Gost autor| Politika

Случај за нови амерички грађански рат

omega68 RSS / 09.09.2022. u 09:48
Да би америчко становништво држало на одстојању, олигархија мора да га снабдева огромним количинама нездраве хране, пића, дроге и порнографије
 


Хоће ли се САД одржати заједно до 2024. Раније ове године компликације повезане са ковидом одузеле су живот Владимиру Жириновском, бомбастичном вишегодишњем лидеру руске Либерално-демократске партије. Био је познат не само по свом непоновљивом говорништву, већ и по невероватној тачности својих предвиђања. На пример, предвиђао је почетак руске Специјалне војне операције у Украјини скоро до дана — месецима пре чињенице и у време када нико други није имао појма шта ће се догодити. Друго његово предвиђање гласи: „Неће бити председничких избора у САД 2024. јер више неће бити Сједињених Држава. Хоће ли се и по овом питању испоставити да је проницљив? Хајде да гледамо!

Жириновски никако није сам са таквим предвиђањем. Недавна истраживања јавног мњења показују да преко 40% Американаца изражава бојазан да ће нови грађански рат вероватно избити у наредних деценија или тако нешто.
До сада је огромна већина људи у САД била условљена да реалност перципира као мозаик састављен од кратких вести, звучних записа, сцена које не могу стати између две телевизијске рекламе и минијатурних наратива који представљају овај или онај имагинарни објекат. у позитивном или негативном светлу. Они мисле да је грађански рат вероватан јер им је то речено путем масовних медија или невидљиво, али немилосрдно праћених друштвених медија.


Олигархија, која контролише све наведено, поиграва се са два алтернативна пословна плана. План А, који је профитабилнији и мање ризичан, не садржи грађански рат, док план Б, ризичан, али ипак профитабилан, исти садржи.
 
У оба случаја, профит се ствара од конфискације богатства од становништва: са планом А, мање тог богатства се диже у ваздух, а самим тим и више профита. Али план А захтева обезбеђивање потпуне послушности и послушности од све више узнемиреног и немирног становништва. Парафразирајући Клауса Шваба, они морају да трпе да немају ништа и да се претварају да су срећни (као услов да им се дозволи да остану у кући и нахрањени).

Да би америчко становништво држало на одстојању, олигархија мора да га снабдева огромним количинама нездраве хране, пића, дроге и порнографије. И упркос свој пропаганди која подстиче људе да се разврстају у дуге родове, од којих је већина стерилна, неке жене можда ипак успеју да затрудне, одбију да абортирају и заправо рађају децу, спречавајући да се популација смањи брзо као база ресурса која се смањује. „Слушајте, жене затрудне сваки дан у Америци, и ово је прави проблем“, рекла је потпредседница Камала Харис. Упркос политички некоректном термину „жене“ – то јест утрошени мушкарци – њена порука је кристално јасна: њене суграђане Американце треба стерилисати и кастрирати као праве домаће животиње за које она мисли да јесу. Ваши кућни љубимци нису стерилисани, зар не сада; они су трансродни! Зар то не звучи много модерније?

Али шта ако цевоводи за нездраву храну, алкохол, дрогу и порнографију пресуше брже него што се становништво може смањити коришћењем ЛГБТ пропаганде и бесплатних и обилних абортуса? Онда би дошло време за план Б, где Американци могу да пуцају једни на друге користећи сво мало оружје које поседују. Комбинација планова А и Б је такође теоретски могућа, где се плаве, демократске државе држе умиреним и пацификованим, и у страху од црвених, републичких држава, где бесни грађански рат и лешеви затрпају путеве, док су, заузврат, црвене становници државе се смртно плаше да залутају на плаву територију из страха да ће им деца бити кастрирана и да им се одузме свето оружје. Али такву несигурну равнотежу може бити тешко успоставити, а далеко вероватнији сценарио је сценарио стабилног нереда, где олигархија уједињује своје највредније људске ресурсе у неколико добро брањених енклава, док дозвољава остатку становништва да подлегне међусобним сукобима .

Али ни план А, ни план Б не могу да се позабаве великим проблемом који се назире: како испунити (отказати, односно пре него испунити) обавезе савезне владе САД. Најважније су социјално осигурање, SSI, Medicare и одбрана. Отприлике половина америчких домаћинстава прима значајну финансијску помоћ од савезне владе, док је одбрана највећи социјални програм којем је свет икада присуствовао. Амерички савезни дуг је већ астрономски и износи отприлике половину светског БДП-а. Да је физички објекат, био би јасно видљив из свемира голим оком. И даље расте великим корацима, са прогнозама да ће буџетски дефицит за 2022. премашити 1 билион долара, што је пад са око 2 билиона долара у претходне две године, али је и даље запањујући износ.
Колико дуго ова финансијска фарса може да се настави, може се само нагађати, али пошто су све главне земље кредитори сада у трци да распродају своје дугове у САД, написано је очигледно на зиду. Како се ослободити двоструког терета страних кредитора и домаћих издржаваних лица? Овде би било најефикасније имати грађански рат који би отпустио Вашингтон, ДЦ и распустио савезну владу. Шта год да преостане локалне политичке структуре, одбацило би савезни дуг као тежак и потпуно бесмислен и одбило би да преузме федералну потрошњу на одбрану и програме социјалне подршке; Проблем решен!

Чини се да Џо Бајден већ размишља у овом правцу. У недавном говору у Филаделфији, рекао је: „За те храбре десничарске Американце... ако желите да се борите против земље, потребан вам је Ф-15. Треба ти нешто мало више од пиштоља." Да ли он, са својим сином Хантером, има неке Ф-15 које би хтели да продају тим храбрим десничарским Американцима? Имајте на уму да је поменуо Ф-15, а не Ф-35: он би желео да обезбеди древне, али ефикасне, борбено спремне авионе за извођење бомбардовања главног града САД, а не позлаћене, прожете бубама, никад сасвим спремне - за борбене лопове као што је Ф-35. Али пре него што Вашингтон буде спреман да буде скинут са политичке мапе, мора се десити нека велика пљачка, путем великог напада политичке корупције.

Украјина, која је годинама била лично игралиште Џоа и Хантера Бајдена, коришћена је као главни центар за прање новца. Од преко 10 милијарди долара колико је Бајденова администрација до сада потрошила на Украјину, врло мало је заправо стигло до Украјине; остатак је искоришћен за пуњење џепа или касе политичке кампање или неког другог права у САД. Од оружја које је стигло у Украјину, најмање трећину је кијевска хунта продала на међународном црном тржишту.

Чак и оружје које је стигло до фронта, страни плаћеници жустро размењују и шаљу у непознате делове. Његове делове који се филтрирају до трупа разнесу или узимају као трофеје од стране Руса који немилосрдно (мада веома споро и пажљиво) напредују. Током Специјалне операције, Руси су сакупили поприличну ризницу изузетно скупих, али прилично неефикасних, прекомпликованих и прилично крхких система наоружања који се не могу одржавати на терену и који су напустили Украјинци који су се повлачили.

Још један велики додатни приход дошао је од продаје већег дела стратешких резерви нафте Кини и другим страним земљама: 300 милиона од 700 милиона барела је сада продато, а СПР је сада на најнижем нивоу у последњих 40 година. . Ово је интересантан резултат, имајући у виду да је бонанза нафте из шкриљаца достигла врхунац 2019. године и да је бушење сада концентрисано у једном делу пермског басена, и да ће, с обзиром на веома високе стопе исцрпљивања, бити сведено на цурење у само 2 или 3 године. Иако су проверачи чињеница из лажних медијских кућа повикали да су фаулирани, каже се да су умешани субјекти повезани са Хантером Бајденом.

Наравно, никада нећемо сазнати све детаље јер је Хантер Бајден магија, јер је стављен далеко изнад закона: ако се извуче са педофилијом, дилањем дроге, превозом курви против државних граница и другим сличним злочинима, шта је онда мало (или много) криминала белог овратника између колега лопова? Да га не надмаши његов син, Бајден-Пере и остатак демократског естаблишмента изгледа да су спремни да украду изборе за Конгрес на најочигледнији и најочитији могући начин, чинећи немогућим да се и даље тврди да су САД и даље било каква врста демократија уопште. Када порука да је демократија мртва и да је Вашингтон јазбина лопова буде укуцана у свачије главе, пут ће бити очишћен за уводне салве Плана Б.

Али шта ако се ти „храбри, десничарски Американци" на које се чини да Бајден полаже своје наде не остваре и план Б нестане са цвиљењем уместо да крене са праском? Шта ако само седе у баровима и брбљају у своје пиво, а онда оду кући и полирају своје оружје? Па, немојте очекивати да ће вам помоћи Руси или Кинези! Могли би да избаце САД из беде - али неће. Руси су сви опскрбљени семенкама сунцокрета (њихов избор преко кокица); исто тако, Кинези су сложили доста чипса од пиринча. Они ће седети и гледати ову паневроазијску прославу Сцхаденфреуде, не мрднувши прстом да помогну.


 
by Dmitri Orlov for the Saker blog Komentari (111)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

omega68 omega68 10:21 09.09.2022

објашњење

Сцхаденфреуде ( / ˈ ʃ ɑː д ән ф р ɔɪ д ә / ; немачки: [ˈʃаːднˌфʁɔʏдә] ( слушај ) ; букв . 'штета-радост') је искуство задовољства или које долази од само-сатисфа учења сведочећи о невољама, неуспесима или понижењима других. То је позајмљена реч из немачког, без директног превода, настала у 18. веку.

сликарство
Повратак у манастир , Едуардо Замацоис и Забала , 1868. Слика приказује групу монаха како се смеју док се усамљени монах бори са магарцем .
Шаденфројд је откривен код деце од 24 месеца и може бити важна друштвена емоција која успоставља „ одбојност према неједнакости''
bene_geserit bene_geserit 22:46 09.09.2022

Re: објашњење

'штета-радост') је искуство задовољства или које долази од само-сатисфа учења сведочећи о невољама, неуспесима или понижењима других.

Jel ovo neki google translate, ko da je nogama pisano?
Fali bitan element, ti drugi u čijoj nevolji uživamo su uspešniji i bogatiji od nas tj. zavidimo im.

Ima ona lepa epizoda Boston Legal sa tom temom.
gedza.73 gedza.73 13:26 09.09.2022

Znači

Да би америчко становништво држало на одстојању, олигархија мора да га снабдева огромним количинама нездраве хране, пића, дроге и порнографије.

duboka država drži 320 miliona Amerikanaca (među kojima ogroman broj latinomaerikanaca, Evropljana, Azijata...) u pokornosti na GMO burgerima i drozi? I niko da se usprotivi?

Što se tiče pornografije naleteo sam na različite statistike. U SAD je negde oko 12, 13 procenata a u Rusiji između 11 % i 13 % (s tim što su se ogradili kako su sitraživanja ograničili na desktop računare ne i na mobilne uređaje)

Од оружја које је стигло у Украјину, најмање трећину је кијевска хунта продала на међународном црном тржишту.

Ukrajinci i Rusi su poznati po tome.


A ne samo prodaja oružja na crno. Pošto je Rusija izgleda tanka sa vojskom onda paradržavna vojska Vagner po zatvorima regrutuje kriinalce koji bi se u zamenu za pomilovanje borili na ruskoj strani u Ukrajini. Putinov oligarh Origožin (orden Heroj Rusije) sleti helikopterom u zatvor, njemu u čast postroje kriminalce, on im održi govor kako u Ukrajini nacisti ubijaju Ruse (što je posebno čudno imajući u vidu da vagnerovci koketiraju sa nacizmom), kaže kako im je jedini izlaz da ne umru u zatvoru da se bore sa njima.

Prednost imaju ruski kriminalci do 55 godine sa delima poput ubistvo u pokušaju, teške telesne povrede, oružane pljačke, razbojništva... Potpišu dva ugovora. Jedan je molba za prelatak u Federalnu kazneno popravnu ustanovu u Rostovu a drugi molba za pomilovanje koju upućuju predsedniku Putinu (koji mora da odobri pomilovanje tih kriminalaca)

Ti ljudi će se jednog dana naći slobodni u Rusiji

benedykt benedykt 14:14 09.09.2022

Re: Znači

gedza.73

A ne samo prodaja oružja na crno. Pošto je Rusija izgleda tanka sa vojskom onda paradržavna vojska Vagner po zatvorima regrutuje kriinalce koji bi se u zamenu za pomilovanje borili na ruskoj strani u Ukrajini. Putinov oligarh Origožin (orden Heroj Rusije) sleti helikopterom u zatvor, njemu u čast postroje kriminalce, on im održi govor kako u Ukrajini nacisti ubijaju Ruse (što je posebno čudno imajući u vidu da vagnerovci koketiraju sa nacizmom), kaže kako im je jedini izlaz da ne umru u zatvoru da se bore sa njima.

Prednost imaju ruski kriminalci do 55 godine sa delima poput ubistvo u pokušaju, teške telesne povrede, oružane pljačke, razbojništva... Potpišu dva ugovora. Jedan je molba za prelatak u Federalnu kazneno popravnu ustanovu u Rostovu a drugi molba za pomilovanje koju upućuju predsedniku Putinu (koji mora da odobri pomilovanje tih kriminalaca)

Ti ljudi će se jednog dana naći slobodni u Rusiji


Sam Prigožin je počeo kao najobičniji kriminalac u Piteru još za vreme SSSR tamo pre četrdeset godina. Obijala jajara i secikesa stanove, napadao žene na ulici davio ih pa im onda kada se onesveste skidao minđuše i čizme, sa nožem izbo nekog čoveka prilikom pokušaja krađe, pa je po presudi dobio 13 godina u vaspitno-radnoj koloniji visoke bezbednosti.
Međutim, neku deceniju posle je GRU shvatio da se u njemu krije ogroman potencijal, tako da svaki prljav posao za Putina odrađuje upravo Prigožin. Od one sada već legendarne farme trolova u Piteru, za koju su ovi Vučićevi što pišu komentare po svim medijima samo mala i neiskusna deca, preko tog Vagnera koji vodi tu bandu propaliteta i kriminalaca gde god da Rusiji treba, pa do ovog sada sa kriminalcima, što inače nije počelo tek juče već je godinama ustaljena praksa. Najgori mogući manijaci i višestruke ubice se izvade iz zatvora i pruži im se šansa da pokažu svoj ”talenat” na ratištu…

srdjan.pajic srdjan.pajic 14:46 09.09.2022

Re: Znači

Prednost imaju ruski kriminalci do 55 godine sa delima poput ubistvo u pokušaju, teške telesne povrede, oružane pljačke, razbojništva... Potpišu dva ugovora. Jedan je molba za prelatak u Federalnu kazneno popravnu ustanovu u Rostovu a drugi molba za pomilovanje koju upućuju predsedniku Putinu (koji mora da odobri pomilovanje tih kriminalaca)


Pa gledali ljudi:(a i neće vala kokoške same da se kradu, televizori i bela tehnika sami da da se odnose, traktori sa priključnim mašinama pogotovu, i za to trebaju stručnjaci patriote).

Nego, gedžo, niko da zakuka ovda, zglajzno Kadirov, ako sam dobro razumeo? Doduše primetio sam da nema vcucka na blogu od tada, da li tuguje i očajava u samoći, možda piše pisma podrške drugu Kadirovu i Ahmetu Sili. Vcucko, tu smo, tvoji blogo drugovi, vrati se, isplači se na ramenu. Ako treba evo ja ću da se zauzmem i kod tess za tvoj slučaj, da bude malo nežnija, bar sad dok si u ovako delikatnoj i ranjivoj situaciji.gedza.73 gedza.73 17:06 09.09.2022

Re: Znači

Obijala jajara i secikesa stanove, napadao žene na ulici davio ih pa im onda kada se onesveste skidao minđuše i čizme, sa nožem izbo nekog čoveka prilikom pokušaja krađe, pa je po presudi dobio 13 godina u vaspitno-radnoj koloniji visoke bezbednosti.

Umro sam od smeha kad sam pročitao obrazloženje presude da se Prigožin između ostalog osuđuje zbog toga što je iz kuće ukrao tepih i 'jamboliju' za volan

I onda naši za vojsku kojoj komanduje takav kokošar kažu da je patriJotska.
gedza.73 gedza.73 17:20 09.09.2022

Re: Znači

Nego, gedžo, niko da zakuka ovda, zglajzno Kadirov, ako sam dobro razumeo?

Il je zglajznuo ili su ga po starom, dobrom ruskom običaju 'hitnuli' kroz prozor ili je drug Kadirov pravilno procenio situaciju pa počeo na vreme da radi kako bi spremno dočekao ono što će se desiti Rusiji za godinu, dve, tri i podigao Treći čečenski ustanak protiv ruskih okupantov.

Dal bre treba da se plašimo ovog smaka sveta koji prognoziraju? Prvi koji sam zapamtio je bio 1984. a najgori je bio totalni smak 2012. Njega smo jedva preživeli.

Sad se jedino lomim kojoj struji da poverujem. Struji koja je podržavala Staljina pa onog mučnog Jazova koji se na kraju sakrio ispod kreveta čekajući da sve prođe samo od sebe pa sad Putina, odnosno struji koja je prognoznirala da ove godine kreću masovna umiranja pa će Rusi bez iakvog otpora da ušetaju u desetkovane evropske gradove... da ne pominjem prognozu oko evroazijske rublje - juana (iako su Kinezi navodno odbili da priznaju platne kartice izdate u Rusiji čime su zabili nož u leđa Rusiji i zadali bol našim Baba Vangama) ili ovoj drugoj koja kaže da je autoritativna Rusija upropastila i ono malo dobrog glasa što je imala (ove nove generacije bar naredne tri decenije o Rusiji će da imaju loš stav)

U stvari vin vin situacija bi bila sledeća. Mi omogućimo ulaz Rusima (a ima ih i gledaju ove Srbe koji se odučevljavaju Putinom i Z politikom kao debile) koji se ne slažu sa Putinom i politikom koju on vodi a izvezemo Srbe koji znaju kako će RUsij u narednih par godina da bude top destinacija za život.

Svi srećni i zadovoljni.

softelectronics_e softelectronics_e 19:40 09.09.2022

Re: Znači

srdjan.pajic
Prednost imaju ruski kriminalci do 55 godine sa delima poput ubistvo u pokušaju, teške telesne povrede, oružane pljačke, razbojništva... Potpišu dva ugovora. Jedan je molba za prelatak u Federalnu kazneno popravnu ustanovu u Rostovu a drugi molba za pomilovanje koju upućuju predsedniku Putinu (koji mora da odobri pomilovanje tih kriminalaca)


Pa gledali ljudi:(a i neće vala kokoške same da se kradu, televizori i bela tehnika sami da da se odnose, traktori sa priključnim mašinama pogotovu, i za to trebaju stručnjaci patriote).

Nego, gedžo, niko da zakuka ovda, zglajzno Kadirov, ako sam dobro razumeo? Doduše primetio sam da nema vcucka na blogu od tada, da li tuguje i očajava u samoći, možda piše pisma podrške drugu Kadirovu i Ahmetu Sili. Vcucko, tu smo, tvoji blogo drugovi, vrati se, isplači se na ramenu. Ako treba evo ja ću da se zauzmem i kod tess za tvoj slučaj, da bude malo nežnija, bar sad dok si u ovako delikatnoj i ranjivoj situaciji.
'12 žigosanih' sam gledao bar 12 puta.
Ako ne i svih 2 x 12 puta.
Znaju braća Ameri da naprave film.
Nije ni čudo da glupsoni progutaju svako njihovo 'govno'.
Sila su propagandna neviđena.

docsumann docsumann 20:03 09.09.2022

Re: Znači

Sila su propagandna neviđena.


vcucko vcucko 20:27 09.09.2022

Re: Znači

srdjan.pajic
Prednost imaju ruski kriminalci do 55 godine sa delima poput ubistvo u pokušaju, teške telesne povrede, oružane pljačke, razbojništva... Potpišu dva ugovora. Jedan je molba za prelatak u Federalnu kazneno popravnu ustanovu u Rostovu a drugi molba za pomilovanje koju upućuju predsedniku Putinu (koji mora da odobri pomilovanje tih kriminalaca)


Pa gledali ljudi:

(a i neće vala kokoške same da se kradu, televizori i bela tehnika sami da da se odnose, traktori sa priključnim mašinama pogotovu, i za to trebaju stručnjaci patriote).

Nego, gedžo, niko da zakuka ovda, zglajzno Kadirov, ako sam dobro razumeo? Doduše primetio sam da nema vcucka na blogu od tada, da li tuguje i očajava u samoći, možda piše pisma podrške drugu Kadirovu i Ahmetu Sili. Vcucko, tu smo, tvoji blogo drugovi, vrati se, isplači se na ramenu. Ako treba evo ja ću da se zauzmem i kod tess za tvoj slučaj, da bude malo nežnija, bar sad dok si u ovako delikatnoj i ranjivoj situaciji.


Ramzan, don, ima sad pametnija posla, don.
Rekoh li ja, don, da je Ramzan, don, jak kandidat, don, da zameni Putka, don. A vi se smejali, don, šta zna vcucko, don.
Pa kad Remzi, don, zasedne u Kremlj, don. Pa vas on, don, pozove na crveni telefon, don. A ne metiljavi Putko, don. Koji ne zna, don, je li krenuo u svetski rat, don, ili u šoping sa Alinom, don.

Nego, u čemu je tajna tvoje opčinjenosti belom tehnikom? Više ne možeš post napisati bez bele tehnike. Sve OK, siromašno detinjstvo u pasivnom kraju, padinjak, ali pretera ga s tim. Kontraproduktivno.
srdjan.pajic srdjan.pajic 02:20 10.09.2022

Re: Znači

Ramzan, don, ima sad pametnija posla, don.
Rekoh li ja, don, da je Ramzan, don, jak kandidat, don, da zameni Putka, don. A vi se smejali, don, šta zna vcucko, don.
Pa kad Remzi, don, zasedne u Kremlj, don. Pa vas on, don, pozove na crveni telefon, don. A ne metiljavi Putko, don. Koji ne zna, don, je li krenuo u svetski rat, don, ili u šoping sa Alinom, don.
Vcucko, jel tebi dobro, čoveče? Mislim, ispuštaš neke neartikulisane zvukove, a ni misli i rečenice ti nisu baš koherentne. Izleda da te oštetila ovn naša teslana.


Nego, u čemu je tajna tvoje opčinjenosti belom tehnikom? Više ne možeš post napisati bez bele tehnike. Sve OK, siromašno detinjstvo u pasivnom kraju, padinjak, ali pretera ga s tim. Kontraproduktivno.


Pa to tačno ilustruje karakter i ciljeve tog rata, baš kao i u ono naše vreme što su ovi naši išli preko Drine da prave Velilku Srbiju, s punim ustima nacionalističkog trabunjanja, pa prdnuli u čabar, ali su usput opelješili šta su mogli, to vukli u Srbiju i prodavali na buvljaku ili davali šurnjajama i snajama. Mislim, nije da sam od Rusa očekivao nešto bolje od toga.
gvozden1 gvozden1 08:34 10.09.2022

Re: Znači

Pa to tačno ilustruje karakter i ciljeve tog rata, baš kao i u ono naše vreme što su ovi naši išli preko Drine da prave Velilku Srbiju, s punim ustima nacionalističkog trabunjanja, pa prdnuli u čabar, ali su usput opelješili šta su mogli, to vukli u Srbiju i prodavali na buvljaku ili davali šurnjajama i snajama. Mislim, nije da sam od Rusa očekivao nešto bolje od toga.

E kako poltronstvo može od čoveka da napravi slinu.

Rusi i Srbi lopovi, kradu, a Hrvati muslimani, ukrajinci, svi za koje Amerika kaže da su dobri, e oni ne kradu, oni su plemeniti i odvažni.

Zar te nije sramota samog sebe od tolikog poltronisanja jbt?

Kako možeš da se pogledaš u ogledalo?

Razumem, žena, posao, pare, al bre Srbin si jebote, ne moraš baš toliko da se ponižavaš da bi im se dodvorio.

Nisu valjda baš toliki skotovi da od tebe traže da se odrekneš i pislednje trunke samopoštivanja.
omega68 omega68 09:35 10.09.2022

Re: Znači

Ма он је стари махер долазио на кварно, да се јенкији не сете, да обезбеди одступницу кад пусти низ воду нову отаџбину као што је једном стару.Плачу србске њиве и виногради за повратницима који су једном купили ,,карту у једном правцу"
gedza.73 gedza.73 10:39 10.09.2022

Re: Znači

srdjan.pajic
Vcucko, jel tebi dobro, čoveče?

Pokvario se. Po prognozama rusofanatika ruska vojska je već trebala da bude na Đerdapu a da je Ukrajinu, Moldaviju i Rumuniju okupirala pre par meseci.
Sad se uzdaju u Kadirova da povrati sjaj ruskog carstva.
vcucko vcucko 11:09 10.09.2022

Re: Znači

gvozden1

Nisu valjda baš toliki skotovi da od tebe traže da se odrekneš i pislednje trunke samopoštivanja.

Jesu.
vcucko vcucko 11:10 10.09.2022

Re: Znači

gedza.73
srdjan.pajic
Vcucko, jel tebi dobro, čoveče?

Pokvario se. Po prognozama rusofanatika ruska vojska je već trebala da bude na Đerdapu a da je Ukrajinu, Moldaviju i Rumuniju okupirala pre par meseci.
Sad se uzdaju u Kadirova da povrati sjaj ruskog carstva.

Ti si se pokvario odavno i vrtiš jedno te isto dan i noć.
Kako ti ne dosadi?!
gedza.73 gedza.73 11:13 10.09.2022

Re: Znači

Ti si se pokvario odavno i vrtiš jedno te isto dan i noć.

Misliš da i ja držim stranu ruskim balijama? Neće da može
shmoo shmoo 11:22 10.09.2022

Re: Znači

gedza.73
Ti si se pokvario odavno i vrtiš jedno te isto dan i noć.

Misliš da i ja držim stranu ruskim balijama? Neće da može
'Ајмо сада, Геџо, мало о Косову и Русима.

Ниси одавно.

А увек идеш по том обрасцу, када год се помену Русија и Украјина.

Немој сада да нас разочараваш.

Ниси ми одговорио на оно питање.

Где иде млеко које ти помузеш од својих крава?

Ко то већ 15 година држи монопол на производњу и продају млека у Србији? И убире кајмак. Пардон, профит.

Руси?У Србији Руси држе енергију. Храну држе Британци и остали. Образовање држе такође Немци и остали. Председник Привредне коморе Србије ти је дугогодишњи бивши портпарол немачке амбасаде у Србији. (Кажу и да је и српски пасош добио тек пошто је постао председник Привредне коморе Србије. Пре тога био страни држављанин у Србији.)


Али нема везе, Вучић је ионако изјавио да ће саопштити имена крава које данас дају мало млека па ћемо онда знати ко је главни кривац за несташицу млека на тржишту Србије, односно за распродају два најважнија стратешка ресурса Србије - хране и енергије.

Краве су криве, мој Геџо, краве.

gedza.73 gedza.73 17:31 10.09.2022

Re: Znači

Ниси ми одговорио на оно питање.

Где иде млеко које ти помузеш од својих крава?

Sigurno sam ga preskočio. Moji su raskinuli sa stočarstvom (a i kad su imali bila je jednina) još krajem prošlog veka. Nisam ni znao za nestašicu mleka niti me na bilo koji način dotiče
Ко то већ 15 година држи монопол на производњу и продају млека у Србији? И убире кајмак. Пардон, профит.

Taso, imaš države koje su potpisale drugačije ugovore sa administracijom EU i zaštitile svoju proizvodnju. Jel' ti stvarno misliš kako će druga strana da brine o tvojim interesima samo zato što si ti glup?
'Ајмо сада, Геџо, мало о Косову и Русима.

Kad vidim onog Mlađana Đorđevića za Ruse mi trne taman toliko koliko i za Kosovo. Više se brinem što ludaci (a ima ih i među tvojim kolegama) usmeravaju decu na autokratsku, Putinovu vodenicu.

A ovaj YT klip što si postavio? Pa to Rusija Srbiji radi od I srpskog ustanka svaki jebeni put. Samo budale mogu da se uzdaju u njih.
srdjan.pajic srdjan.pajic 00:02 11.09.2022

Re: Znači

ako možeš da se pogledaš u ogledalo?

Razumem, žena, posao, pare, al bre Srbin si jebote, ne moraš baš toliko da se ponižavaš da bi im se dodvorio.

Nisu valjda baš toliki skotovi da od tebe traže da se odrekneš i pislednje trunke samopoštivanja.


Huči, već si malo dosadan sa forsiranjem ove besmislene teorije kojom dokazuješ jedino to da nacionalizam i šovinizam pojedu čoveku mozak, ako ga je uopšte imao. Već sam ti više puta strpljivo pojasnio da ja jesam slučajno Srbin, i to loš, ali ovo sve što sam napisao mislim i pričam još od devedesetih godina, prosto jer sam bio tu, video svojim očima i pamtim, dakle, bar deceniju i po pre nego što sam postao prizetko. A vreme koje je u međuvremenu proteklo nije donelo apsolutno ništa što bi me razuverilo, niti je to moguće.

Isto sve mislim i za tvoje kolege nacoše među Hrvatima i Muslimanima, i to sam ti isto mnogo puta rekao, ne pravim tu nikakvu razlku, ali me oni uglavnom manje zanimaju od ovih naših sileždija i nacionalizmom zadojenih budala, zbog čijih nedela smo ušli u noviju istoriju u ne baš najsjajnijem svetlu. Kao što ni Rusi neće bolje proći, jelte.
softelectronics_e softelectronics_e 06:34 11.09.2022

Re: Znači

srdjan.pajic
ako možeš da se pogledaš u ogledalo?

Razumem, žena, posao, pare, al bre Srbin si jebote, ne moraš baš toliko da se ponižavaš da bi im se dodvorio.

Nisu valjda baš toliki skotovi da od tebe traže da se odrekneš i pislednje trunke samopoštivanja.


Huči, već si malo dosadan sa forsiranjem ove besmislene teorije kojom dokazuješ jedino to da nacionalizam i šovinizam pojedu čoveku mozak, ako ga je uopšte imao. Već sam ti više puta strpljivo pojasnio da ja jesam slučajno Srbin, i to loš, ali ovo sve što sam napisao mislim i pričam još od devedesetih godina, prosto jer sam bio tu, video svojim očima i pamtim, dakle, bar deceniju i po pre nego što sam postao prizetko. A vreme koje je u međuvremenu proteklo nije donelo apsolutno ništa što bi me razuverilo, niti je to moguće.

Isto sve mislim i za tvoje kolege nacoše među Hrvatima i Muslimanima, i to sam ti isto mnogo puta rekao, ne pravim tu nikakvu razlku, ali me oni uglavnom manje zanimaju od ovih naših sileždija i nacionalizmom zadojenih budala, zbog čijih nedela smo ušli u noviju istoriju u ne baš najsjajnijem svetlu. Kao što ni Rusi neće bolje proći, jelte.

Srbin je mio, makar i loš bio!
Nije lako biti Srbin!
Bio dobar ili loš.
mlatisa mlatisa 07:10 11.09.2022

Re: Znači

shmoo


Краве су криве, мој Геџо, краве.Она је криваУосталом, Асанжа треба ослободити!

gvozden1 gvozden1 07:37 11.09.2022

Re: Znači


Isto sve mislim i za tvoje kolege nacoše među Hrvatima i Muslimanima, i to sam ti isto mnogo puta rekao,

Jesi, jesi, ali nikad ovako

Mislim, nije da sam od Rusa očekivao nešto bolje od toga.


Kad napišeš nešto slično za Hrvate, Armature, muslimane, ukrajince......javi mi.

Ali nećeš, ne smeš, to je rezervisano samo za Srbe i Ruse
shmoo shmoo 07:59 11.09.2022

Re: Znači

gedza.73

Taso, imaš države koje su potpisale drugačije ugovore sa administracijom EU i zaštitile svoju proizvodnju. Jel' ti stvarno misliš kako će druga strana da brine o tvojim interesima samo zato što si ti glup?Да, глуп сам зато што трпим ове кретене које смо довели на власт после 5. октобра 2000. и који нас и данас јашу.

Британски инвестициони фондови су преузели српски млекарски сектор још пре 15 година, у време Бориса Тадића и осталих "демократа", петооктобараца.

А чији су избор били ти кретени?

Само мој избор? Или и твој избор?

Ако сам глуп, а јесам, ниси ни ти ништа паметнији, право да ти кажем.

A nisam ni znao za nestašicu mleka niti me na bilo koji način dotiče


А немаш краве? Не пијете млеко у кући?

Па да, као и сви Срби. У се, на се и пода се.

Па кад загусти, опет ћу ја морати за мало хране да ти дајем тепихе, лустере, књиге итд. из моје куће као и ономад 1941-1945.

Ал' шта те боли патка, не дотиче те се.

Хвала колеЗи за сличицу:


И то је тај Запад, Геџо, који је теби бољи од свега другога на овом свету.

Па уживај у њему док ти клинци не буду за шаку пиринча почели да раде на тој земљи која више неће бити у власништву твоје породице.'Ај сад опет мало о Косову.

Ниси одавно.

Milan Novković Milan Novković 08:54 11.09.2022

Re: Znači

shmoo
...
Хвала колеЗи за сличицу:
...

Vama je verovatno stari fazon, al pošto ja "operišem" po vrlo zapadnoj Srpskoj nedođiji tek sam ga nedavno čuo od drugarica iz gimnazije na viber nam grupi (većinu masažera koristim, iako se borim ko lav i opirem da instaliram Telegram, Microsoft-sve sam iznabadao glavom i uglavnom je isključeno, a Fecebook sam do poslednjeg bita pokosio sa mašina):


Drugar'ca A: Ugojila sam se!
B: Ne krećeš se dovoljno?!
A: Ma ne, na antidepresantima sam!
B: Koje koristiš?
A: Milka 100g

shmoo shmoo 09:09 11.09.2022

Re: Znači

Milan Novković

Drugar'ca A: Ugojila sam se!
B: Ne krećeš se dovoljno?!
A: Ma ne, na antidepresantima sam!
B: Koje koristiš?
A: Milka 100gЕ, да.

Знам много њих који користе тај антидепресив.

Не знам како ти гледаш на то (слаткиши), знам да вам у фамилији то баш иде од руке*, али мене ипак највише развесели десет с луком или нека прасећина.

К'о Чарлија качамак поплашен сланиницом.

__________________________________________________________________________


* - На заједничким ђачким екскурзијама то је изгледало отприлике овако за време оброка по хотелима:

Ја њој одмах проследим мој колач, слаткиш који год да добијемо за десерт, она мени одмах своју шницлу.

Зато се и данас лепо дружимо и дописујемо иако је она у пензији.Milan Novković Milan Novković 09:14 11.09.2022

Re: Znači

shmoo
Milan Novković

Drugar'ca A: Ugojila sam se!
B: Ne krećeš se dovoljno?!
A: Ma ne, na antidepresantima sam!
B: Koje koristiš?
A: Milka 100gЕ, да.

Знам много њих који користе тај антидепресив.

Не знам како ти гледаш на то (слаткиши), знам да вам у фамилији то баш иде од руке*, али мене ипак највише развесели десет с луком или нека прасећина.

К'о Чарлија качамак поплашен сланиницом.

__________________________________________________________________________


* - На заједничким ђачким екскурзијама то је изгледало отприлике овако за време оброка по хотелима:

Ја њој одмах проследим мој колач, слаткиш који год да добијемо за десерт, она мени одмах своју шницлу.

Зато се и данас лепо дружимо и дописујемо иако је она у пензији.
Slatkiši: Sin i ja crni pojas deseti dan. Žena nešto drobi na tu temu, al mi je samo gledamo uz smešak, klimamo glavom i ignorišemo

Ćevapi: Slično, samo jedino ja imam crni pojas deseti dan ovde
shmoo shmoo 09:15 11.09.2022

Re: Znači

Milan Novković

Slatkiši: Sin i ja crni pojas deseti dan.Тачно сам знао!

Не може се побећи од генетике.

gedza.73 gedza.73 10:27 11.09.2022

Re: Znači

shmoo
А немаш краве? Не пијете млеко у кући?
Па да, као и сви Срби. У се, на се и пода се.

Sad si me bacio u rebus a nemam dovoljno informacija.
Jel' ti imaš kravu koja neće da daje mleko ili nemaš ni kravu ni mleko ili hoćeš da ja imam kravu kako bi ti imao mleko?
Sad onako naslepo nabadam pa da ti dam par saveta. Možeš da se preseliš iz Beograda u neko selo čime bi pomogao decentralizaciju a i krave bi ti bile bliže. Ili možeš da platiš troškove transporta plus gubljenje vremena plus bakšiš proizvođaču da ti doveze mleko na kućnu adresu.

Možeš da kupiš manji kamion i kupuješ od proizvođača mleko po višoj ceni od britanskih investicionih fondova (na taj način štitiš srpske nacionalne interese i čuvaš srpsku proizvodnju hrane) a onda da ga distribuiraš po gradu.

Ili da ustanete vi zemaljsko roblje pogođeno nestašicom mleka, kupite njive u okolini Beograda i sami organizujete celu proizvodnju u zinat svetskim globalnim korporacijama.

'Ај сад опет мало о Косову.
Ниси одавно.

Ovo isto kao i sa kravama. Ako se ne varam i krave i Kosovo si ti uveo u temu.
Па уживај у њему док ти клинци не буду за шаку пиринча почели да раде на тој земљи која више неће бити у власништву твоје породице.

Nisam ni ovo najbolje razumeo. Taso, od poljoprivrede imam tri višnje, tri trešnje, pet (ili šest) jabuka, pet (ili isto šest) krušaka, jednu baštu, periodično 20 pilića (da se ne kljukamo steroidima i antibioticima) i svinju u klasi (iz istog razloga).

Tako da ne moraš da se brineš za moju decu nego rešavaj tvoj problem mleka i što ste vi veliki Srbi ostavili u Srbiji u parlogu preko 500 000 hektara zemlje.
gedza.73 gedza.73 10:39 11.09.2022

Re: Znači

И то је тај Запад, Геџо, који је теби бољи од свега другога на овом свету.

Nisam rekao da je bolji... u stvari jeste bolji i sistemski je uređeniji od konkurencije (poput Rusije, Belorusije i Severne Koreje). Da na Zapadu postoji neka institucionalna zaštita u kojoj možeš da ostvariš svoja prava.
Mi takav sistem predugo ne uspevamo da napravimo i samo zahvaljujući pritisku sa Zapada su se neke promene desile.
А чији су избор били ти кретени?

Moj. Opet bih uradio sve isto pa iako su svašta upropastili, svašta razjebali ipak su milion puta bolja opcija od Miloševičevih devedesetih.
Па кад загусти, опет ћу ја морати за мало хране да ти дајем тепихе, лустере, књиге итд. из моје куће као и ономад 1941-1945.

Ал' шта те боли патка, не дотиче те се.

Gde ti ode. Zar nije tako bilo devedesetih? I mašiš metu. Ali baš mašiš. Ja da me boli patka bih baš podržavao vašu stranu. Bio za Putina, podržavao rusku agresiju, ponavljao komunističke floskule iz devedesetih o skoroj propasti Zapad koji je dekadentatn i burožaski, pričao kako će nam pokradu hranu i decu...

Jer bi takvom politikom sami sebe izolovali pa bi' baš ja mogao da vam kupujem pokućstvo za dažbe. Ne zato što sam ja nešto pametan nego zato što ste vi mnogo glupi.
softelectronics_e softelectronics_e 12:02 11.09.2022

Re: Znači

gedza.73
shmoo
А немаш краве? Не пијете млеко у кући?
Па да, као и сви Срби. У се, на се и пода се.

Sad si me bacio u rebus a nemam dovoljno informacija.
Jel' ti imaš kravu koja neće da daje mleko ili nemaš ni kravu ni mleko ili hoćeš da ja imam kravu kako bi ti imao mleko?
...

Gedžo, nisi se meni obratio, no svejedno.
Pa da se i ja autujem, kako bi se to u ovo moderno, polu-pedersko vreme, reklo - i ja sam za to da ti imaš kravu, odnosno, više njih, kako bih ja imao mleko.
Da se ti bakćeš kravama gazeći po njihovim govnima u štalama, a ja, lepo, kako i dolikuje, na stolu da imam belo mleko - ako može za jedno 13 do 15 dinareva.
shmoo shmoo 12:11 11.09.2022

Re: Znači

gedza.73

Ako se ne varam i krave i Kosovo si ti uveo u temu.Ех, немој сада да спинујеш.

Када год смо ти и ја причали о Русији и Украјини у последњих 6 месеци, ти си као тему подметао Косово.

А сада мене оптужујеш за то.

Нот најс.

Možeš da se preseliš iz Beograda u neko selo čime bi pomogao decentralizaciju a i krave bi ti bile bliže.Мислим да ту ипак имају предност ови који већ поседују неку земљу у власништву у неком селу поред некретнина у градовима.

Нажалост, најпре моју жалост, моја породица већ неких 150 година нема у власништву никакве обрадиве површине него само некретнине по градовима у Србији.

Да немамо у власништву те некретнине по градовима, били бисмо класични лумпенпролетаријат по Марксу, за разлику од ових што су једном ногом у граду, а другом још увек на селу, а што се тако брижљиво неговало од 1945. на овамо.

Ili da ustanete vi zemaljsko roblje pogođeno nestašicom mleka, kupite njive u okolini Beograda i sami organizujete celu proizvodnju u zinat svetskim globalnim korporacijama.И да се организујемо у пољопривредне задруге?

Као некада што се у Србији радило?

(А на то чак ни титићи нису били гадљиви.)

Одлична идеја.

Само, кажем, то морају да покрену ови који још увек имају неке обрадиве површине у Србији у власништву поред некретнина које поседују у градовима.

Не бих ја да ризикујем да продам ово једино што имам, некретнину у граду у којој живим, да бих куповао земљу.

Лакше је то онима који земљу већ поседују.

Tako da ne moraš da se brineš za moju decu


Да сам једно 30 година млађи, погодио би ме у центар.

А овако, одавно не бринем ни за чију децу.

Имају та деца своје родитеље, па нека они брину о њима.

shmoo shmoo 12:20 11.09.2022

Re: Znači

softelectronics_e

Gedžo, nisi se meni obratio, no svejedno.
Pa da se i ja autujem, kako bi se to u ovo moderno, polu-pedersko vreme, reklo - i ja sam za to da ti imaš kravu, odnosno, više njih, kako bih ja imao mleko.
Da se ti bakćeš kravama gazeći po njihovim govnima u štalama, a ja, lepo, kako i dolikuje, na stolu da imam belo mleko - ako može za jedno 13 do 15 dinareva.Јебига, ја у граду не могу да држим козе и краве у стану.

Геџа у сеоском домаћинству може.

Последњи пут када сам био присутан (село Сепци), узимали су козје млеко и сипали у те камиончиће које Геџа помиње, а мом другару за литар давали 19 динара.

Козје млеко је у том тренутку у продавницама коштало преко 200 динара.

Зато Геџа и остали који гацају по балеги и бакћу се кравама и козама не треба да буду љути на тебе и на мене него на ову власт, петооктобарску, коју још увек тако здушно подржавају и треба њих да питају где је та разлика између 19 динара и 200 динара.

А не да то питају тебе и мене.

Ми својих 200 динара уредно дамо за литар козјег млека у продавницама.

shmoo shmoo 12:26 11.09.2022

Re: Znači

gedza.73

Nisam rekao da je bolji... u stvari jeste bolji i sistemski je uređeniji od konkurencije (poput Rusije, Belorusije i Severne Koreje).А нешто између та два?

Узмеш само оно најбоље и од једног и од другог, а не да се узме све само од једног, па добијеш и упакована говна у шареним папирима која иду заједно са тим "све"?

Moj. Opet bih uradio sve isto pa iako su svašta upropastili, svašta razjebali ipak su milion puta bolja opcija od Miloševičevih devedesetih.


Е, видиш, те промене које ти помињеш, до њих ће доћи када више не будемо бирали између два лоша.

Ne zato što sam ja nešto pametan nego zato što ste vi mnogo glupi.Рекох ти већ, мислим да нам је глупост заједничка. И у истом степену показана.

Чим смо бирали између два лоша (два олоша), па сад трпимо оволико дуго ово што трпимо.

И то све демократски. Да се Власи не досете.

Gde ti ode.Можемо и ти и ја да идемо где год хоћемо.

Србија је слободна земља.

За сад.

Или за САД, што би рекао Соло.


П.С. - Геџо, а је л' ти гласаш за Вучића и СНС?

Ено, они се залажу за улазак Србије у ЕУ и НАТО. (И то са мање од 30% гласова које имају од укупног бирачког тела у Србији.)

Исто као и ти.

Па к'о велим... Мора да си ти њихов сигуран глас на изборима у Србији.

То је власт која сасвим одговара овим твојим идејама како би Србија требало да се постави у међународним односима.

nikvet pn nikvet pn 12:30 11.09.2022

Re: Znači

gedza.73

veliki Srbi ostavili u Srbiji u parlogu preko 500 000 hektara zemlje.


Што је трагедија економска, демографска, државна, национална, урбанистичка, еколошка... Не, важнија је прц-парада.
shmoo shmoo 12:53 11.09.2022

Re: Znači

nikvet pn
gedza.73

veliki Srbi ostavili u Srbiji u parlogu preko 500 000 hektara zemlje.


Што је трагедија економска, демографска, државна, национална, урбанистичка, еколошка... Не, важнија је прц-парада.Знам да ме сматраш најобичнијим простаком, вулгарним примитивцем. И у праву си.

Зато ти се овде и не обраћам директно, него само коментаришем написано.

Не дај боже да се само они у Србији прцају.

То би тек била истинска демографска катастрофа Срба и Србије.

nikvet pn nikvet pn 13:08 11.09.2022

Re: Znači

О не Тасо, ништа лично, ни изокола. Коме лично имам шта директно се и обратим (Будимац, Чарли...) али то је много ретко. Само појаве и поступке коментаришем а зла жена сама се јави.
mlatisa mlatisa 13:38 11.09.2022

Re: Znači

shmoo

Да, глуп сам зато што трпим ове кретене које смо довели на власт после 5. октобра 2000. и који нас и данас јашу.


Ја бих рекао да суштински није дошло до промене власти.

Поред тога, млека није било ни за време Милошевића. Ја се врло добро сећам редова од раног јутра испред оближње продавнице.
Морам да признам да се бонова за млеко не сећам, што не значи да их није било.
shmoo shmoo 13:45 11.09.2022

Re: Znači

nikvet pn

О не Тасо, ништа лично, ни изокола.Знам, знам, нисам тако ни схватио.

Него си једном прокоментарисао један мој коментар да је био простачки примитиван.

А јесте. Био си у праву. Нема шта да поричем.

а зла жена сама се јави.


Ето на пример ја.Шалим се, шалим се...

Само сам се надовезао на твој коментар о прц паради као да нам је то највећа брига у Србији.

А видим по српским школама у каквој смо катастрофалној демографској ситуацији.

Додуше, не искачемо ништа од опште слике на Балкану:BYE-BYE, BALKANS: A REGION IN CRITICAL DEMOGRAPHIC DECLINE (ЛИНК)Али не морамо баш да се гурамо да и ту узимамо прво место.


Ову песму ми је својевремено Геџа открио, а Геџи његов син.А сада такву ситуацију имамо и у великим градовима, не само у селима.

Видим то по школама у Београду.

Пре 20 година имали смо око 90 000 деце у једној генерацији у Србији (знам то по завршном испиту на крају основне школе).

Сада имамо око 60 000 деце у једној генерацији.


shmoo shmoo 13:59 11.09.2022

Re: Znači

mlatisa
shmoo

Да, глуп сам зато што трпим ове кретене које смо довели на власт после 5. октобра 2000. и који нас и данас јашу.


Ја бих рекао да суштински није дошло до промене власти.
Није.

Него Геџа не верује у то.

А све је исто, само Њега нема. (Њега = Тито, Милошевић, Ђинђић и пост брабоњци на власти)

Ја Геџи лепо кажем да смо ми у НАТО још од 1952. И запад смо за све ове источно од нас већ вековима.

Ево, чим Вучић призна Косово, ући ћемо и у ЕУ.

А Геџа запео, хоће на Запад, па хоће у НАТО, па у ЕУ.

А ми практично већ јесмо у свему томе.

Можда нисмо формално, али практично јесмо.

Погледај само како амбасадори са Запада кроје сваку владу Србије и све ти онда буде јасно.

(Мени су се Немци у Министарству просвете Србије стварно смучили. Две деценије их већ гледам како прописују шта се сме а шта се не сме у српској просвети. Пази, не држава Србија, него Немци у Министарству просвете Србије.)

А Руси се ту сада утрпали као поруб у буљи, па Геџа не може да их гледа.

То је проблем.

Па јбг, мора мало и Кристина да свира клавир у биоскопу, не може само тон филмови са Запада да се пуштају.

А Геџа никако то да схвати.

И још приде мисли да ја навијам за Путина.

mlatisa mlatisa 14:40 11.09.2022

Re: Znači

Ја Геџи лепо кажем да смо ми у НАТО још од 1952. И запад смо за све ове источно од нас већ вековима.

Још раније. Историјско НЕ 1948 је један од првих знакова. Том приликом је отежана помоћ грчким партизанима што нису добро прихватили у Русији. Између осталог, то и говори колико се може веровати договорима са "западом".
shmoo shmoo 15:13 11.09.2022

Re: Znači

mlatisa
Ја Геџи лепо кажем да смо ми у НАТО још од 1952. И запад смо за све ове источно од нас већ вековима.

Још раније. Историјско НЕ 1948 је један од првих знакова. Том приликом је отежана помоћ грчким партизанима што нису добро прихватили у Русији. Између осталог, то и говори колико се може веровати договорима са "западом".


gedza.73 gedza.73 08:34 12.09.2022

Re: Znači

mlatisa
Још раније. Историјско НЕ 1948 је један од првих знакова. Том приликом је отежана помоћ грчким партизанима што нису добро прихватили у Русији. Између осталог, то и говори колико се може веровати договорима са "западом"

Priča nije binarna kako si je opisao. Da ne ulazimo što je Tito u sefu držao nešto numizmatike, dragulja i zlata za brzo bekstvo, što im je jedan od rezervnih položaja bio Oplenac i što su komunisti znali kako se razračunavaju među sobom SFRJ jeste iz straha kako od ruske agresije tako zbog propalog eksperimenta sa nacionalizacijom i kolektivizacijom odnosno zbog straha od gladi i pobune naroda se okrenula Zapadu.
Ali sa jasnim ideološkim otklonom 'ješćemo korenje, nećemo američke kredite'.

Nakon smrti Staljina KPJ na čelu sa Titom se ponovo okreće ideološkom partneru (ne onako fanatično kao pre, tokom rata i do '48). Nakon tog jugoslovenskog zaokreta odnosi sa Zapadom su zahladneli čak su američki zvaničnici pričali kako je Jugoslavija nepouzdan partner.

Ipak doktrinu šutiranja u meki stomak SSSR-a odnosno održavanje odnosa sa Jugoslavijom su nastavili.

Kad je Slobodan Bata Todorović ispred jugoslovenske tajne službe kupio brodove od SAD da bi ih navodno pretopili SFRJ je te brodove ubacila u flotu Slovenije i Crne Gore zbog čega je protestvovala američka diplomatija.


Još jedan mali primer. U Sad su se lomila koplja da li pomoći Jugoslaviji nakon zemljotresa u Crnoj Gori. Određen broj zvaničnika je bio protiv ali je prevagnula činjenica da ta pomoć ipak ide njima u interes.

Dakle delom ti je pogrešan zaključak. Kao što nije verovati dogovorima sa Zapadom tako nije bilo verovati ni dogovorima sa SFRJ jer su jugoslovenski komunisti prvi orekršili sporazum.
gedza.73 gedza.73 08:41 12.09.2022

Re: Znači

Tasa
Јебига, ја у граду не могу да држим козе и краве у стану.
Мислим да ту ипак имају предност ови који већ поседују неку земљу у власништву у неком селу поред некретнина у градовима.

Нажалост, најпре моју жалост, моја породица већ неких 150 година нема у власништву никакве обрадиве површине него само некретнине по градовима у Србији.

Bre Taso jel ja da ti pravim бизнес-план?
Ili prodaš nekretnine ili na hipoteku uzmeš novac u nekoj ruskoj banci (vidiš da stručnjaci pričaju kako rublja jača).

Srbija je skoro opustela u seoskim područijma (što je posledica... mis'im ne znam kako lepše da kažem drugovima komunistima na blogu... decenijske komunističke politike koja je bila prepisana Staljinova škola). Za male novce kupiš kući i imanje.

Rusija ti subvecioniše nabavku poljoprivredne ruske mehanizacije, od ruskih proizvođača opreme možeš da uzmeš mašine za prehrambenu preradu (samo vodi računa izgleda kako ta ruska tehnologija ima neku čudnu osobinu da sama od sebe eksplodira od komandnog broda cele ruske flote do tenkova) i onda taj proizvod izvoziš u rusku uniju za mnogo rubalja. Koje posle prebaciš u eura ili dolare na crnom tržištu
gedza.73 gedza.73 08:58 12.09.2022

Re: Znači

Ја Геџи лепо кажем да смо ми у НАТО још од 1952. И запад смо за све ове источно од нас већ вековима.

Kao što rekoh nismo. To je glupost u rangu kako je Tito britanski čovek.
Za Zapad smo mali Rusi a za Ruse smo nepouzdani jer, ko što reče Protić smo se polatinili. Dostojevski je nas Srbe omazao baš po tom pitanju kako se ne trudimo dovoljno da im pomognemo. Kao i ruski car koji je rekao kako Rumuni ginu za ruske interese i pitao gde su Srbi.

Bukvalno je primetno kako smo retardiraniji po tom putanju sa svakom novom generacijom.
А Руси се ту сада утрпали као поруб у буљи, па Геџа не може да их гледа.

Ne, ne, ne. Ruse koji su izbegli od Putina mogu. Srbe koji su u bulji Rusima ne mogu. Malecna razlikica ali vrlo bitna.
Мени су се Немци у Министарству просвете Србије стварно смучили. Две деценије их већ гледам како прописују шта се сме а шта се не сме у српској просвети. Пази, не држава Србија, него Немци у Министарству просвете Србије

Imali smo mi našeg Danila Ž. Markovića pa ne vidim nešto da nam je obrazovanje napredovalo. Da nije pojedinaca koji vade prosek odavno bi se videlo da je srpsko obrazovanje u srpskim rukama jednako nuli.

Aj probam i ovako.

Ako se ne varam nekad (kneževina, kraljevina Srbija) Britanci su držali rudnike u Srbiji. Mi od tad do danas ništa nismo naučili. Srpski je Sartid. LEnčari se, opija se, štrajkuje za veće plate, radnička samoupravna klasa se protivi. Šta su ti pošteni radnici uradili da modernizuju preduzeće i povećaju produktivnost?

Kad su sjebali sve što su mogli onda se proda Amerikancima. Ameri uđu u krug fabrike, napišu pravila ponašanja na radu. Srbi kao Srbi (jes on će meni šlem na glavu, ja ceo život pijan radio on da mi zabrani rakiju) terali po svome.

nakon nekog vremena kontrola. Nema šlem-otkaz. Na alko testu pijan - otkaz.

Radili pozitivno dok nisu pokupili gvožđe (što ima pozitivnu stranu jer su Srbi očistili svaju jarugu od zarđale gvožđurije i pretopili automobile koji bi im verovatno na klocnama stajali do kraja sveta)primer drugi. Rusi kupe NIS (rentu koju gasprom plaća Srbiji iznosi 3 posto a u njihovoj Rusiji plaćaju dvadeset... ispraviće me neko ako grešim).

Za pumpadžiju u SFRJ i SRJ se plaćalo između 5 i 10 000 maraka. Znači kako je svako znao da će uložene pare vratiti nekoliko puta. Kralo se na sve strane. Gubitak se pokrivao iz budžeta. Rusi kupili, platili da im se kaže kako se krade, kontrolisali, otpustili lopove.

Jel ti primećuješ neki obrazac?

Ne kažem ja da se na Zapadu ne krade, da je tamo sistem savršen. Ali je bolji nego na feudalnom istoku (vidi pod Kina) ili autokratskoj despotiji u kojoj se gaje oligarsi (Putinova Rusija). Prvo pitanje koji sistem oćemo, drugo da li ga želimo. A od tih izbora nam zavisi budućnost.

Srbi koji emigriraju odlaze masovno biraju jedan od ova dva sistema. Doduše imaš onih koji su odabrali ali tvrde kako je ovaj drugi bolji (što je poseban oblik licemerja).


vcucko vcucko 10:03 12.09.2022

Re: Znači

gedza.73

primer drugi. Rusi kupe NIS (rentu koju gasprom plaća Srbiji iznosi 3 posto a u njihovoj Rusiji plaćaju dvadeset... ispraviće me neko ako grešim).

Za pumpadžiju u SFRJ i SRJ se plaćalo između 5 i 10 000 maraka. Znači kako je svako znao da će uložene pare vratiti nekoliko puta. Kralo se na sve strane. Gubitak se pokrivao iz budžeta. Rusi kupili, platili da im se kaže kako se krade, kontrolisali, otpustili lopove.

Jel ti primećuješ neki obrazac?

Ja primećujem. I više puta sam ukazivao na to isto.

Znači, bila prćija u kojoj se za posao pumpadžije plaćalo kome treba 10 soma maraka (jer se znalo da se to kroz krađu mene i tebe i svih vrati očas posla). Rus uzeo i vrlo brzo ukebao i otpustio lopove.
Naravno nastaje kuknjava, Rusi ovakvi onakvi. Takođe naravno, lopovi i lenji uhlebi koji ništa radili nisu prvi u kuknjavi.
U čemu onda problem?
Rudna renta? Samo za to otpuštanje lopova trebali smo i ti i ja i svi da im platimo, ne još da palamudimo o rudnoj renti.
Kao krajnji kupac sad dobiješ onoliko benzina koliko si platio, odgovarajuće kvalitete. Na NIS pumpi nisam čuo pritužbe na kvalitet, čuo sam po raznim Mita-Pera-Petrolima, na NIS-u ne.

?
cmix909 cmix909 11:07 12.09.2022

Re: Znači

nikvet pn
gedza.73

veliki Srbi ostavili u Srbiji u parlogu preko 500 000 hektara zemlje.


Што је трагедија економска, демографска, државна, национална, урбанистичка, еколошка... Не, важнија је прц-парада.

Takvo je neko raspolozenje zavladalo u narodu da podrzava pripreme za PRC paradu, a protiv ove malecke se kao dize na bunu. Xiaomi preostale flore i navodno beslovesne faune.
shmoo shmoo 11:45 12.09.2022

Re: Znači

gedza.73

Bre Taso jel ja da ti pravim бизнес-план?
Ili prodaš nekretnine ili na hipoteku uzmeš novac u nekoj ruskoj banci (vidiš da stručnjaci pričaju kako rublja jača).Ниси ме разумео.

Нелогичан је редослед.

То треба прво да ураде ови који већ имају земљу у власништву и понеки стан у граду у власништву, а не да први кренем ја који имам само стан, а немам никакву земљу у Србији у власништву.

Нисмо баш у истим стартним позицијама, зар не?


Imali smo mi našeg Danila Ž. MarkovićaОкрени-обрни, откада ја радим у српским школама као наставник, а то је почетак деведесетих, тај је био најбољи од свих до сада.

Он је такав какав је био барем схватао како систем функционише ако већ није ништа допринео да систем постане бољи.

Сви ови после њега не само да нису допринели да систем постане бољи него су помагали да систем постане још гори. А при томе уопште и не капирају како тај систем фунционише јер им је најважније да се сликају за новине и телевизију.

Ne kažem ja da se na Zapadu ne krade, da je tamo sistem savršen. Ali je bolji nego na feudalnom istoku (vidi pod Kina) ili autokratskoj despotiji u kojoj se gaje oligarsi (Putinova Rusija). Prvo pitanje koji sistem oćemo, drugo da li ga želimo. A od tih izbora nam zavisi budućnost.
Опет он.

А рекох ти, што не бисмо од оба система узели само оно најбоље, а сва говна која нам и једна и друга страна подмећу са тим својим системима одбацили?

Има ли разлога да нам баш тако нешто не буде избор?


softelectronics_e softelectronics_e 12:04 12.09.2022

Re: Znači

shmoo
gedza.73

Bre Taso jel ja da ti pravim бизнес-план?
Ili prodaš nekretnine ili na hipoteku uzmeš novac u nekoj ruskoj banci (vidiš da stručnjaci pričaju kako rublja jača).Ниси ме разумео.

Нелогичан је редослед.

То треба прво да ураде ови који већ имају земљу у власништву и понеки стан у граду у власништву, а не да први кренем ја који имам само стан, а немам никакву земљу у Србији у власништву.

Нисмо баш у истим стартним позицијама, зар не?


Imali smo mi našeg Danila Ž. MarkovićaОкрени-обрни, откада ја радим у српским школама као наставник, а то је почетак деведесетих, тај је био најбољи од свих до сада.

Он је такав какав је био барем схватао како систем функционише ако већ није ништа допринео да систем постане бољи.

Сви ови после њега не само да нису допринели да систем постане бољи него су помагали да систем постане још гори. А при томе уопште и не капирају како тај систем фунционише јер им је најважније да се сликају за новине и телевизију.

Ne kažem ja da se na Zapadu ne krade, da je tamo sistem savršen. Ali je bolji nego na feudalnom istoku (vidi pod Kina) ili autokratskoj despotiji u kojoj se gaje oligarsi (Putinova Rusija). Prvo pitanje koji sistem oćemo, drugo da li ga želimo. A od tih izbora nam zavisi budućnost.
Опет он.

А рекох ти, што не бисмо од оба система узели само оно најбоље, а сва говна која нам и једна и друга страна подмећу са тим својим системима одбацили?

Има ли разлога да нам баш тако нешто не буде избор?Da!
Dok god ne budemo imali uljuđen i uređen obrazovni sistem mžemo samo da sviramo onoj stvari.
A to će početi onda kada Učitelji budu gospoda.
Teško mogu ljudi koji svaki dan razmišljaju o egzistencijalnim stvarima da stvaraju nove ljude.
Ne može Učiteljica da ima pocepane čarape.
Ne može!
Kakvi kurčevi Klettovi i slična buranija i bašibozuk.
Kičma svakog obrazovnog procesa su Učitelji.
shmoo shmoo 13:13 12.09.2022

Re: Znači

softelectronics_e

Dok god ne budemo imali uljuđen i uređen obrazovni sistem mžemo samo da sviramo onoj stvari.


Али ми да га уређујемо, а не странци са Запада и Истока.

solo solo 18:48 12.09.2022

Re: Znači

Kičma svakog obrazovnog procesa su Učitelji.


A šta su ondak učiteljice?
gedza.73 gedza.73 09:47 13.09.2022

Re: Znači

vcucko
U čemu onda problem?

Ima tu više nivoa. Naši ljudi su se u inostranstvu pokazali dobri, pametni i vredni radnici (naravno kako ima i onih drugih što nisu ili su na socijali ali su manjina).
Mnogi od njih u prvoj, drugoj ili trećoj generaciji postaju vlo uspešni u svojim oblastima.

I obrnuto. Dovedi Švabu u Srbiju i videćeš kako će da se ponaša nakon nekog vremena.
Tokom II svetskog rata jedan od naših zarobljenika radio u švapskoj porodici. Pred kraj rata počinju da oporezuju nemačke seljake tako što su im razrezali po domaćinstvu određen broj džakova pšenice.
Pođe taj naš Srbin sa nemačkim gazdom na mesto predaje, gleda šta se dešava i pita gazdu da li oni njima mere pšenicu ili broje džakove.
Pošto im broje što iz svakog džaka ne odujmi malo i ostaće njemu više.

Urbana legenda kaže kako je Švaba prvo par minuta procesuirao informaciju, onda otišao kod komšija da i sa njima popriča. Malo, malo pa iz gomile glava Švabe koji pogleda u pravcu predlagača da bi nakon većanja svi nasmejani otišli kući.
I da je izmišljena pokazuje da Švaba-Englez može da bude Srbin i obrnuto.

Da se vratimo na ono o čemu pričamo. Zna se ko je donosio zakone o privatizaciji devedesetih. Korupcija, privatizovanje državnog (stanove sam x puta pominjao, povezan radni staž državnim radnicima za period kad fabrike nisu radile), 'početna akumulacija kapitala' sve to je bilo nemoguće izbeći ali je moglo biti odrađeno na način da sebi prebijemo nogu a ne da je odsečemo pa da danas ćopamo.

Ostaje da Srbin kad ode na Zapad u procentima ima mnogo manje problema nego kad ode u Rusiju. Lakše će srpsko preduzeće poslovati sa Zapadom i ostvariti neka svoja prave nego sa RUsijom.
naravno da ima problema, prevara ali ipak postoji veća šansa da se zaštitiš u jednom nego u drugom sistemu.

Na brzinu, odo' da radim.
vcucko vcucko 14:08 13.09.2022

Re: Znači

gedza.73

I obrnuto. Dovedi Švabu u Srbiju i videćeš kako će da se ponaša nakon nekog vremena.
...
Na brzinu, odo' da radim.

Da prostiš, kao i većina tvojih upisa. Anegdotarno zanimljivo, ali nema veze sa mojim.

Moj upis i pitanje je bilo veoma konkretno. Imaš NIS kao nečiju prćiju gde se javno prodaje licenca za lopovluk. Za krađu od mene i od tebe i od svih. Onda NIS uzmu Rusi i ukinu taj lopovluk. Pa krene hajka u kojoj kolo vode lopovi i uhljebi. Rusi ovakvi i onakvi jer Mita i Pera ne mogu više da kradu.

A priča je opšte primenjiva na sve tzv. radne organizacije iz bivše SFRJ. I naravno ne samo na Ruse. Ali na Ruse se dreči, a na druge ne sme da se dreči. Nego vuna Kićo.

U mom koordinatnom sistemu, Rusima hvala što su NIS doveli u red. U smislu da se radno mesto na pumpi ne kupuje javnom licitacijom i što na pumpi sipaš kvalitetno gorivo (čitaj: u skladu sa standardima). I što te ne potkradaju. Nego merač pokaže onoliko koliko si sipao. U tom kontekstu potencirati rudnu rentu je bjak.

O tome pričam.
gedza.73 gedza.73 18:55 13.09.2022

Re: Znači

vcucko
Ali na Ruse se dreči, a na druge ne sme da se dreči. Nego vuna Kićo.

Ako ništa drugo bar smo na blogu drečali protiv Švaba i bili na strani Kavčića.
Fiat je takođe vaćaroška firma. O vodama da ne pričamo. Možemo da nabrajamo u nedogled i da se pitamo koliko je šta od toga u našem a šta nije u našem interesu odnosno ko je strancima dozvolio da rade to što rade.

U smislu da se radno mesto na pumpi ne kupuje javnom licitacijom i što na pumpi sipaš kvalitetno gorivo (čitaj: u skladu sa standardima). I što te ne potkradaju. Nego merač pokaže onoliko koliko si sipao

Nisu to Rusi izmislili. Tako pumpadžije rade na zapadu dok je još u Rusiji pored puta stajala konstrukcija kao lovačka čeka u kojoj je ruski vojnik obaveštavao komitet .ko je prošao pored njega
U tom kontekstu potencirati rudnu rentu je bjak.

Uopšte nije 'bljak' nego je baš pravo pitanje zašto Srbiji plaćaju manju rentu nego u Rusiji.

Onda NIS uzmu Rusi i ukinu taj lopovluk

Opet se vraćamo na početak šta je starije. Mi smo prepisali taj ruski sistem 1945. i čvrsto ga se držali. Čak i kad su se svi narodi odrekli devedesetih mi smo terali po svom gledajući u Rusiju. Pa sad ponovo.

nego jel vide ti kako se u ruskoj vojsci vodi računa o ruskm vojnicima?
gedza.73 gedza.73 19:01 13.09.2022

Re: Znači


То треба прво да ураде ови који већ имају земљу у власништву и понеки стан у граду у власништву, а не да први кренем ја који имам само стан, а немам никакву земљу у Србији у власништву.

Sve se može kad se oće.

shmoo
Али ми да га уређујемо, а не странци са Запада и Истока.

Pa što ga niste uredili? Nama je obrazovanje na začelju ne Evrope nego u svetu. Opet kažem da nije pojedinaca žali bože para što se daju.
Da se vratimo na krave i mleko. Ja mogu da imam krave a i ne moram. Ako se bavim tom proizvodnjom podležem nekoj kontroli. Kako se u školama odvajau dobri od loših učitelja i šta su sami učitelji uradili da njihove kolege koje nisu dobri pedagozi ostanu bez posla a na njihovo mesto dođu neki koji su bolji?

Tad treba podići plate. Dok je ovakva uranilovka i ove plate su prevelike. Jer stočari imaju nešto subvencija ali ipak ne primaju mesečno platu iz budžeta
vcucko vcucko 20:14 13.09.2022

Re: Znači

gedza.73

U smislu da se radno mesto na pumpi ne kupuje javnom licitacijom i što na pumpi sipaš kvalitetno gorivo (čitaj: u skladu sa standardima). I što te ne potkradaju. Nego merač pokaže onoliko koliko si sipao

Nisu to Rusi izmislili. Tako pumpadžije rade na zapadu dok je još u Rusiji pored puta stajala konstrukcija kao lovačka čeka u kojoj je ruski vojnik obaveštavao komitet .ko je prošao pored njega


Kakve to veze ima sa bilo čim?!

Poanta je u tome, da mi to još uvek nismo izmislili. Da su kod nas zadrigli referent Mita i zadrigli pumpadžija Pera u kafani pored pumpe delili plen, dok ih Rus nije oterao.

Ako ćemo tako da gledamo, ono što se danas podrazumeva kao zapad (germanski svet) je u istorijskom smislu prekjuče bilo neka tamo divljina iza limesa. Od bogova i ljudi zaboravljena prašuma, gde su živela germanska plemena koja su se mazala sopstvenim izmetom.
gedza.73 gedza.73 10:57 14.09.2022

Re: Znači

vcucko
Ako ćemo tako da gledamo, ono što se danas podrazumeva kao zapad (germanski svet) je u istorijskom smislu prekjuče bilo neka tamo divljina iza limesa. Od bogova i ljudi zaboravljena prašuma, gde su živela germanska plemena koja su se mazala sopstvenim izmetom.

Zar nisu ta plemena branila svoje običaje da se mažu izmetom i svoj suverenitet od trulog Rimskog carstva koje je kao svetski hegemon izrabljivalo male narode kako bi oni živeli lepo i udobno dok u dekadenciji nisu propali... propadali nekoliko vekova? Što mi ovo nešto poznato.
je u istorijskom smislu prekjuče bilo neka tamo divljina iza limesa

Zanimljiva trivija na koju sam naišao da je državni sistem u RUsiji nasleđen (ili prepisan) u stvari od Divlje horde.
Poanta je u tome, da mi to još uvek nismo izmislili. Da su kod nas zadrigli referent Mita i zadrigli pumpadžija Pera u kafani pored pumpe delili plen, dok ih Rus nije oterao.

Poenta jeste upravo u tome. I ruske privatne pumpe rade kao srpske (a imalo bi se svašta čuti kako rade i ruske državne u Rusiji od naših šofera). Što kaže jedan ima šofera koji više vole da voze na divlji Istok umesto na uređen Zapad.

vcucko vcucko 11:17 15.09.2022

Re: Znači

gedza.73

Poanta je u tome, da mi to još uvek nismo izmislili. Da su kod nas zadrigli referent Mita i zadrigli pumpadžija Pera u kafani pored pumpe delili plen, dok ih Rus nije oterao.

Poenta jeste upravo u tome. I ruske privatne pumpe rade kao srpske (a imalo bi se svašta čuti kako rade i ruske državne u Rusiji od naših šofera). Što kaže jedan ima šofera koji više vole da voze na divlji Istok umesto na uređen Zapad.


Verovao ili ne, najunosnije rute u pomorstvu su bile preko Baltika. Recimo Poljska - Švedska. Znao sam kapetane koji - kad su jednom tamo ušli - nisu makli ni milje otuda.

U Poljskoj samo nakupuju votku. Pune kabine votke, u svaku rupu votka, gde god može da stane. To je prodato i pre nego pristanu u Švedskoj, tamo je cena alkohola kao da je od zlata. A u Švedskoj, šta god kupe od robe široke potrošnje u Poljskoj ode očas posla. I tako maltene dva puta nedeljno.

Vraćali su se sa ugovora sa bisagama para, bukvalno. Platu (koja nije bila mala na nekoj Skandi kompaniji) su ladno mogli da ostave na oltaru crkve ili da popiju u kafani, bolelo ih uvo.
vcucko vcucko 11:20 15.09.2022

Re: Znači

gedza.73

Zanimljiva trivija na koju sam naišao da je državni sistem u RUsiji nasleđen (ili prepisan) u stvari od Divlje horde.


Teško i nikako.
Zlatna horda nije imala stalne naseobine, nit' je znala da čita i piše. Kako da prepišeš od nepismenog?

Njih su tek Rusi opismenili, svojom ćirilicom. Koliko god se zapad trudio, još uvek nije pronašao način da Mongolima zameni rusku ćirilicu.
gedza.73 gedza.73 13:40 15.09.2022

Re: Znači

Zlatna horda nije imala stalne naseobine, nit' je znala da čita i piše. Kako da prepišeš od nepismenog?

Poreklo reči 'деньги' i 'таможня'? Pare i carina. Sasvim dovoljno. Plus jedan vladar naspram knezova.
Njih su tek Rusi opismenili,

A jarlig (Mongolian: зарлиг, zarlig; Russian: ярлык, jarlyk, also transliterated yarlyk in Russian and Turkic, or even more correctly yarlıq,[ and the Tatar: yarlığ) is an edict or written commandant of Mongol and Chinggisid rulers' "formal diplomas". It was one of three types of non-fundamental law pronouncements that had the effect of a regulation or ordinance, the other two being debter (a record of precedence cases for administration and judicial decisions) and billing (maxims or sayings attributed to Genghis Khan).


Ямская повинность была введена монголо-татарами. Наибольшего развития она получила в Русском государстве в XVII веке как один из видов личных повинностей, установленный преимущественно для удовлетворения казённых (государственных) интересов. Повинность действовала до начала XVIII века

Malo li je?

gedza.73 gedza.73 13:45 15.09.2022

Re: Znači

vcucko
Verovao ili ne... To je prodato i pre nego pristanu u Švedskoj, tamo je cena alkohola kao da je od zlata. A u Švedskoj, šta god kupe od robe široke potrošnje u Poljskoj ode očas posla. I tako maltene dva puta nedeljno.

Verujem ti za pomorstvo a ti meni veruj da je to išlo i putem.

I postoji jedna malecna razlika. Razlikica takoreći. Možeš ti to da radiš i kad hoćeš i sa količinama kojim hoćeš.
Problem nastaje kad te ukebaju Šveđani. Tad ne možeš da prođeš kao u Rusiji sa najlon čarapama, dolarima ili eurima. Nego te oderu do gole kože plus što te obeleže.

K'o što rekoh nigde nije savršeno ali i dalje je divlji Istok i kako tako uređen Zapad.
shmoo shmoo 21:35 15.09.2022

Re: Znači

vcucko
gedza.73

Zanimljiva trivija na koju sam naišao da je državni sistem u RUsiji nasleđen (ili prepisan) u stvari od Divlje horde.


Teško i nikako.
Zlatna horda nije imala stalne naseobine, nit' je znala da čita i piše. Kako da prepišeš od nepismenog?

Njih su tek Rusi opismenili, svojom ćirilicom. Koliko god se zapad trudio, još uvek nije pronašao način da Mongolima zameni rusku ćirilicu.Богами, Чучко, ја сам ово што Геџа тврди прочитао код руског лингвисте Трубецкоја.
Николај Трубецкој – идејни отац евроазијства (ЛИНК)
Можда су Руси описменили Монголе, али су изгледа Монголи оставили своје наслеђе у виду потоњег руског државног система, чиновничке хијерархије итд. које се огледало у том оријенталном деспотизму руског државног система вековима.


Прочитај и ово на овом линку. Занимљиво је. (ЛИНК)


Milan Novković Milan Novković 16:17 09.09.2022

On, oni ... ima ih više ...

...Олигархија, која контролише све наведено, поиграва се са два алтернативна пословна плана...

Dmitri Orlov

...pomalo previše pojednostaljuju najbitnije, pa iako su vispreni i uglavnom donose korekne zaključke, vidovite, rizikuju da se nevidljive komponente priče razdese i ona dobije neočekivani tok.

"Oligarhija" je dobar primer, ona nije monolitna, homogena, niti su neki delovi "drugarski" raspoloženi prema drugima, naprotiv - kao što imamo "izborni potencijal" tako bi mogao kod njih da se uvede i marketinški pa "kokački" potencijal (ti meni kokneš ženu i decu, ja tebi koknem ženu i decu, pa tebe ... a ko voli nežniju varijantu može da zamisli posao slanja drugih u zatvor)

Ja sam se baš spremao da napišem blog, dosta pomeren ka finansijskom, ali mi je idealno pisanje ovde, samo u više komentara.

Pošto odoh u "život" drugim poslom, ovde samo kratki teaser:

- Jeste, US imaju egzistencionalni problem

- Ali sada deo "amerika first" oligarhije ima veći "kokački" potencijal i ne može se tek tako Jeremaji Pouelu reći pobićemo ti ženu i decu ako podigneš kamate...

- ... pošto je to podizanje zabaradnje bodeža ovima koji će razbiti US ako uspeju, Davos Kraud (old evropski moni, aristokratija, koja ne može bez kolonijalizma a da se ne uruši) ...

- ...plus su im zabili nož koji još krvari pre nekoliko godina, kad je JP Morgan prestao da prihvata EU obveznice kao kolateral - koji će ti ako je negativna kamata, u osnovnom principu

- ...pa se US inter-bank pozajmljivanje skinulo sa LIBOR-a (The London Inter-Bank Offered Rate) koji je kontrolisalo 17 evropskih banaka i londonska expozitura JP morgana - pa su evropljani mogli da zabadaju bodeže amerima kontrolom ovih kamata ...

- ... i ameri prešli na Secured Overnight Financing Rate (SOFR)

Tako, Davos crowd je u terminalnoj panici, i na sve su spremni, atakovanje na Trampa sada je neviđena i nečuvena panika - još ne znamo zašto, nisu ni midterm toliko bitni pošto će i dalje kontrolisati executive branch, nego je drama oko 2024 izbora i tajni koje Tramp, možda ima, npr video ovog ili onog vrlog US "demokrate" pedofila ili slično

... više o svemu kasnije
shmoo shmoo 19:52 09.09.2022

Нешко Кејџ и холивудски филмови

Milan Novković

Pošto odoh u "život" drugim poslom, ovde samo kratki teaser:
Некима је овде на Блогу Б92 и то кратко превише, колико видим.

Milan Novković Milan Novković 21:47 09.09.2022

Re: Нешко Кејџ и холивудски филмови

shmoo
Milan Novković

Pošto odoh u "život" drugim poslom, ovde samo kratki teaser:
Некима је овде на Блогу Б92 и то кратко превише, колико видим.U US se stvarno oštre noževi.

Situacija je baš nedavno postala posebno eksplozivna pošto su misli da je FED, eto, podigao kamate koliko je hteo, inflacije radi, pa će sad opet "pivot", kako je sad popularno, da pređe na QE - Quantitative Easing, tj štampanje love - još par hiljada milijardica fali - koja će onda, uglavnom, privilegovanima, a bitan deo ovima što ...

... nastoje da razbucaju US, tj:

- Staroj evropskoj aristokratiji zadojenoj i još nakačenoj na sisu [neo, post, postneo, neopost, ...]kolonijalizma. Među kolonijama su im, pred the usual suspect, Rusija, Kina, US, ...

- Koja se šaltuje sa bankarstva poprilično, a šaltvani su sa commodities (vidi pod: Rusi, ko kontroliše energente, ...) na tehno-feudalizam čiji je i dalje osnovni crkavica-za-stare-dane obrazac - ušur (ja sam agencija koja izdaje prava na CO2 emisiju, dobio nako, na crony-capitalizam foru, ti lošiš mazut u Čukaričkom al za pravo da to radiš mi plaćaš $2K godišnje)

- Raju fatamo, naravno, na woke, politička korektnost, komunizam fore - nema tu ni š od komunizma, ali vole neki da im prilepe i tehno-komunizam moniker (feudalizam nije, baš, u duhu ovih modernih vremena)

Još uvek se ne zna tačno u čemu je ova unprecedented fora sa Trampom:

- Sitna pretnja - nikako, jako je riskantna, 4% verovatnoća

- Panika tipa gubimo-rat-na-sve-smo-spremni - 48%

- Neki baš bitni ljudi su po zapisima, ala Klintonović na Epštajnovim trakicama, the video formata, gde se teško izvlačiti na oprobane Monika fore - 48% - a ima tu još "alfa mužjaka" što se zaleću na devojčice, i po trakama su, a bitni sada u davos kraud tipu koji drži: Bidenovića i vladu mu, vrhove n bitnij državnih agencija ala cijica, efbiajčić, vrhovni sudić sa sudijicom, vrhove m, bitnih MSM outposts (oni su ipak boranijica - čitaj sitan kokački potencijal) ...

- ... zvuči prejako, al nije bez love, lova im se termionalno, smrtno opasto migolji iz ruku.

A FED ne popušta, Džeremaja i nije u nekoj opasnosti pošto je jedan, banke mogu da stave drugog ako ovaj ispari, pa čemu ga kokati - em će dovesti drugog, em rizikuješ da i sam budeš koknut.

Al opičen je Džeremaja poprilično, muda na kvadrat petljancija, and beyond.
shmoo shmoo 22:25 09.09.2022

Re: Нешко Кејџ и холивудски филмови

Milan NovkovićНије добро, није добро!

Увелико смо на реци без повратка.

bene_geserit bene_geserit 22:48 09.09.2022

Re: Нешко Кејџ и холивудски филмови

U US se stvarno oštre noževi.

Pa ne znam, meni ovo deluje kao uobičajena predizborna retorika.
Još uvek se ne zna tačno u čemu je ova unprecedented fora sa Trampom

osim naravno ovoga sa Trampom
Milan Novković Milan Novković 23:47 09.09.2022

Re: Нешко Кејџ и холивудски филмови

bene_geserit
...
Još uvek se ne zna tačno u čemu je ova unprecedented fora sa Trampom

osim naravno ovoga sa Trampom

Jedan od informisanijih (zaboravih koji, ali više ne čitam iole sumljive) ide sa educated guess: kaže najveća je verovatnoća da trampovi sugerišu da imaju nešto od čega su jako moćni ozbiljno uplašeni.

U odnosu na koje bi, možda, i klintonovi bili najobičniji bottom-feeders (da ne dajem primere)

E sad, sugeriše se da su male šanse da će nešto naći na uobičajenim mestima, pa je fed izlet, možda, imao za cilj:

- Da zastraši u smislu "spremni smo ići do kraja" (ako se ne varam taj nalog nije mogao ići bez attorney generala)

- A deo zastrašivanja je da i ako ne nađu nešto mogu da podmetnu "materijal" po potrebi
bene_geserit bene_geserit 02:23 10.09.2022

Re: Нешко Кејџ и холивудски филмови

Mada tačno je da je društvo ovdašnje sve luđe i luđe. Evo današnja vest iz Kalifornije, tip uzeo mač i ženi odsekao glavu.
Čitam komentare na vest, ljudi se trude ko će bolju foru da napravi ("because there can be only one" i sl.) ili politička prepucavanja, društvo deluje ozbiljno dehumanizovano.
Milan Novković Milan Novković 09:34 10.09.2022

Re: Нешко Кејџ и холивудски филмови

bene_geserit
Mada tačno je da je društvo ovdašnje sve luđe i luđe. Evo današnja vest iz Kalifornije, tip uzeo mač i ženi odsekao glavu.
Čitam komentare na vest, ljudi se trude ko će bolju foru da napravi ("because there can be only one" i sl.) ili politička prepucavanja, društvo deluje ozbiljno dehumanizovano.

We ga rokate, to stoji:

- Što se tiče nas prvo (UK) u zonu sirotinje polako ulazi 60% ljudi - i meni iznenađenje, a nemam pojma koliko je poznato širem javnom mnjenju - ovo je "prominentna" kolektivno zapadna država sa 67 miliona ljudi. To je nama naša borba poslednjih nekoliko decenija dala.

- Ipak, vi nosite zlato (ako ne računamo eet-ze-bagz evropljane - evo čitam, ne znam koliko je tačno, da u Švajcarskoj postoje kazne i novčane i zatvorske za grejanje kućnih prostorija preko 19 stepeni) ... digresija, nego vi, pure egzotika:

1. 22% demokrata kod vas misli da neki muškarci mogu da zatrudne. Izgleda da mnogo više žena veruje u to nego muškaraca, al to je za očekivati pošto se muškarci trude i jako su im mršavi rezultati na tu temu:

❌ 36% of college-educated white Dem women
❌ 27% of self-described liberals
❌ 29% of white Democratic women
❌ 21% of Biden voters

2. "...A pro-abortion lunatic has a meltdown when she's told men can't get pregnant and accuses Sen. Josh Hawley of transphobia..."

3. "... Since only biological females can become pregnant I offered an amendment to limit our federal pregnancy programs to biological females

All 50 Senate democrats voted against it...
" — Marco Rubio (nije da njega "čitam", nego u istom članku ...
Milan Novković Milan Novković 11:16 10.09.2022

Re: Нешко Кејџ и холивудски филмови

bene_geserit
U US se stvarno oštre noževi.

Pa ne znam, meni ovo deluje kao uobičajena predizborna retorika.
...

Mnogo je sve sada dublje od predizborne retorike, i šire.

Evo ga Tom Luongo, deo iza pay-walla kopiram, al sve je ovo već uglavnom u javnom domenu. Kad kažem Tom velikim delom mislim i na njegovog badija Dextera:

"...That said, what’s playing out today around the world is a kind
of final revolution against the old European colonial powers.
From the Wall St. to Beijing, Moscow to Mumbai, the response
this year to the outbreak of global economic war has been a
hardening of their resistance rather than the expected
fracturing.

When Russia invaded Ukraine in late February it set in motion a
series of decisions for everyone the world over. Each country
had to ask themselves, who would they ultimately trust to ally
with.

The collection of transnational oligarchs and financiers
centered around old European money who I like to call The
Davos Crowd who have always tried to drive global policy
through bribes and sowing division?

Or each other and force a massive realignment of capital out of
the old money centers in City of London, Amsterdam, and New
York?

Davos is a metaphor ultimately for the insatiable thirst for
power and privilege among old monied elites who believe they
can always manipulate the natural ebb and flow of capital
around the world to their advantage.

This culminates every eighty years or so in a major
conflagration -- whether by design or accident is up to you to
decide. I tend to side on a mixture of both.

I think it is safe to say that six months into this new global war,
the colonies have chosen to stand together rather than be
picked off one by one, and that includes the most pivotal of all
countries, the United States itself.

United, We Fall

The biggest problem in analyzing the current situation is
working out where the US is. Whose side is the US on, the
colonies or Davos? Too many analysts, especially foreign ones
tend to default to a simple answer based on a united US
oligarchy.

But that is a very bad assumption, and it leads to a faulty, and
ultimately jingoistic, analysis. There are always factions
fighting among themselves locally, even if you personally don’t
understand who they are...
"
docsumann docsumann 17:00 09.09.2022

šta još je

Žirinovski predvidio?

što se početka rata u Ukrajini tiče, on je, kao ruski Šešelj, taj podatak mogao dobiti od svojih izvora iz generalštaba ili, još vjerovatnije, iz tajnioh službi.
misim ta varijanta mi je izglednija od prikazanija u kristalnoj kugli...
gedza.73 gedza.73 17:27 09.09.2022

Re: šta još je

što se početka rata u Ukrajini tiče, on je, kao ruski Šešelj, taj podatak mogao dobiti od svojih izvora iz generalštaba ili, još vjerovatnije, iz tajnioh službi.

Isto pomislio kad sam pročitao OMegin blog.

Inače Žirinovski, osim što je bio 'odličan' prognozer je znao dobro da sagleda trenutnu situaciju i adekvatno deluje.
Tako je Srbima poručio da u slučaju NATO intervencije Rusija ima da upotrebi najsavremenije naoružanje.


Milan Novković Milan Novković 21:25 09.09.2022

Re: šta još je

docsumann
Žirinovski predvidio?

što se početka rata u Ukrajini tiče, on je, kao ruski Šešelj, taj podatak mogao dobiti od svojih izvora iz generalštaba ili, još vjerovatnije, iz tajnioh službi.
misim ta varijanta mi je izglednija od prikazanija u kristalnoj kugli...

Ma kakav mu oveall uradak Šešelj je, u stvari, izuzetno inteligentan

Nikad mi nije palo na pamet da rovarim pa ukapiram kako se on izmigoljio Hagu, tj ne znam ni osnovno, ali sam radoznao i voleo bih da čujem priču
solo solo 21:00 09.09.2022

kako god idemo dalje

shmoo shmoo 22:52 09.09.2022

Градови побратими

Него, Омега!

Дадосмо вам још једног играча!

(Кад већ помену Милан Чукарички.)


Још један нови потпис на “Чика Дачи”. Након искусног хрватског интернационалца Марка Шимића, редове крагујевачког суперлигаша појачао је Стефан Чоловић, 28-годишњи крилни нападач, који је претходних годину и по дана провео у београдском Чукаричком.Раднички Крагујевац полако постаје Чукарички Б.

Мораћемо Пожешку улицу на Брду да преименујемо у Крагујевачку.

omega68 omega68 23:13 09.09.2022

Re: Градови побратими

Уместо мог, ено ти га коментар испод те вести.
А оно шки, ски, чки ... то ништа?
omega68 omega68 23:15 09.09.2022

Re: Градови побратими

Пожешку

Ту сам долазио код тетке
shmoo shmoo 23:55 09.09.2022

Re: Градови побратими

omega68
Пожешку

Ту сам долазио код тетке


П.С. -
Slavko Perovic, ''strucnjak'' koji za 3 prelazna roka koliko je imao do sad doveo preko 20 igraca a uboo 1. Slovima: JEDNOG.


Да вам дамо у пакету и Матијашевића за спортског директора па да онда доводите све неке половне Црногорце (виа његов кум Шарић и остали кавчани) да би Матија узимао провизију?

У Чуки се Матија баш опарио на тај начин.

omega68 omega68 09:28 10.09.2022

Re: Градови побратими

А па и ми смо имали браћу из србске Спарте.
Какав је тај Чоловић?
shmoo shmoo 10:25 10.09.2022

Re: Градови побратими

omega68
А па и ми смо имали браћу из србске Спарте.
Какав је тај Чоловић?Дете Партизана, Партизанове школе.

Није много играо за ових годину и по дана у Чукаричком. Само двадесетак утакмица. Али види се да је прошао школу.

Био је и у Раду, Пролетеру (Нови Сад), Радничком из Пирота, у БиХ, у Дандалку,...

Овде код нас није могао да дође до места у првом тиму јер је баш гужва на оба крила, много имамо играча на тим позицијама.

Мислим да ће код вас да процвета јер сте танки по крилима... Матори Томић, Лука Зорић, Стојиљковић, клинац Јовановић, овај наш на позајмици код вас Видосављевић и
Мирић. Није баш много за неку ротацију.

А Чоловићу сада треба што више такмичарских утакмица у ногама јер за 4-5 година биће исувише матор за неке нове почетке. Сада му је 28 година.

Паметан потез што је потписао за Раднички.

omega68 omega68 11:34 10.09.2022

Re: Градови побратими

Мирић

ЕнЕ га у Лучанима, то је оно што .ебе наше коке а није ороз.
Оде ти капитен, наш човек, значи да је нека жешћа фрка у питању, у ствари знам него није за изван своја 4 зида.
omega68 omega68 11:34 10.09.2022

Re: Градови побратими

.
shmoo shmoo 11:58 10.09.2022

Re: Градови побратими

omega68

ЕнЕ га у ЛучанимаЕ, јбг.


EDIT: Осим Чукаричког (и некада давно Звезде) у Србији сам волео још само Раднички Ниш (један деда) и Раднички Крагујевац (други деда). И БАСК у комшилуку, али то је нижа лига.

Звезду ми дефинитивно огадио Аркан.

Раднички Ниш ми огадио Тончев.

БАСК ми огадио Бојан Радовановић.

Немојте, браћо Крагујевчани, да ми и ваш Раднички огадите, па да ми се избор у Србији сведе само на Чукарички.

Не бих то волео.
(У то време цео први тим Партизана није могао пола прасета да поједе... Хатунић, Козић, Прекази,... )

omega68 omega68 20:58 10.09.2022

Re: Градови побратими

Шта знам, дечко је школован, нуди се, нервира се што није добио лопту...још није уигран и нема снаге...
Нама треба једна зверина као задњи везни, црња, неки Виера за сиромашне.
Стигао неки ујак, шпиц, давао гомилу голова по Индонезији.Играо код Мамића.
Први, кажем први, пут су ове сивоње одиграле срцем како треба и пораз не боли. Оставити срце натерену је једна ствар а склањалице и шићарђење је сасвим нешто друго.
П.С.
Јавићу ти кад сам у БГД и где на промоцији књиге, да се видимо и изнапијамо као људи.
Мојом мученицом
shmoo shmoo 15:14 11.09.2022

Re: Градови побратими

omega68

Јавићу ти кад сам у БГД и где на промоцији књиге, да се видимо и изнапијамо као људи.
Мојом мученицомУсваја се акламацијом.

vcucko vcucko 15:49 11.09.2022

Re: Градови побратими

shmoo
omega68

ЕнЕ га у ЛучанимаЕ, јбг.


EDIT: Осим Чукаричког (и некада давно Звезде) у Србији сам волео још само Раднички Ниш (један деда) и Раднички Крагујевац (други деда). И БАСК у комшилуку, али то је нижа лига.

Звезду ми дефинитивно огадио Аркан.

Раднички Ниш ми огадио Тончев.

БАСК ми огадио Бојан Радовановић.

Немојте, браћо Крагујевчани, да ми и ваш Раднички огадите, па да ми се избор у Србији сведе само на Чукарички.

Не бих то волео.
(У то време цео први тим Партизана није могао пола прасета да поједе... Хатунић, Козић, Прекази,... )


Ni ostali ne bi dobacili ni do glavudže. Možda bi kožicu izgrickali.
Klinčarski i kompanija. Crna gorica Đurović vadio prosek.

EDIT

Seti se našeg trija biblijskih isposnika. Tako ispijenih faca nema ni na ikonama.
Pavle Grubješić, Dragi Kaličanin i Slobodan Rojević

vcucko vcucko 15:56 11.09.2022

Re: Градови побратими

shmoo

(У то време цео први тим Партизана није могао пола прасета да поједе... Хатунић, Козић, Прекази,... )


Sećaš li se, valjda sledeće sezone posle polufinala protiv HSV.
Odu ovi iz Niš da igraju u Alkmaru, protiv AZ-67. Isto Kup UEFA. A holandezi im pre utakmice poklone svakom po kilo kafe i džak deterdženta. I keze se, dok fotoreporteri blicaju.
Bruka.
shmoo shmoo 22:06 11.09.2022

Re: Градови побратими

vcucko
shmoo

(У то време цео први тим Партизана није могао пола прасета да поједе... Хатунић, Козић, Прекази,... )


Sećaš li se, valjda sledeće sezone posle polufinala protiv HSV.
Odu ovi iz Niš da igraju u Alkmaru, protiv AZ-67. Isto Kup UEFA. A holandezi im pre utakmice poklone svakom po kilo kafe i džak deterdženta. I keze se, dok fotoreporteri blicaju.
Bruka.Тада су већ у оној држави СФРЈ које се многи данас сећају као државе благостања почели бонови за кафу, детерџент, возила са пар-непар таблицама...

Отуд Холандезима и идеја за тај поклон.

vcucko vcucko 22:12 11.09.2022

Re: Градови побратими

shmoo
vcucko
shmoo

(У то време цео први тим Партизана није могао пола прасета да поједе... Хатунић, Козић, Прекази,... )


Sećaš li se, valjda sledeće sezone posle polufinala protiv HSV.
Odu ovi iz Niš da igraju u Alkmaru, protiv AZ-67. Isto Kup UEFA. A holandezi im pre utakmice poklone svakom po kilo kafe i džak deterdženta. I keze se, dok fotoreporteri blicaju.
Bruka.Тада су већ у оној држави СФРЈ које се многи данас сећају као државе благостања почели бонови за кафу, детерџент, возила са пар-непар таблицама...

Отуд Холандезима и идеја за тај поклон.


Da. Ali, šta sam hteo da kažem...
Znaš li kad bi to uradili Hajduku ili Dinamu? Nikad, verovatno ni tad.
Toliko o tome. Mislim, o ovima što mantraju (trabunjaju) o EU, Srbiji na zapadu itd.
Koekude.
shmoo shmoo 23:13 11.09.2022

Re: Градови побратими

vcucko
shmoo
vcucko
shmoo

(У то време цео први тим Партизана није могао пола прасета да поједе... Хатунић, Козић, Прекази,... )


Sećaš li se, valjda sledeće sezone posle polufinala protiv HSV.
Odu ovi iz Niš da igraju u Alkmaru, protiv AZ-67. Isto Kup UEFA. A holandezi im pre utakmice poklone svakom po kilo kafe i džak deterdženta. I keze se, dok fotoreporteri blicaju.
Bruka.Тада су већ у оној држави СФРЈ које се многи данас сећају као државе благостања почели бонови за кафу, детерџент, возила са пар-непар таблицама...

Отуд Холандезима и идеја за тај поклон.


Da. Ali, šta sam hteo da kažem...
Znaš li kad bi to uradili Hajduku ili Dinamu? Nikad, verovatno ni tad.
Toliko o tome. Mislim, o ovima što mantraju (trabunjaju) o EU, Srbiji na zapadu itd.
Koekude.Ааааа, на то мислиш!

Па ми смо још од Јалте 1943. имали тај некакав осећај подељености на зону А и на зону Б у Југославији.

Таква нам била и друга фудбалска лига. Писали су је као савезну, а делила се на исток (Србија, Црна Гора и Македонија и Косово и Метохија) и запад (Хрватска, Босна и Херцеговина и Словенија и Војводина).

Словенци су осамдесетих увелико за своје производе правили ТВ рекламе за те две зоне Југославије - А и Б.

Има ту још примера тог стално присутног осећаја подељености СФРЈ на зоне А и Б.

И онда кад смо ми сами себи тако то радили, што нам онда и други не би то радили?

И дан-данас.

Нисам ти то причао... Догађај из зоне А, Друга лига запад.

Причао ми другар Перо, избеглица из Петриње од Бљеска (оно пре Олује што данас мало ко и помиње - Срби из Славоније), данас сретно настањен са породицом у једном селу у околини Барајева.

Каже Перо који је радио у Гавриловићу и играо за Младост из Петриње у то време да се негде осамдесетих Гавриловић и Микелић отворили за клуб, дали неку лову, од њих из подмлатка направили добру селекцију, довели 3-4 ислужене раге из Звезде и Партизана зарад искуства и кренуло им добро у Другој лиги запад. Засели и на прво место. Намерили да уђу у Прву лигу.

И онда стиже телефонски позив из Загреба (из централе) у којем им кажу да се не заносе превише и да мало охану са фудбалом јер је већ испројектовано да те године у Прву фудбалску лигу СФРЈ треба да уђе Динамо Винковци или Осијек... Не сећам се сад тачно који.

Било би лепо да и та цивилизирана фудбалска Европа на Западу чује за ову причу, зар не?(клик на слик)


Черевићан Черевићан 00:08 10.09.2022

species facti

Колико дуго ова фарса може да се настави

Америка .........снаћиће се они
(та мисао..... намеће се сама),
гле'јмо Балкан... досуђен нам
са блиских страна зрачи тама
omega68 omega68 22:02 10.09.2022

fultford

Kriza koja se odvija u svetu, tačnije na Zapadu, nije obična pa čak ni vanredna političko-ekonomska kriza. To nije samo kriza koja pogađa Sjedinjene Države, G7, UN i tako dalje. Ovdje imamo posla s krizom koja utiče na same temelje monoteizma. Stoga nije pretjerano reći da je ono što proživljavamo biblijskih razmera.
Ono što su godine izvještavanja o svjetskim silama otkrile jest da monoteističke religije uglavnom kontrolišu sa vrha skupine ljudi koji sami ne veruju u Boga. Umesto toga, te obitelji na monoteizam gledaju kao na oruđe za kontrolu svojih podaničkih naroda. To su ljudi koji se suočavaju s gubitkom moći. To je i razlog zašto ljudi koji misle monoteistički veruju da se približavamo posljednjim vremenima.
To sam saznao iz prve ruke kada sam putovao u Italiju kako bih pregovarao s predstavnicima tih obitelji u ime Azijskih tajnih društava. Rekli su mi: "Nema Boga, mi smo Bog".
Ove obitelji potiču od drevnog kulta robova koji je u povijesti prvi put zabilježen kao Hiksi. Ti su ljudi obožavali boga kozjeg lica s rašljastim repom, poznatog nam kao Set, Sotona i tako dalje.
Poreklo ovog naroda seže na drevni Bliski istok kada su ljudi prestali biti lovci-sakupljači i postali stočari ili zemljoradnici.
Arheološki dokazi pokazuju da se ljudska populacija na Bliskom istoku naglo povećala nakon početka poljoprivrede. Međutim, u usporedbi sa ovim plemenima lovaca-sakupljača, ti su ljudi bili maleni i neuhranjeni. Međutim, pastirski narodi, koji su se prehranjivali uglavnom na mlijeku i mesu, bili su čvrste građe u usporedbi sa seljacima. Tokom godina, ti su ljudi naučili kako čuvati stoku poput ovaca ili goveda.
Taj se narod u povijesti pojavljuje kao Hiksi, koji su kratko vreme od 1638. do 1530. p.n.e. vladali Egiptom. Kada su ih Egipćani istjerali, sa sobom su poveli veliku skupinu robova. To su ljudi koje danas poznajemo kao Židove.
Da bismo razumjeli s kim i čime imamo posla, trebali bismo pogledati Stari zavjet Biblije, također poznat kao Tora.
Prvo, pogledajmo što se događa prije nego što Mojsije (Tutmozis) primi 10 zapovijedi. Prvo, imajte na umu da će svako ko ne ode Mojsiju ili Aronu vidjeti "Boga" "biti kamenovan do smrti ili pogubljen strijelama". (Izlazak 19:13) Čovjek bi pomislio da je biće koje je stvorilo svemir moglo barem ispaliti munju.
Izlazak 18 zatim kaže:
Sinajska gora bila je sva obavijena dimom jer je Gospodin sišao na nju s vatrom. Iz njega se dizao dim kao iz peći.
Dakle, koristili ste samo dim i očito niste kasnije upotrijebili ogledala.
Zatim vidimo zapovijedi koje "Bog" nameće svom "odabranom narodu":"
Nemoj imati drugih bogova uz mene. *
Ne pravi sebi idola * gore na nebu, ni dolje na zemlji, ni u vodama pod zemljom;
Ne smiješ im se klanjati niti im služiti. d Jer ja, Gospodin, Bog tvoj, Bog sam ljubomoran, koji kažnjavam sinove onih koji me mrze do trećeg i četvrtog koljena * zbog bezakonja njihovih predaka;
Ne zazivaj imena Jahve, Boga svoga, uzalud . Jer Jahve neće ostaviti bez kazne nikoga ko uzalud zaziva ime njegovo.
Dakle, ovaj ljubomorni "bog" koji provodi kazne kroz nekoliko generacija ne želi da se napravi njegova slika. Valjda zato da bi ljudi tada saznali da se radi o osobi koja se pretvara da je "Bog".
Zatim otkrivamo da "bog" koji je stvorio sve što postoji, objavljuje da mu se prinese:
"Zlato, srebro i bronza; ljubičasta, purpurna i grimizna pređa; fini lan i kozja dlaka; ovnujske kože obojene crvenom bojom i kože tahaša , bagremovo drvo, ulje za svjetiljku, mirise za ulje pomazanja i mirisni tamjan, kamenje oniksa i drugo drago kamenje za oplećak i naprsnik.
( Izlazak 25:3-7)
Opet, neko bi pomislio da tvorcu svemira, uključujući i sunce, nije trebalo ulje za svjetiljke, kozja dlaka itd.
Drugim rečima, ovaj odlomak iz Svetog pisma opisuje porobljavanje Hebreja kroz sistem u kojem se skrivene osobe pretvaraju da su Bog i sprovode svoju kontrolu kroz generacije ubojitih kampanja protiv disidenata.
Premotamo hiljadama godina u povijest i otkrit ćemo da su "Ljudi Knjige" bili porobljeni toliko dugo da više ni ne znaju da su robovi.
Tek nakon godina pregovaranja i borbe s obiteljima koje kontrolišu monoteizam došao sam do zaključka da imamo posla s potomcima Hiksoskih faraona. Sa sobom su poveli skupinu robova nakon što su Egipćani protjerali njihovog vođu Akhenatona iz njegove vrtne palače ( Atonov vrt -Eden). Koristili su se dimom i ubistvima kako bi sakrili svoj identitet od svojih robova, kako bi mogli živjeti među njima.
Kad sam putovao u Italiju kako bih se susreo s predstavnicima P2 masona koji kontrolišu katoličku ili rimsku verziju monoteističkog stada ovaca, saznao sam da kontrolu nad INFORMACIJAMA i HRANOM vide kao KLJUČEVE MOĆI. Danas to poprima oblik "mainstream medija" i središnjih banaka.
Ti su mi ljudi također rekli da su obučavali proroka Muhammeda. Međutim, kažu da je prebjegao i uspostavio konkurentsku verziju monoteizma. Inače, raskol između Šijitskog i Sunitskog islama započeo je nasljednom svađom između rođaka.
Tako su se obitelji koje koriste "monoteizam" za čuvanje stada podelile u različite frakcije tokom tisućljeća.
U svakom slučaju, vezano uz trenutnu svjetsku situaciju, nekoliko tragova sugeriše da je skupina faraonskih obitelji sa sedištem u Švajcarskoj - Kontrolni centar tekućeg pokušaja ujedinjenja celog čovečanstva pod jednim vođom. Oni žele ujediniti sve konkurentske grane monoteizma pod jednu svetsku religiju.
Također je vrijedno napomenuti da ti ljudi sami ne vjeruju u Boga. Oni su megalomani i žele svrgnuti Stvoritelja i sami postati Bog.
Neki od njih obožavaju Sotonu i s prezirom gledaju na ostatak čovečanstva. Idealističniji članovi ovog drevnog, urođenog klana ,,Božjih vladara'' žele biti "dobri pastiri". Problem je što i „dobri pastir“ kolje i jede svoje stado.
Razlozi za gubitak moći ovih obitelji su različiti, ali ekonomija je svakako glavni pokretač. Prema MMF-u, globalni BDP iznosi 160 biliona dolara. Međutim, zemlje koje su direktno kontrolisale drevne vavilonske/egipatske vladajuće obitelji kontrolišu samo oko trećinu sveta. Ostatak sveta tvrdi da je vreme da se Zapad odrekne kontrole nad planetom, jer taj ,,ostatak sveta'' kontroliše dve trećine svetskog BDP-a i sedam od otprilike osam milijardi ljudi.
Za monoteiste bi to značilo kraj njihovog tisućljećima starog projekta stavljanja cele planete pod kontrolu jednog kralja ili "mesije". Njihov odgovor je da ubiju 90% ljudi koji ne slijede ovu agendu.
Ovo je velika slika koja leži iza događaja kao što su proliferacija biološkog oružja, pokušaji započinjanja Trećeg svjetskog rata, pokušaji stvaranja prehrambene krize itd. Azijati su odgovorili pretnjom da će ubiti Elitne zapadne obitelji koje stoje iza ovih planova.
Ovaj je autor poslat 2009. da predstavlja Azijska tajna društva kako bi pokušao postići dogovor i rekli su mi da razgovaram s P2 slobodnim zidarima.
S azijskog gledišta, ideja da će svijet doći do kraja sama je glavni problem monoteizma.
Ono što ih je pak stavilo na ratni put bio je nedvosmislen dokaz planiranog genocida nad 90% čovječanstva.
Srećom, zapadni je svijet također baštinik demokratske, znanstvene, racionalne i pravne tradicije Grčke, Rima i Engleske. Nasljednici ovih tradicija su se udružili s Azijatima i ostatkom svijeta kako bi prekinuli vladavinu ovih monoteističkih obitelji ,,vlasnika robova''.
Tačnije, Britanski Commonwealth, Rusi, Pentagon i agencija Bijeli šeširi zajedno s Pokretom traženja istine su zapadni članovi Earth Liberation Alliancea.
Dakle, dok se pripremamo za jesenju ofanzivu protiv tekućeg pokušaja da se ova planeta pretvori u ogromnu životinjsku farmu, moramo se sjetiti koliko su sotonisti još uvijek moćni. Oni kontrolišu mega-korporacije, većinu zapadnih političara i središnje banke.
Poznata švicarska studija pokazuje da 700 ljudi kontrolira 90% transnacionalnih korporacija. To su otkrili gledajući imena vodećih rukovoditelja tih firmi. Jedna te ista osoba obično sjedi u upravama nekoliko kompanija, ali sve pripadaju istoj obiteljskoj grupi.
Također znamo da već nekoliko generacija rade na potkopavanju demokratije, vladavine prava i slobode medija kako bi zamijenili grčku/rimsku/anglosaksonsku demokraciju i vladavinu prava vavilonskim totalitarizmom. Greška u njihovom planu bila je u tome što nisu uspjeli preuzeti punu kontrolu nad zapadnim meritokratskim Vojnim i Obavještajnim agencijama. To se odražava u borbi između vojnog establišmenta pod rimskim utjecajem i vavilonskog/egipatskog finansijskog/medicinskog establišmenta.
Razlog zašto vojni Bijeli šeširi imaju toliko problema s oslobađanjem Zapada je višestruk. Jedan je da su mnogi glavni zapovjednici kompromitirani kroz podmićivanje/iznudu i propagandu.
Drugi razlog je što je trebalo postići osnovni dogovor s ostatkom sveta, a to je oduzimalo dosta vremena.
Ipak, jasno je da se stari sistem pretvaranja ljudi u kućne ljubimce ruši. Kad se to dogodi, povijesne će se knjige morati ponovno napisati. Također znamo da smo o mnogim stvarima ostali u neznanju, na pr. pod B. o tajnom svemirskom programu, kontaktu s vanzemaljskim civilizacijama pa čak i o prirodi same stvarnosti.
Možemo biti sigurni da kao vrsta idemo u neistražene vode i novo doba ili eru povijesti.
solo solo 13:55 11.09.2022

Taso

Vidim da si se dotako mleka.

Pričao mi jedan ing koji se ceo život bavio fabrikama vode a sada ima privatnu firmu i između ostalog održava najveće mlekare.

Kaže mi čovek i smeje se kad smo se dotakli u priči mleka da sve što pijemo od mleka do jogurta je kinesko mleko u prahu.

Ako me je slagao ja prenosim laži ali nema razloga i pritom ozbiljan čovek radio po bliskom istoku na fabrikama vode.

A primetio sam godinama unazad na pecanju na Tamišu sve manje krava. Ranije kad ih izvedu čobani na Tamiš da se napoje to je bilo nepregledno krava i sjebu nam pecanje.

Kad vidiš prazna sela po Vojvodini i Šumadiji stvarno gde su te krave i koliko treba da se pomuze za recimo jedan blok na Novom Beogradu?

To je već tema za Gvozdena.

Dakle mleka u prahu ima a izgleda je problem sa vodom
shmoo shmoo 15:17 11.09.2022

Re: Taso

solo

Kaže mi čovek i smeje se kad smo se dotakli u priči mleka da sve što pijemo od mleka do jogurta je kinesko mleko u prahu.Могуће, сасвим могуће.

Ово што сам ја испричао за козје млеко у откупу 19 динара, у пордавницама 200 динара, то је било пре десетак година.

У међувремену тај мој другар распродао козе и дигао руке од тога.

Kad vidiš prazna sela po Vojvodini i ŠumadijiЦентар Београда ти је одавно много матор по просеку година становништва.

Пре 5-6 година то се проширило и на предграђа.

Понављам, знам то по броју школске деце.

Поједине школе у Бгд. имају срећу ако неки од ових пере паре па зида зграде у близини школе и онда не морају да гасе одељења.

Али за деценију-две и велики градови ће се полако празнити као и села ако се настави овако.

Рекох, пре 20 година било око 90 000 деце у једној генерацији у Србији.

Сада имамо 60 000 деце у једној генерацији у Србији.

Процентуално скоро да гађа ону пројекцију становништва на Балкану до 2050. коју је дао Тим Џуда. (Окачио сам горе.)

mlatisa mlatisa 18:38 11.09.2022

Re: Taso

Процентуално скоро да гађа ону пројекцију становништва на Балкану до 2050. коју је дао Тим Џуда. (Окачио сам горе.)


Ја мислим да је Џудина процена оптимистична. Између два пописа, прошли и овај наступајући за месец дана, у минусу смо око 10%.

Procenjen broj stanovnika u Republici Srbiji u 2021. godini je 6 834 326.

Попис 1981. Србија (без САП Косова) 7 729 236.

Да би дошли до -24%у односу на 1981, тј. 5 874 219 биће потребно још највише 10 година. Какви су сада трендови, до 2052 биће око 4.5 милиона становника. Што је моја процена која не мора да се оствари, а вероватно и неће пошто ће бити горе.

Уосталом, ј.... се сви!
softelectronics_e softelectronics_e 20:27 11.09.2022

Re: Taso

solo
Vidim da si se dotako mleka.

Pričao mi jedan ing koji se ceo život bavio fabrikama vode a sada ima privatnu firmu i između ostalog održava najveće mlekare.

Kaže mi čovek i smeje se kad smo se dotakli u priči mleka da sve što pijemo od mleka do jogurta je kinesko mleko u prahu.

Ako me je slagao ja prenosim laži ali nema razloga i pritom ozbiljan čovek radio po bliskom istoku na fabrikama vode.

A primetio sam godinama unazad na pecanju na Tamišu sve manje krava. Ranije kad ih izvedu čobani na Tamiš da se napoje to je bilo nepregledno krava i sjebu nam pecanje.

Kad vidiš prazna sela po Vojvodini i Šumadiji stvarno gde su te krave koliko treba da se pomuze za recimo jedan blok na Novom Beogradu?

To je već tema za Gvozdena.

Dakle mleka u prahu ima a izgleda je problem sa vodom

Ma normalno!
Kakve krave, mi nemamo ni par hiljada krava.
Nego, prašak i muti.
Šta ima veze, važno je da se lepo upakuje.
solo solo 21:47 11.09.2022

Re: Taso

Уосталом, ј.... се сви!


Ma da se jebemo bilo bi sjajno nego jebu nas.

Razlika draaaaastična.

Izvini Jarile.
shmoo shmoo 22:04 11.09.2022

Re: Taso

mlatisa

Ја мислим да је Џудина процена оптимистична.Могуће, сасвим могуће.

Али ево, Соло ти објаснио.

Не јебемо ми него нас јебу.

kamilo_emericki kamilo_emericki 15:03 11.09.2022

Milane

Kad si hodao po Pirinejima ja bijah na balkanskoj turneji, među rođacima i prijateljima. Em ne volin kuckati na telefonu nešto duže od "da", "ne" ili "bumo videl", em se blog zatvori pa ti ne odgovorih.
Ja živim u departnanu 10, Ob (Aube) i u okolini Troa (Troyes). Prošao si, po meni, najljepši dio Francuske. Ne znam da li si pretjerivao, ja bih, u dimljenom mesu i slanini od njihove lokalne svinje sličnoj mangulici, lokalnim ovčijim sirevima ili začinima, naročito od crvenih paprika različitog stepena ljutine.
En passant moram reći da je u restoranu "Rubin" dimljeni vrat od mangulice odličan a u "Berliner"-u praseća rebarca, karamelizirana.
Sin mi se oduševio prilikom da jede na terasi iznad vrhova drveća sa pogledon prema Avali i Kanarevom brdu.Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana