Đavolje ostrvo

Vlasta RSS / 04.07.2007. u 16:14

  

Iskrcavanje na Đavolje ostrvo za mene je značilo iskrcavanje direktno u scenografiju omiljenog filma. devilsis.jpgLinija od Trinidada do ostrva jedan je od nemirnijih morskih puteva, ispresecan jakim i pobesnelim strujama, slanim vetrom i mirisom Atlantika. To je miris koji u nozdrvama vratite kući, pa vas prati i proganja dok se meša sa prašinastim mirisom vojvođanske košave.

Đavolje ostrvo - Ile du Diable, pripada Francuskoj Gvajani i zajedno sa još dva manja ostrva, Ile St-Joseph i Ile Royale, čini Ostvo Spasenja - Iles de Salut. Đavolje ostrvo je ostrvo palmi, kamena, kontrasta razoružavajuće prirode i razoružavajuće surove prirode čovekove. Opasano je oštrim hridima, pa se iskracava  "na sidro" i čamcima dolazi do kamenog mola. Retko se dešavalo da veliki "Olympic Voyager" ne stoji mirno na sidru. Ovoga puta, izgledalo je kao da beli gigant ulaže puno napora da se odupre strujama. Pomislila sam na sve one koji su se pre više od jednog veka, na istom ovom mestu,  poslednji put okrenuli da vide brod koji je njih doneo i, ne sačekavši ih, prepustio strujama samog ostrva, iz kojih je retko bilo spasa.

Osetila sam neku užasnu tugu i okrenula se oko sebe. Nije bilo Dastina Hofmana ni Stiv Mekvina. A morali bi biti tu, to je njihova scenografija, njihov film.

Oni su bili Lui Dega i Henri Šerije, bezopasni falsifikator i nevino optuženi. Ovaj drugi nosio je istetoviranu sliku nadimka na grudima - Leptir.   

U senci guste šume visokih palmi i okružene egzotičnim cvećem, uzornim travnjacima, fikusima i kaktusima  i danas stoje ruševine ozloglašene francuske kaznene kolonije, četrnaest hektara ekvatorskog inferna. Da je znao da će baš to da ustanove, Kristofer Kolumbo bi ga možda zaobišao 1496.

Zatvor je svečano otvorio Car Napoleon III godine 1852. sa namerom da na njega šalju političke zatvorenike, neposlušne anarhiste, lopove, prevarante i ubice. Bio je to zapravo rezultat odluke ondašnjih francuskih vlasti da zatvorenici treba da budu svekoliko korisni: veslaju na galijama, seku drveće, kopaju, isušuju bare za neke buduće farme... Ostrvom su vladali francuski vojnici, bolesti i surovi zakoni. Umrli su spaljivani u svojim lancima, za pokušaj bekstva u najboljem slučaju dobijalo se dvesta udaraca bičem, češće samica, a lenji su skidani goli i na ovom ostvu insekata i dizenterije, premazivani melasom.

papillion_big.jpg"How do I look?", prozborio je Stiv Mekvin provirivši kroz prozorče na vratima samice nakon više godina potpunog mraka. Ta vrata i mala, memljiva samica još uvek stoje tamo. Kroz njih je vek pre toga virila i glava Henri Šerijea, pravog "Papijona", po čijoj je knjizi Franklin Šafner 1973. godine, dve i po decenije nakon događaja iz knjige, snimio istoimeni film. Nije ovo bila prva i jedina referenca na događaje sa Đavoljeg ostrva. Snimljeno je više filmova, napisano nekoliko knjiga, otpevana po koja pesma. Ja sam kao klinka videla «Leptira» na Tribini mladih. Izašla sa smene od 19 - 21h, kupila kartu i vratila se na smenu od 21h, da plačem još malo. Svaki kadar filma prolazio mi je pred očima dok sam obilazila malo ostrvo. Putovanje, rađanje prijateljstva na brodu, dolazak, patnje, nade, muke, godine u samicama, novi i novi pokušaji bekstva iz prelepog pakla, za koji ljudi danas plaćaju da ga vide i legnu na vitku iskošenu palmu. I sama sam to učinila.          

Reditelj je za potrebe filma malo ukrštao i menjao događaje iz Leptirovih memoara. Leptir i falsifikator Dega, kojeg je maestralno odigrao Dastin Hofman, jesu bili vezani jedno vreme u zatvoru, ali je njihovo prijateljstvo u filmu dobilo veći značaj. Leptir je na ostrvo prebačen u oktobru 1932. nakon što je na suđenju u Francuskoj greškom osuđen za ubistvo. U paklu je živeo narednih trinaest godina.  

Kao i u knjizi, nakon jednog od mnogobrojnih pokušaja bekstava, prebačen je na najmanje i najnepristupačnije od tri ostrva. Nije to bio klasičan zatvor. Nije bilo stražara, ni zidova. Bilo je to mesto preživljavanja sa kojeg nije bilo moguće pobeći jer su, kako to i priliči poslednjem utočištu na Ostrvu spasa, litice bile previsoke, a stene preoštre. Stojeći danima i mesecima na ivici provalije, Leptir iznenada otkriva da je svaki sedmi talas dovoljno velik da se odbije i ne razbije o stene. U jednoj od poslednjih scena filma Stiv i Dastin - Leptir i Dega, sa dve vreće kokosovih oraha staju na ivicu u svom poslednjem pokušaja bekstva. Leptir je bacio svoju vreću u sedmi talas i ona je zaista otplovila ne razbivši se o stene. Pogledao je sa nemirnim iščekivanjem u Degu i istoga trena shvatio da ovaj neće poći, da se neće usuditi da skoči. Pre nego što je skočio u sledeći sedmi talas, poslednji put su se pozdravili. U poslednjem kadru filma Leptir pluta na kokosovim orasima, slobodan.

U stvarnom životu, Leptir na poslednjem ostrvu nije bio sa Degom. Njegov coconut partner bio je jedan azijski gusar, sa kojim je plutao Atlantikom, nošen istim onim strujama ka kopnu i koji je, kada su kopno konačno pronašli, napustio svoju vreću ranije i poginuo na stenama. Leptir je uspeo da se iskrca i pronađe izvesnog Kineza po imenu Cuic Cuic, sa čijim je bratom bio na Đavoljemo ostrvu i uz čiju je pomoć konačno stigao do Džordžtauna u Gvajani. Produžio je potom  u Venecuelu, ali je tamo ponovo uhapšen. Nakon još nekoliko paklenih godina u ondašnjem zatvoru, u oktobru 1945. konačno je oslobođen. Ostao je da živi u Venecueli kao večiti francuski disident...      

Još krajem 19.veka, mahom zahvaljujući jednom političkom skandalu koji je podelio  Fracnusku javnost, ostrvo je postalo predmet - više političkih nego etičkih - analiza.  Jedan od političkih zatvorenika bio je Albert Dreyfus, koji je 1884. godine osuđen za prodaju vojne tajne. Kao Jevrej i Nemac bio je idealna žrtva, dok je pravi špijun, izvesni Ferdinand Esterhazi, bio oženjen u aristorkatsku porodicu. Narednih godina, dok je Albert preživljavao pakao Đavoljeg ostrva, u Francuskoj se za njegovo pitanje i obnavljanje sudskog procesa srčano borio Emil Zola. Godine 1898. slavni pisac se u pismu «Optužujem» (J'accuse) obratio direktno predsedniku republike optužujući francusku vladu i tražeći reviziju procesa, zbog čega mu je suđeno za klevetu i morao je da napusti zemlju.

Albert Dreyfus je oslobođen, ali je dvanaest godina na ostrvu zauvek ostavilo traga. Predsednik Širak mu se 1998. u ime Francuske javno izvinio.    

Francuska vlada prestala je da šalje zatvorenike na ostrvo 1938. godine, a 1952. u maticu su vraćeni i poslednji zatvorenici. Ostrvo spasenja konačno je zatvoreno. Kada je 1960. francuska vlada stavila na prodaju ova raj sa svim pripadajućim objektima:bolnicom, tvrđavom i ćelijama, niko se nije javio da ga kupi. Vremenom je Đavolje ostvo postalo memorijalni centar. Danas tamo žive dve porodice koje ga održavaju.   

Lui Dega je poginuo prilikom jednog od pokušaja bekstva sa Leptirom. Progutao ga živi pesak.    

Henri Šerije pomogao je u snimanju filma «Leptir». Kako sam kaže u dokumentarcu «The Magnificient Rebel», ponovni dolazak na Đavolje ostrvo izuzetno mu je teško pao. Umro je od raka grla kao građanin Venecuele.  

Moja drugarica Dragana plovila je Olympic Voyagerom i pre nego što ih je usisala moćna Delta Amazona, bila je na Đavoljem ostrvu.  

Ja jesam sedela na "Tribini mladih", ali nikada nisam kročila na ostrvo. Žao mi je što mi je to uradila, što je ukrala putovanje moga života, ali joj ovom prilikom zahvaljujem na poklonjenom prvom licu jednine.            



Komentari (22)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

angie angie 16:19 04.07.2007

evo

Vlasta Vlasta 16:25 04.07.2007

brza

si kao munja. ne mogu da otvorim. jel to insert? hvala ako jeste...
angie angie 16:51 04.07.2007

Re: brza

ne znam zashto ne mozesh da otvorish-a ima svega po malo.
Vlasta Vlasta 16:55 04.07.2007

Re: brza

sta da ti kazem, telefonski net. nema veze, pogledacu sutra. znam da ima sve na yutube.
ervetor ervetor 08:43 05.07.2007

Re: brza

Ja imam taj film na VHS-u.
Doduse, fali mu par minuta na pocetku.
Dakle to je jedan od filmova koje ubrajam u velike, bas kao i onaj koji je neko dole nize pomenuo "Ponocni kauboj".

Ipak, u tom filmu me je mnogo vise odusevio Stiv nego Dastin, valjda zato sto ga pre toga njisam bio gledao u nekoj zahtevnoj ulozi vec stalno u ulozi nekog uspesnog pljackasa banke i slicno.

Onu scenu kada proturi glavu i pita " Kako izgledam" ili jos bolje kada ga u samici provale da mu je neko doturao hranu i kada na kraju ( ja sam to tako shvatio) totalno slomljen na momenat pozeli da otkrije pocinioca i na kraju shvati da se vise ni ne seca tog glupog detalja je jedna od najboljih sekvenci koju je po meni ikada neko odigrao na filmu.
Izgleda da je Steve McQueen jedan mnogo veci glumac nego sto je to zapravo bilo poznato siroj javnosti.
Jelica Greganović Jelica Greganović 19:34 04.07.2007

Vlasto,

draga, sa uživanjem sam čitala, hvala.
Vlasta Vlasta 20:54 04.07.2007

Hvala tebi

ali nemoj da misliš da sam ti oprostila ona Brela...Samo kad si ga ti našla prva...A jesi gledala Leptira?
Kazezoze Kazezoze 21:07 04.07.2007

Re: Vlasto,

sjajan film, meni jedan od najdrazhih.
secam se josh uvek kad sam ga prvi put gledao, toliko mi se svideo da je svaki razgovor koji se vodio prelazio na razgovor o papillonu, jednostavno mi je bio stalno u mislima.dastin je posle 'mali veliki chovek' odigrao josh jednu vrhunsku ulogu, a i stivu je to bio najbolji film koji je odigrao.
fino podsecanje
Jelica Greganović Jelica Greganović 21:14 04.07.2007

Čuj, gledala,

to je bio jedan od glavnih fazona u mojoj generaciji, prošlog veka...
Vlasta Vlasta 21:33 04.07.2007

Re: Vlasto,

vidis, vidis, ima nas u klubu, znaci...
pa, nista, tebi Kazezoze ovo>



Vlasta Vlasta 21:38 04.07.2007

A Jelici

ovo

ervetor ervetor 08:52 05.07.2007

Re: Čuj, gledala,

Ako si ta generacija, da li si mozda gledala film: Murphy's War sa Peter O'Toole -om ?

Ako ne mozes da se setis, tu se radi o liku ciji brod u II s.r. biva potopljen i on je valjda jedini preziveli na nekom ostrvcetu na kome zivi kada tu uplovi nemacka podmornica koju on kao jedini smisao svoga zivota zeli da potopi iako je II s.r. vec zavrsen.

Taj bi film isto voleo da imam. Ali malo ko je i cuo za njega.
nsarski nsarski 22:04 04.07.2007

I niko nije pomisljao,

naravno, da ce ta uboga zemlja jednom postati centar za lansiranje raketa Centre Spatial Guyanais (CSG) Evropske Unije:



Davno sam, kao klinac citao knjigu "Djavolje Ostrvo", i mislim da nije u pitanju los prevod "Papillon-a". Da li se neko seca te knjige?
Inace, tema je odlicno izabrana. Ima li tamo istinskog turizma? Mislim, sve te Centralno-americke, Karipske, Zapadno-indijske mini drzave, mora da su rajske destinacije, ali o njima se malo pise i malo zna. Sao Tome i Principe, Grenadiri, i to. Jel bio neko - vredi li?
Vlasta Vlasta 06:37 05.07.2007

Koliko

znam, ne znam....
Moja Dragana jeste Karibe i dosta od Centralno-američke, a po začine nisu išli. Ona i još jedan drug rade na brodu i pričali su mi da mnoge od tih rajskih destinacija nemaju ničega osim "svetlijeg mora od neba". Meni zvuči kao dovoljno, ali ne i razmaženim turistima...
A što se raketa na Kourou tiče, šta reći? Ima li mesta gde ih nema?
bauer bauer 22:05 04.07.2007

Jos jedan odlican film

velikog Hofmana:



a i 'Papijon' je fantastican.

U vezi teksta, nisam ukapirao ko je putovao, a ko radio risrch i napisao tekst, ti ili Dragana? U svakom slucaju, tekst je odlican. Svakoga dana, u svakom pogledu, nesto novo naucimo ovde na blogu. Petica.
Vlasta Vlasta 06:39 05.07.2007

thanx bauer,

Na moju veliku žalost, ja sam radila risrč i pisala, a bezobrazna Dragana je putavala...
snezana mihajlovic snezana mihajlovic 06:48 05.07.2007

Re: thanx bauer,

lepa ti je priča, Vlasto...
nadam se da sam onaj petposlednji pasus pogrešno shvatila
Vlasta Vlasta 07:16 05.07.2007

jesi, jesi

uf, nisam tako mislila. samo, kao što znaš, amazon je najveća reka na svetu, jako, jako moćan. najveća delta na planeti. vidi ovaj satelitski snimak. to reka? iz satelita se vidi smeđa nijansa duboko u moru. amazon obezebeđuje petinu ukupne sveže vode koja ulazi u svetski okean

snezana mihajlovic snezana mihajlovic 07:20 05.07.2007

Re: jesi, jesi

jeeeeeee!!!
što volim kad sam glupa
a leptir...veliko platno...uh
d j o l e d j o l e 08:47 05.07.2007

Sedmi talas

Stojeći danima i mesecima na ivici provalije, Leptir iznenada otkriva da je svaki sedmi talas dovoljno velik da se odbije i ne razbije o stene. Pogledao je sa nemirnim iščekivanjem u Degu i istoga trena shvatio da ovaj neće poći, da se neće usuditi da skoči. Pre nego što je skočio u sledeći sedmi talas, poslednji put su se pozdravili. Bacio je svoju vreću u sedmi talas i ona je zaista otplovila ne razbivši se o stene. U poslednjem kadru filma Leptir pluta na kokosovim orasima, slobodan.


:)
Time Bandit Time Bandit 02:50 06.07.2007

Pre par nedelja

sam video ovaj film ponovo sa vrlo dugim propratnim materijalom (istorija zatvora, licnosti, itd.).
Takodje su izneti podaci da je pisac preuzeo identitet originalnog Leptira kada se oslobodio (pravi je ostao i zavrsio tamo). Navodi se da su mnogi osudjenici imali tetovazu leptira i da je ta prica njhova interna legenda.

U svakom slucaju, iduce nedelje prolazim pored ostrava, pa ako bude novih saznanja javicu ....
Vlasta Vlasta 06:38 06.07.2007

Moguće,

puno je ljudi koji su tvrdili da su Leptir...ko to zna. Ako autor knjige i nije autentični Leptir, nije toliko važno. Bio je tamo, napatio se, imao istetoviranog leptira, napisao dobru knjigu i pomogao da se puno, puno godina nakon zatvaranja ostrva, sazna o uslovima u kojima su živeli zatvorenici u francuskoj koloniji.Zato ja volim da verujem da je on Leptir...
A ti, gde ideš kada prolaziš tim krajem?

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana