Alo, alo

Jelena Milić RSS / 22.12.2008. u 11:18

Mali signali su SOS za ljubav....

Pesma Nataše Bekvalac

Skidala se ja sa tabloida jedno vreme. Mislim ono ne kupujem kurirpresspravdu od kad su u paketu bili 55 din dok šetam Mc Milića  ujutro. Pazite, jesam bila addict, bilo dana kad isti kasne u žuti dragstor pa sam išla do Cara Dušana samo zbog Kurira. Al kako  nekako sve poče da se  izjednačava, ni čedabebamilićvesić više nisu državni neprijatelji broj jedan, tako ja odlučih da je vreme za redukciju treša i otvaranje prostora za nešto kvalitetnije. Mislim, nadala sam se da će biti promena u Politici al ih  još nema, a tabloidno je počelo da se javlja suviše često i na drugim mestima koje pratim i čitam. Svi se volimo, mi se još volimo, i to po Novostima, mislim može li gore od toga. ( Moze, odgovori Zorana Ostojica Goranu Petrovicu u stilu Gorana Petrovica, dno).

 

Tako, kafu par meseci odma pijem za stolom dok citam ostalo pa i tabloide  na  netu. Al nije to to. Smandrljam, pogledam naslove, ne udubim se recimo u to kako se sa razlogom gledaoci OBN bune protiv nastupa Goge Sekulić u emisijama za omladinu. Na srecu,  ja ko ja, nisam bas uvek istrajna i dosledna, uvatilo me novogodišnje popuštanje samoj sebi i počnem prošle nedelje opet da kupujem i štampana izdanja. Joj veselja, brat Sava čita Kurir i jede burek ujutro, brart Ana čita horoskope u sva tri outleta i upoređuje, fizika će joj biti po Pressu, matiš po Pravdi, hemija po Kuriru. A i ja sad više nemam izgovor za nepranje prozora. Alo ima zadovoljavajuću površinu, al nisam se primila. Suviše je fini. Još mi nedostaje Balkan, božeoprosti šta sam sve ja čitala.

I evo šta zanimljivo nađoh. Što se trendova ko šta kontroliše tiče primećujem da je Pravda u brakorazvodnoj parnici pripala  Tomislavu Nikoliću i Co.  Dnevnopolitički, svi su obratili  dužno poštovanje činjenici da se niko iz DS nije pojavio kod G17 na skupštini, al o tome se moglo nešto naći kod ovih drugih. Molim lepo, jeste relevantno. Juče uletim kod mojih na klopu, vidim  naslov u Alo, ni dobar dan ne rekoh, počenem da listam, kaže sister to je od pre neki dan, šta bre od pre neki dan, vikend izdanje! Wow, Ponoš zabranio generalima da idu na Šutanovčev party  MOD, a kao u pozivnicama još i on bio ko-domaćin ! Pa se i ceo vojno-diplomatski kor na partiju ludo zabavljao pričama šta kako zašto. Mislim, ni Google earth ti više ne treba da vidiš haous i raspad sistema. Ne znam sta o tome misli retro  Putin, cujem da su poostrili do mere staljinizma opise krivicnih dela spijunaze, izdaje, etc....sitnica koja je kod nas prosla bez duznog interesovanja, btw. A kod nas, stojiš, piješ koktelče, vodiš male ljubazne razgovore i imaš serviranu i širu sliku odma. A Sultan na Kosovu naimenovan da pravi oružane snage, nekako baš u vreme kad Alo ovo javlja!  Malo je falilo da odem sinoć do Terazija po jutrošnja izdanja, ko u dobra stara vremena.

Bogami jutros i Kurir i Press imaju tekstove o tome. Što se mene tiče, vest je dovoljno zanimljiva da se u nekoj formi pojavi i u „uglednim"  dnevnim listovima! Al, od toga nema ništa. Ovo je mnogo više od trača i ima smisla da se time javnost pozabavi/informiše.  Ako ja kapiram spin trendove još kako treba ( valjda je to sa tabloidima našim ko sa vožnjom bicikla) ALO je navijao za Ponoša. Press je neodređeniji. Dal to spada u onaj trač da su Šutanovac-Đilas jedna struja ne znam, počeću pomije opet da pratim Blic i kako oni izvestavaju o ovome. Ti svakog vraga znaju, i dobro upakuju, mislim da imam vjab za njihove spinove. U ostalom, nije li i Alo njihov.

A nije bilo za neočekivati. Kad Jeremić kolo vodi, kad je Kosovo jedina tema, jedini pravi prioritet među kobojagi jednakima, logično je bilo očekivati da će se kola lomiti i na vojsci i politici odbrane i političko-vojnim integracijama i orijentacijama. Ali još gore, dok smo u stanju vandrednom non-stop, dok se ne mogu neke ozbiljnije reforme sprovdoti jer strategije dugoročne  nema osim ponavljanja dosadne  i relativno netačne mantre da je Kosovo jedini bezbednosni problem Evrope i najveći, koji se bez nas kao faktora rešenja ne može rešavati, logično je recimo da Šutanovac skrene ka privatizaviji vojne imovine npr. više nego što treba i da dopusti da mu Jeremić skroz kroji retoriku.

Moja logika-o Ponošu ima mnogo manje insinuacija afera po tabloidima, manje je okretao curak  naopako nego Šutanovac, pa se nekako nadam da će isterati svoje. A i održati obećanja oko istraga ne samo u vezi Topčidera već i Leskovca.

 

PS Drago, Drago, kako ti ovo promace?



Komentari (68)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

Drago Kovacevic Drago Kovacevic 12:11 22.12.2008

Gde si..

Nije promaklo...to će tek biti tema..o))
pozz
Jelena Milić Jelena Milić 12:15 22.12.2008

Re: Gde si..

oglasio se blic malopre :)

ovo mi je rekord od postovanja do prvog kometara mislim

il sam passen kao blogerka il sam ubola bingo...cekam filavasa i co
Drago Kovacevic Drago Kovacevic 12:21 22.12.2008

Re: Gde si..

Jelena Milić
oglasio se blic malopre :)

ovo mi je rekord od postovanja do prvog kometara mislim

il sam passen kao blogerka il sam ubola bingo...cekam filavasa i co

Dao sam ti preporuku...i to je neka indikacija...o))
Jelena Milić Jelena Milić 12:23 22.12.2008

HA!

Šutanovac: Sa generalima dobro sarađujem
Autor: T. N. Đ. | Foto:Fonet | 22.12.2008. - 05:00
Ministar odbrane Srbije Dragan Šutanovac rekao je da je nabolje da pitaju načelnika Generalštaba Vojske Srbije Zdravka Ponoša zašto nije došao na novogodišnji koktel Ministarstva odbrane i odbacio špekulacije da su predstavnici Generalštaba nezadovoljni rezultatima rada ministarstva.

- Ponoš ima opravdanje, najbolje da njega pitate zašto nije bio - rekao je Šutanovac na konferenciji za novinare odgovarajući na više novinarski pitanja o tome zašto Ponoš nije bio na koktelu.
Na pitanje o tačnosti špekulacije da predstavnici Generalštaba nisu zadovolji rezultatima Ministarstva odbrane, Šutanovac je rekao da ima direktnu komunikaciju sa generalima i da nije imao priliku da čuje da su nezadovoljni, „naprotiv“.
Juče iz Generalštaba nismo dobili odgovor. Ali podsećamo da je u više poslednjih istupa u medijima general Ponoš navodio da je vojska svoj deo posla na reorganizaciji i reformi vojske odradila, ali da nema jasnog plana za nastavak reformi koji je u nadležnosti Ministarstva odbrane. Ponoš je i u poslednjem intervjuu za „Blic“ govorio da prodaja vojne imovine ide sporo i da su u pitanju ili procedure ili nesposobnost nadležnih institucija.
- Nekoliko vladinih agencija i ministarstava su uključeni u taj posao, nikome se ne žuri, a mi i dalje imamo troškove. Rezultat svega je da i dalje imamo toliko vojnika koji čuvaju te napuštene kasarne koliko ih je i u Kopnenoj zoni bezbednosti. To građani treba da znaju. Ne sme toliko para da se troši i na to jer to nije pitanje bezbednosti, nego plaćanje nečije nesposobnosti i nerada - naveo je on.
Ponoš je tada takođe istakao da je urađena Strategija nacionalne bezbednosti i procena rizika do 2015. godine, u skladu sa kojom je trebalo da se određuje budžet za vojsku, ali se i zapitao da li je Ministarstvo odbrane to prezentovalo Vladi.


Drago Kovacevic Drago Kovacevic 12:25 22.12.2008

Re: HA!

Uključena ti govorna pošta...
maksa83 maksa83 12:35 22.12.2008

Re: Gde si..

il sam passen kao blogerka il sam ubola bingo...cekam filavasa i co

Jesam ja co?
Ovaj put si vešto izbegla neprincipijelni napadaj na liniji Hulio-mi-celu-noć-tulio, ali ovo:

Svi se volimo, mi se još volimo,

... će ti očas posla navući spremne falange.

Priznaj da si znala šta radiš?

Nema veze, okej je.
Jelena Milić Jelena Milić 12:37 22.12.2008

Re: Gde si..

"Priznaj da si znala šta radiš?"

uvek!

Zen Master Zen Master 08:36 23.12.2008

Re: Gde si..

Jelena Milić
Joj veselja, brat Sava čita Kurir i jede burek ujutro


Za svaku pohvalu moram priznati, bolje gledati u Kurir nego u nove patike na primer

A oko ovog vojničkog Ponoš-Šutanovac dela se ipak ne bih gjo Milić bez potrebe mešao jer vojna pitanja i sama vojska su mi totalno stran pojam a i što da se trsim kad već imamo pravog experta na blogu po tim pitanjima. Malko je stidljiv doduše, ali ko moliću lepo pa bolje zna kako se ljubi generalska ruka ako si već ministar od našeg stidljivog junaka.
A i to je sve ljudski, ej bre pa djeneral Ratko Mladić je u julu 1995 bio neka vrsta poluboga i mitskog stvorenja u tim dinarskim predelima, pa ko je njega smeo tada popreko da pogleda. Nego sve po propisu umilni smešak, blagi naklon, stisak oznojene ( od silnog uzbudjenja ) šake, a onda kao kod Slobe na kanabetu samo trepćeš okicama i klimaš glavom
blackbox92 blackbox92 12:32 22.12.2008

neubedljivo a ružno

Na takav način manifestovati lične sukobe ostavlja ružan utisak kod stranaca, jer u normalnim zemljama upravo se takve manifestacije koriste da se pokaže da lični sukobi ne znače i sukobe između struktura. U ovom slučaju Ministarstva i generalštaba.
Kod nas je problem što se svako ko to za sebe misli razume u sistem odbrane i zna kako treba reformisati vojsku.Svaki ministar odbrane sevbi , kao i Šutanovac, pripisuje da je podigao ugled vojske, tako je govorio Ojdanić posle boja na Kosovu, tako oni posle njega, tako Davinič,pa Stanković i sad Šutanovac.
Do ovoga je moralo doći kad tad jer su su se stranke mnogo uplele u sistem odbrane i vojsku.Ministarstvo odbrane je odavno postalo mesto za udomljavanje stranačkih kadrova na mestima pomoćnika ministra, ministra, državnih sekretara i savetnika. Stručnost je, čast izuzecima, u drugom planu a kombinatorika u prvom.Tako ste imali pomoćnika ministra iz G17*koja je na to mesto došla direktno sa mesta 1.sekretara u ambasadi, državni sekretar iz iste stranke, a u sistem odbrane su se razumeli taman koliko i sada u sport i omladinu, ili možda u sledećem mandatu bude i ministar -ka vera.
Šutanovac izreče jednu "mudru" misao, da će "demilitarizovati ministarstvo odbrane" tako što će sve oficire rasterati po generalštabu i jedinicama a u ministarstvo dovesti civile.To nema ni u jednoj zapadno-evropskoj zemlji a ni Rusiji sa kojom on preti Evropi. To bi bilo isto kao kad bi iz ministarstva vera isterali sve koji su vernici ili iz ministarstva prosvete profesore i doktore nauka.
Ne bih ulazio u to da li postoji i oko čega sukob, ali je nesporno da se načelniku Generalštaba ne mogu poreći lične zasluge za reformu vojske i stručni pristup tom procesu.

Tačno je međutim da se generali, sem pojedinih koji po svaku cenu hoće da uvedu veronauku u vojno školstvo, ne bave i ne petljaju u politiku. Čak je i general Ponoš uvek elegantno izbegavao da se izjašnjava o stvarima koja su političkog a ne vojno-stručnog karaktera, što se ne bi moglo reći za političare kada se radi o čisto vojnim pitanjima.
Sve to pokazuje da vojska nikada nije bila, niti je, niti će biti van društva i sve društvene turbulencije se i kod nje reflektuju a
toga može biti manje samo ako je odvojena od stranaka.
Vojska je suviše ozbiljna stvar i stara je mudrost da nije dobro kad se političari bave vojno-stručnim pitanjima a generali politikom.
Jelena Milić Jelena Milić 13:01 22.12.2008

Re: neubedljivo a ružno

"Na takav način manifestovati lične sukobe ostavlja ružan utisak kod stranaca, jer u normalnim zemljama upravo se takve manifestacije koriste da se pokaže da lični sukobi ne znače i sukobe između struktura. U ovom slučaju Ministarstva i generalštaba."

ja se bojim da je u pitanju vise od licnog sukoba. i koliko sam do sad pratila nacin reagovanja ponosa, nesto mi govori da i on zna ovo sto vi pisete a da je ipak tako postupio, ergo, ima tu vise od licnog. ( u ostalom, kako postaviti granicu uvek)

jedno je jasno i laiku, ne mozete sprovoditi reforme kad svako malo menjate vanskopoliticki kurs zemlje , a od tamo vamo non stop moze da se zavrti u glavi lako


u ostalom, bilo je cudno i u somboru na polaganju zakletve kad se ni jedan nije pojavio
Goran Vučković Goran Vučković 13:57 22.12.2008

Re: neubedljivo a ružno

u ostalom, bilo je cudno i u somboru na polaganju zakletve kad se ni jedan nije pojavio

Ni jedan vojnik? :)
antioksidant antioksidant 14:10 22.12.2008

Re: neubedljivo a ružno

Ni jedan vojnik? :)

bili sve sami civili
blackbox92 blackbox92 14:58 22.12.2008

Re: neubedljivo a ružno

jedno je jasno i laiku, ne mozete sprovoditi reforme kad svako malo menjate vanskopoliticki kurs zemlje , a od tamo vamo non stop moze da se zavrti u glavi lako

E to je suština i veliki problem.
Sve što vojska izgradi političari jednom nepromišljenom izjavom sruše.
Sećate se i slučaja kada smo mi odlučili da snizimo nivo komunikacije sa KFOR-om.Pa jel nama ili KFOR-u više u interesu da odnosi budu na nivou na koje ih je, između ostalih, i Ponoš podigao.A sve to najmanje koristi onima u koje se zaklinju svi naši političari- Kosovu i Srbima na Kosovu.
blackbox92 blackbox92 15:08 22.12.2008

Re: neubedljivo a ružno

ja se bojim da je u pitanju vise od licnog sukoba

Naravno da je više
i koliko sam do sad pratila nacin reagovanja ponosa, nesto mi govori da i on zna ovo sto vi pisete a da je ipak tako postupio,

Pa zna sigurno, a to tek govori dokle je došlo.
filvas filvas 16:51 22.12.2008

Re: neubedljivo a ružno

Ja ne razumem ponasanje Ponosevo. To je drskost preko koje se ne prelazi. Da je ratom ovencani vojvoda, pa da covek kaze, ajde, krvario je za ovu zemlju, valja mu se prikloniti. Ne, Ponos je ipak americki favorit. U mojim ocima to je mana, ali cenim to sto ima moderna uverenja i sto je preduzimljiv. Steta sto se kocka na tako glup nacin, kao da ne razume u kakvoj je zemlja situaciji. To je sindrom isluzenih vojnika koje je Milosevic nasankao, pa su reslii da imaju sopstveno misljenje sad kad je dosla demokratija.

Ovim se Ponos svrstao uz Acu Tomica. Ja bih ga momentalno smenio bez razmisljanja. A ako se oficiri pobune, znajte da je to zato sto se pale na NATO, sto opet znaci da su zreli za sut kartu. Ako se i vojnici pobune, onda vile i motike u ruke pa da branimo ovo sto smo stekli 5. oktobra.

Ne igrajte se sa drzavom. Ovo sto imamo, ma kako lose nam izgledalo, ipak je najvece dostignuce koje smo u svojoj istoriji stekli.
Goran Vučković Goran Vučković 17:18 22.12.2008

Re: neubedljivo a ružno


Ne igrajte se sa drzavom. Ovo sto imamo, ma kako lose nam izgledalo, ipak je najvece dostignuce koje smo u svojoj istoriji stekli.

Ili bar najveće od onih koja su preživela "zub vremena"
filvas filvas 17:43 22.12.2008

Re: neubedljivo a ružno

Pa recimo... Ali sve sto je palo, padu je bilo sklono, pa to i ne racunam.

Mi sada imamo demokratsku republiku koja je olicenje slobode u svetu. Ko se tome ruga, nikada nije osetio stvarnu tiraniju. Naravno, imamo da popravimo skoro svaku stvar, ali uvek treba da budemo svesni da sve moze da se preokrene za tili cas.
gorio92 gorio92 22:20 22.12.2008

Re: neubedljivo a ružno

Ovo sto imamo, ma kako lose nam izgledalo, ipak je najvece dostignuce koje smo u svojoj istoriji stekli.

Ovo što imamo?
sybil sybil 00:32 23.12.2008

Re: neubedljivo a ružno

Ja ne razumem ponasanje Ponosevo. To je drskost preko koje se ne prelazi. Da je ratom ovencani vojvoda, pa da covek kaze, ajde, krvario je za ovu zemlju, valja mu se prikloniti.

mislite nije krvario u ratovima boreci se za porodicu? vi to priznajete samo sm generale kao ratnike?

Ne, Ponos je ipak americki favorit. U mojim ocima to je mana

antiamerikanizam je najveca tekovina RTS - a 90-ih.

ali cenim to sto ima moderna uverenja i sto je preduzimljiv. Steta sto se kocka na tako glup nacin, kao da ne razume u kakvoj je zemlja situaciji. To je sindrom isluzenih vojnika koje je Milosevic nasankao, pa su reslii da imaju sopstveno misljenje sad kad je dosla demokratija.

a sta bi trebao da radi? da ostane veran idealima.

Ovim se Ponos svrstao uz Acu Tomica. Ja bih ga momentalno smenio bez razmisljanja. A ako se oficiri pobune, znajte da je to zato sto se pale na NATO, sto opet znaci da su zreli za sut kartu. Ako se i vojnici pobune, onda vile i motike u ruke pa da branimo ovo sto smo stekli 5. oktobra.

ma sta kazete. smena zato sto je za NATO. svaka cast.

Ne igrajte se sa drzavom. Ovo sto imamo, ma kako lose nam izgledalo, ipak je najvece dostignuce koje smo u svojoj istoriji stekli.

e pa srecno vam bilo u odbrani kosova tako sto cete ruskim tajkunima pokloniti nis. sta mislite o putinu?
filvas filvas 18:59 24.12.2008

Re: neubedljivo a ružno

antiamerikanizam je najveca tekovina RTS - a 90-ih.

Ne, gospodjo, bombardovanje Beograda je za mene najveca tekovina 90ih. Izvinite sto sam imao priliku da neposredno uzivam u plodovima NATO napada. I izvinite sto nisam gledao RTS od 1991. pa ne mogu da se slozim sa vama.

Odakle vam pravo da ovoliko insinuirate???? Sram da vas bude!!!!
ma sta kazete. smena zato sto je za NATO. svaka cast.

Oficiri su duzni da budu lojalni iskljucivo svojoj drzavi i vladi. Ukoliko izrazavaju simpatije za druge vojne saveze, predstavljaju bezbednosni rizik. S obzirom da Srbiji opasnost preti iskljucivo od NATO pakta, jasno je da oficiri koji imaju ideoloske razloge za simpatije sa stranom silom nisu dovoljno pouzdani.

Ako ovakve stvari ne razumete, dzaba je da vam ja objasnjavam. Imate isti stil kao i Exitus Letalis, podjednako nista ne znate i ne razumete, a ja nemam snage ni volje da se sa vama preganjam.

sybil sybil 07:09 27.12.2008

Re: neubedljivo a ružno

filvas
antiamerikanizam je najveca tekovina RTS - a 90-ih.

Ne, gospodjo, bombardovanje Beograda je za mene najveca tekovina 90ih. Izvinite sto sam imao priliku da neposredno uzivam u plodovima NATO napada. I izvinite sto nisam gledao RTS od 1991. pa ne mogu da se slozim sa vama.

ja nisam rekla da bombardovanje nije uzasno iskustvo. samo sam rekla da je jos uzasnije kada neko upada u kuce i ubija. bombardovanje se sada koristi od strane vladajucih partija kao glavna karta mrznje prema zapadu. to je potpuno iracionalno i vodi nas u nove stranputice.

Odakle vam pravo da ovoliko insinuirate???? Sram da vas bude!!!!

gospodine, ja sasvim mirno i civilizovano iznosim svoje misljenje, te vas molim da u istom duhu diskutujete
kada mi se obracate. hvala.
ma sta kazete. smena zato sto je za NATO. svaka cast.

Oficiri su duzni da budu lojalni iskljucivo svojoj drzavi i vladi. Ukoliko izrazavaju simpatije za druge vojne saveze, predstavljaju bezbednosni rizik. S obzirom da Srbiji opasnost preti iskljucivo od NATO pakta, jasno je da oficiri koji imaju ideoloske razloge za simpatije sa stranom silom nisu dovoljno pouzdani.

nije tacno. oficiri imaju pravo da misle svojom glavom i da budu lojalni svojoj zemlji i svom narodu, a ne ekipi oko putina ili milosevica na primer.
Ako ovakve stvari ne razumete, dzaba je da vam ja objasnjavam. Imate isti stil kao i Exitus Letalis, podjednako nista ne znate i ne razumete, a ja nemam snage ni volje da se sa vama preganjam.

ako ne mozete da civilizovano diskutujete, sta ja tu mogu. vi gospodine imate svoje misljenje, ja imam svoje i ne vidim razlog da se vredjamo.

drug.clan drug.clan 15:05 22.12.2008

Eh da mi ...

Eh da mi imamo vojsku na koju se narod moze pouzdati pa da intervenise u ovakvim momemntima kada je svima jasno da sadasnja garnitura (poz i opoz) vodi zemlju do potpunog kraha.

Nazalost nasa vojska je cedo negativne selekcije i kao takva a po darvinovom zakonu ne moze preziveti ni jednu generaciju!
blackbox92 blackbox92 15:10 22.12.2008

Re: Eh da mi ...

drug.clan
Eh da mi imamo vojsku na koju se narod moze pouzdati pa da intervenise u ovakvim momemntima kada je svima jasno da sadasnja garnitura (poz i opoz) vodi zemlju do potpunog kraha.

Nazalost nasa vojska je cedo negativne selekcije i kao takva a po darvinovom zakonu ne moze preziveti ni jednu generaciju!

To nikako ne bi bilo dobro ni za vojsku ni za državu.
drug.clan drug.clan 15:58 22.12.2008

Re: Eh da mi ...

blackbox92
drug.clan
Eh da mi imamo vojsku na koju se narod moze pouzdati pa da intervenise u ovakvim momemntima kada je svima jasno da sadasnja garnitura (poz i opoz) vodi zemlju do potpunog kraha.

Nazalost nasa vojska je cedo negativne selekcije i kao takva a po darvinovom zakonu ne moze preziveti ni jednu generaciju!

To nikako ne bi bilo dobro ni za vojsku ni za državu.



pa probali smo svasta u 20. veku:
puc 1903. , kraljevsku diktaturu 1929., narodnu revoluciju 1943., radnicko samoupravljanje 1950., kolektivno predsedavanje 1980., jogurt revoluciju 1988., buldozer revoluciju 2000., a ide nam sve losije i losije!

jos da probamo vojnu diktaturu pa da potvrdimo da nije problem u sistemu vec u nama!!!
Atomski mrav Atomski mrav 16:01 22.12.2008

Re: Eh da mi ...

Trenutno smo u tajkunskoj diktaturi...
filvas filvas 16:35 22.12.2008

Ponoš i ponos

Neko ce izgleda morati da leti.

Sutanovac bi bio veliki blam za DS, skoro nezamisliv, tako da se kladim na Ponosa. Ali problem nije ni u jednom od njih, vec u otezaloj ruci Borisa Tadica. Covek sa kompleksom nize vrednosti nikad ne moze da nadje meru izmedju cvrste ruke i drzavnicke mudrosti. Zato cas deluje kao mekusac i kohabitant, a cas kao diktator. Vuk Jeremic je metodican, ali bez odlucnog drzavnickog vodjstva, sam metod je nedovoljan.

U svakom slucaju, general mora da dolazi na drzavne svecanosti, a ako ne zeli, neka da ostavku. Mene ovakvo ponasanje dovodi do besa. Moze da bude genijalni vojskovodja (al da ne preterujemo, on to nije), ali ukoliko ne zna svoje mesto, molim lepo. Demokratija je vaznija.

Slazem se da je problem u nedostatku jasnog opredeljenja ove drzave, ali mislim da to nije posledica puke nesposobnosti politicara vec i objektivne okolnosti da se svet nalazi u ephalnom trenutku znacajnog opadanja uticaja zapada. Mislim da bi zapad, ukoliko zeli da budemo njegov deo, morao da nam nesto opipljivo da za uzvrat. Eno ga u arhivu novootkriveni Londonski Ugovor. Neispunjen, sto bi se reklo. Za nauk.

Hantingtonijanski argumenti za ulazak u NATO su mi mrski kao sto sam vec dao do znanja, tako da se prema nasoj buducoj vojnoj orijentaciji odnosim krajne fleksibilno. Zapravo, cekam da nas neko konacno odbombarduje. Najvise bih voleo da to bude bas NATO, ali ako nece, molim lepo.
Atomski mrav Atomski mrav 17:19 22.12.2008

Re: Ponoš i ponos

U svakom slucaju, general mora da dolazi na drzavne svecanosti, a ako ne zeli, neka da ostavku. Mene ovakvo ponasanje dovodi do besa. Moze da bude genijalni vojskovodja (al da ne preterujemo, on to nije), ali ukoliko ne zna svoje mesto, molim lepo. Demokratija je vaznija.


Demokratija je važnija, ali general MORA da dolazi na državne svečanosti? A poslanici ne moraju da dolaze na sednice? Mislim, možda je i Ponoš oboleo od tog misterioznog oboljenja pa nije mogao da obezbedi kvorum na toj svečanosti? Ili je i on prepio za Svetog Nikolu? Nemoj biti tako na kraj srca...
adam weisphaut adam weisphaut 17:30 22.12.2008

Re: Ponoš i ponos

A poslanici ne moraju da dolaze na sednice?

A što da dolaze?
Da neće neko da ih kazni?
SĐD?
Atomski mrav Atomski mrav 17:32 22.12.2008

Re: Ponoš i ponos

Rado bih ja njih kaznio, samo da mogu...
filvas filvas 17:33 22.12.2008

Re: Ponoš i ponos

Pa nisam poredio generala Ponosa i poslanike. Poslanici su odvratni u svojoj tuposti i lenjosti. Ali kad neko moze da ne dodje na sednicu skupstine zato sto mu je slava, to je retardiranost i javasluk. Kada general ne dodje na svecanost, to je politicki stav. Smatram da oficiri imaju pravo na politicki stav samo u ekstremnim slucajevima tokom ratnog stanja kada im se moze progledati kroz prste ako zele da izvedu operaciju Valkira. U svakom drugom slucaju, moraju da budu manji od makovog zrna.
adam weisphaut adam weisphaut 17:38 22.12.2008

Re: Ponoš i ponos

Atomski mrav
Rado bih ja njih kaznio, samo da mogu...

Meni je od kazni važnije kako neka institucija troši novac i za koji učinak.
I nemam ni najmanje sumnje odakle treba krenuti sa kresanjem javne potrošnje...
Smanjiti brroj poslanika & uzeti im jednu zgradu.
Atomski mrav Atomski mrav 17:40 22.12.2008

Re: Ponoš i ponos

U svakom drugom slucaju, moraju da budu manji od makovog zrna.

I da izvršavaju naređenja... "Milicijo, postupi po naređenju!"
Atomski mrav Atomski mrav 17:41 22.12.2008

Re: Ponoš i ponos

Smanjiti brroj poslanika & uzeti im jednu zgradu.

O, da. Ja još dodajem - poslanike plaćati po učinku, a može i na normu...
adam weisphaut adam weisphaut 17:45 22.12.2008

Re: Ponoš i ponos


O, da. Ja još dodajem - poslanike plaćati po učinku, a može i na normu...
*novo

Ne bi trebalo ih plaćati po normi, ne znam da igde postoji takav sistem.
Ali trebalo bi da imaju kompetentnog predsedavajućeg, a to je već problem "nacionalno-pomirene" vladajuće većine.
filvas filvas 17:54 22.12.2008

Re: Ponoš i ponos

I da izvršavaju naređenja... "Milicijo, postupi po naređenju!"

Ova komanda je vec sama po sebi znak da nesto nije u redu. Jedinice ne treba podsecati da treba da izvrsavaju naredjenje.

Naredjenje je to i to. Ko ne izvrsi, odmah u zatvor. Inace, nema demokratije. Oficir koji ne slusa nadredjenog a jos uvek je u polozaju da komanduje oruzanim snagama je najveca pretnja drustvenom uredjenju. Moj predlog za Ponosa, ili cuti i slusaj, ili daj ostavku. Treci put vodi u zatvor, ili u gorem slucaju na groblje.
Atomski mrav Atomski mrav 18:07 22.12.2008

Re: Ponoš i ponos

ili u gorem slucaju na groblje.

Vrlo demokratski, nema šta.
Atomski mrav Atomski mrav 18:07 22.12.2008

Re: Ponoš i ponos

Ne bi trebalo ih plaćati po normi, ne znam da igde postoji takav sistem.

Kod nas ima mnogo štošta što drugde nema pa...
filvas filvas 18:29 22.12.2008

Re: Ponoš i ponos

Vrlo demokratski, nema šta.

Ukoliko odbije naredjenje, vojnik ide u zatvor. Ako ne zeli da se preda ide na groblje. To je uslov da bi demokratija postojala. U protivnom imacemo sistem kao u Turskoj ili Tajlandu.

Meni se licno Ponos dopada, ali se jezim od generala koji javno izrazavaju neposlusnost demokratski izabranoj vladi. Civilna kontrola nad vojskom je fundamentalna vrednost bez koje ne moze da se prica ni o EU ni o NATO, niti o bilo cemu drugom.

Ukoliko pak Tadic koristi Ponosa da ponizi Sutanovca, to je onda isto tako veoma lose. Sta se stvarno desava, videce se uskoro.
gorio92 gorio92 22:35 22.12.2008

Re: Ponoš i ponos


ali se jezim od generala koji javno izrazavaju neposlusnost demokratski izabranoj vladi.

A ja ne znam od čega više da se ježim, od generala koji javno izražavaju neposlušnost, ili od OVE demokratski izabrane vlade.
Atomski mrav Atomski mrav 00:10 23.12.2008

Re: Ponoš i ponos

Ukoliko odbije naredjenje, vojnik ide u zatvor.


Grešiš. Vojnik može i da odbije naređenje. Piše u Pravilu Službe.
blackbox92 blackbox92 00:42 23.12.2008

Re: Ponoš i ponos

Moj predlog za Ponosa, ili cuti i slusaj, ili daj ostavku
đ
Izgleda da bi ministar trebao da da ostavku i tako pokaže svoj dignitet jer po Ustavu ne može da smeni načelnika generalštaba.to može Predsednik u konsultaciji sa predsednikom vlade i ministrom.
Ministar bi trebao da podnese ostavku i zbog toga što je dozvolio da sistem odbrane dovede u stanje raskola. Izgleda su ga njegovi, po prijateljskoj liniji odabrani savetnici loše savetovali.
Ozbiljna je stvar dovesti se u situaciju da te kao ministra bojkotuje generalštab, to je već i pitanje za predsednika Republike i vladu.
Lično ne verujem da se Ponoš tako poneo bez deebelog razloga.
Da su raniji načelnici GŠ imali tri čiste da kažu ministru ili predsedniku kad nešto ne rade profesionalno, možda bi drukčije prolazili, a sigurno 1999.izbegli bombardovanje a status Kosova bio bolji za nas nego sada.E
Eto Putnik i Mišić su imali hrabrosti da kažu Pašiću da je napuštanje svoje zemlje i povlačenje preko Albanije glupost, nisu uspeli da spreče ali je ostalo zapisano.
Ne treba general da se petlja u politiku ali mora imati stav da ne dozvoljava da ga gaze, pa i po cenu ostavke.

Treci put vodi u zatvor, ili u gorem slucaju na groblje.

Bože sačuvaj, pa to ni u Iranu ne rade iako smo u UN glasali protiv Rezolucije o osudi kršenja ljudskih prava.
sybil sybil 05:04 23.12.2008

Re: Ponoš i ponos

Hantingtonijanski argumenti za ulazak u NATO su mi mrski kao sto sam vec dao do znanja, tako da se prema nasoj buducoj vojnoj orijentaciji odnosim krajne fleksibilno. Zapravo, cekam da nas neko konacno odbombarduje. Najvise bih voleo da to bude bas NATO, ali ako nece, molim lepo.

a kako bi neko trebao da nas odbombarduje? zapad nas je bombardovao zato sto:
1) nije moguce drugacije oterati sa vlasti diktatore, jedino silom odlaze
2) jos bi sm sedeo u bg da nije bilo bombardovanja, to je fakat
3) da ostvare svoje geostrateske interese, tj. naprave vojnu bazu
koristiti argument bombardovanja da bi se mrzeo zapad za sva vremena je- sramno. jer nije nam niko upadao u kuce i ubijao nas kao sto su to radili arkanovi i slicni tigrovi po komsiluku. ili vama mozda ti tigrovi i leopardi nisu bitni jer vi i vasa porodica niste zrtve.
u zakljucku, prvo se dobro isplacite nad svim zrtvama ratnih zlocina rezima sm, mislim i na srpske zrtve ubijene novinare,bacene po jamama, raseljene, pa tek onda komentarisite bombardovanje.

Slazem se da je problem u nedostatku jasnog opredeljenja ove drzave, ali mislim da to nije posledica puke nesposobnosti politicara vec i objektivne okolnosti da se svet nalazi u ephalnom trenutku znacajnog opadanja uticaja zapada. Mislim da bi zapad, ukoliko zeli da budemo njegov deo, morao da nam nesto opipljivo da za uzvrat. Eno ga u arhivu novootkriveni Londonski Ugovor. Neispunjen, sto bi se reklo. Za nauk.

vidite, zapadne drzave ce uvek biti jace od svih ostalih drzava zato sto je demokratija znaci: voda, hrana, grejanje, ljudska prava, dostojanstvo, sloboda stampe, borba protiv mafije i kriminala. zapadne demokratije su napredak coveka pojedinca.
svi ostali sistemi - ruski, latinoamericki i kineski su sistemi sa vise korupcije, nejednakom raspodelom bogatsva i moci i sa veoma nejasnom granicom izmedju drzava i mafije. to je napredak male grupe mocnih ljudi.
zapad je uvek bio i bice bolji zbog sistema vrednosti i ideje prosperiteta.
zato mi treba da idemo na zapad.
Strmoglavi badža Strmoglavi badža 08:08 23.12.2008

Re: Ponoš i ponos

filvas
I da izvršavaju naređenja... "Milicijo, postupi po naređenju!" Ova komanda je vec sama po sebi znak da nesto nije u redu.


Aman, zaboga!
Petoparačka filozofija.
Pazi pazi, sad ne valja policija jer čeka na komandu.... jel ima negde na svetu da vojska / policija
deluju bez komande i da je to normalno?
Doctor Wu Doctor Wu 08:35 23.12.2008

Re: Ponoš i ponos

svi ostali sistemi - ruski, latinoamericki i kineski su sistemi sa vise korupcije, nejednakom raspodelom bogatsva i moci i sa veoma nejasnom granicom izmedju drzava i mafije. to je napredak male grupe mocnih ljudi.
zapad je uvek bio i bice bolji zbog sistema vrednosti i ideje prosperiteta.
zato mi treba da idemo na zapad.

Jeste. I Zemlja je ravna ploča a Sunce se vrti oko Zemlje.
U kakvom ti svetu živiš?! Blago tebi! Najiskrenije ti zavidim.
maksa83 maksa83 09:47 23.12.2008

Re: Ponoš i ponos

Jeste. I Zemlja je ravna ploča a Sunce se vrti oko Zemlje.
U kakvom ti svetu živiš?! Blago tebi! Najiskrenije ti zavidim.

Tamo su kuće od čokolade
Prozori su od marmelade
Tamo svako radi ono što hoće
tamo raste svako voće
Atomski mrav Atomski mrav 10:55 23.12.2008

Re: Ponoš i ponos

svi ostali sistemi - ruski, latinoamericki i kineski su sistemi sa vise korupcije, nejednakom raspodelom bogatsva i moci i sa veoma nejasnom granicom izmedju drzava i mafije. to je napredak male grupe mocnih ljudi.

A na zapadu je jednaka raspodela bogatstva? Jednaka raspodela bogatstva se spominje samo u delima drugova Marksa i Engelsa...
blackbox92 blackbox92 11:56 23.12.2008

Re: Ponoš i ponos

Eno ga u arhivu novootkriveni Londonski Ugovor. Neispunjen, sto bi se reklo. Za nauk

A šta se to nama davalo po Londonskom ugovoru?
sybil sybil 23:31 23.12.2008

Re: Ponoš i ponos

Atomski mrav
svi ostali sistemi - ruski, latinoamericki i kineski su sistemi sa vise korupcije, nejednakom raspodelom bogatsva i moci i sa veoma nejasnom granicom izmedju drzava i mafije. to je napredak male grupe mocnih ljudi.A na zapadu je jednaka raspodela bogatstva? Jednaka raspodela bogatstva se spominje samo u delima drugova Marksa i Engelsa...

u svakom slucaju raspodela nije 0.5% prebogatih tajkuna, ostatak na ivici zivota, kao sto je to u zemljama latinske amerike. sto se tice raspodele moci sustina demokratije jeste da se spreci stvaranje mocnih grupa koje bi delovale izvan drustva kao otudjene i nedodirljive sile. sa druge strane u zemljama latinske amerike, rusiji, kini imamo grupe mocnih koje imaju apsolutnu vlast, pogledajte samo sta radi putin da bi imao vlast, isti sm. ne znam da li ste upoznati sa hapsenjima i torturama do smrti u kini. moja komsinica je jedva izbegla hapsenje zato sto pripada grupi koja vezba tradicionalne kineske vestine, gledala sam i dvd o tome. strasno, strasno.
sybil sybil 23:34 23.12.2008

Re: Ponoš i ponos

Doctor Wu
svi ostali sistemi - ruski, latinoamericki i kineski su sistemi sa vise korupcije, nejednakom raspodelom bogatsva i moci i sa veoma nejasnom granicom izmedju drzava i mafije. to je napredak male grupe mocnih ljudi.zapad je uvek bio i bice bolji zbog sistema vrednosti i ideje prosperiteta.zato mi treba da idemo na zapad. Jeste. I Zemlja je ravna ploča a Sunce se vrti oko Zemlje.U kakvom ti svetu živiš?! Blago tebi! Najiskrenije ti zavidim.

i to je sve sto imate da kazete da bi ubedili nekoga da ovo sto pisem nije tacno ili ste mozda opet ostali bez teksta?
Doctor Wu Doctor Wu 08:43 24.12.2008

Re: Ponoš i ponos

i to je sve sto imate da kazete da bi ubedili nekoga da ovo sto pisem nije tacno ili ste mozda opet ostali bez teksta?

Šta misliš, :)?
Zen Master Zen Master 10:40 24.12.2008

Re: Ponoš i ponos

sybil
Doctor Wu
sybil
svi ostali sistemi - ruski, latinoamericki i kineski su sistemi sa vise korupcije, nejednakom raspodelom bogatsva i moci i sa veoma nejasnom granicom izmedju drzava i mafije. to je napredak male grupe mocnih ljudi.zapad je uvek bio i bice bolji zbog sistema vrednosti i ideje prosperiteta.zato mi treba da idemo na zapad.
Jeste. I Zemlja je ravna ploča a Sunce se vrti oko Zemlje.U kakvom ti svetu živiš?! Blago tebi! Najiskrenije ti zavidim.

i to je sve sto imate da kazete da bi ubedili nekoga da ovo sto pisem nije tacno ili ste mozda opet ostali bez teksta?


Izvinjavam se na uplitanju ali ne mogu da izdržim a da ne se ne umešam, hvala unapred na razumevanju...
Elem jako je teško draga sybil nekome čiji je um na nivou dobrog Deka Mraza i zemaljskog mu saradnika Branka Tatatatira The Kockice bilo šta više reći. Evo ja ti od srca predlažem da u ovoj blagdanskoj novogodišnjoj atmosferi potražiš ispod neke jelkice paketić na kome piše sybil, jer dobri Deka Mraz ima veeeeliiiiki poklon za tako dobro i pametno dete. A to je novi prelepi televizor da mala sybil još više da gleda TV programe za decu i omladinu !?

P.S. Čujem da će biti novogodišnji specijal o tzv afričkom sistemu vlasti odnosno njegove komparativne prednosti i mane u odnosu na indijsko-pakistanski. Pa to ne treba propustiti ni za živu glavu moja sybil !?
Tatatatiiiiiraaaaaaaa !!!

filvas filvas 18:20 24.12.2008

Re: Ponoš i ponos

Molim Strmoglavog Badzu, Blackboxa, Sybil i ostale da pazljivije procitaju moje komentare kako me ne bi optuzivali za stvari koje nisam rekao.

Atomski, Pravila Sluzbe dozvoljavju odbijanje naredjenja u ekstremnim situacijama, a cak i tada vojnik je duzan da dokaze da je imao pravo da tako postupi. U svakom slucaju, suocava se sa privremenim lisavanjem slobode dok se ne donese odluka. Uostalom, ja sam sam naveo i slucaj Valkira kao primer odbijanja poslusnosti koji podrzavam.

Za Sybilina shvatanja civilizacije, "zapada" i slicne kriptorasisticke koncepte nemam ni malo razumevanja. To sto govori zvuci mi kao da dolazi iz usta nekog u adolescentskom dobu ko jos nije bio nigde i svoje misljenje bazira na povrsno napabircenim informacijama. Obicno ljudi koji nemaju dovoljno znanja imaju veoma snaznu veru da su u pravu. Za vas imam samo dve reci: Gvantanamo i Irak.

Toliko o tome zasto mozda ne treba da "idemo" (sta god da ste pod tim mislili) na "zapad". Mi smo tu gde smo, u Evropi, i imamo stil zivota koji je slican kao u drugim evropskim zemljama. Prica o tome kako treba nekuda da idemo je besmislena. Mi treba da sredimo svoju bezbednosnu situaciju i da jednom, u dugom nizu godina pred nama povratimo okupirani deo svoje drzave.



sybil sybil 04:03 27.12.2008

Re: Ponoš i ponos

Zen Master


Doctor Wu
Jeste. I Zemlja je ravna ploča a Sunce se vrti oko Zemlje.U kakvom ti svetu živiš?! Blago tebi! Najiskrenije ti zavidim.i to je sve sto imate da kazete da bi ubedili nekoga da ovo sto pisem nije tacno ili ste mozda opet ostali bez teksta? Izvinjavam se na uplitanju ali ne mogu da izdržim a da ne se ne umešam, hvala unapred na razumevanju... Elem jako je teško draga sybil nekome čiji je um na nivou dobrog Deka Mraza i zemaljskog mu saradnika Branka Tatatatira The Kockice bilo šta više reći. Evo ja ti od srca predlažem da u ovoj blagdanskoj novogodišnjoj atmosferi potražiš ispod neke jelkice paketić na kome piše sybil, jer dobri Deka Mraz ima veeeeliiiiki poklon za tako dobro i pametno dete. A to je novi prelepi televizor da mala sybil još više da gleda TV programe za decu i omladinu !?P.S. Čujem da će biti novogodišnji specijal o tzv afričkom sistemu vlasti odnosno njegove komparativne prednosti i mane u odnosu na indijsko-pakistanski. Pa to ne treba propustiti ni za živu glavu moja sybil !? Tatatatiiiiiraaaaaaaa !!! [/quote ]

nemate nista da kazete na moje notorno tacne teze pa omalovazavate sagovornika.pateticno,gospodo,pateticno je to.
sybil sybil 04:38 27.12.2008

Re: Ponoš i ponos

filvas
Za Sybilina shvatanja civilizacije, "zapada" i slicne kriptorasisticke koncepte nemam ni malo razumevanja. To sto govori zvuci mi kao da dolazi iz usta nekog u adolescentskom dobu ko jos nije bio nigde i svoje misljenje bazira na povrsno napabircenim informacijama. Obicno ljudi koji nemaju dovoljno znanja imaju veoma snaznu veru da su u pravu. Za vas imam samo dve reci: Gvantanamo i Irak. Toliko o tome zasto mozda ne treba da "idemo" (sta god da ste pod tim mislili) na "zapad". Mi smo tu gde smo, u Evropi, i imamo stil zivota koji je slican kao u drugim evropskim zemljama. Prica o tome kako treba nekuda da idemo je besmislena. Mi treba da sredimo svoju bezbednosnu situaciju i da jednom, u dugom nizu godina pred nama povratimo okupirani deo svoje drzave.

pazite ovako. istina i cinjenica jeste da je zapad materijalno i intelektualno prosperitetniji, ali to ne znaci da ti superiorniji imaju bilo kakvo pravo da tlace i ponizavaju manje prosperitetna drustva. dakle,jedno su cinjenice, a drugo je moral i rasizam. ja bih vise volela da u mojoj zemlji vlada sistem kao na zapadu, a nikako ne bih volela da vlada neki sistem kao u rusiji,gde neka putinovska ekipa ima vlast, kini, gde je totalna partijska kontrola ili latinskoj amrici. s tim u vezi volela bih da se potpuno ukljucimo u eu i nato jer to je prosperitetan vrednosni sistem. da li sam zbog toga rasista ili mozda nisam partiota?
a sto se tice mog znanja reci cu vam: sm rezim sam prezivela jako tesko, bila na svim demonstracijama i nagutala se suzavaca, svo vreme bombardovanja bila dezurna (nisam imala pare da se sklonim u neki hotel u budimpesti kao sm rezim), doktorirala u nemackoj, zivela u londonu godinu dana, zivim i radim u usa. dakle, dobro znam i srbiju i zapad i govorim iz iskustva. ma koliko rasisticki zvucalo, zapad je visi vrednosni stupanj postojanja i zelim da moja zemlja ide na zapad. zapad-to je zivot u vrlini. smatram da je antizapadno raspolozenje u srbiji cisto neznanje i sm propaganda. evo i za vas ne dve nego nekoliko reci: arkan,ivan stambolic, sudija stojanovic, marko i mirjana milosevic, zoran djindjic.
malaramona malaramona 22:05 22.12.2008

street life...

Zašto pišeš ovako uličarski? Ne živimo svi u istoj ulici.

Ostojić- nisu sve istine nobl...
Rusija- još nije usvojeno...
maksa83 maksa83 22:17 22.12.2008

Re: street life...

Zašto pišeš ovako uličarski? Ne živimo svi u istoj ulici.

She lives on Love Street.
malaramona malaramona 22:24 22.12.2008

Re: street life...

maksa83
Zašto pišeš ovako uličarski? Ne živimo svi u istoj ulici.

She lives on Love Street.



Troool...

Ti si Makso moj idol.
maksa83 maksa83 22:35 22.12.2008

Re: street life...

Troool...

Trol po ocu, goblin po majci.
They made me that way.
Ti si Makso moj idol.

Hvala, staviću u CV.
die hard die hard 23:19 22.12.2008

Re: street life...

Zašto pišeš ovako uličarski? Ne živimo svi u istoj ulici.


Sta je u tekstu bilo ulicarski?I u ostalom sta za tebe to znaci?Samo me interesuje, nista vise.
blackbox92 blackbox92 12:08 23.12.2008

Strategija nacionalne bezbednosti

Ali još gore, dok smo u stanju vandrednom non-stop, dok se ne mogu neke ozbiljnije reforme sprovdoti jer strategije dugoročne nema osim ponavljanja dosadne i relativno netačne mantre da je Kosovo jedini bezbednosni problem Evrope

Eto i Strategija nacionalne beybednosti je data na javnu raspravu, a kad će biti, i da li će biti usvojena, ne zna se.
ovde
A evo i Nacrta Strategije odbrane.ovde
Jelena Milić Jelena Milić 12:26 23.12.2008

Re: Strategija nacionalne bezbednosti

hvala!

cujem da ccvo trazi da se rok za raspravu produzi
Jelena Milić Jelena Milić 12:31 23.12.2008

poziv na produzetak roka za raspravu

Vaša lokacija: JAVNI POZIV MINISTRU ODBRANE REPUBLIKE SRBIJE » Vesti » Srpska verzija
JAVNI POZIV MINISTRU ODBRANE REPUBLIKE SRBIJE

22. decembar 2008.
Poštovani gospodine Šutanovac,



Pozivamo Vas da promenite odluku Ministarstva odbrane o dužini trajanja javne rasprave o nacrtima Strategije nacionalne bezbednosti i Strategije odbrane Republike Srbije. Ovo zbog toga što smatramo da je rok od 15 dana (od 15. do 30. decembra ove godine) nedovoljan za ozbiljnu i plodotvornu javnu i stručnu raspravu o ovako važnim dokumentima.



Koristimo ovu priliku da izrazimo svoje zadovoljstvo zbog toga što je Ministarstvo odbrane izradilo nacrte Strategije nacionalne bezbednosti i Strategije odbrane Republike Srbije. Raduje nas i činjenica da su oba dokumenta dostupna javnosti na sajtu Ministarstva odbrane (www.mod.gov.rs). Ne manje je važno da je tom prilikom upućen i poziv na javnu raspravu.



Uprkos tome, želimo da Vas podsetimo da se ovim nacrtima građanima Srbije prvo saopštava ko i kako ugrožava njihovu bezbednost i bezbednost države u kojoj žive. Potom im se nudi popis osnovnih vrednosti i interesa za čiju će zaštitu ako pritreba i oni, pored države, morati da žrtvuju ponešto, uključujući i svoje živote. Na kraju im se saopštava ko će ih to i kako štititi. Ovim se dokumentima nadasve dugoročno utvrđuje i određuje bezbednosna pozicija Srbije u regionu, Evropi i globalnoj zajednici. Reč je, dakle, o političkim dokumentima prvog reda koja bi trebalo da između ostalog proizađu iz strategije društvenog razvoja Srbije kao i iz njene spoljnopolitičke strategije. Dodajmo tome i to da će Strategija nacionalne bezbednosti i Strategija odbrane jednom kada budu usvojene obavezivati na duže vreme ne samo građane već i državu Srbiju. One će isto tako proizvesti brojne ekonomske, političke i bezbednosne posledice koje je u ovom trenutku teško tačno predvideti i izračunati.



Imajući na umu rečeno, molimo Vas da rok za okončanje javne rasprave pomerite barem do 31. januara 2009. godine. Time biste pružili priliku svim zainteresovanim učesnicima (medijima, organizacijama civilnog društva, stručnim organizacijama, akademskoj zajednici, političkim partijama itd.) da doprinesu poboljšanju predloženih nacrta. Ovako upriličenom javnom raspravom bi štaviše porasli izgledi za postizanje šire društvene saglasnosti o stvarnim bezbednosnim potrebama i interesima građana i države Srbije.



S poštovanjem,



Centar za civilno-vojne odnose, Beograd



Jelena Milić Jelena Milić 22:45 23.12.2008

blic

Ministar odbrane Dragan Šutanovac zatražio je sastanak sa predsednikom Srbije i vrhovnim komandantom Borisom Tadićem, a povodom sukoba sa načelnikom Generalštaba VS Zdravkom Ponošom, saznaje „Blic“. Tadić i Šutanovac trebalo bi da razgovaraju odmah po povratku šefa države iz Rusije.

Posle odluke Ponoša da se ne pojavi na prijemu u Ministarstvu odbrane, nezadovoljstvo koje postoji između Vojske i Ministarstva isplivalo je na površinu. Načelnik Generalštaba Vojske Srbije ne spori sve ono što je Ministarstvo odbrane na čelu sa ministrom Draganom Šutanovcem postiglo, ali mu zamera nepoštovanje i nepostojanje planova i rokova, verujući da se ministar više bavi politikom nego poslovima koje su u nadležnosti njegovog ministarstva. S druge strane, ministar takođe smatra da se načelnik Generalštaba bavi politikom, a ne vojskom i da pokušava da bude „novi Pavković“. Spekulacije su dostigle te razmere da sada u celu priču uvode samog predsednika Srbije Borisa Tadića. On, prema tim navodima, preko generala Ponoša pokušava da proveri koliko je jak potpredsednik DS. Iz krugova stranke bliskih Šutanovcu kažu da je sada na redu „pakovanje“ afera sa tenderima ministru odbrane.

Opširnije u izdanju za sredu, 24. decembar 2008.


Atomski mrav Atomski mrav 13:50 24.12.2008

Re: blic

Ministar odbrane Dragan Šutanovac zatražio je sastanak sa predsednikom Srbije i vrhovnim komandantom Borisom Tadićem, a povodom sukoba sa načelnikom Generalštaba VS Zdravkom Ponošom

Reći ću te tati!!!
Jelena Milić Jelena Milić 10:54 24.12.2008

int ponosa u politici

Интервју: Генерал-потпуковник Здравко Понош
Политика одбране земље не постоји
Није ово сукоб две личности, него судар концепција о томе где ће Србија, као безбедна земља, бити 2015, 2020. године
У јучерашњем броју „Политике” трагали смо за разлозима јавних несугласица између генерала Поноша и министра одбране Шутановца. Генералски врх је у прошли петак бојкотовао министра одбране на традиционалном годишњем пријему.

Нечелник Генералштаба Здравко Понош лично је „препоручио” својим најближим сарадницима да се клоне те прославе, желећи тако да упути поруку јавности о стању у систему одбране. Његова оцена тог стања битно се разликује од министрове. Први генерал сматра да је у оптицају министров агресивни маркетиншки приступ, који игнорише стварне потребе безбедности земље.

О томе смо разговарали са генералом Поношем.

Да ли је ваша одлука да нека битна питања српске одбране покренете управо у овом часу производ спонтаног незадовољства, или је она сазревала дуже?

Ја сам то морао да урадим кад сам видео да реформа стоји, да немамо никакав план. Ако се нешто и кретало, то је био производ инерције. Нисам желео да таква врста штете буде приписана војничкој немоћи, и више пута сам указивао и на застоје и назадовања.

Коме сте указивали?

Министру одбране на његовом колегијуму. Али сам брзо разумео да тај колегијум није место где се решавају проблеми, него амбијент за размену комплимената. А од тога је било мало користи. Покушао сам чак и да опрезним симболима укажем на проблеме, најпре у војним, а затим и у другим гласилима. Писао сам један текст за „Војно дело”, али све је то било узалуд.

Како сте разумели своју мисију?

Мислим да сам имао јасну визију, и желео сам да је поделим с онима с којима бисмо имали заједничку моћ да је остваримо, да се извучемо из губитничког менталитета и вратимо победничком, који је српском војнику својствен, да престанемо да „кукамо” и жалимо се, да не правимо од себе вечне жртве, него да решавамо проблеме.

Јесте ли решили неки од њих?

Знао сам од почетка да систем у коме сам се нашао не прави него троши паре и да мора да их потроши паметно. У тој сфери су моје највеће замерке Министарству, што због лошег пословања 2008, када смо имали паре, сада већ трошимо паре из 2009. које немамо. Због лоше политике одбране и екстензивног разумевања односа према буџету, за оперативни живот војске у 2009. остаће нам само пет одсто средстава. А то значи да наш артиљерац неће бити у могућности да испали свој пројектил. Финансијска одрживост система је крајње спорна. Имали смо 867 милиона евра, нисмо их потрошили и за ту верзију екстремно лошег разумевања финансирања система одговорно је Министарство. Само на олаком игнорисању курсних разлика изгубили смо 400 милиона динара.

Каква је у томе улога политике одбране?

Политика одбране овде функционише само симболично. Рекло би се да не постоји. Ми се довијамо у околностима кад у држави нема стратегију националне безбедности, па у складу с тим ни стратегије одбране.

Па, на основу чега онда радите?

За време мандата министра Зорана Станковића постојао је план заједничке реорганизације. А сада немамо ни то.

Због чега немате?

Због некомпетенције, неодговорности, неспособности, ароганције...

Изгледа да је ваша пројекција професионалне војске до 2010. коначно неостварива?

Са оволико пара не можемо да направимо професионалце. Уместо да запослимо војнике по уговору, Министарство одбране одлучује да у свој састав уведе још 1.000 људи из војнодоходовних установа. Тако да се бројно стање мења на штету оперативног дела система. Војска данас има 19.500 плаћених људи у свом саставу, а Министарство 10.000.

Министар се често појављује у јавности. Дели кључеве од станова, говори о знатном повећању плата...?

Да, то је добро. То су ствари које би морале да се подразумевају, али то није суштина. Ми нисмо овде само да бисмо имали станове и плате, и то не можемо рачунати у успех. Ми меримо успех кроз повећање оперативних могућности наших јединица. Ми нисмо социјална установа, наша срећа се не може састојати у томе што ће нам неко уделити стан.

Српску јавност јако интересује шта је урађено на повећању борбене готовости?

Министарство одбране није учинило готово ништа. Јавност добија информације колико је авиона ремонтовано, а не зна колико није. У ремонтним заводима имамо више ваздухоплова него на свим стајанкама.

Како онда тумачите свој сукоб са министром?

Није ово сукоб две личности, него судар концепција о томе где ће Србија, као безбедна земља, бити 2015, 2020. Грађани Србије морају знати како се паре у ту сврху троше, а то данас нико не зна осим оних који троше. Ово је сукоб концепције ГШ која постоји и недостатка било какве концепције Министарства одбране.

Какав је ваш однос према цивилној власти?

Ми не желимо да ометамо власт, али смо сигурни да та власт мора да омогући струци да ради.

Да ли су тачне верзије о милитаризацији Министарства одбране?

Ја не знам да ли је то милитаризација, али Генералштаб има 192 пуковничка места, а МО 476. Војска има 28 генералских места, а МО 15.

Размишљате ли понекад о алтернативном позиву. На пример, шта бисте радили после војске?

Док радим један посао, потпуно сам у њему. Ако бих морао да радим нешто друго, верујем да бих био успешан, чак и ако бих почео као грађевински радник. Мислим да бих за три месеца био пословођа на градилишту.

Јесте ли били на концерту Мирослава Илића?

Не, то није мој сензибилитет. Гледао сам Стинга и Стоунсе. Радо бих посетио концерт Џонија Штулића.

--------------------------------------------------------------------------
Jelena Milić Jelena Milić 12:08 24.12.2008

ponos za danasnji ALO

Ekskluzivno: Načelnik Generalštaba Zdravko Ponoš o sukobu sa Draganom Šutanovcem
Neću mirno da gledam kako urušavaju Vojsku
Sreda - 24.12.2008
Načelnik Generalštaba general-potpukovnik Zdravko Ponoš kaže da je izostao sa novogodišnjeg prijema Ministarstva odbrane jer mu je to bilo jedino preostalo oružje da ukaže na propuste u funkcionisanju sistema odbrane Srbije.


U ekskluzivnom intervjuu za „Alo!“ Ponoš objašnjava da je pre toga prestao da dolazi na kolegijume ministra odbrane, a pošto ni to nije zabrinulo Dragana Šutanovca, odlučio je da bi prijem mogao da prođe i bez članova Generalštaba jer nije imalo šta da se slavi.

Prvi čovek Vojske kaže i da kao čovek od 46 godina želi da sa tog mesta ode kao neko ko je nešto uradio, a ne kao neko ko je mirno gledao kako se sistem urušava, iščekujući da uzme stan od nekoliko ari i ode.
Ponoš ističe i da nedolazak na prijem nije bio prvi gest kojim je ukazivao da reforma Vojske ne funkcioniše.
- To sam radio institucionalno kroz otvaranje tema na kolegijumima ministra, napise u stručnim vojnim časopisima, prepisku sa ministarstvom i javne istupe. Smatram da je reforma stala, da smo zaglavljeni i da je Vojska došla do limita svojih mogućnosti da nastavi sa reformom. Znam da moj potez nije standardan metod, ali to mi je jedino preostalo - kaže on.


Vi ste profesionalni vojnik. Da li vaš potez znači otkazivanje poslušnosti civilnoj vlasti?
- Ovo je bio gest koji ne narušava nikakvu liniju rukovođenja. Ovo je bilo odsustvo sa jednog protokolarnog događaja. Ovde je vojska imala zadatak da se bezbednosno i logistički omogući da se taj skup organizuje i to je profesionalno uradila.
Šta je pozadina problema?
- Vojska je prvu fazu reforme, reorganizaciju, završila sredinom 2007. Sad smo u drugoj fazi i ono što je u našoj nadležnosti smo završili. Ostalo što treba da se uradi odnosi se na modernizaciju, profesionalizaciju i socijalnu reformu, a za godinu i po malo je urađeno. Iscrpili smo normativni prostor za nastavak reforme, apelovao sam da se donesu zakoni o odbrani i vojsci i strategija nacionalne bezbednosti i strategija odbrane. Zakoni su doneti jer je to bio preduslov za predsedničke izbore, a strategije nisu donete i zbog toga ne možemo da usvojimo ni doktrinu. Normativno smo zaglavljeni i jedina smo vojska koja nema ključna dokumenta.
Vojska je za ovu godinu dobila veći budžet u odnosu na prethodne godine. Zar to nije za pohvalu?
- Ove godine smo imali solidan budžet 860 miliona evra, sa tim može mnogo da se uradi. Došli smo u situaciju da te pare nisu ni potrošene, a imamo i te kako potrebe. Nijedna velika nabavka nije realizovana. Nabavka telekomunikacione opreme trebalo je da se finansira delom van vojnog budžeta, jer je vojska trebalo da izađe iz frekvencijskog spektra, a da deo para zbog toga dobije od novca koje je država dobila od prodaje licence trećem operateru. To se ove godine nije desilo i država nije izvršila svoju obavezu. Mnogi tenderi su rušeni, a nisu ponovo raspisivani na vreme, i to je veoma interesantno. Bilo bi dobro da se i funkcionisanje ministarstava podvrgne kontroli uglednih revizorskih kuća. Nije suština civilne kontrole u tome da imate civilno ministarstvo, a da njegovo poslovanje niko spolja ne kontroliše.
Hoćete da kažete da je bilo nedomaćinskog poslovanja?
- Zbog čega nismo naplaćivali i plaćali na vreme? Izgubili smo na kursnim razlikama oko 400 miliona dinara. Umesto da smo plaćali kada je kurs bio povoljan, ispod 80 dinara, plaćamo sada kada je kurs 87 dinara. To su ogromni gubici kojima ne treba da se ponosimo. Ove godine je trebalo da se izgrade 23 objekta u skladištima ubojnih sredstava, nijedan nije izgrađen. A imamo tempiranu bombu što se tiče tih skladišta koje su pretrpana. Trebalo je da se izgradi 73 vojna objekta, a izgrađeno je samo tri, 45 nije ni započeto. Imali smo potrebne pare, a jako malo je urađeno.
Ipak, poverenje u vojsku je vraćeno u decembru je odziv bio 98 odsto?
- To je velika farsa. Mi planiramo da nam u vojsku dođe 5.000 vojnika po uputnom roku, ali ministarstvo mora da pošalje 26.000 poziva da bi nam došlo 4.800 regruta. Onda kažu da imamo odziv 98 odsto. U situaciji kada treba da s ovim parama povećamo broj vojnika po ugovoru, ministarstvo uvlači u sistem vojnodohodovne ustanove i stavlja ih na budžet. To nas košta još 10,3 miliona evra.
Ali remontovali smo tolike letelice?
- Neke smo remontovali, ali mnogima ističu rokovi. Sada imamo više neispravnih letelica u „Momi Stanojloviću“ nego što ih imamo ispravnih zajedno i u Lađevcima i u Batajnici. To je pitanje odbrambene moći ove zemlje. Za to treba neko da odgovara.
Ne možemo reći da ništa nije urađeno - povećane su plate, dodeljeni stanovi, Cepotina nije završena, ali je pri kraju.
- Niko ne kaže da ništa nije urađeno, ali treba reći šta je bilo planirano da se uradi. Niko ne spori da je dobro što smo dobili povećanje plata, ali to je rezultat ušteda, smanjili smo broj garnizona za pola i zaveli domaćinsko poslovanje u vojsci. Dobro je što je rešeno 1.200 stambenih pitanja i nije važno što je 900 samo prenamena stanova u kojima su ljudi već stanovali jer su bili službeni, a sada im je data mogućnost da ih otkupe. Nije ni važno to što nije ni započeta gradnja nekih stanova, već se završavaju neki koji su davno započeti, pa smo im stavljali samo stolariju. To je sve dobro i to niko ne spori, ali mi nismo ministarstvo za stambenu gradnju ni za socijalna pitanja. Nije suština da nas građani plaćaju da bismo mi bili sretni sa svojim platama i stanovima. Mi treba da budemo sposobni da branimo zemlju, a to se ovakvim ponašanjem dovodi u pitanje.
Kako ministar Šutanovac reaguje na ove primedbe kada mu ih iznesete?
Da je bilo primerene reakcije, ja ne bih morao da postupim na ovaj način.
Dakle on vas sasluša, ali ne radi ništa da reši problem?
Pa nisam ja tu da mene ministar čini sretnim tako što me sasluša, nego insistiram da se posao uradi. Moj posao nije da budem slavan, nego želim da budem uspešan u svom mandatu i ja i svi ljudi oko mene. Nas građani plaćaju da štitimo zemlju.
Da li je predsednik Srbije upoznat sa ovim problemima?
- Ja ne znam šta predsednik zna, a šta ne.
Da li je on tek iz medija saznao da u sistemu odbrane nešto ne funkcioniše?
- Ubeđen sam da je predsednik svestan da će teško ići njegovo opredeljenje da Srbija ima 30.000 vojnika u situaciji kada je budžet smanjen i kada reorganizacija ministarstva nije ni započela. Sistem ima oko 39.000 ljudi, u Vojsci je oko 29.000, a 10.000 u Ministarstvu. Savremene vojske, pa i naša, se organizuje u snage za hitno reagovanje koje čine oko 25 odsto, a 75 odsto čine glavne odbrambene snage. Neka mi neko kaže gde da računamo svih 10.000 ljudi na plati i ministarstvu. Čemu služi 15 generalskih mesta u Ministarstvu odbrane?
Da li ste po izbijanju ovog sukoba u javnosti imali kontakt sa predsednikom ili nekim od njegovih saradnika?
- Mislim da to nije tema o kojoj treba da obaveštavam javnost.
Da li se vaši saradnici u Generalštabu slažu sa vama, da li imate podršku Vojske?
- Nije ovo pitanje podrške nekome lično, nego shvatanja da imamo problem i da je potrebno da se reši. Takvo razumevanje i te kako postoji. Ponižavajuće je kada neko kaže da su generali zadovoljni povećanim platama. Nismo mi tu da bismo bili zadovoljni platom.


Moj stan nije problem
Vi još živite u stanu od oko 50 kvadrata. Kao general-potpukovnik i načelnik GŠ-a sleduje vam komforniji stan. Da li ćete uskoro da rešite to pitanje?
- Ja trenutno živom u službenom stanu, a ne verujem da su vaši čitaoci previše zainteresovani kada će i da li će moje stambeno pitanje biti rešeno. Imaju oni svoje stambene probleme.


Jelena Milić Jelena Milić 19:09 24.12.2008

rfe o sukobu ponos-sutanovac

Politički, a ne "vojni" sukob
Dragan Šutanovac
24.12.2008
Branka Mihajlović
Iako je sukob na relaciji načelnik Generalštaba Vojske Srbije Zdravko Ponoš i ministar odbrane Dragan Šutanovac javno eskalirao, retko ko pristaje da o tome nešto kaže. Mada, većina analitičara 'off the record' sugeriše da nije u pitanju "vojna stvar", već još jedan politički obračun u okviru vladajuće Demokratske stranke.

Najpre je pukla priča u petak, posle novogodišnjeg prijema u Ministarstvu odbrane, na kome se, sasvim neuobičajeno, nije pojavio ne samo načelnik Generalštaba, već i niko iz njegovog okruženja, što je ličilo na usmereni bojkot. Nije bilo ni predsednika Srbije i Demokratske stranke Borisa Tadića. U javnosti se već izvesno vreme zucka o tome da je sledeći obračun koji se priprema, obračun predsednika Tadića sa ministrom Šutanovcem. Onda je danas osvanuo intervju u listu "Politika" sa Zdravkom Ponošem, načelnikom Generalštaba, koji je, ne birajući reči, napao Ministarstvo odbrane zbog zastoja u reformi Vojske. General Ponoš je rekao da ne postoji državna strategija nacionalne bezbednosti, da politika odbrane funkcioniše samo simbolično, da postoji zastoj u reformi vojske, optužio je Ministarstvo odbrane, odnosno Dragana Šutanovca za nekompetenciju, neodgovornost, nesposobnost, aroganciju.


Dobri poznavaoci vojnih prilika kažu da je tačno da Srbija nema jasnu strategiju, ide li, kao druge zemlje u regionu, prema NATO savezu ili, kako to stoji u važećoj skupštinskoj Rezoliciji donetoj u vreme Vojislava Koštunice, vojnoj neutralnosti. Ovaj sukob, međutim, niko ne tumači kao sukob između dve koncepcije na liniji neutralnost ili NATO. Ljubodrag Stojadinović, analitičar vojnih zbivanja i autor intervjua sa načelnikom Generalštaba, za RSE kaže:


"Očigledno je da se ovde radi o jednoj netipičnoj, rekao bih, pobuni prvog vojnika protiv sopstvenog ministra odbrane. Koliko sam razumeo, ipak se radi o sukobu koncepcija i o nečemu što je predstavljeno kao sukob između koncepcije načelnika Generalštaba i njegovog kolegijuma i koncepcije Ministarstva odbrane, odnosno zbog nedostatka bilo kakvog plana i koncepcije."


Ljubodrag Stojadinović je, iako dobar poznavalac dešavanja i u Vojsci i u nadležnom Ministarstvu, ipak bio iznenađen žestinom napada:


"Izgleda da je taj gest protesta zapravo bio pokušaj da se javnosti ukaže na neke stvari koje su mnogo krupnije od toga i koje zapravo negiraju bilo kakve marketinške istupe u vezi sa velikim dostignućima na polju reformi i dimenzioniranja vojske u skladu sa potrebama odbrane države."

Najava državnog udara?!






Zdravko PonošKada profesionalni vojnik izrekne javno takve ocene o svom ministru, kao što je to učinio general Ponoš to se može nazvati i vojnim udarom, rekao je šef poslaničke grupe Srpske radikalne stranke i predsednik skupštinskog Odbora za bezbednost Dragan Todorović. On je pokušao već za danas da hitno sazove sednicu skupštinskog Odbora, ali nije uspeo - ona će biti održana sutra:


"Ovo je najozbiljniji sukob, ovo bi moglo, možda, da predstavlja i najavu državnog udara. Može, ali je verovatnije da je ovo unutarstranački sukob u okviru Demokratske stranke. Ovo je direktno kršenje Ustava po kome je vojska pod civilnom kontrolom, a ovo pokazuje da ona to nije, da neko ima tu kontrolu, ali izvan Parlamenta. Ko je taj, odgovor ćemo morati da dobijemo od generala Ponoša, odnosno od Ministarstva." odbrane."


Profesor Miroslav Hadžić sa Fakulteta političkih nauka je rekao, uz ogradu da ne zna političku pozadinu sukoba, da je olako tumačenje čina generala Ponoša vojnička neposlušnost, ili vojni udar. On smatra da, ako je načelnik Generalštaba bezuspešno pokušavao da skrene pažnju na probleme, on ne samo da ima pravo već i dužnost da se obrati javnosti:


"Ja to onda u ovom trenutku razumem, ili bih mogao da razumem, kao akt upozorenja i poziv državi, institucijama i nosiocima vlasti da se ozbiljno pozabave vojskom. Ne zaboravimo, osam godina je vojska menjala imena i ministre, ali nikada nije napravljena ni ozbiljna strategija nacionalne bezbednosti ni državni plan za reformu, u kojem bi pisalo ko bi šta trebalo da radi i koliko bi to koštalo itd."


Biografije ministra i generala imaju više sličnosti nego razlike. I načelnik Generalštaba i ministar Odbrane su diplomirali u Beogradu, obojica se potom dodatno školovali na zapadu, obojica rođeni šesdesetih, i mada je jedno od pitanja generalu Ponošu: idete li na koncerte Miroslava Ilića (popularnog pevača narodne muzike i tasta ministra Šutanovca) trebalo da sugeriše različit ukus dvojca u sukobu, poznavaoci kažu da ni u muzici oni nisu na dva pola - obojica vole da slušaju Stinga, Štulića i Stonse, bez obzira na porodične okolnosti. Dakle, ni ovdašnja šema Guča ili Egzit u ovom slučaju ne pije vodu.

Većina naših dobro obaveštenih sagovornika su nam rekli da nećemo dugo čekati, već će se brzo pokazati da u Tadićevom stranačkom grmu leži zec, a da je reforma vojske još jedna ovdašnja sporedna stvar.

Jelena Milić Jelena Milić 23:34 24.12.2008

politika, cetvrtak

Ko piše Strategiju odbrane
Srbija već dugo zaista nema ključna dokumenta koja se odnose na politiku odbrane i to godinama znaju svi
Odluka nečelnika Generalštaba, generala Zdravka Ponoša da javno kritikuje ministra odbrane Dragana Šutanovca možda nema nikakve veze s političkim prilikama u zemlji, ali će se neizbežno pretvoriti u prvorazrednu političku senzaciju.

Nepunih 12 sati nakon što je „Politika” objavila intervju s generalom, funkcionisanje sistema odbrane postalo je glavna tema u skupštini. Za danas u 12 sati zakazana je sednica Odbora za bezbednost, ali je malo verovatno da će biti održana jer je Bižić po gregotijanskom kalendaru.

Posebnu pažnju izaziva generalova tvrdnja da politika odbrane u Srbiji ne postoji. Politika odbrane se, inače, utvrđuje Strategijom nacionalne bezbednosti i Strategijom odbrane. Ta dokumenta su upravo puštena u javnu raspravu i treba da budu doneta tokom iduće godine. Jedini dokument te vrste koji je sada na snazi jeste Strategijski pregled odbrane, napisan u vreme bivše zajedničke države Srbije i Crne Gore, a kasnije usvojen u Skupštini Srbije. Da stvar bude zapetljanija, Strategijski pregled odbrane se, po pravilu, donosi na osnovu Strategije nacionalne bezbednosti i Strategije odbrane.

Srbija, dakle, već dugo zaista nema ključna dokumenta koja se odnose na politiku odbrane i to godinama znaju svi. Donošenje tih dokumenata je u domenu države, dakle i predsednika Republike, i skupštine i vlade.

General, očigledno, ima pravo što je nezadovoljan, ali nije potpuno jasno zašto je odlučio da progovori tek nakon što je počela javna rasprava o dve strategije. Takođe je opravdano zapitati zašto „gađa” samo ministra odbrane, kad je jasno da on ne može biti jedini krivac.

Izvesno je i da su pomešane nadležnosti predviđene Ustavom i zakonima. U Zakonu o Vojsci Srbije, u članu 17, piše da ministar odbrane „koordinira i sprovodi utvrđenu odbrambenu politiku i rukovodi Vojskom Srbije” i da „daje mišljenje predsedniku Republike za postavljenje i razrešenje načelnika Generalštaba”. U članu 19, u kome se govori o dužnostima nečelnika Generalštaba, ne pominje se mogućnost da on daje mišljenje o radu ministra odbrane.

Iz celog slučaja koji je neočekivano „prodrmao” pretprazničku atmosferu u Srbiji, zasenivši čak i prodaju Naftne industrije Srbije Rusima, nameću se, dakle, dva zaključka. Prvi je da Srbija još nije uspela da donese strategijska dokumenta za odbranu, a drugi je da su generali, mimo uobičajene prakse demokratskih društava u kojima se civilna kontrola vojske podrazumeva, počeli otvoreno da napadaju ministre izabrane voljom poslaničke većine, što će reći voljom naroda.

Dragan Janjić

-------------------------------------------------------

Cvetković: Bezbednost nije ugrožena

Premijer Mirko Cvetković izjavio je sinoć da ne bi želeo da se previše upušta u nesuglasice ministra odbrane Dragana Šutanovca i načelnika Generalštaba general potpukovnika Zdravka Ponoša.

„Želim da poručim da građani ne moraju da brinu, da bezbednost nije ugrožena, sve to dobro funkcioniše. A ove stvari koje postoje rešavaće se u hodu”, rekao je Cvetković za televiziju B92.

Cvetković je rekao da ne bi želeo da se previše upušta u sukob ljudi iz vojske i ministarstva odbrane, ali i da smatra da nije tačna ocena generala Ponoša da politika odbrane zemlje ne postoji.

On je rekao „da vidi da građane uzbuđuje i to da li je bezbednost ugrožena” i istakao „da ništa nije ugroženo i da sve funkcioniše”.

Tanjug

-------------------------------------------------

Odbor za bezbednost danas o sukobu Ponoš–Šutanovac

Mora se utvrditi da li postoji civilna kontrola nad vojskom, kaže Dragan Todorović (SRS), predsednik odbora

Skupštinski Odbor za odbranu i bezbednost raspravljaće danas o „pozadini sukoba Dragana Šutanovca, ministra odbrane, i Zdravka Ponoša, načelnika Generalštaba Vojske Srbije”. Predsednik odbora Dragan Todorović (SRS) zakazao je sednicu za podne, jer su opozicioni poslanici i on sam sa skupštinske govornice isticali da se zbog oprečnih izjava ministra i načelnika GŠ mora utvrditi „postoji li civilna kontrola nad vojskom”.

Todorović je poslanicima rekao da je hteo sednicu odbora da zakaže za juče u 15 časova, ali je iz oba kabineta dobio informaciju da oni ne mogu da dođu, „ali nisu rekli kad mogu”.

Na početku sednice parlamenta, prvo je Željko Tomić (DSS), citirao „opasnu izjavu generala Ponoša datu u intervjuu ’Politici’, da politika odbrane zemlje ne postoji” i pozvao Dragana Šutanovca, ministra odbrane, da da objašnjenje, „ne nama, nego celoj državi”.

Ocenivši da „sve što se poslednjih dana dešava liči na početak raspada SFRJ, kada je vojni vrh hteo da izvrši puč”, Dragan Todorović je kazao da Zdravko Ponoš „potpuno derogira civilnu vlast, parlament i ministra odbrane”. Todorović je dodao da, „očigledno, ovaj napad na ministra odbrane ima dublju pozadinu”. Obrativši se poslanicima parlamentarne većine on je rekao: „Vi hoćete da pustite Šutanovca niz led, ne interesuje mene Šutanovac, ali dajte informaciju šta se iza toga krije, nećemo da dozvolimo da sutra osvanu tenkovi na Terazijama”. Prema Todorovićevim rečima, „Ponoš je grubo prekršio Ustav, a Boris Tadić, koji ga je doveo, kaže na sve to da treba da se dogovore ako imaju neke koncepcijske razlike, znači da je i on grubo zgazio Ustav”.

I Miloš Aligrudić, šef poslaničke grupe DSS-a, kazao je da „javna rasprava između načelnika GŠ i ministra odbrane nameće pitanje poštovanja zakona, prema kojima vojska predstavlja oružanu silu, Ministarstvo odbrane prvi stepen kontrole, a tu, izgleda, postoji problem”. Aligrudić je rekao da poslanici hitno moraju da se upoznaju „sa činjenicom da li se tu nešto otima kontroli”.

General Božidar Delić, (SNS), rekao je novinarima da podržava gest Zdravka Ponoša mada smatra da on nikada nije smeo da dođe na mesto načelnika GŠ. Delić dodaje: „Neprimereno je da načelnik GŠ tako izlazi u javnost, ali on verovatno nije imao drugi način, osim toga”.

Istakavši da je zabrinut zbog izjave Zdravka Ponoša, Miroslav Markićević, zamenik šefa poslaničke grupe NS-a, rekao je da se „iza ovog sukoba krije nešto ozbiljno zbog čega bi predsednik Srbije Boris Tadić trebalo da se obrati naciji kad se vrati iz Moskve”.

M. Čekerevac


[objavljeno: 25/12/2008]

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana