.
„Vuk, Truco, evo tvog vuka!" vičemo i hitamo napred. Prilazimo na petnaestak metara a kuče beži videvši nas. Paradno nastupam prvi dok njih dvojica hodaju za mnom. Dolazim tik do mesta gde je kučence bilo, i tu je mala dolja, ne duža od nekoliko emtara i duboka možda pola metra. Kročim na ivicu i onda zaprepašćen prizorom stanem a onda instiktivno krenem unazad. Ova dvojica naleću na mene vičući ajde, bre a onda ugledaju i oni telo koje krvavo i do pola raskomadano leži pred nama. Zabezeknut ne mogu da se pomerim dok čujem Zokija pored sebe koji glasno viče „Pu moja kuća nije! Pu moja kuća nije!".
Onda dignem pogled i na stotinak metara ispred nas, oko kuće koja je davno nekad bila tesniska svlačionica vidim kako se crni klobuk mreška; shvatim da je tu čitav čopor od nekoliko desetina pasa. Počinjem da uzmičem, i ova dvojica za mnom. Prvo polako pokušavajući da ne privčemo pažnju a onda u trojku obaramo svetski rekord Pjetra Menee na dvesta metara... Sa dušama u nosevima izlećemo iz parka boreći se za dah dok Zoki povraća. Neće biti jedini te noći.

Tu smo sad već, kod bolnice. Povrativši dah krećemo polako napred, i prilazimo kućici bolničkog portira.
„Šta je momci?" - pita videvši nas unezverene.
„Psi... Psi pojeli čoveka." - kažem kao najpribraniji. „Zovite miliciju!"
Gleda me kao da pokušava da utvrdi da li sam pijan ili drogiran.
„Evo, uđi sa mnom".
Uvede me unutra, okrene 92 i daje mi slušalicu. I stane između mene i vrata.
Javi se milicioner kome ponavljam isto što sam rekao i portiru. Gde je bilo, šta je bilo ispituje me. A onda kaže „Daj mi sad portira."
Dajem slušalicu gledam kako klima glavom i kaže „Važi".
„Sedi" - kaže mi, i zaključa vrata. Sad drži ruku na futroli sa pištoljem. „Dolazi patrola, sad će oni".
Sednem, SUP je možda tri stotine metara odatle.
I zaista, ni pet minuta posle toga pred portirnicom se parkira milicijski fića. Iz njega izlaze dvojica očito spremnih da išamaraju ponoćne ašljivdžije. Brzo legitimisanje, gde šta, ulazi u kola. U fićči nema mesta za petoricu pa Truca ostaje kod portira a mi kolima ulazimo u park. Pokazujemmilicioneru kuda da vozi dok ne dođemo do samog mesta događaja. Ne vide ništa iz auta jer je telo u dolji i ne vidi se bez obzira na farove. Jedan milicajac izlazi i iako smo sagnuti da ni slučajno ne vidimo ponovo jezivi prizor ipak vidimo kako se posle energičnog izlaska odjednom okreće i povraća naslonjen na haubu fiće. Izlazi i drugi, povraća i on. Nas dvojica unutra se zgledamo i smejemo „Jebeš ovakvu miliciju!" - kaže Zoki. Motorolom zovu stanicu i hitnu pomoć. U tom momentu Zoki me odjednom trgne i pokazuje tamo bnapred, premaizlazu iz parka: „Bog te jebo, poješće i onog! Dok gledamo kako na tristotinak metara od nas čopor napada čoveka kod javnog WC-a koji očajnički pokušava da se odbrani nekom torbom. Milicajci uskaču u fići i uz uključenu rotaciju i sirenu voze tamo. A onda dok prolazimo pored one kuć veći deo čopora izleće iz mraka i ustremljuje se na auto u vožnji. Kidišu na točkove, dok milicioner na suvozačkom sedištu vadi pištolj i kroz prozor puca u pobesnele žviotinje koje se kao po komandi povlače. Stižemo do nesrećnika kome su u međuvremenu psole kaputa iz ruke oteli torbu. Trpaju ga unutra među nas. Hvalahvalahvala ponavlja on u ulozi glavnog junaka dok se vozimo nazad prema mestu na kome je ostalo telo. Uzbuđeno priča kako je već sebe video mrtvog dok fića staje a već je stigla hitna pomoć. Valjda u šoku od straha uopšte ne shvata šta se dešava i pita nas zašto gledamo u pod. „Polgedaj ispred" kaže Zoki, al prvo izađi. Ne treba nam povraćanje i u kolima. Ušao je brže nego što je izašao, gotovo glavačke.
Te noći milicija je zatvorila park za prolazak postavivši patrole na svim ulazima.
U pola šest ujutro bio sam u kasarni, počinjala je vežba „Zima 85" u Deliblatskoj peščari.
Osam noći kasnije pokušao sam drugovima u zemunici da ispričam događaj,i unarednih sedam dana važio sam za najvećeg lažova u brigadi. Tamo nije bilo ni vesti ni novina.
U naredna tri dana po događaju lovci su odstrelili sve tšo se Pančevom kretalo na četiri noge a nije imalo ogrlicu i bilo u dvorištu,a i ponešto što je imao ogrlicu i bilo u dvorištu.
U međuvremenu, kako je to već uobičajeno i nromalno čuo sam razne verzije događaja, ispričane od strane raznih očevidaca.
Nerećna žrtva zvala se Živa Duma.
Nedeljama kasnije smejao sam se kad me drugovi iz zemunice pitaju zašto se nisam branio i zašto nisam insistirao na istinitosti priče u onoj noći u snežnoj, ledenoj pustari.
„S istinom se malo šta može odraditi" - sad bih im rekao.

TagoviKomentari (1279)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

docsumann docsumann 22:03 22.01.2022

drago mi je

da sam isprovocirao ovakvu reakciju

freehand freehand 22:15 22.01.2022

Re: drago mi je

docsumann
da sam isprovocirao ovakvu reakciju


Docs detopnator.
Odavno sam hteo ovo da napišem, no duga je priča i nisam imao strpljenja. Ova tvoja rečenica bila je neki katalizator, šta li ali je odjednom otvorila put za priču.
docsumann docsumann 22:17 22.01.2022

Re: drago mi je

freehand
docsumann
da sam isprovocirao ovakvu reakciju


Docs detopnator.
Odavno sam hteo ovo da napišem, no duga je priča i nisam imao strpljenja. Ova tvoja rečenica bila je neki katalizator,


ispaljena tek onako, al ako.


podsjećanje na jedan stefov biser

crossover crossover 23:04 22.01.2022

Re: drago mi je

freehand
Ta zima '85 bila je možda najhladnija koju pamtim. Čitav januar dubok sneg i temperature ispod -10.


Na Pasuljanskim livadama i okolini u tom trenutku -32C, vetar i metar snega jedno nedelju dana. Tri noći sam spavao ukopan na osmatračnici, a nema paljenja vatre jer GINA, jebojeonajkojeizmisli. Četvrtog dana se pojavio pinc koji nam je doneo pasulj, lebac i kapetana koji nam je komandovao: pali vatru, ko im jebe mater, nek nas streljaju! Ni dan danas mi nije jasno kako se nismo posmrzavali, to je toliko neljudski hladno da ne može rečima da se objasni. Jedina korisna stvar od celog tog iskustva je što znam kako da napravim iglo u pola noći bez ruku.
crossover crossover 23:08 22.01.2022

Re: drago mi je

docsumann
podsjećanje na jedan stefov biser


U to ime, idemo sve iz početka - Hold It Down
freehand freehand 23:09 22.01.2022

Re: drago mi je

crossover
freehand
Ta zima '85 bila je možda najhladnija koju pamtim. Čitav januar dubok sneg i temperature ispod -10.


Na Pasuljanskim livadama i okolini u tom trenutku -32C, vetar i metar snega jedno nedelju dana. Tri noći sam spavao ukopan na osmatračnici, a nema paljenja vatre jer GINA, jebojeonajkojeizmisli. Četvrtog dana se pojavio pinc koji nam je doneo pasulj, lebac i kapetana koji nam je komandovao: pali vatru, ko im jebe mater, nek nas streljaju! Ni dan danas mi nije jasno kako se nismo posmrzavali, to je toliko neljudski hladno da ne može rečima da se objasni. Jedina korisna stvar od celog tog iskustva je što znam kako da napravim iglo u pola noći bez ruku.

Samo dve godine ranije, dakle u januaru '83 bio sam na Kosanici. Prva pokazno-taktička vežba po dubokom snegu. Dole, u Pljevljima tad sam prvi put video i čuo kako zdrava bukva od metar u prečniku pukne i rascepi se od hladnoće.
Ovo u Peščari bilo je neko kurčenje pred gomilom stranih posmatrača, tad su prikazivali i prodavali novo naoružanje. One BOV-ove štošta još.
A desetine ljudi je ostavilo dlanove na tenkovima i kamionima kad se na -25 ili -28 golom rukom nasloni na smrzli čelik.

P.S. da, gore na Kosanici je, mislim, najniže bilo -33. Ali ludo je što samtamo doživeo grmljavinu na -20 i kusur.

predatortz predatortz 23:10 22.01.2022

Re: drago mi je

Na Pasuljanskim livadama i okolini u tom trenutku -32C,


Osobni rekord, -29°C, Jahorina '89. Borovi pucali k'o na igmanskom maršu.

Bilo je ekstremno hladnih noći devedesetih na Treskavici, ali nemam potvrdu da je bilo hladnije od te temperature na Jahorini. Ispod -25 je sigurno bivalo.
milisav68 milisav68 23:25 22.01.2022

Re: drago mi je

predatortz
Na Pasuljanskim livadama i okolini u tom trenutku -32C,


Osobni rekord, -29°C, Jahorina '89.

Zima četrestreće...

Tih -29 sam doživeo u svom gradu, kad sam bio prvi srednje '83.Od kuće do škole mi trebalo nekih 5-6 minuta, vidim ja uši ispod kape trnu, a nos više ne osećam.

Posle nam profesor reko - deco, jutros smo najhladniji u Jugoslaviji -29.
nask nask 23:31 22.01.2022

Re: drago mi je

U to ime, idemo sve iz početka - Hold It Down

Ali Alisa mi je vr.
vrabac_onaj vrabac_onaj 23:32 22.01.2022

Re: drago mi je

predatortz
Na Pasuljanskim livadama i okolini u tom trenutku -32C,


Osobni rekord, -29°C, Jahorina '89. Borovi pucali k'o na igmanskom maršu.

Bilo je ekstremno hladnih noći devedesetih na Treskavici, ali nemam potvrdu da je bilo hladnije od te temperature na Jahorini. Ispod -25 je sigurno bivalo.


Aj da se i ja upišem. Štip januar 91, isto -29°C, straža, noćna smena.

Mada sam kasnije regularno doživljavo te temperature po planinama, čak i spavao u vučjim jamama po njima (u dobro iskopanoj vučjoj jami temperatura ne bi trebalo da padne ispod -5 bez obzira što je napolju minus trijes i nešto).

Nego nisam hteo o tome, nego baš o temi, a ima veze i sa vojskom.
st.jepan st.jepan 23:39 22.01.2022

Re: drago mi je

Osobni rekord, -29°C,

Moj, znatno ispod -24.
Toliko (-24) bilo je u nekom češkom gradiću, do kojeg sam se na leru surduknuo iz obližnje planinčine. Ne znam koliko je bilo gore, ali sigurno nešto nehumano, jer dizel se toliko zgusnuo da se Mečka načisto ugasila. A dole je, na -24, upalila.
srdjan.pajic srdjan.pajic 23:47 22.01.2022

Re: drago mi je

crossover
freehand
Ta zima '85 bila je možda najhladnija koju pamtim. Čitav januar dubok sneg i temperature ispod -10.


Na Pasuljanskim livadama i okolini u tom trenutku -32C, vetar i metar snega jedno nedelju dana. Tri noći sam spavao ukopan na osmatračnici, a nema paljenja vatre jer GINA, jebojeonajkojeizmisli. Četvrtog dana se pojavio pinc koji nam je doneo pasulj, lebac i kapetana koji nam je komandovao: pali vatru, ko im jebe mater, nek nas streljaju! Ni dan danas mi nije jasno kako se nismo posmrzavali, to je toliko neljudski hladno da ne može rečima da se objasni. Jedina korisna stvar od celog tog iskustva je što znam kako da napravim iglo u pola noći bez ruku.


Teren iznad Prilepa, prvi za našu klasu septembarsku, pod uzbunom (Bitolj je te godine bio najladniji grad u ex YU, Prilep tu stepen-dva iznad, minus dvaesosam). Došli mi na onaj kamen u rekordnom roku, sa tamićima i topovima i SDOom, kapetan pita, oćete li da kopate zemunicu, ili samo šatore (ono sranje koje se sastojalo od šatorskog krila, zato se zvalo šator i kanapa, i neka bedna kao vreća za spavanje, ko da je napravljena od ražalovanih presvlaka za trosede). Mi, naravno, kad se već nudi, kažemo, šatori, ko je blesav da kopa onaj kamen. E, te noći sam se smrzao najgore u životu (drugi put je bilo u Badlands-u u Južnoj Dakoti, ali to je neka druga priča). Sutradan smo iskopali te zemuničice ko ništa, jedva nas je zaustavio da ne preteramo sa dubinom i naletimo na arheološke iskopine iz vremena Alaksandra Makedonskog. Još su nam i neko seno doneli za podlogu, pa je moglo sasvim pristojno da se spava u toj rupi.

Meni je tu najteže padalo pranje onih porcija i manjerki (zbog jezičine sam to često radio po kazni), tople vode nije bilo, ladnom ne može da se opere nikako. Onda smo se setili, za sledeći teren, pa lepo kupili u samiški kese za zamrzivač, i to koristili kao uložak za porciju: postaviš, sipaš, pojedeš, kesu baciš, i gotovo. Onda, pošto sam i ja i dalje morao da perem te manjerke povremeno, predložim da uzmemo kese za đubre i njima postavimo pomenute manjerke, tamo u terenskoj kuhinji pre nego što u njih sipaju pasulj, i tako sebi, to jest meni, umanjimo muke od pranja. Taj predlog, iako genijalan, se sapleo kod komendantna puka, zamalo i pritvor da zbog toga dobijem. Ne znam zašto se komandi nije svidelo to predloženo tehničko rešenje.

crossover crossover 23:53 22.01.2022

Re: drago mi je

nask
U to ime, idemo sve iz početka - Hold It Down

Ali Alisa mi je vr.


Super je, i uživo je gotivna, upoznao sam je kad su svirali u Bgdu. Alis voli da pije pivo, a ja u nekom trenutku imao višak pivo u rukama pa smo malo proćaskali nekih pola sata o muzici i koječemu.

Lights Went Out
freehand freehand 23:58 22.01.2022

Re: drago mi je


Meni je tu najteže padalo pranje onih porcija i manjerki (zbog jezičine sam to često radio po kazni), tople vode nije bilo, ladnom ne može da se opere nikako. Onda smo se setili, za sledeći teren, pa lepo kupili u samiški kese za zamrzivač, i to koristili kao uložak za porciju: postaviš, sipaš, pojedeš, kesu baciš, i gotovo. Onda, pošto sam i ja i dalje morao da perem te manjerke povremeno, predložim da uzmemo kese za đubre i njima postavimo pomenute manjerke, tamo u terenskoj kuhinji pre nego što u njih sipaju pasulj, i tako sebi, to jest meni, umanjimo muke od pranja. Taj predlog, iako genijalan, se sapleo kod komendantna puka, zamalo i pritvor da zbog toga dobijem. Ne znam zašto se komandi nije svidelo to predloženo tehničko rešenje.

Meni je na toj vežbi u Peščari - nikad nisam utvrdio gde smo tačno bili al čini mi se negde oko Vračevgaja - dakle zapadne mi da kopam klonju. I tu ti se ja po onom ludom mrazu zanesem, jer je fora sa hladnoćom da bilo šta radiš al da nikako ne stojiš ko budala. I onda mrzlu zemlju iskopam dobrano, pa nađem neke daske za čučanje,, pa letve i najlon neki debeli nakucam okolo...
Uglavnom, pet godina su me posle toga zvali Arhitekta.
nask nask 00:15 23.01.2022

Re: drago mi je

upoznao sam je

I hate you.

Edit
Lights Went Out

Da ti vratim istom merom I'll Keep My Light In My Window. Jbg kada neko ume, onda ume. Cela ekipa.
vcucko vcucko 00:21 23.01.2022

Re: drago mi je

predatortz
Na Pasuljanskim livadama i okolini u tom trenutku -32C,


Osobni rekord, -29°C, Jahorina '89. Borovi pucali k'o na igmanskom maršu.

Bilo je ekstremno hladnih noći devedesetih na Treskavici, ali nemam potvrdu da je bilo hladnije od te temperature na Jahorini. Ispod -25 je sigurno bivalo.

Na Pasuljanama, juna (ponavljam: juna) '83. temperatura oko nule. A ispod šatora u nekom momentu krene pravi potok, ono duša ti spava i čudiš se što se podloška i vreća pomeraju.
A dole, ispod brda, Lazareva Ravanica.
nask nask 00:31 23.01.2022

Re: drago mi je

I onda mrzlu zemlju iskopam dobrano, pa nađem neke daske za čučanje,, pa letve i najlon neki debeli nakucam okolo...

Mi u februaru '84. na Radovče polju nismo stigli dublje od dva pedlja, bilo -18 bez snega. Ali sam tada tu radnju obavljao u rekordnom roku.

Tokom prve noći nam se zamrzla cisterna sa vodom, pa je vratili u Titograd da se odmrzne. Nismo imali vode prva dva i po dana, ceo bataljon, a snega bilo samo oko ponekog grma ali pretekosmo nekako.
solo solo 00:50 23.01.2022

Re: drago mi je

U to ime, idemo sve iz početka - Hold It Down


Osveženje. Sjajni su!
milisav68 milisav68 00:53 23.01.2022

Re: drago mi je

vcucko

Na Pasuljanama, juna (ponavljam: juna) '83. temperatura oko nule.

Nevesinje (neki zaseok ispod Veleža) avgust '88. isto nula (možda i neki stepen ispod), preko dana 25°C.
nask nask 01:00 23.01.2022

Re: drago mi je

Ma jebo ladnoVcucko, ode slikani u večna lovišta, eutanazija, bio preskup za držanje a nisam ga koristio. Kriva je bicikla. Najbolje ... na svetu, neću ga prežaliti.
nask nask 01:07 23.01.2022

Re: drago mi je

Moj, znatno ispod -24.

U ovom slučaju se kaže iznad. Izvini, profesionalna deformacija.
st.jepan st.jepan 02:04 23.01.2022

Re: drago mi je

nask
Moj, znatno ispod -24.

U ovom slučaju se kaže iznad. Izvini, profesionalna deformacija.

Nit sam znao, nit sad kapiram, ali hvala, trudiću se da zapamtim i usvojim.
magnus magnus 07:10 23.01.2022

Re: drago mi je

B92

Nije valjda Sjeverni Logor. dan poslje katolićkog Božića (Stjepanovo) nama dadu uzbunu u 9 navečer , Cjelonočni marš na podveležje, riba mi se smrzla u konzervi u ulju . crkosmo , vjetar , oni jebeni šinjeli , cjelu noć do 5 ujutro marš onda kopaj zaklone na minus 20 i nešto , vjetar , ubija , mazali uši sa nečim da se ne smrznu. u Ilijašu sam u 4 ujutro držao stražu samo sat na -29 , drveće puca od zime , a nebo bistro valjda se i veliki prasak vidi u daljini , ne samo zvjezde
alselone alselone 08:53 23.01.2022

Re: drago mi je

nask
Ma jebo ladno

Vcucko, ode slikani u večna lovišta, eutanazija, bio preskup za držanje a nisam ga koristio. Kriva je bicikla. Najbolje ... na svetu, neću ga prežaliti.alselone alselone 08:56 23.01.2022

Re: drago mi je

31. decembar 2010. Sankt Peterburg. Oko -20 ali i vetar poliva, obukao sam se kao robokap i jedva hodam. Žena i ja u gradskom busu, treba da izađemo na stanici, tip ispred nas izlazi, ispadne mu mobilni u sneg, on se sagne, kad mu se povuče jakna i majica na gore, gola leđa, krsta i bubrezi. :) Tip je ladno imao samo duks i kožnu jaknu.

Ludi Rusi.
docsumann docsumann 09:08 23.01.2022

Re: drago mi je

crossover
docsumann
podsjećanje na jedan stefov biser


U to ime, idemo sve iz početka - Hold It Down


ovo mi je algoritam sinoć isporučio na kućnu adresu...docsumann docsumann 10:50 23.01.2022

Re: drago mi je

crossover
nask
U to ime, idemo sve iz početka - Hold It Down

Ali Alisa mi je vr.


Super je, i uživo je gotivna, upoznao sam je kad su svirali u Bgdu. Alis voli da pije pivo, a ja u nekom trenutku imao višak pivo u rukama pa smo malo proćaskali nekih pola sata o muzici i koječemu.

Lights Went Out


hvala na otkrovenju.vcucko vcucko 11:04 23.01.2022

Re: drago mi je

nask

Ma jebo ladno
Vcucko, ode slikani u večna lovišta, eutanazija, bio preskup za držanje a nisam ga koristio. Kriva je bicikla. Najbolje ... na svetu, neću ga prežaliti.

Meni je isti displej znao da pokaže i preko 50. Kad je u BG službeno objavljeno, recimo maksimalnih 38

EDIT

Jbt što ga ne dotera ovamo, da nešto smutljamo. Važno je samo da je Euro3 (a jeste).
vcucko vcucko 11:09 23.01.2022

Re: drago mi je

alselone
31. decembar 2010. Sankt Peterburg. Oko -20 ali i vetar poliva, obukao sam se kao robokap i jedva hodam. Žena i ja u gradskom busu, treba da izađemo na stanici, tip ispred nas izlazi, ispadne mu mobilni u sneg, on se sagne, kad mu se povuče jakna i majica na gore, gola leđa, krsta i bubrezi. :) Tip je ladno imao samo duks i kožnu jaknu.

Ludi Rusi.

Komšija radio u Tjumenu, zapadni Sibir, krečio novoizgrađeni žiloj kompleks. Kad se vratio, temperatura oko nule, on u majici i džins jakni do prodavnice, onako opušteno. I nije se eksponirao, zaista se čovek navikne, prebaci.
vcucko vcucko 11:17 23.01.2022

Re: drago mi je

magnus
B92

Nije valjda Sjeverni Logor. dan poslje katolićkog Božića (Stjepanovo) nama dadu uzbunu u 9 navečer , Cjelonočni marš na podveležje, riba mi se smrzla u konzervi u ulju . crkosmo , vjetar , oni jebeni šinjeli , cjelu noć do 5 ujutro marš onda kopaj zaklone na minus 20 i nešto , vjetar , ubija , mazali uši sa nečim da se ne smrznu. u Ilijašu sam u 4 ujutro držao stražu samo sat na -29 , drveće puca od zime , a nebo bistro valjda se i veliki prasak vidi u daljini , ne samo zvjezde

Nije šinjel bio loša stvar, samo da se nedobog ne natopi vodom.
Doduše, zavisilo je i od godišta, stanja. Nje svejedno da li si 1982. zadužio šinjel iz 1977. ili bemliga iz 1965., godine su to, izliže se ona vuna, istanji.

Čak sam više voleo šinjel od vetrovke. Mada je i vetrovka bila sasvim u redu, ali dok je temperatura u plusu.
nsarski nsarski 11:18 23.01.2022

Re: drago mi je

nask
Ma jebo ladnoVcucko, ode slikani u večna lovišta, eutanazija, bio preskup za držanje a nisam ga koristio. Kriva je bicikla. Najbolje ... na svetu, neću ga prežaliti.


Ovo je bilo 03.04.2013, proleće tek počelo, Doha, Katar, malo pre 11h ujutru, 43C.

milisav68 milisav68 11:19 23.01.2022

Re: drago mi je

vcucko

Meni je isti displej znao da pokaže i preko 50. Kad je u BG službeno objavljeno, recimo maksimalnih 38

Službeno se meri u Košutnjaku u ladovini, a ne na asfaltu bez drveća :)
vcucko vcucko 11:26 23.01.2022

Re: drago mi je

milisav68
vcucko

Meni je isti displej znao da pokaže i preko 50. Kad je u BG službeno objavljeno, recimo maksimalnih 38

Službeno se meri u Košutnjaku u ladovini, a ne na asfaltu bez drveća :)

Verujte nama, a ne svojim očima

Koliko znam, ne meri se u Koštnjaku nego u onom parkiću kod onkologije, preko puta Hrama. Tamo su one kućice za tice sa instrumentima unutra.
predatortz predatortz 11:29 23.01.2022

Re: drago mi je

Komšija radio u Tjumenu, zapadni Sibir, krečio novoizgrađeni žiloj kompleks. Kad se vratio, temperatura oko nule, on u majici i džins jakni do prodavnice, onako opušteno. I nije se eksponirao, zaista se čovek navikne, prebaci.


Celu zimu, kad gospoja podvikne, đubre iznosim u šorcu i majici kratkih rukava.
Jednostavno, bolje funkcionišem na -10 nego na +30.
tess1 tess1 11:35 23.01.2022

Re: drago mi je

Komšija radio u Tjumenu, zapadni Sibir, krečio novoizgrađeni žiloj kompleks. Kad se vratio, temperatura oko nule, on u majici i džins jakni do prodavnice, onako opušteno. I nije se eksponirao, zaista se čovek navikne, prebaci.

Vcucko, vidjevši da je Aki umro juče nisam pomislila na druga koji je uvijek pijan plakao uz Parni valjak, ne, ni na mog drugog druga koji trijezan plače kad čuje Jedne noći u decembru od K. Montena a kojeg se - trijeznog kako plače - sjetim uvijek u paru sa ovim pijanim drugom, nego na tvoju rekaciju prošle god kad sam napisala da je Aki iz Niša a ti pročitao da je umro pa ti Milisav odgovorio da nije.. :)


Nego, da li ste vidjeli da su Amerikanci najavili evakuaciju svojih državljana iz Ukrajine iako im je ukrajinski prezident rekao da za tim nema potrebe.. (?)

vcucko vcucko 11:55 23.01.2022

Re: drago mi je

tess1


Nego, da li ste vidjeli da su Amerikanci najavili evakuaciju svojih državljana iz Ukrajine iako im je ukrajinski prezident rekao da za tim nema potrebe.. (?)


Imam tako neki osećaj da kompletan USA vrh već nedeljama kumi, moli, preklinje Vladimira Vladimiroviča (Imenjaka Imenjakoviča) da pošalje samo jednu, jedinu, malu raketicu ili desetinu vojnika na Harkov i da to snimi i da im da snimak. Mislim da bi mu sutra vratili Aljasku, samo da pristane. I zlata koliko je težak, pride

Isto tako mi se pari, da je USA u priličnom problemu, ako Imenjak ne udari (a zasad ih tako stručno kulira, ono vot kulove, jab matušku).

Videćemo. Kupujemo kokice...
milisav68 milisav68 12:08 23.01.2022

Re: drago mi je

vcucko

Koliko znam, ne meri se u Koštnjaku nego u onom parkiću kod onkologije, preko puta Hrama. Tamo su one kućice za tice sa instrumentima unutra.

Meri se na oba mesta, malo sam karikiro, ali poenta je da se meri na travi među drvećem.

Sećam se kada su 2009. bile one vrućine (tada je i oboren rekord), novinari su "pržili" jaja na platou kod "Konja".
tess1 tess1 12:32 23.01.2022

Re: drago mi je

Imam tako neki osećaj da kompletan USA vrh već nedeljama kumi, moli, preklinje Vladimira Vladimiroviča (Imenjaka Imenjakoviča) da pošalje samo jednu, jedinu, malu raketicu ili desetinu vojnika na Harkov i da to snimi i da im da snimak. Mislim da bi mu sutra vratili Aljasku, samo da pristane. I zlata koliko je težak, pride

Opasni debili su Amerikanci.
benedykt benedykt 14:02 23.01.2022

Re: drago mi je

nsarski


Ovo je bilo 03.04.2013, proleće tek počelo, Doha, Katar, malo pre 11h ujutru, 43C.


Pa sad, proleće je možda u to vreme tek počelo u Evropi ali definitivno ne i u Kataru, a ako smem takođe da primetim i ta temperatura od 43°C je onako prava prolećna sa obzirom da je to senzor u kolima koja su na suncu tj u hladu je bilo onako ”prohladno” tj ne više od 34-35°C. Ne znam, jesi li ikada bio u julu i avgustu tamo, jer je takva nekakva temperatura ali oko ponoći, sa time da je vlažnost tu negde 90-95% pa dišeš bukvalno kao riba na škrge dok ti se dlanovi znoje posle pet sekundi na otvorenom…
zilikaka zilikaka 14:15 23.01.2022

Re: drago mi je

Sećam se kada su 2009. bile one vrućine (tada je i oboren rekord), novinari su "pržili" jaja na platou kod "Konja".

Meni poso takav da moram da pratim, i tako tih nekih dana, po groznoj rućini, dovezli nam neku cisternu, tamno zelene boje (ima veze, još kako) i ostavili par sati na suncu. Trebalo nešto od gore sa nje da se demontira.
NAravno, nikom ne pada na pamet nego onako hajde da baš vidimo koliko je vruća, i izmerimo da je lim bio 72 do 74 stepena, kako gde.
Tako i ta merenja u autima i slično, tu standardno ide izned 50.
I zbog svega toga ja preferiram beli ili sasvim svetli metalik auto. Mnogo znači, ma koliko blo nemaštovito.
apacherosepeacock apacherosepeacock 14:34 23.01.2022

Re: drago mi je

sa time da je vlažnost tu negde 90-95% pa dišeš bukvalno kao riba na škrge dok ti se dlanovi


Ajde Katar (ko im kriv na tim paralelama) ali sto je Holandija (ja) zaredom 2019 i 2020 prebacila 40C sa istom tom vlaznoscu vazduha (nocu preko 30C).. dobro - one prve pomenute je trajalo skoro nedelju dana, ove druge pomenute dan-dva (sa sve kovid maskama).


Ustvari sve preko 30C sa konstantnom *visokom vlagom u vazduhu je gusenje nad gusenjem, taman sam se resila onog balkanskog smora od vrucine da bi se ovde davila pa jos na 40C+ - strava.

*Holandiji ne pada ispod 85% vlaga u vazduhu..
st.jepan st.jepan 14:34 23.01.2022

Re: drago mi je

Opasni debili su Amerikanci.

Verujem da ste svi već videli novu merikansku "vi ste svet" reklam'cu:
"Jedan od vas...
upalio je stari ruski radar na 6 sekundi, i raketom iz muzeja (S-125 Neva) razguzio avion od 150 miliona dolara..
Vi ste svet!"
benedykt benedykt 14:43 23.01.2022

Re: drago mi je

vcucko

Imam tako neki osećaj da kompletan USA vrh već nedeljama kumi, moli, preklinje Vladimira Vladimiroviča (Imenjaka Imenjakoviča) da pošalje samo jednu, jedinu, malu raketicu ili desetinu vojnika na Harkov i da to snimi i da im da snimak. Mislim da bi mu sutra vratili Aljasku, samo da pristane. I zlata koliko je težak, pride

Isto tako mi se pari, da je USA u priličnom problemu, ako Imenjak ne udari (a zasad ih tako stručno kulira, ono vot kulove, jab matušku).

Videćemo. Kupujemo kokice...

Jeste, a za to isto vreme istom tom tvom imenjaku imenjakoviću padišah Ramzan Kadirov uzima za taoce ljude usred bela dana u Nižnjem Novgorodu i to ni manje ni više već ženu penzionisanog sudije Vrhovnog suda Čečenije, koji je kao takav zadržao status saveznog sudije i zaštitu FSB-a do kraja svog života. Pokušali su i njega da odvedu ali im to nije uspelo, pa su valjda zbog toga umlatili njegovog advokata koji je došao do stana svog klijenta a sve zbog cele te skoro pa fantazmagorične situacije. Zašto pitaš se ti…?!! Ne zato što je njegova žena nešto kriva, niti zato što je sudija Jangulbajev nešto loše uradio, već zato što njihovi sinovi imaju neki Telegram kanal pa onda tamo sram ih bilo pišu protiv Ramzana i njegove vladavine…!?
Da tragikomedija bude zaista potpuna, oglasio se tom prigodom i padišah Ramzan pa je rekao citiram…
Šta god da je bilo, izjavljujem da ovu celu porodicu čeka mesto ili u zatvoru ili dva metra ispod zemlje

Ne znam, da kupujemo možda kokice i kada Kim Džong-Un isprobava one svoje roketle i isto tako preti sa njima okolo…?!?
Mislim super, pošto je tvom imenjaku imenjakoviću ostalo jedino to da preti okolo sa ratom i da tako kao ulični siledžija drži nož pod grlom Ukrajini i onda se cenjka sa Zapadom oko toga, jer nema sa čim drugim. Klap-klap-klap na izuzetno jaku su silu udarili svaka im čast, što se kaže namerio se tu junak na junaka…
tess1 tess1 14:50 23.01.2022

Re: drago mi je

Verujem da ste svi već videli novu merikansku "vi ste svet" reklam'cu:
"Jedan od vas...
upalio je stari ruski radar na 6 sekundi, i raketom iz muzeja (S-125 Neva) razguzio avion od 150 miliona dolara..
Vi ste svet!"

Nisam vidjela, shvatih da se nešto dešava kod Zili na blogu, i to tek sutradan shvatih. :)

Moram dodati uz opasan debilizam Amerikanaca u Ukrajini da su nama Ukrajinici mentalitetom sličniji od Rusa, i da sa Krimom nisam načisto. Tj jesam, Krim je kao Kosovo oduzeto. Oteto, il?
freehand freehand 14:53 23.01.2022

Re: drago mi je

Ne znam, da kupujemo možda kokice i kada Kim Džong-Un isprobava one svoje roketle i isto tako preti sa njima okolo…?!?
Mislim super, pošto je tvom imenjaku imenjakoviću ostalo jedino to da preti okolo sa ratom i da tako kao ulični siledžija drži nož pod grlom Ukrajini i onda se cenjka sa Zapadom oko toga, jer nema sa čim drugim. Klap-klap-klap na izuzetno jaku su silu udarili svaka im čast, što se kaže namerio se tu junak na junaka

Građani Gvatemale, Hondurasa, Nikaragve, Čilea, Kube, Paname, Grenade stojećki aplaudriaju ovako nadahnutom bulšitu.
A to su samo oni iz zadnjeg dvorišta.


freehand freehand 14:56 23.01.2022

Re: drago mi je

Tj jesam, Krim je kao Kosovo oduzeto. Oteto, il?

Posotoje izvesne razlike, kad se pogleda istorijat tog Krima, koji nikad realno nije ni bio deo Ukrajine.
Ja bih ipak pogledao dešavanja na Majdanu i oko Majdanu a onda i dešavanja u Odesi.
I probao bih da zamislim šta bi se dogodilo da se Ruska vojska po sporazumu sa nekom meksičkom pojavi na Rio Grande. U stvari, nema tu mnogo šta da se zamišlja. Kubanska kriza vrlo je realan odgovor.
benedykt benedykt 15:08 23.01.2022

Re: drago mi je

tess1


Moram dodati uz opasan debilizam Amerikanaca u Ukrajini da su nama Ukrajinici mentalitetom sličniji od Rusa, i da sa Krimom nisam načisto. Tj jesam, Krim je kao Kosovo oduzeto. Oteto, il?

Nisu Amerikanci krivi zato što je Putin svojom ”pametnom” politikom potpuno otuđio od sebe bukvalno sve susedne zemlje koje su koliko do juče bile do Carske Rusije. Isto tako, nisu Amerikanci krivi zato što narod u zemlji koja je najbogatija prirodnim resursima na svetu krpi kraj sa krajem, dok za to isto vreme čekistička elita i njihovi satrapi žive kao arapski šeici u svili i kadifi. Bukvalno ništa od onoga što je preko propagande prodavano o Ukrajini nema veze sa mozgom, počevši od razloga za Majdan, preko te priče o nekakvim nacistima koji kao fol još malo pa vladaju tamo, preko onih fantazmagorija o nekakvom dečaku razapetom na krst u Donbasu, svih onih lagarija vezanih za oboreni malezijski Boing, pa na dalje…
freehand freehand 15:16 23.01.2022

Re: drago mi je

benedykt
tess1


Moram dodati uz opasan debilizam Amerikanaca u Ukrajini da su nama Ukrajinici mentalitetom sličniji od Rusa, i da sa Krimom nisam načisto. Tj jesam, Krim je kao Kosovo oduzeto. Oteto, il?

Nisu Amerikanci krivi zato što je Putin svojom ”pametnom” politikom potpuno otuđio od sebe bukvalno sve susedne zemlje koje su koliko do juče bile do Carske Rusije. Isto tako, nisu Amerikanci krivi zato što narod u zemlji koja je najbogatija prirodnim resursima na svetu krpi kraj sa krajem, dok za to isto vreme čekistička elita i njihovi satrapi žive kao arapski šeici u svili i kadifi. Bukvalno ništa od onoga što je preko propagande prodavano o Ukrajini nema veze sa mozgom, počevši od razloga za Majdan, preko te priče o nekakvim nacistima koji kao fol još malo pa vladaju tamo, preko onih fantazmagorija o nekakvom dečaku razapetom na krst u Donbasu, ili svih onih lagarija vezanih za oboreni malezijski Boing, pa na dalje…

Covert United States
involvement in regime change
20th century
1948–1960s Italy
1949 Syrian coup d'état
1949–1953 Albania
1953 Iranian coup d'état
1954 Guatemalan coup d'état
1956–57 Syria crisis
1957–58 Indonesian rebellion
1959–2000 assassination attempts on Fidel Castro
1959 Cambodia, Bangkok Plot
1960 Congo coup d'état
1961 Cuba, Bay of Pigs Invasion
1961 Cuba, Operation Mongoose
1961 Dominican Republic
1963 South Vietnamese coup d'état
1964 Brazilian coup d'état
1965–66 Indonesia, Transition to the New Order
1966 Ghanaian coup d'état
1971 Bolivian coup d'état
1970–73 Chile
1976 Argentine coup d'état
1979 Salvadoran coup d'état
1979–89 Afghanistan, Operation Cyclone
1980–92 Angola, UNITA
1981–87 Nicaragua, Contras
1982 Chad
1996 Iraq coup attempt
21st century
2012–17 Syria, Timber Sycamore

Ovde iz nekog razloga nema Libije i Ukrajine. Što se razapetog dečaka tiče o tome ne znam ništa. Jesi li ti, ipak, čuo za ovo?benedykt benedykt 15:25 23.01.2022

Re: drago mi je

freehand
Ne znam, da kupujemo možda kokice i kada Kim Džong-Un isprobava one svoje roketle i isto tako preti sa njima okolo…?!?
Mislim super, pošto je tvom imenjaku imenjakoviću ostalo jedino to da preti okolo sa ratom i da tako kao ulični siledžija drži nož pod grlom Ukrajini i onda se cenjka sa Zapadom oko toga, jer nema sa čim drugim. Klap-klap-klap na izuzetno jaku su silu udarili svaka im čast, što se kaže namerio se tu junak na junaka

Građani Gvatemale, Hondurasa, Nikaragve, Čilea, Kube, Paname, Grenade stojećki aplaudriaju ovako nadahnutom bulšitu.
A to su samo oni iz zadnjeg dvorišta.Imam neki utisak da ta Kuba nekako štrči u tom kao pokušaju da se whataboutism metodama napravi nekakva kao fol paralela, ili je i to može biti bila greška u kucanju kao ono za Ujugre, sada sam već totalno zbunjen…?! Prema tome, ne znam zaista čemu aplaudiraju građani Gvatemale ili Hondurasa, ali zato vidim da građani Srbije doživljavaju određenu vrstu erotskog zadovoljstva kada su ruske roketle i tenkovi u pitanju. Da tragikomedija bude zaista potpuna, koliko sutra će ti isti što jednom rukom prate dešavanja u Rusiji da kukaju na Putinovog pobratima u Srbiji, uz najgore moguće kletve i prateća ”Šta nam rade zlotvori” zgražavanja. Ne znam, da onda sledeći put kada počne kuknjava oko Vučića, i ja isto tako počnem sa Gvatemalom i izvlačim te somnambulne whataboutism paralele, pa kao šta se tu bunite kada je u Nikaragvi još gore…
nask nask 15:31 23.01.2022

Re: drago mi je

*Holandiji ne pada ispod 85% vlaga u vazduhu..

To je prosek za vlagu vazduha dok je je na metar ispod stopala prosek 100%. Nije ni čudo da smo svetski rekorderi po broju artritično-reumatskih oboljenja, našao sam negde da preko 30% odraslog stanovništva ima manje ili veće probleme sa artritisom.
freehand freehand 15:37 23.01.2022

Re: drago mi je

Imam neki utisak da ta Kuba nekako štrči u tom kao pokušaju da se whataboutism metodama napravi nekakva kao fol paralela, ili je i to može biti bila greška u kucanju kao ono za Ujugre, sada sam već totalno zbunjen…?!
Nije, to je bio bulšit nadobudnog enciklopediste što pokuašava da napamet nauči cela poglavlja koja će onda da prosipa ex cathedra, kad navabi nekog ko je spreman da sluša bulažnjenja sa visine visokoparnog kobajagizma.
Dakle, nabrojane države su ono što Amerikanci zovu svojim "zadnjim dvorištem" u koje je svima zabranjen pristup pa i demokratiji. A kubanska kriza je najbolji primer šta se dešavalo i dešava kad neko i suverena zemlja pokuša da se ponaša kao suverena zemlja. Paralela? Očigledna za sve sa IQ 65+. U ovom momentu Amerikanci pokušavaju da dovrše projekat stezanja Rusije. Izgleda da je mali problem što niti su Amerikanci nadmoćni kao što su bili, niti su Rusi onako slabi a kamoli voljni da budu davljeni.
Da ponovim pitanje: šta misliš da bi se desilo da neka Rusija organizuje puč u meksiku i nova meksička vlada sa Rusijom napravi saveznički ugovor po kome Rusija počne da razmešta naoružanje podno Rio Grande?

benedykt benedykt 15:47 23.01.2022

Re: drago mi je

freehand
benedykt
tess1


Moram dodati uz opasan debilizam Amerikanaca u Ukrajini da su nama Ukrajinici mentalitetom sličniji od Rusa, i da sa Krimom nisam načisto. Tj jesam, Krim je kao Kosovo oduzeto. Oteto, il?

Nisu Amerikanci krivi zato što je Putin svojom ”pametnom” politikom potpuno otuđio od sebe bukvalno sve susedne zemlje koje su koliko do juče bile do Carske Rusije. Isto tako, nisu Amerikanci krivi zato što narod u zemlji koja je najbogatija prirodnim resursima na svetu krpi kraj sa krajem, dok za to isto vreme čekistička elita i njihovi satrapi žive kao arapski šeici u svili i kadifi. Bukvalno ništa od onoga što je preko propagande prodavano o Ukrajini nema veze sa mozgom, počevši od razloga za Majdan, preko te priče o nekakvim nacistima koji kao fol još malo pa vladaju tamo, preko onih fantazmagorija o nekakvom dečaku razapetom na krst u Donbasu, ili svih onih lagarija vezanih za oboreni malezijski Boing, pa na dalje…

Covert United States
involvement in regime change
20th century
1948–1960s Italy
1949 Syrian coup d'état
1949–1953 Albania
1953 Iranian coup d'état
1954 Guatemalan coup d'état
1956–57 Syria crisis
1957–58 Indonesian rebellion
1959–2000 assassination attempts on Fidel Castro
1959 Cambodia, Bangkok Plot
1960 Congo coup d'état
1961 Cuba, Bay of Pigs Invasion
1961 Cuba, Operation Mongoose
1961 Dominican Republic
1963 South Vietnamese coup d'état
1964 Brazilian coup d'état
1965–66 Indonesia, Transition to the New Order
1966 Ghanaian coup d'état
1971 Bolivian coup d'état
1970–73 Chile
1976 Argentine coup d'état
1979 Salvadoran coup d'état
1979–89 Afghanistan, Operation Cyclone
1980–92 Angola, UNITA
1981–87 Nicaragua, Contras
1982 Chad
1996 Iraq coup attempt
21st century
2012–17 Syria, Timber Sycamore

Ovde iz nekog razloga nema Libije i Ukrajine. Što se razapetog dečaka tiče o tome ne znam ništa. Jesi li ti, ipak, čuo za ovo?

To verovatno ima neke mnogo bitne veze sa celom ovom pričom oko Rusije i Ukrajine pod jedan, a pod dva kada smo već kod toga…
1909 Iran prvi put
1918 Finska prvi put
1921 Mongolija
1939 Finska drugi put
1940 Estonija, Letonija i Litvanija
1941 Iran drugi put, i to zajedno sa Englezima
1944-1945 Poljska, Čehoslovačka prvi put, Mađarska prvi put, Bugarska, Rumunija, Jugoslavija, Albanija i Istočna Nemačka.
1945 Koreja
1956 Mađarska drugi put
1968 Čehoslovačka drugi put
1979 Avganistan, koga su po vama u tom trenutku valjda napali i okupirali Amerikanci (klap-klap petica iz istorije)…
Izvinjavam se ako sam nešto propustio ili pogrešio, ali je spisak napravljen onako na brzinu i iz glave…freehand freehand 15:52 23.01.2022

Re: drago mi je

1944-1945 Poljska, Čehoslovačka prvi put, Mađarska prvi put, Bugarska, Rumunija, Jugoslavija, Albanija i Istočna Nemačka.
1956 Mađarska drugi put
1968 Čehoslovačka drugi put

Misliš ovo kao Gladio pa zato na spisku nema Italije, Francuske, Španije, Nemačke kao okupacione zone u čitavom periodu do dana današnjeg?

U svakom slučaju dovoljno si odrastao da bi morao znati jednu stvar: znanje nije nametljivo. Taština jeste.
tess1 tess1 15:54 23.01.2022

Re: drago mi je

Pratim, vrijeme je, šta pišete o Ukrajini i svemu sa njom ili oko nje.

benedykt benedykt 16:21 23.01.2022

Re: drago mi je

freehand
Imam neki utisak da ta Kuba nekako štrči u tom kao pokušaju da se whataboutism metodama napravi nekakva kao fol paralela, ili je i to može biti bila greška u kucanju kao ono za Ujugre, sada sam već totalno zbunjen…?!
Nije, to je bio bulšit nadobudnog enciklopediste što pokuašava da napamet nauči cela poglavlja koja će onda da prosipa ex cathedra, kad navabi nekog ko je spreman da sluša bulažnjenja sa visine visokoparnog kobajagizma.
Dakle, nabrojane države su ono što Amerikanci zovu svojim "zadnjim dvorištem" u koje je svima zabranjen pristup pa i demokratiji. A kubanska kriza je najbolji primer šta se dešavalo i dešava kad neko i suverena zemlja pokuša da se ponaša kao suverena zemlja. Paralela? Očigledna za sve sa IQ 65+. U ovom momentu Amerikanci pokušavaju da dovrše projekat stezanja Rusije. Izgleda da je mali problem što niti su Amerikanci nadmoćni kao što su bili, niti su Rusi onako slabi a kamoli voljni da budu davljeni.
Da ponovim pitanje: šta misliš da bi se desilo da neka Rusija organizuje puč u meksiku i nova meksička vlada sa Rusijom napravi saveznički ugovor po kome Rusija počne da razmešta naoružanje podno Rio Grande?


Da pomognem pošto vidim da već lutamo, ili je možda ta magična granica od IQ 65+ problematična da bi se neke stvari pravilno shvatile. Dakle, pod jedan Kuba ne može da spada u navedeni spisak zato što je sadašnji režim ili bolje reći krvava diktatura u toj zemlji daleko više vezana za SSSR tj za Rusiju, potpuno nebitno da li je to America's backyard po Monrou i njegovoj doktrini ili ne. Pod dva, a zašto se vi malo ne zapitate što isti ti Kubanci beže glavom bez obzira upravo u tu mrsku i odvratnu Ameriku, Kanadu, Španiju, pa čak i u taj i takav Meksiko, tj preporučujem iskrenu komunikaciju sa bilo kime ko je živeo pa pobegao sa Kube, čisto perspektive radi.
Pod tri, zašto se ne zapitate i to, a kako to da svi pobegoše od Rusije, odnosno kako to Amerikancima uspeva da organizuje sve te pučeve, a Rusima su maksimalni dometi ona tragikomedija u Crnoj Gori, kada su čisto da se podsetimo i toga slali onom nesretnom Sinđeliću pare preko Western Uniona a kao adresu pošiljaoca stavili onu na kojoj se nalazi sedište GRU-a…
nsarski nsarski 16:23 23.01.2022

Re: drago mi je

Ne znam, jesi li ikada bio u julu i avgustu tamo, jer je takva nekakva temperatura ali oko ponoći, sa time da je vlažnost tu negde 90-95% pa dišeš bukvalno kao riba na škrge dok ti se dlanovi znoje posle pet sekundi na otvorenom…


Ma, nisam bratte! Od 2011. odlazim tamo redovno, par puta godišnje, ali eto tebe da mi otvoriš oči. Kaži mi istinu - upijam!
benedykt benedykt 16:27 23.01.2022

Re: drago mi je

freehand
1944-1945 Poljska, Čehoslovačka prvi put, Mađarska prvi put, Bugarska, Rumunija, Jugoslavija, Albanija i Istočna Nemačka.
1956 Mađarska drugi put
1968 Čehoslovačka drugi put

Misliš ovo kao Gladio pa zato na spisku nema Italije, Francuske, Španije, Nemačke kao okupacione zone u čitavom periodu do dana današnjeg?

U svakom slučaju dovoljno si odrastao da bi morao znati jednu stvar: znanje nije nametljivo. Taština jeste.

Imam pod jedan neki utisak da niste baš na ti sa operacijom Gladio, a takođe me pod dva živo interesuje a zašto su ljudi iz Titine Jugoslavije bežali da rade u Francusku ili Zapadnu Nemačku a ne u Istočnu Nemačku ili SSSR…?!! Prema tome, jedan jedini razlog zašto u onoj nesretnoj SFRJ nije bila baš onolika beda, tuga, jad i sivilo, je što drug Staljin nije završio započeti posao 1948, tj što i mi nismo prošli kao Mađari 1956. tj Česi 1968….
nsarski nsarski 16:36 23.01.2022

Re: drago mi je

Da pomognem pošto vidim da već lutamo, ili je možda ta magična granica od IQ 65+ problematična da bi se neke stvari pravilno shvatile.


Naravno, čeka se tvoje objašnjenje, nama niščima duhom. Neko je ovih dana pokušao da me prevari pa pomenu Mosad. Jebote, hiljadu godina da živim takva glupost mi ne bi pala na pamet! Razumem - nije CIJa, snajka Cija (znam da tu floskulu, ili formulaic unit, voliš da rabiš) - niti MI6, ali Mosad, bratte da ima veze sa bilo čime, e to je već nešto kažnjivo zakonom kad se insinuira.

Znači, u pitanju je opšte zaebavanje rekao bih? Osvetli nam put, o Sveznajući. Hvala, hvala mnogo.

OY!
freehand freehand 16:39 23.01.2022

Re: drago mi je

Da pomognem

Da, vidim već da iz nekog čudnog razloga postoji ta neka deluzija kako bi nekom mogao da pomogneš. Ne znam baš na čemu se temelji ali ako se ti dobro osećaš da ti ne remetim.

Dakle, pod jedan Kuba ne može da spada u navedeni spisak zato što je sadašnji režim ili bolje reći krvava diktatura u toj zemlji daleko više vezana za SSSR tj za Rusiju, potpuno nebitno da li je to America's backyard po Monrou i njegovoj doktrini ili ne.

Nisam ja bez veze pomenuo onaj IQ 65+. Sem što su kastro i ekipa Kubu spasli od Batistine diktature i mafijaškog preuzimanja ostrva Kuba je ovde pomenuta u kontekstu kubanske krize. Dakle sovjetske rakete na teritoriji prijateljske zemlje smatrane su činom agresije. Danas se ruska reakcija na američke rrrakete na ruskoj granici smatra agresijom Rusije. kapiraš nešto? ne? Ok.

Pod tri, zašto se ne zapitate i to, a kako to da svi pobegoše od Rusije, odnosno kako to Amerikancima uspeva da organizuje sve te pučeve, a Rusima su maksimalni dometi ona tragikomedija u Crnoj Gori, kada su čisto da se podsetimo i toga slali onom nesretnom Sinđeliću pare preko Western Uniona a kao adresu pošiljaoca stavili onu na kojoj se nalazi sedište GRU-a…

Dabre. Rusija sranje jer ni to malo pučeva ne ume da izvede, mada smo onoliko vremena malopre potrošili pokušavajući da napravimo nekakavu paralelu .
benedykt benedykt 16:42 23.01.2022

Re: drago mi je

nsarski
Ne znam, jesi li ikada bio u julu i avgustu tamo, jer je takva nekakva temperatura ali oko ponoći, sa time da je vlažnost tu negde 90-95% pa dišeš bukvalno kao riba na škrge dok ti se dlanovi znoje posle pet sekundi na otvorenom…


Ma, nisam bratte! Od 2011. odlazim tamo redovno, par puta godišnje, ali eto tebe da mi otvoriš oči. Kaži mi istinu - upijam!

Koliko ja znam odlaziš par puta godišnje u periodu kada rade škole tj fakulteti, a to definitivno nije period jul-avgust. Pod dva, pokušavam da shvatim čemu sad to nadobudno glumatanje nekog kao mangupa, pošto sam te najlepše moguće pitao za to jesi li bio nekada leti ili nisi. Prema tome, to što dođeš dva puta godišnje na sedam ili već koliko dana, ne znači da eventualno znaš imaju li ili nemaju u Kataru na primer Tojotina vozila kontrolu izduvnih gasova (što smo se već uverili), kao što ne moraš ni da znaš bilo šta oko toga kako je leti tamo. Bitno je da si se ti meni uvredio. Ako neka ti je sa srećom…
freehand freehand 16:47 23.01.2022

Re: drago mi je

Imam pod jedan neki utisak da niste baš na ti sa operacijom Gladio,

Za razliku od tebe, naravno. Pretpostavljam da u tvom opisu to nije tajna operacija kojom su mimo znanja i odluke nadležnih demokratski izabranih organa i institucija zemalja Zapadne Evrope mahom od nacista, neonacista i raznoraznog desničarskog šljama formirane paralelne vojske, obučavane i naoružavane od strane CIA snajka CIA koju su učestvovale (i učestvuju) u raznim terorističkim akcijama podrivajući temelje demorkatije i ustavnih uređenja svih tih država. Uključujući i otimanja i likvidacije najviših državnih funkcionera, poput Alda Mora.

zašto su ljudi iz Titine Jugoslavije bežali da rade u Francusku ili Zapadnu Nemačku

Vidiš ti, neke tvoje kolege po tim uverenjima izgiboše ovde da objasne kako ih je Tito u stvari siporučio Francuskoj i Zapadnoj nemačkoj. O čemu pričaš ti uopšte?
Držiš još negde paralelno predavanje o nečemu o čemu pojma nemaš pa si se upetljao i pobrkao dva neznanja?
freehand freehand 16:50 23.01.2022

Re: drago mi je

Bitno je da si se ti meni uvredio. Ako neka ti je sa srećom…

Neko se uvredio a neko se, eto, opet unerredio....
nsarski nsarski 16:57 23.01.2022

Re: drago mi je

Prema tome, to što dođeš dva puta godišnje na sedam ili već koliko dana


Haha, u mom pasošu piše sasvim drugačije. Ali neka ti.
Tamo nikad nisam bio kraće od dve meseca u komadu, recimo.
Najgori period, glede klime, druže OY!, je u septembru - prozori mokri kao da je kiša. Slivaju se potoci vode i nose sitan pesak (peščano blato). Juli i Avgust su podnošljivi.
Evo ih, Nepalaca, kako peru blatnjave prozore na mom soliteru (Al Dareen tower) - ja ih snimam sa 17. sprata, a oni silaze sa 36.
Ili sam u potpunoj zabludi - ovo se dešava u Keniji, a to su planinari koji vežbaju za uspon na Mont Blanc? Posavetuj me, o Sveznajući.
OY!
nsarski nsarski 17:00 23.01.2022

Re: drago mi je

Koliko ja znam odlaziš par puta godišnje u periodu kada rade škole tj fakulteti


Ej, seronjo, TAMUQ radi cele godine. I leti. Raspitaj se, pliz.

Evo ti link TAMUQ

Ne znaš, ali pouči me. Epiphany je prošao, ali spreman sam da progutam novo znanje.
nsarski nsarski 17:04 23.01.2022

Re: drago mi je

Bitno je da si se ti meni uvredio. Ako neka ti je sa srećom…


Haha, uvredio. A zašto bih se vređao?
Kad neko sere, samo se skloniš malo uz vetar da te ne zapahne. Ali, ne vređaš se.
To valjda znaš, Sveznajući?

OY!


benedykt benedykt 17:31 23.01.2022

Re: drago mi je

freehand

Nisam ja bez veze pomenuo onaj IQ 65+. Sem što su kastro i ekipa Kubu spasli od Batistine diktature i mafijaškog preuzimanja ostrva Kuba je ovde pomenuta u kontekstu kubanske krize. Dakle sovjetske rakete na teritoriji prijateljske zemlje smatrane su činom agresije. Danas se ruska reakcija na američke rrrakete na ruskoj granici smatra agresijom Rusije. kapiraš nešto? ne? Ok.

Jeste, bila je jedna odvratna diktatura pre Kastra tako da je Kuba pre te nesretne revolucije bila praktično najrazvijenija zemlja cele Latinske Amerike, samo vam to nisu rekli valjda u školi kod druga Tite a vas posle očigledno nije ni interesovalo. Sada su čisto da se podsetimo najgore dno dna u istom tom regionu, gde ni normalnog interneta nema a kamoli čega drugog, odnosno gde se životinjari u najvećoj bedi sa par desetina dolara mesečno.
Da se vratimo malo na Donbas, tj Rusiju i Ukrajinu, ili ti ga da stavimo malčice stvari u perspektivu. Nadam se da se sećate Olega Careva jednog od onih koji su 2014. talambasali po Donjecku i Lugansku pozivajući na stvaranje Novorosije. Dakle, podbunio je nesretni narod i posle toga lagano otišao, tj nije se vratio u Donbas ali znači ni na pola dana. Eno ga na istoj toj Kubi pre par dana, čovek se provodi na letovanju i onda hvalisa sa ovakvim slikama.

Kapiramo može biti nešto…
vcucko vcucko 17:32 23.01.2022

Re: drago mi je

benedykt

Jeste, a za to isto vreme istom tom tvom imenjaku imenjakoviću padišah Ramzan Kadirov uzima za taoce ljude usred bela dana u Nižnjem Novgorodu i to ni manje ni više već ženu penzionisanog sudije Vrhovnog suda Čečenije, koji je kao takav zadržao status saveznog sudije i zaštitu FSB-a do kraja svog života. Pokušali su i njega da odvedu ali im to nije uspelo, pa su valjda zbog toga umlatili njegovog advokata koji je došao do stana svog klijenta a sve zbog cele te skoro pa fantazmagorične situacije. Zašto pitaš se ti…?!! Ne zato što je njegova žena nešto kriva, niti zato što je sudija Jangulbajev nešto loše uradio, već zato što njihovi sinovi imaju neki Telegram kanal pa onda tamo sram ih bilo pišu protiv Ramzana i njegove vladavine…!?

Legitiman stav, ali kakve veze imaju Ramzan i njegova vukojebina sa Donbasom (Krim odavno više nije u priči)?

Da je bilo sreće i pameti da su tamo negde ispod Astrahana povukli Mažinox3 liniju i sve te kockaste bradate glavice lepo na vozove pa preko te linije i dosvidanija kozojebi (ovo je najpametnije što je Navaljni izrekao). Pa mrtva straža na liniji jedno sto godina, a posle da vidimo šta ćemo.

I ne vidim odakle ti to "moj imenjak imenjaković". Ubih se ovde objektivizujući čoveka, realno on je samo v. d. cara (sa svim vrlinama i manama, bilo je i gorih), ali nije kriv što Ameri posle krkana koji se farba u nandžarasto biraju izlapelu budalu.

Prvom mi nisu jasne neke stvari. Krim odradiš hirurški precizno, za dan, što je i razumljivo jer je to strateški jedino i bitno u toj nedođiji. A po Donbasu brljaš kao da je s namerom. Biješ se kao da si ebeni PLO za neke kvartove, ulice po Luganjsku koji je većinski ukrajinski grad, a skoro čist ruski Harkov ćuti u ćošku. Budibogsnama. Jebo ih Donbas i ugalj i Rinat Ahmetov. Mnogo veća korist bila bi obezbediti tom narodu da živi i radi negde na istoku. Između Bajkala i Blagoveščenska na Amuru su hiljade milja gde skoro niko i ne živi, klima je slična kao u Donbasu, a priroda neuporedivo izdašnija. Koliko može da košta sto mnogoetažnih čerpičnih žiloj kompleksa i neku proizvodnju da im otvoriš, to pokriva nedeljni profit gasno-naftnog polja Samotlor u Jugri ili nekog takvog. Ovako tu granicu čuvaju Burje po dva osnova: što je plata u Rusiji x puta veća nego u Mongoliji i što Han Kineze mrze mnogo više nego Ruse. Ali ko sam ja da sudim...

benedykt benedykt 17:42 23.01.2022

Re: drago mi je

nsarski

Haha, u mom pasošu piše sasvim drugačije. Ali neka ti.
Tamo nikad nisam bio kraće od dve meseca u komadu, recimo.
Najgori period, glede klime, druže OY!, je u septembru - prozori mokri kao da je kiša. Slivaju se potoci vode i nose sitan pesak (peščano blato). Juli i Avgust su podnošljivi.
Evo ih, Nepalaca, kako peru blatnjave prozore na mom soliteru (Al Dareen tower) - ja ih snimam sa 17. sprata, a oni silaze sa 36.
OY!

Ju-ju-ju ala si se ti meni raspisao pa sve u nekoliko nastavaka. Pod jedan, zavisi kako koji septembar ako te već neko kao pita, kao što zavisi i gde si tačno, ali no dobro šta ja tu objašnjavam čoveku koji nije ni imao pojma gde je Al-Matar i koji je umislio da u Kataru sva Tojotina kola voze bez ikakve kontrole gasova. Takođe, pominjao si temperaturu a ona je najgora u periodu jul-avgust, dok je u septembru nekoliko stepeni niža sa time da vlaga ume da postane baš onako nepodnošljiva, mada i to sve zavisi kao što već rekoh od godine tj od lokacije. Prošle godine je već krajem februara tj početka marta bilo preko 40C i to ne mereno u kolima negde na suncu, već zvanična temperatura u hladu izmerena, sa time da je u Al-Udaidu već išlo na 43-44C jer je pustinja i uvek je ceo taj kraj topliji nego tu gde si ti bio tj na West Bay-u ali je zato vlažnost čak i u septembru podnošljiva…

freehand freehand 17:43 23.01.2022

Re: drago mi je

Kapiramo može biti nešto…

Sumnjam.
Obzirom na količinu budalaština koje seješ okolo . teško, iskreno, da vi nešto kapirate.
Ali bih ipak preporučio da se vratiš bar na 2013. gledaš u pravcu Janukoviča, Viktorije Nuland i Džordža Teneta. Možeš slobodno da žmuriš na snajperiste sa Majdana kao što si zažmurio na spaljivanje živih ljudi u Odesi. što je opet sasvim ok za nekog ko kubanskog diktatora batistu tretira kao dobrotvora.

nsarski nsarski 17:52 23.01.2022

Re: drago mi je


Ju-ju-ju ala si se ti meni raspisao pa sve u nekoliko nastavaka. Pod jedan, zavisi kako koji septembar ako te već neko kao pita, kao što zavisi i gde si tačno, ali no dobro šta ja tu objašnjavam čoveku koji nije ni imao pojma gde je Al-Matar i koji je umislio da u Kataru sva Tojotina kola voze bez ikakve kontrole gasova.


Slušaj govnaru - više nisam spreman da ti se civilizovano obraćam jer se ti ponašaš kao policijski islednik, što verovatno i pali negde, a negde si, verujem, i plaćen za to.
Ti mene optužuješ za ovu ili onu obmanu, a ja ne vidim nikakav razlog da bilo šta od onoga što sam rekao preuveličavam ili lažem (zaista, zašto bih, šta imam od toga?). I što bih bilo šta tu izmišljao? Znači, svaku optužbu koju na mene projektuješ, moraćeš da dokažeš. Ja za tebe ne tvrdim ništa, sem da sereš ovde na sve strane bez ikakve podrške u dokazima.
Zaista smatraš da ja tebi treba da dokazujem kada i da li sam bio u Kataru? Aj' sjaši sa tog udbaškog tripa.
Dakle, Sveznajući, probaj da se civilizuješ.

OY!
vcucko vcucko 17:53 23.01.2022

Re: drago mi je

tess1


Moram dodati uz opasan debilizam Amerikanaca u Ukrajini da su nama Ukrajinici mentalitetom sličniji od Rusa


Pa jesu, nisu Iljf i Petrov slučajno tamo locirali Ostapa Bendera.

Pitanje je, koliko je to pohvalno
vcucko vcucko 18:02 23.01.2022

Re: drago mi je

benedykt

Prema tome, jedan jedini razlog zašto u onoj nesretnoj SFRJ nije bila baš onolika beda, tuga, jad i sivilo, je što drug Staljin nije završio započeti posao 1948, tj što i mi nismo prošli kao Mađari 1956. tj Česi 1968….

U isto vreme, glavni razlog što je ovde 1991.-1999. besnio krvavi rat, jeste upravo to. Što drug Staljin nije završio započeti posao.

A da, mogli ste u Trst po farmerke. Svaka čast, bratijo...
benedykt benedykt 18:15 23.01.2022

Re: drago mi je

nsarski

Ju-ju-ju ala si se ti meni raspisao pa sve u nekoliko nastavaka. Pod jedan, zavisi kako koji septembar ako te već neko kao pita, kao što zavisi i gde si tačno, ali no dobro šta ja tu objašnjavam čoveku koji nije ni imao pojma gde je Al-Matar i koji je umislio da u Kataru sva Tojotina kola voze bez ikakve kontrole gasova.


Slušaj govnaru - više nisam spreman da ti se civilizovano obraćam jer se ti ponašaš kao policijski islednik, što verovatno i pali negde, a negde si, verujem, i plaćen za to.
Ti mene optužuješ za ovu ili onu obmanu, a ja ne vidim nikakav razlog da bilo šta od onoga što sam rekao preuveličavam ili lažem (zaista, zašto bih, šta imam od toga?). I što bih bilo šta tu izmišljao? Znači, svaku optužbu koju na mene projektuješ, moraćeš da dokažeš. Ja za tebe ne tvrdim ništa, sem da sereš ovde na sve strane bez ikakve podrške u dokazima.
Zaista smatraš da ja tebi treba da dokazujem kada i da li sam bio u Kataru? Aj' sjaši sa tog udbaškog tripa.
Dakle, Sveznajući, probaj da se civilizuješ.

OY!

Čemu taj bes i ta verbalna agresija uz prateći dripački vokabular, samo to se pitam…?! Aha, setio sam se…!? To je zato jer sam te podsetio na najgori mogući blam svih blamova, kada si mrtav hladan i to ubeđeno tvrdio kako u Kataru sva Tojotina vozila nemaju nikakvu kontrolu izduvnih gasova. Pa je bilo posle, čisto i toga da se podsetimo, ma znaš rekao mi sve to jedan naš čovek, otkud ja uostalom to znam, možda je i tako kao što ti pričaš, nebitno sada…!?!
Pogledaj bolje za promenu način na koji ti komuniciraš, mislim kada smo kod te priče o civilizovanju ili misliš da bih i ja trebao da imam tu opsesiju sa fekalijama tj da upotrebljavam to govnar & seronja ako želim da imam tu kao kulturu dijaloga. Izvini, ali ako je to način, ipak ne bih. Shvati me ako ikako možeš…
Inače, pogledaj malo bolje moj prvi komentar tebi upućen, pa ti se možda i javi, mislim kada obrišeš tu penu sa usta, da sam te najlepše pitao da li si bio i leti. Međutim, tebe je uvredilo tu nešto, tj ko sam ja da se usudim i pitam te kada si sve bio tamo. Možda uostalom i radim za policiju tj plaćaju me negde da isleđujem tako ljude koliko shvatam, ali to ne pali kod tebe…
Eh da, kada smo već kod toga, a da se ti obratiš nekom stručnom da ti pomogne oko te paranoje, jer koliko kapiram opsednut si teorijama zavere pa si, da tragikomedija bude zaista potpuna, sada i umislio da ja radim za nekoga tj ništa nije slučajno.
O tempora, o mores…
freehand freehand 18:19 23.01.2022

Re: drago mi je

ušotrebljavam

Samo ušotrebljavaj i ništa se ne sekiraj.
Ako naiđe ona budala što zna sve o svemu ali ne zna da su još stari Latini to zvali lapsus calami ja ću da te branim.
benedykt benedykt 18:26 23.01.2022

Re: drago mi je

vcucko

Legitiman stav, ali kakve veze imaju Ramzan i njegova vukojebina sa Donbasom (Krim odavno više nije u priči)?


Pokušao sam samo da objasnim, da dok se tvoj imenjak imenjaković tu nešto kurobeca oko Ukrajine, tj dok se po televiziji mape rasprostiru i objašnjava kako će se i Kalinjgrad vojnim putem spojiti sa Rusijom (nije šala), za to isto vreme Ramzan Kadirov u po bela dana uzima za taoce ljude i sve to bukvalno usred Rusije. Kada su Peskova pitali sutra oko cele te sramne priče, on je gledao u cipele i rekao nešto kao.. Nismo obavešteni, ništa ne znamo, videćemo…
Možeš li da zamisliš bilo šta slično u nekoj normalnoj zemlji…!?? Ne, ne možeš. Tako da bih ja voleo da je Rusija jaka, ali da se ta snaga ne zasniva na tome da se preti raketama i tenkovima, već da država radi svoj posao i da narod pristojno živi, odnosno da Rusija služi za ugled, a ne ovako.
Zapamti moje reči, Rusiju će skupo i preskupo da košta ovih 20 godina Putina, mislim jednog dana kada se budu sveli računi i kada se budu ohladile glave. Ja da sam neko ko se pita bilo šta na Zapadu, plakao bih od sreće što mi je Bog sa nebesa podario Putina za protivnika tj da ga nema sutra bi ga izmislio… Para im vredi, ali ti to ne shvataš nažalost…
nsarski nsarski 18:26 23.01.2022

Re: drago mi je

Čemu taj bes i ta verbalna agresija uz prateći dripački vokabular, samo to se pitam…?!


E, nemoj da se brukaš.
I prestani da vređaš inteligenciju svih ovde.

OY!
freehand freehand 18:31 23.01.2022

Re: drago mi je

Možeš li da zamisliš bilo šta slično u nekoj normalnoj zemlji…!??
Evo ne mpože ni Edvard Snouden. Ako ne znaš ko je to - to ti je ujedno i dogovor na pitanje beži li neko u Rusiju.
Onaj nesrećni čovek i heroj, Džulijan Asanž, eto, nije uspeo. A mogao bi i njega da pitaš to isto o normalnim zemljama i kako stvari funkcionišu, mislim da bi imao mesecima i godinama da čitaš to što bi ti ponudio.

vcucko vcucko 18:36 23.01.2022

Re: drago mi je

benedykt

Zapamti moje reči, Rusiju će skupo i preskupo da košta ovih 20 godina Putina, mislim jednog dana kada se budu sveli računi i kada se budu ohladile glave. Ja da sam neko ko se pita bilo šta na Zapadu, plakao bih od sreće što mi je Bog sa nebesa podario Putina za protivnika tj da ga nema sutra bi ga izmislio… Para im vredi, ali ti to ne shvataš nažalost…

Šta ja shvatam, šta ne shvatam jeste moj problem.

Putina je postavio Jeljcin, kao amanet. Znači zapad, kako god okreneš. Verujem (možda samo hoću da verujem, ali i to je samo moj problem) da se u međuvremenu oteo. Bar negde i u nečemu.
Nikad ga nisam nekritički podržavao, ni ovde ni igde.
Potpuno ista stvar je bila i sa Slobom. Njega sigurno nije izvikala fukara po ulicama. Čoveka koji je imao više amerićkih viza nego ti i ja računa za Infostan. I on se oteo, bez sumnje. Pa je tri dana pred pad otvorio dušu i rekao šta je trebalo da kaže 1990.

Da li ti to, na žalost, ne shvataš?
nsarski nsarski 18:41 23.01.2022

Re: drago mi je

Da li ti to, na žalost, ne shvataš?


Drug Benedykt nije plaćen da shvata, dragi moj vcucko.

It is difficult to get a man to understand something, when his salary depends on his not understanding it.
- Upton Sinclair.
(Mada će, verujem, Sveznajući da pronađe nekog drugog koji je ovo rekao. Ili da sve proglasi za laž usmerenu protiv njega.)
benedykt benedykt 18:44 23.01.2022

Re: drago mi je

nsarski
Čemu taj bes i ta verbalna agresija uz prateći dripački vokabular, samo to se pitam…?!


E, nemoj da se brukaš.
I prestani da vređaš inteligenciju svih ovde.

OY!

Misliš brukati se kao ono oko somnambulne teorije zavere da je Tojota dogovorila, tajno i da niko ne zna, sa Katarom pa im isporučuje vozila bez ikakve kontrole gasova…!? Nisam ti to tada rekao, ali kada si ti to lupetao da je mene bilo sramota tvoje sramote, ja sam znaš baš tada bio nekim svojim poslom u Kataru. Odem potpuno zbunjen kod prvog automehaničara i pitam čoveka oko toga, on se smeje ne može da veruje kakvu ga glupost pitam. Ne budem ja lenj, već okrenem i ljude koji su uvoznici Tojote za ceo Katar i popričam sa njima, a oni ne mogu da veruju kakvu idiotariju ja njima spominjem tj da li sam uopšte normalan. Sreća pa sam se izvukao na tebe, tj rekao kako imam tako nekog poznanika koji ima podstanare u glavi, pa je on to sve umislio. Mislim, kada smo kod tog brukanja i toga da da imam tu nešto kao da dokazujem. Jer ne bih više ništa dokazivao shvati me, pošto sam zbog tebe i tvojih fantazmagoričnih teorija zavere hteo u zemlju da propadnem od sramote, i to dva puta…
freehand freehand 18:50 23.01.2022

Re: drago mi je

ja sam znaš baš tada bio nekim svojim poslom u Kataru. Odem potpuno zbunjen kod prvog automehaničara i pitam čoveka oko toga, on se smeje ne može da veruje kakvu ga glupost pitam. Ne budem ja lenj, već okrenem i ljude koji su uvoznici Tojote za ceo Katar i popričam sa njima, a oni ne mogu da veruju kakvu idiotariju ja njima spominjem tj da li sam uopšte normalan. Sreća pa sam se izvukao na tebe, tj rekao kako imam tako nekog poznanika koji ima podstanare u glavi, pa je on to sve umislio. Mislim, kada smo kod tog brukanja i toga da da imam tu nešto kao da dokazujem. Jer ne bih više ništa dokazivao shvati me, pošto sam zbog tebe i tvojih fantazmagoričnih teorija zavere hteo u zemlju da propadnem od sramote, i to dva puta…

Usraću se...
benedykt benedykt 18:50 23.01.2022

Re: drago mi je

freehand
ušotrebljavam

Samo ušotrebljavaj i ništa se ne sekiraj.
Ako naiđe ona budala što zna sve o svemu ali ne zna da su još stari Latini to zvali lapsus calami ja ću da te branim.

Avaj razočaraću vas jer kucate na otvorena vrata, jer sam ja taj lapsus clavis već u međuvremenu (tj pre vašeg komentara) ispravio i bez toga da mi vi iz najbolje namere na njega ukazujete. Kako da vam objasnim, obično pročitam istog časa šta sam napisao pa ispravim greške u kucanju ako ih ima. Mislim, da me posle mangupi ne prozivaju da sam napisao Ujugr…
nsarski nsarski 18:54 23.01.2022

Re: drago mi je

Misliš brukati se kao ono oko somnambulne teorije zavere da je Tojota dogovorila, tajno i da niko ne zna, sa Katarom pa im isporučuje vozila bez ikakve kontrole gasova…!?


Ne prestaješ da se brukaš.

Baš sam maločas pričao sa drugarom koji tamo već godinama živi. Očekujem njegov odgovor ubrzo. Ali, kako god da bude, neću da ti javim.
Ti si "okrenuo uvoznika" - ne seri, jebote, i uvoznika znaš!? Što nisi okrenuo Emira, on zna još bolje?
E, pa ja sam okrenuo drugara koji je sada u Dohi. Ubrzo očekujem odgovor. Kad mi pošalješ dokaz od tvog "uvoznika", ja ću tebi poslati dokaz mog drugara.
U međuvremenu, prestani da sereš na prazno.
S poštovanjem,
OY!
freehand freehand 18:56 23.01.2022

Re: drago mi je

Mislim, da me posle mangupi ne prozivaju da sam napisao Ujugr…

Za takve stvari ne prozivaju mangupi, za takve stvari prozivaju pokondireni primitivci.
Dobronameran čovek ukaže na grešku za koju zna da je slučajna, ne pravi od nje argument u bilo kakvoj diskusiji.
Al poenta je na dobronameran čovek.
alselone alselone 19:26 23.01.2022

Re: drago mi je

Kad se vratio, temperatura oko nule, on u majici i džins jakni do prodavnice, onako opušteno. I nije se eksponirao, zaista se čovek navikne, prebaci.

Naleteo sam na neki simpatičan YT kanal o tome kako se živi u onom najhladnije gradu. Super mi je scena kad ta devojka čiji je kanal ide u mesaru da kupi ribu za ručak a mesara na otvorenom! Pošto je -57, svo meso samo poređali po tezgama.

Ne znam zašto ali meni je to jako bilo smešno.
benedykt benedykt 19:29 23.01.2022

Re: drago mi je

nsarski
Misliš brukati se kao ono oko somnambulne teorije zavere da je Tojota dogovorila, tajno i da niko ne zna, sa Katarom pa im isporučuje vozila bez ikakve kontrole gasova…!?


Ne prestaješ da se brukaš.

Baš sam maločas pričao sa drugarom koji tamo već godinama živi. Očekujem njegov odgovor ubrzo. Ali, kako god da bude, neću da ti javim.
Ti si "okrenuo uvoznika" - ne seri, jebote, i uvoznika znaš!? Što nisi okrenuo Emira, on zna još bolje?
E, pa ja sam okrenuo drugara koji je sada u Dohi. Ubrzo očekujem odgovor. Kad mi pošalješ dokaz od tvog "uvoznika", ja ću tebi poslati dokaz mog drugara.
U međuvremenu, prestani da sereš na prazno.
S poštovanjem,
OY!

Ako je to onaj drugar koji je izmislio celu tu idiotariju, mogu da zamislim njegove dokaze. Takođe da se i toga podsetimo, priložio sam tada i broj telefona call centra firme koja je glavna i odgovorna za Tojotu tj AAB (Abdullah Abdulghani & Bros.Co) tj popričao sam pre toga sa ljudima koji rade tehničku podršku za Tojotina vozila, ali vidim da sada u nemoći došlo do semantike pa ispada kako sam valjda zvao prvog čoveka kompanije. Takođe, onaj automehaničar kod koga sam otišao mi je pokazao katalitički konverter na Toyoti Land Cruiser koju je imao na kanalu u tom trenutku, tj video sam ga svojim očima da ne veruješ i pri tome mi objasnio u koje radnje da odem ako želim da ga kupim kao rezervni deo. Tako da se samo zapetljavaš kao malo tvrdoglavo detešce u kučine moj Nsarski, odnosno ako ko priča u prazno pričaš ti i niko drugi. Sada vidim u totalnoj nemoći valjaš i te nedotupavne fore, pa kao ja sam okrenuo drugara ali neću ništa da ti pokažem dok ti ne dokažeš meni tj dok ti ja ne pošaljem ono što uvoznik ima. Knock knock, anybode home…?! Daj čoveče, nismo u osnovnoj školi, uozbilji se malo za promenu… Ne, koliko shvatam svi lažu, tj ta zavera je u suštini mnogo grandioznija nego što se to na prvi pogled moglo zaključiti, jer su valjda u nju uključeni iz nekog razloga i automehaničari odnosno prodavnice rezervnih delova koje naivnima prodaju valjda lažne katalitičke konvertere… Jbt koji si ti lik ahahahaha…
nsarski nsarski 19:39 23.01.2022

Re: drago mi je

Znači, ovako

ali vidim da sada u nemoći došlo do semantike pa ispada kako sam valjda zvao prvog čoveka kompanije.


A pre toga se kurčiš sa

Ne budem ja lenj, već okrenem i ljude koji su uvoznici Tojote za ceo Katar i popričam sa njima


Gosodine, nemojte da serete. Ovo gore su vaše izjave.

Slušaj, ja razumem da te plaćaju za gluposti koje ovde pišeš (Kazahstan?! Noooo, nema veze - to su lokalne čarke, koga to zanima?! Putin - grdna nesreća za Ruse! Osvetiće im se što nisu čuvali Jeljcina, trezvenog čoveka), ali stvarno, pa jebote nemoj da vređaš bez potrebe.
Jasno mi je da se izdaješ da sve znaš, ali ovo je preterano. Baš uvredljivo.

benedykt benedykt 19:40 23.01.2022

Re: drago mi je

freehand
ja sam znaš baš tada bio nekim svojim poslom u Kataru. Odem potpuno zbunjen kod prvog automehaničara i pitam čoveka oko toga, on se smeje ne može da veruje kakvu ga glupost pitam. Ne budem ja lenj, već okrenem i ljude koji su uvoznici Tojote za ceo Katar i popričam sa njima, a oni ne mogu da veruju kakvu idiotariju ja njima spominjem tj da li sam uopšte normalan. Sreća pa sam se izvukao na tebe, tj rekao kako imam tako nekog poznanika koji ima podstanare u glavi, pa je on to sve umislio. Mislim, kada smo kod tog brukanja i toga da da imam tu nešto kao da dokazujem. Jer ne bih više ništa dokazivao shvati me, pošto sam zbog tebe i tvojih fantazmagoričnih teorija zavere hteo u zemlju da propadnem od sramote, i to dva puta…

Usraću se...

Meni nije bilo smešno ali znači uopšte. Sreća božija pa je onaj automehaničar bio neki Indijac dole sa juga tj iz Kerale, pa smo nekako brzo promenili temu na to koliko je vruće za to doba godine (bio je kraj februara tj početak marta a već preko 40C) odnosno na to što je on neki pecaroš pa je dole na Sealine beachu uhvatio neku grdosiju od ribe, te sam morao još i slike njega sa tom uhvaćenom ribom da gledam dok mi ih je on sav sretan pokazivao. Oni iz AAB-a koji rade uvoz Tojote se ljudi bukvalno smejali, pa me još i pitali odakle sam a ja tu nešto kao tuc-muc, da bruka ne bude još gora. Tako da meni i danas kada se setim, nije ali ni najmanje smešno oko toga…
benedykt benedykt 19:47 23.01.2022

Re: drago mi je

nsarski
Znači, ovako

ali vidim da sada u nemoći došlo do semantike pa ispada kako sam valjda zvao prvog čoveka kompanije.


A pre toga se kurčiš sa

Ne budem ja lenj, već okrenem i ljude koji su uvoznici Tojote za ceo Katar i popričam sa njima


Gosodine, nemojte da serete. Ovo gore su vaše izjave.


Nemoć ali totalna moj Nsarski, jer si se sada tu uhvatio za semantiku, a tada si dobio i broj telefona call centra AAB-a, sa sve propratnim objašnjenjima koje brojeve kao opcije posle poziva pritiskaš da bi došao do tehničke podrške za Toyotu. Prema tome, sećaš se ti jako dobro cele te priče i toga da ti ja objašnjavam kako da dođeš do njih na C-Ringu tj da ne ideš Al-Matarom jer je uvek gužva, ali si sada u totalnoj nemoći i to samo i jedino da bi skrenuo malo temu sa svog blama, spao na tu priču… Tja…
freehand freehand 19:58 23.01.2022

Re: drago mi je

Tako da meni i danas kada se setim, nije ali ni najmanje smešno oko toga…

Ma znam. Meni je smešno ovo:

Mukhtar Ablyazovl, beznačajni potrčko,Ujgur (obrati pažnju, nije Ujugr)

Mukhtar Qabyluly Ablyazov (Kazakh: Мұхтар Қабылұлы Әблязов, Muhtar Qabyluly Ábliazov; born 16 May 1963) is a Kazakh businessman and political activist who served as chairman of Bank Turan Alem (BTA Bank), and is a co-founder and a leader of the unregistered political party Democratic Choice of Kazakhstan (QDT). He was also the former head of the state-owned Kazakhstan Electricity Grid Operating Company (KEGOC) as well as briefly holding the position of Minister for Energy, Industry, and Trade under Balgimbayev's cabinet before resigning from and joining the opposition against President Nursultan Nazarbayev. In November 2001, he, along with other former Kazakh government officials founded the Democratic Choice of Kazakhstan (QDT). As result, Ablyazov was imprisoned in March 2002 over accusations of financial fraud and political abuse until being pardoned by Nazarbayev in 2003. After being released from prison, he ceased his formal political activities with the opposition.

Ablyazov has been accused of embezzling $6 billion from BTA Bank while serving as chairman. In 2015, a French court in Lyon issued an extradition order. However, in December 2016, France's highest administrative court, the Conseil d'Etat, canceled the extradition order, on the ground that Russia had a political motive in making the extradition request. Ablyazov was subsequently released from the Fleury-Mérogis Prison and was believed to reside in Paris. The UK High Court of Justice has twice issued arrest warrants on Ablyazov; most recently on 25 July 2019, and extended to 22 months a court-ordered detention originating in 2012 for a contempt of court judgement. In September 2020, Ablyazov obtained the status of political refugee in France.

Al pajz sad, ovo je najsmešnije:

Nationality Kazakh

I uzgred, ljudi koji stvarno nešto znaju o tamošnjoj situaciji kažu da ga zatvora i ekstradicije spašavaju upravo - nikad ne bi pogodio... CIA i Mi6. Za čiji račun je upravo on pokušao da izvde državni udar.
Tako da ne bi bilo loše da se ipak ponekad uzdržiš od zaletanja u nepoznato. Meni svejedno, al ne ispadaš baš najšpametniji u društvu, u čemu ti nadmeni i nadrndani stav nikako ne pomaže.

benedykt benedykt 20:02 23.01.2022

Re: drago mi je

nsarski


Slušaj, ja razumem da te plaćaju za gluposti koje ovde pišeš (Kazahstan?! Noooo, nema veze - to su lokalne čarke, koga to zanima?! Putin - grdna nesreća za Ruse! Osvetiće im se što nisu čuvali Jeljcina, trezvenog čoveka), ali stvarno, pa jebote nemoj da vređaš bez potrebe.
Jasno mi je da se izdaješ da sve znaš, ali ovo je preterano. Baš uvredljivo.


Ja nažalost razumem da tebi očigledno treba stručna pomoć oko tzv akutne paranoje, jer sada tek shvatam da me plaćaju da pišem oko Kazahstana. Mada šta se i ja čudim, jer tako obično biva kada neko ko ne zna ništa ali bukvalno kao tele (excuse my French) bude suočen sa nekim ko nešto kao malo i zna o bilo kojoj temi, o kojoj je ono isto tele (excuse again my French) umislilo sve i svašta a sve zahvaljujući svojoj sopstvenoj gluposti pod tačku jedan, dijagnozi pod tačku dva, odnosno jeftinoj propagandi pod tačku tri.
Takođe, to što je Jeljcin bio pijandura i onakav kakav već jeste, ne opravdava Putina za ono što radi dvadeset godina, ali se taj period 90-tih uvek spominje u propagandi, ali bukvalno na potpuni isti način kao što i Vučić sve svoje postupke opravdava periodom posle 5. oktobra. Realno, između onoh koji se lože na Vučića i onih koji se primaju na Putina i nema prevelike razlike, da se i to ne lažemo. Tako da, ništa ti ne znaš moj Nsarski, odnosno jednom rukom čitaš vesti nekih ruskih Informera o Rusiji, i misliš da je sve to istina.
Majstore, Jeljcin tj njegova kćerka i budući zet Valentin Jumašev su ti i doveli Putina na vlast, jer ih je izvadio oko afere sa Pacolijem i lapanja para za obnovu Kremlja. Isti taj Jumašev tj Jeljcinov zet je genije moj sve ovo vreme savetnik Putina, kao što bukvalno niko iz tzv Familije nije diran. Isto tako ti je i čuveni Anatolij Čubajs tj glavni i odgovorni sa Gajdarom za onu tragičnu ekonomsku politiku 90-tih sve vreme tu pri vlasti, odnosno do pre godinu i par meseci je bio prvi čovek Rusnano tj državne korporacije vredne zilijarde, a sada je neki savetnik ili tako već nešto…
nsarski nsarski 20:06 23.01.2022

Re: drago mi je

Prema tome, sećaš se ti jako dobro cele te priče i toga da ti ja objašnjavam


Ne sećam se, zaista. Znam da si nešto izvrtao i kenjao kao i sada - nisam zvao glavne ljude, zvao sam glavne ljude...
a jesi li ti muzičar...?

Idi tetki odnesi lek, pa se smisli... Ti si, zapravo, jedan zabavan lik, zaista.
Šta kažeš - ništa CIA, ništa M6I, ni Mosad (perish the thought!), a kamo li tek Turci? Sve spontano.E, druškane, al' nemoj da zajebeš stvar pa da se sada uvrediš i da tetki odnosiš lek predugo. Nastavi, ovo je baš zabavno.
nsarski nsarski 20:17 23.01.2022

Re: drago mi je

Majstore, Jeljcin tj njegova kćerka i budući zet Valentin Jumašev su ti i doveli Putina na vlast, jer ih je izvadio oko afere sa Pacolijem i lapanja para za obnovu Kremlja.


Jebote, otvori mi oči (ovaj glagol je u aoristu!). Jeljcinova ćerka, Pacoli...ko ono još beše...Čubajs...pa Jumašev...mislim, dve pijandure i tri bitange sjebaše zemlju.
CIA ništa, naravno. Čekaj, neki diverzanti mi poslali ovo...Znači, obnova Kremlja je bila problem. Maznuli...jebote, maznuli sigurno neki milion! Milion, ej! I kod nas su obnavljali Skupštinsku fasadu. Ne znam da li si čuo za Sjekloću - on je jednom u Čikagu osnovao Srpsku Svemirsku Agenciju - popravljao Skupštinu više godina. Ista fora, naučio od Rusa pa nam sjebo zemlju. Nego, svi ćute, kurve. A za sve su krivi moleri iz Kremlja. Pa, jebote, pa opet penal! Nemoj da mi tako efikasno obezvrijeđuješ log'ku!
A Pacoli plovi morima i sunča se. Nikad mi na pamet ne bi palo. Hvala, o Sveznajući.

Addendum o Veselinu Sjekloći, moleru u Srbiji i Kremlju, čovjeku koji je promjenio svijet.


Dvostruki doktor nauka

Dr Veselin Sjekloća je tek zakoračio u 33. godinu života. Rođen je u Beogradu, gde je pohađao gimnaziju i započeo studije građevine. Početkom devedesetih odlazi u Moskvu, gde stiče diplomu inženjera, a potom na Moskovskom državnom univerzitetu brani dva doktorata, jedan iz statike, a drugi iz informatičkih sistema. Govori pet stranih jezika, jer je za potrebe sistema Omni radio u Rusiji, Nemačkoj, Italiji, Češkoj… U Beograd se vratio u aprilu 2000. godine. Njegova firma Omni Stock obnovila je zgradu savezne skupštine i više objekata Ministarstva unutrašnjih poslova, rekonstruisala restoran Madera, bioskop "Šumadija", diskoteku Cepelin…

U braku sa manekenkom Zoranom Obradović ima troipogodišnjeg sina Vladimira. Nije član nijedne političke stranke ("mada je bilo dosta ponuda".
(Vreme - 04.09.2003)


I kad smo već kod kvalifikacija, imaš li ti neko formalno obrazovanje iz bilo čega, ili si samo svestrano samouk?
benedykt benedykt 20:23 23.01.2022

Re: drago mi j

nsarski


Idi tetki odnesi lek, pa se smisli... Ti si, zapravo, jedan zabavan lik, zaista.
Šta kažeš - ništa CIA, ništa M6I, ni Mosad (perish the thought!), a kamo li tek Turci? Sve spontano.E, druškane, al' nemoj da zajebeš stvar pa da se sada uvrediš i da tetki odnosiš lek predugo. Nastavi, ovo je baš zabavno.

Vidim da si i ti kao Bene čitao onog šarlatana Pepe Eskobara i njegova CIA, Mosad i Turci baljezganja. Čisto da ti pomognem, da se ne sramotiš baš toliko kao poslednja neznalica u društvu. Dakle, verovati u to da su Erdogan i Izraelci nešto takvo uradili zajedno je potpuno isto kao i verovati da su Ratko Mladić i Naser Orić dogovorili Srebrenicu, samo ti ni čak ni toliko ne znaš. Mada šta se i ja čudim, jer su te idiotarije Pepe Eskobara i namenjene takvima, tj višak paranoje a manjak pameti.
Prema tome nije CIA, još manje MI6 ili Mosad, o Turcima da ne pričamo, već su se u lokalnoj Vojvodini prvo pobunili ljudi oko cene gasa na koga svi voze kola, odnosno oko toga što im lokalni Crnogorci iz tzv Starijeg Žuza kroje kapu već decenijama. Praktično jedina parola koja se čula je bila Shal, ket! Ili ti ga Deda, odlazi, gde je deda naravno Nursultan Abiševič Nazarbajev. Dakle, Nazarbajev je sklonjen od strane Tokajeva, kao što je cela njegova ekipa takođe sklonjena. Pri tome je Tokajev pozvao Ruse jer su sinovci Nazarbajeva hteli da preotmu protest i skinu Tokajeva, dok su u tom trenutku vojska i policija otkazale poslušnost, jer su bili pod kontrolom klana Nazarbajeva tj Samata Abiša i (posle uhapšenog) Karima Masimova.
Da li je onda dakle uspeo taj kao fol Mi6 & CIA puč po tebi ili nije, mislim kada je ono što su demonstranti najviše i tražili i ispunjeno. Hajde porazmisli ali dobro, pa mi javi…
apostata apostata 20:39 23.01.2022

Re: drago mi je

alselone

Naleteo sam na neki simpatičan YT kanal o tome kako se živi u onom najhladnije gradu. Super mi je scena kad ta devojka čiji je kanal ide u mesaru da kupi ribu za ručak a mesara na otvorenom! Pošto je -57, svo meso samo poređali po tezgama.

Ne znam zašto ali meni je to jako bilo smešno.

Ojmakon .., e a ja sam ti bio u Susumanu, nekih 300 km istočno.
Iz Magadana smo do njega doletjeli helikopterom - nosili smo im videorekordere.
U gradu tada nije bilo više od 15 hiljada ljudi, ali su zato imali love ko šodera.
Bio je to grad kopača zlata.

freehand freehand 20:41 23.01.2022

Re: drago mi j

oko cene gasa na koga svi voze kola

Zar se ne kaže na koji, bar na srpskom?
nsarski nsarski 20:42 23.01.2022

Re: drago mi j

Hajde porazmisli ali dobro, pa mi javi…


Razmislio sam i došao do zaključkaEj, stvarno, ne mogu da verujem da neko with straight face može da piše ove gluposti. Jebote, kao da mi pričaš o Deda Mrazu ili Crvenkapi. Stvarno si dileja, ali, jebga, sada sam te usvojio. Nastavi, pliz.

Šta kažeš, Jeljcinova ćerka postavila Putina? Genijalno!
NNN NNN 21:51 23.01.2022

Re: drago mi je

Zima četrestreće...

Tih -29 sam doživeo u svom gradu, kad sam bio prvi srednje '83.Od kuće do škole mi trebalo nekih 5-6 minuta, vidim ja uši ispod kape trnu, a nos više ne osećam.

Posle nam profesor reko - deco, jutros smo najhladniji u Jugoslaviji -29.
Zar ovo nije bilo "čuvene zime 1985?"
Sećam se da smo čuli na radiju da je Palanka najhladnija sa -29 i ja izašao malo napolje "da osetim atmosferu" i kao ništa strašno, a bio minut napolju ,
realno ne smem da zamislim kako je onima koji su bili sat vremena, a tek nedobog ceo dan!
benedykt benedykt 21:55 23.01.2022

Re: drago mi je

freehand
Možeš li da zamisliš bilo šta slično u nekoj normalnoj zemlji…!??
Evo ne mpože ni Edvard Snouden. Ako ne znaš ko je to - to ti je ujedno i dogovor na pitanje beži li neko u Rusiju.


Imam neki utisak da vi očigledno ne znate ko je Snouden, pošto je dečko radio prvo za CIA pa onda za NSA, odnosno objavio je posle ono što je već objavio. Takođe ako niste i to znali, sve to potpuno isto radi i Rusija, odnosno svi provajderi su morali da daju FSB-u sve ključeve za čitanje svih mejlova, zaključno sa Yandex.Mail-om koji se nešto odupirao pa na kraju popustio a sve prema tzv Jarovaja zakonu. Takođe vam se prati bukvalno sve što se piše na internetu, tj svi internet provajderi su dužni da instaliraju tzv SORM aparate za praćenje kompletne komunikacije u svakom trenutku. Da pogađam, ono što radi Amerika i što je objavio Snouden je užas jedan najgori a ovo što radi Rusija je valjda u redu, tj ne bi oni ali moraju…
Takođe Snouden je ako niste znali pobegao prvo u Hong Kong, i onda planirao samo da preko Moskve ode za Kubu a sa Kube negde u Južnu Ameriku, Ekvador ili tako već nešto. Međutim, u ključnom momentu se zagalavio na Šeremetjevu i bukvalno silom prilika ostao da živi u Rusiji, jer su Amerikanci hteli da ga uhapse.
Međutim, sve to je po vama i tom whataboutism principu potpuno isto kao i odvesti iz sopstvene kuće ni krivu ni dužnu ženu od 60 godina, i to teškog dijabetičara a da joj se ne da ni lekove da uzme. Da li vi shvatate šta ste uporedili uopšte, ili je po vama za poređenje to sa sve Ramzanom i njegovom pričom da celu tu porodicu treba odmah zatvoriti ili ubiti…?!! Zašto…!? Zato što su sinovi pisali nešto protiv njega na svom Telegram kanalu…!?!
Zato ja i pitam sve vreme upravo to, odnosno gde je ta tzv Kim Džong-Un granica na kojoj će ljudi, kao vi na primer, prestati sebi samima da pričaju tu glupu priču… Rusija se bori protiv Amerike, a svi oni koji su protiv Putina i/ili Ramzana tj Baćke Lukašenka su najobičniji jedni izdajnici sa kojima treba tako da se i postupa…!?! Gde je dakle ta granica na kojoj će se staviti prst na čelo, umesto što se jedno zlo uz pomoć whataboutism metode opravdava onim drugim. Da pogađam, vi mislite valjda da ja podržavam Ameriku oko Snoudena i Asanža, pa mi sve to zato i pričate, jer kao ko ne voli Putina on obožava valjda Ameriku i Zapad. Javite mi slobodno kada to vidite bilo kada od mene, a vi se samo i dalje ložite na Putina, pa sutra kukajte kao poslednji licimuri nešto na Vučića…
freehand freehand 22:04 23.01.2022

Re: drago mi je

Imam neki utisak da vi očigledno ne znate ko je Snouden, pošto je dečko radio prvo za CIA pa onda za NSA, odnosno objavio je posle ono što je već objavio.

Pu, o ovome ništa nisam znao...

Takođe ako niste i to znali, sve to potpuno isto radi i Rusija, odnosno svi provajderi su morali da daju FSB-u sve ključeve za čitanje svih mejlova, zaključno sa Yandex.Mail-om koji se nešto odupirao pa na kraju popustio a sve prema tzv Jarovaja zakonu. Takođe vam se prati bukvalno sve što se piše na internetu, tj svi internet provajderi su dužni da instaliraju tzv SORM aparate za praćenje kompletne komunikacije u svakom trenutku.


Takođe Snouden je ako niste znali pobegao prvo u Hong Kong, i onda planirao samo da preko Moskve ode za Kubu a sa Kube negde u Južnu Ameriku, Ekvador ili tako već nešto. Međutim, u ključnom momentu se zagalavio na Šeremetjevu i bukvalno silom prilika ostao da živi u Rusiji, jer su Amerikanci hteli da ga uhapse.Međutim, sve to je po vama i tom whataboutism principu potpuno isto kao i odvesti iz sopstvene kuće ni krivu ni dužnu ženu od 60 godina, i to teškog dijabetičara a da joj se ne da ni lekove da uzme. Da li vi shvatate šta ste uporedili uopšte, ili je po vama za poređenje to sa sve Ramzanom i njegovom pričom da celu tu porodicu treba odmah zatvoriti ili ubiti…?!! Zašto…!? Zato što su sinovi pisali nešto protiv njega na svom Telegram kanalu…!?!
Zato ja i pitam sve vreme upravo to, odnosno gde je ta tzv Kim Džong-Un granica na kojoj će ljudi kao vi na primer, prestati sebi samima da pričaju tu glupu priču… Rusija se bori protiv Amerike, a svi oni koji su protiv Putina i/ili Ramzana tj Baćke Lukašenka su najobičniji jedni izdajnici sa kojima treba da se tako postupa…!?! Ako vala, dobili su šta su i zaslužili, odnosno celu porodicu treba u zatvor pa da vidimo ‘oće li sinovi da se konačno dozovu pameti…

Ti se, druže, drogiraš. Nema drugog razumnog objašnjenja za ovu količinu bulšita. Odavno ne mogu da ozbiljno odgovaram, sad više ni da se zezam.
Žika Obretković na nekoj plastici, eto.

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana