Pišete li dnevnik? Čitate li tuđe dnevnike?

Lektorka RSS / 04.06.2007. u 23:36

Nisam vas pitala da li ste žena. :)

Najdeblja knjiga u opusu poljskog pisca Vitolda Gombroviča je - piščev dnevnik. Evo kako počinje:

 

 

Ponedeljak

Ja.

Utorak

Ja.

Sreda

Ja.

Četvrtak

Ja.

           DSCN2852.jpg

 

 

     DSCN2856.jpg

Ja? O, da! Uostalom, Gombrovič je bio nemilosrdno iskren egocentrik, pa je u ovo četvorostruko ponavljanje jedne reči sažeo pokretački motiv za pisanje svačijeg dnevnika. O tom motivu u opsežnim dnevnicima jednog Tomasa Mana ili Miroslava Krleže nećete naći vidljivog traga. Oni su svoja dela i književnost uopšte stavljali pre svega u politički i kulturni kontekst svog vremena. U Petak se i Gombrovič priklanja istom načelu i ispisuje preko hiljadu stranica dnevničkog svedočanstva o godinama 1953-1969.

 

Osvrćući se na prvi relevantan dnevnik evropskog građanskog romana, onaj koji je engleski pisac Danijel Defo davne 1719. stavio u pero Robinzonu Krusou, teoretičar književnosti Viktor Šklovski u svojoj knjizi „Za i protiv. Beleške o Dostojevskom" pravi zanimljivo zapažanje: Robinzon, svojevrsni usamljeni vladalac pustog ostrva, nije imao kuda da piše pisma, ali je u dnevniku svodio pismene rezultate osobenosti svoje situacije. Kada prozaičnost analize postane poetična, što je od Robinzona naovamo postalo manir u pisanju mnogih dnevnika, suočeni smo sa patosom egoizma. Eto nas, dakle, samo malo lepše rečeno, ponovo kod Gombrovičevog „ja".

                               P0602498732939_1.jpg 

Robinzon Kruso, kao i Dnevnik Ane Frank, spadaju ako se ne varam i dalje u obaveznu školsku lektiru. Nije nužno ovde obrazlagati zašto je naravno dobro što je tako. Indikativno je međutim za naše vreme, naše predstave o dobrom obrazovanju i „kvalitetnoj" kulturi to što dnevnik u stvari ima reputaciju nepodnošljivog kiča.

                        AnneFrank.png
 

 

 

Tako se, nakon što smo ih konzumirali u propisano minimalnoj dozi (Robinzon i Ana Frank), dnevnici pomenutih pisaca Gombroviča, Mana ili Krleže najčešće ni ne prelistaju, za dnevnik Marije Baškirceve teško da iko i zna (jer ih u obaveznoj lektiri nema), dok nam se na drugom kraju dnevničke priče u lice ceri dobro unovčen sentimentalni kič, naša predstava o tipičnom (i ženskom!) dnevniku: Dnevnik Bridžet Džouns. Bez ostatka potvrđujući stereotip, taj dnevnik ni na šta ne obavezuje, on relaksira i zasmejava, a verovatno upravo zato što od njega ništa drugo ni ne očekujemo - mi ga često i čitamo i gledamo!

 

    M1018943.gif

 

Naravno, nije baš tako strašno. Za ponekoga. Ima nas koji volimo da pročitamo dnevničke kolumne u Danasu ili na sajtu Radija Slobodna Evropa. I ima vas koji pišete i čitate blogove, odnosno ima nas koji smo došli na Blog B2 i u njemu zaglavili kao u retorti nekog virtualnog alhemičara.

 

A ja? :)

Nikako od dnevnika da se odlepim.

Moje malo, patetično i egoistično ja pisalo je dnevnik još u osnovnoj školi. Prvog impulsa se uopšte ne sećam. Drugi sam odlično zapamtila: nastavnica srpskog nam je u sedmom razredu dala zadatak da nedelju dana vodimo dnevnik. I ja sam to radila s voljom.

 U srednjoj školi je došlo do otrežnjujućeg razdvajanja književnosti od života; na časovima srpskog se čitala književnost (dakle, ne dnevnici, a pogotovo ne učenički!), dok je pisanje dnevnika postala potpuno privatna i, dakako, poprilično intimna rabota. No, ta je rabota u jednom trenutku zainteresovala i moju majku, što je dovelo do neviđenog rata u kući i moje odluke da, patetično neshvaćena, dvanaest debelih svesaka - spalim. Naravno da mi je danas žao, ali tu sam „shvatila" da dnevniku nije mesto u (socijalnom) životu.

 

 

 wietek41020034.jpg

Patos egoizma je, međutim, terao svoje, te sam uskoro nastavila da pišem dnevnik. Uz povremene višenedeljne ili višemesečne pauze, koje su pri kraju postajale sve duže i duže, moj dnevnik se pretvorio u svaštaru koja je polako prestajala da bude ogledalo mog psihičkog i emotivnog života, a postajala je moj zapis o svetu oko mene. Istovremeno, često sam se pitala za čije oči ja to uopšte pišem? Taj osećaj, potreba, svest ili ipak varka o drugome ume prilično nevolja da vam zada kada ste odrasla osoba a pišete ni manje ni više nego dnevnik, ili „nešto" čemu ipak nijedno bolje ime ne umete da date.

Selidba iz jedne zemlje u drugu, a sa stomakom do zuba, u tren oka je prekinula svaku dilemu. Svi preostali dnevnici odleteli su u stari papir. Izuzev jednog, koji se skrio među rokovnike u koje sam pravila beleške na fakultetima. Možda sam sentimentalna, ali sada verujem da taj jedini preostali trag mog dugogodišnjeg dnevnikovanja nikada neću uništiti.

 

 

Da se na kraju još jednom vratim Gombroviču. On je i u tom smislu bio nemilosrdno iskren što je govorio da uvek zamišlja kako čitaoci komentarišu njegove dnevničke zapise. Ipak je, znači, reč o jednom „ja" koje ima potrebu za dijalogom sa svetom. Blog je, naravno, tehnički omogućio upravo to, stavljajući istovremeno isključivost patetičnog egoizma na klecave noge. A blogovi poput Bloga B92 pokazuje i više: nisu svi dnevnički zapisi (nikad ni bili) ograničeni na ljubavne i telesne jade jedne tipične i simpatične bucmaste plavuše.

 blog_or_not.jpg

Uz zahvalnost znanim i neznanim blogerima koji su me „kandidovali", i Dejanu koji me je pozvao da pišem, drago mi je što sam se našla  u društvu koje piše, čita i komentariše ove online diaries, kako su prvi „blogeri" 80-tih i 90-tih voleli da nazivaju svoje blogove. Život mi mrsi racionalne konce, pa sad začikavam samu sebe da mi je dnevnik sudbina.

 

 

       

 

 

 Komentari (112)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

Srđan Kusovac Srđan Kusovac 23:57 04.06.2007

Puj za mene!

Nisam (još) pročitao. Samo dođoh da se prvi zapljunem i na tekstu još jedne od meni omiljenih osoba na ovom blogu (tj ovim blogovima). (Isto sam uradio kod Čomićke).

A sad idem da čitam pa ću da komentarišem, a ti briši. :)

Vidim moraće mali kurs iz umetanja fotki i ono wrap text around objects :)
Lektorka Lektorka 00:06 05.06.2007

Re: Puj za mene!

pa to pitam tamo kod restaka! sve mi se fotke ispomerale kad sam kliknula na "objavi", groooooooznoooo izgleda! :))
ajde zapljuni jedan kurs za postavljanje fotki PORED teksta (pogotovo ona prva, užas, vidi kud je dospela).
Srđan Kusovac Srđan Kusovac 00:37 05.06.2007

Re: Puj za mene!

To sa fotkama sam baš napisao Restaku juče jer sam mečku rodio dok sam sredio fotke, a rezultat jadan.

U starom blogu je bilo WYSIWYG (what you see is what you get. A ovde je WYSIWYDNG (...do not get) :)

Nema pomoći nego sve tempirati malo po malo dok ne poprave.

Ali tamo kod fotki kad ih postiras imas treci ili cetvrti prozor u kojem stavi left ili right. Onda ce tekst biti oko njih. U idealnom slucaju (na starom blogu je bilo tako) lepo mozes da namestis tacno gde hoces da budu fotke. Ovde to nije bas slucaj, ali i dalje moze tekst oko njih. Ako te ne mrzi idi u izmeni tekst. Onda idi na svaki zuti kvadrat, klikni na njega da on bude aktivan, onda klikni na onu istu ikonicu za fotke i tu dodaj to u tom trecem ili cetvrtom redu (left ili right - gde hoces da bude fotka). Dobices tekst okolo.
Lektorka Lektorka 07:25 05.06.2007

Re: Puj za mene!

mislis da nesto razumem? nista ne razumem! :)
ali popodne kad ih sredim... :) preliminarno hvala za uputstva
Nebojša Milenković Nebojša Milenković 08:55 05.06.2007

super što ste tu !Lektorka,
super što ste tu !
+ ste i vipovani!
poz.
n.m.
Lektorka Lektorka 13:11 05.06.2007

Re: super što ste tu !

n.m,
hvala za vip-mace! :)
poz takođe
j.
dunjica dunjica 00:31 05.06.2007

Victor Klemperer

Povrh svega - dobro dosla! Radujem se vec, ne samo zbog neosporne pismenosti, nego - citam - i tema krajnje zanimljiva i pitko "obradjena".

Nego, htjedoh skrenuti paznju na dnevnicke zapise Victora Klemperera, tvoga kolegu Literaturwisenschaftler i pisca. Nedavno smo moj muz i ja zavrsili citanje njegovog dnevnika, pisanog 1933-45. Veoma vazan povijesni dokument, s izrazenim smislom za biljezenje detalja, posebno onih koje su njegovi sugradjani nakon ´45. rado "zaboravljali". Iskreno preporucujem!

Postoji i TV-serija "Klemperer – Ein Leben in Deutschland“ iz 1999, koju nisam pogledala.
Lektorka Lektorka 13:19 05.06.2007

bolje te našla, dunjo ranko

pročitala ja (učitala) kako je tema "krajnje zanimljiva i pLitko 'obrađena'"... :)

za klemperera znam, ali ga čitala nisam, priznajem. a pominješ tačno ono što mi uglavnom užasno para uši kad se priča "o dnevnicima" - čest nedostatak svesti o tome da je toliko dnevnika koji su dragoceni dokumenti, upravo zahvaljujući obilju detalja koje ne prepuštaju zaboravu.

pozdravljam te, j.
dunjica dunjica 14:24 05.06.2007

nema zaborava

Sreća je s Klempererom da ga se skoro uvijek izvlači kao materijal kada se treba dokumentirati svakodnevica Trećeg Reicha ili pobiti ona omiljena narodna: "Nismo znali...". Ako te zanima više, kada uhvatiš vremena, a ipak nedovoljno za "žvakanje" dva debela toma, zvirni u web, ima puno.
Srđan Kusovac Srđan Kusovac 00:46 05.06.2007

glede dnevnika

Pročitao. Ma šta pročitao i preporučio. A sad komentar.
Super, ali što među velikanima poput Krleže & Tomasa Mana nisu pomenuti literalrni uradci "profesorke, članice Ruske akademije nauka"?

Inače, što se dnevnika tiče - nikad se nisam ogledao u tome. Nije mi padalo na pamet, a i da se to i dogodilo mrzelo bi me da pišem. Inače, jedan od boljih dnevnika.
Lektorka Lektorka 15:46 05.06.2007

Re: glede dnevnika

što je primamljiva ova opcija "banuj korisnika"... :)))

literalrni uradci "profesorke, članice Ruske akademije nauka"?


misliš na onu s mašnicom u kosi? ona zavređuje poseban blog. ženska književnost per se, ono što stručnjaci zovu "žensko pismo". razmisliću...

e, a vidiš, pere se bukvalno nisam setila, mada s druge strane, zamisli koliki bi to bio tekst, i koliko bi posla restak imao, da sam pomenula sve dobre dnevnike! :)
njegove kolumne mi jasna inače redovno stavlja na skype, čitanje ne može da omane čak i ako se sama ne setim.

a glede tvog dnevnika - pa samo bi nam to još falilo! kao da ne pišeš inače dovoljno! :)) uostalom, tvoj blog je politički dnevnik, sviđalo se to tebi ili ne. :)
kapi kapi 06:00 05.06.2007

Lektorka,

najpre da izrazim veliko zadovoljstvo sto cu moci da citam tvoje tekstove!
Ne pisem dnevnik ,ali se svakodnevno dopisujem sa mojom prijateljicom koja zivi u Beogradu. Ja cuvam njen "dnevnik" , ona cuva moj.
Lektorka Lektorka 07:26 05.06.2007

dunjice i kapi,

trenutno samo - hvala! :)
Lektorka Lektorka 13:36 05.06.2007

kapi,

zanimljivo je to sa drugaricom. davnih godina u novom sadu ja sam sa jednom svojom drugaricom praktikovala nešto slično - pisale smo "uporedni dnevnik". svaka svoj, ali smo se jednom nedeljno nalazile i jedna drugoj čitale svoje umotvorine. neću zalaziti u ("književni" kvalitet tih zapisa :), ali sučeljavanje dve različite perspektive je bilo izuzetno zanimljivo svaki put kad smo pisale o zajedničkim doživljajima. dovoljan je bio, recimo, jedan zajednički izlazak u grad, ili jedna istovremeno pročitana knjiga, da - nakon čitanja dnevničkih beležaka o tome - obe dobijemo utisak da ona druga nije radila isto što i prva. :) zapravo, sad mi se čini da je pisana reč potencirala razlike u percepciji kojih u spontanoj verbalnoj razmeni utisaka nismo bile toliko svesne.
ipak, ni toga, tj. bar mog dela tog uporednog dnevika više nema... :)
gordanac gordanac 07:32 05.06.2007

dobro jutro, blogerka!

Ih, dnevnik!
A leksikoni?
A?
To smo zaboravili. a? :)

Gledajući unatrag, nešto mi se čini da "leksikoni" predstavljaju preteču bloga, onakvog kakav je danas (a srećom bićemo svi tu da vidimo kakv će tek biti!) u pisanoj formi i mnogo mi više liče na blog nego ono što je blog, kao "elektronski dnevnik" bio po ideji u početku. Dnevnici, nekako, nisu namenjeni drugima, a leksikoni - jesu.

Svašta ja još "trpam" u klasu dnevnika - i memoare i ratne zapise i hronike i drame i romane, a najčešće - poeziju. Znam ja da to nije ispravno, ali ako "dnevnik" kao formu punimo intimnim sadržajem kojim opisujemo sebe, sve što jesmo i što bi voleli da nismo, sve "što sanjamo i što nam se događa" (što bi kao naslov odabrao Ivo Andrić), onda je meni "dnevništvo" osnovna književna forma.
I inače mislim da književnici celog života pišu samo jednu knjigu koja ima različite forme, naslove i dužine, ali u suštini - sve ono "što samo po sebi hoće da izbije iz njih" (HH) je isti onaj poriv kojim svojim mislima, osećanjima, strahovima, nadama punimo stranice dnevnika. Oni među nama koji to stvarno umeju, onda to rade i u naše ime i pišu knjige koje nas pokrenu, dodirnu, inspirišu...jer nam te knjige liče na nas same, ili bude u nama strane za koje nismo ni mislili da ih posedujemo.

Pisanje je neodoljiva potreba da se podeliš sa ljudima, da ostaviš trag, da napraviš znak, da imaš svest o tome kako neki tamo nepoznati ljudi razumeju, čitajući tvoja slova, sve ono što te razdire, boli, muči, obuzima, hrabri ili teši.

I mislim da se dnevnik piše zarad onog dobrog osećanja da, pišući po beloj `artiji neke reči, možeš da raspetljaš neke kovitlace, da preispitaš i proveriš, da tragaš i domisliš sve i svašta što bi razgovorm sa drugom osobom bilo mnogo teže i sporije, a prilično je blesavo da sam/a sa sobom stvarno razgovaraš.

Eto, upisah ti se u post-blog-dnevnik-leksikon!
A mogu da ti pišem i ko mi je omiljeni glumac i pevač i boja i....svašta! :))
dunjica dunjica 08:06 05.06.2007

Jooj, leksikoni!

Budi tolika uspavana sjecanja... Vidjala sam ovih dana po papirnicama nesto poput leksikona, sve vec proizvodjac uradio - pitanja, lay-out, ilustracije. Sve vise ih/nas orobljavaju za kreativnost, nudeci jednoobraznost zdravo-za-gotovo.

Moj otac je na svoj 15. rodjendan, 06. aprila 1941. poceo pisati dnevnik. Vodi ga do danas, SVAKI dan. Par redaka, duze ili krace. Jedino ga jos nisam uspjela ubijediti da ih sve cuva, cuva, a ne spaljuje svakih 10-tak godina. Ono sto spada u jednu od najvecih dragocjenosti koje posjedujem je dnevnik O MENI koji je vodio od mog rodjenja, do mog 27. rodjendana. Sta sve tamo ima...
Lektorka Lektorka 14:02 05.06.2007

gordanac, a spomenar? :)

da te citiram: paz sad!

pričam za ručkom malopre sa svojom prijateljicom o post-blog-dnevnik-leksikon-spomenaru, i pitam je kako se to ovde zove. kaže ona da ne zna kako je sada, ali nekad se zvalo "poesiealbum". :) ona svoj još čuva zbog svoje i danas najbolje drugarice koja joj je u taj album pre dvadesetak godina zabeležila sledeći stih: za isabelle od drage fanni :)

Svašta ja još "trpam" u klasu dnevnika - i memoare i ratne zapise i hronike i drame i romane, a najčešće - poeziju.


e, ubadaš ovim rečima pravo u žanrovske književne diskusije, s tim što se one ne vode da bi se odredilo "šta je sve dnevnik", naravno, nego da bi se definisale granice između književnih i inih tekstova. kratak je put od dnevnika do poezije, jašta, pod uslovom da je dnevnik zaista intimni zapis. ali upravo sve to što navodiš između crtica komplikuje stvari... htela sam, recimo, u jednom trenutku među svoje primere da uvrstim i štajnerovu knjigu 7000 dana u sibiru. odustala zbog ove žanrovske priče, htela da izbegnem obavezu da govorim o tome da su to memoari, složeni hronološki, izdeljeni bezmalo kao dnevnik itditditd... :)

ali, neću sad za prvi put da odužim :), nego ću lakim zamahom rečenice da ti kažem i da te pitam sledeće:

u memoarima prote mateje nenadovića naletim pre dobrih dvadesetak godina na mrve duvana slepljene između stranica knjige kao u herbarijumu. to mi je amanet od oca; knjige i duvan.
A mogu da ti pišem i ko mi je omiljeni glumac i pevač i boja i...

a duvan? :)
dunjica dunjica 14:35 05.06.2007

Poesiealbum, Knjiga posjetilaca

Još uvijek se zove tako (Poesiealbum), iako je na rubu da izumre. (Ma, biti će još revivala, ne brinem ja!)

Mi kod kuće imamo Gästebuch, u koju su pozvani da se upišu, ili barem potpišu, svi koji nam prijeđu preko praga. Uslov je da pišu na materinjem ili onaj koji osjećaju kao svoj materinji, te da ih uslikam i sliku stavim u Knjigu. Šta da ti kažem, koliko je to dragocjeno?! Dokument o proteklim vremenima, podsjetnik na neka lijepa druženja, ljudi se, listajući, međusobno prepoznaju - često gdje bismo najmanje očekivali, networking kao kolateralna korist, ... I uvijek naglašavam da se ne radi o Poesiealbum, nego ostavštini, izmamljenom poklonu - rekla bih, nečeg sasvim ličnog: vlastitog jezika (ima i poliglota - to su oni transnacionalni, kao npr. Shabnam iz Indije, koja se upisala na 3 jezika i 3 različita pisma) i fotografije.
gordanac gordanac 18:49 05.06.2007

đe me nađe s duvanom u ovi` leksikoni?!

Duvan.
Ah, duvan.
Đe me nađe!?

Motani, sa dedom, prstima, ne mašinicom, na Mljetu isto motani, mašinicom, ali samo uveče. Cigare i cigarilosi, ali i kafa, руска шокола ноар sa 80% kakaoa, sveže prženo zrno kafe i konjak (gruzijski). Obična cigareta ujutru, u letnjim baštama uz kratki espreso, jedna odmah posle plivanja u moru ili reci sa samo malo obrisanim prstima, posle sankanja sa decom na Fruškoj, ćutljiva cigareta posle sahrana, slatko pitanje najboljeg druga "imaš duvan?".
Poseban miris cigarete pri letnjoj vožnji autom.
Ej, ja bih mogla ceo dnevnik samo o duvanu da napišem! (Na opravdano zgražanje mnogih koji ga s pravom tretiraju kao štetu za zdravlje).

I naravno, duvan uz kompjuter.
I poseban miris i ukus duvana u veoma rana letnja jutra, u praskozorja na Dunavu
I neprepričljiv duvan koji se zapali nad sveže ulovljenom štukom, nehajno i nonšalantno, kao da i nije važno što niko drugi nema ulov.

I naravno, duvan iz vica o tome šta su tri najbolje stvari na svetu. )

p.s. izvinjenje nepušačima, pitalo me, morala sam da odgovorim. Ne trošite bajtova na objašnjenja o štetnosti i urazumljivanju, nemafajda!
Lektorka Lektorka 21:04 05.06.2007

Re: Poesiealbum, Knjiga posjetilaca - drugi put! :)

vidi, dok je upgrade bio u toku, nestali komentari! ali ih imam na drugom tabu :) pa puštam opet:


čudno. volim da čitam o takvim stvarima, razumem i zašto kažeš da je dragoceno (pisani trag!!!), posebno mi se dopada izraz kolateralna korist... i onaj dnevnik tvog oca koji gore pominješ...
ali ja... :) ja. hm.
imam drugaricu u novom sadu koja piše dnevnik svog sina.
nešto me sprečava, iznutra, da tako nešto radim. imam napade, dvojake, prave napade otpora prema tome. kao prema... banalnosti. ovo nije lično, i nema s tobom ni najmanje veze, ipak moram da kažem. to sa mnom ima veze. jer, lepo mi je, ponavljam, svaki put kada čujem da ljudi to rade i da čuvaju takve stvari. a ja pre ili kasnije stignem do jedne tačke preokreta na kojoj kažem sebi da se, s jedne strane, moraju praviti izbori, i s druge strane da se mora živeti i van pisane reči. odnosno, van misaonog spleta u koji nas zatvara pisana reč. a ima i treća strana koja ponekad vikne da je samo istinska književnost vredna da ostavi pisani trag.
i tako, kao što vidiš, upletem se u splet :), dignem ruke. i odem da dišem. uz vodu, ako je ikako moguće.
eto. pa ipak: hm... :)
Lektorka Lektorka 21:06 05.06.2007

Re: đe me nađe s duvanom u ovi` leksikoni?!

šta, pitalo te? pa ja sam te pitala! :) a nađoh na tvom "o meni", pa ako hoćeš, nađoh i sebe... :)

svi štetni nepušački komentari biće nemilosrdno obrisani (što je slatka moć...)!

nikad nisam imala strpljenja za motanje. ni za mašinice. pa još ono pljuckanje... :) ne. kategorično ne. :)

odvikla ikoga da ponudim cigarom. navikla da mi krajnje retki grebatori nude nešto sitnog novca kad traže cigaru.

crveni goloaz već dugo, mada ga u ns isto već dugo nema, što ume da bude problem.

a da li se sećaš opatije, crne cigarete? :))

dobro, letnja vožnja autom, nepušačka ali tolerantna tetka pored mene, sunce da ti sprži mozak, vozim kroz prašnjave kukuruze i ostale biljke prema somboru i dalje, a nepušačka tetka mi tolerantno pali i dodaje cigarete. a noću po novom sadu, ono kad skoro sve zamre (davno je bilo, razumećeš), otvoren prozor, druga brzina od centra do limana (da duže traje), i ništa bez cigare.

SAD mi jeste pepeljara pored kompjutera, ali samo zato što sin spava u svojoj sobi, što je dovoljno toplo da mogu vrata od terase da držim otvorena, a i zato što mi muž nepušač nije tu. :)

žestinu, pa ni konjak ne umem da pijem, ali ako se složiš s nekim vinom uz, daaaa, ribu, ima da se nauživamo ti i ja kad se konačno vidimo! :) upecaš nam nešto za čorbu, važi?
gordanac gordanac 22:08 05.06.2007

Re: đe me nađe s duvanom u ovi` leksikoni?! - voila!

Ih, da l` se sećam?! `Odo! A "hercegovina", "57", i sarajevski "marlboro"? A?

Vino?
Movia - uvek!

Modesty Blaise Modesty Blaise 08:44 05.06.2007

zvao se Dušan..

deveta do osamanaeste godine.
prva sveska je izgledala ovako:


(Cicely Mary Barker, Rose Bay Willow Herb Fairy)

druga ovako:


(Norman Parkinson, Audrey Hepburn, 1955.)

mogla sam da ga ostavim bilo gde u stanu, otvorenog, i niko ne bi pogledao. Bili smo kuca iz koje su i smeh i suze i pesma u mlazu padale po spratovima ispod...ali pravila ballroom dancing su vazila uvek: Svako je imao svoj kvadrat za ples

p.s. Liebling, es ist Wahnsinn! Herzlichen Glückwunsch!! Du hast es verdient und du wirst es bestimmt toll machen!

Lektorka Lektorka 14:12 05.06.2007

Re: zvao se Dušan..

Da li je Dušan živ? - Kako si samo odrasla tako u skladu sa zakonom, i sa 18 prestala da pišeš? :) - Da li ga neko čita?

Danke... kako da te krstim na nemačkom, a da ne budeš pita? :) Zuckerkuchen? Može?
dunjica dunjica 14:20 05.06.2007

Zuckerkuchen

Ili, možda, Zuckerstückchen?! Moj muz je kao mali zamisljao da je Zuckerstückchen (kocka secera), da ne bi morao objasnjavati zasto uvijek bjezi od kise.
Modesty Blaise Modesty Blaise 19:24 05.06.2007

Zuckerstückchen

kupljeno

Dusan je ziv sigurno, negde u nekoj fioci u mojoj sobi u mojoj prvoj kuci...ne citam ga ni ja vec mnoooooooogo godina, a verujem ni drugi! Sa 18 je broj izlazaka dostigao kriticnu granicu a dnevnikovanje pade kao prva zrtva :)
Dejan Restak Dejan Restak 09:02 05.06.2007

Kad moze plavusa Bojana

valjda moze i plavusa lektorka da slozi fotku kako treba.
pogledaj
onaj preview ne radi kako treba i sredice se. ima dosta jos posla, radimo non-stop

evo ponovo instrukcija za postavljanje fotki u tekst. te fotke postavljas sa svog kompa ne sa interneta. Procitaj svaku rec.

Kako se unosi fotka u tekst?

Ova opcija će biti kasnije unapređena. Trenutno postupak je sledeći:

1. ispod teksta kliknete na taster browse i unesete fotografiju kao atacment

2. potom se kursorom pozicionirate na mesto u tekstu gde zelite da se pojavi uneta fotografije

3. kliknete na taster ubaci u tekst koji se takodje nalazi ispod teksta

4. odaberete poravnanje fotografije i ako zelite unesete potpis

5. fotografija mora biti manja od 100K

inace pored onih tvojih kratkih redova na pocetku teksta nema sanse nigde da se slozi fotka kako treba
potrebno je da imas nesto poput pasusa

Lektorka Lektorka 21:07 05.06.2007

Re: Kad moze plavusa Bojana

čitav dan odlažem ove tehničke papazjanije :), a pogotovo sad kad ste mi ipak lepo složili fotke, neću više ništa ni da pipnem.
proučila sam ja odlično tvoja uputstva još juče, zaista, samo je prvi problem bio s unosom fotke kao atačmenta. kapiram li sada konačno da kad pišem tekst fotka upravo MORA da bude negde na kompjuteru (za razliku od komentara, gde mogu da je unesem samo ako postoji ili sam je ja stavila negde na mrežu)? ja ubacivala link u to polje, nije se događalo ništa, onda videla da meni prosto funkcioniše ikonica s ubacivanjem fotke (ali ne pored teksta), pa se setila da složim tekst u tabelu... (e, ovo je, moliću lepo, matematika a la lektorka!)
što će reći, pomislila sam čemu uopšte ta priča s posebnim okvirima, pozicioniranjem kursora tamo ili amo itd - i na kraju je rezultat bio katastrofalan, kao što si video :)

dakle, pitanje glasi, da ponovim: kapiram li sada konačno da kad pišem tekst fotka upravo MORA da bude negde na kompjuteru (za razliku od komentara, gde mogu da je unesem samo ako postoji ili sam je ja stavila negde na mrežu)?

a ovo:

inace pored onih tvojih kratkih redova na pocetku teksta nema sanse nigde da se slozi fotka kako treba
potrebno je da imas nesto poput pasusa


htela sam samo da moj citat gombroviča bude veran....

uzgred, može li plavuša i šefa da banuje? ili opet ne kapiram? :)
Dejan Restak Dejan Restak 09:10 05.06.2007

eh sad vidim

pa ti si mnogo lukava. krenula zena da unosti tabele iz worda u svoj tekst na blogu.
kakvog smo naprednog blogera dobili
sada si nam zadala zadatak da vidimo da li i to da omogucimo.

ne znam da ima blogova gde se dopusta unos tabela u tekstove. ume da pravi problem ako se ne zatvore tagovi i slicno. tako kazu ovi koji to bolje znaju od mene.
trazio sam ako moze da se i to omoguci bar kada se pejstuje iz worda.
Jelica Greganović Jelica Greganović 09:23 05.06.2007

Dobro dan BLOGERKO naša!

Dobrodošla!
(a ovo oko dnevnika, kad sam bila mlađa, u drugoj polovini prošlog veka, nije mi išlo...sve mi nekako ispadalo i zvučalo patetično, a to ni malo ne volim)
Jelica Greganović Jelica Greganović 09:24 05.06.2007

Gospode...

napisala sam "dobro dan" i to LEKTORKI ! qq
Lektorka Lektorka 14:19 05.06.2007

Re: Dobro dan BLOGERKO naša!

draga, to ti se podsvest sveti za one zareze što si tela da mi ispravljaš! :)
nego, tvoj blog je ipak svojevrsni dnevnik malo više nego mnogi drugi blogovi ovde. nije patetičan, da, i hvaaaaaaaaaaaala miloj jelici što nije!, ali je ličan.
ma, najbolji su (žanrovski) mešanci! :)
jesi se preselila skroz, uredila kuću, okačila slike i ono prozorče?
ja se, vidiš sa slikama namučila (a dejan sa mnom, hi, hi), ispomerali mi se zidovi, luda kuća ovaj blog.........
Jelica Greganović Jelica Greganović 18:44 05.06.2007

Draga,

a što tebe nema na naslovnoj, a ne vidim ni Dracenu?
Lektorka Lektorka 21:16 05.06.2007

Re: Draga,

objasnio restak:

Da bi se novi autori nasli na naslovnoj strani medju aktuelnim VIP blogerima bice potrebno da ih odredjeni broj korisnika bloga stavi na svoje VIP liste.


vidi ovde
Dejan Restak Dejan Restak 09:41 05.06.2007

ispunjena zelja

mozes da kopiras tabele iz worda.

sada ti je tekst onakav kakvog si ga unela. bar bi trebalo

Lektorka Lektorka 10:48 05.06.2007

Re: ispunjena zelja

zamisli plavušu s kezom oko glave :))
hvala!
Olga Medenica Olga Medenica 11:00 05.06.2007

Dobrodosla!

Ljudi se dele na one koji su ikada pisali dnevnik
i one koji nikada nisu pisali dnevnik.
Kako bilo da bilo, ziveli dnevnici!
Lektorka Lektorka 14:30 05.06.2007

Re: Dobrodosla!

živeo blog, jer ljudi se dele i na one koji bloguju i one koji ne bloguju! :)
hvala i poz, j.
Coco Rosie Coco Rosie 21:15 05.06.2007

Re: Dobrodosla!

Evo, i ja da sa zapljunem ovde i da pozdravi, sad cu da citam redom, poludece mi glava:)
Lektorka Lektorka 21:17 05.06.2007

coco,

glavo luda, a šta misliš kako je tek meni???!!!
malo razumevanja molim... :)
Coco Rosie Coco Rosie 21:29 05.06.2007

Lektorka,

:) heheh, mogu da zamislim kako je domacici...
pozdrav i srecno.
Pedja Rafailovic Pedja Rafailovic 12:02 05.06.2007

Brava!

Dobrodošlica nije odgovarajuća reč nekome ko je već dugo prisutan na ovom blogu; umesto toga želim ti još puno lepih i zanimljivih postova :))

PS: Hvala na linkovima, pravilima i nedoumicama (dodatak i dobrovoljni prilog pod "O meni", svima nam mogu koristiti.
Lektorka Lektorka 14:32 05.06.2007

Re: Brava!

peđa, i ja tebi želim još puno lepih i zanimljivih svojih - a može i tvojih - postova! :))

nego, šta se izvlačiš na pravopis, nas ovde zanima da li ti pišeš samo blog, ili i neki drugačiji dnevnik? :)
Pedja Rafailovic Pedja Rafailovic 18:57 05.06.2007

Re: Brava!

Pisao sam i ja dnevnik, ali u najgore moguce vreme i na najgorem mogucem mestu - u vojsci (bejah mlad i blesav.) Naime, to je tamo, tada, bilo strogo zabranjeno, rekose mi tek naknadno). Mozes misliti kako sam se proveo sa svojim dnevnikom :))

Poslednjih godina pisem, hleba radi, razne predloge projekata itd., ali na meni stranom, engleskom jeziku, i na jos stranijem, birokratskom, formalnom "dijalektu".
Lektorka Lektorka 21:19 05.06.2007

Re: Brava!

peđa, čov, pa to je vredno posebnog bloga, zaista, ta dnevnička vojna tajna! :))
napiši, nemoj da te mrzi!
angie angie 12:08 05.06.2007

evo nije dnevnik, al' shta su u stavri love letters!?
Dobrodoshla!
Lektorka Lektorka 14:36 05.06.2007

angie :)))))))

kakva divna bucmasta plavuša! thanx!!! :)))
Milan Novković Milan Novković 13:51 05.06.2007

Nude with Stars and gloomy existentialism

Ja ne pišem dnevnik.

Pisanje bi bilo potpuno protiv mog karaktera. Iako mi se često čini da zavidim onima koji pišu.
Totalna emotivna zbrka pošto mi se čini da bi lepo bilo voditi dnevnik, sa jedne strane, a instinktivna reakcija mi je "Never" i dominantno osećanje "dismay" (reči pod navodnicima pošto je tako odreagovao I. Berlin na ideju o biografiji, rekla si da voliš da ga čitaš, i ja sam to onomad iskoristio da raskinem sa dvoumicama).

Dobra ilustracija mi je fotka dole još jedne od ikona fotografije dvadesetog veka, Lucien Clerguea - Nude with Stars, 1971. Samo je vizuelna ilustracija onog što si ti već rekla, ako se pisanje dnevnika, za one koji umeju da pišu, svodi uglavnom na zvezdice na površini nemirne vode, gde "flesh" jedva da probije površinu tu i tamo, šta da pričamo o nama što nismo ljudi od pera.

Meni je interesantno da pozajmim i dve reči koje karakterišu Cleargueov pre-nude period, "gloomy existentialism", koje su ok proxy za ono što ja osećam kad počnem da se družim sa prošlošću više nego što to nalaže učiteljica života, dok budućnost vrvi od lepih stvari koje može da oseti na koži bez previše razmišljanja.

A i zavist ume da bude slatka, pa ću ja i dalje da zavidim ljudima koji u nekoliko minuta dnevno umeju lepo da prepoznaju i zabeleže one najlepše trenutke oko njih.

Lektorka Lektorka 15:28 05.06.2007

Re: Nude with Stars and gloomy existentialism

da, da, ne pišeš. a šta je ovo gore? i šta je blog? :)

šalim se.

nisam htela dosad da pominjem kiša, da ne pomisle ljudi ovde da mi je on jedina referenca :), ali sad moram zbog i. berlina: kiš je govorio o "pogubnom prvom licu jednine", dakle onom gombrovičevom eksplicitnom "ja". naravno, njegova (kišova) perspektiva je književna (dakle, to "ja" je u stanju da uništi književnost, da joj ospori kvalitet), a ipak... e, a ipak. a ipak je i on još kako čitao i biografije, i dnevnike i sve slično...

naravno da je stvar u onome što je (skriveno?) ispod površine, a zvezdica na njoj (površini) samo signal da "tu nešto ima". može to da bude intima, a može da bude ono o čemu dunjica govori: sijaset detalja koji, zabeleženi pa pročitani, menjaju našu predstavu o svetu. u svakom slučaju je reč o subverziji stereotipa (izuzev kada je bridžet džouns u pitanju - ne zato što je plavuša kao ja :) - nego zato što je slatko ponovljiva kao gumena bombona).

a čitanje dnevnika, to grebanje pod površinu, je i svojevrsni voajerizam. :) kiš je bio veooooma talentovani voajer! :)

a ja sam iz gombrovičevog dnevnika recimo zapamtila bizarnu epizodu: kupio je žute cipele, odneo ih kući i ispostavilo se da su mu tesne. vratio ih je u prodavnicu, zamenio za isti model žutih cipela iste veličine, i ustanovio kod kuće da su mu i te druge cipele - tesne. :)) kako bi ti pročitao tu epizodu? ja sam se smejala, naravno, ali do danas nisam shvatila kako je samo dva puta kući odneo cipele koje u prodavnici nije ni probao... :=)
Milan Novković Milan Novković 17:34 05.06.2007

Između ideja i ideologija

Nemam ja ništa protiv dnevnika. Probao i ja dvaput po pola stranice u životu i to se ne računa.

Blog se mnogo razlikuje od dnevnika. Ja mislim da je bliža fikcija dnevniku nego blog. Baš zbog blogove jedinstvene interaktivnosti. Ja mogu delove jednog ili više od svojih "ja" da preslikam u nekog fiktivnog karaktera, ali ne mogu da ih preslikam u tvoju reakciju ili reakciju nekog drugog komentatora.

A "pogubno prvo lice jednine" je, slažem se, pogubno koliko se poguban može biti. Ili kreativno. Socijalni fenomen ni nije mnogo više od kakofonije raznih "ja" u ranim okruženjima. Ko loptice u nekom ever-changing fliperu napravljenom od ideja i ideologija.

U dnevniku, znači nagađam, pošto ne vodim dnevnik, mi imamo neku vrstu proizvoljne vlasti i nad idejama i nad ideologijama, dok to u većini interaktivnih komunikacionih okruženja nije slučaj. Interaktivnost nije samo značajna karakteristika bloga kakav je ovaj B92, nego ga definiše.
gordanac gordanac 18:57 05.06.2007

milane...

Kako ti radi gif?
Isto kao fotka?

A inače, dnevnički zapisi ti odlično idu.
Ne moraju uvek biti slova i reči, ne mora biti opisa emocije da bi se prosledila poruka, odlično ti ide, keep on, Mr.Diary :)), we like it!
Milan Novković Milan Novković 19:06 05.06.2007

Re: milane...

U komentarima images idu kao i pre, koliko sam ja primetio. Još samo resizing ne radi ali će B92 i to da srede.

Koda avatara je druga priča. Opet, koliko sam razumeo, B92 pre-procesiraju avatare da bi ihz sveli na potrebnu veličinu. Tu su im animated gifs komplikovani pa ih ne rade.

Ja misli, a zaboravio sam da na pravom mestu stavim predlog, da bi najbolje bilo i kod avatare ne preprocesirati ništa, nego pustiti browser da uradi resizing.

Ps: Znači mogu da se hvalim da imam dnevnik :) Što sam stariji sve me više interesuje da imam i ovaj pravi gde je jedno od mojih "ja" fully in charge :) Mislim, u kući i šire više nemam nikakve šanse :)
Lektorka Lektorka 21:36 05.06.2007

Re: Između ideja i ideologija

"pisala" ti ja odgovor u glavi dok sam uspavljivala sina. sad još samo da uspem da "prepišem" :)

Blog se mnogo razlikuje od dnevnika. Ja mislim da je bliža fikcija dnevniku nego blog. Baš zbog blogove jedinstvene interaktivnosti. Ja mogu delove jednog ili više od svojih "ja" da preslikam u nekog fiktivnog karaktera, ali ne mogu da ih preslikam u tvoju reakciju ili reakciju nekog drugog komentatora.


naravno da se razlikuje, nisam ja stvarno htela da insinuiram da je to jedno te isto. nego samo da pokrenem sivu masu i u suprotnom smeru, ka dodirnim tačkama.

po svojoj faktografičnosti mnogo koji dnevnik se nimalo ne razlikuje od bloga. upravo dnevnici književnika koje pominjem - namerno sam baš njih odabrala - na ogromnoj većini svojih stranica nisu fiktivni, niti se mogu svesti pod onaj "patos egoizma", nego su dokumenti vremena, trenutka, situacije, nekog akutnog kulturnog i veoma često političkog problema.

a na potencijalnu interaktivnost dnevnika, i u širem smislu i književnosti, htela sam da ukažem onim naglašavanjem gombrovičevog zamišljanja čitalačkih komentara. to što ih nije bilo na ovaj način na koji ih imamo na blogu, ne znači da specifične interakcije nema. specifične: pisane, naravno, na prvom mestu, i to u obliku kritika, recenzija, prikaza, naučnih radova. pa još, ako hoćeš, u obliku ne/skrivenih citata u drugim dnevnicima ili (ostajem pri vezi koju si ti napravio sa fikcijom) književnim delima. može se ići i dalje, pa uzeti u obzir filmove, pozorišne predstave itd. koji se rade po književnim delima. uostalom, da ne govorim o svoj sili tv-dokumentacija posvećenih, recimo, dnevniku ane frank.

drugačije je, ponavljam i slažem se, manje je očigledno, manje direktno, ali je, na taj svoj drugačiji način i - slično.

razumeš? mislim, razumeš sada ti mene? :)

a baška što je i dalje sva sila blogova po netu koji su i dalje ono što su "nekad bili" - online dnevnici. a to što mnoge takve blogove niko ili skoro niko živ ne komentariše je, naravno!!!, više nego indikativno... :)
snezana mihajlovic snezana mihajlovic 16:14 05.06.2007

...

samo da te pozdravim draga
nek ti se mrse racionalni konci

i da
nije loše ovo novo mesto, šta više...
Lektorka Lektorka 16:59 05.06.2007

Re: ...

Re sve:

snezana mihajlovic
samo da te pozdravim draga
nek ti se mrse racionalni konci

i da
nije loše ovo novo mesto, šta više...


uvek te je lepo videti. poz
nsarski nsarski 17:02 05.06.2007

Vitold Gombrovic je pisao dnevnik

dok je ziveo u fizickom izgnanstvu (Argentina), Kafka dok je ziveo u privatnom, duhovnom izgnanstvu, a prva stvar koju je Robinzon Kruso zapoceo na ostrvu je ledger, kao simbol civilizacije iz koje je potekao. Izgleda da je neka vrsta usamljenosti i daljine, fizicke ili mentalne, dobar motiv da covek vodi dnevnik.
Odgovor: Ja sam svoj pisao na prekide, u trenucima kad sam ziveo van Srbije (Nemacka, Kanada, Engleska). Jednog dana mi je torba sa svim tim nestala (ukradena iz automobila u Beogradu). Valjda mi vise nije bio potreban - sva su mi mesta postala podjednako bliska.
Lektorka Lektorka 18:14 05.06.2007

Re: Vitold Gombrovic je pisao dnevnik

naravno, izgnanstvo ili usamljenost, ključne reči. i "tehnički" deo priče, potreba da sebe zapisuješ.

a kad pominjes nestajanje dnevnika - ja sam na svom prvom prekookeanskom letu, sa pet godina, u avionu zaboravila svoju omiljenu knjigu: zeku pegu. a zeka pega je bio jedan što je sa zavežljajem na štapu krenuo u svet... :)

inače, spadam u one koji čekaju tvoje tekstove... pozdrav.
nsarski nsarski 18:22 05.06.2007

Re: Vitold Gombrovic je pisao dnevnik

Si, señora,
nego se jos bakcem sa majstorima pa ne postizavam:)
Inace, to sa dnevnicima: neko ih pise sistematski, kao brodski dnevnik ili dnevnik ekspedicije ("nocas je temperatura porasla i poceo je da pada sneg", neko kao knjigu utisaka ("ljubav je bol, a Bol je na otoku Bracu" - kunem se, to sam jednom video). Ja sam ga pisao na preskok, uglavnom u iskidanim recenicama, cesto nerazumljivim za drugi svet. No se puede saber porque.
Lektorka Lektorka 21:40 05.06.2007

Re: Vitold Gombrovic je pisao dnevnik

nećeš verovati, ali toliko sam u književničko-dnevničkom tripu da sam "brodski dnevnik" pročitala u sebi kao "dnevnik brodskog" :))
čekaj, one lepe fotke koje u poslednje vreme kačiš po blogu - jel to sve pogled s TVOG ili nekog HOTELSKOG prozora?
knjiga utisaka, da. odlično. :)
nsarski nsarski 16:49 06.06.2007

Re: Vitold Gombrovic je pisao dnevnik

Condo pripada mom bratu. Ja mu samo pomazem da ga sredi. I tu zivim, trenutno. Vracam se za par dana :((
Jelena Krajšić Jelena Krajšić 17:38 05.06.2007

Eeeeee!

Dobar dan!
Odoh sad da čitam...
Jelena Krajšić Jelena Krajšić 17:55 05.06.2007

Sjajno!

A LektorkaaAa hoćeš li me banovati?

Mislim hoćeš li me banovati ako ovde postavim delove iz mog kretenskog dnevnika iz osmog razreda?
Onaj iz srednje ne znam gde je, jer je kao i tvoj zainteresovao moju baku (sva sreća pa nije mamu inače ne bi bilo ni mene), a ja pametnica pisala sve: gde, ko, kada... katastrofa... kao izveštaj za policiju.
Lektorka Lektorka 18:05 05.06.2007

Re: Sjajno!

he, draaaaga, pa zavisice od kvaliteta... ili, kad bolje razmislim, mozda ipak od kvantiteta! :)
da budem grozna, a?
nema sanse, naravno. cekamo lektiru. pz.
Jelena Krajšić Jelena Krajšić 18:16 05.06.2007

Tražili ste čitajte

Inače, ovo sam već postavljala na blogu, ali evo još jednom, skraćena verzija.
Dakle, u januaru '90 Jelena je imala 13 godinica...

1.1.1990.
Danas sam ustala u 1 i 30 a legla sam u 6. Onda smo išli kod Dragane i spremali ono što smo napravili na dočeku Nove godine. Kad smo spremili gledali smo Supermena 2. deo, a zatim smo išli kući i ponovo došli u 8 da bi proslavili reprizu Nove godine.
p.s. Pavi me je pitao noćas, ja mu još nisam odgovorila.
+ fotografija Kajli

3.1.1990.
Iz muzičkog sam dobila 5 iz urednosti. Iz engleskog sam dobila 4 iz pismenog. Kako je glupa ona Zuzana, da mi je ispravila sve greške dobila bi 2.
+ fotografija Bon Jovi

4.1.1990.
Imala sam plesnu danas i učili smo sambu osnovni korak. Sad sam kući i upravo se završila Kviskoteka, a ja ću sad da se spremam za spavanje.
+ fotografija Simple Red

5.1.1990.
Kad sam došla iz škole mama nije bila kući tako da nisam otišla napolje. Blago njima oni su sad u disku, zezaju se tamo, uživaju.
p.s. Nema šansi da sutra ne idem u disko.

6.1.1990.
Mama je radila danas iako je subota. Kad je došla kući svađale smo se jer nije htela da me pusti da idem kod tate da bi išla u disko i na kraju me je pustila. Sad sam se svađala sa tatom jer neće da me pusti u disko zbog toga što je Badnjak, a da sam kod mame sad bi lepo išla napolje.

7.1.1990.
Jutros kad sam ustala baka mi je pekla palačinke. Gledala sam TV, baka je ušla u sobu i počela da gleda neke popove a ja sam se bunila. Onda mi je baka rekla da mogu da zovem Draganu da dođe kod mene. Ona je došla i tada smo se malo zezale.

8.1.1990.
Malo sam razmislila i evo šta sam rešila: Zaklinjem se da ću u drugom polugodištu biti odlična. Jednom rečju tj jednim brojem 4,66. Matematiku sam samo tako od jednom shvatila.
Tijana je krenula sa Zoranom pa je on sad tako počeo da se folira da nije normalno.

22.1.1990.
Danas smo kupile slikovnicu i bojice a uveče smo pravile super žur.
Lektorka Lektorka 21:49 05.06.2007

Re: Tražili ste čitajte

Jeleno, umirem od smeha! :)))

gledali smo Supermena 2. deo


Pavi me je pitao noćas, ja mu još nisam odgovorila.


a šta ovo uopšte znači:
z muzičkog sam dobila 5 iz urednosti.

mislim, kakva urednost?

disko! ha! :))) a koji?

potpisujem:
Matematiku sam samo tako od jednom shvatila.


jedino od jednom korigujem u odjednom :)

ne kaže se više žurka? al sam omatorila...
dunjica dunjica 21:01 05.06.2007

Živio novi blog!!!

G r o f G r o f 21:05 05.06.2007

Eeeeeeeeej !!!!!!!!

Gde sam ovo? Lektorko daj ruku da se ne izgubi..
Vidim, pišeš nešto lepo..
Lektorka Lektorka 21:20 05.06.2007

Re: Eeeeeeeeej !!!!!!!!

moja ruka da se ne izgubi? :)
ne brini za nju.
lepo, pa jašta! :))
G r o f G r o f 21:29 05.06.2007

Re: Eeeeeeeeej !!!!!!!!

hahaha....Lep početak. Odmah izgubio jedno m.
Njuskam malo po ovom laviorintu.
Posle te pažljivo čitam.
BebaOdLonchara BebaOdLonchara 21:29 05.06.2007

tek sad stigla :-)

cestitke na uspesnom prvom postu (priznajem da nisam procitala ali cu za jedno 1-2h samo da obavim jos neke stvari...jelvazi? seneljutis?)
inace, ne pisem dnevnik, jednom davno sam okacila na svoj blog gomilu svojih emailova za koje su mi prijatelji govorili da mogu u novine i vise nista nikada nisam u njega upisala...ko zna, mozda i nastavim? pisala dnevnik u par navrata kad sam bila mala, a sve inspirisano, ehem, uglavnom - muskarcima ;;;-)

:-p

nadam se da ovde moze da se troolezzi? m?
ps. upisana u moju vip listu ;-)
Lektorka Lektorka 22:09 05.06.2007

Re: tek sad stigla :-)

misliš, ps te vadi za prethodnu rečenicu?

troluj dok ne postanem totalni vip, a onda ću da vidim šta ću i kako ću i da li ću... :))

a ne moraš bre ni da čitaš, vidi kakva žurka - ups, kakav je žur - danas!
BebaOdLonchara BebaOdLonchara 22:20 05.06.2007

Re: tek sad stigla :-)

pa najbolje zureze su radnim danima


Lektorka Lektorka 00:21 06.06.2007

Re: tek sad stigla :-)

jeste, pitaće me studenti sutra tj. danas šta sam to noćas slavila...
ajd, ku noć!
kapi kapi 21:34 05.06.2007

"Dnevnik jedne ljubavi"


http://www.youtube.com/watch?v=-lD_MtEBIuE
Lektorka Lektorka 21:42 05.06.2007

Re: "Dnevnik jedne ljubavi"

bravo, kapi, ušla si mi u asocijativni niz! :)))

evo ga i kraćim putem:


Pedja Rafailovic Pedja Rafailovic 23:24 05.06.2007

Re: "Dnevnik jedne ljubavi"

A sada malo originalne verzije, iz 1971.

PS: ako ne radi link, javljajte.
JJ Beba JJ Beba 23:55 05.06.2007

za moju Lektorku...

..bez dnevnika, ali sa ljubavlju...
[
Text by Marguerite Duras, music by Eric Satie
Lektorka Lektorka 00:03 06.06.2007

Re: za moju Lektorku...

naravno, bejbi...
onoliko hvala, ovo još nisam bila videla.
lepo ću spavati, kissss
j.
oibibio oibibio 00:09 06.06.2007

jedva se probih kroz ovu guzvu;-)

draga lektorka(zarez)cestitam ti na promociji(tacka)(smajli)
umjesto poklona(zarez)donosim ti ostatak fotografije koju si zaboravila(tacka)(namig)

Lektorka Lektorka 00:17 06.06.2007

Re: jedva se probih kroz ovu guzvu;-)

ne, dragi oibibio (ma, izem ti nick, uvek se spetljam kad ga kucam!!!), ovo je samo plavuša. ipak nije dovoljno bucmasta, a i kosa joj je prekratka... :)
oprosti mi zbog suvišnih zareza, ne mogu da odolim, pogotovU kad s tobom pričam! :)
Lektorka Lektorka 00:20 06.06.2007

Re: "Dnevnik jedne ljubavi"

ipak je bezveze što na novom blogu čovek više ne može onako lepo da se udene...

peđa, radi link, samo je kratak! :)
oibibio oibibio 00:27 06.06.2007

Re: jedva se probih kroz ovu guzvu;-)

a ova nije ni udata;-)
u vezi ovih zareza ti vjerujem, ja prosto kuzim samo prostoprosirene recenice;-)
Lektorka Lektorka 00:30 06.06.2007

Re: jedva se probih kroz ovu guzvu;-)

prosta rečenica (a plavuša, dragi oibibio, pa ti razmisli!):

plavuša...

p.s. otkud znaš da nije udata? :)
oibibio oibibio 00:39 06.06.2007

Re: jedva se probih kroz ovu guzvu;-)

p.s. otkud znaš da nije udata? :)


nisu ni plavuse, ni udate, ni neudate, sto su nekadA bile
salim se za ovo u vezi mraka, lijepo se nadovezalo
jasnaz jasnaz 04:39 06.06.2007

. slučajno .


. aaa , vidim , ponovili ste se , čestitam ! i nek vam je prijatno , ko što je bilo na starom ! zanimljivo ovo o dnevnicima , al se pitam : zašto bi neko davao ono što piše samo za sebe , drugima , na čitanje ? a izgleda da ima – i to kao knjiga – i da vole ljudi , da se čita . a ja , jednom , dok sam obilazila jasnaz stan , pa da sklonim vazdan knjiga što ostavlja za sobom , kad : ispade mi jedna zelena , bez teksta na koricama , i otvori se na nekoj slici , lepoj , “njih dvoje” , i malo teksta :

24.7. veče
Neću više da ga vidim. I dok je još ovako lep, a ja pri sebi, neka ga, s milim & dragim.
24.7. noć
Ne ide san.
25.7. jutro
Ne ide ni dan, iako sija.
: odvesti majku kod frizera
: od 18.00 na piće sa D.
: 21.00 koncert (nije kupljena karta)
: ne zvati ga
ne zvati ga
ne zvati ga
26.7.
Naravno da će svanuti. Moram da dam to da se urami.

. i tako ja , slučajno , videh da se još muči , da zaboravi . i rekla sam joj : nije joj se dopalo , ali nije ni zamerila . kad sam slučajno .

Miliinaaaaaaaaa !

. evo , evoo (šta je sad , što li viče ovoliko !?)

Ne stavljaj kafu, idemo do Starbucks-a!

. dobrooo , al otkud to kod nas ? ( pričo mi moj Miša da je lepa kafa , velika , ono kad su ga , letos , u Nemačkoj , častila ona njegova dvojica ) .

Nema kod nas, još, al si izgleda zaboravila da smo trenutno u Kanadi!

. a ko nam zaliva cveće !?

Ih, Milina, šta sad: kao ne znaš. Pa Onaj. Crveno slovo iz Dnevnika.

Virtuelni Vasilije Virtuelni Vasilije 06:47 06.06.2007

Wow!!!

"nova" blogerka, a tako produktivna?!!!

A kad se vidi broj komentara, onda je jasno i da deluje vrlo inspirativno na svoje goste (a ne samo na mene:)))

Srecan pocetak i dobrodosla i na "drugu stranu" blogerskog ogledala

t.O.

Lektorka Lektorka 10:42 06.06.2007

Re: Wow!!!

znači, ti nisi moj gost? pa, kako hoćeš, mada je prvi blog otvoren za sve. posle ću da vidim :)

hvala
dracena dracena 07:46 06.06.2007

Draga Lektorka,

Dobrodošla.
Mislim da je blog sa tobom dobio još jednog vrlo kvalitetnog autora. Želim ti puno lepih tekstova, nadahnutih komentara i dobre atmosfere na blogu.
Lektorka Lektorka 10:46 06.06.2007

draga draco,

hvala.
sad ću i ja da se upišem tamo kod tebe, a ovamo predlažem deal: ja kod tebe nisam cinična i nevaljala, a ti kod mene ne postavljaš pesme. je l može tako? uverena sam da ćemo se uz male kompromise lepo složiti! :)
pozdrav
raskoljnikov raskoljnikov 10:14 06.06.2007

muzički dnevnik

za početak pozdravljam tvoj prelazak u vipovce ....

uglavnom umesto texta pišem muziku ... koja na neki način sama po sebi vodi dnevnik mog života

jedan od postova
modern quartet flying business

Lektorka Lektorka 10:47 06.06.2007

Re: muzički dnevnik

NOVI SAAAAAD!
kej, štrand, novi most, vodovod, sve znam...! :)
e, pa hvala na muzici koja me i slikom raduje!
Jasna Bogojević - Hag Jasna Bogojević - Hag 12:46 06.06.2007

Draga,

znaš da mi nisi "pogodila" temu. Ali biće, ne sumnjam:))
Pročitala sam pažljivo i lepo je. Baš jeste.

E sad, da bih ostala u "temi", može se tu svašta, je l' tako?

Može se dodati dnevnik generala Obrada Stevanovića, zamenika ministra policije 99. Koji je bio na Kosovu tada. I koji je napisao u svom "ratnom" dnevniku: 900.000 proterano, 3.000 likvidirano, ostalo još 300.000...

Za vreme opsade Sarajeva skoro svi su pisali dnevnike. Nažalost, ostao je upamćen samo dnevnik devojčice Zlate Filipović. Pisan je poput dnevnika Ane Frank i neretko su je poredili sa Anom.

Izdata je i zbirka "Sarajevski rukopis", pisana u gradu pod opsadom, Dnevnik Zlate Filipović , 1993. Jose Maria Mendiluce"Naoružana ljubav", 1996. ...

Ima dnevnika iz Srebrenice, iz Prijedora.... To odavno više nisu dnevnici, to su dokumenti. Važni dokumenti.

Jasna
Lektorka Lektorka 13:32 06.06.2007

takođe draga,

znam - ne znam, ali vidim da ti JESAM pogodila temu. :)

samo je drugi segment stvarnosti u pitanju, drugo vreme i donekle mesto (ovo zbog krleže kog ja pominjem), drugi autori.

ključno:
To odavno više nisu dnevnici, to su dokumenti. Važni dokumenti.


ovi koje ti navodiš imaju na neki način veću težinu, jer su uglavnom ogoljeni dokumenti o uništenju i unakažavanju ljudskih života.

meni je stalo upravo do toga da se prepozna dokumentarni karakter mnogih, mnogih dnevnika. da se dnevnicima vrati reputacija. da nam bridget jones ili neka zaljubljena klinka ne bude prva a pogotovo ne jedina asocijacija kad čujemo tu reč.

dakle, ako imaš i neke zanimljive odlomke u kompjuteru, i malo volje i vremena, stavi ovamo primere. neću te banovati :)

tj
raskoljnikov raskoljnikov 13:53 06.06.2007

Re: muzički dnevnik

nema na čemu .... sa zadovoljstvom ... i drugi put
JJ Beba JJ Beba 14:40 06.06.2007

Jasna, carice

Postoje dnevnici koji su daleko od svake romatike, od svake primisli zivota.....Oni bukvalno zaustavlaju vreme i lede krv u zilama - freeze frame nashe stavrnosti i nashih zivota....
dunjica dunjica 16:37 07.06.2007

Re: Jasna, carice

Kao primjer dnevnika što ledi krv u žilama, kako reče JJBeba, predlažem u svakom slučaju Victor Klemperera Dnevnik 1933-45. Izuzetno važan dokument o prećutnom i tako olakom potčinjavanju čitavog jednog društva jednoj zločinačkoj ideologiji. I mnogo zanimljivih detalja o otporu prema dehumanizaciji jednog naroda (jevrejskog u Njemačkoj), te svakodnevnoj dovitljivosti pri nestašicama i najneophodnijih životnih potrepština. Mnogo paralela s nekim suvremenijim događanjima na nekim geografski bližim prostorima...

I jedan kuriozitet: pričali su mi prijatelji iz domovine, da je u prvom izdanju "Zlatinog dnevnika" stajala isprika čitaocima zbog objavljivanja istoga u originalu, bez - zamislite! - prijevoda na (tada jedino razumljivi?) novohrvatski.
Dejan Stanković Dejan Stanković 15:45 06.06.2007

Dobrodosla

ovo postaje sve uzbudljivije.
Lektorka Lektorka 15:56 06.06.2007

Re: Dobrodosla

fudbaleri čitaju dnevnike? pa se još oko toga i uzbuđuju?

hm...

hvala :)
vucko vucko 21:18 06.06.2007

Dobro veče, dragi dnevnici

kako reče u neka srećnija vremena Goran Milić na početku dnevnika 2.

Evo i ovde male "ponude" novom blogeru, opet škotski motivi, ali manje ugljenih hidrata nego kod Dracene :)I naravno... pićence, ostrvsko, da se slaže sa izborom gore:Pozdrav,

Vučko
Lektorka Lektorka 22:22 06.06.2007

Re: Dobro veče, dragi dnevnici

dobro veče, dragi vučko, i hvala na gozbi!!

evo i malo okruženja a i muzike za pred put - sve je još malo mutno i crno-belo, kao što i priliči...

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana