Ljudska prava

Kad postanes izbeglica

natasa_tasic_10 RSS / 08.03.2022. u 22:24

 
Romi iz Srbije podrška Romkinjama iz Ukrajine!
 

Dolazimo iz Srbije, bivše jugoslovenske zemlje koja je u poslednjih 30 godina doživela četiri rata i dve pobune, ostavljajući Rome kao kolateralnu štetu u ratovima (Desetodnevni rat u Sloveniji (1991), Hrvatski rat za nezavisnost (1991- 1995), Bosanski rat (1992-1995), Kosovski rat (1998-1999), Pobuna u Preševskoj dolini (1999-2001), Pobuna u Republici Makedoniji (2001). U ovim ratovima, mnogi Romi su brutalno ubijeni, nestali, žene su silovane, čitave zajednice opljačkane, raseljene ili pobegle iz zemalja. Preko 500.000 Roma je bilo primorano da napusti svoje domove i potraži utočište u drugim zemljama. Romi su izgubili svu svoju imovinu ili većinu imovine, a drama njihovog raseljavanja je bila izuzetna, ali nedovoljno primećena ljudska tragedija.
 
Ali problemi Roma nisu prestali dolaskom u „bezbednije susedne države”. Neposrednu traumu „bežanja“ sa svojim „golim životima“ pogoršala je nešto manja, ali iscrpljujuća trauma neprihvatanja, neznanja i potpunog zanemarivanja u novim zemljama, gurnutih na samu marginu društva. Za razliku od drugih izbeglica, Romi su se morali suočiti sa istorijskim sistemskim rasizmom i nejednakošću.
 
Decenijama nakon toga, Romi se i dalje plaše i osećaju nepravdu da budu primorani da odu. Izgubljeni su i bez nade, znajući da je njihov bedni život gotovo nemoguće prevazići. Romi smatraju da ni integracija ni povratak nisu mogući. EU i međunarodna zajednica su ćutali pre, tokom i posle rata za Rome, zanemarujući svoju moralnu i političku odgovornost.
 
Pokret Opre Roma Srbija, okupio se danas, 8. marta, u Budimpešti sa ciljem da stanemo i borimo se zajedno sa našim sestrama, Romkinjama iz Ukrajine, koje prolaze kroz užasno iskustvo kao što smo to mi iz Srbije prošli u ratovima u bivšoj Jugoslaviji. Želeli bismo da su EU i međunarodna zajednica oslobođene rasizma, manje licemerne i spremne da prepoznaju posebno težak položaj Roma u ratu u Ukrajini. Međutim, kako su bili u neznanju i ćutali o iskustvu Roma iz Jugoslovenskih ratova, ne očekujemo da će ovoga puta biti drugačije. Od početka rata u Ukrajini nijedan politički lider u Evropi nije zauzeo stav o iskustvu Roma.

Stoga smo ovde da odamo počast snazi Romkinja koje su se u ovom ratu borile za svoj život i život svoje dece, razdvajavši se svojih muževa i imovine. Ove žene su znale da će se sa sličnim iskustvom rasizma i nejednakosti iz Ukrajine, morati součiti i u nepoznatoj zemlji u koju su stigle.

Mi Romi smo naučili da u kriznim vremenima moramo da se oslonimo jedni na druge jer nas niko drugi neće zaštititi. Ovaj 8. mart, Romkinje iz cele Evrope posvećuju našim sestrama, moćnim Romkinjama iz Ukrajine. Za hrabre žene koje se bore za svoju decu, porodice, za naše zajednice.
Dok Evropa ćuti, Romkinje i Romi dižu glas, mi ćemo učiniti da se naš glas čuje i da naše zajednice prežive nove izazove i napreduju, kao i ranije!

Opre Romnja!
 
 
Danas je Osmi mart. 
Gost autor, Opre Roma Srbija. 


Komentari (0)

Bloger je isključio mogućnost postavljanja komentara za ovaj tekst

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana