da je krajnje vreme zaključila sam prvog maja,
kad sam se usudila da stanem na vagu. iako je to samo broj,
shvatila sam da dalje neće moći.
već neko vreme sam dahtala kao morž kad pređem drugi sprat
natovarena torbama sa pijace...
od garderobe, upotrebljivo je bilo par trenerki i jedna haljina koja
se bližila granci. uspevala sam da navučem i farmerke, međutim
nije bilo moguće da sednem u njima...
odluka je morala da bude doneta. ili selidba u prizemlje i kupovina dva broja veće garderobe,
ili disciplina kada su u pitanju kiflice i pica sa duplom količinom sira.
posle dva i po meseca i 13kg manje, reših da podelim iskustvo sa vama:
šta kažu nutricionisti:
proteini: piletina, ćuretina, riba, mahunarke, orašasti plodovi, pečurke, jaja, mlečni proizvodi
šećeri: integralne žitarice, voće, crna čokolada
masti: sva hladno ceđena ulja sem suncokretovog, maslac, avokado, orašasti plodovi...
voće i povrće dodaju još i vitamine i minerale i one neke sitnice što nije bitno kako se zovu....
šta ne bi trebalo:
belo brašno, šećer, konzervirana hrana, prerađivine od mesa, fast food,
grickalice poput čipsa, smokija...pa i bonžite.
vežbanje: trebalo bi se aktivirati, ali to ne mora da bude teretana ili neki
strogi režim vežbanja. tj, nema te aktivnosti koja može da sagori 5000 kalorija dnevno,
( pitajte moniku seleš ili marion bartoli)
duža brža šetnja je moj izbor, ili dvadesetak minuta na steperu dva puta nedeljno,
ili kad mi se ćefne.
i dve stvari, koje su mi ulepšale vreme na dijeti:
kinoa savršeno ukusna žitarica bez glutena, a sa svim onim bitnim stvarima.
recept za pitu od kinoe sa spanaćem
halumi savršeni mešani, kravlje kozje ovčji sir sa kipra, koji se jede prepečen
i da zaključim: da ne budem gladna su mi pomogli mešani orašasti plodovi, najčešće mešavina
badema, lešnika, brazilskog i indijskog oraha, kikirikija i semenki bundeve. ( samo jedna mala šaka svaki dan)
mešavina začina koja varira pečurke nezamislivo. o piletini da ne pričam.
voda i zeleni čaj kojim sam se nalivala jer je vrućina:)
ah, da, naslov. osso buco je kao što znate tradicionalno italijansko
jelo koje se dugo sprema i važi za jednu od najvećih uzivancija u hrani.
to sam odlučila da spremim kada je vaga pokazala da sam tamo gde treba da budem.
bio je savršen, sa sve gremolatom odozgo, ali sam morala da se dovijam, tj da kupujem meso obaška
a kosku bez koje jelo nije to što jeste obaška...
pa koristim ovu priliku da pitam, znate li mesaru u kojoj može da se kupi ovo:
ps. zaboravila sam alkohol:
nutricionisti ga ne zabranjuju striktno. umerena količina crnog vina
se smatra ekstremno zdravom.
nego ja baš i ne volim vino, crno mi posebno ne prija,
pa je moj izbor za ova dva i po meseca bio džin fiz:
u veliku čašu sipaš led skoro do vrha, dodaš jednake količine limunovog soka i džina,
dopuniš jako gaziranom mineralnom.
ima i varijanta sa šećerom i belancetom, ali to nije dijetalno, i treba ti šejker.