Astrologija| Astronomija

UNPLUGGED

angie01 RSS / 29.12.2018. u 23:04

 file.php?source=images&file=97

 

Nekada davno u jednom malom gradu ispod brega, koji je svojom velicinom i nacinom zivota u njemu, bio skrojen po meri coveka, u kuci moje bake, spremalo se uzurbano za predstojece praznike, nanizane gusto na samom kraju godine, a u idilicnoj atmosferi zimske carolije.

Krupne, filigranski izrezbarene pahulje, padale su kao paperje u laganom talasu, koji se nezno spustao na spokojni krajolik. Iz odzaka na krovovima je purnjao dim, koji je sebi pravio prolaz kroz spustajucu blistavu zavesu, parajuci treperave niti svojim vrelim dahom,  penjuci se na gore.

Kroz zabelelu ulicu se u jednom trenutku zacuo zvonak glas Slovakinje sa coska, koja je svakodnevno u isto vreme prolazila ulicom sa velikom plavom vanglom na bele tufne, punom sveze iskokanih kokica, ispucanih na otvorenom plamenu sporeta u poklopljenoj serpi, koje je prodavala pozivajuci zainteresovane- “Kokice, kokice, sveze, kokice”.

Mi deca, odmah bi napustali igru i  pomocu stolice bi se popeli na kibic fenster, ispupceni prozor za posmatranje, uobicajen u Vojvodini, kako bi videli, koliko je plava vangla sa belim tufnama daleko od nase kuce, a potom bi kamcili sitninu od ukucana i istracvali da sacekamo kupovinu, sa spremljenim cinijama, u koje nam je teta, sa bezbroj sarenih sukanja brizljivo spakovanih oko tela, posle plehanom mericom isipavala jos uvek tople grickalice, onoliko puta koliko smo imali da platimo.

Preko puta kuce, ziveo je covek koji je imao dva rasna crna konja, koje je povremeno uprezao u kola kojima se ponosno vozio nekuda, posto je ritualno otvarao kapiju namenjenu za zapregu.

Jednom mi je dozvolio, verovatno na molbu moje bake, da se s njim provozam niz ulicu.

Dok je gazda rutinski drzao uzde, pomerajuci ih na nacin koji su konji prepoznavali kao neki znak, da uspore, stanu, skrenu levo, desno, uz povremen uzvike za neku naredbu, a bic je samo teatralno drzao niz nogu, jer ga nije upotrebljavao, ja sam oduzeto sedela, gladajuci u sjajne sapi koje su pomerale brzinom kojom su konji kasali, potpuno hipnotisana tim prelepim zivotianjama, kojih sam se ujedno i plasila, jer su za mene bile ogromne.

U danu pred dolazak Deda Mraza, nase uzbudjenje je bilo neizdrzivo, jer smo svo vreme nestrpljivo trckarali po kuci i svakomalo zapitkivali, koliko jos moramo da cekamo na otvaranje poklona, sto je dodatno stvaralo guzvu u ionako zahuktalom domacinstvu.

Jer se u to vreme, sasvim drugacije zivelo i spremala gozba.

Prvo je morala da se zakolje zivina, koju je donosila Madjarica iz obliznjeg sela, da se osuri, kako bi se ocupalao perje, ocisti unutrasnji sadrzaj, pa tek onda pristupi kretivnom delu posla.

Svemu tome je prethodilo donosenje  pijace vode u kofama sa ulicne cesme dva coska niz ulicu,  da bi se onda ona grejala u velikim loncima na furuni, koja je privo morala da se nalozi, sa prethodno nacepanim drvima. Ona iz bunara u dvoristu, koristila se za pranje vesa, koji se prvo iskuvavao na sporetu, a posle  se u kadu stavljalo rende na kome se ribao sapunom za ves, koji je pravljen kuvanjem svinjske masti i baze.

Sve djakonije su se spremale na velikom astalu koji je stajao na sred kuhinje, a ispred kredenca, u ciji  su stakleni klizajuci deo, u ovo doba godine, bile zadenute romanticne novogodisnje cestitke, posute svetlucavim prahom, na kojima su najlepse zelje bile ispisane rukom, koje je postar donosio na vrata.

Tu se seckalo, mesilo, razvlacilo testo, oklagijalo, zavijalo- sve.

I sve to rucno, bez pomagla, miksera, grejaca, raznoraznih trica i kucina, koje su u medjuveremenu stigle da pomognu.

Sve sto se u sporetu peklo, moralo je da se dozira  jacinom vatre za potrebnu toplotu, jer nisu postojali dugmici za podesavanje , a za takvo umece je trebalo imati i znanje i iskutvo.

Najpipavije je bilo, nastelovati zar za przenje kafe u specijalnoj posudi, da bi ona posle bila bas kako treba i mlela se u rucnom mlinu sa fiokicom, iz koje se posle vadio mirisni prah i ukuvavao u vodu.

I kada je filovano pecenje zamirisalo, sarme bile gotove, razni garnirunzi i salate sa sve kolacima mirovali u velikom spajzu na polici ispod kobasica, koje je rucno pravila moja baka od probranog mesa i zacina, a koje su visile na stapovima za skijanje da se tu suse,  stiglo je nekako i to tako nestrpljivo ocekivano vece.

Svi smo ulickani i skockani  u odecu koju je baka sasila znalacki na svojoj Singerici, posto je prvo brizljivo vadila najnovije krojeve iz Burde ili istrikala na metalnim iglama raznih debljina, koje je cuvala u pletenoj korpi u ormanu, jer tada jos nismo znali za Gap Gess, Levis, i ostale modne brendove.

Cupkamo tako ispred dvokrilnih staklenih vrata salona, na kojima su ustirkane stikovane zavese, predano ispeglane gvozdenom peglom na zar, pa one potpuno zaklanjaju vidik u najzanimljiviju prostoriju te veceri, jer se u njoj nalazi velika okicena jelka, ispod koje bi trebalo da Deda Mraz ostavi poklone za nas.

U jednom trenutku se iza tih vrata culo neko komesanje, lupkanje, suskanje, mi klinci potpuno pretrnuli.

 Psssst, kaze baka, polako, sad cete uci, ne sme da vas cuje, jer ce pobeci.

Za trenutak beskrajni mir i onda, kao po dogovoru otvaramo “vrata raja” u nemogucnosti da cekanje izdrzimo  ni sekundu duze.

U sobi zaticemo snezne otiske na podu i na otvorenom prozoru zavesu koja jos leluja, kao da je neko urpavu tuda izasao.

Pritrcavamo  i penjemo na prstice, gurajuci glave kroz otvor prozora, ne bi li ugledali onoga koga niko nije video, no jedino sto  je na ulici, su sveze stope u snegu.

Razocarenje ne traje dugo, jer toliko iscekivani pokloni rasporedjeni su ispod  bljestavog drveta.

Sibicom se pale svece i prskalice, jos poneki odsvirani ton na dirkama i slavlje moze da pocne.

Danas, toliko godina posle, jos uvek ne znam, kakvom madjijom je moja baka, velika carobnica, uspela da sprovede onakvu predstavu. O ambijentu, jelu i svemu ostalom, da ne govorim, kao na primer, da se u zamotanim kutijama nalazilo bas ono sto je svako od nas pozeleo.

Ali to su bila neka druga vremena, u kojima su se ljudi  vise pazili i voleli i nekako im je bilo stalo da sve bude u redu, polako, predano i sa puno ljubavi i paznje. Cekali su se, umesto da se mimoilaze u trcanju.

Cesto se u poslednje vreme setim tih svezih tragova u snegu, izgleda da mi je sve vise potrebna ta carolija Nevidljivog.

 

………

Novogodisnja zelja za sve,

Da nasa deca budu ziva, zdrava i srecna i mi sa njima i svi oko nas, i svi oko njih i svi oko njih….

 

 

(ovo je blog sa akusticnom muzikom).

 

 

 



Komentari (88)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

mayo1 mayo1 23:07 29.12.2018

Sve dobro,

Angie
Bili Piton Bili Piton 23:11 29.12.2018

Re: Sve dobro,

Sve pet.

Tih singerica i burdi koje se vuku po kući ne znam ko se ne seća :)
angie01 angie01 23:26 29.12.2018

Re: Sve dobro,

hvala i tebi, sve sto ti treba.

angie01 angie01 23:31 29.12.2018

Re: Sve dobro,

Bili, sve 10,...a i vise...



srdjan.pajic srdjan.pajic 23:36 29.12.2018

Re: Sve dobro,

Bili Piton
Sve pet.

Tih singerica i burdi koje se vuku po kući ne znam ko se ne seća :)


Ako nije bila singerica, onda je bila bagat mašina.
Evo je moja singerica, ta je ušila speleoloških kombinezona, štitnika za laktove i kolena, torbi za transport ovog i onog, ne zna im se broj:

Bili Piton Bili Piton 23:49 29.12.2018

Re: Sve dobro,

A gde su bile burde bile su i one krede u boji za obeležavanje štofa. i špenadle u istom pregratku, taman da se dete ubode. Jedno tri generacije žena su koristile neku šivaću što je baka imala, na nožni pogon.

angie01 angie01 23:53 29.12.2018

Re: Sve dobro,

angie01 angie01 23:58 29.12.2018

Re: Sve dobro,

Ako nije bila singerica, onda je bila bagat mašina.


pa, Bagat je zamenila Singericu, koja je barem bila esteski genijalna, za razliku od ove modernije, koja je bila komoda na rasklapanje.


...ja sam imala malu Singericu, da sijem lutkama:)...sve ko prava, samo nije na pedalu, nego tocak vrtis malom kurblom, sije lepo, samo labavije:),...eno je, stoji mi na pultu kao ukras, svi kada dodju, lepe se za nju.


srdjan.pajic srdjan.pajic 00:03 30.12.2018

Re: Sve dobro,

Bili Piton
A gde su bile burde bile su i one krede u boji za obeležavanje štofa. i špenadle u istom pregratku, taman da se dete ubode. Jedno tri generacije žena su koristile neku šivaću što je baka imala, na nožni pogon.



Da, to je bila ta neka Bagat mašina, ako se dobro sećam. E, ali smo mi imali Strinu (imamo je još uvek, pu, pu, da se pomerim sa mesta) koja je bila građevinac po struci (Partizansk put, šefovala po gradilištima od Lusake do Požarevca) i profi šnajderka. Njeno drugo radno mesto me je uvek impresioniralo, imala je i tu nožnu mašinu, ali je baš jako davno prešla na lektriku. Ta je svima u familiji sašila sve što su ikad nosili, kombinezona za svinjokolj ili automehaničarske radove, kompleta za bebe, odela sa škole, maturske večeri, svadbe, sahrane. Uglavnom, kad sam joj se pre x godina pohvalio da sam kupio mašinu i naučio da šijem, samo je brknula rukom na neku policu i izvukla i poklonila mi Bibliju, Šivenje i Krojenje, komunjarsko-plava knjižurina sa tvrdim povezom, onako, izdanje iz 1952. skoro 500 strana. To sad čuvam ovde u emigraciji kao relikviju.
blogovatelj blogovatelj 04:17 30.12.2018

Re: Sve dobro,

Bagat je zamenila Singericu,


Moja majka i dan danas ima Bagat Super Slavicu.

PS.

Jedna od omiljenih zanimacija moje dece kad su bili mali je da uđu u kućište mašine, tamo gde je točak koji je pokretao mašinu. Onda su morali da budu zatvoreni, da bude potpuni mrak unutra, pa im točak služi kao volan, a mehanizam koji se inače gura nogama im je bio kao auto, sedeli su na njemu. Zanosio se u krivini kako obrću kormilo i to je bila cela poenta igre. i sve to vreme viču "vrrrrr, vrrrrr"
loader loader 08:41 30.12.2018

Re: Sve dobro,


Angie




srdjan.pajic srdjan.pajic 09:08 30.12.2018

Re: Sve dobro,

Zanosio se u krivini kako obrću kormilo i to je bila cela poenta igre. i sve to vreme viču "vrrrrr, vrrrrr"



Dečija posla...

Moja i komšijska klinka mnogo vole da im nasred spavaće sobe od ćebića i 4 stolice napravim vučju jamu. I onda se tu igraju do besvesti, usput kvarno izbace ovu moju manju iz sobe, uz lažni izgovor "Choking hazards!", da im se ne meša u igru, jer joj obično stanu na prste, pa se ova dere ko nenormalna. A nudio sam im i da im lepo dignem šator u dvorištu iza kuće, pa da kampuju, ali tu su bile nešo sumnjičave, boje se kojota (mada ova moja mala uredno kampuje već 3+ godina).

A, sad sam se setio i da me ćera još nije videla na delu sa mašinom za šivenje, sine, ima da budem Duh Koji Hoda kad ukapira da tajko ume i poderano da zakrpi i lutki otkinut ogrtač da prišije ako do toga dođe.
alselone alselone 09:54 30.12.2018

Re: Sve dobro,

Evo je moja singerica

Evo je i moja, kačio sam je onomad na blog. Stoji u dnevnoj sa ponosom. Ta je odranila više gladnih usti.

KOliko je na njoj šiveno može da se vidi i po donjem levom ćošku, tu se drvo potrošilo od pokreta rukom napred nazad. E, sad zamislite koliko puta treba da se pomeri mekani deo podlaktice i to polako preko tvrdog drveta, da se ono toliko pojede. Pojelo se u tri sloja.

alselone alselone 09:55 30.12.2018

Re: Sve dobro,

Moja i komšijska klinka mnogo vole da im nasred spavaće sobe od ćebića i 4 stolice napravim vučju jamu


Ja mislim da sva deca to vole. Mislim da im je to evolutivna potreba da vezbaju sakriavanje i pravljenje skloništa.

I ja ovim mojima pravim često "zamak".


Kad pomenu kampovanje, Mogli baš jutros spominje da bi da ide na kampovanje, ali mi se čini da je to najviše zbog toga što bi hteo da peče slezove kolačiće. Em to stalno peku u crtaćima i filmovima, em on obožava da se igra oko vatre ko da je indijanac.
cassiopeia cassiopeia 09:59 30.12.2018

Re: Sve dobro,

Moja majka i dan danas ima Bagat Super Slavicu.


Super je ta mašina, šije sve živo, od svile do vunenih, debelih štofova.

Ja imam Danicu Bagat i svaki put kad sednem za mašinu (a to često biva u zadnje vreme) prvo se setim svoje bake i njene Singerice, a onda u sebi pevušim "sedela sam za mašinom, šila sam"
cassiopeia cassiopeia 10:03 30.12.2018

Re: Sve dobro,

A, sad sam se setio i da me ćera još nije videla na delu sa mašinom za šivenje, sine, ima da budem Duh Koji Hoda kad ukapira da tajko ume i poderano da zakrpi i lutki trkinut ogrtač da prišije ako do toga dođe.


Pajiću, mogu misliti njenog oduševljenja, pa ja sam se oduševila tom činjenicom. :)

A, na poklonu od Strine zavidim. :)
alselone alselone 10:08 30.12.2018

Re: Sve dobro,

pa ja sam se oduševila tom činjenicom. :)


I ja sam. Sve što ja znam da sašijem je jastučić za igle i čiode.
angie01 angie01 10:31 30.12.2018

Re: Sve dobro,

em on obožava da se igra oko vatre ko da je indijanac.


eh, ja sam jadna odrasla sa bracom- kada se okupimo kod bake- i onda, sta cu brojniji su, jaci, moram da im se priklonim, pa se onda pola dana igramo kauboja i indijanaca,( da bi onda oni sa mnom, pola sata sa lutkama), osedlamo stolice i kojesta, pistolji i oprema su tu,...jednom sam preskakala logorsku vatru i posto sam bila mala, nisam bas dobro procenila da ne mogu toliko daleko da doskocim i ugazim u plamen, koji je lako uhvatio i moju cipelu carape- opekotine koje sam zadobila su mi bile manje strasne, iako sam na bol bila kenjkava,... jos kada sam videla one plikove sto su odmah izasli,samo sto nisam pala u nesvest,...od grdnje koju sam dobila, jer sam imala zabranu da se vatri uopste priblizavam,...al sta cu, dosla i druga deca iz kraja, zapalila vatru, kranuli da se takmice u preskakanju i sta sad ja, da gledam?!
angie01 angie01 10:45 30.12.2018

Re: Sve dobro,

Moja i komšijska klinka mnogo vole da im nasred spavaće sobe od ćebića i 4 stolice napravim vučju jamu.


ah, pecine od cebadi:)))...to su bili dani... s tim, vec sam se hvalila, kako sam u park nosila tobolac sa strelama i luk od kuvane vrbe, jer sam bila Vil Skarlet u svakodnevnoj igri Robin Hud,...

...kasnije smo nas tri drugarice-ovoga puta bez decaka-imale tajnu grupu 3Z-ZMAJ- logo sastavljen od pocetnih slova nasih imena posle Z, koje je bilo nase magicno slovo, napravile smo i plocice sa logom, imale plasteve i svoje skroviste u zbunu iza guste zive ograde na tajnom mestu, tu smo skupljale balgo-kojesta, zanimljive stapove, kamenje, listove od oraha i jasmina i slicno.
cassiopeia cassiopeia 10:46 30.12.2018

Re: Sve dobro,

alselone
pa ja sam se oduševila tom činjenicom. :)


I ja sam. Sve što ja znam da sašijem je jastučić za igle i čiode.


Ja tolike godine šila i šijem još uvek, a nikako to jastuče da napravim.


angie01 angie01 10:50 30.12.2018

Re: Sve dobro,

mr Loader,
cassiopeia cassiopeia 10:51 30.12.2018

Re: Sve dobro,

ah, pecine od cebadi:)))...to su bili dani


Ja sam obožavala da se krijem po kutijama.

Nešto razmišljam koliko su naše igre bile maštovitije, današnji klinci imaju sve na izvol'te, malo je tu njihovih majstorija. Zapravo, njihov fokus je na potpuno drugačijim sadržajima.
nikvet pn nikvet pn 11:13 30.12.2018

Re: Sve dobro,

alselone
jastučić za igle i čiode


Цврц... Па зар нико овде није сужавао левиске!?
cassiopeia cassiopeia 11:23 30.12.2018

Re: Sve dobro,

nikvet pn
alselone
jastučić za igle i čiode


Цврц... Па зар нико овде није сужавао левиске!?


Nisam sužavala, al' bogami se naskraćivala za sve pare.

Jedno vreme sam šivenjem zarađivala džeparac.
angie01 angie01 11:26 30.12.2018

Re: Sve dobro,

Цврц... Па зар нико овде није сужавао левиске!?


eh, nije- pa to je bilo pod obavezno,...pa posle zulja taj dupli step,...dok se nisu provalile Fiorucci, koje su meni stajale ko salivene.
antioksidant antioksidant 11:29 30.12.2018

Re: Sve dobro,

cassiopeia
nikvet pn
alselone
jastučić za igle i čiode


Цврц... Па зар нико овде није сужавао левиске!?


Nisam sužavala, al' bogami se naskraćivala za sve pare.

Jedno vreme sam šivenjem zarađivala džeparac.

Ja sam snajderima samo klijent. U poslednje vreme sve cesce (skupljaju se pantalone nesto pa mora da se otpusta pojas)
angie01 angie01 11:57 30.12.2018

Re: Sve dobro,

Jedno vreme sam šivenjem zarađivala džeparac.


dobro, ti si i ovde pokazala onom haljnom da si majstorica.
angie01 angie01 12:06 30.12.2018

Re: Sve dobro,

(skupljaju se pantalone nesto pa mora da se otpusta pojas)


ubacujes cvikle:)


...imala sam jedno vreme sekretaricu, stariju gospodju, koja je, kako je mrsavila ili se pak gojila, stalno setala garderobu kod krojacice tamo/vamo, da joj ubaci svikle, ili ih pak skine:)))....za te pare i gnjavazu, mogla je lepo da si nakupuje garderobe u par velicina....kad je vec bila tako nestabilna.
docsumann docsumann 13:24 30.12.2018

Re: Sve dobro,

Evo je i moja, kačio sam je onomad na blog. Stoji u dnevnoj sa ponosom. Ta je odranila više gladnih usti.


mislim da sam već spominjao.
ista takva je podigla moju majku i njeno dvoje starije braće.

i naravno da se čuva kao relikvija.
angie01 angie01 14:35 30.12.2018

Re: Sve dobro,

i naravno da se čuva kao relikvija.


a i nevidjeno dobro izgleda i nepoderiva je...
alselone alselone 17:26 30.12.2018

Re: Sve dobro,

Ja tolike godine šila i šijem još uvek, a nikako to jastuče da napravim.


Napraviću ti ja. :)

Vidiš na mašini sa desne strane onaj veliki šaraf? E, tu je visilo jastuče za igle i čiode. Baka je mene i sestru učila da šijemo i to je bilo prvo što smo naučili. Onda su naša jastučad sa ponosom stajala tu. :)

Kad reče jastuče za igle, ko se seća ovog crtaća?

alselone alselone 17:34 30.12.2018

Re: Sve dobro,

jednom sam preskakala logorsku vatru


Kod nas se vatra preskakala sa Ivanjdan, u junu, i toga se dobro sećam jer mi je bilo jako uzbudljivo. Ako ne grešim mislim da se u užoj Srbiji preskače na neki drugi datum.
hoochie coochie man hoochie coochie man 18:34 30.12.2018

Re: Sve dobro,

sa Ivanjdan, u junu,


Sedmog jula.
Vašar u Beloj Crkvi, i dođe Žikica tako na vaša, kad tamo žandari, i on ih pobije.
alselone alselone 19:15 30.12.2018

Re: Sve dobro,

Sedmog jula.
Vašar u Beloj Crkvi, i dođe Žikica tako na vaša, kad tamo žandari, i on ih pobije


Ne kontam. Šta sedmog jula?
hoochie coochie man hoochie coochie man 19:35 30.12.2018

Re: Sve dobro,

Ne kontam. Šta sedmog jula?


Pa ivanjdan je sedmog jula.
blogovatelj blogovatelj 20:31 30.12.2018

Re: Sve dobro,

Moja i komšijska klinka mnogo vole da im nasred spavaće sobe od ćebića i 4 stolice napravim vučju jamu.


Evo moje đece kad su to isto radili, daleke 2005. godine.

Klik
alselone alselone 21:05 30.12.2018

Re: Sve dobro,

Pa ivanjdan je sedmog jula.

Pardon, mislio sam da je u junu i sad izguglah i vidim da je to po novom kalendaru tada.
alselone alselone 21:36 30.12.2018

Re: Sve dobro,

Nešto sad razmišljam, pošto sam prilično siguran da je bilo u junu, biće da je to katolički običaj pa smo mi vatru preskakali kod komšija.
hoochie coochie man hoochie coochie man 21:38 30.12.2018

Re: Sve dobro,

alselone
Pa ivanjdan je sedmog jula.

Pardon, mislio sam da je u junu i sad izguglah i vidim da je to po novom kalendaru tada.


Ma nebitno, nego primetih jer je Ivanjdan jedan od nekoliko praznika čije datume znam, i to je on jedini koji ne mogu da promašim i da ne moram da razmišljam.
Ivanjdan i "dan ustanka" su mi međusobne asocijacije kad god da se pomenu.
hoochie coochie man hoochie coochie man 21:39 30.12.2018

Re: Sve dobro,

biće da je to katolički običaj


Pa kad slave pogrešan kalendar :)
alselone alselone 21:51 30.12.2018

Re: Sve dobro,

Pa kad slave pogrešan kalendar :)


'bo ih sveti Jeronim na nebu, što kaže kapetan Đurašković.

Šalim se.

Pronašap sam.

Ivanjski krijesovi

Ivanjski krijesovi običaj su paljenja vatre uoči svetkovine rođenja sv. Ivana Krstitelja, to jest 23. lipnja uvečer.

Riječ je zapravo o pretkršćanskom narodnom običaju koji pripada ciklusu običaja vezanih uz zimski i ljetni suncostaj, te proljetnu i jesensku ravnodnevicu. Ivanjski krijesovi vezani su uz žetvene običaje i početak ljeta.
hoochie coochie man hoochie coochie man 22:01 30.12.2018

Re: Sve dobro,

Ivanjski krijesovi običaj su paljenja vatre uoči svetkovine rođenja sv. Ivana Krstitelja, to jest 23. lipnja uvečer.


Nešto poput našeg Petrovdana i paljenja lila.
zilikaka zilikaka 23:17 30.12.2018

Re: Sve dobro,

Ivanjdan i "dan ustanka" su mi međusobne asocijacije kad god da se pomenu.

Bemmumiša, zar je samo kod nas običaj da se tog dana kače venčići od ivanjskog cveća?
Ako ništa drugo, tih dana pune pijace venčića, ne moš promašiti
zilikaka zilikaka 23:32 30.12.2018

Re: Sve dobro,

ista takva je podigla moju majku i njeno dvoje starije braće.

Te mašine su bile prvi korak u emancipaciji žena,
šansa da zarade hleba samostalno, i mnoge porodice su opstale zahvaljujući njoj.
Zato stvarno zaslužuju da budu relikvija.
hoochie coochie man hoochie coochie man 23:44 30.12.2018

Re: Sve dobro,

Te mašine su bile prvi korak u emancipaciji žena,


Nekad i miraz.
Moja draga majka je jednu takvu donela u miraz.
Na njoj sam naučio (ili "naučio" ) da šijem i ...tu sam se zaebao

Iz meni nejasnog razloga draga mi ženica po stare dane odluči da nauči da šije i kupi mašinu.
Vadio se ja da znam samo na onu na nožni pogon, ali nije mi prošlo.
A onda, zamrsio se konac, pukla igla, nestalo donjeg konca, neće da vuče....ma pola sata nisam mogao da provedem na blogu a da me ne prekine....
Kanda je malo svikla.

A venčića za Ivanjdan ima i ovde svakako.
zilikaka zilikaka 00:01 31.12.2018

Re: Sve dobro,

A venčića za Ivanjdan ima i ovde svakako.

Nači, ostalo još nešto Srba osim nas Lala.
hoochie coochie man hoochie coochie man 00:27 31.12.2018

Re: Sve dobro,

Nači, ostalo još nešto Srba osim nas Lala.


Pa obezbedili smo vam, pokazali vam kako treba, sad i sami radite sebi, a mi smo tu da kontrolišemo i da pazimo da ne pogreštite.
:)
docsumann docsumann 10:30 31.12.2018

Re: Sve dobro,

prije tačno 60 godina ženska plivačka ekipa Jadrana HN dominantno je osvojila prvenstvo SFRJ. a njihova štafeta 4x100 mještovito oborila državni rekord
moja stara je bila članica te štafete i prvakinja na 100 i 200 metara leđno.
zbog neobično brzih zaveslaja rukama zvali su je singerica.
angie01 angie01 10:42 31.12.2018

Re: Sve dobro,

moja stara je bila članica te štafete i prvakinja na 100 i 200 metara leđno.


mama, Supermenka!




(u zelji da preporucim doksov komentar, dadoh preporuku hucijevom iznad )
hoochie coochie man hoochie coochie man 17:23 31.12.2018

Re: Sve dobro,

dadoh preporuku hucijevom iznad


Božiji promišljaj :)
michiganac michiganac 19:03 31.12.2018

Re: Sve dobro,

Riječ je zapravo o pretkršćanskom narodnom običaju koji pripada ciklusu običaja vezanih uz zimski i ljetni suncostaj, te proljetnu i jesensku ravnodnevicu. Ivanjski krijesovi vezani su uz žetvene običaje i početak ljeta.


Luzicki Srbi npr. tradicionalno pale za (katolicki) Uskrs, ali se po predanju obicaj prethodno vezivao upravo za proljecnu ravnodnevicu.. (prije godinu-dvije odgledao dokumentarac o njihovim obicajima)



angie01 angie01 22:59 31.12.2018

Re: Sve dobro,

angie01 angie01 17:10 03.01.2019

Re: Sve dobro,

ko se seća ovog crtaća?


a ovog?



...ja sam obozavala te stare crtace.
docsumann docsumann 23:27 29.12.2018

ja sam droga


mirelarado mirelarado 23:35 29.12.2018

Re: ja sam droga

Ako akustika, onda:



Ne znam da li droga ima takvo dejstvo, mene ova pesma uvek razveseli, kao čaša dobrog vina. :)

angie01 angie01 23:41 29.12.2018

Re: ja sam droga

autor teksta je veliki Zoran Radmilovic,

angie01 angie01 23:50 29.12.2018

Re: ja sam droga

mirelarado mirelarado 00:10 30.12.2018

Re: ja sam droga

Il volo su sjajni momci - kao slavuji.

michiganac michiganac 17:28 31.12.2018

Re: ja sam droga

kao čaša dobrog vina. :)


..u mene prva asocijacija ova 'Jana u poljskom ruhu' (:



..like a glass of choppy wine..
michiganac michiganac 17:45 31.12.2018

Re: ja sam droga

..i jedan unplugged (canadian) frenchman:




-legenda kaze da je jedini muski glas s kojim je nastupala u duetu, kojeg Dionka (Celine) nije bas uspjela "oduvati" s pozornice-


Srecna NG i od mene (prevashodno ljepsoj polovini B92-bloga).
Черевићан Черевићан 00:40 30.12.2018

руралног маам

Ali to su bila neka druga vremena,

детињство.... ... у Селу
специфичних је присета,
(догађања оних зимских
а посебно током лета)
angie01 angie01 00:47 30.12.2018

Re: руралног маам

pape92 pape92 01:02 30.12.2018

Zimska samba for you

angie01 angie01 10:47 30.12.2018

Re: Zimska samba for you

jao, ne mogu da otvorim, nesto mi skljoca brouser, ne otavar mi gomilu klipova....
pape92 pape92 12:29 30.12.2018

Re: Zimska samba for you

Kažu da će sledeća godina biti izuzetno uspešna za brauzere
U međuvremenu evo jedan šnajderski meme.
4krofnica 4krofnica 15:37 30.12.2018

Re: moon song for you

U međuvremenu evo jedan šnajderski meme.


True true, moja baba je imala posebnu plišanu podlogu za makaze koje je držala u desnoj prvoj fioci od mašine, nije bilo šanse da mi bilo šta secne od mojih papirnih kreacija koje sam pravila. Te makaze su morale da se drže u ruci dok ne premesti pliš iz fijoke na mašinu i obrnuto... baba nije bila najnežnija prema unucima ali prema mašini čista ljubav, kakva posvećenost je to bila...

bez struje:


angie01 angie01 23:35 30.12.2018

Re: moon song for you

blogovatelj blogovatelj 04:11 30.12.2018

Kokice...

koje je prodavala pozivajuci zainteresovane- “Kokie, koice, sveze, kokice”.


Moje mlađe dete je obožavalo takvog tipa u Somboru. Bio je lenj da progovori, ali je za kokičara naučio kako se kaže, drao se kao manijak "kokilau, kokilau"

PS.

Preko puta kuce, ziveo je covek koji je imao dva rasna crna konja,


Takođe sam u Somboru u komšiluku imao jednog koji je imao konje, one što se trkaju u dvokolicama.

PPS.

odecu koju je baka sasila znalacki na svojoj Singerici


I moja tašta imala Singer mašinu!
Da li sam ja ti?!

alselone alselone 10:00 30.12.2018

Re: Kokice...

Somboru


Sombor je uvek bio lep grad ali znaš kako sad izgleda! Prelepo. Verujem da nisi dugo bio i oduševio bi se šta je danas postao.

angie01 angie01 10:51 30.12.2018

Re: Kokice...

Takođe sam u Somboru


oduvek sam imala zelju da posetim Sombor- eto jos nisam,...al popravicu taj propust.
nikvet pn nikvet pn 11:08 30.12.2018

Re: Kokice...


Енџи и Блоги... Одувек препуно страсти...
blogovatelj blogovatelj 20:13 30.12.2018

Re: Kokice...

Енџи и Блоги... Одувек препуно страсти...


Realno, ne ostavlja me ravnodušnim, ni u pozitivnom, ni u negativnom smislu.
blogovatelj blogovatelj 20:17 30.12.2018

Re: Kokice...

Sombor je uvek bio lep grad ali znaš kako sad izgleda! Prelepo. Verujem da nisi dugo bio i oduševio bi se šta je danas postao.


Poslednji put pre jedno pet godina. Glavna ulica mi se nije svidela, ogolili su je previše.
angie01 angie01 23:02 30.12.2018

Re: Kokice...

Realno, ne ostavlja me ravnodušnim, ni u pozitivnom, ni u negativnom smislu.









( takoreci, fatalna:)
blogovatelj blogovatelj 06:07 31.12.2018

Re: Kokice...

takoreci, fatalna


Kontraverzna.
cassiopeia cassiopeia 10:15 30.12.2018

Angie


Svako dobro u Novoj!
angie01 angie01 10:48 30.12.2018

Re: Angie

Cass- samo najbolje ti zelim, ti odaberi sta.
cassiopeia cassiopeia 10:53 30.12.2018

Re: Angie

angie01
Cass- samo najbolje ti zelim, ti odaberi sta.


cassiopeia cassiopeia 11:19 30.12.2018

...

Moja omiljena akustična

Duran Duran
milisav68 milisav68 12:26 30.12.2018

Re: ...

cassiopeia
Moja omiljena akustična

Duran Duran



This is Lemia!
kick68 kick68 16:46 30.12.2018

Ne

osecam nista, samo se secam...
You don't know what you've got until it's gone.

Sve najbolje i puno srece (trebace nam svima:)

angie01 angie01 23:24 30.12.2018

Re: Ne

Sve najbolje i puno srece (trebace nam svima:)



bladerunner92 bladerunner92 17:45 30.12.2018

Angie kraljice

i srecan ti rodjendan (bese uskoro ovih dana?)
nije akustika ali je bas za tebe

angie01 angie01 23:13 30.12.2018

Re: Angie kraljice




FINAL ROUND ART FINAL ROUND ART 10:11 31.12.2018

sretno

svaka čast! Pozdrav i sve najbolje u novoj od Final Round-a :)
angie01 angie01 10:30 31.12.2018

Re: sretno

Hvala najlepse- likewise, zelima vam svima, sta kome treba:)

natasa_tasic_10 natasa_tasic_10 15:18 31.12.2018

Nova godina

Srecna Nova i sve najbolje <3
angie01 angie01 16:42 31.12.2018

Re: Nova godina

Hvala i tebi sve sto si zamislila.

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana