pitam se pitam ...

Jelena Milić RSS / 04.01.2008. u 17:15

 

"Predsednički kandidat DS istakao je da na Kosovu i Metohiji leže najveća nalazišta uglja u ovom delu Evrope. Zbog toga, naglasio je Tadić, pitanje ostanka te teritorije u Srbiji nije samo pitanje očuvanja identiteta i teritorijalnog integriteta već i značajno ekonomsko pitanje."

Press, 4.1. 2008.

Kakve veze to značajno ekonomsko pitanje ima sa Srbijom, ako mi Kosovarima nudimo najširu moguću autonomiju, nezavisnost u ekonomiji, ako sam  dobro shvatila? Političko pitanje i trgovina, to bih i shavtila, ali evo kako-mi Kosovarima nudimo više od ovoga manje od onoga i manje ekspolatacija rudnih bogatstava.

 


Komentari (121)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

kuki kuki 17:34 04.01.2008

Dobar ti je naslov

jer ocigledno da preCednikov nivo razmisljanja nije otisao dalje od Poletarca.
Jelena Milić Jelena Milić 19:12 04.01.2008

Re: Dobar ti je naslov

kuki, cekaj, pazi sad.
mozda i jeste, i jeste, vazno ekonomsko pitanje, al ne u kontekstu rudnog bogatstva kosova, vec sta ce biti sa srpskom ekonomijom ako ne potpisemo SAA :)

evo jednog citata iz odlicnog novogodisnjeg broja nedeljnika EVROPA

" Rusi koji razmisljaju o tome da investiraju u Srbiji voljni su da rizikuju novac zato sto s eocekuje da ce Srbija za pet godina postati jedna dosadna EU zemlja, a ne zato sto ocekuju da ce postati pridruzena clanica Saveza Rusije i Belorusije."

kuki kuki 20:11 04.01.2008

Re: Dobar ti je naslov

Mene brine sto niko drugi osim ruskih i ostalih oligarha nece da ulaze u Srbiju. Za njih je lako. Pare su im i onako pale sa neba pa se ne vode zdravom ekonomskom/politickom logikom pri ulaganju. Naprotiv, ulazu tamo gde su uslovi slicni ili isti. Zato ne mogu da se slozim sa citatom. Kad budem video da je Bos, Nokia, Filips, WV, otvorio makar i mali pogon za pravljenje nekog najsitnijeg dela sa 5 radnika, e onda cu moci da se nadam.

Ej, cak su i Italijani pobegli od nas.
-petar- -petar- 20:25 04.01.2008

Re: Dobar ti je naslov

Sa druge strane Microsoft otvorio razvojni centar kod nas! Ja verujem da jos postoji potencijal kod nas, ali sve manje i manje kako vreme istice. Poslednji je voz da se potpuno otvaramo i hvatamo prikljucak ka EU, a nasi politicari rade sasvim suprotno. Za 5-10 godina necemo vise imati ni taj neki potencijal, i onda kraj.
Ali, umesto da se vlada lavovski bori da nas sto pre uvede u normalnu evropu sa evropskim principima poslovanja, ocito da nikome u vlasti to nije u interesu, jer im se suzava prostor za lopovluk i ugradjivanje. Mislim, stvar je prosta ko pasulj, radi se o oligarsima na vlasti kojima je u interesu da nam drzava bude jadna kako bi oni mogli da pljackaju narod i da rade sta hoce.
I to predstavljaju kao patriotizam, da ti se smuci!
Jelena Milić Jelena Milić 20:42 04.01.2008

Re: Dobar ti je naslov

razumem argument. vljada nisu svi isti.

pa eto OMV izgleda oce, al im se "nesto ne da"
blackbox blackbox 01:07 05.01.2008

Re: Dobar ti je naslov

" Rusi koji razmisljaju o tome da investiraju u Srbiji voljni su da rizikuju novac zato sto s eocekuje da ce Srbija za pet godina postati jedna dosadna EU zemlja, a ne zato sto ocekuju da ce postati pridruzena clanica Saveza Rusije i Belorusije."

Pa naravno. Rusija gleda svoje globalne interese i globalne partnere a to je EU i konkurentnost u odnosu na nju.
Izgleda da je našoj vladi daleko više stalo da proda NIS Rusima nego njima samima .To je za Rusiju sitan posao u ekonomskom ,a i u političkom pogledu jer ga ne smatraju poslom od nacionalnog interesa.
Za razliku od njih, neki u našoj vladi možda smatraju da je prodaja NIS-a ispod cene i kupovina Telekoma Republike Srpske iznad cene prvorazredni nacionalni interes, kao da ekonomski interes nije i nacionalni.
Dakle,Rusija je od dolaska Putina nas vlast do sada inkasirala 900 milijardi od izvoza nafte i gasa.
Učešće državnih koncerna u brutonacionalnom proizvodu je za vreme Putina drastično poraslo tako da sada iznosi oko 85% , dok male i srednje privatne firme učestvuju sa oko 15%.
Putinov cilj je bio da rusku privredu revitalizuje i modernizuje , kako bi bila konkurentna privredi zapadne Evrope. i pored ogromnih rezultata, ruska privreda je još ispod evropskog proseka u pogledu produktivnosti i tehnološkog nivoa.
Ceni se da su investicione potrebe automobilske industrije u sledećih 7 godina oko 50 milijardi dolara a elektoprivrede čak do 200 milijardi.
Neposredno pred parlamentarne izbore formiran je novi dršavni privredni gigant- “Rostehnologij” a potom i “Atomenergoprom”, korporacija koja će objedinjavati nuklearni sektor i visoku tehnologiju, s ciljem da bude u nivou sa gigantima kao što su “Siemens” i “Toschiba”.
Nosioci modernizacije će i dalje biti velike državne korporacije, dakle pod direktnom kontrolom Kremlja, a mnoge slabosti u privredi pokrivaće se i ispravljati uz pomoć novca od izvoza energenata.
rayzippo rayzippo 03:20 05.01.2008

Re: Dobar ti je naslov

kada plate u srbiju budu 20 eura mozes da se nadas dolasku nokie,filipsa i ostalih...do tada kinezi imaju tu cast i privilegiju....
bilbo bilbo 09:03 05.01.2008

Re: Dobar ti je naslov

Jelena Milić
"Predsednički kandidat DS istakao je da u Srbiji leže najveća nalazišta gluposti u ovom delu Evrope. Zbog toga, naglasio je Tadić, pitanje ostanka Srbije u Evropi nije samo pitanje očuvanja identiteta i teritorijalnog integriteta već i značajno ekonomsko pitanje."


A šta je tu sporno ?
Jelena Milić Jelena Milić 16:06 05.01.2008

Re: Dobar ti je naslov

dragi blackbox,

Neposredno pred parlamentarne izbore formiran je novi dršavni privredni gigant- “Rostehnologij” a potom i “Atomenergoprom”, korporacija koja će objedinjavati nuklearni sektor i visoku tehnologiju, s ciljem da bude u nivou sa gigantima kao što su “Siemens” i “Toschiba”.Nosioci modernizacije će i dalje biti velike državne korporacije, dakle pod direktnom kontrolom Kremlja, a mnoge slabosti u privredi pokrivaće se i ispravljati uz pomoć novca od izvoza energenata.


neka ste ovo istakli. ja bih samo da dodam da je putn za svaki slucaj pomerio sediste ustavnog suda u st. petersburg ( o cemu je ekonomist pisao jos pre godinu dana kad se razmatralo kako ce ostati na vlasti, US je bila jedna od opcija) ali je koliko cujem postao predsednik Gasproma. to je valjda jace i od predsednika drzave :) kazem ja kokakola i gasprom da dobiju stolice u SB.

meni je zanimljiva najezda 'energetskih anlaiticara" i sajtova kod nas ovih dana. to je sasvim dobro sto se desava, mada su neki tako ocito spinovani, ipak je dobro da se pojavljuju. energy observer je dobar, al nema sve da se cita za dzabe. ja sam pre par meseci dane potrosila d apronadjem negde vest o tome d ali je srbija izasla iz SP SEE sporazuma o energetskoj zajednici. nisma htela da potezem veZe i i izvore, htela sam bas da vidim d ali se to i kako medijski prati. nista.

mene je danima mucilo oko potoka kolika je propusna moc juznog kraka plavog, gde tacno ide, etc, i citam danas o tome u Kuriru. uopste se ne sprdam, Kurir se autovao, ima izvore koji su ocito ukljucnei u igru big time, i to se ne sme prenebeci.
Jelena Milić Jelena Milić 16:10 05.01.2008

Re: Dobar ti je naslov

procitajte ostatak posta. kratko je. mozda ce vam biti jasnije. ili pogledajte sta pregovaracki tim nudi kosovarima trenutno, mozda ce vam biti jasnije.
Jelena Milić Jelena Milić 16:11 05.01.2008

cizma glavu cuva...


subara je kvari...evo dragi blackbox jos malo delica za slagalicu i Kurira

GAS ČUVA KOSMET
U Srbiji će biti svi ventili jeftine energije prema Kosmetu, Italiji i značajnom delu Evropske unije, što će uticati na pozitivno rešavanje statusa južne srpske pokrajine, kaže doktor Zoran Novaković

BEOGRAD - Sporazum koji će uskoro biti potpisan sa Rusijom nije samo aranžman o prodaji NIS “Gaspromu” već je to plan ukupnog unutrašnjeg razvoja Srbije i rešavanje problema Kosova i Metohije kroz energetsku bezbednost svakog stanovnika Evrope, tvrdi u izjavi za Kurir doktor Zoran Novaković, koji je doktorirao na ruskoj akademiji “Magen” na temu “Strategija energetike jugoistočne Evrope do 2030. godine”. Upravo strategija iz njegovog doktorata služi kao okvir za buduće srpsko-ruske odnose na polju energetike.
Novaković pojašnjava nejasnoće u vezi sa gasovodom, koji treba da pretvori Srbiju u glavno čvorište energije na jugoistoku Evrope.

- Ne postoji nikakav projekat gasovoda “Južni potok”, nego “Plavi potok”, a ono što je u javnosti nazvano “Južnim potokom” u stvari je samo južni krak “Plavog potoka”. Ovaj gasovod ići će preko Srbije za Italiju u dva pravca. Glavni ide za Trst i prečnik cevi na ovoj trasi gasovoda biće 1.100 milimetara, a manji, južni krak, ide za Bari i biće prečnika 660 milimetara - objašnjava Novaković.

On precizira da će se ova dva pravca razdvajati kod Niša. Pravac za Trst ići će preko Šida, cele Hrvatske, sve do Istre, zaobići će Sloveniju i morskim putem ići direktno na sever Italije, do Trsta, a zatim se povezati sa Transevropskim gasovodom. Jedan krak gasovoda će se od Šida odvajati i ići će preko Republike Srpske za Federaciju Bosnu i Hercegovinu. Južni krak “Plavog potoka”, nastavlja naš sagovornik, ići će linijom Niš-Priština-Podgorica-Bar-Bari i dalje kroz južnu i srednju Italiju. Od Podgorice će se odvajati krak za Tiranu preko Skadarskog jezera.

- U Srbiji će biti svi ventili jeftine energije prema Kosmetu, Albaniji, Italiji i značajnom delu Evropske unije. To će uticati i na pozitivno rešavanje statusa južne srpske pokrajine. Zato Evropska unija čini sve da do ovakvog aranžmana ne dođe i zato postoje razni lobiji koji bi da pokvare posao sa Rusijom. Energetska bezbednost je pitanje broj jedan za članice EU. To je priznala i nemačka kancelarka Angela Merkel. Naime, Nemačka ne želi loše odnose sa Rusijom, jer će biti vezana ruskim gasom preko Transbaltičkog gasovoda. Amerika je ipak daleko i sama je u velikim problemima sa energijom, tako da njen uticaj slabi. Rusija je blizu i od nje zavisi energetska stabilnost Evrope - zaključuje Novaković.

MILER STIŽE POSLE BOŽIĆA

Informacije koje su se pojavile na internet sajtu Enerdži obzerver - da su u “Gaspromu” ljuti odlukom Vlade Srbije, koja je umesto sporazuma usvojila Platformu o energetskoj saradnji sa Rusijom - Zoran Novaković kategorično demantuje i tvrdi da su to dezinformacije koje plasira suparnički tabor.
- Odmah posle Božića u Srbiju stiže predsednik kompanije “Gasprom” Aleksej Miler, koji će razgovarati sa ministrom energetike Aleksandrom Popovićem i ministrom trgovine Predragom Bubalom o detaljima energetske saradnje - napominje Novaković.


SAMO “GASPROM” I “ROSNJEFT”

Upitan da li naftna kompanija “Lukoil” ima veze sa ruskom ponudom za NIS, kao i da li će gasovod praviti mešovita firma “Jugorosgas”, on odgovora da se ne radi o firmama koje predstavljaju rusku državu, već o privatnim kompanijama.
- Isključivi ruski predstavnici u sporazumu sa Srbijom o prodaje Naftne industrije Srbije i poslova sa gasom i naftom jesu ruski državni gigant “Gasprom” i naftna kompanija “Rosnjeft”. NIS je srpska vlada sama ponudila na prodaju i njega treba da preuzme “Gaspromnjeft”, kćerka firma “Gasproma”. Aranžman obuhvata rafinerije i skladište gasa Banatski Dvor, ali ne i naftovod, tako da će Javno preduzeće “Transnafta” ostati u rukama države Srbije - razjašnjava Novaković.
blackbox blackbox 21:00 05.01.2008

Re: cizma glavu cuva...

GAS ČUVA KOSMET
U Srbiji će biti svi ventili jeftine energije prema Kosmetu, Italiji i značajnom delu Evropske unije, što će uticati na pozitivno rešavanje statusa južne srpske pokrajine, kaže doktor Zoran Novaković

I mi ćemo kad god nam se ćefne ili kad nekom hoćemo da propretimo zavrnuti ventile- malo morgen.
Ali šta da se radi bolje je biti i na kraku nego ostati između, tako rezonuju naši vladajući logičari, samo da stvarno ne ostanemo sami između krakova.
KafaJeGotova KafaJeGotova 17:43 04.01.2008

hm...

pitam se sta deda mraz ima da kaze na ovo...
tadic trazi srbiji 'dj' spot. kako je to pazljivo od njega.
-petar- -petar- 17:58 04.01.2008

Re: hm...

Deda mraz ima da konstatuje da nam se crno pise u narednih ~10 do 20 godina, pa sve da nemamo nikakvih politickih sranja u zemlji. Necemo imati struje, sto znaci da nece biti grejanja zimi i hladjenja leti, sto znaci da cene struje idu u nebo, sto znaci da cene svih ostalih proizvoda skacu.
Sto znaci da ima da na strefi inflacija cisto zbog cena nafte i energetske krize.
Posto nismo razmisljali na vreme i izgradili jos koju termoelektranu (kao sto ni koridor 10 nikad nismo zavrsili,
i kao sto ni obaliznicu oko beograda ni mostove nikada necemo zavrsiti...) -- dakle, posto necemo imati svoje resurse, ima verovatno da posegnemo za brzim i jeftinim 'resenjem': izgradnja nuklearke. To ce naravno biti podrzano zdusno od strane tajkunsko-politicarske mafije, koja ce u ceo posao gledati kako da se sto vise ugradi.
Uporedo sa tim, dok nam rusi ili ukrajinci budu gradili nuklearku, a da bismo se ogrejali, ima da iz podruma i shupa u stanove i solitere dopremamo sporete smederevce. Odzak ce da ide kroz prozor napolje. Ko ima selo i shumu, ima da je sece da se greje, a i da dezura da mu komsije ne poseku.

Eto, to je nasa energetska perspektiva u narednih 10-tak godina! I to nije nista cudno, jer kako mislite da Velimir ilic inace zamislja sta su to 'kapitalne investicije'? Ruku na srce, ni veciti cuvar drzavne kase Dinkic nema bas neku ideju o tome...

Ajde, bili zivi pa videli, voleo bih da nisam u pravu, ali ko vodi politiku, za koga vecinski glasamo, i kakva je nasa percepcija o problemima u buducnosti -- ovo sto sam gore opisao ce biti nasa realnost uskoro.
AlexDunja AlexDunja 18:25 04.01.2008

Re: hm...

KafaJeGotova
pitam se sta deda mraz ima da kaze na ovo...
tadic trazi srbiji 'dj' spot. kako je to pazljivo od njega.

i sexy:))
pnbb pnbb 18:26 04.01.2008

Re: hm...

Posto nismo razmisljali na vreme i izgradili jos koju termoelektranu


a gde da je, da izvines, turimo?
KafaJeGotova KafaJeGotova 18:31 04.01.2008

Re: hm...

-petar-
Sto znaci da ima da na strefi inflacija cisto zbog cena nafte i energetske krize.

ne zaboravimo sushu...

LIC-MI, WHAT HAVE YOU CHANGED YOUR MIND ABOUT? WHY?

EDGE, lic-mi ovo pitanje postavlja u sledeći kontekst:

When thinking changes your mind, that's philosophy. (ovo, cenim, nije u pitanju...)
When facts change your mind, that's science. (diskutabilno - kanc zatvoren... pa...)
When D(S)eda Mraz changes your mind, that's faith. (and we have a weener! :))))))
KafaJeGotova KafaJeGotova 18:32 04.01.2008

Re: hm...

ad
i sexy:))

:))))) kako drugacije, nego sexy od tadica?!
Jovan Jovan 18:38 04.01.2008

Re: hm...

pnbb
Posto nismo razmisljali na vreme i izgradili jos koju termoelektranu


a gde da je, da izvines, turimo?



samo nemojte da je "turate" u Vojvodinu,
i mi ćemo uskoro...
KafaJeGotova KafaJeGotova 18:43 04.01.2008

Re: hm...

jovan
i mi ćemo uskoro...

ne, nemojte... nikako... ne uzima niko kintu od vas... nikako... velja je demokrata... kroz vise mandata pokazao... tadic ce to sve ispraviti... kostunica ce mu to omoguciti... nema razloga, stvarno...
-petar- -petar- 18:47 04.01.2008

Re: hm...

Ja mislim da termoelektranu treba izgraditi na Slaviji! Pa da dovozimo ture posetilaca iz Evrope brodovima Dunavom da obidju to cudo-nevidjeno, a mi sve da ih zeznemo i da zivimo od turizma! (trazim podrsku za ovaj projekat od nadleznih drzavnih organa, provizija po dogovoru)
pnbb pnbb 18:53 04.01.2008

Re: hm...

termoelektranu treba izgraditi na Slaviji


a ugalj da se dovozi metroom, onim sto je pocet 1876, u doba predaje gradova...
taman ce u isto vreme da se zavrse
pa dok se vozimo, da imamo dvostruki mimohod
Jelena Milić Jelena Milić 20:44 04.01.2008

edgican odgovor

prozak
Jelena Milić Jelena Milić 20:45 04.01.2008

Re: hm...

ne znam na sta ciljate :) al ocete uskoro ostati bez NISa iako je vecina resursa kod vas :)
KafaJeGotova KafaJeGotova 21:59 04.01.2008

Re: edgican odgovor

razumem, kapetanice! znas nekog dobrog dealera?
Jelena Milić Jelena Milić 16:13 05.01.2008

petre,

vi ste bas vizionar :)
Jelena Milić Jelena Milić 16:15 05.01.2008

petreee,


inersitis su in :) postmodernizam....

ja sam za, imate moj potpis, svidja mi desprit hausvajfs zivot u predgradju, pa ako bi to moglo sitnim slovima da mi segarantuje....
Jelena Milić Jelena Milić 16:17 05.01.2008

to kafa je ...

pa stvarno, gde ti zivis! bez recepta u svakoj apoteci, ovo je slobodna zemlja :)

imas galenikin, hemofarmov, zorkin, ja sam na kiparskom.
pnbb pnbb 17:43 04.01.2008

nikakav problem

, resava se vrlo lako ...
da se lepo plati sve sto je do sada ulagano u istrazivanja, i proizvodnju struje, a sto ce da ostane njima( kosovarima?) na raspolaganju...
pa da se, u buducnosti, lepo naplati transport te prljavo proizvedene struje preko nasih dalekovoda...
ukoliko , naravno , ne provale kako da je bezzicno prenesu... mozda ce grci da im daju zadjaba, sta znas...
ovo sam sve vec negde pisao...

pa da se naplati ovo... pa da se naplati ono...
-petar- -petar- 17:44 04.01.2008

da, da, sad se setio

u minut do 12 kad su svi argumenti nebitni i kad je Kosovo izgubljeno.
A da je nas *takozvani* pregovaracki tim pre 2 godine ili kad vec postavio te *ekonomske* parametre kao najbitnije, umesto da laprdaju o 'srpskoj dusi' i slicnim budalastinama -- e tada bi se nesto jos i moglo ispregovarati.

Prvo, argument ekonomije je nesto sto svet razume. Drugo, pare su najbolji lepak. Ne moze biti stabilnosti ni na Kosovu a ni u Srbiji bez ekonomije. Nema demokratije bez ekonomije. Ovo kod nas *nije demokratija*, bez obzira sta Tadic i Kostunica kazu. Uostalom, nek pitaju Srbe sa Kosova o tome da li oni tamo jedu i da li se greju na 'srpsku i kosovsku dusu'? Pa imate emisije i to na RTSu gde povratnici proklinju dan kad su odlucili da se vrate, bilo im je bolje u izbeglickim centrima nego na selima na Kosovu bez hrane, struje, vode...

Problem je u tome sto taj nas *takozvani pregovaracki tim* nikada *nije ni resavao kosovski problem*, vec se samo pretvarao pred nama da ga resava. Ali, sta da vam pricam, eto, Tomislav je broj 1 na listi, drzavni psovac broj 2 Velimir Ilic je podrzan od DSSSa (psovac br. 1 je Tijanic); Tadic je ni-na-nebu-ni-na-zemlji (a pogotovu ne na zemlji Srbiji), Ceda je jos uvek nejak... Jebi ga, sto smo glasali tako nam i jeste, ali treba vec jednom da svako od nas prihvati sopstvenu odgovornost -- jedemo korenje, i tek cemo ga jesti, zato sto glasamo tako kako glasamo.
niki m niki m 17:56 04.01.2008

Re: da, da, sad se setio

Problem je u tome sto taj nas *takozvani pregovaracki tim* nikada *nije ni resavao kosovski problem*, vec se samo pretvarao pred nama da ga resava.


Na osnovu cega ovo tvrdite? Navedite bar jedan dokaz da je tako.


u minut do 12 kad su svi argumenti nebitni i kad je Kosovo izgubljeno.
A da je nas *takozvani* pregovaracki tim pre 2 godine ili kad vec postavio te *ekonomske* parametre kao najbitnije, umesto da laprdaju o 'srpskoj dusi' i slicnim budalastinama -- e tada bi se nesto jos i moglo ispregovarati.


Na osnovu cega ovo tvrdite. Navedite bar jednu izjavu nekog od predstavnika zapadanih sila koja bi ukazivala da bi pominjanje "ekonomskih parametara" bilo bolje shvaceno od "laprdanja o srpskoj dusi".
Treger Treger 19:56 04.01.2008

Re: da, da, sad se setio

Pa evo da ti da ti kažem neobavešteni. Prvo još dok Ahtisari nije bio ni postavljen mi smo već počeli da pljujemo po njemu. Računali smo da će on shvatiti da mi Srbi kad nekom psujemo majku to znači da da ga volimo. Pa smo u komisiju za pregovore o našem najvažnijem pitanju postavili jednog pedofila koji je na očigled celog sveta oslobođen pod izgovorom da je slučaj zastareo iako po normalnimzakonima u svetu ako je proces počeo on ne može biti zastareo. U tom slučaju malo predmeta bi se završilo presudom.Takođe za vreme pregovora mi smo se igrali pregovora i postavljali uslove ko će na koja vrata da ulazi ko će koju sobu da ima ko će gde da ide u šoping itd. A pitanje Srba na Kosovu ni pod razno. Kada im neko na Kosovu pokrene neku akciju u korist tog naroda tamo onda mu deca šatro pale kuću jer su u lakonoć deco videli da je narodni poslanik skrenuo sa svetog puta.U tom kontekstu treba očekivati sada mnogo incidenata na Kosovu da bi se prikazalo kako je KFOR neuspešan. A pitam se kad je Srbija bila u stanju da drži stvar u svojim rukama kako to da je problem došao dotle da smo na kraju ratovali protiv najmoćnije sile na svetu. Na kraju naš narod lepo kaže posle j.....a nema kajanja. Od akvarijuma možeš napraviti riblju čorbu ali od čorbe ne možeš napraviti akvarijum. To neće moći čak ni kuhinja DB i KGB da napravi.
niki m niki m 21:53 04.01.2008

Re: da, da, sad se setio

Pa evo da ti da ti kažem neobavešteni. Prvo još dok Ahtisari nije bio ni postavljen mi smo već počeli da pljujemo po njemu.

I, sta se onda desilo? Ahtisari je tesko podneo nase pljuvanje i zbog toga odlucio da Srbiji otme Kosovo. Kasnije se problem prebacio u savet bezbednosti UN. Mozda ti ovako razumes medjunarodne odnose i politiku, mozda si ti cak i u pravu, a ja neobavesten, ali, ipak, nesto ne stima u ovoj tvojoj prici.
Milan M. Ćirković Milan M. Ćirković 03:46 05.01.2008

Re: da, da, sad se setio

niki m
Problem je u tome sto taj nas *takozvani
pregovaracki tim* nikada *nije ni resavao kosovski problem*, vec se
samo pretvarao pred nama da ga resava.


Na osnovu cega ovo tvrdite? Navedite bar jedan dokaz da je tako.

E ovo je bar lakse dokazati nego 2+2=4. Navedite mi jedan dokumenat ili izjavu bilo tima u celini, bilo pojedinaca iz njega, koja je data/prevedena na albanski jezik. Vec samo to mi govori da je citava aktivnost PT neozbiljna i usmerena poglavito ka zamajavanju domace javnosti, a ne ka istinskom resavanju teskog medjunacionalnog problema. Ne moram nista drugo da znam (ne moram, recimo, da znam da se ni premijer ni predsednik ni nadlezni ministar - koji, uzgred, ne govori doticni jezik kako se sam hvalio svojevremeno - a samo notorni idiot se hvali neznanjem, pa bilo o cemu da se radi, nikada nisu obratili, makar i uz simultanog prevodioca, "nasim" gradjanima na KiM na njihovom vecinskom jeziku; nisu preveli ni sajtove ni deklaracije ni odluke, blablabla), da bih dosao do zakljucka da je sve to lakrdija za potrebe ovdasnjeg birackog tela.

Doduse, na sajtu vajnog ministarstva ima oznaka za verzije na engleskom, ruskom i albanskom (tim redom), ali gle cuda -- nijedna od njih ne postoji! Ono sto mozemo procitati je "coming soon" na doticna tri jezika. Eto, to je vrhunski domet toboze ozbiljnog ministarstva toboze ozbiljne drzave koje toboze radi na resavanju jednog - nazalost istinski - teskog problema.
niki m niki m 08:50 05.01.2008

Re: da, da, sad se setio

E ovo je bar lakse dokazati nego 2+2=4. Navedite mi jedan dokumenat ili izjavu bilo tima u celini, bilo pojedinaca iz njega, koja je data/prevedena na albanski jezik. Vec samo to mi govori da je citava aktivnost PT neozbiljna i usmerena poglavito ka zamajavanju domace javnosti, a ne ka istinskom resavanju teskog medjunacionalnog problema.


Ovo sto navodite moze da bude primedba jedino pod uslovom da je albanska strana bombardovala nasu delegaciju sa dokumentima na srpskom jeziku. Ili mozda, da budem jos kriticniji prama nasoj drzavnoj delegaciji, pa da utvrdim kako albanska strana upucuje javnosti Srbije veliki broj predloga i objasnjenja na srpskom jeziku. I vi, kao i ja, znamo da to nije tako. Nas tim se ponasa krajnje racionalno i ne pokusava da se bavi jeftinom propagandom koja, ionako, ne bi donela nikakav rezultat. Vi ste covek koji se bavi egzaktnim stvarima pa ne bi trebalo da imate problem sa ovakvim pristupom.
Mislim da je potrebno jos nesto reci, sto bi dodatno ukazalo na slabost vase argumentacije. Naime, vasa primedba da nasa drzava i njeni predstavnici ne prikazuju svoje stavove albanskoj populaciji i ne prevode nasa dokumenta na albanski jezik ukazuje da vi polazite od pretpostavke da mi, Srbija znaci, imamo pre svega problem sa Albancima na Kosovu. Po mom misljenju to nije tacno. Mi imamo problem sa zapadnim silama i jedino zbog stava tih sila Albanci i ne zele da pregovaraju. Zasto bi Albanci uopste pregovarali kada Zapad smatra da ukoliko ne dodje do dogovora, onda ce biti onako kako Albanci hoce, a to je nezavisno Kosovo.
Na kraju, jasno je da izmedju vas i mene postoji fundamentalna razlika u vidjenju ovog problema, dok vi to vidite kao medjunacionalni probleme izmedju Srba i Albanaca, ja to posmatram, bez namere da umanjim problem etnickog animoziteta, kao posledicu delovanja zapadnih sila. Ja ne mislim da su Albanci etnicki ocistili Kosovo vec da je to uradio Zapad. Mislim da je ovo zapravo i osnovna razdelnica koja trenutno postoji u politickom zivotu Srbije.
blackbox blackbox 11:05 05.01.2008

Re: da, da, sad se setio

Nas tim se ponasa krajnje racionalno i ne pokusava da se bavi jeftinom propagandom koja, ionako, ne bi donela nikakav rezultat.

Osim što se bavi jeftinom propagandom i nije doneo nikakav rezultat. To što su posle Ahtisarija produženi pregovori pripisali smo sebi a ustvari data je još jedna šansa koja nije iskorišćena.Tačno je da je tu i uloga Rusije bila presudna ali zbog svojih interesa, kao što je Zapad zbog svojih interesa i ne želeći da se konfrontira sa Rusijom pristao na novu rundu pregovora.
Dakle, nismo mi pobedili ni Ahtisarija, ni Ameriku, ni EU, niti smo bliže rešenju Kosova po našoj želji.

Mislim da je potrebno jos nesto reci, sto bi dodatno ukazalo na slabost vase argumentacije. Naime, vasa primedba da nasa drzava i njeni predstavnici ne prikazuju svoje stavove albanskoj populaciji i ne prevode nasa dokumenta na albanski jezik ukazuje da vi polazite od pretpostavke da mi, Srbija znaci, imamo pre svega problem sa Albancima na Kosovu. Po mom misljenju to nije tacno. Mi imamo problem sa zapadnim silama i jedino zbog stava tih sila Albanci i ne zele da pregovaraju.

Prvo smo imali problem sa Albancima na Kosovu i nismo ga rešavali, pa smo onda probali da ga rešimo kako se rešiti ne može, problem je internacionalizovan i tako došli do problema sa zapadnim silama. Problem je što mi ne znamo šta hoćemo a uvek znamo šta nećemo a to ne može biti formula rešenja.. Dakle, suštinski problem je sa Albancima na Kosovu, a i Srbija i Albanci su ,umesto da budu deo rešenja, postali deo problema.
Ja ne mislim da su Albanci etnicki ocistili Kosovo vec da je to uradio Zapad. Mislim da je ovo zapravo i osnovna razdelnica koja trenutno postoji u politickom zivotu Srbije.

Cela naša priča upravo počiva na tome kako su Srbi bili većina na Kosovu pa su ih Šiptari proterivali tokom turske vladavine,tokom 1. i 2. svetskog rata i naročito 70-ih i 80-ih godina XX veka. To je mnogo bliže istini nego da je Zapad etnički očistio Kosovo.
niki m niki m 12:01 05.01.2008

Re: da, da, sad se setio

To što su posle Ahtisarija produženi pregovori pripisali smo sebi a ustvari data je još jedna šansa koja nije iskorišćena.Tačno je da je tu i uloga Rusije bila presudna ali zbog svojih interesa, kao što je Zapad zbog svojih interesa i ne želeći da se konfrontira sa Rusijom pristao na novu rundu pregovora.
Dakle, nismo mi pobedili ni Ahtisarija, ni Ameriku, ni EU, niti smo bliže rešenju Kosova po našoj želji.


Pogledao sam, za svaki slucaj, ponovo ono sto sam napisao i ne videh ode nekakvoj nasoj pobedi nad dvoglavim Ahtisarijem, Amerikom i EU. Pretpostavljam da vi znate zasto ste tu recenicu ubacili kao odgovor na moje stavove.
Elem, ne slazem se da je pregovorima data jos jedna sansa, a koju mi, navodno, nismo iskoristili. Tu se, pre svega, radi o kupovini vremena Zapada i politickim ritualima kojima bi trebalo dodatno da se osnazi Ahtisarijev plan. Jer, posto dogovora nema, onda se vracamo na, gle cuda, kompromisni predlog koji je, navodno, vredno pripremio bivsi finski predsednik. Ubedjen sam da je Ahtisari taj plan vide par dana pre nego sto je dostavljen agencijama. Nikakav dogovor nije ni moguc dokle god Zapad Albancima nudi nezavisnost u slucaju neuspeha dogovora. Valjda necemo oko ovoga da se sporimo.
Ovo oko postupanja u skladu sa sopstvenim interesima nije potrebno komentarisati, to ja valjda aksiom.

Prvo smo imali problem sa Albancima na Kosovu i nismo ga rešavali, pa smo onda probali da ga rešimo kako se rešiti ne može, problem je internacionalizovan i tako došli do problema sa zapadnim silama.


Imali smo problem sa Albancima ali nismo mi jedina drzava koja ima probleme sa manjinama (u ovom slucaju se radi o pozamasnoj manjini). Albanci su imali priliku da svoje probleme sa srpskom drzavom resavaju demokratskim sredstvima tj. izborima ali to nisu radili. Kako je to moguce da ih Zapad nikada nije ohrabrivao da uzmu ucesce na izborima. Podestio bih vas kako su uvek, ali bas uvek, ubedjivali srpsku opoziciju da se na izborima mora ucestvovati. Njih, ocigledno nisu ubedjivali na taj nacin jer su imali neke druge planove. Mislim da su se ti planovi jasno otkrili kada je OVK, preko noci, skinuta sa liste teroristickih organizacija. Mozda vi imate neko drugo tumacenje? Zanimalo bi me.

i 2. svetskog rata i naročito 70-ih i 80-ih godina XX veka. To je mnogo bliže istini nego da je Zapad etnički očistio Kosovo.


Nakon dolaska NATO na Kosovo, proterano je, prema procenama oko 200 000 Srba i ostalih. Mislim da je ovo vise nego jasan uzrocno posledican odnos. tako da ne bih dalje.
Jelena Milić Jelena Milić 16:19 05.01.2008

Re: da, da, sad se setio

milane,

nema znaci ono "last time in " cime bi nikiju mogli da dokazemo da je ipak u pravu :)

ja bih volela da me demantuje, da mi pokaze neki dokument, izjavu, jel ovo sve je drzavna tajna, ne morate sve da znate ba si ne pije vodu. ako mogu da razumem d asu stacemo ako planovi tajna, oov ne....govri mi da se suvise ispod zita radi.
Jelena Milić Jelena Milić 16:21 05.01.2008

to niki m

posmatram, bez namere da umanjim problem etnickog animoziteta, kao posledicu delovanja zapadnih sila. Ja ne mislim da su Albanci etnicki ocistili Kosovo vec da je to uradio Zapad. Mislim da je ovo zapravo i osnovna razdelnica koja trenutno postoji u politickom zivotu Srbije.


a ko je ocistio ono sto je isplivalo u hladnjacama, nadjeno u batajnici....?
niki m niki m 17:39 05.01.2008

Re: to niki m

a ko je ocistio ono sto je isplivalo u hladnjacama, nadjeno u batajnici....?


Da, da, a i ko je pobio indijance i maltretirao crnce?

Mada se sa vama ne slazem ni u cemu, bar do sada, na vasim blogovima niste nametali ovu vrstu argumentacije.
Jelena Milić Jelena Milić 17:47 05.01.2008

Re: to niki m

kada je kosovo u pitanju ovo je sto se mene tice vrhunska argumentacija. vas odgovor je viseznacno neprimeren. radi se o evropi na kraju 20 veka pobogu.

sve vreme ovo namecem kao glavnu argumentaciju, pisem o tome kako se i stav mz o tome promenio, kao su posotvanje i zastitu HR zamenili neki drugi meni neprihvatljivi ili manje prihvatljivi argumenti zasto kosovo treba da se odvoji.

pogledajte odgvor niksonu oko kazne molim vas da ne pisem dva puta.
niki m niki m 18:04 05.01.2008

Re: to niki m

vas odgovor je viseznacno neprimeren. radi se o evropi na kraju 20 veka pobogu.


Upravo o tome i govorim! U Evropi, na kraju 20 veka se ne pomazu i ne naoruzavaju teroristicke organizacije, a na Kosovu se upravo to dogodilo. Sta je neprimereno u ovoj argumentaciji?
blackbox blackbox 21:11 05.01.2008

Re: da, da, sad se setio

Pogledao sam, za svaki slucaj, ponovo ono sto sam napisao i ne videh ode nekakvoj nasoj pobedi nad dvoglavim Ahtisarijem, Amerikom i EU.

Ne odnosi se na vaš tekst već na naš pregovarački tim, premijera, medije.Koliko su puta istakli da je Ahtisarijev plan mrtav i da je to velika pobeda.
Albanci su imali priliku da svoje probleme sa srpskom drzavom resavaju demokratskim sredstvima tj. izborima ali to nisu radili. Kako je to moguce da ih Zapad nikada nije ohrabrivao da uzmu ucesce na izborima.

Naročito posle 1989.godine od kada imaju svoje paralelne organe.
Ako su naši državljani hoćemo li im dozvoliti da se prijavljuju za besplatne akcije ?Zašto će pravo imati samo upisani u biračke spiskove a ne i svi državljani.?
Strani faktor se intenyivnije ume[ao kada je Srbija pokayala da nije sposobna da mirnim putem re[i problem.Ovim ni slu;ajno ne opravdavam agresiju NATO.
Nakon dolaska NATO na Kosovo, proterano je, prema procenama oko 200 000 Srba i ostalih. Mislim da je ovo vise nego jasan uzrocno posledican odnos. tako da ne bih dalje.

Podatak prosto nemogu', ali mi izgleda patimo da preuveličavamo naše patnje i žalimo što nisu veće.
Dakle,
Etnička struktura stanovništva na KiM od 1948-1991.godine :
_______ 1948_______ 1953_________ 1961______ 1971_______1981_________1991
Albanci 498.242 524.559 646.605 916.168 1,226.736 1,596.072
% 68,5% 64,9% 67,1% 73,7% 77,4% 81,6%
Srbi i Crn. 200.000 221.000 264.574 259.819 236.507 214.546
% 27,5% 27,4% 27,4% 20,9% 14,9% 10,9%
Kao što se vidi broj Albanaca je rastao enormno zbog visokog priraštaja stanovništva. O doseljavanju iz Albanije ne može biti ni govora jer je granica za vreme E.Hodže bila hermetički zatvorena.
Prema podacima OEBS iz 2000.godine, na KiM je bilo oko 1,9 miliona stanovnika, od čega 88% Albanaca, 7% Srba i 5% ostalih. Dakle Srba oko 133.000 i ostalih 95.000.
Ne znam kako da dobijemo brojku od oko 130 hiljada ostalih i 200 hiljada proteranih ako je ukupno na KiM 1999.godine bilo oko 200 hiljada nealbanaca????

niki m niki m 23:21 05.01.2008

Re: blackbox

Ne odnosi se na vaš tekst već na naš pregovarački tim, premijera, medije.Koliko su puta istakli da je Ahtisarijev plan mrtav i da je to velika pobeda.



S puno prava nasa drzava moze da tvrdi da je to neka vrsta diplomatskog uspeha jer to jeste uspeh. Samo se podsetite izjava koje su dolazile sa zapada nakon objavljivanja Ahtisarijevog plana. Maltene, sve ce biti gotovo za par nedelja. kao sto vidimo nije gotovo,a kada ce... Pobedu nad Amerikom i EU nije niko pominjao, to ste vi dodali onako u pesnickom zanosu, zar ne.

Naročito posle 1989.godine od kada imaju svoje paralelne organe.
Ako su naši državljani hoćemo li im dozvoliti da se prijavljuju za besplatne akcije ?


Ne razumem u kakvoj su vezi "paralelni organi" koje su formirali Albanci sa mogucnosu da izadju na izbore i postanu relevantna politicka snaga u Srbiji. Medjutim, ono na cemu ja insistiram jeste da zapad nije Albance pozivao da izadju na izbore, dok je, kao sto rekoh, uporno pozivao demokratsku opoziciciju u Srbiji da obavezno izlazi na izbore i da im ne pada na pamet nikakav bojkot. Setite se samo one Helen Delic Bentley!! Meni ova cinjenica nedvosmisleno ukazuje na plan zapada da iskomada Srbiju otimanjem Kosova. Zato ne mislim da se "strani faktor intenyzivnije umesao kada je Srbija pokayzala da nije sposobna da mirnim putem resi problem" vec je strani faktor i izazvao i pomogao oruzanu pobunu. Podsecam na brzu prekvalifikaciju OVK od terorista ka borcima za slobodu, koji dele zajednicke vrednosti i ideale sa USA sto rece Joe Liberman. Kakvo je vase misljenje o ovome?

Etnička struktura stanovništva na KiM od 1948-1991.godine :


Da se ne gadjamo ciframa, vazan je fenomen da je veliki broj pripadnika jedne etnicke grupe, tj. Srba, proteran sa teritorije koju su kontrolisale snage NATO. Prema tome, nisu Albanci proterali Srbe (ne sumnjam da su zeleli, ali to nije sada bitno), vec NATO, koga cine USA, Kanada i drzave EU. Dobro i Turska. Znaci, drzave koje sa puno prava vaze za najdemokratskije, aktivno su se bavile etnickim ciscenjem Srba. Meni ova cinjenica stvar prilican problem.
blackbox blackbox 00:13 06.01.2008

Re: blackbox

Ne razumem u kakvoj su vezi "paralelni organi" koje su formirali Albanci sa mogucnosu da izadju na izbore i postanu relevantna politicka snaga u Srbiji.

Pa nakon usvajanja Ustava Srbije 1989.godine i raspuštanja Skupštine AP, Albanci su formirali svoju Skupštinu i paralelne strukture vlasti, školstva i ostalog.Srbija je sve to znala i ništa nije preduzimala, potpuno je ignorisala Albance kao građane, nije od njih tražila ni ispunjavanje građanskih dužnosti i faktički prekinula sve komunikacije sa albanskim faktorom na Kosovu.Oni su na miru izgrađivali svoje strukture, prikupljali novac, naoružanje, dovodili svoje ljude iz inostranstva, slali u inostranstvo na vojnu obuku i, naravno, čekali trenutak kada da počnu. Pošto je Milošević u Dejtonu odbio da se razgovara i o rešenju za Kosovo, nakon isteka vremena u kome je smatran faktorom stabilnosti, Amerikanci su očito rešili da ga sačekaju na Kosovu.OVK je tretirana kao teroristička organizacija dok je izvodila terorističke aktivnosti a kada je došlo do oružanih sukoba širih razmera i kada je omasovljena i formirana po načelima vojnih formacija taj kvalifikativ je napušten.
Pravo je pitanje zašto je Srbija toliko dugo mirno posmatrala i što nije našla mogućnosti da sa političkim partijama Albanaca uspostavi dijalog.Ona ih prosto nije priznavala i smatrala da je to dovoljno.Jedan od razloga je i zauzetost Srbije "oslobađanjem drugih Srpskih zemalja", ali ne i opravdanje.
Opet nam se inat vratio kontraproduktivno i to punim kapacitetom. Mi udarali kontru Amerikancima a oni udarili nama, a jedna od tih kontri je i "brza prekvalifikacija OVK od terorista ka borcima za slobodu, koji dele zajednicke vrednosti i ideale sa USA sto rece Joe Liberman."

Prema tome, nisu Albanci proterali Srbe (ne sumnjam da su zeleli, ali to nije sada bitno), vec NATO,

Srbija je izgubila rat koji je vodila protiv OVK i NATO i Srbi su se zbog straha od odmazde u velikom broju povukli sa vojskom i policijom koja je napuštala Kosovo.
blackbox blackbox 00:31 06.01.2008

Re: blackbox

to niki m
i samo da dodam.
Postoji procena CIA , dokument NIE 15-90 iz 1990.godine, gde se , između ostalog kaže:
"Srpska represija u pokrajini Kosova, mahom naseljenom Albancima, učiniće da se albanski mirni otpor i zalaganje za nezavisnost unutar Jugoslaviju transformišu u vojnu pobunu i pokret ka secesiji. U uslovima gerilskog rata protiv Srba, Kosovari će tražiti materijalnu podršku, ali ne i formalno ujedinjenje sa Albanijom. Gubitak Kosova biće gorak poraz za osećanje srpskog nacionalnog identiteta; to je tradicionalna srpska kolevka i Beograd će upotrebiti sva sredstva da ga zadrži. Posledica ove odluke biće dug konflikt s velikim gubicima života i imovine".
Znači sve se znalo ali se nisu preduzimale adekvatne političke i državne mere.
niki m niki m 00:42 06.01.2008

Re: blackbox

Pokusavam da uhvatim vasu logiku ali mi bas ne ide najbolje. Na primer:

Oni su na miru izgrađivali svoje strukture, prikupljali novac, naoružanje, dovodili svoje ljude iz inostranstva, slali u inostranstvo na vojnu obuku i, naravno, čekali trenutak kada da počnu.


Znaci vi tvrdite da Albance niko nije dirao, a da su se oni na miru spremali da ratuju i izvode teroristicke akcije protiv drzavnih organa Srbije. Ali sta vi zapravo zamerate tadasnjem drzavnom rukovodstvu Srbije? Da li mislite da je trebalo da budu daleko ostriji i represivniji prema Albancima da se ovi ne bi na miru naoruzavali. Kako bi li tek u tom slucaju reagovao Zapad kada nas je bombardovao u situaciji kada smo Albance ostavljali na miru da se naoruzaju. Mozda bi bacili nuklearnu bombu? Meni ova vasa teorija ne pije vodu.

OVK je tretirana kao teroristička organizacija dok je izvodila terorističke aktivnosti a kada je došlo do oružanih sukoba širih razmera i kada je omasovljena i formirana po načelima vojnih formacija taj kvalifikativ je napušten.


Ovakvo objasnjenje je potpuno neprihvatljivo. Prvo su amerikanci skinuli OVK sa liste pa su tek tada krenuli ozbiljniji napadi na nasu policiju. Masovnost se ne moze uzimati u obzir prilikom kvalifikovanja neke grupe teroristickom ili ne. Na primer, Talibani su bili daleko masovniji od OVK pa su ih USA ipak smatrali teroristima.

Opet nam se inat vratio kontraproduktivno i to punim kapacitetom. Mi udarali kontru Amerikancima a oni udarili nama,

Koju smo to mi kontru udarili USA pa nam se oni revansirali onako kako jesu? Nije jasno iz vaseg odgovora.


Srbija je izgubila rat koji je vodila protiv OVK i NATO i Srbi su se zbog straha od odmazde u velikom broju povukli sa vojskom i policijom koja je napuštala Kosovo.



Prema ovom objasnjenju zapravo nikada i nema etnickog ciscenja jer, manje vise, uvek neko izgubi, pa bi prema ovom tumacenju gubitnik bio kriv jer se plasi odmazde.
niki m niki m 00:51 06.01.2008

Re: blackbox

U uslovima gerilskog rata protiv Srba, Kosovari će tražiti materijalnu podršku, ali ne i formalno ujedinjenje sa Albanijom. Gubitak Kosova biće gorak poraz za osećanje srpskog nacionalnog identiteta; to je tradicionalna srpska kolevk


Pogledajte ove dve recenice, vrlo su zanimljive. Zar vam se ne cini da nesto nedostaje? Na primer, pominje se gerilski rat, pa odmah zatim gubitak Kosova. Nema objasnjenja, kako dolazi do gubitka Kosova jer sigurno to nisu mogli da ostvare Alabanci nekakvom njihovom oruzanom pobunom protiv daleko jaceg i spremnijeg protivnika. Da li su nasi prijatelji iz CIA, jos 1990 znali da ce oni intervenisati na strani terorista? Da li u tome lezi odgovor na pitanje (koje vi uporno izbegavate) zasto USA nisu podstakle Albance da izadju na izbore. Jer, da su Albanci izasli na izbore, daleko bi bilo teze opravdati vojnu intervenciju protiv Srbije.
blackbox blackbox 01:06 06.01.2008

Re: to niki m


Da, da, a i ko je pobio indijance i maltretirao crnce?

A evo šta piše u tački 3.Rezolucije 1244
3. Посебно захтева да Савезна Република Југославија непосредно и проверљиво прекине насиље и репресију на Косову и да започне и заврши проверљиво повлачење у фазама са Косова свих војних, полицијских и паравојних снага према убрзаном распореду, са којим ће да буде синхронизовано размештање међународних снага безбедности на Косову;
Zašto smo mi prihvatili takvu kvalifikaciju ponašanja Srbije na Kosovu. To je sada sastavni deo dokumenta za koji se mi čvrsto držimo.
niki m niki m 10:24 06.01.2008

Re: to blackbox

Zašto smo mi prihvatili takvu kvalifikaciju ponašanja Srbije na Kosovu. To je sada sastavni deo dokumenta za koji se mi čvrsto držimo.


Kako zasto smo prihvatili? Zar je potrebno da vas podsecam da smo bili skoro tri meseca bombardovani od NATO? Uzgred, to bombardvanje je teziste imalo na civilnim ciljevima. Moralo se g. blackbox, moralo, muka je naterala.
nestorijanac nestorijanac 11:24 06.01.2008

Re: to blackbox

Moralo se g. blackbox, moralo, muka je naterala.

Muka je cudna stvar. Mada, sumnjam da se ona sama sunja okolo i zivi nekakav svoj (mucki) zivot, a onda iznenada skoci i cap ! Natera nekoga na nesto.... Vise mi se cini da se muka priziva obicno iz sveg glasa. Tako i sa tim potpisivanjem. Kocoperio se mali diktator i onda mu muka dosla i on morao da potpise to sto je potpisao. Na stetu naroda koji ga je izabrao za diktatora i cesto mu tapsao i pevao prijatne pesmice.
Virtuelni Vasilije Virtuelni Vasilije 12:00 06.01.2008

Re: to niki m

Jelena Milić
kada je kosovo u pitanju ovo je sto se mene tice vrhunska argumentacija


Jelena,

hladnjace nisu NIKAKVA argumentacija za nezavisnost Kosova. Niti to mogu da budu zlocini i etnicko ciscenje koje se dogodilo tamo (na obe strane). Po toj argumentaciji bi onda trebalo podeliti i BiH i Hrvatsku. Zlocini moraju biti kaznjeni i ljudi moraju ziveti i dalje zajedno ... Ili se i ti zalazes da svi nealbanci budu proterani sa Kosova, odnosno da se proterani nikad ne vrate?

A hladnjace su i tako besmislica kao argument ... Milosevic i njegove vlasti su uklonile sve zrtve sa Kosova posto su se plasili da im NATO nece priznati "kolateralne stete" ... A zlocini na Kosovu su poznati i pociniocima sa srpske strane se sudi ... kad su u pitanju zlocini i etnicko ciscenje izvresene od albanske strane (i njihovih poznatih suportera) oni UGLAVNOM nisu sankcionisani ... A podrskom politickih ciljeva onih koji su najodgovorniji za te zlocine se ti zlocini ne samo prihvataju nego cak i nagradjaju ...

pozz


Virtuelni Vasilije Virtuelni Vasilije 12:29 06.01.2008

Re: blackbox

blackbox
Srbija je izgubila rat koji je vodila protiv OVK i NATO i Srbi su se zbog straha od odmazde u velikom broju povukli sa vojskom i policijom koja je napuštala Kosovo.


Vrlo netacno. NATO je bombama napao Srbiju pod izmisljenim izgovorm da "spreci humanitarnu katastrofu" (koja u momentu napada nije ni postojala) ... i nijedna zapdna zemlja to UOPSTE nije smatrala ratom. A pogotovo ne ratom za teritoriju. Jedino sto je mogla Srbija je bilo da se odmah povuce sa Kosova i prepusti je NATO ... to je vec bila stvar procene dokle ce NATO biti u stanju da ide sa krsenjem medjunaradnog prava a niko normalan (ukljucujuci Seselja i Milosevica) nije mogao ocekivati da Srbija pobedi u takvom "ratu"...

Albanci predvodjeni sa UCK su palili kuce i proterivali Srbe (i pri tom otimali i ubijali), to je cak i na zapadnim mainstream medijima prikazano (samo kratko -par dana ... pa je ubrzo zaboravljeno). Naravno da u takvim uslovima vecina obicnih ljudi bezi... NATO vojnici nisu uopste pokusali da sprece to etnicko ciscenje, jedino su stitili te jadne izbeglice od linca razbesnele gomile ...

Nezavisnost Kosova se moze prihvatiti samo kao trijumf sile na pravdom i medjunarodnim pravom, pobedu politickih interesa mocnih i pri tom krsenju svih principa koje ti mocni javno propagiraju (ali samo kad im se poklapa sa interesima)...

pozz

blackbox blackbox 13:48 06.01.2008

Re: blackbox

OK Vasilije,
Srbija je pobedila NATO i onda iz inata njemu povukla svoju vojsku i policiju sa Kosova.
Svi naši su anđeli a svi njihovi sotone, naši nisu nikog ubili, proterali, nisu čistili, nisu njihovi bežali pred našim snagama jer su se naši, bez izuzetka odnosili prijateljski i bratski prema njima. Dakle samo su naši stradali a njihovi nisu.Samo su rušene crkve a džamije nisu, itd, itd........
Znači:
Nema rešenja bez pomirenja a nema pomirenja dok obe strane ne budu spremne da kao ljudi kažu da više nikad neće raditi ono što su jedni drugima radili, dok ne budemo gledali da su deca deca, žene žene i patnje majki iste bez obzira koje su nacije , da li su naši ili njihovi.To znači da se moramo opsloboditi balkanskog primitivizma, nacionalizma i šovinizma po kome je sve što se uradi drugima normalno a a obrnuto nije.
Prema tome što reče Partijarh Pavle "Budimo ljudi iako smo Srbi".
Da li nam je lakše kad ovako pričamo a znamo da nije baš sve istina.
Kada je u pitanju nezavisnost Kosova, da li mi stvarno toliko žarko želimo da živimo bratski sa Šiptarima ili zapravo im za inat ne damo zato što oni to hoće.
Vama pozdrav i sve najbolje , sve najbolje u 2008.godini
blackbox blackbox 14:18 06.01.2008

Re: blackbox

niki m
U uslovima gerilskog rata protiv Srba, Kosovari će tražiti materijalnu podršku, ali ne i formalno ujedinjenje sa Albanijom. Gubitak Kosova biće gorak poraz za osećanje srpskog nacionalnog identiteta; to je tradicionalna srpska kolevkPogledajte ove dve recenice, vrlo su zanimljive. Zar vam se ne cini da nesto nedostaje? Na primer, pominje se gerilski rat, pa odmah zatim gubitak Kosova. Nema objasnjenja, kako dolazi do gubitka Kosova jer sigurno to nisu mogli da ostvare Alabanci nekakvom njihovom oruzanom pobunom protiv daleko jaceg i spremnijeg protivnika. Da li su nasi prijatelji iz CIA, jos 1990 znali da ce oni intervenisati na strani terorista? Da li u tome lezi odgovor na pitanje (koje vi uporno izbegavate) zasto USA nisu podstakle Albance da izadju na izbore. Jer, da su Albanci izasli na izbore, daleko bi bilo teze opravdati vojnu intervenciju protiv Srbije.

Prvo,
procena je rađena za celu SFRJ i rečeno je da je raspad neminovan.U tom kontekstu se govori da će, pored ostalih oružanih sukova, doći i do sukoba na Kosovu.
drugo,
to je vreme posle ukidanja autonomije Kosovu ustavom iz 1989.godine. Albanci imaju svoje ilegalne institucije i glasanja. Ne izlaze na izbore koje organizuje Srbija ali se Srbija i ne buni već jednostavno manipuliše tim glasovima kao da su izašli i pripisuje ih tamo gde vlasti treba.
Ne znam zašto uporno insistirate da ih Amerikanci nisu terali na izbore, pa zašto to očekujete od njih kad vlast Srbije to ne potencira, zašto očekujete da Amerikanci budu veći Srbi od Srba. I ja neznam zašto ih Amerikanci nisu naterali da idu na izbore niti vidim zašto bi.
A pravo je pitanje zašto im sada nudimo i mnogo veću autonomiju nego što su imali pre Ustava iz 1989.godini, pa onda, nije li bilo pametnije umesto ukidanja autonomije tada razgovarati o njenom proširivanju.
Zar vi stvarno mislite da je Sejdo Bajramović imao ikakav ugled kod Albanaca i da su ga oni smatrali svojim predstavnikom.Pa što smo se onda lagali, ali nam je trebao glas u predsedništvu.
Pošto insistirate toliko na izlasku Albanaca na izbore, zamislimo da sada izađu i osvoje 35% poslaničkih mesta, dobiju mesto nekoliko ministara npr.policije, spoljnih poslova ili odbrane, pa potpredsednika vlade, pitam vas da li iskreno smatrate da bi to prihvatili i da bi Srbija baš bila sretna što Albancima mora priznati sada status konstitutivnog naroda jer ih je procentualno iznad cenzusa manjine.
blackbox blackbox 14:49 06.01.2008

Re: blackbox

Pokusavam da uhvatim vasu logiku ali mi bas ne ide najbolje. Na primer:

Samo nekoliko odgovora na va[e opaske.

Država nije trebalo da se pravi blesava i uživa u virtuelnom suverenitetu a zna da oni paralelno funkcionišu. U početku su, sve do 1996. izbegavali incidente sa milicijom a pogotovo vojskom. Država svoj suverenitet nije ostvarivala u punom kapacitetu i pogrešno smatrala da će policijom dugoročno ostvariti kontrolu.
Dakle, trebala je to odmah u početku rešavati i to u neposrednim razgovorima sa političkim predstavnicima Albanaca tako što će ih integrisati u politički sistem a ne gurati.Primer kako to radi Grčka.

Zaboravljate da Amerikanci nisu tretirali Talibane kao teroriste kada su se borili protiv sovjetskih trupa već onda kada su postali protivnici Amerikanaca.Nažalost to je tako, nije pravda ali je realnost.
Mi možemo emotivno da gledamo kako hoćemo ali moramo uzeti u obzir da spoljni svet ne pravi razliku između onoga što su npr. radili Srbi u Krajini ili BiH i onoga što su kosovski Albanci. Druga je stvar i pitanje zašto je ko prošao kako je prošao.
Da li je sve pravda ili nepravda opravdano je pitanje ali je tako.

Pa Milošević posle Dejtona kada je definitivno prestao da sarađuje sa Amerikancima
Gorio Gorio 17:47 04.01.2008

Pitam se...

Pitam se i ja,
ali u ovoj državi niko ne odgovara.
niki m niki m 17:52 04.01.2008

Kosovari?!!!

Koji su sada pa ti Kosovari? Jel to neka nova etnicka grupa ili predstavlja zbirnu imenicu za sve etnicke grupe koje zive na Kosovu?
Jeremija Jeremija 17:52 04.01.2008

pitam se, pitam...

pitam se, pitam...pitaš se, pitaš...pitamo se, pitamo...ma, ko nas uopšte pita za bilo šta.
nikson nikson 18:40 04.01.2008

...

Kakve veze to značajno ekonomsko pitanje ima sa Srbijom, ako mi Kosovarima nudimo najširu moguću autonomiju, nezavisnost u ekonomiji, ako sam dobro shvatila? Političko pitanje i trgovina, to bih i shavtila, ali evo kako-mi Kosovarima nudimo više od ovoga manje od onoga i manje ekspolatacija rudnih bogatstava.


dve stvari:

1. vlasnistvo nad rudnikom
2. naplata carine

mogu da zavise od statusa
Jelena Milić Jelena Milić 18:47 04.01.2008

Re: ...

niksone, mozda su mogli da su pregovori postavljeni sa nase strane drugacije, ja pitam sta sad kad mi i dalje nudimo tu najsiru autonomiju u kojoj je ekonomija kosovska potpuno izdvojena, sta i zasto se to sad poteze.
pnbb pnbb 18:56 04.01.2008

Re: ...

sta i zasto se to sad poteze.

nisu se setili ranije da obaveste javnosti...

a mozda je bila i varijanta APP
nikson nikson 20:57 04.01.2008

Re: ...

Jelena Milić
niksone, mozda su mogli da su pregovori postavljeni sa nase strane drugacije, ja pitam sta sad kad mi i dalje nudimo tu najsiru autonomiju u kojoj je ekonomija kosovska potpuno izdvojena, sta i zasto se to sad poteze.


pa zato sto se ranije nije poteglo, pa valjda je i zato ovakvo stanje kakvo jeste. medjutim, ja ne vidim svrhu pisanja tolikih tekstova o kosovu. neko mocniji je doneo odluku kako mu odgovara i sada to pokusava da sprovede. i to je to. svaka druga rec je suvisna. zamislite da je rusija danas sila kao SAD?
Jelena Milić Jelena Milić 21:01 04.01.2008

to nikson

pa jeste al negde 99, i sa dbi da je primeni, al rusija postaje sila, sigurno je mnogo uticajnija i zainteresovanija nego te 99, i zato ovolika drama oko kosova. u medjuvremenu, principi na koje se zapadna mz oslanjala 99 su sad ai od nje dobrano napusteni, pa se traze drugi argumenti za kosovsku nezavisnost ( ja recimo sizim od price d aje to logican nastavak raspada jugoslavije)

pisati o kosovu itekako ima smisla i iz jos jednog razloga, jer se u stvari pise o odnosu vlasti i biraca prema proslosti, prema opstim interesima, prema buducnosti, prema nasoj eu buducnosti npr.

nikson nikson 21:06 04.01.2008

Re: to nikson

ma ja samo kazem da je sve to pitanje sile. obrni okreni bitno je ko je mocniji. ja ni ne zelim da znam za te argumente za i protiv nezavisnosti kosmeta, argumente tipa: gde su vrseni zlocini, kako je glasio SFRJ ustav, kakva je ekonomija, ko nudi kakav predlog... - sve je to nista, to nista ne znaci, samo je bitno ko je mocniji i kraj price
Jelena Milić Jelena Milić 21:10 04.01.2008

Re: to nikson

e pa tu se bas ne slazem. ipak tako lihtenstajn ne moze da se cepa nit se toliko ljudi tamo ( pa i procentualno) pobilo na kraju 20 veka. zlocini su bitni uvek. i odnos prema njima. no kakva se presuda izrice, zavisi od odnosa sila.
Jelena Milić Jelena Milić 21:10 04.01.2008

Re: to nikson

e pa tu se bas ne slazem. ipak tako lihtenstajn ne moze da se cepa nit se toliko ljudi tamo ( pa i procentualno) pobilo na kraju 20 veka. zlocini su bitni uvek. i odnos prema njima. no kakva se presuda izrice, zavisi od odnosa sila.
nikson nikson 21:13 04.01.2008

Re: to nikson

Jelena Milić
e pa tu se bas ne slazem. ipak tako lihtenstajn ne moze da se cepa nit se toliko ljudi tamo ( pa i procentualno) pobilo na kraju 20 veka. zlocini su bitni uvek. i odnos prema njima. no kakva se presuda izrice, zavisi od odnosa sila.


pobili bi se da je neko bio zainteresovan da se pobiju.

na kakvu presudu mislite?
blackbox blackbox 01:45 05.01.2008

Re: ...

pa zato sto se ranije nije poteglo, pa valjda je i zato ovakvo stanje kakvo jeste. medjutim, ja ne vidim svrhu pisanja tolikih tekstova o kosovu. neko mocniji je doneo odluku kako mu odgovara i sada to pokusava da sprovede. i to je to. svaka druga rec je suvisna. zamislite da je rusija danas sila kao SAD?

izborna kampanja!!!
a kad ona prođe sve će na svoje mesto da dođe.
Izgleda da je u pogledu Kosova potpuno izgubljen kompas za realnost.Jedva se čeka neka izjava spolja da se pokaže kako nećemo dati Kosovo.Na kraju će ispasti po onome "volim i ja nerandže no trpim".
Svi se ponašaju virtuelno, kao da imamo Kosovo pa neko nam ga traži a mi ne damo.
Umesto da se ponašamo realno- nemamo Kosovo i hoćemo nešto što je moguće da povratimo i osiguramo što bolje uslove za život ljudi.Pa da shvatimo da to možemo samo uz pomoć a nikako protivno MZ, pa da tražimo npr. sa EU modalitete, mi smo se odlučili na gubitničku strategiju a to je inaćenje i jedva čekanje da nekog od svetskih zvaničnika napadnemo. Izgleda nam je medijska kampanja kod nas važnija nego šta će biti sa Kosovom. Mnoge stvari se mogu saopštiti efektnije diplomatskim kanalima i kontaktima nego preko medija.
Ne treba imati iluzija da će Rusija ratovati da bi Srbiji vratila Kosovo. Ne treba zaboraviti da je posle raspada SSSR-a van Rusije ostalo 24 miliona Rusa, pa i Kijev koji je bio prva prestonica Rusije, njena kolevka ali joj ne pada na pamet da ratuje zbog njih. Iluzorno je onda očekivati da će ratovati za našu kolevku u kojoj odavno ima mnogo više neke druge dece. Pri tome, niti bi mi rado tu decu niti bi oni sa nama.
nestorijanac nestorijanac 02:35 05.01.2008

Re: ...

niti bi mi rado tu decu niti bi oni sa nama.

Sve je to tacno sto kazete. Ipak, na osnovu cega je Kosovo danas NECIJE, bilo cije ?
Na osnovu broja dece, fizicke sile, politicke orijentacije ?
blackbox blackbox 11:22 05.01.2008

Re: ...

nestorijanac
niti bi mi rado tu decu niti bi oni sa nama.Sve je to tacno sto kazete. Ipak, na osnovu cega je Kosovo danas NECIJE, bilo cije ?Na osnovu broja dece, fizicke sile, politicke orijentacije ?

Pa to je upravo i problem jer se govori to je naša zemlja vjekovna, dakle u kategoriji lične svojine.Drugo je pitanje u državno-pravnom smislu kada se razgovara o suverenitetu.
Ako je u pitanju lična svojina onda je to prosta stvar imovinsko-pravnog karaktera ali ne postoji lična etnička svojina, ukoliko ne govorimo o teoriji krvi i tla.Izgleda , nažalost da i sa jedne i druge strane dominira upravo taj nacionalističko- mitomanijski pristup. Kad kažemo Kosovo je srpsko da li to znači da svaki Srbin ima tamo deo u ličnoj svojini?
To zamagljuje racionalni pristup u rešavanju realnih problema u vremenu i prostoru. A realno je da je suverenitet Srbije prenet na UNMIK i da o povratku istog odlučuje ne samo Srbija, nego i kosovski Albanci i MZ.
Sve to piše u R 1244 za koju se i Srbija sada čvrsto drži.
Prema tome slaem se sa va[im pitanjem.
nestorijanac nestorijanac 12:58 05.01.2008

Re: ...

A realno je da je suverenitet Srbije prenet na UNMIK i da o povratku istog odlučuje ne samo Srbija, nego i kosovski Albanci i MZ.

Naravno ! Osim odlucivanja o suverenitetu, sva ta tri "faktora" (MZ, Kosovski Albanci, Srbi) imaju i odgovornost za zastitu opstih ljudskih prava u regionu. Od 1999. godine za ovo su primarno zaduzena dva faktora (MZ i Kosovski Albanci) tako da postojeci uslovi elementarne obespravljenosti srpskog i nealbanskog naroda na Kosovu svedoce da su ovi faktori za sada "podbacili" na Kosovu. Kao sto je podbacio i srpski faktor odlucivanja na Kosovu pre 1999. godine.
Jelena Milić Jelena Milić 16:28 05.01.2008

Re: to nikson

na kakvu presudu. pa na to sto smo na kraju 20 veka prvo uradili to sto jemso u srebrenici kao kulminaciju cetri-pet godina onoga sto smo radili i pre srebrenice, pa onda hladnjace i batajnica. ja ne bih volela da zivim u svetu koji na takve stvari sedi skristenih ruku.

1244 je bila kazna za srbiju a ne dokument koji nam cuva suverenitet kako sad PT prica.

vec sam rekla, z a mene je to sto bgd nema vlast na kosovu ok, time se stite zivoti ostlaih albanaca i pokazuje razumevanje za zrtve i njihove porodice, u tom smislu MZ je vec odradila svoje samo sto to sad vise ne pakuje postovanjem i supremacijim HR nad suverenitetom vec drugim stvarima, ali bitno je da je to tako. sad kako ce se to novo stanje nazvati, kako ce se realizovati, meni je kao nekom ko je 99 shvatio zasto nas bombarduju manje bitno. ali kao gradjaninu srbije cija je buducnost u pitanju naravno da me zanima i end play i posledice po srbiju.

Atomski mrav Atomski mrav 18:10 05.01.2008

Re: to nikson

meni je kao nekom ko je 99 shvatio zasto nas bombarduju manje bitno

I baš si 100% sigurna da si shvatila? Objasni mi molim te zašto su srušeni svi mostovi na Dunavu u Novom Sadu (i, recimo, zašto u Beogradu nije nijedan iako su strateški mnogo bitniji)?
blackbox blackbox 23:01 05.01.2008

Re: to nikson

zašto su srušeni svi mostovi na Dunavu u Novom Sadu (i, recimo, zašto u Beogradu nije nijedan iako su strateški mnogo bitniji)?

da je bilo pameti nebi bio srušen ni jedan, niti bi bilo agresije.A da nisu prihvaćeni uslovi NATO i potpisan Kumanovski sporazum (kapitulacija) i Kosovo predato na upravljanje UN, verovatno bi bili porušeni i mostovi u Beogradu, na sreću nisu.
Eto, inat nam se toliko isplatio da opet teramo inat i naš premijer postavlja ultimatum EU da izabere ili Srbija ili SAD, uz pretnju da ćemo im uvesti sankcije. Na EU je da izabere, inače nećemo potpisati SSP.
Inat i pamet najčešće nisu u skladu, upravo što manje pameti to više inata i obrnuto.
niki m niki m 23:29 05.01.2008

Re: Jelena Milić

1244 je bila kazna za srbiju a ne dokument koji nam cuva suverenitet kako sad PT prica.


Procitao sam ovaj vas odgovor niksonu, ali tu nema nicega sto bi moglo da predstavlja argumentaciju protiv moje teze da je zapad izazvao i pomogao oruzanu pobunu na Kosovu. Pored toga, kada bi se prihvatila vasa teza da se drzave kaznjavaju za krsenje ljudskih prava onda bi malo celih drzava ostalo na planeti. Da li vi znate kako je Hrvatska kaznjena za etnicko ciscenje Srba? ja nisam zapazio tu kaznu.
Dr M Dr M 01:18 06.01.2008

Re: to nikson

Eto, inat nam se toliko isplatio da opet teramo inat i naš premijer postavlja ultimatum EU da izabere ili Srbija ili SAD, uz pretnju da ćemo im uvesti sankcije. Na EU je da izabere, inače nećemo potpisati SSP.
Inat i pamet najčešće nisu u skladu, upravo što manje pameti to više inata i obrnuto.


Postovani blackbox,

Mislim da ultimatum koji g. Kostunica upucuje EU nije plod inata nego kruna njegovog otpora pristupanju Srbije Uniji. Nas premijer bi pocupao kosu od muke kad bi EU pristala na njegovu ucenu. Zivotna uloga Vojislava Kostunice je skretanje Srbije u ruske vode i on koristi svaku priliku da onemoguci nas put u Evropu.
Atomski mrav Atomski mrav 12:27 06.01.2008

Re: to nikson

da je bilo pameti nebi bio srušen ni jedan, niti bi bilo agresije.A da nisu prihvaćeni uslovi NATO i potpisan Kumanovski sporazum (kapitulacija) i Kosovo predato na upravljanje UN, verovatno bi bili porušeni i mostovi u Beogradu, na sreću nisu.

Pitao sam Jelenu, jer je ona ukapirala zašto su nas bombardovali... hvala na odgovoru, ali i dalje mi nije jasno zašto su srušeni mostovi udaljeni 500 km od Kosova. Kakve veze je Novi Sad imao sa Kosovom?
jesen jesen 18:46 04.01.2008

Nikada mi nije bila jasna..

..ta prica o bogatom Kosovu....rude, minerali....ma to nema nigde....ameri se mesaju u celu stvar zbog tog bogatstva, valjda im mala amerika i bas im zafalili kosovski rudnici...Koliko znam i koliko se secam dok smo bili jedna zemlja taj region je uvek bio najsiromasniji i stalno smo kao nesto davali za njihov razvoj a oni i dalje ostajali najnerazvijeniji...zasto se to bogatstvo nije koristilo za razvoj regiona pojma nemam....i zasto se sada ne koristi kada je toliko neyaposlenih ljudi tamo......itd...da ne smaram....
doktorka doktorka 19:04 04.01.2008

evo sta je napisao

jedan albanac kao komentar svojevremeno na B92 vestima:

"Treba da vratite Kosovarima milione u deviznim stednjama sto je vasa vlast otela od naroda Kosova, pa onda da nam platite oko 200.000 unistenih kuca, 15.000 ljudskih zrtava,nadoknadu za oko 400.000 ljudi koji su bili isterani sa posla zato sto su bili Albanci, treba da vratite oko 10 milijarda dolara koje je vlada SFRJ otprilike uzela od Trepce, Treba da platite razliku sredstava sa cime su kupljena vojna oprema, treba da vadimo sav balanc stanja da vidimo koliko je Kosovo platilo od svojih bogatsva za federciju SFRJ, to je moja ekonomska prizma. A za nase dugove molim vas ne brinite, platite vi svoje dugove, mi cemo nase. (Zbog tih vasih investicija, Kosovo je danas najnerazvijena drzava ex-juge) "
Jelena Milić Jelena Milić 19:19 04.01.2008

Re: evo sta je napisao

ima mnogo toga tacnog tu. no, proces utvrdjivanja statusa kosova je ipak nesto vise od razvoda braka, mada je domestic violence bio povod! srpska strana na primer tvrdi da ima vlasnistvo neotudjivo na nekim stvarima zbog fonda za kosovo ...

u tom smislu, da se pre pocetka pregovora negde 2005 ne znam tacno, poteglo pitanje privatizacionih procesa na Kosovu, pa jahalo na tome, pa i ajde, meni nije jasno otkud ovo sad, ako se i dalje stoji iza te platforme najsire autonomije ( uz ogradu da je mozda ja nisma shvatila kako teba)

inace pitanje statusa kosova jeste i ekonomsko pitanje za srbiju big time, sta ako zbog kosova ne potpisemo SAA, sta ce biti sa ekonomijom? al otkud sad rudnici u jednacini....cini mi se da je to samo "lapsus" izborno slihtanje rudarima, etc, etc...ali proces utvrdjivanja statusa je politicki proces, ne brakorazvodna parnica, i to bi obe strane morale znati. mada je, opet, tesko odvajati, i verovatno da paetikularni finansijski interesi, sa svih strana, imaju vrlo bitnu ali ne tako vidljivu ulogu.

sto se podele kosova tice, a tu ima mozga pricati o ovim stvarima, to nije u platformi, rusi osnov o teritorijalnom integritetu, etc, tako da se o tome javno ne prica. jos.
pnbb pnbb 19:32 04.01.2008

Re: evo sta je napisao

vratite oko 10 milijarda dolara koje je vlada SFRJ otprilike uzela od Trepce


pretpostavlajm da ovo znaci da je otprilike vlada sfrj okupirala teritoriju trepce, i uzela im svo olovo i cink sto su albanci vekovima i vekovim skupljali i cuvali ispod zemlje?

ili da je vlada sfrj iza coska sacekala trepcu, i uzela joj svu kintu, koju su albanci zaradili, sami svojim rukama kopajuci i preradjujuciu i prodajuci svo olovo i cink sto su albanci vekovima i vekovim skupljali i cuvali ispod zemlje?


jel ta prica?

trepca radi beograd se gradi?


Zbog tih vasih investicija, Kosovo je danas najnerazvijena drzava ex-juge


kakvo licemerje... aha, bas zbog toga
jesen jesen 20:49 04.01.2008

Re: evo sta je napisao

...ovo za kuce..itd...ok....ali sto mi da vratimo ono sto je uzela vlada sfrj, koliko znam tu vladu su cinili svi sa ex yu prostora.....meni je poznato da smo MI stalno nesto davali ali da se rezultati ne vide tj to je bio i ostao najnerazvijeniji region bivse zemlje...a po pricama o velikom prirodnom bogatstvu, trebalo bi da je suprotno....Ko sada brani albancima da eksploatisu te rudnike....mala zemlja a bogatstvo veliko oko koga se lome svetske velesile....Sve je to jedna velika farsa i jedan obican cirkus...a aktera mnogo...
vlada dvm vlada dvm 22:14 04.01.2008

Re: evo sta je napisao

Zbog tih vasih investicija, Kosovo je danas najnerazvijena drzava ex-juge) "

Dobili pare, a onda su svi drugi krivi, pogotovo Srbi, sto su naj nerazvijeniji......pa ovo je glupost. Dakle, da ponovim. Dobili su pare, a opet su naj nerazvijeniji. Pa kako onda problem moze da bude u Srbiji i Srbima?
nikson nikson 22:24 04.01.2008

Re: evo sta je napisao

vlada dvm
Zbog tih vasih investicija, Kosovo je danas najnerazvijena drzava ex-juge) "

Dobili pare, a onda su svi drugi krivi, pogotovo Srbi, sto su naj nerazvijeniji......pa ovo je glupost. Dakle, da ponovim. Dobili su pare, a opet su naj nerazvijeniji. Pa kako onda problem moze da bude u Srbiji i Srbima?


i sto je najgore, to je danas zvanicna istina. ali zna srpski seljak sta se desava, nece to tako jos dugo, stizu nove generacije
dragoljub dragoljub 23:33 04.01.2008

Re: evo sta je napisao

mi da vratimo ono sto je uzela vlada sfrj,

mi smo pravni naslednicxi sfrj,sećaš se koliko smo puta to isticxali
jesen jesen 12:32 05.01.2008

Re: evo sta je napisao

....ma secam se, nazalost..)....ipak mislim da se dugovi ne dele samo po tom jednom kriterijumu...nismo mi preuzeli sve dugove bivse zemlje, ali ako ovaj kosovski dug jesmo onda treba i da ga vratimo.....ako nismo onda i drugi imaju obaveze....
blackbox blackbox 23:14 05.01.2008

Re: evo sta je napisao

ali proces utvrdjivanja statusa je politicki proces, ne brakorazvodna parnica, i to bi obe strane morale znati.

Ima sličnosti sa brakorazvodnom parnicom, s tom razliko što se u ovom slučaju od žene traži da iako je razvedena prtiznaje status nerazvedene.O deci inače niko ne vodi mnogo računa, čak im se ne dozvoljava da se mešaju u svoje poslove.
Doctor Wu Doctor Wu 19:13 04.01.2008

Čudi me da niko ne pomenu

Hillaryn jučerašnji knock down.

Ono što se trenutno dešava u Americi se čini mnogo zanimljivijim (a, Boga mi, i važnijim) od kreketanja u srpskoj političkoj bari.
Jelena Milić Jelena Milić 19:47 04.01.2008

Re: Čudi me da niko ne pomenu

da pratim. imas danas u politici a i u vikedn danasu dva dobra teksta o tome da i jedna i druga strana, svi nominovani za sad imaju izgleda konsenzus jedino oko kosova, i da su spoljnopoliticki savetnici glavnih kandidata jos eksplicitniji o buducnosti kosova nego sadasnja administracija.

ajova, bela i konyervativna, a na prajmaris obama! zato cenim SAd, tamo, ipak, nije sve tako predvidivo, i jos uvek se batrgaju demokratski procesi nekako.

no, cini mi se da ta desavanja, srpsku pa i blogersku zajednicu, ne interesuju mnogo. svejedno, o tome treba pisati-nametati temu.

da li si cuo sta je dzej leno reako sta znaci rec kokus? smejala sam se ceo dan.

kokus-grcka rec koja otprilike znaci--jednodnevno interesovanje za nebitnu ajovu jednom u cetri godine

ipak, ovde su izbori, i logicno je da nas i to zanima

bitni izbori u svakom smislu
Doctor Wu Doctor Wu 20:03 04.01.2008

Mene u vezi jučerašnjih

primaries ipak fascinira fakat da su glasači u nekoj toj, kako je ti zoveš konzervativnoj i beloj, ajovi glasali za neke nove ljude (obamu i huckabeeja) a ne za washingtonski establishment (oličen u hillary i giulianiju, na primer). Kad se to stavi u kontekst izbora nekog swarzija za guvernera Cali, onda dobiješ rezultat da su Ameri zapravo umorni od svojih političara i da oni imaju snage i petlje da to pokažu i situaciju (makar prividno) promene.

E sad rewind nazad na Srbiju i prosto bode oči da su svi glavni a i neki manje glavni predsednički kandidati na ovaj ili onaj način bili na vlasti u poslednjih 10 godina.
Jelena Milić Jelena Milić 20:52 04.01.2008

Re: Mene u vezi jučerašnjih

wu, navlacis veliku temu, evo i ja da se autotrolujem...ipak je to ajova cekaj dalje :)

sasvim se slazem sa ocenom da imaju hrabrosti da traze nesto novo. mada je meni malo smesno kad hilari kaze "ja sa iskustvom u beloj kuci" ipak ga ima :) vidim stoji iza nje madlen olbrajt, al ostarela. a cak noris iza hakabija.

mada senatori poput obame, ili guverneri poput hakabije i nisu bas puno mimo establismenta. izgleda mi da je onaj mormon rumni najblizi istom, imajuci u vidu cime se bavi, kakvu industriju ima etc.

u srbiji je novo sto su, nazalost po meni a o tome sam puno pisala, ipak nametnute konkretne teme, mada spolja. sad je ipak kad gledam ove snimke iz kamopanje EU glavna tema, sto je za srbiju dobro.



ceda_urosevic ceda_urosevic 19:17 04.01.2008

Jelena, pitaj se na:

PITAJ PREDSEDNIKA, PODANICE

Mozda, ali samo mozda ti se posreci, pa i dobijes odgovor na svoje btw vrlo logicno pitanje.

Zamisli to, obrati ti se, licno On, i to video linkom, recima:
Draga Jelena....

Gde ces lepsi poklon za Novu godinu?
Jelena Milić Jelena Milić 20:38 04.01.2008

Re: Jelena, pitaj se na:

cedo, vi se bas trudite, al me bas slabo poznajete. nemam nista protiv IT inovacija u politici i kampanjama, al sto se ng zelja i poklona tice, hvala zadovoljna sam sa time da mi deca budu zdrava i sretna. draga mama is enough.
ceda_urosevic ceda_urosevic 21:13 04.01.2008

Re: Jelena, pitaj se na:

Ama.
Ja sam ozbiljan kad kazem da to pitanje treba postaviti dear Mr. President-u.

Ne radi se o tome koliko se poznajemo, jos manje se radi o poklonima i zeljama.

Mislio sam da bi poklon u vidu odgovora na pitanje koje si posavila bio znacajan za tebe i nas ovde, nema nikakve veze sa poklonima i zeljama skroz privatnim.

Podrazumeva se da su koncepti draga mama i zdrava i nasmejana deca zelje koje ti svi odavde zelimo, ja na prvom mestu.

Nego, mene zanima odgovor na pitanje koje je postavljeno, a ko ce bolje odgovoriti do Mr. Tadic?
Pa kazem (ako vec moram da obrazlazem, iako mislim da je ocigledno sta sam hteo reci, al' ajd' sad...) klikni na link odozgo, pa lepo Borisa pitaj, mozda ti odgovori na radost sviju nas.
Jelena Milić Jelena Milić 21:23 04.01.2008

Re: Jelena, pitaj se na:

pa da znas....to be continued :)
Drago Kovacevic Drago Kovacevic 19:22 04.01.2008

Eh, Jelena..

Čemu to pitanje kad ti je to poznato od februara 2004. godine...0))
Hajde, zašto u ekipi rečenoga nema recimo A.J. pored ostaloga...o))
Jelena Milić Jelena Milić 20:41 04.01.2008

Re: Eh, Jelena..

nemam pojma o cemu pricas tad sam bila plavusa:)

a evo zadatka za tebe: kljucni momenat u srbiji nece biti potpisivanje SAA niti cak resenje kosovskog problema, mislim d ace kljucni momenat biti zavrsetak privatizacije kraj jedne tuce "ispod stola" oligarha, tajkuna, biznismena, poslovnih ljudi, svih onih koji u tome ucestvuju, onih koji pripomazu, potpomazu i dobacuju."

ovo je rekao.....

btw, mene zanima i da li je politicare zaboravio ili ono spadaju u sve navedene kategorije
Drago Kovacevic Drago Kovacevic 20:54 04.01.2008

Re: Eh, Jelena..

Jelena Milić
nemam pojma o cemu pricas tad sam bila plavusa:)

a evo zadatka za tebe: kljucni momenat u srbiji nece biti potpisivanje SAA niti cak resenje kosovskog problema, mislim d ace kljucni momenat biti zavrsetak privatizacije kraj jedne tuce "ispod stola" oligarha, tajkuna, biznismena, poslovnih ljudi, svih onih koji u tome ucestvuju, onih koji pripomazu, potpomazu i dobacuju."

ovo je rekao.....

btw, mene zanima i da li je politicare zaboravio ili ono spadaju u sve navedene kategorije

o)) Hajde, bar malo je ipak "farba"..o)) I ako je meni kao ateisti dozvoljeno komentarisati božije namere, on je sklon "plavušama"..o)) I bogovi imaju slabosti, inače bi pili pivo..o))
A sad ozbiljno. Na temu koju si naznačila radio sam kolumnu za "moju" novinu i objavio je u septembru. Poslaću ti je. Tačno, tamo je taj "zaplet" ali je malo komplikovaniji...o)) Ima još "sudionika", pogotovo u srpskim prilikama...
Jelena Milić Jelena Milić 21:02 04.01.2008

Re: Eh, Jelena..

nisi pogodio ko je to rekao. sutanovac !

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana