Serbian Super Tuesday

Jelena Milić RSS / 08.01.2008. u 22:31

 Ameri, noćas po našem vremenu, očekuju rezultate prvih prajmaris ( izbori za nominaciju republikanskog idemokratskog kandidata za predsednika)  iz Nju Hempšira  i zahuktavaju  se  za Super Tuesday,  koji ove godine pada 5. februara, kada će se prajmaris održati u većini ostalih saveznih država.  

A kakav  je ovaj  utorak, 8.januar 2008.  bio za Srbiju? Meni se čini dalekosežno značajnim, samo  još da vidimo kako, pozitivno ili katastrofalno. Vuk Jeremić  bio je danas u Briselu.  Srđan Đurić  ostao je u Beogradu.  Ishod-  Havijer Solana i Oli Ren odlučili da odigraju jednu good cop bad cop partiju sa tvrdoglavim zvaničnim Beogradom, tako što Ren u jednačinu čvrsto vraća  saradnju sa Hagom. 

 B92 -Visoki predstavnik Evropske unije za spoljnu politiku i bezbednost Havijer Solana ocenio je u Briselu da se "velika većina" članica Evropske unije slaže sa stavom Beograda da je Srbija učinila sve što je mogla da ostvari punu saradnju s Haškim tribunalom. 

 Tanjug -Evropski komesar za proširenje Oli Ren izjavio je danas u Sloveniji da Srbija mora da ispuni uslov pune saradnje sa Haškim tribunalom pre nego što potpiše Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju (SSP) sa EU. „Neophodno je da svi u Srbiji shvate da ovaj uslov ostaje i da je on od suštinskog značaja za zaključenje Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju” istakao je Ren posle sastanka sa slovenačkim zvaničnicima na Brdu kod Kranja, preneo je Rojters.Evropski komesar za proširenje je najavio da će o tome uskoro razgovarati sa novim glavnim tužiocem Haškog tribunala Seržom Bramercom.

 Čini seda je EU spremna  i da nam ne ponudi da 28. januara potpišemo SAA posle svega što čuju od iz Beograda. Zamislite scenu da nam se sporazum ponudi, a da ga odbijemo. Kakav prajmaris! Nisam sigurna  da je EU spremna  na blamažu tipa da li lete ili ne lete mali avioni za Brisel sa Božom u njima, dok Koštunica poliva pistu ladnom vodom i priseća se filma Take money  and run!

  Đelić spušta loptu pričom o tome da je SAA trgovinski sporazum. Ne znam kako to vidi EU.  To je ona , BTW, od koje uzimamo sredstva predpristupne promoći ( da li smo za njih eligible i ako odbijemo da potpišemo SAA?) i koja je do sada, sa Japancima i Amerima  u razvoj energetskog sektora Srbije uložila oko 789 miliona evra u vidu bespovratnih sredstava i kredita. Koji su nas solidno ogrejali od 2000 naovamo. Ako  EU ne ponudi sporazum 28, biće to velika pobeda Koštunice nad Tadićem, isto kao i da je Koštunica sprečio potpisivanje.  Osim ako Tadiću i DS jedinstvo ove vlade i bez  SAA u januaru, veća pobeda. 

 EU će, čini se, na Kosovo  ući i sa i bez vazelina, od nas zavisi. Francuzi npr već raspisiju radna mesta koja su operativna od marta.  Evo dve  bitne promenljive za ovu jednačinu, u kojoj izgleda kako god da obrneš građani gube.  

Blic-NIS Rusima, pa sporazum sa EU  "Dalje evropske integracije Srbije, po svemu sudeći, naći će se u istom paketu sa prodajom NIS Rusima. To je povezano, i ako DS i DSS postignu dogovor oko oba pitanja, vladajuća koalicija će opstati, a Srbija nastaviti put ka članicama Unije, tvrdi izvor „Blica“ iz Vlade Srbije.

Lider DSS Vojislav Koštunica ponovio je u nekoliko navrata da EU bira - ili sporazum sa Srbijom ili civilna misija koja će zameniti Unmik na Kosmetu. Demokrate su sigurne da će potpisivanja biti, ali u celu igru sada su ušli i pregovori oko prodaje NIS Rusima. NIS je u podeli javnih preduzeća pripao DS, a prodajom demokrate gube uticaj na jedno od najvećih preduzeća u zemlji. Članovi Vlade iz redova demokrata nisu zadovoljni ponudom Rusa za ovo monopolsko preduzeće i smatraju da ga DSS, koji vodi priču oko prodaje NIS, prodaje ispod cene. Trebalo bi očekivati da će tek ukoliko DS i DSS postignu dogovor o NIS, premijer putovati 18. januara u Sofiju, gde bi tim povodom trebalo da se sretne sa Putinom. Ukoliko do tada ne postignu dogovor, pregovori bi mogli da potraju do 28. za kada je najavljeno potpisivanje sporazuma, ali bi DSS tada uslovljavao podršku dogovorom oko NIS.
- Razumno je očekivati da se potpiše i sporazum sa EU, posebno ako se dobije zeleno svetlo iz Brisela da će odluka o misiji biti doneta krajem februara ili u martu - kaže naš sagovornik.
Ukoliko dogovor ne bude postignut, DSS i DS idu u direktan okršaj. Demokrate su spremne da podrže potpredsednika Vlade Božidara Đelića u nameri da potpiše sporazum jer ga je Vlada na to ovlastila. Nezadovoljstvo DSS bi moglo da se iskaže na dva načina - ili izostankom podrške ratifikaciji sporazuma sa EU u Skupštini Srbije ili, još direktnije, zahtevom za raspravu o poverenju Vladi.
Dragan Đilas, ministar za NIP, nije želeo da komentariše izjavu premijera Koštunice da je izbor na EU, ali je podsetio da je pridruživanje EU jedan od principa Vlade Srbije.
- Još nismo dobili ponudu. Hajde da sačekamo da nam Evropa ponudi da to što je parafirano i potpišemo - rekao je Đilas.


Opširnije u izdanju za sredu, 09. januar 2008. "
 

Danas-Energetski sektor već "progutao" 789 miliona evra
 

"Evropska unija i druge zemlje do sada su u razvoj energetskog sektora Srbije uložile oko 789 miliona evra u vidu bespovratnih sredstava i kredita. Najveći deo novca stigao je u prve tri godine nakon petooktobarskih promena, a utrošen je mahom za najhitnije remonte i interventni uvoz struje radi izbegavanja restrikcija. Prema podacima Kancelarije za pridruživanje EU od 2004. do 2006. pomoć je bila manja od 100 miliona evra godišnje, ali se očekuje da ove godine ponovo premaši taj iznos da bi nakon 2010. verovatno bila samo u vidu pojedinačnih manjih kredita jer se procenjuje da će energetski sistem stati na zdrave noge. Energetski sektor najviše je pomogla Evropska unija i evropske institucije kao što su Evropska investiciona banka i Evropska banka za obnovu i razvoj. Među pojedinačnim donatorima ističu se i Nemačka, SAD, Švedska, Italija, Švajcarska, Japan i Svetska banka.

spacer.gifProcenjuje se da je poslednjih meseci 2000. godine realizovano 47,93 miliona evra strane pomoći od čega 22 miliona bespovratnih sredstava Evropske komisije kroz program "Energija za demokratiju". Među prvima u pomoć je priskočila i Nemačka sa 17 miliona evra za opremu i mazut i urgentnu pomoć. SAD su dale 4,35 miliona evra za urgentnu isporuku struje. Već sledeće godine realizovano je najviše inostranih sredstava (177,41 milion evra). Tada je zabeležen i najveći odziv država jer su osim Evropske komisije i Svetske banke, u pomoć Srbiji priskočile i vlade još 15 država. Najveći deo sredstava dala je Evropska komisija (oko 100 miliona evra) za isporuku električne energije i obnovu četiri elektrane. Italija je tada, osim nabavke mazuta i dizela, pomogla i plaćanje duga za struju za 25.000 porodica socijalnih slučajeva (oko 10 miliona evra). Procenjuje se da je u 2002. realizovano 149 miliona evra pomoći i kredita. Te godine povučen je u prvi zajam od EBRD za hitnu rekonstrukciju elektroenergetskog sektora i zabeležena je i skromna donacija Luksemburga, koji je dao 130.000 evra za mazut, dizel i ugalj za šest opština u Sandžaku. Procena je da su u 2004. godini povučena najmanja sredstva od početka tranzicije - samo 26,95 miliona evra. Tada je osim Evropske komisije, EBRD i Svetske banke, pomoć stigla samo od pet država. Već sledeće godine realizovano je čak 76 miliona evra pomoći i prvi put je povučen i kredit od Evropske investicione banke. Od 2006. godine primetno je još značajnije opadanje učešća bespovratnih sredstava Evropske komisije u ukupnoj pomoći. Od ukupno realizovanih 86 miliona evra, prvi put primat su preuzeli krediti, pre svega EBRD (23,7 miliona), EIB (11,1) i Svetske banke. Prošle godine iz kredita EBRD realizovano čak 43,88 miliona evra, a iz kredita EIB 27 miliona evra za rekonstrukcije i unapređenje kapaciteta u energetskom sektoru. Sličan trend, kada je reč o odnosu kredita i bespovratnih sredstava, prema svim očekivanjima, biće nastavljen i narednih godina.
Od prošle godine Srbiji su na raspolaganju i sredstva iz programa predpristupne pomoći (IPA). U budžetu EU za IPA program odobreno je više od 11 milijardi evra od čega će Srbiji do 2011. pripasti 771 milion evra. Deo novca koji bude povučen od tog iznosa biće upotrebljen i za dalje unapređenje elektroenergetskog sektora s obzirom na to da je predviđeno da od 40 do 65 odsto odobrenih sredstava bude upotrebljeno za privredni razvoj, zapošljavanje, reformu obrazovanja, socijalna pitanja i infrastrukturu. Srbija je u 2007. mogla da povuče oko 186,7 miliona evra. I. Radak"
spacer.gif

 



Komentari (73)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

AlexDunja AlexDunja 23:06 08.01.2008

uh!

Ako EU ne ponudi sporazum 28, biće to velika pobeda Koštunice nad Tadićem, isto kao i da je Koštunica sprečio potpisivanje. Osim ako Tadiću i DS jedinstvo ove vlade i bez SAA u januaru, veća pobeda.

meni ovo izgleda...sta da kazem...
ps. a, da ne bude sasvim bez trola
nestorijanac nestorijanac 23:15 08.01.2008

Nas svet....

Nisam sigurna  da je EU spremna  na blamažu tipa da li lete ili ne lete mali avioni za Brisel sa Božom u njima, dok Koštunica poliva pistu ladnom vodom i priseća se filma Take money  and run!

Hm, ovo je nesto kao pesnicka sloboda u analitici, pretpostavljam...?
Jelena Milić Jelena Milić 23:16 08.01.2008

Re: Nas svet....

ovo je blog

a mali avioni su iz utiska nedelje
nestorijanac nestorijanac 23:20 08.01.2008

Re: Nas svet....

ovo je blog

ok,ok....
a mali avioni su iz utiska nedelje

sorry, nisam gledao....
Jelena Milić Jelena Milić 23:40 08.01.2008

Re: Nas svet....

http://www.kurir-info.co.yu/clanak/kurir-08-01-2008/beli-medved

puno ste propustili. vucic koji ekskluzivno najvljuje da ruske tajne sluzbe hapse dinkica i co, da se vec bezi iz zemlje "malim avionima koji lete"

evo linka iz kurira....drama oko evroaksis banke
dragoljub dragoljub 00:46 09.01.2008

Re: Nas svet....

beli-medved

ako sam razumeo logiku nedamo ovima za pare dinkiću zainat, nego rusima za džabe samo da niko nema korist ,ima tu nešto....
nsarski nsarski 23:10 08.01.2008

Ovo mu dodje kao

Obamarama Campaign Express - samo nek je veselo!
Jelena Milić Jelena Milić 23:15 08.01.2008

Re: Ovo mu dodje kao

yo,
kako behu oni biseri umornog obame--it is change for time
ivana23 ivana23 23:21 08.01.2008

Jelena izvinjam se, moram i ja jedan trol


Countdown clock

Kad ne mozemo nasima...
Jelena Milić Jelena Milić 23:41 08.01.2008

Re: Jelena izvinjam se, moram i ja jedan trol

imam druga koji ima bros-bedg sa tim satom, nosi ga jos od 489 dana
strpljen-spasen
Demetra Demetra 00:52 09.01.2008

Re: Jelena izvinjam se, moram i ja jedan t

Kad ne mozemo nasima...

kako bi rekla bs, nadjoh ovo na netu:)))

nsarski nsarski 02:10 09.01.2008

Re: Jelena izvinjam se, moram i ja jedan t

Demetra
Kad ne mozemo nasima...

kako bi rekla bs, nadjoh ovo na netu:)))


Ima i bolje na netu. Evo pisma srpske radnicke klase, danas objavljenog:

Dear comrades,

Two thousand workers from the Jugoremedija, BEK and Šinvoz factories in Zrenjanin have been fighting the catastrophic consequences of privatization, which began in Serbia in 2001. Through consistent and united struggle, the workers of Jugoremedija have reclaimed their workplace and achieved worker control/management over their factory. Now, with their help and support, over one thousand workers of BEK and Šinvoz that were left without jobs and have been driven into bankruptcy by privatization are fighting to recover their factory and reclaim their jobs. During November and December of 2007, workers blocked both of these factories, demanding a cancellation of the privatization contract and government assistance in getting out of bankruptcy. We are determined to continue the blockades of our factories until our demands our met. We want to ensure our existence as workers, rights to undisturbed self-organizing, equal participation in decision-making regarding the future of our workplaces and the equal treatment of all workers.

Through the alternative media we found out that you are leading the same battle in your factory the we are forced to fight. The experience of the Jugoremedija workers showed other workers in Serbia that persistence and solidarity are the strongest weapons for workers fighting for their livelihood and the existence of their families. We strongly believe that global solidarity amongst workers is the most effective answer to the global injustice that is inflicted on workers by the system of exploitation, and because of that we support your fight and call for you to stay persistent until the company Frape Behr cancels it's plans.


In solidarity,

workers of Jugoremedija, BEK, and Šinvoz


Proleteri svih zemalja!
doktorka doktorka 02:55 09.01.2008

Re: Jelena izvinjam se, moram i ja jedan t

e, fali i miskovic....u flashi
angie angie 03:20 09.01.2008

Re: Jelena izvinjam se, moram i ja jedan t

e, fali i miskovic....u flashi



ne fali, on je proizvodjach!
Doctor Wu Doctor Wu 06:24 09.01.2008

Re: Jelena izvinjam se, moram i ja jedan t

Au, ovo pismo "workersa" je baš ono, što kažu, k'o iz mraka istorije. Posebno dojmi
We want to ensure our existence as workers, rights to undisturbed self-organizing, equal participation in decision-making regarding the future of our workplaces and the equal treatment of all workers.

What about responsibilities? A zarada? Profit? Od čega će i gde da žive? Možda kao onaj Zeka po squatovima Berlina (u centru svim mrskog nam kapitalizma)?
bauer bauer 23:20 08.01.2008

Mala ispravka.

Ameri, noćas po našem vremenu, očekuju rezultate prvih prajmaris ( izbori za nominaciju republikanskog idemokratskog kandidata za predsednika) iz Nju Hempšira

Prvi izbori su odrzani u Ajovi treceg januara. Pobedili Obama i (what a) Huckabee :)
Jelena Milić Jelena Milić 23:28 08.01.2008

Re: Mala ispravka.

to je kokus . ima razlike, mada mislim od 72 nesto se promenilo....
bauer bauer 01:10 09.01.2008

Re: Mala ispravka.

Jelena Milić
to je kokus . ima razlike, mada mislim od 72 nesto se promenilo....

sve je to isto, samo malo razlicito :) a sa ciljem da federalne drzave izaberu kandidate za zavrsne stranacke konvencije na nacionalnom nivou. a BTW i vajoming je imao republikanske prajmeris 5. januara :)
Jelena Milić Jelena Milić 07:29 09.01.2008

Re: Mala ispravka.

deal. samo mi recite i sta su semo open primaries :) npr

trudim se, trudim se samo takooo je komplikovano

valjda ima veze i sa brojem electorates po drzavi
bauer bauer 07:46 09.01.2008

Re: Mala ispravka.

Jelena Milić
deal. samo mi recite i sta su semo open primaries :) nprtrudim se, trudim se samo takooo je komplikovanovaljda ima veze i sa brojem electorates po drzavi

jelena, samo nemojte da mi persirate, molim te :) da je komplikovano, jeste. ali nije od zivotne vaznosti. naime, mnogo je vaznije koga ce na kraju koja partija izabrati, te, ko ce na kraju pobediti. mene, niko bas ne odusevljava. obama mi je gotivan, ali u celoj konstelaciji stvari...?

svaka slicnost sa izborima u srbiji (glede izbora kandidata) je nenamerna :(
Jelena Pavlović Jelena Pavlović 23:23 08.01.2008

cifre

Ja nista ne razumem brojeve, a ni skracenice...Cujem da se sneg topi i da je malo lakse za setnju. Valjda ce sad i kafane da prorade normalno s obzirom da su praznici okoncani. Da li su? Vidim da se stvari sa teskom mukom pomeraju jer je to u skladu sa svescu prosecnog gradjanina.
Mislim da ce i u Americi pomak biti tezi. Ovde svega u izobilju: snega,leda,kisa, poplava, samo nam jos uragani fale...Ne znam da li su ostali zabrinuti, ali ja priznajem da jesam.
ceda_urosevic ceda_urosevic 23:39 08.01.2008

Life in USA, life in Serbia

Moja pitanja, za dobrobit ovog posta i njegovo blago raspevavanje.

Sto se USA itce:
A sta Vi Jelena mislite, ko ce pobediti u NH?
Zasto?
Da li ce to imati uticaja (i kakvog) za dalji tok izbornog procesa u USA?

Sto se Srbije tice:
Dalje, sta (i dalje Vi, ne Blic, Pravda, Kurir, ...) mislite, hoce li se uslov koji opet uvodi u igru Oli Ren zaista zahtevati tako cvrsto od BGDa kao i do sada?
Jeste li to principijelno ako se od Haga naprasno odustane?
Duva li to u ledja vladi u Srbiji?
Kako komentarisete to sto zvanicnih izjava na Kostunicinu "pretnju" iz EU nema? (moja je pretpostavka da se jos uvek valjaju po podu od smeha)


if necessary, it shall be continued...
Jelena Milić Jelena Milić 23:49 08.01.2008

Re: Life in USA, life in Serbia

cedo, puno pitanja. oko haga, mislim kad bi kostunica popustio oko ulaska eu misije na kosovo, da bi dobili saa ali bi naravno morali i dalje da ispunjavamo obaveze prema hagu. ne bih rekla da se naprasno osustaje, daleko bilo. bojim se, za razliku od vas, da se ne valjaju od smeha vec da im je zaista zakomplikovao zivot, naterao ih je da spuste standarde oko haga, njima je oko ulaska na kosovo jako stalo, i situacija ni njima nije jednostavna.

NH je bitan, ali ima izuzetaka. i bus i klinton su omanjivali u NH ali su pobedjivali.

kako vidim obama ima momenutum a i senator mekejn ..no ne zaboravite, djulijani se /kad govorimo o republikancima/ jos nije zaleteo on ceka da pocnu prajmariz u velikim drzavama poput floride


ono sto je meni oko NH najinteresantnije je to sto obama i mekejn imaju veliku podsku i u taboru suprotne stranke, obama kod rep i obrnuto.


viidm da se hilari k bas razletela po NH bilo bi tesko da posle ajove i ovde pukne.

prija mi da gledam belece kako podrzavaju obamu ili ameri zenu kandidata

inace, pogledajte ceo proces, kako je zahtevan, koliko se mora truditi, makar bili i hilari, ipak je to demokratija sa velikim d
ceda_urosevic ceda_urosevic 00:02 09.01.2008

Re: Life in USA, life in Serbia

ipak je to demokratija sa velikim d

bez sumnje, proces je divota pratiti, a i poucno je.

Nisam se lepo izrazio u vezi sa Hagom, ne mislim na naprasno odustajanje zauvek, mislim konkretno sada, i ranije je bilo planova za slanje misije na kosovo pa je Hag bio i ostao (?) obaveza broj 1 Srbije., to se nije dovodilo u vezu.

U vezi sa SSA - ne verujem da ce se zapoceti proces oko pravnog uskladjivanja u vezi sa slanjem misije tek tako zaustaviti, niti cak da je to moguce. Mislim da je misija EU na Kosovu resena stvar (uz nadolazece probleme unutar EU, ali resive probleme obzirom da je konsenzus izvestan), ali nije reseno pitanje u vezi sa SSA.

Ne vidim kako je Kostunica zakomplikovao zivote zvanicnika EU. Time sto on odbija nesto sto mu jos nije ni ponudjeno, time sto puca u prazno praznim "pretnjama", cc, ne verujem da im je toliko stalo do potpisivanja SSA sa Srbijom, do misije da, do SSA - ne.
Meni se cini da ako sporazum bude predlozen, "mi" odbijemo, ceo se proces obustavi, padne vlada, novi izbori, nova vlada, potpis na SSA i misija na Kosovu (mozda preuprosceno glediste, ali zaista mislim da je sve moguce).

I za kraj - Holandija. Odlucivanje na nivou EU zahteva saglasnost svih, kako prognozirate - koliko ce Holandija biti za gledanje kroz prste Srbiji u vezi sa neispunjenim haskim obavezama? Moze li se Holandija "ubediti"?
Ja ne verujem, i to ne samo za Holandiju.
Jelena Milić Jelena Milić 00:16 09.01.2008

Re: Life in USA, life in Serbia

"mi" odbijemo, ceo se proces obustavi, padne vlada, novi izbori, nova vlada, potpis na SSA i misija na Kosovu


bojim se da eu sebi nece dopustiti da se to desi, mada ako bi se desilo, na proslom blogu sam napisala, ds bi morala raspustiti vladu. sto ne bi bilo lose ako mene pitate, vreme je da se srbija zdravo podeli na dva tabora sa jasnim opredeljenjima pa da vidimo.

kazem bojim se, jer ako nam se sporazum ni ne ponudi zbog pretnji da ga ni necemo potpisati, ds ce reci eto to je zbog mladica nije zbog neslagaanja u vladi, NIS ce da se tera i dalje, to ce biti glavni lepak za vladu, i bicemo u limbu i proces euvropeizacije ce se gasiti. ne znam kako bi na odbijanje ili gubljenje ponude gledali obicni clanovi ds koji nemaju interes od nisa ili nisu u talovima sa dss na lokalu, oni ce biti bitan faktor. tu ldp moze da odigra veliku ulogu i poentira ako se to desi. (iskreno, vise bih volela saa, ali ako tadic omane ili popusti, onda...) da dize veliku pompu, kao sto je konacno poceo, oko znacaja saa i to oovg ubrzanog. kako bi to objasnili g17+ to jedva cekam da cujem.

ali ne bih smela vise od ovoga da prognoziram, stalno napominjem da su ulozi veliki i da nemam sve inpute, ne znam da li ih iko uopste ima,

ovo je neka igra zivaca u kojoj kostunica bas cacka mecku .
AlexDunja AlexDunja 00:21 09.01.2008

Re: Life in USA, life in Serbia

ako tadic omane ili popusti,

kad nije?
ceda_urosevic ceda_urosevic 00:36 09.01.2008

Re: Life in USA, life in Serbia

E, sad ovako - koje su sanse da vlada odbije potpisivanje SSA? Recimo - velike.
Jos su vece sanse da ta vlada nakon tog poteza padne i da se udje u dug i mukotrpan proces (meni drazi od sadasne situacije) novih izbora i formiranja nove vlade.

Ta, hipoteticko hipoteticka nova vlada (do koje ne verujem da ce doci), - hoce li EU njoj tek tako, na 3, 4 sad dati SSA na potpis? (zasto da ne, kazu da je tehnicki sporazum spreman, bas sto se EU tice), vraca li se tada Mladic na velika vrata kao uslov, moze li EU u tom slucaju da, u toku tih zamisljenih izbora za novi parlament Srbije uputi misiju na Kosovo, cija novoformirana vlada koristi trenutak i proglasava nezavisnost?...

Slazem se da je ulog veliki, slazem se da se ne znaju svi inputi, ali to mogu ja da kazem, ali ne i VIP bloger koji bi trebalo da ima hrabrosti da razgrne sve mogucnosti teze koje postavlja. Na kraju krajeva, sto da ne? Mozda nesto i ubodemo, ovako horski.
nestorijanac nestorijanac 00:40 09.01.2008

Re: Life in USA, life in Serbia

stalno napominjem da su ulozi veliki i da nemam sve inpute, ne znam da li ih iko uopste ima,

Svi inputi tesko da su svima dostupni u isto vreme i na isti nacin. Sumnjam da su i Tvorcu (ako ga ima) bili dostupni ama bas svi inputi onda kada je stvarao svet...Ali, da ne trolujem. Ipak, Vi ovde govorite o jednoj vaznoj temi - o daljoj sudbini procesa evropeizacije Srbije.....
AlexDunja AlexDunja 00:41 09.01.2008

Re: Life in USA, life in Serbia

vraca li se tada Mladic na velika vrata kao uslov

kako se meni cini, taj uslov je uvek na velikim vratima.
samo ga mi nekada vidimo, a nekada ,pak ne.
blackbox blackbox 01:15 09.01.2008

Re: Life in USA, life in Serbia

to ceda
Ne vidim kako je Kostunica zakomplikovao zivote zvanicnika EU.

Njima nije bas ih briga, osim što se čude, ali sa takvim stavom komplikuje živote građana Srbije.

Meni se cini da ako sporazum bude predlozen, "mi" odbijemo, ceo se proces obustavi, padne vlada, novi izbori, nova vlada, potpis na SSA i misija na Kosovu (mozda preuprosceno glediste, ali zaista mislim da je sve moguce).

Jedan od mogućih scenarija, koji čak i ne bi bio loš.
Ja ne verujem, i to ne samo za Holandiju.

Načelno, što bi Holandija ili neko drugi pomagao nama kad mi sami sebi odmažemo, pa ni oni koji bi pokušali da ubeđuju takve kao što je Holandija ostaju bez argumenata.
Jelena Milić Jelena Milić 07:30 09.01.2008

Re: Life in USA, life in Serbia

to alex,

gadno pitanje. sa druge strane, eto nas pred vratima saa ...zavisi od ugla gledanja....
Jelena Milić Jelena Milić 07:37 09.01.2008

Re: Life in USA, life in Serbia

ali ne i VIP bloger koji bi trebalo da ima hrabrosti da razgrne sve mogucnosti


cedo, cini mi se da mi hrabrosti ne nedostaje i da cacnem neke teme koje ni komentatori ovde ne vole a kamo li st adrugo.

ne secam se da sam ikad gusila raspravu.


ipak, to oko potoka, sastanka zemalja kaspiskog regiona ( jedna od po meni najvecih dogadjaja 2007, zajedno sa formiranjem juznoamericke banke za razvoj), netransparentnosti ponude za nis, .....ja se trudim ali zaista nisma svemoguca.

kao sto u proslom blogu rekoh, ldp je u pravu da trazi obaranje vlade ako odbijemo saa. to je cista situacija. ja ne verujem u evropeizaciju bez formalnog pridruzivanja to sma vrlo jasno rekla, i taj argument DS ne kupujem.

takodje, nemam nista protiv podele srbije na dva tabora, na to bi se sveli iduci parlamentarni ako padne vlada...
za to bi trebalo d aldp,m ds, g17+, liga, manjine bolje komuniciraju medjusobno...ja sma za to big time...


ali ovo da s eeu povuce i da nam kad vidi kako smo ludi i ne ponudi saa, tog as ebojim jer mislim da to znaci prolongiranje ove sizofremen situacija.

a sta mi tu mozemo, ako mislite da od nas zavisi :))....samo napred.

tuzlanac tuzlanac 07:48 09.01.2008

Re: Life in USA, life in Serbia



Ta, hipoteticko hipoteticka nova vlada (do koje ne verujem da ce doci), - hoce li EU njoj tek tako, na 3, 4 sad dati SSA na potpis? (zasto da ne, kazu da je tehnicki sporazum spreman, bas sto se EU tice), vraca li se tada Mladic na velika vrata kao uslov, moze li EU u tom slucaju



primjecujem da je nepoznato srpskoj javnosti da holandija ima obavezu prema bosni i hercegovini. u slucaju da je ne ispostuje da se zauzme u europi za njena potrazivanja u vezi najvecih zlocinaca poslije drugog svjetskog rata bosna i h. podize tuzbu protiv holandije za moralnu i materijalnu odstetu. holandanske vlasti ne zele na stub srama umjesto stvarnih krivaca, a i ako kojim slucajem i ne bi bili optuzeni za saucesnistvo u genocidu ostaje mrlja, koju istorija ne zna izbrisati. stoga cvrst stav holandske vlade da srbiji se ne popusta ne iznenadjuje.
jeca jeca 00:07 09.01.2008

Hillary-Barack

Koliko ja pratim izbore u Americi, predviđanja su da će Hillary C. da izgubi i u Nju Hempširu od Baraka O. Ono što sam čula je, da je njen glavni problem u toku cele kampanje, to što je ne simpatična (u prevodu, Ameri je ne vide kao predsednicu), za razliku od Obame koji je relativno nova faca, simpatičan, kome jedino što se zamera je neiskustvo? Takođe, Hillary kao favorit na papiru, je bila glavna meta napada republikanaca (koji je izrazito ne vole) ali i tandema Obama-Edwards. Naravno, ja zaista nisam poznavalac Američkog izbornog sistema i većina informacija je sa CNN-a i BBC-a, ali i pored toga sam se "usudila" da prokometarišem šanse Hillary C. protiv Barack O., jer se oko toga digla najveća frka. Ne kažem da su izbori za republikanskog kandidata ništa manje bitni. Možda može neki "naš" Amerikanac, na blogu da nas uputi bolje o šansama pojedinih kandidata.
Ja o Američkim izborima, a ne o našim, nadam se da nije problem? Da li ćemo potpisati SSP, je toliko neizvesno. Srbija je u totalnoj konfuziji, šta dalje. Pre svega tu je naš dragi premijer Koštunica, koji očigledno osim što preti praznom puškom, igrajući na kartu da Evropa nas više treba, nego mi Evropu, mislim da nema nijedan (rezervni) adut u rukavu. Ako se ta igra (kako ja predviđam) završi loše po nas, Srbija je ponovo na putu ka haosu, sa DSS-om i Radikalima na njenom čelu. Mislim da Koštunica i ne zna drugačije da vodi politiku, stavljanje cele Srbije (bez Kosova) kao uloga u kockanju je potez očajnika koji zna da verovatno neće dobiti, ali prosto ne može da se zaustavi, jer iako propada, neće stati dok ne propadne do kraja. Tu nema racionalnosi, hladne glave. Plašim se da će nas to jako koštati, nažalost, jer je ulog veliki.
niki m niki m 00:57 09.01.2008

Re: Hillary-Barack

Obama je sledeci predsednik USA osim ako ga ne ubiju ili se ne otkrije da je zapravo musliman.

re svega tu je naš dragi premijer Koštunica, koji očigledno osim što preti praznom puškom, igrajući na kartu da Evropa nas više treba, nego mi Evropu, mislim da nema nijedan (rezervni) adut u rukavu.


Ovo se vrlo cesto ponavlja da Kostunica nekome nesto preti ali niko da kaze, konacno, cime to on preti. Sve sto Kostunica kaze jeste da necemo da potpisemo sporazum sa EU. U cemu je to pretnja? Uostalom, mi smo ti koji godinama molimo EU da nas primi. Ista ta EU se necka, premislja, postavlja uslove, govori o nekakvim velikim rokovima za nas prijem, itd. itd... Ocigledno je da smo mi ti koji nesto trazimo da dobijemo od EU, a oni su neko ko bi trebalo da nam nesto pokloni. U jednom trenutku ova drzava procenjuje da joj sporazum sa EU nije u interesu i da necemo da uzmemo taj poklon. Logicno bi bilo da smo time olaksali muke EU jer nece morati da nam daje ono sto smo toliko puno zeleli,a njima bilo toliko tesko da nam daju. E, a sada se neki nasi lumeni javljaju i kazu Kostunica preti. Nije nego.
blackbox blackbox 01:24 09.01.2008

Re: Hillary-Barack

to niki m
Uostalom, mi smo ti koji godinama molimo EU da nas primi. Ista ta EU se necka, premislja, postavlja uslove, govori o nekakvim velikim rokovima za nas prijem, itd. itd...

Ne samo da smo molili nego i ispunjavali ono što je traženo, devetu rupu doveli na treće mesto, ljutili se kad su nam suspendovali pregovore, bili sretni kada su obnovili i sebi pripisivali hvalospeve. E sada ti isti kažu da neće.Pa ko im veruje da su ikada bili iskreni, ne prema EU nego prema svojim građanima. Zašto građanima nisu rekli da se pregovori vode bez Kosova a sada to ističu.
S druge strane, zar ne vidite da se Srbija prema biračima sa Kosova, koji su njeni građani , ponaša kao prema dijaspori. Na spisku su samo 103.000 birača nealbanaca, fali samo konzulat u Prištini pa da glasaju kao u Frankfurtu.
Jelena Pavlović Jelena Pavlović 02:01 09.01.2008

Re: Hillary-Barack

U Americi ce pobediti onaj kanditat ciji program najvise odgovara prosecnom gradjaninu. Mick Huckabee,republikanac ima sanse jer predlaze nekakve fiksne takse za sve. Ja se iskreno nadam pobedi demokrata u Americi jer je ovo do sada bilo vise nego tuzno. Na zalost, tesko mi je da zamislim zenu predsednika Amerike, kao i afro-amerikanca. Bojim se da Amerika nije spremna za vece promene i da ce sve ostati manje-vise isto kao i do sada.
Jelena Milić Jelena Milić 07:58 09.01.2008

to jelena p


meni to uopste ne izgleda tako neostvarivo amerika je spremna i za promene i za inspiraciju

Hilari Klinton uzvraća udarac
Autor: Tanjug | 09.01.2008 - 07:45
Hilari Rodam Klinton, uprkos prilično lošim prognozama, uspela je da pobedi u drugim po redu predizborima za demokratskog kandidata na predsedničkim izborima u SAD, otvarajući, na taj način, uzbudljiv nastavak trke sa tamnoputim Barakom Obamom, koji je u Nju Hempširu trku završio na drugom mestu i svega tri odsto manje glasova od nekadašnje prve dame.

Jednako uzbudljiva bila je i trka na rivalskoj, republikanskoj strani gde je već pomalo otpisani Džon Mekejn prosto zbrisao najozbiljnije konkurente Mita Romnija i Majka Hakabija, te najavio izjednačenu trku za budućeg kandidata konzervativnijeg dela Amerike.

"Osećam kao da svi govorimo iz srca i zahvalna sam što ste odgovorili na moje pozive. Sada zajedno, dajmo Americi šansu za oporavak koji je meni dao Nju Hempšir," rekla je Hilari Klinton nakon objavljivanja rezultata kokusa u Nju Hempširu, na kojem je, prilično neočekivano, odnela pobedu.

Pobeda Baraka Obame pre nekoliko dana u Ajovi i današnji trijumf Klintonove otvorili su vrata ozbiljnoj trci između prvog ozbiljnog crnog kandidata i prve žene koja konkuriše za mesto u Ovalnoj sobi Bele kuće, te, istovremeno, najavili vreme promena na američkoj političkoj sceni, uključujući i povlačenje snaga SAD iz Iraka, što oba kandidata zdušno podržavaju.

"Oran sam i spreman da nastavim," rekao je Obama, kojeg su američki mediji pre svega dva meseca gotovo u potpunosti otpisali iz trke za Belu kuću.

Jednako uzbuđenje pokazao je i vremešni heroj Vijetnamskog rata, Džon Mekejn koji je za sobom daleko ostavio Mita Romnija, kandidata manekenske pojave, u čiju je kampanju u Ajovi i Nju Hempširu, čini se uludu, potrošeno na desetine miliona dolara, što ga je dovelo tek do drugog mesta na listi republikanskih kandidata.

"Pokazali smo ovoj zemlji kako izgleda veliki povratak. Sada idemo u Mičigen i Južnu Karolinu kako bi potvrdili moju nominaciju," rekao je, čini se malo preambiciozno Mekejn, naglašavajući da su republikanski birači tek zakoračili na put koji će voditi ka "ispravljanju pokvarene politike SAD".

Osim Klintonove i Obame, među demokratama pristojan rezultat u Nju Hempširu zabeležio je i Džon Edvards, kome je poverenje poklonilo oko 17 odsto birača, dok je sudbina ostalih, uključujući Denisa Kučinića, Džoa Bajdena i Krisa Doda, čini se, zapečaćena, pa se sada očekuje samo njihova zvanična odluka da odustaju od kampanje.

Ključni trenutak kokusa u Nju Hempširu predstavljao je predizborni nastup Klintonove, tokom kojeg se umalo rasplakala, proklinjući zlu sudbinu i glasače koji ne žele promene i njeno iskustvo u vođenju države.



bauer bauer 08:18 09.01.2008

Re: to jelena p

Hilari Rodam Klinton, uprkos prilično lošim prognozama, uspela je da pobedi u drugim po redu predizborima za demokratskog kandidata na predsedničkim izborima u SAD

nisu drugi po redu, al ajde, nema veze.

jos uvek je rano za izborne prognoze. sto se mene tice, bez obzra na veliku prednost demokrata, u svetlu ogromne nepopulanosti sadasnjeg predsednika, te moje naklonosti demokratama, pa i klintonu samom, ja ne bih voleo da vidim onu hidru kao predsednika usa :(
Doctor Wu Doctor Wu 09:51 09.01.2008

Re: to jelena p

ja ne bih voleo da vidim onu hidru kao predsednika usa

ni ja.
jeca jeca 22:06 09.01.2008

Re: Hillary-Barack

Očigledno je da su predviđanja za Nju Hempšir bila totalni promašaj (svi su govorili oko 10% prednosi za Obamu), ko bi rekao da mogu toliko da promaše. Sada je ponovo izjednačena borba, mada problem dopadljivosti ostaje kao jedan od glavnih za Hillary.
jeca jeca 22:45 09.01.2008

Re: Hillary-Barack

U jednom trenutku ova drzava procenjuje da joj sporazum sa EU nije u interesu i da necemo da uzmemo taj poklon.
Prvo, cela ova priča je upravo zato što je nama preko potreban sporazum sa EU i nastavak EU integracija. Mi isključeni iz EU integracija, možemo samo da se polako gušimo u sopstvenom siromaštvu. Da ne govorim o tome da u Srbiji postoje i drugi potencijalni izvori nestabilnosi kao Sandžak i Vojvodina, koji samo mogu da se aktiviraju u takvoj situaciji. Kosovo svakako nećemo sačuvati, obustavljanjem EU integracija, a sebi ćemo dugoročno naštetiti. Zato kažem da u Koštunicinoj politici nema racionalnosi, osuđena je na propast svih nas koji faktički živimo u Srbiji, jer Kosovo čak i sada dok ti ja ovo pišem, nije u nadležnosti Srbije. Nijedan srpski zakon tamo više ne važi. To je samo još samo slovo na papiru. Dok je od nas zavisilo mi nismo uspeli da ga sačuvamo, a onda smo ga izgubili u direktnom okršaju sa celim svetom 1999..
Kada kažem Koštunica preti, to je, jer je verovatno EU-i bolje da Srbija bude integrisana, nego crna rupa i leglo kriminala, militantnih ideja, novih žarišta kao npr. Sandžak...Zato i hoće da ulažu u nas (ne bezuslovno kako ti kažeš), ali po nekima odavde, mi treba svi da živimo kao bednici, izolovani, da bismo pokazali moralnu superiornost... zaista to ne deluje kao normalna politika. Politika u kojoj gubiš na svim poljima.
niki m niki m 23:17 09.01.2008

Re: Hillary-Barack

Kada kažem Koštunica preti, to je, jer je verovatno EU-i bolje da Srbija bude integrisana, nego crna rupa i leglo kriminala, militantnih ideja, novih žarišta kao npr. Sandžak...Zato i hoće da ulažu u nas (ne bezuslovno kako ti kažeš), ali po nekima odavde, mi treba svi da živimo kao bednici, izolovani, da bismo pokazali moralnu superiornost... zaista to ne deluje kao normalna politika. Politika u kojoj gubiš na svim poljima.


Ne vidim razloga zasto bi Srbija trebalo da bude leglo kriminala i militantnih ideja. Ako cemo iskreno, nema drzave sa vise militantnih ideja nego sto su to USA. No, to nije sada tema. Sandzak nije nikakvo novo zariste osim ukoliko se USA i Zapad bas ne potrude iz sve snage. Sandzak je vise nego integrisan u politicki zivot Srbije i ima daleko vise utiacaja na politiku Srbije nego na primer Nis i okolina, sa sve daleko visei ljudi i resursa nego sto je to u Sandzaku.
Dalje, ne vidim nikakvu zelju za izolacijom ni kod jedne politicke snage u Srbiji, na protiv. Da ne govorimo o nekakvom dokazivanju moralne ili bilo koje druge superiornosti. Srbiji je stalo da ima sto vise i sto jace veze sa svojim okruzenjem, sto znaci i sa EU. Jedino sto je procena, a ja se slazem sa ttom procenom, da nama ne odgovara nikavo dalje institucionalno vezivanje za EU jer to implicira da mi priznamo amputaciju sopstvene drzave. Razumem pokusaje DS da predstavi da su Kosovo i evropske integracije dva odvojena procesa ali to, jednostavno, nije istina. EU pokusava korak po korak, nekom vrstom politicke anestezije, da nas dovede do tacke kada bi morali da priznamo Kosovo. To mi niti zelimo niti hocemo, bar ne ubedljiva vecina naroda u Srbiji.
bauer bauer 00:02 10.01.2008

Re: to jelena p

ni ja.

Doktore, mislio sam da vi... kako ono kaze Ret Batler... :)
Doctor Wu Doctor Wu 10:40 10.01.2008

Re: to jelena p

Pouka: ne citiraj Ret Batlera ljudima koji pamte duže od jednog bloga, :).
jeca jeca 22:54 10.01.2008

Re: Hillary-Barack

Ne vidim razloga zasto bi Srbija trebalo da bude leglo kriminala i militantnih ideja

Pa zato što je siromašna i izolovana (od ostatka razvijenog sveta) zemlja, kao što ćemo mi postati, idealna za razvoj kriminala, još veće korupcije, nezadovoljstva među manjinama, sve ono što je bilo 90-tih, samo možda u nešto blažem obliku. Ponavljam i završavam, tebi će svakako za Kosovo uskoro trebati pasoš, a ni sada ne možeš da pređeš na tu teritoriju ako ti to ne dopuste predstavnici međunarodnih snaga i to se neće promeniti- jer smo ga izgubili u ratu. Neće se Kosovo ni vratiti Srbiji jer nema dovoljno Srba na Kosovu. To što mi nećemo da priznamo tu stvarnost, ne znači da ćemo ikada više moći da putujemo slobodno na Kosovo bez odobrenja drugih. Žrtvovanje Srbije zarad teritorije koja faktički nije više naša, nije razumna politika, ni logičan izbor. Takva politika vodi u propast ostatak Srbije i građane Srbije, pa se nadam da većina stanovništva u Srbiji ne razmišlja kao ti.
niki m niki m 13:52 11.01.2008

Re: Hillary-Barack

a zato što je siromašna i izolovana (od ostatka razvijenog sveta) zemlja, kao što ćemo mi postati, idealna za razvoj kriminala, još veće korupcije, nezadovoljstva među manjinama, sve ono što je bilo 90-tih, samo možda u nešto blažem obliku.


Ovo su najobicnije parole koje se, sa namerom, pustaju iz pojedinih medijskih kuca. Kriminal je 90 ih pre svega cvetao zbog trgovinskih sankcija, koje su napravile prostor za ogronmu zaradu putem sverca. Danas, takvih uslova nema.
jeca jeca 22:39 11.01.2008

Re: Hillary-Barack

Odakle ti to da nema uslova. Da li smo mi razvijena zemlja, stabilnih institucija? Da li su naše granice osigurane od šverca, da li smo mi bilo kakve standarde u tom pogledu dostigli. Sve je to kod nas u povoju, na nesigurnim nogama i kao kula od karata će se urušiti kada sami prekinemo EU-integracije. To će biti jasan znak da mi ne želimo da budemo kompatibilni sa ostatkom razvijenog sveta, samim tim bićemo napušteni. A nikakva ni Rusija, ni Kina nam neće reformisati ni sudstvo, ni poresku upravu, jer se oni time i ne bave, niti ih to zanima. Niti oni mogu da poboljšaju standard u ovoj zemlji, niti su igde to uspeli. Propašćemo vrlo brzo, sami i bez Kosova sa kojim nećemo biti u dobrim odnosima jer nećemo biti u dobrim odnosima sa zemljama koje se oko toga pitaju. A to nije Rusija, ni Kina. A uvek su mogući i još gori scenariji, po nas naravno, ako mi to poželimo. A parola je, npr. da će hleb biti 10 din. ili da sopstvenim snagama možemo podići našu privredu. To ti je kao prazno slovo na papiru koje ništa u praksi ne znači.
niki m niki m 00:08 12.01.2008

Re: Hillary-Barack

Odakle ti to da nema uslova. Da li smo mi razvijena zemlja, stabilnih institucija?


Niste razumeli. Ne govorim o uslovima kao postojanju ili nepostojanju institucija vec da nema uslova da nastupi trgovinski embargo. Nije pocetkom devedesetih doslo da bujanja kriminala jer su nam institucije bile slabe vec zbog trgovinskih sankcija.
blackbox blackbox 00:57 09.01.2008

"užasno važno"

Srbija se nalazu u dinamičnoj situaciji, izbori, sednica SB,sastanak sa Putinom u Sofiji, i 28.januar. Sve je to užasno važno (što bi rekli neki predsednički kandidati}. Međutim, izbore odlučuju građani i biće kako oni izglasaju, na SB ne možemo bitno uticati, ali ono na šta možemo uticati i doneti kapitalno dobru ili lošu odluku je taj 28. januar.
Koje su sve posledice ako potpišemo ili ne potpišemo to je stvarno ozbiljno pitanje o kojem je javnost trebalo mnogo više da raspravlja. Političari imaju pravo na sujetu ali nemaju pravo da zbog toga donose odluke zbog kojih će generacije da trpe.
Posledice kapitalnih promašaja su socijalne, ekonomske, finansijske, političke, spoljno-političke, prosvetne, kulturne i .. dodajte.
Zbog toga je 28.januar užasno važan.
blackbox blackbox 01:06 09.01.2008

sličnost sa 90-im


Ovo liči na žurnal pred film o 90-im godinama.
EU je pružila šansu kakvu ne treba ispustiti. Oni koji su se hvalili kako je njihova vlada uspela da obezbedi nastavak pregovora o procesu pridruživanja, kako je i parafiranje njena zasluga sada negiraju sami sebe i prete da neće potpisati SSP.
Kosovo je samo povod a razlog je njihovo antievropsko opredelenje, jer bi ispunjavanje odredbi Sporazuma verovatno opasno ugrozilo nečije interese na lokalnom, nacionalnom i internacionalnom planu.
Znala je vlada i premijer da se ceo proces odvijao tako što se imala u vidu Srbija bez Kosova. Pravo je pitanje zašto to ne kažu, zašto su se sada setili da je Srbija osakaćena.
Kažu da hoćemo u EU samo sa Kosovom i tada je EU dobro za nas, a ako joj dođemo bez Kosova nije dobra. Pa valjda je ona takva kakva jeste a ovo sa ili bez Kosova se odnosi na nas.
Da li je politički odgovorno rešavati pitanje Kosova bez EU, što nije ni moguće, i , još gore, tako što ćemo se prvo posvađati sa njom.
Stvar je u tome da oni koji žele da spreče evropski put čine sve da Srbiju posvađaju sa EU i za to imaju dežurne za oštra reagovanja. Tako nam ministar za KiM sa nipodaštavanjem govori o GS UN i SB, premijer o EU, savetnik deli lekcije Oli Renu i predsedavajućem ministru, tradicionalnim srpskim pozdravom i inatom e oće malo sutra videćeš 28. da nećemo.
Valjda zbog izborne kampanje, ili čega još, DS izbegava da zauzme stav pa čas kaže EU čas Koštunici da su u pravu.
U situaciji kakva je, izgleda ni DS neće moći a ni smeti još dugo da bude neutralna. Dužna je da građanima objasni šta to znači, šta gubimo,a ništa ne dobijamo.
Kosovo će se završiti kako će se završiti i za to će DS biti proglašena da je kriva, zato bar ne bi smela građanima ostati dužna.
Evo i ministar Jeremić mora da stisne zube i izgovara istovremeno i da i ne, pa i ono u šta ni sam ne veruje.
Izjava B.Đelića je smešna, on govori o trgovinskom sporazumu a svako može na sajtu vlade da pročita SSP i vidi da tu ima i politički dijalog, regionalna saradnja, bezbednost, pravni sistem, sudstvo, zaštita okoline i naravno, najvći deo se odnosi na ekonomiju, trgovinu i finansije.
To što govori da će on potpisati, pa neka kaže u četvrtak na vladi i neka to rasčiste i obaveste javnost ima li vlada jedinstven stav.
Vrlo je interesantan poguban stav o misiji EU, otkud toliko suprostavljanje ako nije motivisano upravo motivom da se ne ide ka EU.
Kakvo god rešenje za Kosovo bilo ono će biti kontrolisano. Valjda nam je stalo da sa tim koji će biti zaduženi za kontrolu budemo u što boljim a ne neprijateljskim odnosima.
Nerazumne ideje nameaju samo nerazumna objašnjenja negi i katastrofalne posledice.
Ko se još seća kada je EZ početkom 90-ih nudila pomoć od 4,5 milijardi dolara i ulazak SFRJ, ali je tadašnje rukovodstvo odbilo takvu ponudu, a posle je nastupio haos ratni i ekonomski.
Nadajmo se da sada neće doći do ratnog haosa, mada i njega neki prizivaju, ali ekonomski opasno preti.
niki m niki m 01:25 09.01.2008

Re: sličnost sa 90-im

Ovo liči na žurnal pred film o 90-im godinama.
EU je pružila šansu kakvu ne treba ispustiti. Oni koji su se hvalili kako je njihova vlada uspela da obezbedi nastavak pregovora o procesu pridruživanja, kako je i parafiranje njena zasluga sada negiraju sami sebe i prete da neće potpisati SSP.
Kosovo je samo povod a razlog je njihovo antievropsko opredelenje, jer bi ispunjavanje odredbi Sporazuma verovatno opasno ugrozilo nečije interese na lokalnom, nacionalnom i internacionalnom planu.


Ovo sto vi pisete jeste vrlo nevesta, kako su komunisti voleli da kazu, zamena teza. U ovoj, ali i nekoj drugoj potencijalnoj vladi Srbije ne bi mogli da pronadjete antievropsko opredeljenje ni u tragovima. To jednostavno ne postoji. Ali ono sto postoji jeste borba za teritorijalni integritet ove drzave. Mozda je vama svejedno da li ce ova drzava biti cela ili iskasapljena ali ljudima koji zastupaju ovu drzavi to ne sme da bude svejedno. Uostalom, ubedljivoj vecini naroda (inace prilicno proevropski nastrojenog) teritorijalni integritet Srbije je ipak vazniji od EU.

Vrlo je interesantan poguban stav o misiji EU, otkud toliko suprostavljanje ako nije motivisano upravo motivom da se ne ide ka EU.


Nije ovo poguban stav vec najnormalniji stav da neko ne moze da ti se seta po drzavi kako mu padne na pamet.
blackbox blackbox 10:27 09.01.2008

Re: sličnost sa 90-im

Ovo sto vi pisete jeste vrlo nevesta, kako su komunisti voleli da kazu, zamena teza. U ovoj, ali i nekoj drugoj potencijalnoj vladi Srbije ne bi mogli da pronadjete antievropsko opredeljenje ni u tragovima. To jednostavno ne postoji. Ali ono sto postoji jeste borba za teritorijalni integritet ove drzave. Mozda je vama svejedno da li ce ova drzava biti cela ili iskasapljena ali ljudima koji zastupaju ovu drzavi to ne sme da bude svejedno. Uostalom, ubedljivoj vecini naroda (inace prilicno proevropski nastrojenog) teritorijalni integritet Srbije je ipak vazniji od EU.

Pa čoveče zar vi stvarno mislite da mi EU primamo u Srbiju a ne obrnuto, i još ako vam je retorika VK i ministara DSS proevropska onda svaka čast, nema šta da dodam.? Gde vi vidite da je Kosovo integrisano u Srbiju, osim virtuelno?
To nije borba za integritet već za očuvanje statusa quo, koji odgovara da bi stalno imali na šta da se izgovaraju, kao Kosovo je pitanje svih pitanja. Valjda je narod pitanje svih pitanja jer koga ćeš pitati ako narod loše živi pa će doći u situaciju da ti neće odgovoriti ni kad ga pitaš.
To da je ubedljivoj većini naroda teritorijalni integritet važniji od EU je tačno samo je pitanje šta je teritorijalni integritet. Zar ne mislite da većina naroda shvata da Kosovo odavno nije i neće biti integralni deo Srbije u pravom smislu. Uostalom i naš pregovarački tim je to ponudio, sve samo da se formalno ne zove nezavisno.
Konačno, teritorijalni integritet se čuva tako što se jača pozicija zemlje u međ. zajednici a ne svađanjem sa svima.
Kad smo kod zamene teza, dto vi očito radite i ušivajte i dalje u tome, nemam ništa protiv.
Nije ovo poguban stav vec najnormalniji stav da neko ne moze da ti se seta po drzavi kako mu padne na pamet.

Prvo, nije EU bilo ko već neko kome vlada teši da se približe i, kako vi kažete, u vladi nema ni tragova antievropskog opredelenja.
Ipak i ovo liči na onaj Miloševićev referendum da ne dozvolimo strano mešanje na Kosovu a posle odobri dolazak posmatračke misije EU bez pitanja naroda na referendumu.
Drugo, Kosovo će svakako biti pod međunarodnim monitoringom i zato bi bilo pametnije ići u susret događajima nego se svađati za domaću upotrebu.
sentinel26 sentinel26 12:12 10.01.2008

Re: sličnost sa 90-im

blackbox
Ovo liči na žurnal pred film o 90-im godinama.
EU je pružila šansu kakvu ne treba ispustiti. Oni koji su se hvalili kako je njihova vlada uspela da obezbedi nastavak pregovora o procesu pridruživanja, kako je i parafiranje njena zasluga sada negiraju sami sebe i prete da neće potpisati SSP.
..........Izjava B.Đelića je smešna, on govori o trgovinskom sporazumu a svako može na sajtu vlade da pročita SSP i vidi da tu ima i politički dijalog, regionalna saradnja, bezbednost, pravni sistem, sudstvo, zaštita okoline i naravno, najvći deo se odnosi na ekonomiju, trgovinu i finansije.
.................................................
Ko se još seća kada je EZ početkom 90-ih nudila pomoć od 4,5 milijardi dolara i ulazak SFRJ, ali je tadašnje rukovodstvo odbilo takvu ponudu, a posle je nastupio haos ratni i ekonomski.

Vi ste u pravu,
samo što niko ne vidi koliko B.Djelić i kompanija potcenjuju ovaj narod.
Ko ne vjeruje neka prošeta do Podgorice, tamo će mu reći da po Sporazumu CG obavezna da od 01.januara 2008. i svoju spoljnu politiku mora da usaglašava sa EU.

Za ostala pitanja koja ste nabrojali sačinjeni su konkretni programi sa rokovima izvršenja i zajednički organi za analitiku i praćenje.

Ponudu s početka devedesetih ja nažalost ne mogu nikada da zaboravim a dobro pamtim kada smo u desnom džepu imali priče o zavjerama i antisrpstvu a u lijevom sakrivene želje za očuvanjem tekovina komunizma (a cijelo odijelo obojeno "antikomunizmom" iako su i mala djeca vidjela rušenje Berlinskog zida i pad cijelog sistema.

U merila sistema koji se rušio pokušali smo da ugradimo neke (lažne) srednjovekovne vrijednosti.
Onda su se braća latila noževa i nastade klanje.

Čitam kako se prenose izjave i nebuloze ministra Jeremića o tzv. trouglu: Srbija - EU - Kosovo i praznom pričom o integritetu.
Neposredno prije preuzimanja predsjedavanja EU Slovenački ministar IP je saopštio vlastima Srbije da Sporazum sa EU ne uključuje teritoriju Kosova.
Dakle Sporazum može da potpiše samo Srbija (bez Kosova) sa EU i tačka !
Mislim da oni svi (pa i DS) pokušavaju tu činjenicu da sakriju od gradjana.

Medjutim, to je sve pusta teorija.
Praksa izgleda malo drugačije. Na jednom skorašnjem blogu gospodje Milić ja sam napisao da se jedna članica EU (Holandija) sprema da stavi veto i da je V.Britanija saopštila da će je podržati (a ova ima podršku USA) i da od potpisivanja Sporazuma neće biti ništa.

Osim oproštajne posjete Vladi Srbije, Karla je imala i oproštajni posjet Vladi Holandije i saopštenje sa tog susreta je bilo veoma jasno za one koji su htjeli da čitaju.
Ko nije htio, on će ostati ponavljač.


irvas irvas 01:54 09.01.2008

terminologija

samo da primetim terminologiju zvanicne srpske politike u uslovljavanju pridruzenja EU (slobodni prevod):

osakacena drzava - mutilated country

marionetska kvazidrzava - puppet non-existing state

rasparcana srbija - disintegrated serbia


mozda deluje povrsno ali, ipak, zar koriscenje ovakve terminologije nije svojevrsna blamaza?
mozda i nije bitno birati reci. vec je bitnije kako pokazati svetu koliko nas boli kada nam uzimaju nacionalni identitet?

pozdrav


doktorka doktorka 02:56 09.01.2008

a kakve veze imaju

izbori u americi sa nama?
Jelena Pavlović Jelena Pavlović 03:06 09.01.2008

Re: a kakve veze imaju

Nemaju veze sa nama, trenutno.
doktorka doktorka 03:22 09.01.2008

Re: a kakve veze imaju

Jelena Pavlović
Nemaju veze sa nama, trenutno.

mislite da promenom politike prema iraku , promenice se i politika prema nama?
Jelena Pavlović Jelena Pavlović 03:35 09.01.2008

Re: a kakve veze imaju

Bojim se da oni i nemaju neku politiku prema nama, trenutno. Bukvalno smo im neka od rupa na svirali, ne znam koja po redu. Rezultati izbora u Americi ce imati uticaja, ali kasnije.
Jelena Milić Jelena Milić 07:41 09.01.2008

Re: a kakve veze imaju

doktorka,

sve ima veze sa amrickim izborima. tj amricki izbori imaju veze sa svim i svacim :)

meni je znaimljivo dodatno da pratim uporedo nase i njihove kampanje...
a tek njihove i ruse kod kojih se to ocas posla zavrsi:)

inace, pogledajte txt slobe pavlovica u vikend danasu od pre dva tri broja, ukratko, vrlo kratko ali sustinski, ako pogledate savetnike za spoljnu politiku glavnih kandidata u oba tabora--sto se srbije tice--jos ostrije nego u sadasnjoj busovoj administraciji.
Jelena Milić Jelena Milić 07:43 09.01.2008

Re: terminologija

irvas,

meni je trebalo malo da dodjem sebi na sta me to marionetska podseca, dnaima slusam, marionetska, marionetska, ...pa se setih na NDH.

inace, ako je marionetska, tesko da je nezavisna, to jest zar nismo ostvarili cilj, kosovo dakle ako je marionetsko nije nezavisno?
antioksidant antioksidant 09:24 09.01.2008

Re: a kakve veze imaju

Jelena Milić
doktorka, sve ima veze sa amrickim izborima. tj amricki izbori imaju veze sa svim i svacim :)meni je znaimljivo dodatno da pratim uporedo nase i njihove kampanje...a tek njihove i ruse kod kojih se to ocas posla zavrsi:) inace, pogledajte txt slobe pavlovica u vikend danasu od pre dva tri broja, ukratko, vrlo kratko ali sustinski, ako pogledate savetnike za spoljnu politiku glavnih kandidata u oba tabora--sto se srbije tice--jos ostrije nego u sadasnjoj busovoj administraciji.

savetnike u spoljnoj politici predsednickih kandidata demokrata i nije nista cudno sto demokrate imaju cvrsci stav prema Srbiji od republikanaca. Ma koliko to cudno zvucalo, republikanci u SAD predstavljaju bolju opciju za one snage u Srbiji kojima je ... pa da kazem, Kosovo na srcu. Sa demokratama pregovora nema. Njihovi stavovi oko Kosova su davno definisani. Republikanci bi pristali na bilo sta sto ne kosta previse (bilo kakav dogovor da je moguc)
Domazet Domazet 16:21 09.01.2008

Da li bi bio ljubazan...

antioksidant
savetnike u spoljnoj politici predsednickih kandidata demokrata i nije nista cudno sto demokrate imaju cvrsci stav prema Srbiji od republikanaca. Ma koliko to cudno zvucalo, republikanci u SAD predstavljaju bolju opciju za one snage u Srbiji kojima je ... pa da kazem, Kosovo na srcu. Sa demokratama pregovora nema. Njihovi stavovi oko Kosova su davno definisani. Republikanci bi pristali na bilo sta sto ne kosta previse (bilo kakav dogovor da je moguc)
...da nas upoznas sa stavovima Baraka Obame o Kosovu?
antioksidant antioksidant 20:17 09.01.2008

Re: Da li bi bio ljubazan...

Domazet

...da nas upoznas sa stavovima Baraka Obame o Kosovu?

Ne bih ja dragi Domazete, siguran sam da si dobro upoznat. Ovde bih samo citirao pomenutog gospodina Pavlovica
Razume se, do američkih predsedničkih izbora ima još 11 meseci i nije isključeno da, posle toga, u Belu kuću uđe ne g-đa Klinton - već njen demokratski rival Barak Obama. Ne bi se, međutim, reklo da je i u tom slučaju preporučljivo sa naše strane neko veće radovanje: kao Obamin verovatni šef diplomatije pominje se iskusni senator iz Delavera Džo Bajden, eksponiran dosad bar kad su naša okapanja sa Kosovom u pitanju kao još radikalnija Holbrukova verzija. Pa vi sad vidite!

pozz
Domazet Domazet 23:09 09.01.2008

Ne preterano, ipak...

...ne bi bilo lose napomenuti citiranom gospodinu Pavlovicu da se u Americi Joe Bayden smatra verovatnim Hilarinim saradnikom. Nije bas da se politika u potpunosti povinuje zakonima fizike ali tesko da bi se Barak odlucio da za takvo mesto racuna na politickog saveznika svog rivala. Plus sto se na Netu mogu naci neke veoma interesantne Barakove izjave povodom Kosova. Plus sto Barak svoju kampanju vodi i na tome kako sa njim pregovora ima.

Normalno, to uopste ne znaci da treba ocekivati nekakav dramatican zaokret americke politike u odnosu na Kosovo. Ali iz drugih razloga. USofA je ozbiljna zemlja koja se na dramaticne zaokrete odlucuje samo kada mora.

otpozz
antioksidant antioksidant 23:48 09.01.2008

.

ali tesko da bi se Barak odlucio da za takvo mesto racuna na politickog saveznika svog rivala

samo ovo: sto se tice buducih saradnika kandidada demokratske stranke, verujem da su sve opcije otvorene. u tom kontekstu bajden se moze pojaviti u bilo kom predizbornom (kasnije izabranom(?) timu)

sto se tice barakovih izjava o kosovu: verujem da ih ima, verujem da su zanimljive, verujem da su nebitne. u ovom trenutku to je samo profilisanje kandidata za kandidata (o temi koja nema izrazito presudnu vaznost) i dok one ne budu ugradjene u zvanicnu politiku (od sada bar 18 meseci) kosovo ce biti beyond point of no return

srbija je zeton u igri, a ne ravnopravan igrac za stolom i ako ocekujemo da sad preokrene svoj kurs zbog nas, moramo prvo da ispunimo osnovni uslov - da za sad budemo bitni radi nas samih (veliki broj glasaca koji su poreklom odavde, resursi, oruzje, partneri u borbi protiv terorizma (to je kod busa palilo)...)...
Domazet Domazet 00:30 10.01.2008

Re: .

antioksidant
ali tesko da bi se Barak odlucio da za takvo mesto racuna na politickog saveznika svog rivala

samo ovo: sto se tice buducih saradnika kandidada demokratske stranke, verujem da su sve opcije otvorene. u tom kontekstu bajden se moze pojaviti u bilo kom predizbornom (kasnije izabranom(?) timu)
Opcije su kod ozbiljnih politicara uvek otvorene. Ozbiljan analiticar bi morao da pravi razliku izmedju otvorenih opcija i verovatnih saradnika. Ako mozemo ti i ja onda bi svakako morao i on.

antioksidant
sto se tice barakovih izjava o kosovu: verujem da ih ima, verujem da su zanimljive, verujem da su nebitne. u ovom trenutku to je samo profilisanje kandidata za kandidata (o temi koja nema izrazito presudnu vaznost) i dok one ne budu ugradjene u zvanicnu politiku (od sada bar 18 meseci) kosovo ce biti beyond point of no return
Dve stvari, Barak sebi tesko da moze da dozvoli nebitne izjave. Svi oni koji misle da ce se pomenute (i sve ostale) izjave ugraditi u zvanicnu politiku 1:1 bilo kada su poprilicni idealisti.

antioksidant
srbija je zeton u igri, a ne ravnopravan igrac za stolom i ako ocekujemo da sad preokrene svoj kurs zbog nas, moramo prvo da ispunimo osnovni uslov - da za sad budemo bitni radi nas samih (veliki broj glasaca koji su poreklom odavde, resursi, oruzje, partneri u borbi protiv terorizma (to je kod busa palilo)...)...
Poprilicno tacno, doduse preoptimisticno. I sasvim drugacije zvuci od onog 'Sa Obamom pregovora nema',,,,
antioksidant antioksidant 01:17 10.01.2008

Re: .

'Sa Obamom pregovora nema',,,,

Dok Obama postane to sto hoce nece imati o cemu da se pregovara (bar oko Kosova). A da li znas pozicije republikanskih kandidata po pitanju Kosova? Mozda je BArak "najmeksi" demokrata, ali u kom opsegu se krecu republikanci?
Ozbiljan analiticar bi morao da pravi razliku
to moze i Pavlovic (sebe da objasnjava), da ne raspredamo o razlici izmedju "otvorene opcije" i "verovatne opcije". Klinton ima vise kinte i jaci vetar u ledja. Licno ne dajem prevelike sansi Baraku (prvi macici obicno u vodi zavrsavaju) Nju Hepsir je bolji pokazatelj trenda (blizu su ali Hilari ima blagu prednost). Drugim recima, sumnjam da cemo moci da proverimo Pavlovicevu tezu. Ja pojma nemam kom izvoru verovati (tebi ili Pavlovicu)
Dve stvari, Barak sebi tesko da moze da dozvoli nebitne izjave. Svi oni koji misle da ce se pomenute (i sve ostale) izjave ugraditi u zvanicnu politiku 1:1 bilo kada su poprilicni idealisti.
nebitna u smislu da su nikakve sanse da se ugrdae u zvanicnu politiku (pa makar i Obama postao predsednik)
irvas irvas 03:22 10.01.2008

Re: terminologija

Jelena Milić
irvas, meni je trebalo malo da dodjem sebi na sta me to marionetska podseca, dnaima slusam, marionetska, marionetska, ...pa se setih na NDH. inace, ako je marionetska, tesko da je nezavisna, to jest zar nismo ostvarili cilj, kosovo dakle ako je marionetsko nije nezavisno?


jelena,

to marionetska valjda znaci da nezavisno kosovo sluzi svima-poznatoj, anti-srpskoj globalnoj zaveri, zar si zaboravila?

meni je omiljeni termin "osakacena" ili "mutilated" srbija.
strane dipolmate mogu jos po nesto i da nauce od srpskih zvanicnika:)
kako su poceli, jos ce slati pozive na dvoboj EU zvanicnicima: kad je cast u pitanju nema zajebancije, pistoljima ili macevima :)))
jinks jinks 09:47 09.01.2008

Koliko

je u izborima za stranackog kandidata u US praksa da se neko ko nije prosao u ranijim pokusajima ponovo kandiduje u nekim narednim izborima?
nsarski nsarski 10:02 09.01.2008

Re: Koliko

jinks
je u izborima za stranackog kandidata u US praksa da se neko ko nije prosao u ranijim pokusajima ponovo kandiduje u nekim narednim izborima?

Prilicno cesta. Nikson je godinama pokusavao, na primer. Kucinic je obavezan u svakom ciklusu, itd.
Nenad M. Nenad M. 23:45 09.01.2008

Anywhere but here

Male šanse za Sporazum
9. januar 2008. | 07:47 -> 22:38 | Izvor: B92, Beta, Tanjug
Hag, Beograd, Brisel -- Kako B92 saznaje u diplomatskim krugovima u Briselu, male su šanse da EU potpiše Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju sa Srbijom.

Oli Ren (FoNet, arhiva)

Još uvek postoji mogućnost da Srbija potpiše Sporazum sa EU ako brže uspostavi punu saradnju s Haškim sudom, rekao je večeras komesar EU za proširenje, Oli Ren. "Žalosno je da se evropska budućnost Srbije prinosi na oltar domaćih igara moći", rekao je Ren u intervjuu agenciji Rojters, i pozvao Beograd da ne povezuje približavanje Evropskoj uniji s budućom ulogom Brisela na Kosovu.

Potparol Evropske komisije Kristina Nađ kaže da su o pridruživanju i njegovoj sadržini Evropska komisija i Srbija pregovarale kao ravnopravni partneri, bez prejudiciranja budućeg statusa Kosova.

"Ova činjenica se izgleda zaboravlja u debati koja se sada vodi. Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju nije nešto što Evropska komisija nameće bilo kojoj državi, već predstavlja priznanje privilegovanih odnosa sa Evropskom unijom i donosi veoma konkretne beneficije za građane te zemlje", rekla je Nađ.

Ona dodaje da Evropska komisija želi da pomogne Srbiji u procesu približavanja Uniji, ali je to ultimativno u rukama srpskog naroda i lidera, kako bi uverili da su uslovi ispunjen

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana