Život

Muzika, sport, ples, engleski, matematika i uštirkana kragna

Tatjana Momčilović RSS / 09.11.2009. u 22:16

Prošle nedelje uspela sam da uhvatim četri dana Beograda. Ok, 6 sa putovanjem.Ugurala sam u ta bedna četri dana jednu slavu, dva rodjendana, papire za porez, vino x 2, bioskop, čorbu sa najboljim drugom, kumove, posetu rodbini, puno vozikanja po gradu, jedan sneg i hodanje do kuće usled totalnog kolapsa saobraćaja. Naravno da sam uspela da odem i kod frizera...ali ne bih vas time davila. Dok sam izlazila sa svežom bojom na glavi koja je imala samo jedan cilj - da vrati moju prirodnu boju kose, i preispitivala se da li je moja kosa zaista nekada izgledala baš tako, skoro se sudarih sa jednom opasno šik ženom. Ne, ne nemojte pomisliti da je to šik koji podrazumeva da se znojite od muke dok hodate jer vam je sve tesno,sapeto i visoko. Ja, za šik držim onu vrstu žena koje nose uglavnom ravne cipele, izgledaju kao da ne farbaju kosu, imaju neki lud nakit a tobu od par stotina nečega umeju da bace na pod dok detetu zavezuju pertle. Moj šik podrazumeva i neke ogromne šalove i rukavice, puno crnog i mnogo osmeha. E baš jedna takva je naletela na mene u Ivana Milutnovica, zamotana u lud šal i sa veselim očima mi rekla -izvini.

 

 

Dok sam navlačila kapu okrenem se ka njoj i ona ka meni u isti trenutak. Obe smo se prepoznale u deliću sekunde. Moja draga drugarica Lara iz osnovne škole.

Gledam moju drugaricu koju sam zapamtila sa pionirskom maramom sa slike iz prvog razreda, debelu i plavu kako mi se smeje u jednom, novom, pariskom izdanju - mlade, šik žene sa ludim šalom i iskrenim osmehom što me vidi. Skoro smo u isti trenutak izvadile telefone da otkažemo sledeći termin i tako nas život spoji u ludom, snežnom novembarskom danu u Beogradu. Ah, valjda se samo važne stvari i dogadjaju u Beogradu.

Da je ovo obični školski susret drugarica koje su išle u školu kada su se polagale zakletve i nosile pionirske marame - verujem da ni meni ne bi bilo zanimljivo ali ovo je zapravo bio susret uživo sa idolom moje generacije. 

Dakle, moja drugarica Lara po svemu i u svemu je bila fenomenalna. Svirala je dva instrumenta, bila 8 godina predsednik odeljenske zajednice, u matematici prva, sastavi su joj bili najveća kičerica što se u to vreme tražilo, otac joj je bio a i danas je neka faca u velikoj gradjevinskoj firmi, imali su veliki stan i rodjake u inostranstvu. Sećam se da joj momci nisu išli baš od ruke - mislim, zaljubljivanje, simpatije i dnevnici ali muzika, matematika i ostalo su bili samo deo slagalice moje drugarice, za koju se činilo da joj je život isplanirao samo sreću, raskoš i lepotu. Mene ta matematika i fizika nikad nije fascinirala ali sam bila oduševljena kako je moja drugarica slikala sa vodenim bojicama. Mislim da je bila a možda je i danas jako talentovana. Dakle - radost, sreća, sreća, radost.

Nekoliko puta bila sam u njihovoj kući za primer i slušala ponosnog oca i još ponosniju majku kako planiraju fenomenalnu budućnost za svoju jedinicu i bila ljuta na moje roditelje za koje sam bila ubedjena da ne znaju koji sam razred. 

Nekoliko godina sam uspela da sedim pored nje ne bi li se ogrejala o slavu moje čuvene drugarice ali kad su počeli u 8 razredu da me zanimaju izlasci po PŽR-u, šminkanje i izlasci na klizanje i "Šansu" iz druge klupe sam se sve više gurala u zadnje... 

Biti tako izuzetan svih 8 godina nije bilo lako. Istina je i da smo se nekako po inerciji svi divili a da su je profesori sve manje i manje stvarno ispitivali i da je se skoro ne sećam s kraja poslednjeg razreda osnovne škole. Od tada pa sve do prošlog utorka je nisam srela.

Čula sam, naravno neke glasine ali ne znam - bilo mi je mnogo čudno pa se valjda nisam preterano zanimala.

Dakle - sele smo na kafu. Ja sam u dve tri rečenice rekla nešto o meni i već se vrpoljila na stolici da čujem njenu priču jer - svoju već znam.

Dakle posle osnovne gde su je svi obožavali i voleli, upisala se u matematičku i tamo doslovno - prsla. Zamisi, kaže mi, kad shvatiš po prvi put u životu da ima pametnijih, obrazovanijih i bogatijih od tebe. Tada shvatiš da si prosek, možda i ispod proseka. 

Prvi lom, prve svadje u kući, prve jedinice.

Druga gimnazija, prva velika ljubav koja se završila brakom posle srednje škole i trudnoćom sa nepunih 18 godina.  Razvod roditelja, mnogo godina terapije i propao studentski brak.

 

Danas pobedila lom, sedi preko puta mene i smeje se. Kaže imala je sreće jer se nekako spasila da ne poludi potpuno. Imala je ideju, da jednu takvu devojčicu, baš kava je ona bila u osnovnoj školi  fizički povredi. Tada je prvi put pričala sa majkom - iskreno ali i sama kaže - nije se više imalo šta pričati.

Sa svojom malom ćerkom posle propalog braka koji je trajao nekoliko meseci našla se sama, bez roditeljske podrške i bez zanimanja - praktično na ulici. 

Imala je nekoliko puteva ispred sebe, odabrala je jedini pravi. Zaposlila se, studirala paralelno veterinu  brinula o detetu. Kaže da nije spavala nekoliko godina. Dobila bolji posao, provela nekoliko godina u Parizu, kaže da je mislila o mnogo toga ali nikada da odustane.

Kaže da je često mislila na mene i kako sam zapravo uspela kada sam se, od mnogo kandidata progurala u zadnju klupu. 

Pita me na koliko moja ćerka kurseva ide. Ja nabrajam a onda se stidim.

Dok smo se truckali put naše druge kuće, pitala sam moje dete šta joj se od svih tih ponudjenih stvari stvarno svidja i onda smo razgovarale o tome zašto joj se nešto nikako ne svidja. 

Napravile smo plan da do kraja godine izaberemo van škole ono što volimo i što nas zasmejava... Svaki dan mislim o mojoj drugarici i mislim da je sada srećna i ako nije uspešni menadžer, nema bogatog muža i nije kupila stan na kredit. Oči joj sijaju više nego mnogim drugima...ali tek danas. 

 

 

 

 

 



Komentari (20)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

lyssa lyssa 22:45 09.11.2009

...ali tek danas.

Volim priče sa srećnim krajem.
Nema veze što je tek, drago mi je da jeste.
jesen92 jesen92 22:48 09.11.2009

sreca

..sve se moze kupiti osim srece....Najvazniji zadatak svakog roditelja je da upozna svoje dete ...
KRALJMAJMUNA KRALJMAJMUNA 07:36 15.11.2009

Re: sreca

jesen92
..sve se moze kupiti osim srece....Najvazniji zadatak svakog roditelja je da upozna svoje dete ...

Nisam uspeo, izgleda.
Lep tekst, Tatjana.
background noise background noise 23:37 09.11.2009

Jel' SIK bese skracenica

za strikanje i kuvanje?
background noise background noise 23:42 09.11.2009

Dakle - radost, sreća, sreća, radost.

Auuuu!

Ovo je omaseno i to debelo. Samo su nemir i teskoba supstrat iz kojeg buja stvaralastvo, liderstvo. A to sto je bilo kicerica, to je pitanje stila koji se gradi.

Znas, drago mi i zbog tebe, i cerke i Lare. Ali bas i ne zvuci da je Lari u osnovnoj bilo: radost, sreća, sreća, radost.
Tatjana Momčilović Tatjana Momčilović 09:22 10.11.2009

Re: Dakle - radost, sreća, sreća, radost.

pa i nije ....oni su tako mislili a nije
lucidalina lucidalina 10:03 10.11.2009

slicna prica

sta da kazem, ja nisam imala bogate roditelje i veliki stan, ali sam imala roditelje koji su hteli da budem savrsena.

rezultat: dete u 19., studiranje na silu i u inat... jedina svetla tacka je moj dragi muz sa kojim sam jos uvek i s kojim imam i novu bebu. :) bilo je jaaaaaaaako tesko na momente, ja sam srecom imala njegovu podrsku, a to znaci vise nego da sam imala podrsku celog sveta a njegovu ne. ne kazem da nije i on posustajao, da se nije i on gubio, da nije bilo kriza raznih - ali danas, kad imamo stabilne plate, svoj stan i dvoje slatke dece, oboma nam sjaje oci.

lep post, drago mi je zbog lare.
olivera2804 olivera2804 10:38 10.11.2009

...

Zamisi, kaže mi, kad shvatiš po prvi put u životu da ima pametnijih, obrazovanijih i bogatijih od tebe. Tada shvatiš da si prosek, možda i ispod proseka.


Kako mi ovo zvuci poznato...celu gimnaziju provela sam u senci slave iz osnovne, bolje receno u mraku...

Ipak, ko zeli da se "probudi", ko shvati na vreme - taj zablista...za dobre stvari nikad nije kasno!

Najvaznije je postupiti mudro kada su u pitanju nasa deca.
Aleksandar Stosic Aleksandar Stosic 11:20 10.11.2009

putevi

Da (sta sada reci)....
hm, sad kad vracam svoj film iz osnovne skole i povlacim crtu, primecujem da je prica veoma slicna. Naime, vecina onih koji su bili super djaci i za koje bih mogao da se kladim (u to vreme) da ce uspeti u karijeri (zivotu) nisu uspeli, naprotiv zivoti su im postali strasno losi. Drugi, koji i nisu bilu previse dobri djaci, postali su i te kako zadovoljni svojim zivotima.
Tatjana Momčilović Tatjana Momčilović 11:51 10.11.2009

Re: putevi

pa da...to sam htela da kazem
Aleksandar Stosic Aleksandar Stosic 12:02 10.11.2009

Re: putevi

pa da...to sam htela da kazem

izgleda da u svakom mikrokosmosu ima barem jedna takva prica. A sta su razlozi? Pa u slucajevima koje ja poznajem uglavnom su to razvodi brakova njihovih roditelja u periodu izmedju10 i 15 godine. A onda ima i taj element upisa u pogresnu srednu skolu, gde decu roditelju upisuju bez prethodne analize vec onako posrpski "imam vezu u toj i toj", pa ajde da mi dete ide u tu dobru skolu. Na stranu to sto dete uopste nema afinitete i ne zanima ga to. Tako mi je dobar drug upisao arhitektonsku skolu a da nije imao veze ni da crta, a kamoli osecaj za prostor.
olivera2804 olivera2804 12:10 10.11.2009

Re: putevi

Da, u pravu si...
To samo znači da svi, bez izuzetka, treba da prođu kroz ličnu Odiseju ili tako nešto...da niko nije Bogom dan da se odmah popne na tron, ili dobra narodna "Ko ne plati na mostu, plati na ćupriji".
Greška je u tome što su neki od malena indoktrinirani od strane roditelja, učitelja i nastavnika da su baš oni predodređeni za uspeh, tako ubeđeni krenu u stvaran život i TRAS!, izgube se u mnoštvu sličnih, boljih ili gorih svejedno,...ali zato oni "obični" ( ne iz poslednje, nego iz neke srednje klupe) nastave da se bore i dodju do rezultata...
Najgore prolaze prva deca ili jedinci svojih roditelja, ili najmladje dete kad i ima više...oni srednji su u najboljoj poziciji
Ali svako ima svoju Odiseju.
Tatjana Momčilović Tatjana Momčilović 12:21 10.11.2009

Re: putevi

ja sam se gurala u srednju pa u zadnju klupu...tek sam se osvestila negde oko 25-te dugo me drzao pubertet
dunja73 dunja73 15:06 10.11.2009

--

Strasno je deci uskracivati slobodu i nametati , svoje neostvarene ciljeve ili
ih upotrebljavati kao sredstva za lecenje kompleksa .Srt-a-sno!
Moja keva je nosila jednu mindjusicu, kratku suknju , bila u dve boje satirana
u ono vreme , bogami , kad su se u manjim carsijama
jos cesljali kao Jovanka Broz i ondulirali , izbegavali zarko crveni karmin jer je bio simbol ... pa sam tek pomatora shvatila
da su moji cale i keva jos onda bili zagovornici , ovoga danas sto jos nije zazivelo kako treba ...
Ustvari - moji matori su , opet zahvaljujuci svojim roditeljima , imali
pojmove o "slobodi" i smislu iste i ne gusenju tudje .
Ja sam mogla da idem gde sam htela , da izlazim , niko me nije uslovljavao da to prvo moram da zaradim , zasluzim ,
sta god napravim - eto ih , opet su stajali iza mene ..
Naravno da ovo nije podrazumevalo neko mahnitanje i nepostovanje kucnog reda i svega ostalog ,ali
taj neki "druk" nikad nisam osecala ..
Valjda , mi zato "druk" i smeta kroz zivot, pa ga vesto zaobilazim -- ( do sada...)
A "druk" - donosi nesrecu ...samo sto to mnogi , nazalost i nemaju cime da vide...

simpa ti je tekst


Tatjana Momčilović Tatjana Momčilović 15:19 10.11.2009

Re: --

fala dunja,

mene vala nisu pritisakali...nisu mi bas ni udovoljavali, oboje su nekako non stop radili a ispadosmo ok ljudi. cesto se pitam kad su nas vaspitavali a onda ukapiram da je u kuci uvek bilo price o postenju, radu ali i zezanju i da su moji roditelji to i ziveli a ne samo pricali
evo i tebi
tanja
iris.davidovich iris.davidovich 15:31 10.11.2009

uh,

Ne, ne nemojte pomisliti da je to šik koji podrazumeva da se znojite od muke dok hodate jer vam je sve tesno,sapeto i visoko.

bome, to nije sik, to je neudobno
Ja, za šik držim onu vrstu žena koje nose uglavnom ravne cipele

ja sam onda sik do 5-6 pm

nego, bas sam se uzivela u pricicu... vi's kako je perfect world tvoje lare bio privid. ne sumnjam da je ona bila dobra, ali bodu mi oci ti roditelji koji stigose do razvoda
i nemoj mnogo da se zalis na (samo) 4 dana u bgdu, ima da te proglasim za nezahvalnicu nijednu
Tatjana Momčilović Tatjana Momčilović 15:53 10.11.2009

Re: uh,

pa malo mi sta cu - nezahvalnica
flow flow 18:30 10.11.2009

Replika

Pita me na koliko moja ćerka kurseva ide. Ja nabrajam a onda se stidim.


. E baš jedna takva je naletela na mene u Ivana Milutnovica, zamotana u lud šal i sa veselim očima mi rekla -izvini.


Uh, mozda bi ti mogla da razmislis - a drugarica ti preporuci nekog - za tvoj nesto zesci ego trip.
Tatjana Momčilović Tatjana Momčilović 18:58 10.11.2009

Re: Replika

flow
Pita me na koliko moja ćerka kurseva ide. Ja nabrajam a onda se stidim.


. E baš jedna takva je naletela na mene u Ivana Milutnovica, zamotana u lud šal i sa veselim očima mi rekla -izvini.


Uh, mozda bi ti mogla da razmislis - a drugarica ti preporuci nekog - za tvoj nesto zesci ego trip.


hahhahahhha... ne bih onda pisala o tome ali dobro nije ni to lose
sumo22 sumo22 15:54 11.11.2009

PZR

Dakle posle osnovne gde su je svi obožavali i voleli, upisala se u matematičku i tamo doslovno - prsla.

bila je previse sik za njih.

procitao blog sa uzivanjem.
preporucujem

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana