- Naslovna
- B92
- Aleksandar Stojanović
- Aleksandar Vasović
- Aleksandra Mitrovic
- Ana Sofrenović
- Avram Goldmann
- Biljana Cincarević
- Biljana Srbljanović
- Božidar Đelić
- Bojana Maljević
- Branislav Kovačević Cole
- Čedomir Antić
- Đorđe Bobić
- Dejan Švajner
- Dejan Bizinger
- Dejan Restak
- Dejan Stanković
- Dule Nedeljković
- Everest 2007
- Gistro FM
- Goran Marković
- Goran Miletić
- Gordan Kičić
- Gorica Nešović
- Igor Brakus
- Ivana Konstantinović
- Ivan Marović
- Jasmina Tešanović
- Jelena Krajšić
- Jelena Milić
- Jelica Greganović
- Maja Kuruc
- Marčelo
- Marin Milosavljević
- Marko Vidojković
- Mića Marković
- Milan Lukić
- Milan M. Ćirković
- Milan Novković
- Milan Obradović
- Milica Đilas
- Miljenko Dereta
- Miloš Šaranović
- Mjehur
- Nebojša Milenković
- Nebojša Spaić
- Neven Anđelić
- Nikola Vitas
- Nune Popović
- Olga Medenica
- Olivera Vujnović
- Oto Oltvanji
- Queeria
- Rade Rakočević
- Radmila Hrnjak
- Radovan Nastić
- Ruža Ćirković
- Saša Radulović
- Sanja Perić
- Srđan Fuchs
- Srđan Kusovac
- Tamara Skrozza
- Tanja Jakobi
- Tatjana Momčilović
- Tena Štivičić
- Terorizam
- Veljko Popović
- Vesna Knežević Ćosić
- Vikipedija
- Vladan Aleksić
- World News
- Željka Buturović
- Željko Mirković
- Biografije
KIJAVCI ILI TRANZICIONI GASTARBEIT (RUCAK U NEDELJU)
Aleksandar Vasović (28 Avgust, 2006 - 00:28)
Blog se zove "Rucak u nedelju", a ne "Nedeljni rucak" zato sto ovaj poslednji naziv pretpostavljla instituciju trpezarije u Cacku kad keva u tacnih 14:30 iznese gigantske kolicine predjela, supe, rinflajsa (kako li se to pravilno kaze?), sarmi k'o konjska glava i palacinki sa orasima u kremu. E to je nedeljni rucak. Ovde se samo radi o rucku u sedmi dan nedelje koga nam je Bog ostavio da ga praznujemo i da ne radimo nista.
I sedim ja tako pre jedno dva meseca u Bratislavi, a napolju nedelja i lep dan. Ovde, a petak popodne, a svi nataknu ranceve pa u planine. Slovacka je bogata istima (Visoke i Niske Tatre, Mali Karpati i jos po neke) i jako su lepe. U gradu nigde zive duse sem pijanih Engleza (pogledati prvu epizodu Kijavaca).
Posto me je u'vatio neizdrz, resim ja da sebi skuvam nesto za rucak. Plata jos nije stigla pa sam ziveo k'o student (skupljao sam kintu po fiokama i ispod kreveta gde se odavno otkotrljala, a mene u vreme izobilja mrzelo da je trazim). Imao sam, medjutim, malo paradajza, belog luka i nesto persuna i zacina u kredencu, pa sam nakon poduzeg razmisljanja i prebrojavanja crkavice odlucio da sebi spremim plavi patlidzan.
E sad, trazenje plavog patlidzana u nedelju u Bratislavi je izgledalo kao ono trazenje izvora zive vode u ruskim bajkama. Posto sam potrosio otprilike pola rezervoara goriva, nadjem ja par lepih patlidzana u trznom centru blizu aerodroma.
Sav srecan i vec jako gladan odem kuci i spremim sledece:
Isekao sam one patlidzane tanke kriske (nisam ljustio, to sam video da ne rade u Rezevicima i dopalo mi se), posolio, stavio u dubok tanjir, poklopio i ubacio u frizider da se ocedi ona vodurina, pa sam u medjuvremenu oljustio beli luk i paradajz.
Nasao sam tiganj, nalio maslinovog ulja i proprzio 4 sitno iseckana cena belog luka (da pozuti) i dodao onaj oljusteni paradajz, soli i bibera i ostavio na tihoj vatri da sapuce.
Onda sam na drugu plotnu stavio onu resetku iz rerne, pa na njoj kao na rostilju prepekao onaj patlidzan. Jedno parce sam malo zaboravio pa je doslo k'o iz krematorijuma ali su ostala ispala bas fino.
Pa sam ih lepo slozio na tanjir i o'zgo srucio onaj przeni paradajz i beli luk i maslinovo ulje.
A imao sam i flasu crnog piva.
Joj sto je to dobro.
Najnoviji komentari
(1 godina 32 nedelje)
(1 godina 32 nedelje)
(1 godina 32 nedelje)
(1 godina 32 nedelje)
(1 godina 32 nedelje)
(1 godina 32 nedelje)
(1 godina 32 nedelje)
(1 godina 32 nedelje)
(1 godina 32 nedelje)
(1 godina 32 nedelje)