Skip navigation.

Labris

Banka hrane

 
Srbija 2020

www.predsednik.yu

Predsednik nam se ponovio. Nabacio je u trećoj godini mandata internet stranicu. Srbija više nije valjda jedina evropska država čiji predsednik nema sajt.

Stranica je poprilično statična. Komunikacija je jednosmerna odnosno stranica sadrži ono što predsednik države obznanjuje građanstvu. Nema nikakve napredne komunikacije sa građanima, a da ne govorimo o e-governmentu.

Nije se predsednikov tim proslavio ni formom ni sadržinom čak takve jednostavne komunikacije. Greške nedopustive za službenu internet stranicu državnog poglavara banalne su poput vesti da je Predsednik razgovarao sa članovima vlade, nakon koje je vest da će sa njima (tek) razgovarati (što je kasnije uklonjeno baš kao i informacija poslata istog dana medijima da je prvi od „pet osnovnih principa“ na kojima je „zasnovan“ program vlade „očuvanje suvereniteta i integriteta Kosova i Metohije“.

Interesantan je i stil predsednikovih saopštenja. Tipični birokratski jezik (koji služi da se ne kaže ništa, a da to ništa pri tome izgleda mnogo lepo i mudro) obogaćen je stilski lošim formulacijama da će predsednik „imati niz bilateralnih susreta“ (ima se dete, kuća, auto, ljubavnica...) i još bolje da će predsednik reći to i to „svojim sagovornicima“. (A čijim bi sagovornicima to rekao da nisu napisali „svojim“?) Inače, ovo je jedna rečenica - pet redova / 52 reči. Da Službi za informisanje pozavide na dužini rečenice i Andrić i Crnjanski.

Je l' ja to ovde cepidlačim? Naravno da ne. Samo koristim svoje pravo da kao i svaki drugi građanin kritički razmatram rad državnih organa u onom domenu u kojem to nalazim za shodno i posebno da analiziram nivo stručnosti osoba plaćenih iz budžeta, dakle novcem građana Srbije.

Kad smo već kod budžeta, odnosno „transparentnosti“ trošenja našeg novca, novca poreskih obveznika, računam da može biti interesantno još nekome ono što sam danas poslao Generalnom sekretarijatu predsednika Republike.

Pre toga uvod - šta može biti sumnjivo:

Ustanovio sam da je kompanija koja je izradila zvaničnu internet stranicu predsednika Republike izradila između ostalih i sledeće internet stranice: predsednikove stranke, njenog Gradskog odbora Beograda, zvaničnu internet stranicu Grada Beograda (i to u periodu kada je vlast u tom gradu držala predsednikova politička stranka, a vlasnik kompanije koja je izradila stranicu bio vođa jednog od projekata Gradske uprave), i internet stranicu Turističke organizacije Beograda (u vreme kada vlasnik kompanije koja je izradila stranicu bio savetnik za turizam upravo u Turističkoj organizaciji Beograda).

U Srbiji postoji poprilično kompetentnih softverskih kompanija stručnih da izrade kvalitetnu internet prezentaciju i to daleko zahtevniju od ovakve stranice predsednika Republike. Raspitao sam se u vezi sa tom internet stranicom. Niko od mojih prijatelja i poznanika koje sam kontaktirao ne zna da je ikada bio raspisan konkurs za izradu zvanične stranice predsednika Republike. Lepo bi bilo da moji prijatelji i poznanici nisu u pravu, da službe predsednika Republike nisu prekršile zakon već da su postupile ispravno, a da ti detalji samo nisu poznati široj javnosti (što bi onda išlo na račun Službe za informisanje predsednika Republike, ali bi to bio daleko manji problem nego da je prekršen zakon).

Činjenica da je ista kompanija kreirala i internet stranicu predsednika Republike, Predsednikove stranke, njenog Gradskog odbora Beograda, Gradske uprave Beograda, Beogradske turističke zajednice itd i to sve u vreme kada su tim institucijama upravljali predstavnici Predsednikove stranke, da je vlasnik kompanije član Demokratske stranke može biti čista slučajnost (doduše jako, jako malo verovatna). Može se ispostaviti da nije reč ni o sukobu interesa, ni o nameštanju poslova bez konkursa, ni o „netransparentnom“ delovanju institucija niti o bilo čemu sličnom. Na prvi pogled bi se moglo zaključiti da sve to jeste tako, ali valja pitati. Zato sam zatražio informaciju na nadležnom mestu računajući da je to ipak najbolji način za otklanjanje svih sumnji. Rodoljub Šabić, poverenik za informacije od javnog značaja saopštavao je u više navrata, poslednji put pre mesec dana, da mnoge institucije jednostavno ignorišu Zakon o slobodnom pristupu informacijama od javnog značaja. Bilo bi dobro da činjenice koje budu iznete u odgovoru na ovaj dopis, ako ih bude, pokažu da prvi čovek Države to ne čini.


Председник Републике Србије
Генерални секретаријат
Небојша Крстић, саветник председника Републике
Андрићев Венац 1
Београд
телефакс: +381 11 30 30 868

 

Господине Крстићу,


Обраћам Вам се као лицу које је према Информатору о раду Генералног секретаријата председника Републике одговорно за тачност и доступност података од јавног значаја везаних за рад председника Републике и одговарајућих служби и као лицу које је, како је наведено у истом документу, задужено за односе председника Републике са јавношћу.

У складу са Законом о слободном приступу информацијама од јавног значаја („Службени гласник РС“, бр. 120/2004) заинтересован сам за следеће информације:

1. На који начин је одабрано предузеће које је израдило званичну интернет страницу председника Републике www.predsednik.yu?

2. Да ли је за израду званичне интернет странице председника Републике www.predsednik.yu био расписан јавни конкурс?

Ако је конкурс био расписан:

2.1. Где је и када објављен?

2.2. Ко је сачињавао комисију која је одабрала најбољег понуђача?

2.3 . Да ли је том приликом био испуњен члан 123 став 4 Закона о јавним набавкама („Службени гласник РС“, бр. 39/2002, 43/2003, 55/2004) који налаже да је и у поступку јавних набавки мале вредности наручилац дужан да прибави најмање три понуде?

2.4. Којим критеријумима се комисија руководила приликом избора најбољег понуђача?

3. Колика је цена израде званичне интернет странице председника Републике www.predsednik.yu?

Захваљујем на информацијама од јавног значаја и обавештавам Вас да ћу ову поруку коју сам Вам упутио објавити као што ћу са задовољством објавити Ваш одговор.

25. мај 2007.

Срђан Кусовац
********** **
Београд
ЈМБГ *************


Predsednik

čega? Yu?!


Ma ne pitaj, ima čak i ovo

Ma ne pitaj, ima čak i ovo www.predsednik.org.yu
Mada obzirom da su u koaliciji mogu da objedine sajtove. :)


Marši

Quote:
Ma ne pitaj, ima čak i ovo www.predsednik.org.yu

je ipak neprevazidjen.


a ima i ovo:

Pa njima u

Kovacici stao zivot oktobra 2003 :)


eh, kad bismo pobrojali šta

eh, kad bismo pobrojali šta je sve još "yu", gde bi nam bio kraj! prvo mi užasni eunet.yu pada na pamet, pa bitsyu.net, da ne govorimo o nin.co.yu, pa čak nažalost i danas.co.yu... itd. što se onda čuditi; kakav srpski internet, takva i stranica srpskog predsednika - sve jugoslovensko! :)


dok ne stupi na snagu novi

dok ne stupi na snagu novi domen (nemam pojma koji), onaj .yu koriste za zvanicne prezentacije. nece valjda .com, .org ili .biz?!


Znam ja

Quote:
dok ne stupi na snagu novi domen (nemam pojma koji)

Domen .rs je uveden septembra 2006, al' ovi u Srbiji ne mogu da se organizuju.

http://www.iso.org/iso/en/prods-services/iso3166ma/03updates-on-iso-3166/nlv12-div.html

Jugoslovenski registar internet domena pokusao da objasni nesto, tuc-muc i naravno nista.

http://www.nic.yu/rs-domen.html


Srđane, Jesi li ti to na

Srđane,

Jesi li ti to na ćerilici poslao svoj upit zvani pismo ?

Ako je tako moram da se konsultujem sa Gjerakinom o merama :)))


Da, naravno, napisao sam

Da, naravno, napisao sam ćirilicom jer je po važećem Ustavu Republike Srbije samo ćirilica službeno pismo.

To šta ja mislim o takvom ustavnom rešenju, šta mislim o tome kako je usvojen Ustav itd - nije relevantno. Nisam želeo kod ovako ozbiljne stvari da prekršim Ustav odnosno da rizikujem da dopis bude odbijen zbog toga što prilikom slanja nisu ispunjene pravne norme.

Drugo, ćirilica je meni jako privlačno pismo i ne vidim razloga da ga ne koristim. Naprotiv. Samo me nerviraju ovi kad insistiraju na tome.


Ma ne cepidlacis, taman posla ...

Srdjan Kusovac: ... ima se dete, kuća, auto, ljubavnica...

Od tebe se i ne ocekuje da kazes nesto pozitivno o predsedniku Srdjane ... A o "kvalitetu" tvojih "informacija" i o "dobrim namerama" govori dosta i gornji citat ...


Vaso,

pa shto te pogodi "generalna" ljubavnica?


Andjo,

sto bi mene pogodilo? pa nisam ja predsednik :))) Samo istakao ... nismo tu vrstu inormacija na blogu imali vec par nedelja ...

ps. nemam ja nista u principu protiv ljubavnica, naprotiv :D


Ja imam,

jer ako ništa drugo, postavlja se, ne malo bitno, pitanje poverenja.


pa Jelice

taj moj ps je bila SALA (valjda si videla smajlija) ... i nema veze sa predsednikom ...

Sto se mene tice, postavlja se pitanje poverenja u Srdjana i njegove "informacije". Posto su nam takve "informacije" dosada na blogu prezentovane od strane Smigica i Bobana ... a ja ih kvalifikovao kao "ruzno i prljavo politicko podmetanje" ( i ne samo ja, nego i mnogi drugi blogeri) ... E sad ako iza takve informacije stoji Srdjan to je vec druga stvar ... o kojoj se na drugi nacin moze diskutovati ...


Šta lupetaš čoveče? Ja

Šta lupetaš čoveče? Ja sam samo zatražio ono što je moje pravo da budem informisan kako se troši novac iz budžeta.


pa protiv toga se nisam ni bunio ...

samo mi ovo ...predsednik „imati niz bilateralnih susreta“ (ima se dete, kuća, auto, ljubavnica...)... bilo ruzno i nepotrebno ... i to sam kritikovao ...


misliš, zasmetalo ti što

misliš, zasmetalo ti što se žena ne pominje, kao da se žena nema? strašno, stvarno! :)


Joj, a kad se pominje...

...zena, onda kazemo papucic!

:)


shto se mene tiche,

mene taj deo ne zanima ni kod njega, ni kod bilo goga drugog, al' sam zato veoma zabrinuta za sve aspekte koji se tichu nas, grdjana Srbije.


...

Quote:
jer ako ništa drugo, postavlja se, ne malo bitno, pitanje poverenja.

cijeg poverenja?
prevarene supruge?
ili hocete da kazete da onaj ko vara zenu ne moze da bude dobar predsednik drzave ili sef samoposluge?
zvucite nekako amerikanski, skoro kao elisabeth hasselbeck.
kako francuzima nikada nije smetalo da im predsednici budu svaleri ...

a sto se konkursa tice - 100% imaju tri fiktivne ponude.
ipak, milo mi je jako mi je milo
sto se "krle keks za konje" sada ceshka po sedoj glavi :D


Virtuelni,

..."ima se..." ne znači da ima osoba ta i ta. Šteta ako ne razumeš tako jednostavne stvari.


Srdjane,

sumnjam da sam ja jedini koji "ne razume" ... evo vidis da su se javili i drugi ...


Virtuelni,

naravno da su se javili i drugi koji "ne razumeju". Steta je samo sto svi sve razumemo nego nema ni truncice dobre volje u ljudima. Ni slucajno niko nista da pohvali (ja bas mislim da je Predsednikovo izlazenje na Internet super), nego svi u niskom startu smo cekaju da napadnu. Ne mislim da je taj site najbolje napisan i mislim da ima gresaka ali...KO RADI TAJ I GRESI. Pa pustite ljude malo da rade, niko od njih nije glup, popravice sve sto treba. Hajde Srdjane da imamo malo vise tolerancije pa sam sigurna da ce Srbijici biti mnogo bolje. Mnogo si nekako maliciozan covece ili se meni tako cini...


modesty

to sa pravopisom je usputno. fora je u postupku davanja odredjenoj firmi da uradi site, van zakonskih propisa. meni je interesantno sto je neko pre maliciozan ako to spomene, nego sam predsednik koji ide mimo zakona - tu se ne uvidja malicioznost (u najmanju ruku). jos i na sve to ide pravopis.
eto, sansa je data da se odgovori na postavljena pitanja, pa cemo videti.


Kafice,

ja ne mislim da je Predsednik maliciozan i ne verujem da je isao mimo zakona. E sad, bas da se bavimo pitanjem Predsednikovog pravopisa mislim da je potpuno besmisleno. Nije on sedeo za kompjuterom i kuckao pa samim tim nije njegovo poznavanje pravopisa u pitanju. I da jos jednom ponovim, ljudski je gresiti, ne morate svi, kao copor vukova, da rastrgnete coveka cim napravi nesto. I to pri tom nesto dobro ali ocigledno ne i dovoljno dobro... Peace. Tolerance. To ti kazem.


modesty

znam da on nije pisao, ali se sajt zove predsednik, te stoga - ako je 'on' pisao tekst, onda su i 'njemu' upucene kritike za pravopis.
ali, ja se ne cimam kad uradi nesto korektno. a, kad ne uradi, zar nije korektno od mene, kao gradjanina, da kritikujem? svakako je potrebno da se odogovori na pitanja, jer su fino obrazlozena. meni je malo glupo da se predsednik obraca gradjanima preko sajta koji je uradjen od para gradjana/ki, a da je zaobidjen zakon. ispadne obraca se gradjanima/kama, od para koje su ukrali gradjanima/kama. ukoliko je sve u redu, cemu briga?


Kafice,

ja se ni ne brinem posto znam da je sve u redu. Upravo zato se trudim da to objasnim ovde kako bi ste svi mogli mirno da spavate umesto sto se do zore brinete da li vam je Predsednik ukrao neke parice i smisljate nacine kako da udjete tome u trag. Zato bez brige i na spavanje sa svim parama u dzepu :)


modestyb

sve je to lepo sto ti hoces da objasnis, ali ipak treba to da objasni onaj ko je inicijator toga svega. da li si ti dala nalog za isplatu? meni je super sto u srbiji ne postoji ni zelja gradjana/ki za kontrolom nad vlascu. nego sta, nego treba da odgovori!
da je u pitanju poslasticarnica sa snenoklama, pa i da razumem :)))


kafica dobro vece, ja samo

kafica dobro vece,
ja samo da te obavestim da je tvoj najdrazi gradski arhitekta postovao gore nesto, nisam citala jer cekam tebe da mi objasnis. sa sve slikama.
pozdrav


coco

bar vece :)
da, procitao sam. ta cela prica mi skroz stoji. pride, sto mislim da je projekat za galeriju super! da ne pravim trolcinu sada ovde... :)


Alo, a što bi trebalo

Quote:
Od tebe se i ne ocekuje da kazes nesto pozitivno o predsedniku

da neko od nekog nešto očekuje? Osim od poštara penzija. Šta si ti očekivao od autora bloga, da igra i peva na Terazijama? Čovek je uočio da je sajt neinventivan, trom, zamoran, uočio gluposti koje jednostavno nisu smele da se dese i to je to. Isti je slušaj sa vladinom i skupštinskom internet prezentacjom - obe su statične do bola, mogli su da makar zvirnu na bilo koji .eu sajt.


Osim na zvanični sajt Evropske unije

Oni dokazuju da može i gore od Predsednika http://europa.eu/ Boje kao da su sklapali daltonisti. A predsednikov?
Kakav predsednik takav i sajt. Staromodan, amaterski i pre svega beskoristan. Viđao sam bolje sajtove koje su za svoje škole pravili osnovci.


Tacno, ali to

je tek uvodna stranica, tu nema nikakvih info vec samo biras jezik. Ipak nije za poredjenje.


Nisam govorio o uvodnoj

Nisam govorio o uvodnoj stranici


Pa link

koji si postavio http://europa.eu/ je izbor jezika. Ne znam na sta si mislio.


Gde ga nadje??

Citam blog i pitam se kako ti ovo pade na pamet?
Salu na stranu, korisno sto neko obraca paznju na ovakve slucajeve. Obavezno postuj odgovor, pls!


Surprise!

Nisam ni znao da Predsednik ima web page (tj. da do skora nije ni imao), pa prozujah malo po njemu, i sve je bilo manje više očekivano i uobičajeno dok nisam obratio pažnju na zaglavlje sajta u flash-u gde se smenjuju različite fotke B. Tadića (sa česnicom, sa seljaninom i sl), a između ostalih, i, na moje iznenađenje, ova već legendarna:

Bravo web masteri/majstori!:-) Ulepšali ste mi dan!! Ubrus-zastava je pun pogodak, pogotovo nakon već antologijskog bloga od pre neki mesec ovde. Neka ste i dobili gažu mimo konkursa, imali ste i rašta:-)


Oralna higijena je jako

Oralna higijena je jako vazna.


"Ali, šta očekivati od

"Ali, šta očekivati od Tadića koji je čvrstini šnenokle dao politički smisao? "

Pera Lukovic u novom Feralu (izmedju ostalog):
http://feral.mediaturtle.com/look/weekly1/article_sngl.tpl?IdLanguage=7&IdPublication=1&NrArticle=15985&NrIssue=1131&NrSection=2&ST1=text&ST_T1=kolumna&ST_AS1=1&ST_max=1


Zox,

ajde ovaj put da ne razvlačimo u detalje kao na onomadašnjem blogu, već svi znaju kako je bilo, ali morao sam ovo sa slikom primetiti s obzirom na sprdnju koja je bila sa tim - vajni web "majstori" očito nemaju pojma šta se zbivalo na blogu, što je možda i gora varijanta jer im se onda ova fotkica činila ful prikladnom. I ostatak fotki prisutnih na zaglavlju sajta su simptomatične, jako zanimljiv niz motiva, česnica, stijegoljub, šajkača, partijski skup itd. Pozz.


Razlog

Quote:
s obzirom na sprdnju koja je bila sa tim - vajni web "majstori" očito nemaju pojma šta se zbivalo na blogu, što je možda i gora varijanta jer im se onda ova fotkica činila ful prikladnom

Cudi me da nekom od blogera nije palo na pamet da se ovaj blog retko cita i da je nejgov uticaj zanemarljiv u odnosu na ono sto neki od njih misle. Dokaz je akcija potpisivanja peticije za pronalazenje atentatora na D.Arsenijevica, sve ukupno 1600-1700 potpisa sa svim ljudima sa strane, koji ni ne ucestvuju na ovom blogu. 1600 ljudi je ekstremno mali deo nase populacije pa je verovatnoca da web masteri posecuju blog b92 skoro zanemarljiva.


?

Mozda je znacajniji uticaj bloga na kome pise predsednikov savetnik, i na kome iznosi misljenje o ovome blogu, sa koga se nedavno neslavno povukao:

Nebojša Krstić (09.05.2007, 17:49:06)

Re:Злоупотреба демократије
Poštovane kolege blogeri, primećujem da je ovaj blog na kome mi, svako prema svojim mogućnostima, doprinosimo, u poredjenju sa jednim drugim, izvikanim, francuska akademija nauka i umetnosti.


utisci

Po meni, sve to sa savetnikom, dakle i predsednikom, i tom publikacijom, spada u skandale godine.


A ko je taj

Quote:
Dokaz je akcija potpisivanja peticije za pronalazenje atentatora na D.Arsenijevica...

Arsenijevic?


Mene zadivljuje Srdjanova upornost

Jadan Boris =]


Oralno zdrav

Zox: "Oralna higijena je jako važna"

Da, naš predsednik nema karijes!


Iako je tamanio snenokle kao

Iako je tamanio snenokle kao mali. Ali je zato kasnije pazio na oralnu higijenu. Narocito kao predsednik.


Pa nije

Quote:
(tj. da do skora nije ni imao...

imao vremena, pobogu. Jal Kosovo, jal skupstina, jal pregovori, jal Kiseli, jal Evropa, jal Solana/Ren, jal Hag... ne moze sve to odjednom! Po ceo dan radi, i evo sve je uradio pa doslo vreme za web stranu. Inace, prezentacija nije losa, ona je samo refleksija Srbije. Nasminkana, al pogresno.


Bez malicioznosti

i ponavljam bez malicioznosti:
Jos onomad u direktnom blog kontaktu upozorih gdina Krstica da bi mozda bilo uputno da predsednik - ne samo ovaj nego svaki buduci, - kao glava zemlje i najistaknutiji govornik naseg maternjeg jezika - u svom timu ima lektora.
Da me je Krstic poslusao, sada ti ne bi imao materijala za deo svog bloga.

Ova tvoja opazanja u vezi sa stranicom potvrdjuju moju pretpostavku da bi lektor bio odlicna ideja. I to ije nikakva stramota. Sramota je objavljivati neispolirane tekstove.

Digresija: U koriscenju viska reci sampion je bio Marovic. Jednom sa prevodio njegov intervju novinaru - to je bilo jako jako smesno. Tek kada konsekutivno prevedes -kojom prilikom po pravilu ne prevodis sve, nego samo sustinu - vidis koliko tu ima malo sustine a puno reci. Nasmejao se novinar - pita, da li je vas predsednik ucio za svestenika.


evo, ja predlazem nasu Lektorku ...

... mislim ovu "nasu b(lo)govsku" :)))

ps. A mogu oni da zaposle i tri lektora/ke ... opet ce Srdjan da pronadje nesto - koliko voli predsednika nam;). Pa ce jos da trazi informaciju da li je zaposlenje islo preko javnog tendera :)))


Virtuelni,

Da li tebi zaista nije jasno da ovde nema ni govora ni o kakvoj ljubavi i mržnji. Ja sam samo ukazao na greške Službe za informisanje predsednika Republike i zatražio informaciju od javnog značaja? To nema nikakve veze ni sa kakvom ljubavi i mržnjom. To je normalno ponašanje koje podrazumeva da svako ima pravo da argumentovano kritikuje rad državnih činovnika.

Jasno mi je da tebi smeta svako slovo koje smatraš nekakvim napadom na Borisa Tadića, ali te molim da ako nemaš argumenata ne pokušavaš glupim trolovima da uništiš ovaj blog jer ću u tom slučaju morati da uklonim nesadržajne poruke.

Ako imaš argumente - izvoli - nikada ništa neće biti obrisano (čak ni ove budalaštine kao Domazetova pošto valjda on misli da su to nekakvi argumenti). Ali ako već nemaš šta da kažeš nemoj molim te to činiti u nastavcima.


a ja ću evo časkom da

a ja ću evo časkom da odradim malo lektorisanja za tebe:

sigurno nisi hteo da kažeš "b(lo)govsku", kao što si napisao, nego "b(l)ogovsku", je l' tako?

nego, sasvim je tačno da uopšte nije svejedno ko s kim radi; ja se čak ni na regularno raspisan konkurs za lektora predsednikove internet-stranice nikad ne bih javila, ali kad bih se, u skladu s tvojim predlogom, ipak dala na takav posao, ne sumnjam da bih dobila otkaz već posle prvog radnog dana.

prema tome, ne sekiraj se, i vuk sit i ovce na broju u predsednikovom, mom, a i tvom slučaju.


pitanje je, naravno, koliko

pitanje je, naravno, koliko floskula i ponavljanja je neophodno da bi se postigao utisak protokolarnosti na jednom, ipak, predsedničkom sajtu. bilateralnim susretima su posvećene dve rečenice: "tom prilikom predsednik tadić...", i odmah potom: "predsednik tadić...", kao da tu nije moglo biti rečeno jednostavno "on". no možda je to za jednog predsednika uvredljivo, čak i kad se ponavlja kao mantra?
a da ne govorimo o šupljim frazetinama poput "kompromisnih rešenja" i "neprihvatljive nezavisnosti". kako ono beše onomad, kad još nismo živeli u demokratiji: "platforme socijalističkog samoupravljanja" i "očuvanje bratstva i jedinstva"?
predsednikov sajt je opijum za narod, odnosno tableta za (narodno) spavanje. i ja ne sumnjam da je namerno takav. ne bi tu mnogo pomogao lektor koji bi se usudio da ode dalje od pravopisa. :)


Briši...

Pogledao sam sajt i iz perspektive promašenog web dizajnera (angie me ocrnila...haha), mogu reći da je sve očekivano i nezanimljivo.
..ali baš, baš.
Jedini podatak koji je ostavio utisak na mene, to je, da gospodin predsednik do sada nije imao sajt.
Pretenciozno pismo gospodina Kusovca (koji me sa uživanjem briše), ne bih komentarisao. U ovoj zemlji, milioni eura odlaze u nepoznatom pravcu i u tom kontekstu cena izrade sajta je smešna.


"Grofe"

Quote:
Pretenciozno pismo gospodina Kusovca (koji me sa uživanjem briše)

Ne laksajte sebi.

Quote:
U ovoj zemlji, milioni eura odlaze u nepoznatom pravcu i u tom kontekstu cena izrade sajta je smešna.

http://www.youtube.com/watch?v=px9B8EssU20


Gde se samo seti Marovica!

Gde se samo seti Marovica! :) Koji je to zesci namestaj od politicara bio, neverovatno. Prototip blagoglagoljivog manekena i primaca plate na polozaju. Covek je bio svestan vaznosti svoje misije - da prisustvuje Olimpijadi. To je otprilike sve cega se secam o njemu u tom periodu, dok je obavljao tu tesku i odgovornu funkciju predsednika SCG.


smatrajte se srećnim

što niste morali da prevodite intervjue (izjave...) pokojnog ivice račana u vreme dok je bio premijer. taj je bio master yoda birokratskog praznoslovlja. a da i ne pominjemo novinarske muke kada je njegova obraćanja javnosti valjalo humanizovati u javnosti razumljivu vest.


a da i ti agitpropovci

nisu iz ekipe sa basketa, pa da ne budemo na kraj srca ako su se momci malo zaigrali.


Zvek, Agitpropovci, kao i većina...

... advertajzing poslenika u Srbiji, potiču iz jedne iste centrale koja se zvala Saatchi & Saatchi (Dragana Sakana), i koja je radila na adresi Hilandarska 14. Svi današnji ad-tajkuni su bili, početkom 90-tih, duže ili kraće u toj agenciji, svi su učili, radili zajedno, družili se, i kasnije osnovali svoje agencije, najčešće kupujući licence stranih agencijskih brendova: Šaper, Tucko, Đilas, Voja Ž., Žaklina N., Ivan St., Miša L., da pomenem samo najveće. Tim Talenata, iz koga je kasnije nastao Agitprop, bio je takođe Saatchijeva "pridružena agencija".

Pretpostavljam da je ovo bio normalan razvojni put "ad-mena" i u ostalim zemljama. Doduše, tamo taj hod po lestvici traje mnogo duže: počneš od asistenta, pa preko vođe projekta i junior i senior partnera da bi jednog dana, često i posle nekoliko decenija, stigao do logične želje da imaš svoj biznis. Tada dolazi do konačnog otcepljenja od matice.

Kod nas ta advertajzing scena nije postojala, ili je tek bila u povoju, te je ovako brz, munjevit uspon mnogih iz Hilandarske 14 donekle razumljiv.

Ono što bi jednog dana državni organi trebalo da ispitaju jeste, baš kao što je Srdjan lepo primetio u tekstu, način na koji većina ovih agencija dolazi do poslova a ja dodajem - i sumnjiva brzina kojom uvećavaju svoju imperiju. Ali, sigurna sam da se ovo ni u čemu ne razlikuje od "poslovne prakse" koja vlada i u ostalim privrednim granama. U ovom konkretnom slučaju, ja bih rekla da je redosled sledeći: stranačka pripadnost je odlična odskočna daska, jaki lični kontakti sa vlašću i tajkunima u privredi, "tal" sa direktorima marketinga mas-medija pre svega TV stanica, i "tal" sa samim klijentom za koga se radi oglašavanje. Ovo je jedna siva zona o kojoj se kod nas do sada nije dovoljno govorilo. A govoriće se onog dana kada počnu da se načinju i sve ostale sive zone u zemlji.

Moram da budem do kraja precizna i da dodam da, po mom saznanju, iz kuhinje Hilandarske 14, od "velikih", nisu potekle jedino dve agencije: "Spektra" (kasnije "Oglivy & Mather") Bebe Popovića i "Markplan" Žozefa Lončara. Nema razloga da ne verujem, međutim, da su morale da posluju po istom gorepomenutom principu.

PS. Čujem da je navraćao Domazet. Da li me je pozdravio? ;)


zvuči idilično, krasici,

i gotovo da me je sramota što iščekujem krstićev odgovor na novinarski upit umesto da ostavimo momke na miru da uživaju u... kako beše ovih dana su u brnu, biće onda da se peni točeno pivo i maste prsti pečenom kolenicom s kupusom i knedlama...

jeste, bio domazet, ama se slabo sećam. naglo skrenuo s teme pa izleteo u krivini.


Prva i verovatno najveca

Prva i verovatno najveca zamerka internet sajtu Borisa Tadica jeste da verzija na engleskom jeziku nije azurirana - najnovija vest je postavljena 10. aprila 2007. godine.

Na engleskoj verziji sajta nisu prevedeni ni svi fajlovi iz opcije 'Dokumenti'.

O kvalitetu prevoda ne mogu da sudim, ali pretpostavljam da ovde na blogu ima ko bi mogao.

Kao sto je Srdjan rekao, prezentaciji nedostaje interaktivnost. Za kontakt sa gradjanima ostavljeno je par e-mail adresa, koje ljudi cesto izbegavaju da koriste bojeci se da su tu pro forme. Nema, dakle, opcije koja bi mogla da glasi 'pitajte predsednika' - sa garancijom da ce u roku od npr. 48h biti odgovoreno, nema neke vrste kontrolisanog foruma, a o najavi chata naravno da nema ni govora.

Ni srpska verzija sajta nije redovno azurirana - 'foto nedelje' datira od 9. maja.

Mislim da je malo promaseno da su na naslovnoj stranici uglavnom navedeni protokolarni 'dogadjaji' - sve su cestitke, sa izuzetkom saopstenje povodom presude ubicama Zorana Djindjica. Tamo gde su navedeni stavovi predsednika - kao sto su opcije 'intervjui' i 'govori' - je skrajnuto u pod-meni 'novosti'.

Narodna kancelarija je skrajnuta posebnim linkom ka spoljasnjem sajtu. Za promociju aktivnosti predsednika, u koje spada i ta kancelarija, bilo bi bolje da su humanitarne akcije nasle mesto na centralnom sajtu.

Fotke u flashu koje se smenjuju nisu lose resenje - tehnicki. Sadrzaj ce se nekome svideti, nekome ne.

Mnogo krace o onom sto je dobro - ima opcija latinice, sto me je, moram priznati, prijatno iznenadilo, s obzirom na ustavno resenje o cirilici. Ima i multimedije, moze mnogo bolje, ali nije lose. Dizajn je konvencionalan, ali nije dosadan - to je dobro odradjeno. Naravno, svako bi nesto drugacije uradio...

Evo, ovo je posle vrlo kratkog pregleda Tadicevog sajta, sigurno ima jos toga i pozitivnog i negativnog.

Inace, ime privatne firme nije se smelo naci u impresumu. Tacnije, ta firma nije smela biti angazovana. U samom Sekretarijatu bi trebalo da rade ljudi dovoljno strucni za izradu sajtova. Ovako - em je primitivno, em pokrece pitanja kojima se i Srdjan pozabavio na blogu i posebno u zahtevu po Zakonu o slobodnom pristupu.


...

Quote:
Inace, ime privatne firme nije se smelo naci u impresumu. Tacnije, ta firma nije smela biti angazovana. U samom Sekretarijatu bi trebalo da rade ljudi dovoljno strucni za izradu sajtova. Ovako - em je primitivno, em pokrece pitanja kojima se i Srdjan pozabavio na blogu i posebno u zahtevu po Zakonu o slobodnom pristupu.

zasto ime privatne firme koja je radila sajt ne sme da bude u impresumu?
druga je stvar da li je bilo konkursa
(a kladim se da jeste, ali fiktivnog ;)
zasto mislis da bi drzavni organ trebalo da ima in house dizajnere? verovatno i bashtovane, kuvare, a ni cistace ne bi trebalo spolja da angazuje?


kamichak

redosled nije po vaznosti

1. zato jer je u pitanju reklama koja doticnoj firmi daje kredibilitet 'drzavne' - zato jer ce, tako je bar u srbiji, poceti trka da se angazuje doticna firma kako bi se 'patuljci' dodvorili onima na vlasti;
2. zato jer za postavku i odrzavanje - tehnicko i contenta - sajta one velicine nije potrebno vise od 3 ljudi (programer, dizajner, urednik), a siguran sam da oni vec postoje u samom Sekretarijatu, pri PR sluzbi;
3. imamo i dupliranje - em je u impresumu navedena firma, em je njen direktor posebno istaknut kao autor koncepta - u pitanju je znaci zelja da se po svaku cenu izreklamiraju ti ljudi;
4. nije mi jasno kakav je posao dobila ta firma: da postavi sajt ili da ga postavi i odrzava, sto duplira troskove.
4a ako ta firma ne odrzava sajt - znaci da vec postoje ljudi u Sekretarijatu koji bi znali i da ga postave. ako to ne znaju, znaci da su zaposleni pogresni ljudi.
4b ako ta firma i odrzava sajt - onda imamo troskove sigurno vece od stalno zaposlenih ljudi, koji bi radili po drzavnim platama.


dzoniboj

Quote:
zato jer je u pitanju reklama koja doticnoj firmi daje kredibilitet 'drzavne'

pa nesporno je da je u konkretnom slucaju ovo neka ds-ovska firma.
medjutim, nacelno, ako neko radi neki posao za vladu,
ne vidim zasto ne bi moglo to da se kaze?
vlada treba da bude MANJA nego sto jeste,
da autsorsuje sve sto moze da se autsorsuje,
a ne da ima platni spisak ko kineski biracki spisak.

uostalom, dobro je poznata stvar da
kada angazujes nekoga da ti odradi posao
onda mozes da ga tuzis ako ne odradi kako treba,
a i ne moras da mu uplacujes staz i socijalno.

znaci, nacelno, meni se svidja da u sekretarijatu
NE bude dizajnera. ni bashtovana.
ni cistacica - neka angazuju firmu da im cisti.

a onda, ako jedna dizajnerska agencija pobedi na regularnom, transparentnom konkursu - zasto se ne bi na svom sajtu pohvalila da uspesno radi za drzavu,
i zasto drzava ne bi napisala ko joj je radio sajt?

pa kad imaju konferenciju za stampu,
ne skidaju nalepnicu sa knjaza milosha
koji im stoji na stolu ispred kamera.


kamichak, znam o cemu

kamichak, znam o cemu pricas, i kada se radi o smanjivanju, ako ne i minimizaciji, drzavnog aparata, svakako da se slazemo.

ali (jeste, sledi to 'ali' :), ovde ipak pricamo o srbiji, o nepostojanju kontrole budzetskih sredstava, o zakonima koji se nedovoljno postuju...

takodje, birokratija se gomila, smanjenje administracije je medju uslovima za svetsku banku itd, pa i za golo prezivljavanje drustva. ali - mislim da 3 kvalifikovane osobe u pr departmanu predsednika drzave ne bi smele biti prevelii trosak. pa neka se troskovi kreshu kod onih samostalnih referenata i slicnih parazita.

angazovanje privatnih kompanija za drzavne poslove je svakako najodrzivije resenje - potrebno je privatizovati sve sto se moze - pod uslovom da postoji adekvatna kontrola.


...

znaci, u kabinetu predsednika, onda u ministarstvima, onda u vladi, onda u skupstini, onda u svim sudovima (jer svaki ima sajt), etc, etc - svuda po tri coveka?
ili, troma, centralizovana (i vec vidim - poslovicno netalentovana) dizajnerska sluzba za sve republicke organe?
ni jedno ni drugo nije oportuno, a s druge strane ima taj zakon koji, takav kakav je, uredjuje konkurs kada je narucilac drzava.
i zasto jednostavno ne insistirati na primeni zakona?
a ne, otpustas kompjuterase iz vojske, a zaposljavas po tri geeka u svakom drzavnom organu kome treba sajt. plus, oprema za sve njih, prostorije, etc.
a sto se tice reklamiranja onih ciju robu i usluge drzava koristi - pa onda bi trebalo da ulupaju sve one silne audije, da se ne vidi od koga su kupili. pomislice neko da je audi drzavna firma ;)

Quote:
ovde ipak pricamo o srbiji, o nepostojanju kontrole budzetskih sredstava, o zakonima koji se nedovoljno postuju.

pa meni je nekako jachi problem nepostojanja samih budzetskih sredstava ;)
uostalom, ako je problem nepostovanje zakona, otkud ti ideja da bi se bolje postovali oni zakoni koji bi predvidjali da svaka drzavna instanca ima po tri lone gunman-a izabrana cisto po talentu i zaslugama, i da lepo rade i postuju rokove ...
kazem ti, ovo je bonbona - da krle keks za konje kaze koje je tri ponude imao i kako se odlucio bas za agitprop.


ne, nemoj da sada uz

ne, nemoj da sada uz predsednika drzave kalemis 150 ili koliko vec sudova, 20 i kusur ministarstava, 30 okruga ili cega sve ne... vlada vec ima sluzbu koja im to radi - ono sto je beba popovic nazvao biroom, a srdjan djuric kancelarijom - tj. sluzbu za odnose sa javnoscu, koja se valjda brine o svim tim ministarstvima itd. kako to rade je vec nesto drugo...

ali, da ne sirim pricu... ima smislu ovo o cemu govoris - naravno :) - s tim sto ne mogu da verujem da postojeci kadrovi u tadicevom ofisu nisu, kao, u stanju da urade taj posao, vec mora da angazuje privatnu firmu. ili ljudi postoje, ali im ovaj posao nije dat iako sede u tom ofisu, ili nisu sposobni, sto je vec problem u hr-u. vrlo je moguce i jedno i drugo :)

i, naravno da se privatizacija maltene svega mora obaviti - od zeleznice i snadbevanja energijom, preko gradskih preduzeca, do predsednikove bashte i skupstinskog tepih servisa :)


Narcisica

Bravo Srki!
Pa dokle ce se u Srbiji tako beskrupulozno namestati poslovi?! Znam da Kenovci postaju Legalisti, i ovo samo protvrdjuje koliko su oni vrlo blizu od toga... Pa cekajte, taj Lazar Boskovic- jel on portparol? Lice zaduzeno za (e)kontakte sa javoscu? Ako nije (ne znam da je), odakle njemu pravo da on bude "Autor koncepta i teksta prezentacije"?? Ne razumem tu rec "koncept".. njgov koncept sta je Predsednik rekao, ili sta ce da uradi, ili Predskednik to radi po Lazarevom "konceptu"? Pa ovu stranicu mogu da citaju, recimo, Bushko ili Blejko... Ako ista drugo, Ken treba da otvori svoj Blog, pa da tako direktno komunicira, a ne ovako preko nekih "posrednika"... Pa dokle vise? Pa zar cemo i sada gledati kako Zuchko ubira procente od svojih fantomskih marketinskih firmi, i dogradjivati letnje kujne u Milicinoj kuci.. lepo Boga mi.. Pa dajte to nekom siromasnom studentu da to uradi (ako nista Kosovaru, za marketing).. Da se ovo desava po Amerikama, znajte da bi im to zadnje i bilo.. Mozda sam samo isuvise isfrustriran.. Kene Kene, uzivaj u svojoj zadnjoj godini..


PREDSEDNIK i ZAKON

A zašto bi se ovaj predsednik držao zakona kao pijan plota? Prvo nije ni Tito, a drugo nije ni legalista.


pa da li

predsednik slavi 25 maj kada ima yu? ako slavi onda
DRUZE PREDSEDNICE SRECAN TI 25 MAJ


Sta je sve uslo u cenu?

Letimicno pregledah sajt. Prvo sam zapazio biografiju predsednika Tadica, verziju na srpskom, a zatim predjoh na isto to, ali na engleskom. CV na engleskom je gotovo dvostruko duzi od izvornog teksta (na srpskom). Evo i kavantifikacije u Word count: 1825 prema 2803 slovna znaka (bez razmaka), u korist prevoda na engleski. Kako je to moguce? Uporedite i sami:
1) srpski
2) engleski

U prevodu(?) biografije predsednika Republike Srbije na engleski (namerno izbegavam izraz "engleska verzija", jer u ovakvim, zvanicnim drzavnim dokumentima to nije dozvoljeno) ima gresaka, nedoslednosti, cak i apsurdnosti. Na primer, premijer Djindjic je lekar (Dr. Zoran Djindjic); Tadic je bivao vise puta hapsen (kao pripadnik antikomunistickog pokreta) tokom 1980-ih, da bi, nesto kasnije radio pri vojsci kao klinicki psiholog. Itd.

Ima i dalje. Pridruzujem se Srdjanovom zahtevu (na osnovu "Sabicevog" zakona), sa dodatnim zahtevom g Krsticu, odgovornom licu za dostupnost podataka u Informatoru o radu Generalnog sekretarijata predsednika Republike:

1) U predmetnom Informatoru od 22. januara 2007. godine u Pregledu planiranih sredstava i izvrsenih izdataka za 2006. godinu, za plate i dodatke zaposlenih utroseno je RSD:43.420.914, dok troskovi putovanja iznose RSD:44.120.951.
Zahtevam detaljni troskovnik svih sluzbenih putovanja za proteklu finansijsku 2006. godinu.

Nece mi biti tesko da posaljem ovaj zahtev faksom, ali pretpostavljam da ce, na kraju i on zavrsiti kod Rodoljuba Sabica, kao zalba.


Chat sa predsednikom

Iako se slažem sa da nepostojanje e-Uprave u zemlji mora da se rešava, komentari o neinteraktivnosti mi se čine suvišnim.

Koja je to usluga koju predsednik može direktno da mi obezbedi, pa da ja kao građanin trebam da imam potrebu sa njim da ćaskam? e-Uprava se zasniva na uslugama službi koje i inače imaju dodir sa građanima, pa uvođenjem e-Uprave procedura postaje jednostavnija, a usluga brža.

Ja inače ništa nisam morao da tražim od predsednika, i ne znam šta bih trebao da tražim. Koliko se sećam, predsednik Irana je jedno vreme (navodno lično) odgovarao na sva pitanja građana u nekom tako ekspresnom roku, a i kod nas je bilo onih koji su voleli da odgovaraju na pisma građana.

Ipak mi se više sviđa država u kojoj se mogu za rešenje problema javiti nekome ko taj problem inače treba da rešava, a da ne moram da vadim predsednika iz rukava (čavrljajući valjda sa njim na internetu od 3 do 5 svakog radnog dana).


Gorane, potpuno si u pravu

Gorane, potpuno si u pravu da e-uprava, s obzirom na ograničenja u nadležnostima predsednika države, ne bi imala šta da traži na ovom sajtu. Jednostavno, ne postoji tema, tj. "usluga" koju bi predsednik države mogao da obezbedi.

S druge strane, ipak se nešto moglo učiniti - ako ništa drugo, da građani elektronskim putem podnose svoje predmete Narodnoj kancelariji i da isto tako dobijaju odgovor. Znam da to nije e-uprava u pravom smislu reči - kod nas izdavanje elektronskih dokumenata i njihova obrada još nisu omogućeni - ali bi se bar komunikacija ubrzala. To je bio jedan od razloga što sam rekao da bi bilo bolje da su aktivnosti Nar. kancelarije prisutnije na Tadićevom sajtu.

Što se tiče chata - šta bi bilo loše u tome da svakih par meseci se organizuje chat građana sa predsednikom, svakako ne bismo bili prvi koji su to uradili, a da se zapisnici tih chatova ostave na sajtu za pregled.

I šta fali tome da postoji opcija 'pitajte predsednika', s garancijom da će vam njegov kabinet odgovoriti u roku od 48-72h? U pitanju je približavanje institucija vlasti građanima - demokratizacija, u najkraćem.

Što se tiče ostalog što si spomenuo, to je zaista ozbiljan problem i za to bi bila potrebna posebna, vrlo opširna, tema :)


Quote:Koja je to usluga koju

Quote:
Koja je to usluga koju predsednik može direktno da mi obezbedi, pa da ja kao građanin trebam da imam potrebu sa njim da ćaskam? ... Ja inače ništa nisam morao da tražim od predsednika, i ne znam šta bih trebao da tražim.

U delokrugu predsednika Republike među ostalim su postupanje po predstavkama građana i po molbama za pomilovanje. I predstavke i molbe mora prethodno da primi.


Hello, I am Fabio, the most beautiful men in the world!

Vrlo narcisoidna biografija (ili mozda autografija?). Nerazumljiv spoj jezicke manipulacije i pravopisnih gresaka. Par stvari.. "Od 2003. godine bio je predavač politike i advertajzinga na specijalističkim studijama Univerziteta umetnosti u Beogradu." (na engleskom prevodu receno je "political advertising, sto nije isto). Sta, u jezickom kontekstu na srpskom znaci rec "advertajzing"? Molim vas, to se prvopisno kaze "oglasavanje", a istinksi je sramota da Predsednik odobrava nepravopisne tudjice. Ne ulazim u to kako su se politika i "advertajzing" nasle u njegovom doticnom predmetu, niti kakvog medjusobnog smisla imaju. Drugo, kakva je to recenica? "Od 2003. godine bio je " ? A do? Jeste li vi gospodo isli u skolu ili ste bezali sa casova srpskog??

A tek hvalospev na engleskom prevodu. Cak dva pasusa. U biografijama se ne isticu tedenciozne tvrdnje, vec to mora biti prepusteno naucnicima, istoricarima, pravim biografima. Na primer "President Tadic earned an international reputation as a great and effective reformer". Kako moze reci "great"?? Kod koga i kada? Imena kolega! Koliko je zaradjeno, premda je "earned"? Da li je gospodin Alexander the Great (ili a Great)?! Takodje, ne moze se reci "President Tadic has consolidated Serbia’s democracy" ovo prvo nema smisla, a i ko je to njemu dao u amanet? Ako iko drugi, to je verovatno Zoran uradio, ne Fabio. Drugo, ovo tek ne mogu da shvatim- "has actively promoted the “de-Balkanization of the Balkans”" Hajde da prevedemo "De-Balkanizaciju Balkana" molim??!! Ako je mozda zeleo u kontekstu da kaze "modernizovanje balkanskih naroda idealima Evropske unije, ili obrazovanje manje obrazovanih slojeva drustva da ne ratuju, vec se denu motike", a ovako ocisti on Balkan od Balkanaca i dovede koga i sta? Necuveno...

"Lastly, he has been a forceful advocate of a strategic solution to the challenge of Kosovo and Metohija...". Zasto "lastly" a ne kako se kune primarni, (mozda zbog skorasnje kampanje, pa se setio i Kosova?) Drugo, kakav "challenge"? polova? poslovni? ljubavni?

Takodje ne razumem zasto koristi ime i titulu oca "The son of a member of the Serbian Academy of Sciences and Arts and a professor of child psychiatry" Jel to ima veze sa politikom ili genetikom? Ili je pak klasiranje? Zaboravih biser "Ucestvovao u opozicionom radu tokom studija". Izvinite, jel to beneficirani radni staz? Ili sta god da radite, kontrirate (u opoziciji)?

itd.. Strasno los engleski jezik, a pogotovu pravopis zemlje ciji je Predsednik.

Ne mogu vise, sve vise uvidjam u kom je filmu ovaj gospodin.


lepo sam

stavila ono o ogledalu Snezanine macehe, a Srdjan obrisao kao, nema veze s temom.

(izvinite Srdjane, ne ironishem, na zalost, izbrishite i ovo, ako se ne uklapa)


Izvinite Angie, mora da je

Izvinite Angie, mora da je otpalo ako je bilo postirano kao odogovor na nesto sto je obrisano. Danak losem softwareu.


Predlažem vam

da još jednom pregledate i vratite ono što možete. Bilo je tu, ako se dobro sećam, nekoliko vrlo lepih komentara koji se mogu vratiti.


Svaka čast

Deep Blue,

I ja sam razgledajući sajt pre pisanja bloga primetio u biografiji na engleskom jeziku neke od stvari o kojima pišeš. Ali promače mi to "great" recimo. To baš zorno pokazuje kako to tamo funkcioniše na Andrićevom vencu. Okupilo se društvo iz kraja i sa basketa, a posao im dao Boris the Great.


Jao Srdjane,

sto ste sarkasticni i jedva docekate neku novu, otrovnu strelicu. Prosto ne mogu da poverujem da je Vasem ostrom oku (i peru) promakao bilo kakav detalj da ocrnite Predsednika. Pa nece valjda biti da se okupilo "drustvo iz kraja i sa basketa" - to je nedostojno i zlobno. Svi ti ljudi su zavrsili neke, i to prilicno visoke, skole i bave se nekim, i to prilicno ozbiljnim, poslom. Po mom skromnom misljenju to dobro rade. Mislim da ni Vas malo skromnosti i malo vise postovanja ne bi bas ubilo. Sta Vi mislite?


To je

Quote:
Okupilo se društvo iz kraja i sa basketa, a posao im dao Boris the Great.

sustina cele ove price, daj nasem tezgu nema veze koliko ce biti lose.


balkanization

"Hajde da prevedemo "De-Balkanizaciju Balkana" molim"

dobro ti je zapazanje, ali ovo: de-balkanizacija balkana ima smisla http://en.wikipedia.org/wiki/Balkanization.


Da,

Wiki:
"Balkanization today is spontaneous, easy going and amicable despite its notorious reputation. It is happening as we speak to corporations, to international law, to Antarctica, to Mexico, to America, to Commonwelth, to Europe, to the empire of the Alexander the Great, to department stores, to congretional voting districts in America, to languages, to Spice girls, to Gremlins, to no-man's lands, to air space, to Berlin wall, to light refraction and more to come."

Znaci sad se svima dogadja, a samo mi hocemo ponovo obrnuto!? Ok Balkanizacija Antartika ili Gremlina :) Ali sta je to De-Balkanizacija Balkana? A da nije mozda ponovno unionisanje??! Ha!


Balkanizacija

je pojam odavno poznat u medjunarodnim odnosima i strucnoj literaturi. U najkracem, oznacava politicku fragmentaciju nekog entiteta, celine i medjusobne antagonizme njenih delova. Uvek ima negativno znacenje.


balkanizacija

ova rec vise ne mora da ima ni politicku ni geografsku sa balkanom. npr. prazemlja, kao celovit kontinent se balkanizovala na entitete - banalan primer. ne mora da ima negativnu konotaciju.
ja to spomenuh kao nesto sto ima smisla reci, to: de-balkanizacija balkana. recimo, obrnuti proces balkanizacije je od entiteta aka sastojaka napraviti snenokle :)))


Ccc, Srdjane, Srdjane....

... zasto bre uzdrmavas nasu demokracku, na jedvite jade nam izabratu vlas' em mi nelviras precednika, kad' je clovek sad toliko zauzet & neurozan?

Mungos, The Cudeci Se


Ako ces zamerati...

...na neznanju srpskog nam jezika, onda pocni prvo od "svoje kuce" iliti bloga (usput, neka kaze neko Duletu N. da je 17 sa tackom redni broj i da je u naslovu napravio gresku. Naravno i jos ponegde u tekstu, sistematsku!).
Da ne bude, slazem se da je sajt vise nego uzasan! Nazalost, to nam je stvarnost, za nas sajt znaci samo prestiz, rekoh, ne i koriscenje pogodnih alata. (Ne slazem se sto svaku priliku drustvo koristi da iznese neke svoje nedefinisane politicke stavove i kritike. Ko da bi umeli bolje.)
O sadrzaju...no comment!
Sto se tice duzine recenice...dok ne prevazidju Viktora Igoa (koji u Jadnicima recenicu pocne na jednoj strani, a zavrsi na trecoj odatle), ma super su! A ko je vama kriv sto nemate koncentraciju pa ne mozete da pratite sadrzaj:).


E da se ne slazem

Ne slazem se s vama.
Vase vidjenje demokratije i njenih prava coveka i moje vidjenje se drasticno razlikuju. Ako bih sad naveo argumente, sigurno bi se posvadjali, oko determinanti. A to sam obecao da necu raditi , sebi ponajpre. Vec smo se Vi i ja sukobili oko granatiranja Dubrovnika, na cijem ste ratistu bili, kako ste se sami izjasnili, tako da mi na pamet ne pada da vam ovom prilikom pojasnjavam zasto je vasa zluradost povodom predsednika Srbije, prevrsila meru. da niste nosilac inteligencije, pa da takvo objasnjenje ima neki smisao! Javna kritika koje ste se dohvatili, aposlutno je bez premca. Da li to znaci da vasa kritika ide na adresu predsednika Srbije, ili gospodina Tadica ili g. Krstica? Ko vam se licno zamerio od njih trojice? Po tom obrascu ja bih mogao da prozovem pola Srbije, a neki bi zavrsili u zatvoru na duze vreme. Koliko je s jedne strane jako lose sto nam je ceo sistem u rasulu, toliko ga vi koji ga najvise kritikujete, koristite u njegovim rupama, da bi ste osporili tu istu mnogovrsno tumacivu demokratiju, i stekli neki bod, u svojoj karijeri. Cemu?
Po istom obrascu svi javni servisi i njihovi sajtovi su cista nula. Ja bih ih licno bolje napravio, pa opet tog zadatka se ni na konkursu ni bez bez njega, ne bih prihvatio. A vi? Ili vi imate svoje "ekipe" koje bi preko tendera ili bez njega dobile takav posao? Zasto se pretvarate da ste bolji od njih?
Jer ste iskusili ratista? Ta i ja znam biti cinik, ako je to nacin. A mozete li da nadjete neki NOVI nacin da ne arlaucete na sve i svakoga samo zato sto ste licno nezadovoljni sami sobom?

Ja nemam ni jedan razlog da stitim doticne koje vi napadate. Ne poznajem ni jednog. Nemam ni imaginarno misljenje o njima. Ali imam o vama.


kraj komentara

U toku je proba novog blog softwarea pa je ovde popustila kontrola. Zato zatvaram sve svoje blogove za komentare.

SK, 01.06.2007.


Trebalo bi da ukažete makar

Trebalo bi da ukažete makar jednim primerom moju navodnu zluradost. Inače su to tek prazne reči. Pre bih rekao da je zlurad Vaš komentar u kojem argumentovanu kritiku vlasti karakterišete kao zluradost.

Naivno bi bilo poverovati ono što se da zaključiti na prvi pogled iz Vaše poruke - da Vaš hardware nikako ne uspeva da procesuira ništa složenije od matrice: Srđan kritikuje => Srđan je nezadovoljan sobom ili ima neki lični interes. To je čuvena šema - svi su isti, svi kradu i muljaju samo su ovi nezadovoljni što oni nisu ti nego su ti neki drugi. Ovde to naravno nije slučaj.

Nikakve lične odnose nemam ni sa predsednikom Republike ni sa njegovim saradnicima. Ne posedujem niti sam ikada posedovao nikakve kompanije koje bi mogle biti zainteresovane za posao o kojem je na blogu reč itd. Dakle nema tu nikakvog ličnog interesa što insinuirate.

Postoji nešto što je opšti interes. U ovom slučaju je to borba protiv korupcije i zalaganje za "transparentnost" postupaka vlasti pogotovo prilikom trošenja novca građana.

Pitate koga to ja kritikujem, Borisa Tadića ili njegovog saradnika. Evo da nešto i naučite da niste dolazili džaba.

U instituciji predsednika Republike ustrojenoj kako je to slučaj u Srbiji (i u mnogim zemljama) svaka kritika službi predsednika Republike "ide na adresu" samog predsednika, a ne na adresu ni jednog njegovog saradnika kao što recimo u ovakvom slučaju političku odgovornost za rad nekog ministarstva snosi ministar a ne snose je njegovi saradnici.

Zašto? Zato što osobe u Generalnom sekretarijatu predsednika Republike (ili u ministarstvima) koje je predsednik odabrao (ili koje su ministri odabrali) za saradnike nije izabrao ni narod na izborima ni neka institucija niti je reč o osobama koje su kao stručnjaci zaposlene u Generalnom sekretarijatu predsednika Republike (ili u ministarstvima) bez obzira na to ko je na čelu tih institucija. Kada bi bilo tako, što je inače jedno od rešenja koje postoji u nekim zemljama, onda bi ta lica bila zaposlena na javnim konkursima, ostajala bi na tim poslovima bez obzira na promene političara koji su im nadređeni (predsednik, ministri) i onda bi odgovornost za rad tih lica snosila ta lica sama i u odgovarajućoj meri naravno njima nadređene osobe.

Kako je u ovom slučaju reč o licima koje je predsednik Republike zaposlio kao svoje saradnike mimo javnog konkursa (dakako uz poštovanje određenih pravnih akata poput uredbi i pravilnika o zapošljavaju tih lica), dakle kako je reč o licima koje je odabrao predsednik Republike lično bez obaveze da ma kome objašnjava kriterijume koji su ga rukovodili da izabere baš te osobe, a ne neke druge utoliko su te osobe podložnije javnoj kritici a onaj koji ih je izabrao snosi političku odgovornost za rad tih, odabranih osoba. Drugim rečima - ako je predsednik Republike već iskoristio privilegiju da zaposli koga želi (što je, ponavljam, slučaj uobičajen u mnogim evropskim zemljama), onda je odabrao i soluciju da snosi političku odgovornost za rad lica koja je sam odabrao.


Kad u Skupstini Srbije

radikali a i mnogi drugi u nedogled replikuju repliciraju replikama na replike, zamrzim i rts i skupstinu. divim se ljudima, od srca, koji imaju snage, strpljenja i nekakvu politicku mudrost, da to stalno cine. iz sasvim drugih ilicnih razloga, sta vise iz principa, izbegao sam tu obavezu da se nadjem medju njima. a to navodim vise kao primer radi usporedbe.
napali ste taj sajt sa sve nekakvim detaljima do unedogled, kao da je status predsednika drzave Srbije nesto posebno, nesto sto treba u nekom specificnom kontekstu da predstavlja ovaj narod. Sasvim suvisno. Sasvim, jer je postojanje tog sajta, formalnost. Vecina slicnih sajtova javnih servisa su staticni sajtovi, kreirani na takav nacin da se smrznes koliko su jednostavni a koji su racuni dati na uvid kome vec, kao cena doticnih, to ne bihni da pominjem. Sama ideja da se dovedu strane firme i kompanije da kreiraju ili pronadju brend Srbije je pogresna. Ali, s obzirom u kakvoj se situaciji nalazimo, ne vidim da je to moglo drukcije da seuradi. Takva nam je situacija i sve to sto ste naveli ili pokusali da iskritikujete, ne mogu da vidim nimalo pozitivno. Sve je muljanje ispod shanka i niko nikom ne polaze racune. U prevodu: nece imati odjeka kojeg bi trebalo da ima ovakvo pristupanje problematici. Savetnici Predsednika Srbije nisu savetnici koji slusaju sta treba uraditi vec su oni ti koji kazuju sta se treba uraditi. Koga ce predsednik izabrati, to je sasvim ne bitno. Najmanje sto treba jeste da polaze racune zasto je koga izabrao, jer ako izabere nekog ko ne obavlja posao kako Predsednik i njegov tim smatraju, ko ce onda snositi odgovornost? Srdjan Kusovac? On na izborima nema obavezu da kaze: kad budem izabran od strane naroda, izabracu one ljude koje mi vi predlazete, nego cu izbarati oneljude koje smatram dobrim saradnicima u onom sto radim. Mislim da mnogi ne shvataju da smo mi u kapitalizmu ili nekom obliku istog, i da vise ne radi stari socijalisticki modus, da Kominterna bira ko ce s kim da radi. Kritika ovog sajta, da se ne udaljavm od teme, je nepotrebna, suvisna i meni licno, dosadna. Procitao sam je da bih video da li to ima smisla sto ste rekli i smisao nisam nasao, odnosno, to sto ste rekli za taj sajt moze se reci i za sajtove pojedinih opstina, ministarstava, pa cak i NVO i drugih sajtova raznih politickih stranaka i projekata. Svi su staticni i svi se pretvaraju da su zainteresovani za svoje glasache, gradjane, internacionalna dobra...krace: SWI SE PRETVARAJU, da to sto bi trebalo da rade, to sto zele da predstave jeste zaista njihova voljna odluka, posledica postovanja odredjenih principa. Ali, nasa kritika takvih sajtova, procesa, akcija je isto sto i zamoliti ministra Velimira Ilica da nauci Esperanto.
Jeste li me sad razumeli?


Konacno glas razuma.

Hvala Bogu da jos neko misli da je cela ova prica g. Kusovca dosadna, cepidlacka i neproduktivna. Da se tu radi samo o napadu napada radi. Odnosno, kao sto je nekolicina nas primetila, covek sedi, ceka da Predsednik nesto uradi i onda se obrusava na to svim silama. I naravno da jedino sto moze da se pomisli jeste da je maliciozan, kritican i neobjektivan. I ja mislim da je site formalnost, takodje mislim da je dobro i pohvalno da su ga napravili i konacno, ako nesto i nije perfektno popravice se. Ove jalove rasprave su samo frustrirajuce i ne sluze nikome, osim mozda g. Kusovcu da ubije vreme. Koliko znam (a uvek ostavljam mogicnost da gresim) g. Kusovac ne zivi u ovoj zemlji pa ne znam onda zasto se toliko brine za nase pare i kuda i kome one idu. Evo da Vam olaksam, i da mozete vreme korisnije da utrosite ne morate vise da brinete. Ja se osecam sasvim sigurno i bezbedno pored Predsednika Tadica, i ne brinem se da sam opljackana da bi se napravilo nekoliko internet prezentacija. Takodje, ko ih je pravio i da li je to "Tadiceva ekipa iz kraja i sa basketa" je skroz nezanimljivo pitanje svima koji imaju pametnija posla. Kao sto je g. Kontic rekao potpuno je logicno da oko sebe postavis ljude kojima verujes. Eto tako, ne bih se vise zamarala ovom temom posto sam sigurna da ima mnoooogo vaznijih.


tu se radi o

tu se radi o transparentnosti tendera! Ali ti si to previdela, zar ne?

Quote:
Kao sto je g. Kontic rekao potpuno je logicno da oko sebe postavis ljude kojima verujes

pa neka Predsednik nastavi i dalje da im veruje, ali ne na nasu stetu. To mu nije ekipa za basket, vec Drzava i ne treba da je urusava tim "srednjoskolskim nepotizmom" , vec da se makar malo ponasa profesionalnije. DA o drugim stvarim i ne pisem!

Quote:
g. Kusovac ne zivi u ovoj zemlji pa ne znam onda zasto se toliko brine za nase pare i kuda i kome one idu.

kompleksi su cudo zar ne? Kakav pokusaj diskriminacije. Argumenata niodkud pa se preslo na razgovor zaglupljivanjem

Quote:
Ja se osecam sasvim sigurno i bezbedno pored Predsednika Tadica, i ne brinem se da sam opljackana da bi se napravilo nekoliko internet prezentacija

koliko kosta ta tvoja sigurnost? I Mira M. je tako bila sigurna i vesela.
Sistem poktradanja i kurupcije je isti, razlicita je samo svota. Na sistem treba ukazati. Ali tebi je zivot lep...


Jel ovo neka sekta?

Nedaj Boze da neko napise nesto pozitivno o Predsedniku Tadicu ali ako cemo da pljujemo onda je to siroko. Bas mi je zao sto te moje misljenje vredja ali zivot nije bajka... Tacno je da je meni zivot lep i to zahvaljujuci svim promenama koje su se dogodile u poslednjih sedam godina. I bice mi sve lepsi posto radim na tome umesto da sedim i pljujem. Predpostavljam da je za tebe nacin komunikacije koji se bazira na uvredama normalan ali ja nisam tako vaspitana pa se pitam odakle ti drskosti da insinuiras neke "komplkse"? Ali zato kad tvoj Veliki Vodja Srdjan Kusovac okarakterise nepoznatog coveka kao izbeglicu tu nemas primedbi?
Ja mislim da je smesno da poredis Miru M. i korumpiranost njenog sistema sa ovim, za to ni nemem reci, sve sto bih napisala bilo bi suvisno. Stvarno mi je zao sto sav taj bes ne usmeris na nesto pozitivno i produktivno pa bi i tvoj zivot bio lep... mozda skoro kao moj.


da vi niste

nebojsha krstic?


ako niste,

molim vas da nam kazete, koje su to konkretne promene, koje su se desile u zadnjh 7 godina, koje su omogucile da vash zivot konachno bude lep.


E bas ste me nasmejali...

Stvarno. Pa nece biti da jedino g. Krstic ima lepu rec za Predsednika Tadica. A sta cemo sa onim silnim birackim telom koje je glasalo za njega na predsednickim izborima? I sa nekoliko stotina hiljada ljudi koji su na parlamentarnim izborima glasali za DS. Jel vi mislite da zivite u nekoj zemlji gde niko ne voli Demokratsku stranku? Ta atmosfera vlada samo na ovom blogu, u stvarnom zivotu nije tako.
Prvo, moj zivot nije postao "konacno lep" pre sedam godina nego je uvek bio lep. Manje ili vise.
Sta se dogodilo za sedam godina: demokratski izbori, Sloba otisao u zatvor i tamo i umro, moja zemlja postala demokratska drzava bez tiranije u kojoj su stvari pocele da se menjaju. Beograd se vec godinama uredjuje sto nije petnaest godina pre toga. Dosli stranci, otvorila se nova radna mesta, moze da se zivi od plate. Postoji bankarski sistem, kredit. Odem u samoposlugu i ima svega. Dosle neke strane robne kuce. Policija me ne tuce na ulici nego i kad me zaustavi je ljubazna. Uvek me zapanji da neko ima ideju da poredi situaciju od pre sedam godina i sada. Jel treba jos, samo kazite, ja cu da pisem.


nisam sigurna

da ti glasachi dele lepotu zivota,za koju se predsednik "zalaze", kao krle, pa mi postalo sumnjivo.
Pa sad ne znam, i dalje smo favoriti u korupciji, muvanju,
kriminalu, neobichna privatizacija, gde miloshevicevi tajkuni u sprezi sa aktuelnim politicharima pokupovashe sve, pa ce tek onda taj "generacijama" stecheni kapital, da preprodaju.Novokomponovani privatnici divljaju, ponuda u prodavnicama mala i skupa.Onoliko nezaposlenih u 50-im,
pa shta sada da rade i ko ce da ih primi, ljubazni policajci-ovo mi je stvarno slatko, lopovski krediti,
lekarska mafija,
pa ne znam, mora da je to neko poboljshanje.


Angie,

ako zelite da vidite sve lose onda nema nikakve sanse da Vas bilo ko ubedi u drugo. Vi ste trazili konkretno sta je bolje nego ranije. Ja sam nabrojala jedan deo. Vi ste se tome izrugali. I to je ok ali nije razgovor dve inteligentne osobe. A bar sebe smatram takvom. Boris Tadic nije covek koji ohrabruje korumpiranost, krediti nisu lopovski, ljudi sad mogu da kupe stanove sto ranije nisu mogli. I to obicni ljudi. Sto se tajkuna tice njih je uvek bilo i bice ih i dalje. Pa ne zivimo vise u komunizmu i nismo svi jednaki. Niti treba da budemo. Ali ne mozete da kazete da je Predsednik Tadic kriv za bilo kakve mahinacije.
Uostalom, nekom je casa uvek poluprazna a nekom uvek polupuna.


Ne ne ohrabruje...

....ne ohrabruje korumpiranost, slažem se, ne ohrabruje ni prostakluk, to dodajem, ali ne ohrabruje na žalost, dragi/a ModestiB ni ono što bi bio dužan ohrabravivati. Bez ikakve vizije, bez sposobnosti da kreira bilo kakav za Srbiju povoljan ambijent, ćovek koji će ući u istoriju po sramnom načinu donošenju Ustava u trijumviratu sa T. Nikolićem i V. Koštunicom.
Ući će i tako što se Srbija za vreme njegova predsednikovanja vratila na poslednje mesto u Evropi, po svim parametrima. Što je, nakon izvesnog poleta i napretka u vreme prve demokratske Vlade,on svojom politikom kohabitacije, demagogijom oko Kosova i SPC, širom otvorio vrata ubrzanom klizanju na dno.
Nakon što je dobio poverenje birača u januaru, pobegao je od odgovornosti i vlast ponovo predao onima što bi Srbiju najrađe vodili po lunarnom kalendaru.
Čovek koji je u politici potpuno beskoristan, nespreman na odgovornost i bilo kakav rizik.
Mislim da će ove godine i biračko telo to pokazati i ja ne vidim nikakve mogućnosti da se on plasira u drugi krug predsedničkih izbora, ako demokratske snage kandiduju adekvatnog kandidata.
I ne radujem se što je tako, iako ovo isto tvrdim skoro tri godine...Nisam srećan što sam video da će tako biti..


MB,

ja bila na ruchku, pa zato kasnim,no evo,
ja bash i nisam neka nesrecna osoba i dramatichar, zivim relativno dobro i to ne u Srbiji,a to shto vi kazete, da sam se ja izrugala, pa shta nije tachno od pomenutog?
Drugo, Tadic nije ponudio nikakva program i reshenja, nego ekvilibrira izmedju stranki sumnjivog opredelenja, spca, tate & dobrice, ima savetnike amatere i nikakvim svojim sposobnostima i umesnoshcu se do sada nije pokazao, o pragmatichnosti i odluchnoshcu da i ne govorimo.
Chak shta vishe, pokazao se kao inferiorni igrach.


Interesantna zapanjenost -

" Uvek me zapanji da neko ima ideju da poredi situaciju od pre sedam godina i sada."
To Vam se cesto desava ? Ta zapanjenost ?
I


Ne Ninoslave,

to mi se desava samo na ovom sajtu kad shvatim koliko su ljudi nepravicni, nemastoviti i zatvoreni u ovom svom malom krugu od pedesetak istomisljenika. A kad bi pogledali oko sebe, bez mrznje mozda bi videli i nesto dobro. Ali kapiram da su suvise lenji.


Gledati bez mrznje oko sebe je lepo,

i pozeljno, mada to "oko sebe" ne mora samim tim da bude i lepo i dobro. Ili mora ?


Modesty

Nije priča Srđana Kusovca cepidlačka jer koliko god se nama činilo da je to samo jedna internet prezentacija, predsednik države ne može da zaobilazi zakon, čak ni ako se radi o jednom dinaru recimo. Ako predsednik države krši zakon prilikom izrade internet prezentacije, nameće se pretpostavka da bi ga mogao prekršiti, ili da već jeste, i u drugim situacijama, kao što se nameće stara dobra lopovska: "Ako može predsednik zašto ne bismo i mi?"

I jeste logično da oko sebe postaviš ljude kojima veruješ, ali možda u svojoj privatnoj firmi. Ako vodiš državu onda to nije tvoja prćija da zapošljavaš drugare sa basketa.

Ja se ne osećam bezbedno jer se u ovoj državi i dalje postavljaju bombe novinarima na prozor, jer divljaci i dalje veličaju lik i nedelo zločinca, jer i dalje razbijaju prozore na nepravoslavnim verskim objektima, jer je prijateljica sama sebi vadila posteljicu tri dana posle porođaja, kao mačka, jer je Pahomije na slobodi...

I koliko znam i vi ne živite u Srbiji, pa vam zato govorim da se, mi koji živimo, ne osećamo ništa bezbednije nego devedesetih. Pre dve nedelje je Tomislav Nikolić bio predsednik parlamenta.

Ne treba meni Srđan Kusovac da mi sve to kaže. Kakva mi je satisfakcija da budem u "sekti" ovde na blogu, tj. da imam 50 istomišljenika, ako svaki dan živim u strahu šta će radikali sledeće da urade, sve zajedno sa drugim radikalima i predsednikom koji sarađuje sa njima.

Lep je i meni privatno život, nije u tome stvar, stvar je u tome da život treba da bude lep i Dejanu Anastasijeviću, ali i nekom klincu koji pravi vrhunske internet prezentacije, a kada vidi da predsedniku sajt prave drugari sa basketa gubi svaku nadu da će dobiti šansu da svoje znanje iskoristi, jer nema drugare na položaju.

I na kraju zašto bismo mi pisali nešto pozitivno o predsedniku Tadiću? Ne mislim da je to način da dokazujem da sam optimista i da mi je život lep.

ps
Možda ste propustili da zapazite ko je Mirko Kontić, pa evo da vas podsetim:
primer 1
primer 2


Linija razdvajanja II

Napisah vec jednom danas na ovom blogu, no bih bez ikakvog objasnjenja izbrisana.

Sa osobom koja se poslednjih 5 dana pojavljuje pod nickom ModestyB NEMAM APSOLUTNO NIKAKVE VEZE. Njeni politicki stavovi kod mene izazivaju nagon za povracanjem. Molim vas sve da joj/mu se ne obracate sa Modesty. Ne zelim da na bilo koji nacin budem povezana sa njenim stavovima i izjavama na ovom blogu


ja nisam ni pomislila da je

ja nisam ni pomislila da je to ista osoba.


znamo dear,

dontvori:)


Ma ne verujem

te Modesti su sve iste - džaba se distanciraš, ništa ti ne verujemo! :)


vuchko,

vidi se da nisi gervinovske sorte, inache bi znao
da prepoznash pravu.


Ma ja to

samo malo da je sekiram, pošto se toliko živo brani, nisam mogao da se uzdržim :)


Modesty Blaise

There IS only one!


Draga imenjakinjo,

Izvini, ako samo mozes da se uzdrzis od tog nagona za povracanjem minut, ja sam se registrovala pod tim imenom pa ne znam kako mislis da treba ljudi da mi se obracaju? Nisam ni ja srecna zbog toga. Predlazem miroljubivu kohabitaciju. Jel imas neko drugo resenje?


a ja evo cijeli dan razmisljam

da li je ovo moguce:-) kontam, a sta ako je zenska malo vise popila, mozda je takva u picu;-) dobro je da ste se javili i hvala vam za jedno razocarenje manje;-)


Jelena,

pa nije jos dokazano da je Predsednik prekrsio zakon. Sve Vam i dalje stoji na ako je... Jel ste culi za ono "innocent until proven guilty"?

Ne znam odakle Vam to da ne zivim u zemlji, evo me u sred Beograda, na Dorcolu i tu sam vec dve godine. Sve neke pogresne predpostavke.

I ja sam se uplasila kad je Toma Nikolic postao predsednik Skupstine kao i svaki normalni gradjanin ove zemlje. I sta je onda uradio g. Tadic? Formirao vladu. Jel ste slusali vesti, mislim na strane vesti tih dana. Svi su govorili u superlativu. I ja mislim da je to bio odgovoran i pametan politicki potez. Samo za razliku od Vas, dopustam mogucnost da Vi mislite nesto drugo. I nikad ne bih rekla da mi se od Vaseg misljenja povraca ili da niste ciste glave.

Smesno je da se toliko mrze demokratse opcije. Da sve ovo pricamo o radikalima mogla bih da razumem. Ovu mrznju druge, demokratske opcije jednostavno ne razumem. Valjda nemam to u sebi... Pa me onda taj nedostatak mrznje prema drugim ljudima cini srecnom valjda. Nije lose, svakome bih preporucila.


Prespavali ste

valjda jesenas Tadićevu saradnju sa radikalima, pa zato ne razumete.

To kako je Tadić formirao vladu podseća me na Miloševića u Kumanovu. Podseća.

Mislila sam da ste neko drugi kada sam rekla da ne živite u Srbiji.

Pa šta ako se nekom povraća od vaše političke opcije?
Ne sviđa vam se da neko drugačije misli?


Ja mislim

da je normalno da ljudi razlicito razmisljaju. Valjda ste to do sada shvatili. Da nije tako ovo ne bi bila demokratija nego totalitarizam. I mora biti da se ne dopisujem sa Vama zato sto ne mogu da shvatim razlicito misljenje. Bas suprotno. Mislim da je to dobro za vezbanje IQ. Samo bih volela da postoji neki nivo pristojnosti. Toliko.


Ako vam je

normalno da ljudi različito razmišljaju zašto vam smeta kada se nekome povraća od vaše političke opcije?
Hoćete li, molim vas, odgovoriti?
Ako konačno odgovorite mislim da će se vaša optužba o tome da svi isto mislimo i da ne podnosimo drugačije mišljenje srušiti kao kula od karata.

I ne odgovarate ništa o Tadićevoj saradnji sa radikalima?
Samo tralala, iq, pristojnost, demokratija..?

Kako može biti politički odgovorno da Tadić formira vladu sa radikalima light i to tek posle tri meseca mučenja građana, posle ucena - postavljanja Nikolića za predsednika parlamenta i pod pretnjom razvijenog sveta?

Dajte molim vas neki konkretan odgovor.


Jelena,

posto Modesty vidim nije tu, verujem da ces se obradovati:))) da ti ja kazem moje misljenje o ovim tvojim pitanjima ... naravno u moje ime...

Ako u Srbiji ikad bude bolje onda ce to biti samo ako ljudi, a pre svega politicari nadju nacina da komuniciraju na razuman nacin, arumentima i bez uvreda. I ako prihvate da je sasvim normalno za demokratiju da postoje i druge partije na drugim delovima politickog spektra. Ajde pokazite mi JEDNU zapadnu demokratiju u kojoj ne postoji JAKA DESNICA?

Mozes ti da kazes to sa "povracanjem" ... ali razmisli kako bi zvucalo ako ja kazem "povraca mi se na LDP" ... i da li bi to vodilo icemu konsturktivnom osim svadji i vredjanju?

To sa "svi mislite isto" jeste PRETERIVANJE kojim se i ja ponekad sluzim (eto priznajem, nisam ni ja bezgresan:p). I poseldica je ne toliko tvog ponasanja (ti si se dosada relativno retko i "mesala" u politicke diskusije) ... nego grupe politickih aktivista JEDNE politicke opcije koji, po definiciji, zastupaju njihov program i, opet po definicji, nece nikad reci nista kriticki na racun te svoje partije (iako svaki normalan covek zna da nijedna nije bezgresna/idealna) ... Predstavnika drugih partija ovde takoreci da nema (evo Modesty je moze biti jedini clan DS-a ... ili jedna od VRLO retkih)...da je odnos obrnut, moguce i da bilo slicnih primedbi/prebacivanja drugoj strani ...

"Tadiceva saradnja sa radikalima" je besmislica ... pretpostavljam da mislis/ciljas na dosenje ustava. Po meni se tu radi samo politickoj realnosti i nista vise. A ta realnost kaze da je SRS najveca partija u Srbiji i da se bez nje nije mogao doneti ustav. I bilo je pitanje samo da li pristati na neki kompromis ili ostaviti stari ustav koji je pravio Milosevic bez ikakavih kompromisa. Sluzeci se istom (pogresnom) logikom/argumentacijom bi moguci odgovor bio: nepristajanje na novi ustav je "saradnja sa Milosevicem". (hm, kako ti se svidja to?)

I zadnje pitanje: pa zar je bolje resenje vlada DSS/SRS ili manjinska DSS uz podrsku radikala? I u cemu? Zar ipak nije bolje vlada u kojoj DS ima veci broj clanova?

pozz


Vasilije

tako si uvek odmeren, a pogrešan za moj ukus.


Hm,

pa sta da ti kazem, osim da konstatujem da nemas ni jedan kontraargument za ono sto sam gore napisao ... :-)

A ja nisam ni jednu rec potrosio na to kakva si ti (i da li si po mom ukusu ili nisi). Mogao bih naravno da ti odgovorim istim tonom/nacinom ali, mislim da je nebitno za ono o cemu sam gore pisao ... pa necu ... a to i inace retko radim ...

pozz


A šta hoćeš?

Da ti kažem: Da, dragi Vasilije, u pravu si?
Ili da te ubeđujem u svoje stavove?

Neću i ne mogu ni jedno ni drugo.

Ne moraš da kažeš da sam pogrešna za tvoj ukus, jer je to očigledno.

I šta sad? Da i dalje uporno iznosimo različita mišljenja? Zašto? Dokle?


U takvim situacijama

obicno kazem da mozemo da zavrsimo nasu diskusiju sa razlikama u misljenju ... do neke nove prilike. Ili ti mislis da ljudi koji imaju razlicite politicke preferencijie/misljenja ni u cemu ne mogu da se sloze? ... i da ne treba da pricaju i razmenjuju ta razlicita misljenja i poglede?

Meni je sasvim normalno da ljudi ne misle kao ja ... niti pretendujem da sam uvek u pravu (mada volim da (se) ubedjujem:)))... a jos manje da drugi treba da se ponasaju kao ja "u takvim situacijama..." ...

Pozdrav i prijatno popodne ti zelim:-)


E sad već vrtiš u krug

istu priču.

Dakle, nisi samo pogrešan, nego si i dosadan i isprazan za moj ukus. Eto ti drugačije mišljenje, pa radi sa njim šta god hoćeš, samo nemoj molim te više da me ubeđuješ.

Ja ne volim da se ubeđujem i stvarno mi je ovo dosadno.
Doviđenja.


Vasilije,

eto tako ne moze ovde da se zavrsi ni jedna diskusija a da vas na kraju (ili na pocetku) ne uvrede. Ja sam se bas trudila da budem fina jer mi je opcija uvreda veoma mucna ali nista nije vredelo. Pozdrav. Pa gde ste bili sinoc?


Modesty ...

ma moracete da se trudite jos vise :-) Vi ste ovde kao clanica DS-a (koliko sam razumeo) neko ko mora da bude spreman na svaku vrstu uvrede a koji prakticno nema prava/mogucnosti da uzvrati istom merom. Pa je onda sasvim fino i pristojno da se vama kaze "povraca mi se na vasu politicku opciju" a ne daj boze da vi odgovorite istom merom ...

Ali iskreno receno to je i bolje za vas i za DS (naravno pod uslovom da ste u stanju da ostanete iznad takvog nivoa diskusije/vredjanja) ... Svaki iole objektivniji citalac vidi i stice pravu sliku o svemu - a to sto oni podrzavajuci jedni druge i tapsuci se uzajamno po ramenima zive u iluziji da su "pobedili" ... i jeste samo to - obicna iluzija.

Zato ja nesto i mislim: ako neka stranka u Srbiji moze da bude ona koja ce je pribliziti Evropi, onda je to DS ... a ovi ETC sa svojom netolerancijom i mrznjom prema svemu i svima koji ne misle kao oni, mogu je samo odvesti nazad u ... devedesete. Posto im je ocigledno i nacin politicke borbe takav i u njemu se osecaju "kao ribe u vodi". Naravno tu su i partije proslosti SRS/SPS sa kojima se svojim ekstremizmom (suprotnog predznaka) uzajamno pothranjuju/dopunjuju ...

Pozdrav,
Vaslije

ps. Bio ja sinoc kasno i na ovom blogu i ostavio par postova ... a pre toga se prepirao na nekim drugim blogovima. Pa se na kraju samo nerviram zbog protracenog vremena :-)


Quote:Jel ste slusali vesti,

Quote:
Jel ste slusali vesti, mislim na strane vesti tih dana. Svi su govorili u superlativu.

Gde ste to slušali? U Krunskoj? Hoćete li desetak tekstova relevantnih zapadnih medija u kojima je Vaš The Idol opisan kao gubitnik i preveslani?


Quote:A sta cemo sa onim

Quote:
A sta cemo sa onim silnim birackim telom koje je glasalo za njega na predsednickim izborima? I sa nekoliko stotina hiljada ljudi koji su na parlamentarnim izborima glasali za DS.

da, stvarno, šta ćemo sa svima onima koji su glasali za djelićevu vladu a kojima je tadić ugovorio koštunca na vlasti?


Odgovor tzv ModestyB

1. Osoba kojoj sam rekao da je izbeglica meni nije nepoznata. To što je vama nepoznata ne znači da je i ostalima nepoznata.

2. To što se trenutno ne nalazim u Srbiji naravno da mi ne oduzima pravo da kritikujem rad državnih organa. To što se trenutno ne nalazim u Srbiji ne znači da nisam poreski obveznik Srbije.

3. Lepo je što vam je lepo u ovakvoj Srbiji. To što je nekom lepo u državi u kojoj bacaju bombe novinarima na prozor, u kojoj se predsednik parlamenta bira na cca 48 sati itd da ne nabrajam - govori i o tome gde je tom nekome lepo i ko je taj neko kome u takvoj sredini može da bude lepo.

4. Ne piše se "Predsednik Tadić" koliko god da je početno veliko slovo shvaćeno kao stranačka obaveza. Nije ovde reč o pravopisu.

Mrzi me da dalje odgovaram na netačnosti i insinuacije ali sam naravno voljan da vam pomognem. Samo recite koliko još treba odgovora za garantovano uspinjanje na lestvici podmlatka DSS. (Ne mislim na stranku Vojislava Koštunice).

P.S. Podmladak LDP je za vas i dalje nedostižan. To je naravno dobro. Ne bi valjalo da je obrnuto.


Postovani g. Kusovac,

i ostali, posto ne mogu sve i da hocu pojedinacno svima da odgovorim. Ne znam sto ste se uzmuvali oko mene, pa imam valjda pravo da iznesem misljenje razlicito od vaseg??? I nikog ne vredjajuci u isto vreme, sto sam primetila da je ovde potpuno retro.

1. Na zalost, podmladak LDP jeste za mene nedostizan posto imam suvise godina za isti. Tako da samim tim otpada i DSS ili bilo koji drugi.

2. Ja nemam nikakvih "stranackih obaveza" posto, za razliku od LDP-a u DS-u ne vlada idolopoklonstvo i razlicita misljenja su dozvoljena. Takav je nas Predsednik, sirok covek ali moram da priznam da bih se Cedice malo plasila. Jel vi svi bas uvek morate isto da mislite, da mrzite ceo svet i da ste lose raspolozeni?

3.To sto Vama nije nepoznata osoba za koju ste rekli da je izbeglica ne opravdava to sto ste ga tako nazvali. Ne znam sta nam znaci ta informacija? Ne dele se ljudi na izbeglice i na neizbeglice.

4. A to sto je meni lepo u zemlji u kojoj zivim smatram pozitivnim. Nije valjda Predsednik Tadic kriv za bombe? Ne znam da li ste primetili da nema idealne zemlje. Nije ni nasa.
Ja samo zagovaram malo vise tolerancije i malo manje netrpeljivosti pa ce sve biti bolje.

Eto tako to izgleda sa moje tacke gledista.


Sa tvoje tacke gledista nije

Sa tvoje tacke gledista nije ti nista.


Tolerancije prema čemu?

Prema tome da Boris Tadić krši zakon?
Prema tome da sarađuje sa radikalima?
Prema tome da ga vrte oko malog prsta radikali light?

Da vam ne bude previše tolerancije?


Quote:u DS-u ne vlada

Quote:
u DS-u ne vlada idolopoklonstvo i razlicita misljenja su dozvoljena.

i sankcionisana


G. Kusovac,

da su sankcionisana ne bi bila dozvoljena. Ocekivala sam nesto pametnije od Vas.


Nisam ni očekivao da ono

Nisam ni očekivao da ono što sam napisao shvati neko ko se oduševljava Kenom i koga štaviše nije sramota to da javno kaže.

Pomoći ću Vam da se ne brukate: Kod Kena sve može - i da obeća glasačima Đelića pa im uvali Saučesnika, može i da njegova (Kenova) DSS pljuje čitavu noć u parlamentu Političko krilo Zemunskog klana pa da sa njima dva dana kasnije napravi vladu, može i da se zaklinje javno u Zorana Đinđića, a da istovremeno pravi vladu sa saučesnicima, može i da tvrdi da nastavlja delo Zorana Đinđića, a da istovremeno satanizuje najbliže Đinđićeve saradnike.

E kad je tako - onda može da piše da je razlika mišljenja dozvoljena, ali da ta razlika onda bude sankcionisana.


Naravno Srdjane,

Gospodja i slicni ocito nisu dobro (ili ne zele) da shvate poentu mog zakljucka u "Ogledalu nasem". Imam osecaj da su takvi (nazalost) njihovim idolima i potrebni.. Ne shvatam, ne razumem i ne volim "idolpoklonstvo". Ako nemas svoj sopstveni glas, stav, cak i kad vidis da postoji greska, a cutis, ili trazis gresku samo u drugome, to je meni licno, ravno cinizmu.


Ako ne umeju, ne znaju ili ne smeju, onda dozvoljavaju. Mislim da je sve receno u sledecem:

Quote:
Nisam ni ja srecna zbog toga. Predlazem miroljubivu kohabitaciju. Jel imas neko drugo resenje?



- Obrazujte Vladu.


Ja mislim da

Vi nemate svoj stav posto svi pisete isto, cak i zovete Borisa isto. I svi napadate j e d i n u osobu koja ovde ima razlicito misljenje. Posto valjda svi treba da mislimo isto. Bas mi je zao sto vasa grupa gradjana ne moze da oformi vladu. Zasto li je to tako? A da, niste imali glasace. Jaka je to politika za koju glasa pet posto zemlje. Ali verovatno su to oni najpametniji tako da, po defaultu, ja to opet ne mogu da razumem. Steta. A evo trudim se ceo dan da imamo neki dijalog iako imamo razlicita misljenja. Medjutim ko nije sa vama taj je protiv vas. Prilicno revolucionarno, moram da priznam.


Shvatam ja Vas. Teško je

Shvatam ja Vas. Teško je shvatiti da postoje ljudi koji misle svojim glavama, a da nisu povezani. Većina ljudi koji ovde pišu nije se nikada srela a pogotovo nije kovala nekakve planove.

A što se brojeva glasova tiče - Enver Hodža je dobijao redovno 96-98%. Turkmenbaši nedavno i više. Treba sa tim brojkama biti obazriv.


Shvatam i ja vas.

Ma ne, pogresno ste razumeli. Nije tesko shvatiti vas. Ima li nesto jednostavnije? Kod vas nema nijansi cak, to je ipak malo zabrinjavajuce. I odmah sam napisala da su za vas glasali samo najpametniji, tako da smo komotno mogli da preskocimo ovo o Enver Hodzi. I tako vam je onda super zgodno, nemate nikakvih odgovornosti pa mozete da kritikujete ljude koji imaju ozbiljne poslove i ozbiljnu odgovornost.


"Jedina",

Molim Vas da pruzite argumente i za i protiv. Za, smo culi. Da cujemo sta Vi to negativno imate da kazete o g. (p)(P)redsedniku, sa cim se ne slazete, pa da prodiskutujemo svi. Jednoumlje se iskljucuje. Molim Vas- matematicki, jedini nacin da pronadjete sredinu, jeste da znate oba tacke duzi.


Jel to pravimo deal?

To predpostavljam podrazumeva onda da i vi kazete sta imate za Predsednika, protiv smo vec culi. Jednoumlje se iskljucuje.


Naravno,

Izvolite


Evo:

Boris nije covek koji voli da se konfrontira i to recimo mene cesto nervira. Nervira me i neodlucnost. Mislim i da sporo reaguje u nekim situacijama. I da ponekad veruje ljudima mnogo vise nego sto je to pametno. Eto. Sad Vi.


ModestyB

ja sam prije 6 godina izgubio cyber djanu sa jednom ModestyB. nadam se da to nisi bila ti:-)


Oibibio,

You wish...


ja o Borisu

mislim isto sto i njegovo otac Ljubomir Tadic , a to je da je od njega jedino gluplji Krstic


"Jedina"

Evo vec sat razmisljam sta to mislim lepo o g. Tadicu, i moram da Vas razocaram da i nemam puno stvari da kazem. Stoji, da se bio pojavio u casu kada je za Srbiju trebao neko nov, drugaciji, i tu smo mu svi poverovali. Onda je upravo time sto se gore naveli, sve upropastio. Nije, gospodjo ovo Novi Zeland, ovo je Srbija. Ovde moras biti Super Man da bi opstao i izgurao ideale do kraja (ako ih uposte imas).

Tako da od lepih stvari, mogu samo reci, da je malo bolje naucio engleski jezik (govorni), prolepsao se, i bolje se oblaci. Zao mi je, ali zaista Vasi navedeni stavovi me sprecavaju da se icega lepog setim iz proslosti, jedino mislim da je bio pun zara, volje i snage, kada smo mislili da je on taj koji ce zaista i politicki, ali i moralno, naslediti Zoranove ideje, staviti tacku na mracnu Srbiju i povesti u novi vek. Al' sve to baci u vodu, i postade neodlucan, plasljiv, spor, i neuverljiv. Ovo Vam vrlo emotivno govorim, niposto cinicno.


Quote:Bas mi je zao sto vasa

Quote:
Bas mi je zao sto vasa grupa gradjana ne moze da oformi vladu. Zasto li je to tako? A da, niste imali glasace.

Šta je vredelo DS-u što su "imali glasače" kad je predsednik Tadić te glasove ustupio Vojislavu Koštunici da formira vladu?


Tačno,

Quote:
... za razliku od LDP-a u DS-u ne vlada idolopoklonstvo i razlicita misljenja su dozvoljena.

Dozvoljena su ali i kažnjiva. Primer su svi marginalizovani/izbačeni koji Kenu nisu ljubili skute.


Quote:u DS-u ne vlada

Quote:
u DS-u ne vlada idolopoklonstvo i razlicita misljenja su dozvoljena.

Koja su to razlicita misljenja koja kaobajagi postoje u Kenovoj stranci?


Ken ne misli nista, a

Ken ne misli nista, a njegovi savetnici takodje ne misle nista, ali svako na svoj poseban nacin. Ukratko: pluralizam misljenja.


Nemojte tako Zoksteru. Mozda

Nemojte tako Zoksteru. Mozda je Krstic mislio da treba Nalogodavcu dati i mesto premijera i mesto predsednika Srbije, a Koen da mu treba dati mesto predsednika Demokratske stranke. Presudila je Kenova odlucnost da se Nalogodavcu da samo mesto premijera.


da ne bude greshke,

ja ne pripadam ni jednij stranci i govorim samo u svoje ime i zanima me pravna drzava, gde barem osnovni, svuda vec ustanovljeni parametri funkcionishu.
Zbog toga shto smo josh daleko od tog pochetka, na ovom blogu ljudi izrazavaju svoje nezadovoljstvo i ukazuju shta bi trebalo uchiniti i to je dobro, da razmenjujemo ta mishljenja i da zajedno, jer jedino tako mozemo, neshto uradimo bolje nego shto jeste.
Tako da ta blaze pricha o kenu, koji je dobar i nije kriv shto je lep i slusha krleta, tatu, dobricu, patrijarha i sa tunjavim slavi uz udovicu ratnog zlochinca, u zemlji koja je u hausu i u skupshtinu poslanici unose mladiceve plakate, a vama je bash sve potaman, nailazi na negodovanje.


Quote:Nije valjda Predsednik

Quote:
Nije valjda Predsednik Tadic kriv za bombe?

Mi JOŠ UVEK ne znamo ko je kriv za bombe pod Anastasijevićevim prozorom, ali je zato predsednik Tadić nekoliko sati nakon atentata ishitreno ovaj čin nazvao napadom na državu Srbiju.

Od tada nije učinio ništa da se "napad na državu Srbiju" rasvetli.

Šta više, formirao je vladu sa Jočićem kao ministrom policije, iako je istraga atentata od samog početka krenula putem zataškavanja.

Ovakvim ponašanjem se predsednik Tadić stavio na stranu onih za koje tvrdi da su napali državu čiji je predsednik. U najmanju ruku neobično ponašanje jednog predsednika.


Wow,

Quote:
Ja se osecam sasvim sigurno i bezbedno pored Predsednika Tadica...

to je san svakog preCednika, da mu podanici budu spokojni i bezbedni. I da mu veruju.


Quote:Jeste li me sad

Quote:
Jeste li me sad razumeli?

Vi nište ništa razumeli. Vidim koristite tipične hrvatske kovanice - pretpostavljam dakle da ste nekakva izbeglica ili sl. Sasvim je logično da kao takvi iskazujete višak ljubavi prema novoj domovini. Zar Vas slepo verovanje jednom vođi nije opametilo?

Moje pravo je da kritikujem vlast i to činim. Činjenica da se to ljudima poput Vas ne sviđa samo je još jedan dokaz da sam u pravu.

P.S. Dobro je da ste kao "argument" uveli Kominternu. Nedostaju Vam Homeini i papa.


...

Quote:

Vidim koristite tipične hrvatske kovanice - pretpostavljam dakle da ste nekakva izbeglica ili sl. Sasvim je logično da kao takvi iskazujete višak ljubavi prema novoj domovini. Zar Vas slepo verovanje jednom vođi nije opametilo?

srdjane, skroz ste u pravu sto se tadicevog sajta tice.
ali ovo je stvarno nedostojno.
FUJ!
znam jednog izbeglicu koji je zbog
takvih kao sto ste vi
jednog jutra ustao i ispeglao svoj govor.
da bi mogao da radi, zaradi i plati porez u beogradu - u kome je na posao isao bocnim ulicama jer su takve kao sto je on vezivali za bandere u knez mihajlovoj, ubacivali u marice i prebacivali preko drine.


Konacno da cujemo moralno

******* ** ****** ********** ********* ******** *****

"ali ovo je stvarno nedostojno.
FUJ!
znam jednog izbeglicu koji je zbog
takvih kao sto ste vi jednog jutra ustao i ispeglao svoj govor.
da bi mogao da radi, zaradi i plati porez u beogradu - u kome je na posao isao bocnim ulicama jer su takve kao sto je on vezivali za bandere u knez mihajlovoj, ubacivali u marice i prebacivali preko drine"

Bas lepo sto je jednom najzad podigla glas iz moralnih pobuda, steta samo sto je meta napada stopostotno pogresna: nisu trpali izbeglice (i logorase) u marice i prebacivala ih nazad, preko Drine, da ratuju zbog Kusovca, nego zbog onih protiv kojih je njegov rad bio usmeren.

******* ********* *****


Kamichak,

u vezi sa opaskom o izbeglici - gospodin se kači sa mnom poodavno. Morali biste znati dosta toga što mi je napisao na ranijim blogovima za pravu procenu.

Ne mislim da je biti izbeglica ništa pogrdno. Objasnio sam zašto u ovom slučaju to smatram bitnim: to je višak iskazivanja ljubavi prema vlastima nove domovine ili nedovoljno kritičan odnos prema vlastima nove domovine. To je opštepoznati, uobičajeni slučaj kod ljudi koji promene sredinu na način na koji je to gospodin učinio.


Kusovac - izbeglica

Kusovac piše: "to je višak iskazivanja ljubavi prema vlastima nove domovine ili nedovoljno kritičan odnos prema vlastima nove domovine. To je opštepoznati, uobičajeni slučaj kod ljudi koji promene sredinu na način na koji je to gospodin učinio."
Kada se taj visak ljubavi ili ti nedovoljno kritican odnos prema vlastima nove domovine maskiraju manjkom ljubavi i viskom kriticnosti prema vlastima stare, dobije se parafilozofija (infantilna demagogija) Srdjana Kusovca.


timeless: "dobije se

timeless: "dobije se parafilozofija (infantilna demagogija)"

A da nemas ti parafimozu (mozga)?


Kusovac

kako videh, obrisao si moj savet Zoksteru da strajkuje sa malinarima. NJegov komentar ti nije zasmetao?
Cudna si ti vrsta Kusovce. Gadna vrsta.


...

Quote:

To je opštepoznati, uobičajeni slučaj kod ljudi koji promene sredinu na način na koji je to gospodin učinio.

srdjane, mislim da bi postenije bilo da ste obrisali i svoj i moj komentar
nego da ste nastavili s ovim.
zasto je problem jedno izvinjenje tom i takvom izbeglici i priznanje da je ova teza cista nebuloza?
da se razumemo, ja ni na jednom mestu nisam implicirala ono sto je jedan nebitni lik ovde dobacio - da ste vi doprineli kriminalnom tretmanu izbeglica u godinama koje su pojeli skakavci.
medjutim, vas minuli rad vam ne daje za pravo da sada u diskusiji sa nekim ko je mozda izbeglica (ne znam i ne zanima me) iz te cinjenice izvlacite zakljucak dostojan ovoga.
i ja se ne bih ni javljala - navikla sam na ovdasnju nesposobnost da se jedan rezon izvede do kraja. medjutim, tapshala sam vas po ramenu za pismo krsticu, pa rekoh da se ogradim od ostatka.

inace, volela bih da mi date neku studiju (antropolosku, psiholosku, sta znam) na osnovu kojih ste izvukli taj opstepoznati uobicajeni sud o izbeglicama, dodjosima, etc?
ja sam tu tezu do sada cula samo od provincijalaca (i to ne po lokaciji, nego po mentalnom stanju) pa me zanima gde ste vi to pokupili ???


Naravno da izvinjenje nije

Naravno da izvinjenje nije meni nikakav problem. Potrebna je tu samo jedna sitnica - da ja budem uveren da sam pogrešio i da je potrebno da se izvinim.

Ovde ne vidim razloga za to. Ako uspete da me uverite (Vi ili neko drugi) da sam pogrešio - naravno da ću se ponašati u skladu sa tim. Ja nikakvu grešku ne vidim. Štaviše, izneo sam razlog iznošenja te teze - manjak kritičkog odnosa prema vlastima nove domovine.

Za to da su izbeglice najvatreniji podržavaoci službenih politika ne treba (barem meni) nikakva studija. Dovoljno je pogledati rezultate izbora od ranih devedesetih do danas u Srbiji, Hrvatskoj, Bosni, Crnoj Gori...

U Srbiji redovno SPS/radikali dobro prolaze tamo gde su se naselile izbeglice. U Hrvatskoj takođe. U Hrvatskoj je dijaspora bila 15 godina rezervoar glasova HDZ-a, a kada je Sanader preveslao - dijaspora glasa za Pašalića i slične predstavnike desnice tj. po meni kretene. U BiH su, valjda je to opštepoznato, i u ratu i nakon rata najradikalnije Sandžaklije - dođoši koje stare Sarajlije ne mogu da vide očima. U CG je odličan primer Herceg Novi - grad u kojem su od 1991. smeštene izbeglice. U vreme tzv SRJ i SCG Miloševićeve i Koštuničnine sluge su držale vlast na severu CG, a HN je tu štrčao.

Ja to intenzivno pratim godinama. Nemam da Vam istresem "iz rukava" nikakav dokaz tipa istraživanja ili sl. ali ako ne verujete ovome što sam napisao neće me mrzeti da potražim po sopstvenoj arhivi ili internetu.

Ostaje još pitanje zašto su politički stavovi većine izbeglica takvi kakvima sam ih opisao. Više je razloga: tipične razlike mentaliteta; nedostatak želje ili nemogućnost aklimatizacije u novoj sredini, opravdano ili neopravdano osećanje da tu "ne pripadaju", nemogućnost da prežale zavičaj itd zaključno sa činjenicom da se potpuno opravdano neki od njih (ja bih rekao mudriji) osećaju iskorišćenima - gurnutima u ratove, a onda ostavljenima. Višak "patriotizma" manjak kritike prema vlastima nove domovine jedino je za šta uspevaju čvrsto da se uhvate računajući da im je to ulaznica u novi svet u kojem ne uspevaju da se snađu.

Znam neke ljude koji su izbegli i uopšte nisu takvi, naprotiv. Ljudi koji su se potpuno prilagodili, koji štaviše činjenice da poznaju i drugu sredinu, da imaju i to bogatstvo, često uspevaju da iskoriste kao prednost jer to jeste prednost. Ali ti moji znanci koji su takvi, a izbegli su retki su nažalost među izbegličkom populacijom.


Indirektno


Nije Albert bio jedini od TAKVE sorte...


Sramota Srdjane,

To sto su Francuzi vecinom glasali za desnicrasku vlast je cinjenica ali reci da su Francuzi kao narod desnicari ili nekom "ti si Francuz, znaci desnicar" je nesto sasvim drugo ... i pogresno, ruzno pa i nedopustivo.

Po tvojoj logici bi neko mogao i da kaze: po naglasku vidim da si Vojovdjanin(Novosadjanin), logicno je da si radikal (a neko drugi bi mozda upotrebio omiljenu "(dis)kvalifikaciju" na ovom blogu: fasista). Pretpostavljam da bi neko istrazivanje verovatno pokazalo da su homoseksualci glasali vecinom za LDP. Da li to nekom daje za pravo da kaze(parafraziram tebe): vidim/pretpostavljam po nacinu govora (oblacenja) da ste homoseksualac ili sl. Sasvim je logicno da kao takav iskazujete manjak patriotizma...???

Svako uopstavanje i pripisivanje negativnih osobina svim ljudima neke grupe (narod, manjina, verska zajednica, ljudi koji zive u jednom regionu ... ili su izbegli/proterani sa njega) i/ili koriscenje pripadnosti toj grupi za diskvalifikokvanje ljudi (i uopste u negativnom kontekstu) je ruzno i uglavnom nedopustivo. Kad je u pitanju manjina onda je to jos problematicnije i smatra se ugrozavanjem manjine i krsenjem njihovih ljudskih prava ...

A izbeglice su PRE SVEGA, VELIKE ZRTVE pa je diskvalifikovanje ljudi po osnovu pripadnistva toj grupi ljudi jos tezi prekrsaj sa moralne i ljudske tacke gledista ...

Ono kamichkovo FUJ mi je isuvise blago da izrazim svoja osecanja u vezi sa ovim tvoji "istupom"...

Vasilije

ps. Inace i ja mislim da je broj glasaca za nacionalisticke stranke medju izbeglicama veci nego u ostalim delovima populacije (nema veze da li se radi o Srbiji li Hrvatskoj) ... mada mi je Drago protivurecio... Ali mi ni na kraj pameti nije bilo da tu grupu ljudi diskvalifikujem kao nacionaliste i soviniste. A jos manje da pripadnost toj grupi koristim u negativnom kontekstu za diskvalifikovanje onih za koje cak i ne znam da li joj pripadaju ... Naprotiv, izuzetno me pogadja to sto to oni moraju ponovo da prezivljavaju golgotu posle one od koje su pobegli ... i to velikim delom bas zbog ovakvih "istupa" kao sto je tvoj ...

pps. To da se ne izvinis ovom coveku je po meni manje tragicno/problematicno ... nego ako se ne izvinis izbeglicama


E bas mi je drago

da ste postavili ovakvu Quote. I ranije sam pomisljao da ste ta vrst(a) coveka. Da sad ne uvredim ni vas ni ma koga ako se nadje prozvanim, pod tim terminom, odredjenjem, svrstavam sve one ljude, koji smatraju da postoji "bolji" covek od nekog drugo coveka, tj. da covek od coveka moze biti bolji. Vidite ja smatram da je to nemoguce. Na svakom planu ili u oblasti, svako od svakoga moze biti "bolji" u onoj oblasti kojom se bavi, ali da covek od coveka moze biti BOLJI, to smatram nemogucim. Svako treba da se trudi da postane BOLJI od sebe prethodnog, sebe dotadasnjeg ali da bude BOLJI od drugih, to je nemoguce. U najmanju ruku moze biti "slican", moze se sasvim razlikovati i moze se ubiti ko mazga ( nalik Tijanicu ) da ostavlja utisak da je nekog nasamario, zavrnuo, prevario, izimitirao, klonirao, preradio, "usavrsio".

I sad najednom ...da li vama moji kroatizmi smetaju? Cak i da jesam izbeglica, ne sluzi vam ni na cast niti je u skladu sa onim kako sebe predstavljate i koju "fizionomiju" nazovi politike zastupate svim svojim tekstovima. Da li to znaci da "izbeglice" ne govore jezikom koji je ispravan? Ili to znaci da izbeglice nemaju kredibilitet svojim komentarima?
Te ako ste novinar ( odista ne znam cime se bavite i zaista me ne zanima ) ocito je da niste dovoljno dobro obavesteni o mnogo cemu, sem sto ocigledno jeste izveshteni u baratanju informacijama i na toj nedovrsenoj analizi ( bez antiteze ) sa manjkavom sintezom, bazirate svoj nazovi, kriticki sud. Pa gospodine Kusovac, tako mozemo do Kulina Bana i natrag, i osim sto cemo se izvredjati na raznim osnovama, efekat antikritike ce izostati. Vi ste napisali svoj tekst, ja sam dao svoj komentar koji vam se nije dopao jer sam samo jasno kazao da sve to nema nikakavog smisla. Ali, to vam ne odgovara i ako vas je neko drugi naljutio, onda je po vama u redu da insinuirate kojesta vise radi toga da vam tekst ne propadne, nego radi toga da izazovete moju reakciju? Ili se varam?
Sadrzajem svojih kazivanja po mojem kriterijumu ne zasluzujete da vam se ikada vise obratim ni u kom svojstvu ili smislu, pa cu tako i postupiti, te vas necu ni citati ni zapazati, samim tim ni komentarisati, a svojim prijateljima i ovim tekstom dostaviti svoj sud, kako se ne bi nekim slucajem desilo da me s vama nenadano susretnu, jer bi do kraja zivota pamtili zasto su prijatelja u meni, izgubili.


Quote:da li vama moji

Quote:
da li vama moji kroatizmi smetaju? Da li to znaci da "izbeglice" ne govore jezikom koji je ispravan? Ili to znaci da izbeglice nemaju kredibilitet svojim komentarima?

Sva tri odgovora su naravno ne. Objasnio sam da time objašnjavam Vaš višak ljubavi i manjak kritičkog odnosa prema vlastima nove Vam domovine. Ne zameram Vam na tome bez obzira na uvrede koje redovno izričete na moj račun jer smatram da za svoje stavove niste krivi i da spadate u grupu ljudi koji su prevareni što sam već objasnio pre nekoliko meseci kada ste me takođe vređali.

Neću ništa izgubiti ako Vaši komentari izostanu.


ad hoc

imajuci potvrdjenu imformaciju da je vas blog a propos date teme procitao i predsednik Srbije i ljudi koji su kreirali sajt, sto vam je verujem bio jedini cilj, odlucio sam da poreknem gore iznetu obavezu koje se ne odricem, i finaliziram ovu konverzaciju nacinom koji je meni puno puno detaljniji i tacniji prenos informacije.

Stoga, iako se sa DS ne slazem u mnogim stvarima, predsednika kao takvog, predsednika, nemam ni razlog ni potrebu ni da branim a kamo tek upoznajem. Radje bih ga upoznao kao coveka, kad mu duznost predsednika prestane. ( znajuci da ce i ovo procitati, unapred se ne izvinjavam jer ne krijem svoj naum i kad sam drzak )

A kreatorima sajta ( za koji ponavljam da je ultra obican i time u skladu sa standardima sajtova tog tipa ) kao i onima koji dele moje misljenje, predajem ovaj poslednji komentar,
kao moj siri odgovor na sto sta.

Duboko sumnjam da cete se vi g. Kusovac u svemu tome pronaci.

http://www.box.net/shared/2o4b5iby56

posebno svima koji se pod vodjstvom Duleta Needeljkovica ( We Need You : ) ) okupljaju kod crkve Svetog Marka, subotom.


Bedno, Kusovče..

Bedno..
"Nekakva izbeglica", žalosno je,što vi niste svesni koliko taj izraz vredja.
Ja nisam ni sekund bio prijavljen kao izbeglica jer sam taj status doživljavao kao ponižavajući, ali sada iritiran, kažem, JA SAM "NEKA IZBEGLICA" I MRZIM VLAST NOVE DOMOVINE JER JE NASTAVAK ONE KOJA MI JE PODARLA TAJ STATUS.
Gospodine Kusovac, Veliki brisaču, briši malo i sebe.
Nikad, ponavljam, nikad, nisam verovao vodji u kojeg se i danas kune pola Srbije, ali vi verovatno, nekad, jeste.
Otkrivaju vas postupci.
"Nekakvi Srbi" i danas vole da razmišljaju kako radikale podržavaju izbeglice. Jer zaboga, oni su viša rasa i nije moguće da glasaju za te divljake.
Smešni ste.

ps.Znam "nekakve srbe" koji su se prijavljivalji kao izbeglice da bi dobijali pomoć. Jak ponos.


Quote:Ja nisam ni sekund bio

Quote:
Ja nisam ni sekund bio prijavljen kao izbeglica jer sam taj status doživljavao kao ponižavajući, ali sada iritiran, kažem, JA SAM "NEKA IZBEGLICA" I MRZIM VLAST NOVE DOMOVINE JER JE NASTAVAK ONE KOJA MI JE PODARLA TAJ STATUS.

Jeste ili niste izbeglica?

Jeste ili niste protivno svojoj volji napustili svoj dom i svoju domovinu?

Odbili ste da svoj status izbeglice formalizujete jer ga doživljavate ponižavajućim i zbog toga očekujete da i vaša okolina zatvori oči pred činjenicom da ste odnekud izbegli?

Ko se ovde zarad sopstvene nesposobnosti da se suoči sa stvarnošću s nipodaštavanjem odnosi prema pojmu izbeglica?

Ako bismo prihvatili vaš odnos prema pojmu izbeglice, kako bi se to onda reflektovalo na one koji, ne stideći se statusa izbeglice, ne odustaju od najčešće mučne a neretko i obeshrabrujuće borbe da sebi i svojim porodicama stvore uslove za povratak u svoje domove i domovine? Šta je u njihovoj ustrajnosti ponižavajuće?


Na bih više o tom...

Ne filozofiraj zvek.
Odbiti status znači na svojim ledjima izneti nešto u šta su te gurnuli drugi.
Doživljavanje poniženja ne dolazi iznutra već se čita u pogledima ovakvih kao gospodin Kusovac.
Ako bi ste prihvatili moj odnos prema pojmu izbeglice, ostavili bi ste ih na miru sa njihovom mukom jer, uz dužno poštovanje, Vi ne umete da pomažete.
Srbi sa Kosova će to tek shvatiti.
Naravno da ne generalizujem, svako pravilo ima izuzetaka.


Da sam svoje prijatelje

ostavljala sa njihovom mukom, da sam od njih okretala glavu zato što su preko noći postajali izbeglice - više mi ne bi bili prijatelji.

Ponosna sam na mnoge od njih, na to kako su se sa svojom nevoljom nosili ali i što su baš moju porodicu tih devedesetih izabrali za prvo utočište od nasilja kojem su utekli.

Od sasvim konkretnih i meni veoma bliskih ljudi tada sam naučila šta sve podrazumeva život u izbeglištvu i zato ne padam na samosažaljenje, lažni ponos ili foliranje.

(Velikim delom me je ovo iskustvo i samu pripremilo za kasniji život u emigraciji, za suočavanje sa nepripadanjem novoj sredini, za susrete sa gnevnima i očajnima, sa velikodušnima, malodušnima i ravnodušnima... ali i onima koji pri prvom susretu ne propuštaju da naglase da su sa Balkana ama da nikako nisu izbeglice.)

Vi me naravno ne znate i zato i ne možete da tvrdite da li umem da pomognem ili ne. To vas ne sprečava da tvrdite što tvrdite. Pitanje je, medjutim, jeste li, tako sujetan, vi u stanju da nekome pomognete.


malo sam zbunjena

ako je predsednikov sajt officijalni (official, ne znam kako se kaze kod nas i izvinjavam se odmah) zasto nije gov.yu?


gov.

šta?


:D

:DDDDDDD


firefox pokazuje:

'The server at www.predsednik.gov.yu is taking too long to respond', tj.predsednikov server je nešto usporen :)


He ovo je simpatično

Predsednik presporo reaguje :)


salazem

se!


Things are going great, and only getting better :)

Prvo - lepo je što se prisutnost naših državnih organa na Internetu širi.

Drugo - verujem da za posao izrade sajta postoji uredna dokumentacija u skladu sa propisima o javnim nabavkama. Takvo banalno kršenje zakona baš ne očekujem. Ali tu je Srđanov zahtev, pa ćemo videti.

Ono što bi bila mnogo jednostavnija varijanta "šeme" je "varka telom" - konkurs koji navede ponuđače da prebace očekivanu funkcionalnost i stave veliku cenu, a željeni ponuđač zna šta treba i za koliko ima para. Onda željeni ponuđač "po svim pravilima" dobije konkurs, napravi ovako nešto, relativno malo, a onda dalje održavanje i razvoj ide njemu. Ali ni ponuđači nisu baš uvek "rasli u saksiji" - ovo nekad prođe, a nekad ne.

Što se tiče sadržaja sajta i te interaktivnosti i garantovanog odgovora itd - to je nešto što onaj ko izrađuje prezentaciju ne može sam da ubaci - to mora generalni sekretarijat da traži i da onda obezbedi svojim radom da te funkcije žive, tj. to su dodatni budžetski troškovi. Očigledno da za početak nije traženo (pitanje je koliki je uopšte budžet za ove stvari), ali ne bi me čudilo da, u okviru "održavanja" sajta, ode bez konkursa ranije odabranom isporučiocu.

Ali ok, kao što mi imamo paranoje kako se neke stvari rade, tako oni koji ih rade imaju svoje "šeme". Pri tome, računam da ljudi koji se bave time imaju više mašte i iskustva od nas, amatera :)

I da se razumemo, taj razvoj naših marketinških agencija, od Sakana i Lončara na ovamo, po meni je jedna prirodna i dobra stvar. Tržište je bilo prazno. Ko je prvi ušao, taj ga je zauzeo. Mladi ljudi su stekli iskustvo, osnovali sopstvene firme, koristeći svoja poznanstva sa košarke, fudbala, ili čega god već. Onda su se ti domaći igrači integrisali sa nekim globalnim igračima - i to je to - zrelo i zasićeno tržište. Zar to nije ono što smo svi želeli, ono mesto na koje želimo da odemo kao društvo?

Naravno da poznanstva, pripadnosti partijama i slične stvari znače u poslu - kod nas kao i u svetu. Naravno da se zakoni o javnim nabavkama natežu, ovde i svuda - ne zato što to ja ili bilo ko smatra principijelnim (pošto nije), nego zato što je to stvar ljudske prirode. Zato se u demokratskim društvima i uvode mehanizmi javne kontrole, kakav je ovaj koji je Srđan upotrebio.

Privatne firme će uvek težiti da dobiju posao, uvek će biti spremne da deo profita podele sa administratorom budžetskih sredstava, bez obzira da li je u državnoj upravi ili velikom javnom ili privatnom preduzeću - na manje ili više sofisticiran način. Oni čiji interesi su povređeni, ili oni koji mogu da razviju svoj posao na tome (novinari, advokati), plus naravno oni kojima je posao da se time bave (policija, državni tužioci, sudstvo) su oni od kojih se očekuje da održavaju balans i čine ove pojave manje sveobuhvatnim ili, idealno, da ih marginalizuju.

Drugim rečima - drago mi je što je predsednik dobio sajt, a drago mi je i što je Srđan tražio da vidi da li je poštovana procedura :)

Pozdrav,

Vučko


Nase ogledalo

Moja kritika se povodi za osnovnim principom demokratije - da obican gradjanin moze i ima pravo da slobodno razmislja i uputi kritike vlasti koja od njega dobija novac. To je zagarantovanu ustavom, ilite 5. amadmanom u Americi. Postoji velika razlika izmedju kritike i kriticizma. Kritika je legalan nacin iznosenja misljenja s ciljom ukazivanja paznje na neke cinjenice ili radnje za koje to lice smatra da nisu uradjene kako treba. Kriticizam je po teoriji, zlunameran, iako ima kritike u sebi, povodi se vise za subjektivnim nego objetivnim. Neko rece, da se prvo krene od svoje kuce. Cekajte, mora se krenuti sa vrha. To je celokupan sistem obrazovanja drustva. Pogledajte primer mas medija, RTS-a ili Pinka i kako oni, recimo, akcentuju ime bivse zemlje, televizije, Beograda. Kakav recnik koriste. Da li oni treba da nas obrazuju? Ne sme Predsednik Republike niti njegova (privatna) sluzba da bude nepismena, ili da odobrava neke stvari koje krse osnovne principe, recimo gramatike.

Postojanje ovog sajta nije samo namereno nasim gradjanima, vec citavom svetu. To je jedna od najboljih vrsta komunikacija, i zato, mora biti dobro isplanirano, strucno obradjeno, testirano. Tu ne moze i ne sme biti individualizacije, jer jedna je stvar funkcija koja se zove Predsednika, a druga, koje fiziko lice tu funkciju obavlja. Prvo bi trebalo da bude nesto daleko vece, znacajnije, tradicija. Primer, sajt - Predsednik Busha. Prvo, to je u sklopu "Bele Kuce" koja je institucija, a predsednik je samo posle povlake. I da ste koju godinu ranije posetili taj isti sajt, bio je identican, sem sto sada postoji slika i biografija Busha, a ne predhodnika. Sve ostalo je isto. Naravno, ima tu i liknova koji objasnjavaju promenu politike, ali ovde je sustina, da je pojam Predsednika iznad fizikog lica koji ga obavlja. Kod nas, kako se desavaju promene, sve se ponovo radi, citaj, ponovo placa iz mog i vaseg dzepa.

Zasto? Da li to ima veze sa nekim srpskim sizifovskim mitom? Ja zelim da moj Predsednik, bude ideal drzave na kom je celu, da mozemo od njega nesto i da naucimo, da se ponosimo. U ovom slucaju, ceo koncept sajta je pogresan. Ovo treba da bude www.BorisTadic.com, niposto www.predsednik.yu. Na potonjem, treba da bude predstavljena institucija, simbol, smer, objasnjenja, komunikacija, a na prvom, licni odraz, ko je, sta je, sta zeli, i kako ce to da uradi. I tu evetualno praviti hvalospeve, a niposto na oficijelnom. Nemojte me pograsno shvatiti, nemam nista protiv gospodina Tadica, ali itekako imam na nacin na koji se predstavlja. Sto se tice gramatike, pravopisa, i nacina na koji je sajt uradjen, to nazalost govori o stanju u kojem se nalazi ta institucija, nase drustvo i obrazovanje.

Da zavrsim, smatram da su kritike upucene vlasti, izraz slobode, prava i demokratije, a ako nesto primetimo da nije kako treba, a cutimo, znajte da, ili to tolerisemo, ili nam je sve jedno, ili ne smemo da kazemo, i to nesumljivo vodi nase drustvo u smeru personalizacije i soft-diktature.


Deep blue,

za nekoga ko toliko strastveno brani pismenost vasa je malo omanula: nece biti "bude ideal drzave na kom je celu" nego valjda na CIJEM je celu. Sad bih verovatno trebalo da pomislim da ste i Vi prilicno nepismeni pa onda ne znam na osnovu cega ocenjujete tudju pismenost...


Modesty

U pravu ste, pogresio sam. Nasuprot, uvek priznajem svoje greske... Hvala.


Nasuprot kome?

Nema na cemu Blue, bilo mi je zadovoljstvo.


Znači, Deep blue da pođe

Znači, Deep blue da pođe od sebe, tj. počisti prvo u svojoj kući pre nego što pređe na Tadićev sajt. Nisam stekla utisak da Deep blue "ocenjuje tuđu pismenost", nego da očekuje da pismenost koja nam se servira sa predsedničkog sajta, RTS-a itd. bude besprekorna, uzorna, primerna. Izgleda, međutim, da ti pre svega očekuješ da pismenost jednog komentara na blogu bude takva.

Deep blue, sledeći put se javi tek kad postaneš bolji od predsednika! :)


Mislim da svi

treba prvo da podju od sebe. To mi je nekako logicno. Ako vec kritikujete nekoga onda mora biti da dobro znate o cemu govorite inace Vam je prazna prica. Drugo, ne znam od kad smo mi to presle na ti??? Lepi maniri nedostaju Srbijici a ocigledno i Vama. Eto, Predsednik nema problema sa tim. On je, za razliku od vecine ovde, gospodin covek.


O.K, poštovana ModestyB,

O.K, poštovana ModestyB, izvinite na uvredi. Kada ste mesecima na blogu, kada bezbroj puta doživite da vam ljudi govore da "treba da budemo na ti", kada to jednom prelomite... Elem, da skratim, ja sam to prelomila zimus, pa lepo sa svima na ti, a kome se ne sviđa, odmah naravno vraćamo "vikanje" i pristojnu distancu.

Poći od sebe jeste logično i poželjno uvek kada se poredite ili ste uopšte na neki način u kontaktu sa sebi ravnima, sebi sličnima (po bilo kom osnovu). Od predsednika države sme i treba da se očekuje VIŠE. Nadam se da i ovu logiku razumete, ovu koja ne polazi od toga da smo takoreći "svi mi predsednik".


Draga Lektorko,

Slazem se da od predsednika drzave sme i treba da se ocekuje NAJVISE. Nemam nista protiv konstruktivne kritike, upravo suprotno - ona je inspirativna.Imam protv tona cele ove kritike ovde, cepidlacenja i nedostatka dobrih namera. Tuzno je sto smo uvek spremni da bacimo kamen na drugoga. Nije lepo.


Vidite, ModestyB,

nemam nameru da ovde iznova krenem da odmotavam klupko ne/konstruktivnosti kritike predsednika Tadića. O tome je iznad i ispod ovih naših komentara dovoljno rečeno, a ne sumnjam da razumemo i vi i ja da su nam optike inkonjunktivne.

Vi ste "bacili kamen" na Deep blue zbog njegove nepismenosti, a da li ste se o svojoj upitali? Eto, upravo TO je meni zasmetalo. Vi gore u jednom komentaru pišete:

Quote:
Nedaj Boze da neko napise nesto pozitivno o Predsedniku Tadicu ali ako cemo da pljujemo onda je to siroko. [...] Predpostavljam da je za tebe [...].

I šta sad drugo uraditi nego cepidlačiti, pa reći da se ne piše "nedaj" nego "ne daj", da se ne piše "ne daj Bože" nego "ne daj bože" (izuzev ako ne prizivate upravo "onog Boga" iz Biblije, Korana isl.), da se ne piše "Predsednik Tadić" nego "predsednik Tadić" (izuzev, naravno, na početku rečenice), da se ne piše "predpostavljam" nego "pretpostavljam"... Da li to što vi nemate zamerki na predsednika Tadića i na njegov sajt vama dopušta da pravite ovakve pravopisne greške, a komentatoru (i kritičaru) Deep blue ne?

Budite dobro s Tadićem, to je druga priča i vaš izbor. Ali priču o "bacanju kamenu na drugoga" i sami prvo proverite na - sebi.

I uzgred, pre nego što mi možda spočitnete: može da se piše i "Vi" i "vi" kad se persira. Stvar izbora i dobre volje, kaže pravopis.


Lektorko,

zao mi je sto kasnim sa odgovorom, ne mogu da postignem. Ovo "nedaj" sam videla kad sam vec poslala odgovor pa je bilo kasno. Sa svim se, naravno, slazem. Neke stvari su greske u pisanju, u brzini, to se ne racuna. Za sve ostalo prihvatam kritiku. Ja sam veliki borac za pravopis i zavrsila sam korektoski smer u srednjoj skoli i mnogo volim gramatiku. Hvala sto ste mi skrenuli paznju na greske. Nece se ponoviti. A to moje veliko slovo kod Predsednika je vise iz zezanja.


a ne, ne

ovo nedaj "nedaj" si pisala i na MSN-u pa se sve ipak drugacije zavrsilo:-)


Ne samo da je Gospodin,

Quote:
On je, za razliku od vecine ovde, gospodin covek.

vec je i nepopustljiv. Nije popustio svojim demokratama no je napravio vladu sa hulahopkom.


Fantastična opaska

da bi ovo trebalo zapravo da bude sajt www.boristadic.com a ne www.predsednik.yu


Nobody is perfect!

Dobar blog. Odavno nisam od S. Kusovca procitao ovako konstruktivan tekst, s pravom kritican i, veoma potreban.
Medjutim, ako se "sitnicari" oko sitnih jezickih gresaka, ima ih i kod S. Kusovca kada u jednom komentaru, na pocetku, kaze
Srđan Kusovac (25 Maj, 2007 - 18:04)

"a ne pitaj, ima čak i ovo www.predsednik.org.yu
Mada obzirom da su u koaliciji mogu da objedine sajtove".
Valjda se rec 'obzirom' ne moze koristiti bez 's'. Prema tome, kaze se "s obzirom", to djaci nauce jos u puckoj skoli, ha, ha, ha...
U svakom slucaju, drago mi je da se pojavio ovaj blog.


U pitanju su tzv. istočna i

U pitanju su tzv. istočna i zapadna varijanta (kome se nacionalni ključ više sviđa, može i srpska i hrvatska). Dozvoljeno je i jedno i drugo; "obzirom" je nešto rasprostranjenije zapadno od Srbije; kod nas je daleko uobičajenije (a svuda jednako rasprostranjeno) "s obzirom".


Hvala na objasnjenju.

Hvala na objasnjenju.


Lektorko, replika!

>>može da se piše i "Vi" i "vi" kad se persira. Stvar izbora i dobre volje, kaže pravopis.

Kako stvar dobre volje?! Zar nije konteksta? Meni je vasa koleginica po struci, a moja „licna“ lektorka, objasnila da se, u slucaju persiranja „V“ koristi kada je rec o oficijelnom, licnom tipu obracanja, a „v“ u, uslovno receno, neformalnoj komunikaciji, u koju spada i ova internet polemika. Takodje se „v“ koristi u novinskim intervjuima /u stampi koja drzi do pravopisa/, te romanesknoj literaturi i sl.


>>Dozvoljeno je i jedno i drugo; "obzirom" je nešto rasprostranjenije zapadno od Srbije; kod nas je daleko uobičajenije (a svuda jednako rasprostranjeno) "s obzirom".

Ne znam koliko licno uvazavate prof. Ivana Klajna, ali svojevremeno sam mu se obratila upravo za tumacenje da li je ispravno „s obzirom“ ili „obzirom“, kladeci se s prijateljem. Odgovor je glasio – „s obzirom“. Btw, dobila sam opkladu.


Srdjane,

evo da se pozabavim i ja malo vise tvojim postom i predsednikovim sajtom. I da pokusam da napisam jedan dugotrajniji post;)

Glavnu zamerku sam ti vec izrekao pa se necu ponavljati. Sa onim konkretnim primedbama u vezi "stampraskih" gresaka a i forme ("birokratski jezik") se nisam mnogo bavio, ali se u principu slazem a verujem da ce ti i ljudi odgovorni za odrzavanje sajta biti zahvalni posto si time doprineo njegovom kvalitetu.

Nemam nista protiv toga sto trazis proveru zakonitosti postupka u vezi postupka i izbora "izvodjaca radova" ... Ali mera i obim sa kojim se time bavis mi se cine preteranim (pola posta je posvecena tome) potvrdjuju moje misljenje koje sam izrekao prilikom one glavne zamerke upucene tebi: i dalje vidim losu nameru i malicioznost. Meni bi bilo logicnije da si jednom recenicom samo rekao da si trazio te podatke (i eventualno citirao taj mejl) pa se detaljnije tim bavio tek ako odgovor bude nezadovoljavajuci.

A ovako, ako se ispostavi da je sve po zakonu, ispada da si mnogo prostora i truda utrosio uzalud. A ako se desi suprotno, evo ja izjavljujem unapred da cu ti se pridruziti u osudi i kritici ...

Malo konkretnije o samom sajtu cu mozda napisati nesto kasnije ...

I za kraj da parafraziram Vucka: drago mi je da je predsednik dobio sajt, ne smeta mi sto trazis podatke o proceduri (i ja sam pomalo radoznao:-) ... i draze bi mi bilo da si pokusao da napises jedan objektivniji blog iz koga ne izbija tvoja netrpeljivost prema predsedniku (ono o cemu sam pisao u prvom postu me posebno ucvrstilo u tom uverenju:-)

Pozdrav,
Vasilije


I ako se bude ispostavilo da

I ako se bude ispostavilo da je sve bilo po zakonu ostaće gorak ukus (s) obzirom da je čitav postupak bio što se sad kaže netransparentan.

Međutim, previše je činjenica koje i bude sumnju da će ispasti tako.

Sačekajmo ipak za zaključke još 14 dana što je zakonski rok za odgovor.


dobar ovaj predsednikov sajt ...

... hehe osecam da su se mnogi jako iznenadili (a neki mozda cak i rekli "wow") ovom mojom ocenom izrecenom u naslovu:-) A ja se trudio da budem objektivan, da potisnem moju naklonost prema politicaru Tadicu i njegovoj stranci (iako nisam clan a ni glasac) ...

Glavna zamerka, koliko vidim je, da je sajt "statican". Hm, tu se ne moze nikad odrediti prava mera a to zavisi i od svrhe sajta i para. Jedna ista firma ce naravno uloziti vise rada (i traziti vecu cenu) za vise sadrzaja, funkcija, dinamicnije sadrzaje ... a i kasnije odrzavanje i eksploatacija ce biti skuplja.

Ne vidim zasto bi predsednikov sajt morao u tom smislu da bude u rangu svetskih kompanija koje hoce odmah da zabljesnu/privuku svoje potencijalne kupce? Ovde se radi o jednoj ozbiljnoj instituciji koja ne sluzi za zabavu/marketing nego da pruzi informacije (pre svega svojim gradjanima) o svom radu. Ja bih ipak ovaj sajt uporedio sa onim od EU vec pomenutom u vise postova (http://europa.eu/). Pa kao sto su i drugi vec primetili nisam mogao da vidim nikakvu bitnu prednost kod EU ... I zar je to malo?

Postoji jos jedan argument koji govori u prilog jednostavnijem i staticnijem resenju: brzina pristupa. I to je posbeno bitno za zemlju kao Srbija u kojoj je brzina internet veze (bar) za red velicine niza nego nego u Evropi. A i racunari su stariji ... pa onda i browser-i ... pa neki ne mogu ni da prikazu komplikovanije i "dinamicnije" stranice. O tome vodi racuna cak i EU pa oni osim normalne nude i "tekstualnu" verziju sajta ... koja onda naravno ima i drugaciji layout, sto dodatno poskupljuje celu stvar ...

Evo ja testirao "odokativno" brzinu pristupa iz Nemacke sa mojom brzom DSL konekcijom: drasticno je brze load-ovanje nase stranice nego ovih od EU (noramlne ili tekstulane verzije svejedno)...

I da zavrsim: uvek i sve moze biti bolje. Posebno sa nase tacke gledista i ako ne razmisljamo sta i koliko kosta. Pa bi rado zaposlili timove ljudi da prave i odrzavaju sajt, da se brinu o njegovom sadrzaju, klomunikaciji sa gradjanima, lektorisu ... itd. Hm, mada nesto slutim da i kad bi bio napravljen najbolji sajt na svetu, da bi se nasli oni kojim se ne svidja ... a jos vise onih koji bi grdili na sva usta kako se uludo trose "nase pare" ...

Eh da nam je sve u Srbiji na nivou predsednikovog sajta ... bila bi to (pre)srecna zemlja :-)

pozz


meni je graficki vrlo zanimljiv link

na websajtu ds-a koji obavjestava da gosn. djelic ima svoj blog:-)


uzas

uzas


POSTAJE RUZNO!

Sve! I vasi komentari, i vase prepucavanje, i vasi blogovi cak!
Niko ne trpi kritiku, niko ne pomislja na samokritiku. Ne primecujemo nista dobro, ako ga i ima, vidimo samo lose i to najbolje ako je sa distance!
Cak i na Tasmajdan poziva neko izdaleka:(
Pateticno! Znaci, neko nama jadnima ovde, koji se tako jadno i ne osecamo, treba da otvara oci!
Ne kazem da ste u pravu, svi vi.
Ne kazem ni da niste u pravu, takodje svi vi.

Kazem da je ruzno i licite na skupstinu!

Pa ako vas nije sram...


Licno se potpisao

Dakle vispreni vlasnik Agitpropa, tj. firme koja pravi sve DS web stranice od Horgosa do Dragasa licno se i potpisao na Predsednikovoj strani. Pa nije to mala stvar raditi za No.1. Istina, svoje potpise je stidljivo ugurao u HTML zaglavlje strane, ali ko treba naci ce:

meta http-equiv="author" content="Lazar Boskovic"

Eto, crnorizac Laza zasukao rukave, slupao te stranice ajn cvaj, pa na kraju i da se pecatira, ali siroma onako stidljiv pribelezi se vise za vecnost. To se zove skromnost. Manje od megalomanije, vise od anonimnosti.


Laza je car

covjek koristi i Free Software released under the GNU/GPL License. Nadam se da za to ne uzima pare;-)


Muhamede, pa da li je baš manje od...

...megalomanije?! ;)

A čitala mu CV, negde na sajtu, ima malo i mitomanije, da.


Lazin CV

...je priča za sebe. Obavezno pogledati.

http://www.agitprop.co.yu/lb-page.htm

Naročito me je oduševio deo pri dnu strane: "Softverska iskustva". Stavlja crnorizac Laza na prvo mesto:
"Windows okruženje i MS Office paket."

He*ote, pa nije moguće da Laza sve to zna! I okruženje i paket. Genije, sta drugo reći. Istina, DOS ne pominje (mislim na operativni sistem), ali garant ce i to savladati, pre ili kasnije.

Onda Lale nastavlja opis svojih znanja renesansnih razmera:
- Programi za Web design (Front Page... FTP...). Ma kad ga u FTP-u izdizajnira, ima samo da zveči. No nema veze, važno je da je neka skraćenica, pa deluje misterioznije za neupućene.

Nabraja dalje Laki i svoja studijska putovanja, specijalnosti, ucešća u žirijima i društveni angazman. Tako u CV-ju, a gde bi drugde, navodi i da je član Demokratske stranke i to još od 1990. Prvoborac, takoreci.

I da ne gušim dalje, samo da napomenem da je Agitprop, pravilno shvatajući dobronamerne sugestije članova Bloga 92 (a valda je stigla i neka kinta od El Prezidentea), rešio da "re-brendira" svoj sajt u pravcu minimalizma, tako da na početnoj stranici sada nema ničeg sem poruke:
"Uskoro otvaranje novog sajta!
Do tada pogledajte neke od Internet sajtova iz naše produkcije: (naravno DS-ov)
A možda Vas zanima (pogodite ko? prim. aut.):
Lazar Bošković..."

Dobro, od Laze bi me u ovo vreme rucka vise zanimala jedna lazanja, ali i ovo je bilo zabavno. Pozdrav svima!


sad sam pogledao nekoliko

sad sam pogledao nekoliko sajtova politickih partija i lidera ukljucujuci i predsednikov i svi su zesce sranje a ovaj se uopste ne otvara

http://www.cedajovanovic.com/


cedin sajt se

ne otvara od petka.ne znam razlog.


mozda nisu platili

mozda nisu platili


radojcicu,

vi ste bash optimista , cim vam nijedan drugi razlog nije pao na pamet.


a sta da mislim, ne otvara

a sta da mislim, ne otvara se,
nisu platili, hekovan, apdejtuju?
sta god da je treba da poprave jer ovako izgleda neozbiljno


Radojcic,

ovaj radi

ovaj radi


Nije Isto

Zbog razlike izmedju www.BorisTadic.com i www.predsednik.yu, dizao sam kapu zato sto postoji www.cedajovanovic.com i www.ldp.org.yu. Moraju se vec jednom odvojiti licnosti od institucija.


Koristim priliku da pohvalim

redizajn LDP sajta, a skrećem pažnju i na sjajan intervju (i sliku, i sliku! ;)) naše VIP blogerke na istom mestu.

Sam kvalitet sajta nameće zaključak da ga nije radio Lazar Bosković. Dakle, u pitanju je raritet u www političkim vodama. ;))


Lep sajt LDP-a

... nije bas kao predsednikov ... ali ipak je lep ...
Hm, da su stavili jos neku vise Biljaninu sliku bio bi jos lepsi ...

Meni se svidja i sto i dalje preovladjuje crvena boja ... bas mi lepo ide uz partiju, i posebno, uz nastup njenih predstavnika ovde na blogu;)


Virtuelni Vasilije,

tumacenja su razna:

"The color red is the color of fire and blood. Hebrew words for blood and red have the same origin: "dm" means red and "dom" means blood. Blood and fire have both positive and negative connotations. Bloodshed, aggression, war and hate on one side and love, warmth and compassion on the other side. Ancient Greeks associated the bright, luminous red with the male principle, red was also the color of the greek gods of war Phoebus and Ares.

Adam was created out of red clay. In the prehistoric cultures, however, red was associated with the female principle. Mother Earth provided the neolithic peoples with red ochre which was credited with life giving powers. The relation of the red color to the female principle in Japan survived up to the present day"

http://webexhibits.org/pigments/indiv/color/reds.html


www.cedajovanovic.com

jos uvek ne radi


partijske kompanije

Quote:
Činjenica da je ista kompanija kreirala i internet stranicu predsednika Republike, Predsednikove stranke, njenog Gradskog odbora Beograda, Gradske uprave Beograda

ja sam pre par godina konkurisao za neki projekat iz kulture, hteo sam da uradim centar Panceva kao 3d chat svet, mulituser VR, i svi su u tom odboru bili odusevljeni idejom...ali "virtuelna realnost ne spada u kulturu"..."nemoj nikako da odustajes nego trazi sponzora"
Kasnije mi je jedan potencijalni sponzor objasnio..."Kad bi gradonacelnik znao da to moze da mu koristi za licnu promociju naslo bi se para u budzetu". Ali nisam nasao nacin da mu to objasnim. Mozda bi mogli da uradimo Terazije u 3D pa da ubacimo predsednika unutra? Jel' moze neko da mu objasni da to, za sada, nema ni Bus?


Obrisano

Ukupno oko 120 poruka - uglavnom trolovi i vređanja. Ako je nešto važno ispalo sačuvao sam verziju od pre brisanja pa mogu svakome poslati obrisanu poruku.


Srdjane,

moram prvo da ti odam priznanje sto nisi brisao nekoliko mojih, po mom misljenju, vrlo kritickih postova upucenih tebi ...

Pa onda da te pitam zasto uporno brises ove Domazetove? Evo videh malopre jedan duzi i ozbiljniji, nije doduse bas direktno vezan sa temom, ali opet ima veze sa svim ovim sto ovde pricamo ... Uostalom pre neko vece si obrisao jos jedan njegov post iako si pre toga eksplicitno rekao da neces? Sta je to sto te iritira kod njega?


Virtuelni,

već sam ti napisao, sada ponavljam: ne pada mi na pamet da brišem komentare u kojima su argumentovano, razložno i civilizovano izneti stavovi koji su suprotni mojim stavovima. Naprotiv, to bi bilo ružno i nisko. U tvojim komentarima vidim argumente i koliko god se sa njima ne slagao ja to naravno ne brišem.

Osoba koju si pomenuo teško uspeva da napiše nešto bez bezobrazluka. Kada uspe - poruka ostaje, ali to je jako retko. Ima na mojim starim blogovima njegovih poruka gde me vređa, ali ni to nisam brisao jer je bilo i nekih suvislih sadržaja. Kada poruka sadrži samo uvrede ili kada vređa druge to brišem bez pardona.


Nesto

ne videh, niti cuh, da se Fabio oglasio oko lepljenja plakata. Mozda mu taj lepak ne smeta?


"Rugala se sova vrapcu

da ima veliku glavu", kaze jedna narodna izreka. Molio bih blogere da prebroje reci u sledecoj recenici Srdjana Kusovca koju je napisao u svom uvodnom tekstu (bice da ih ima vise od 52):

"Pre toga uvod - šta može biti sumnjivo:

Ustanovio sam da je kompanija koja je izradila zvaničnu internet stranicu predsednika Republike izradila između ostalih i sledeće internet stranice: predsednikove stranke, njenog Gradskog odbora Beograda, zvaničnu internet stranicu Grada Beograda (i to u periodu kada je vlast u tom gradu držala predsednikova politička stranka, a vlasnik kompanije koja je izradila stranicu bio vođa jednog od projekata Gradske uprave), i internet stranicu Turističke organizacije Beograda (u vreme kada vlasnik kompanije koja je izradila stranicu bio savetnik za turizam upravo u Turističkoj organizaciji Beograda)."


Znao sam da će se neka

Znao sam da će se neko primiti na ovo. To je nabrajanje i u takvoj rečenici može biti jako mnogo reči, a da ništa ne bude ni pogrešno ni stilski loše.


Srdjane, go ahead!

Sta su 52 reci u recenici?! Sitnica! Znam jednog mnogo „goreg“ od tebe. Kad pise textove
za Feral, redovno /ali samo na pocetku/ duboko „udahne vazduh“, pa ne stavlja tacku, dok ga ne ispusti do poslednjeg molekula..

Svojevremeno sam mu /kad je nadmasio sve licne rekorde/ „reklamirala“ uvodnu mega-recenicu, koja je bila duga celih 26 redova!!! Zadavljivao se od smeha, dok sam mu „plasticno“ docaravala kako bi izgledalo kada bi nekom nesrecniku dopalo da je izgovori na audiciji za radio-spikere. Bez boce s kiseonikom ne bi stigao ni dopola. :):)