Čekajući Ferhagena- part one

Jelena Milić RSS / 04.07.2009. u 11:59

...da, da, ide serijal...

 Ms Milić 

 Kako mi je počeo dan. Pronađem  na PP sledeći vic: „Šta kaže Ratko Mladić kad se vrati kući?  Jel me neko tražio?“

Dal da se smejem il da plačem. Pazite vic mi  dolazi u nedelji posle objavljivanja Izveštaja u kome sam n-ti put ponovila da otac pokojnog Srđana Ivanovića, jednog od trojce vojnika poginulih pod vrlo čudnim okolnostima u razmaku od godinu dana samo u V.P. Leskovac,  tvrdi da mu je sin vozio i Ćirkovića i Đurovića al i Ratka Mladića.  Sedim, pratim, čekam da me neko demantuje il prihapsi il nekog drugog prihapsi. Ništa. Ni Lazanjski ni reč.  Nazovem ga jutros, Ivanovića ne Lazanjskog,  pitam  jel te neko od nadležnih il novinara zvao, kaže nije.

 „Jel da dam broj“, pitam. „Daj“, kaže. „Oćeš ponoviš javno, il oči  u oči  sa Ćirkovićem recimo, ako se neko od novinara istraživača  eventulano toga seti“, pitam. „Oću“, kaže.

Toliko od Ms Milić o našima i istraživačkom novinarstvu. A evo šta  je Šutanovac rekao, parafraziram,...  ima naručenih tekstova, al ja to ne radim. Al verujte mi, da hoću uspeo bih da izvršim pritisak.....Ne znam u koji mu deo ove izjave vi verujete, Ms Milić u drugi. Ne što je on mnogo  jak, nego što su mediji mnogo slabi. ( Bio i video link na sajtu B92, ne mogu da ga nađem, molim poštenog pronalazača...) I B92. Ko da Kurir a ne Mladića drže u bunkeru, a samo što ne ide još jedna godišnjica genocida u Srebrenici i samo što ne dolazi Ferhagen a SSP ne odlazi ko Bosancima CEFTA.

Ovi ostali, moji-1,  se prepisuju, dopisuju, apeleuju,...što je sve legitimno.  Al je i providno. Quick fix, ad hok akcije, ajmo na ulice, ajmo na podrške, brzo i kuso. 2009. je.  Pa se i onaj nesretni Petrović po Borbi iživljava, skoro pa sa argumentima, na fix čega se u stvari apel odnosio. Dno.

Meni je oduvek bilo čudno da u špici Peščanika od svega ide baš onaj Prokin deo o Atarturku. Hvala  na pitanju Ms Milić nije oduševljena baš njegovim emancipatorskim metodama, ajd onda i nekako, al u 21 veku, neka hvala, nekako mi te prosvećene autokratije nisu po volji. Ko ni sledbenici u liku VBP, Đukanovića i tako tih. Pa ni kad CNN pre podne trubi o Iranu, a popodne nađe neki Bahrein, Katar i tako to, nema veze kakva su HR, al što je dobar aerodrom i internet i uslovi za investiranje.....meet bliski istok u saradnji sa Orkalom, čime već....Žao mi je, Dr House je jedan i jedini. 

Za ostalo  u toj priči, mislim da je Pančić u pravu, a  potpuno mu podržavam i ovaj  njegov predlog o uslovima komentarisanja na forumima. Pri tom baš i nije opleo Peru Lukovića koji je istim metodama „istraživačkog novinarstva“ od dva klika mišem, to jest na osnovu dva  NN komentara na neku vest, otkrio da se B92 neviđeno urušava, pa mu onda Antonić vratio istim stilom. Onaj blam sa e novinama i AL neću ni da komentarišem.  Nadežda Milenković je odlično odgovorila Prokiću, kratko i ubitačno. Demokratska javnosti-nemoj da talasaš, tu Prokinu potpuno kontradiktornu poruku je razvalila. Kako ide, ona nije žena muža karala što se kockao nego što se vadio. Dođe nekih deset ( ovog puta bez luka! to sa lukom i Sartrom posebno volim, taj deo) principa....al da ne budem na kraj srca, ima napretka. Šizela sam javno godinama od metafora tipa Persijanci i Spartnaci, nekako mi to bilo mnogo širokoooo i demode, klasika je klasika, al 21 vek je 21 vek. No, napredak.  Stigosmo i do Kamija i Sartra. Koj zna, možda ćemo i do onih tridesetak evropskih zajedničkih politika, pa i o CAP i poljoprivredi i u problemima u harmonizaciji tu, bez obzira šta o tome misli urbani Luković VS „poljoprivredne“  Ms Milić. Možda Proka i Co ukapiraju i da Tanja Mišćević nešto zna i nešto vredi i da je nešto puno radila i uradila. I Milica Delević.

I Ostojić disciplinuje medije, sad je Panović na redu, ko da nema net, facebook, sajt, sve drugo, pa ne može da kaže šta i kako oće još na neki način. I Studio B na kraju.  Skrati se sam. Il piši u nastavcima. Il trpi. Baš je Panović sad najveći problem, i Srbije i LDP.

Sitnice, al smetaju. Pogotovu kad nema krupnica, da nam odvrate pažnju.

I nama stiže Ferhagen. I godišnjica genocida u Srebrenici. Ajd da radimo nešto zajedno, nismo bili loši u tome. Nema Mladića, a ubiše se tražeći ga. Za sve su krivi  Holanđani i njhove frustracija. Jel tako!?

Ajd i tu da apelujemo, na samoproglašenu demokratsku javnost, da je isteramo na čistac pred Ferhagena. Da se obnovi ona inicijativa oko rezolucije EP o danu sećanja na  Srebrenicu. Da je i Srbija usvoji. Da se inicijativa dinamizuje. Ništa jednom mesečno. Brže sad.  Ne može u parlamentu, ajd da vidimo gde može. Kod koga tačno. Imenom i prezimenom. Pa da pošaljemo potpise Oli Renu. Nek potraži Nikolića među njima. Nek potraži Jeremića među njima. Nek pronađe Šutanovca i Đilasa.I Beka....  Pa da znamo na čemu smo. I mi, i Holanđani i EU. Kad je već Jermić stucao svo svoje vreme na samo jedan  od dva jednaka prioriteta, daj da mi zajedno vadimo fleke, da nam se odmrzne SSP. Verujte mi, SSP načinje pitanje monopola u Srbiji, sistemski. Upravo je on prvo sistemsko rešenje i za to i za korupciju.

Ili i oko toga moramo da ćutimo i to da ne čačkamo  zbog nekih viših interesa koje ne kapiramo, a koje vi zbog nekih još svetijih i bitnijih  interesa ne smete da nam rastumačite.

 

Ako nećemo mi ima ko oće. Nikolić, evropejac.  Na njegov način. Spor i skup. I licemeran. I nelekovit. No,  njegov način  i od nas zavisi. 

 PS O snežno beloj košulji i kopanju,  kao metafori prljanja časti i srozavanja standarda neću ni da pričam puno. Površno. Ima blata kao blata, koje je čisto, i blata ko metafore. Ima razlike. Ms Milić se znoji, fleka, radi joj krštenica klima, al ....I dalje misli da ponešto možeš i sam ili sa još nekim, mimo LDP, a za opštu korist u Srbiji. I na OK način. Što ne osporava ama baš ništa od onog dobrog što LDP učini. 

 


 

 

 



Komentari (35)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

maricacarica maricacarica 12:05 04.07.2009

Sloboda

medijima!
Jelena Milić Jelena Milić 12:22 04.07.2009

Re: Sloboda

ima i neki grafit sa vazelinom jel da
Inner Party Inner Party 19:04 04.07.2009

Re: Sloboda

maricacarica
medijima!


Cujem u Borbi bila juce februuarska plata...


cult cult 12:08 04.07.2009

: )

what a mess.
zeks92 zeks92 12:16 04.07.2009

Meni ovaj post lichi na roj insekata ...

... zuje, ubadaju ... al' ponekog i spljeckamo !
cult cult 12:19 04.07.2009

Re: Meni ovaj post lichi na roj insekata ...

zeks92
... zuje, ubadaju ... al' ponekog i spljeckamo !


: )))

Sto je najgore, pre ovog posta citao sam blog Gorana Petrovica (šef tajne sluzbe koji pise blog - sic!), na jednom drugom mestu.
Nameće se zaključak, glede analitičnosti, da Jelena nikad neće postati članom dba.
Jelena Milić Jelena Milić 12:21 04.07.2009

Re: Meni ovaj post lichi na roj insekata ...

da Jelena nikad neće postati članom dba.


nista clan, samo sef, odma kad dani istekne mandat
Jelena Milić Jelena Milić 12:25 04.07.2009

Re: Meni ovaj post lichi na roj insekata ...

al' ponekog i spljeckamo !


ma, ko Obama sam
zeks92 zeks92 12:26 04.07.2009

Re: Meni ovaj post lichi na roj insekata ...

Jelena Milić
da Jelena nikad neće postati članom dba.nista clan, samo sef, odma kad dani istekne mandat


A Vuk promeni Draskovic u Karadjordjevic i postane kralj ...
Jelena Milić Jelena Milić 12:27 04.07.2009

Re: Meni ovaj post lichi na roj insekata ...

kako je krenuo, pre ce postati gensek NATO
cult cult 12:36 04.07.2009

Re: Meni ovaj post lichi na roj insekata ...

Jelena Milić
kako je krenuo, pre ce postati gensek NATO


lec not miks frogz end grendmadrz.

U svakom slucaju, svi su oni tako daleko dogurali u Sluzbama zato sto su postovali uvod-razrada-zakljucak pravilo. Eto. Ko radi domaći, uspeće u životu. Velika istina.
sentinel26 sentinel26 13:06 04.07.2009

Re: Meni ovaj post lichi na roj insekata ...

Jelena Milić
da Jelena nikad neće postati članom dba.
nista clan, samo sef, odma kad dani istekne mandat
A ponuda za upravni odbor NIS-a kako bi bila dočekana ?
Bolje jedan mandat tamo no dva onamo.
Jelena Milić Jelena Milić 13:07 04.07.2009

Re: Meni ovaj post lichi na roj insekata ...

Bolje jedan mandat tamo no dva onamo.


iskusno

mudro

nikad se necu nauciti
leopold_lady leopold_lady 14:52 04.07.2009

Smej se...

... pouzdano znam iz izvora bliskih bliskim izvorima da imaš sjajan osmeh......

I zato - smej se MS Milić
Jelena Milić Jelena Milić 19:08 04.07.2009

Re: Smej se...

uvek se smej..najvise volim osmeh tvoj...

Inner Party Inner Party 19:02 04.07.2009

Zasto?

Pa se i onaj nesretni Petrović po Borbi iživljava, skoro pa sa argumentima, na fix čega se u stvari apel odnosio. Dno.


Nije da zelim oporavak LDP-a, ali mislim da je Petrovic 100% u pravu.


Jelena Milić Jelena Milić 19:08 04.07.2009

Re: Zasto?

ne znam, ne znam, ali mi se njegov metod uopste ne svidja

neproduktivan

osvetnicki

licni

lutherblisset lutherblisset 20:30 04.07.2009

...

Moram da priznam da, i pored toga što uopšte ne volim LDP, smatram da je Prokić u pravu. Analogijom sa Sartrom i Kamijem je dobro oslikao licemerni svet salonskih intelektualaca koji podržavaju određenu ideologiju samo kada je ona na distanci, kada je dobra i opoziciona, a kada dođe vreme za stvarno preuzimanje odgovornosti i borbu za stvar u koju se veruje nigde ih nema.

Ne vidim razloge za današnje olako obacivanje LDP od strane pojedinih intelektualaca. Pre godinu dana nikome nisu smetali kompromisi i koalicija sa SPS-om, samo da se Srbija spase zlih radikala (koji, da ne bude zabune, i jesu zli) a danas su se svi naprasno setili da je to jako odvratno i neprincipijelno. Čini mi se da ti intelektualci ne shvataju prirodu parlametarizma, koja se i sastoji od konstanih kompromisa i koncenzusa, i liberal-demokratije uopšte. Meni nije problem da kritikujem sam taj koncept, pošto smatram da je veoma potrošen. Međutim, oni dokazuju da nisu u stanju da se bore za ideologiju koju zastupaju i da samo kritikuju u prazno, čekajući pogodnu priliku za pronalaženje novih reformskih lidera i reformskih snaga. Jako podlo i oportunistički, i što se mene tiče, Prokić je potpuno u pravu. A i paralelu sa Đinđićem bi retko ko mogao da mu ospori. O Nadeždi dovoljno govori činjenica da je u vreme predizbornih kampanja pravila onako kičerske reklame LDP-u, a danas su joj baš bljak.

Pančić lupa žestoke gluposti. Hrvatski pandan mu je profesor Puhovski. Anonimnost je jedno od osnovnih prava savremenog sveta, a oni samo dokazuju koliko taj isti svet (u koji se kunu ) ne shvataju. Fašizam se ne rešava ukidanjem anonimnosti, već detektovanjem uzroka savremenog fašizma. Uostalom, šta ako se neko potpiše imenom i prezimenom, a to zapravo nije njegovo ime i prezime. Kako će rešiti taj problem, zahtevom da pored imena i prezimena bude i broj lične karte? Gluposti...

Mislim da je u pitanju ipak želja ovih sterilnih mislilaca da intelektualno dominiraju nad opononetom, koji će, i pored imena i prezimena, u odnosu na njih ipak ostati anoniman. Šta je mišljene jednog Pere Perića naspram mudrosti Puhovskog ili Pančića?
Jelena Milić Jelena Milić 10:36 05.07.2009

to LB

ja obrnto, nije bas termin "volim" u politici ne zelim da imam takve relacije, zadrzavam se na terminu siguran glas :) za LDP ( bez obzira ne eventualni uzas samog LDP, ili nekog tamo, sto sam i ja glasac:)

ne vidim ni da se desilo "olako odbacivanje"

slazem se sa vama oko parlamentarizma, i nisam sporila ni vladu ds sa sps puno, ali jesam onaj sramni dokument o pomirenju...niti sporim d ase s nikolicem prica, al sporim da ga se ne pita o mladicu etc, proslosti, pre nego ga se propere sedeci mu s eu prvom redu na konvenciji nove stranke napravljenje na kradji fizickoj potpisanih ostavki ....

ne vidim ni da bi se djilas smrtno uvredio i razjurio ldp iz gradske d asu imali principijelni stav o romima sa novog beograda ( u tom kontekstu ja sam zgrozena intelektulacima-dugogodisnjim HR aktivistima koji su to prevideli i potpisali apel, ja se nesto oko korupcije ne bakcem, al mene recimo TO puno boli, zulja kod LDP, mnogo nisko ode ta lestvica kompromisa, i mnogo brzo...)

sto se pescanika i and nadezde tice, pa tim prije mislim takodje da je pancic u tom delu rasprave u pravu, jeste bilo odusevljenja, beatifikacija anonimusa tipa VBP, etc, etc, ...ne ulazim u opus TP, ili stil, meni se njegov angazman nacelno jako svidja, i smatram da je u ovoj prepisci bio sasvim u pravu ...meni s ei njegov metod objasnjavanja problema vise svidja, u smislu ucinkovitosti, smatram da je on u tom smislu bolji politicar od prokica

u zemlji u kojoj jos nema stabilnih insitucija i snage javnosti da neke stvari po default marginalizuje i osudi, ovakve mere mozda nisu losa ideja

obrnuli ste prilicno arognantno i nepotrebno rekla bih ugao, poenta je da CAR pera peric, VBP, ko god da se pojavljuje pod nikom ima istu ODGOVORNOST u javnom prostoru kao i TP ili ZP

liberalizam bar politicki, pravi razliku izmedju onoga sto mislis za sebe i u svojoj kuci, dokle god nesto od toga protivzakonitog ne promovises javno






hajkula1 hajkula1 22:44 04.07.2009

a ja ti ovo ne verujem

.... daj da mi zajedno vadimo fleke, da nam se odmrzne SSP. Verujte mi, SSP načinje pitanje monopola u Srbiji, sistemski. Upravo je on prvo sistemsko rešenje i za to i za korupciju.


Bugarska i Rumunija su u EU, nema korupcije, monopola ... ?

PS
Ipak sam za SSP, EU, jer ne volim granice.

Jelena Milić Jelena Milić 10:23 05.07.2009

Re: a ja ti ovo ne verujem

ja to nisam ni rekla,

bugarska i rumunija su lekcije koje je i eu naucila

naravno da i u eu ima skandala, ali ima i epiloga

a kod nas je sistemska bolest, skoro uvek bez epiloga

pogledaj sve rang liste i taransparensija i un, ima razlike

zato sto u eu ima bar sistemski pristup pa je ipak nesto redje nego kod nas

a mi ni to jos...

niki m niki m 10:53 05.07.2009

Re: a ja ti ovo ne verujem

bugarska i rumunija su lekcije koje je i eu naucila


Vase shvatanje politike je na nivou Charlie Brown-a. Naucili lekciju?! Kao nisu znali stanje u ovim drzavama ili nisu znali o kakvom ce se "jadu zabaviti"kada ih prime. Sve su to znali ali je doslo naredjenje iz Vasingtona, a ti odnosi su jasni i trenasparentni - naredjenje, izvrsenje!
Jelena Milić Jelena Milić 10:58 05.07.2009

Re: a ja ti ovo ne verujem

nisam sigurna da je stvar tako crno bela

no ono sto sam rekla, ne iskljucuje ovo sto vi pricate

bugarska i rumunija su bile od veceg geostrateskog interesa nego mi veo zapadni balakn zajedno i otud pritisak jaci

a steta velika

nas je dovoljno pacifizovati

otud mislim da EU cak moze pruziti i otpor jaci eventulanim pritiscima, koje pri tom kad smo mi koji nismo na crnom moru u pitanju


niki m niki m 11:11 05.07.2009

Re: a ja ti ovo ne verujem

otud mislim da EU cak moze pruziti i otpor jaci eventulanim pritiscima, koje pri tom kad smo mi koji nismo na crnom moru u pitanju


Nema EU mogucnost da pruza nekakav otpor, a pitanje je da li i postoji neka posebna zelja unutar EU da pruza taj otpor. Odluke EU su na nivou one, od pre neki dan, o krivim krastavcima i sargarepama.
Mislim da vas problem u rezonovanju nastaje jer celu pricu oko EU dozivljavate kao sopstvenu ideologiju, a tu nema ni "i" od ideologije. Nisam ja nikakav geostrateg, ovo je samo moj utisak.

Izvinite ukoliko sam delovao pomalo grubo, nije mi bila to namera.
Jelena Milić Jelena Milić 11:29 05.07.2009

Re: a ja ti ovo ne verujem

ne ljutim se za stil, nema potrebe da se izvinjavate

ja vidite mislim da u eu ima ideologije, i ideje socijalne pravde vise nego bilo gde drugo

u eu nema zajednicke spoljne politike i to je, pokazuje se, sve veci problem da bi poslata regionalni i globalni igrac a ne "samo:" ekonomska sila i veliko trziste i deo sveta gde se u proseku zivi mogo dobro u poredjenju sa velikim ostatkom istog ....
niki m niki m 11:39 05.07.2009

Re: a ja ti ovo ne verujem

ja vidite mislim da u eu ima ideologije, i ideje socijalne pravde vise nego bilo gde drugo


Mislio sam da u procesu sirenja EU nema ideoloskih motiva vec su u pitanju sasvim druge stvari. Naravno da se u dobrom delu EU zivi bolje nego u ostatku sveta, to valjda nije potrebno dokazivati.
Milan Karagaća Milan Karagaća 11:47 05.07.2009

ko čeka i dočeka

a čeka i on nas i to je problem. A problem je i što on može duže da čeka.
niki m niki m 11:53 05.07.2009

Re: ko čeka i dočeka

A problem je i što on može duže da čeka.

On ce da ceka dok mu se ne kaze suprotno. Ako mu kaze, onaj ko moze da mu kaze, odmah ce cela Holandija da "revidira".
Jelena Milić Jelena Milić 12:00 05.07.2009

Re: ko čeka i dočeka

vi mozete tako da pricate, da imate takav stav,

no, mene recimo brine kad to javno kaze ministar spoljnih poslova ko sto je reako u UN nedavno

mislim da ministar ne bi smeo tako jednu zemlju da diskredituje javno, da to nije ni diplomatski niu u interesu srbije

bojim se da smo mi suvise mali a holandjani im suvise bitni da bi ameri bas toliko zalegali za nas ....
niki m niki m 12:10 05.07.2009

Re: ko čeka i dočeka

bojim se da smo mi suvise mali a holandjani im suvise bitni da bi ameri bas toliko zalegali za nas ...



Mi jesmo mali, tu se slazemo. Medjutim, ja ne mislim da ce ameri da "zalegnu" za nas (jos se secam njihovog zaleganja od 1999.), naprotiv, mislim da je cvrst stav Holandije zasnovan na tome sto im je receno da to bude tako i da ostane tako, dok im se ne kaze suprotno. Ukoliko vi zasita verujete da su Holandjani tvrdi zbog Srebrenice i osecanja moralne odgovornosti, onda, ponovo imamo Charlie Brown-a na sceni, pardon, na blogu.
Milan Karagaća Milan Karagaća 16:05 05.07.2009

Čurkin rekao Holanđanima

Na onoj sednici SB OUN kada se raspravljalo o Gruziji pa holanski predstavnik rekao da je nedopustiv upad ruskih trupa u Gruziju,Čurkin mu je rekao otprilike sledeće:"Mi smoušli samo da zaštitimo međunarodne mirovne snage i narod,mi se nismo poneli kukavički kao kao vi u Bosni kada ste dozvolili da pobiju toliko ljudi "
I mi to isticali u štampi kako imje dobro odgovorio a Čurkin zapravo rekao da su Srbi pobili Muslimane a holanski bataljon nije sprečio.
Jelena Milić Jelena Milić 16:47 05.07.2009

Re: Čurkin rekao Holanđanima



pa sta reci

srbija a 2009
Jelena Milić Jelena Milić 06:17 06.07.2009

ostojic-panovic 0: 1

Povodom serije tekstova Zorana Ostojića u Danasu (25. jun, 2. jul, 3. jul)
O suštini licemerja
Reagovanje

Autor: Zoran Panović

Gospodine Ostojiću,

Od kada postoji rubrika „Dijalog“, dakle od osnivanja dnevnog lista Danas, juna 1997, nije se desilo da jedan autor objavi tri teksta za sedam dana (tačnije od četvrtka 25. juna, do petka 3. jula). Oko deset „šlajfni“. Vi ste, gospodine Ostojiću, to uspeli i postigli retko dostižan rekord.

Oglasite se na www.danas.rs

Uz napomenu da „Dijalog“ ne izlazi vikendom, tako da je Vaš uspeh još veći. Da ne pominjemo da je u proteklih par nedelja Danas objavio intervju sa predsednikom Vaše stranke (dve trećine strane), da je izveštaj sa sednice Glavnog odbora Vaše stranke zauzeo gotovo pola strane, a da je u danu kad se se pojavio Vaš treći tekst iz blickrig trilogije, Danas objavio (vidno plasirao) izjavu Vašeg predsednika o temi koja sigurno interesuje LDP. I to sve u periodu od kada sam ja glavni urednik ovih novina. Sve to verovatno ne umanjuje Vaš osećaj da Danas krši profesionalna pravila kad je LDP u pitanju. Doduše, kako Vi kažete, ja sam profesionalna pravila prekršio tek prvi put, kada sam Vam skratio tekst od 2. jula. Inače, Vi tvrdite da se Danas i ranije znao ogrešiti o LDP. Ali, da se zadržimo na ovom mom ogrešenju o Vas i Vašu partiju i skraćivanju teksta objavljenog 2. jula, i Vašoj ekspresnoj reakciji, odnosno Vašem tekstu objavljenom na „Dijalogu“ 3. jula gde se daju videti i suštinska skraćenja.

Da je tekst od 2. jula objavljen integralno, on bi, pa skoro, curio sa trafike. Dobro, možda bi mogao i da se uknapi, ali to bi zaista bio presedan, jer taj obim na „Dijalogu“ nisu dobijali ni mnogo veći autoriteti i pisci od Vas. Zamerate mi da sam tekst skratio bez Vašeg znanja. Naravno da jesam, jer se tekstovi u „Dijalogu“ skraćuju bez znanja autora, sem ako oni ne naglase „ili sve, ili ništa“. Vi taj ultimatum, srećom, niste postavili u mejlu. Naravno, tekstovi se skraćuju samo kad su dugački, i to nije moje „vađenje na prostor“. Ali, kad koristim svoje „diskreciono pravo“ i skraćujem, verujte mi, zaista se trudim da budem nežan i da ne poremetim kontekst. Evo, Vaš treći tekst iz trilogije bio je optimalan (u obimu), i sve je ušlo, tako da su čitaoci dobili i „suštinu“ zbog čega je Vaš drugi tekst u nizu bio „osakaćen“. Uz povraćenu suštinu, u trećem tekstu dobili smo i retku aroganciju i malicioznost, iako se tobože trudite da ne budete lični. Uveravate me i da niste uživali dok ste ga pisali, ali koliko se ja razumem u inspiraciju ovakav tekst je teško napisati bez izvesne doze uživanja.

Razumem da je za Vas kao vojnika partije i njenog agitpropovskog stahanovca, u tekstu svaka reč bitna, i da je takav tekst živo tkivo koje je teško rezati bez traumatičnih posledica. Ali, negde sam morao da „zažmurim“ i radim „bez anestezije“. Naivno sam pomislio da sam ostavio „suštinu“ (dovoljno primera licemerja na koje skrećete pažnju), i da izbačeni (mali deo teksta) neće isprovocirati Vaš treći tekst. Čak tvrdite da sam izbacio rečenicu „licemerje je kada se predstavljaš kao ’građanska opcija’ pa ti smeta što Vučić nije gradonačelnik“, iako je ona objavljena 2. jula, a sa Vašim reagovanjem od 3. jula objavljena je dva puta. Ali, sama ta rečenica izgleda nije održavala dovoljno „kontekst“.

Tvrdite da je Vaš tekst dostavljen u redakciju u utorak, a objavljen „tek“ (!!!!) u četvrtak. Pa šta? Da li mi u Danasu treba da proglasimo vanredno stanje kad stigne Vaš tekst? Inače, ja sam tekst video tek u sredu. Doduše, možda je stigao i u utorak, ali u vreme kad je bilo kasno za objavljivanje, sem da zaustavimo rotaciju u štampariji.

Pozivate se na profesionalne standarde. Čudi me da ne znate osnovno novinarsko pravilo, da kad reagujete na nečiji tekst, ta reakcija ne bi trebalo da bude duža od samog teksta na koji se reaguje. Zato ni Vaš famozni tekst nije trebalo da bude duži od teksta Gordane Logar. Tek nije trebalo da se razvije u neku vrstu „oglasa“ LDP, ali da ne preteram jer reč „oglas“ Vi možete shvatiti kao aluziju, i dok se još ne opasuljimo i povratimo od šoka, eto ga i četvrti tekst.

Vi ste, bar, gospodine Ostojiću, pošteni, jer javno napišete o Danasu šta mislite. Verujte mi, ima onih koji takođe imaju svoje „mišljenje“ o Danasu. Ali, oni ne sednu kao Vi pa to napišu, već ti to „diskretno“ kažu sa „čuđenjem“ tipa „jaoooo, pa, šta se to dogodilo sa Danasom, kad ste to postali tabloid?“ Iskusan ste novinar i manje iskusan političar i agitpropovac, pa znate šta to znači.

Danas neće uređivati nijedna partija (ni LDP), bar dok sam ja urednik, kao što će svaka partija (i LDP) imati optimalan prostor u Danasu. Shodno profesionalnim standardima i našoj nezavisnoj uređivačkoj politici. Nadam se da ovo obraćanje nećete doživeti lično.

S poštovanjem

Autor je glavni i odgovorni urednik Danasa
sentinel26 sentinel26 12:15 06.07.2009

Re: ostojic-panovic 0,01 : 0,01 !

Jelena Milić
Povodom serije tekstova Zorana Ostojića u Danasu (25. jun, 2. jul, 3. jul)
O suštini licemerja ReagovanjeAutor: Zoran Panović

Danas neće uređivati nijedna partija (ni LDP), bar dok sam ja urednik, kao što će svaka partija (i LDP) imati optimalan prostor u Danasu. Shodno profesionalnim standardima i našoj nezavisnoj uređivačkoj politici. Nadam se da ovo obraćanje nećete doživeti lično.
S poštovanjem
Autor je glavni i odgovorni urednik Danasa
Ja sam pročitao sve te tekstove, ne znam da li je Ostojić znao to pravilo o skraćivanju u "dijalozima", mogao je pretpostaviti pošto je čini mi se iz te profesije dospeo u politiku.

Medjutim ni Panović nije ništa bolji, malo se obračunava sa njegovim stavom a malo sa LDP-om.
Neće njemu niko uredjivati njegovu novinu.
Ta novina nije više što je nekad bila, postepeno se uklopila u režimski "ne talasaj" korpus, neću da pišem na šta liče, nije tema, ali sam prestao da je kupujem.
Jelena Milić Jelena Milić 10:31 07.07.2009

??????????

Upravo zbog toga je važan opstanak proevropske vlade da bi se Srbija što više stabilizovala u orijentaciji na evroatlantske integracije. U tome je podržavaju i neke manje partije, pre svega LDP, koja takodje može da odigra važnu ulogu u proevropskom profilisanju Srbije. Zbog toga je permanentno na udaru konzervativnih krugova, a u poslednje vreme čak i nekih alternativnih medija. Isto tako je važno da Socijalistička partija Srbije (SPS) kao modernija narodnjačka opcija preuzme biračko telo SNS i DSS, jer bi uz očigledno administrativno iskustvo pomogla DS u procesu tranzicije.

Helsinki Bulletin, jul 2009.

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana