Istorija| Moj grad| Sport

Košarka, košarka između ostalog

Nebojsa Krstic RSS / 02.11.2011. u 15:32

 

Košarku sam počeo da treniram kasno, tek pred kraj osmog razreda. Ne bih ni tada da me nije nagovorio jedan dečak iz ulice. Sinoć sam ga video iz kola, hoda ulicom u mantilu, s naočarima. Lako je moglo da se desi i obrnuto, da vidi on mene kako hodam, u mantilu, s naočarima. On je danas profa na Ekonomskom, a tada je bio godinu dana od mene stariji gimnazijalac. Otišao sam jednog dana sa njim na Kališ i tamo ostao par sledećih godina.

Za igranje košarke nisam imao ni naročite želje ni talenta, ali sam imao zavidan koeficijent samodiscipline i verovatno još veći stepen inercije. Kad sam već tu, onda ću kao i ostali, pretpostavljam da je to bio moj tadašnji moto…Trener juniora Partizana bio je Peša, danas poznatiji kao Svetislav Pešić. Potom, veoma brzo potom, Pešić, tada i trener i igrač, prešao je u Bosnu, pa nam se trener promenio. Taj novi, Branko Fatori, imao je visoko mišljenje o fizičkoj kondiciji igrača i odbrambenoj igri. Zbog toga sam raspust između osmog i prvog proveo na jednom poljančetu ispod Partizanovog fudbalskog stadiona. Poljana je bila poluzapuštena,  nekad je neko igrao mali fudbal na njoj. E tu smo mi trčali, lagano, brzo, sprint, lagano, brzo, još brže… i tako danima. Loptu smo videli u septembru. Tek smo se tad vratili na Kališ gde smo prvi put posle tri meseca pokušavali da je ubacimo u koš. Table su bile nove, providne. Onda smo igrali protiv Voždovačkog. Kod njih smo bili, na terenu preko puta Jedanaeste. Ja sam čuvao jednog Duleta koga sam znao sa letovanja u Bečićima na kome smo obojica bili u svojstvu nesuđenih izviđača.

Ne znam za Duleta, ali ja nisam bio izviđać nego mi je Boban (iz mog kraja, dve ulice od mene) dao ideju da možemo s njima na more, sa tim izviđačima s Dušanovca. Nije bilo skupo, a u cenu je bio uračunat i autobus i šatori u kojima ćemo da spavamo. E, u kampu sam upoznao tog Duleta (na kome igram presing na terenu preko puta Jedanaeste). Boban, Dule i mi ostali svakog jutra i večeri stajali smo mirno pored jarbola na kome se dizala odnosno spuštala zastava i pevali himnu. Jedne večeri, izviđački šef, oficir, nešto u tom smislu, mladić svakako stariji od mene, prišao je našem stroju i prilično iznerviran naložio meni i još jednom da istupimo korak napred. Loše pevamo i time kvarimo dojam, izjavio je. Bio sam zbunjen. Pomislio sam da mu kažem da ja uopšte nisam izviđač, da sam slobodan čovek koji ima pravo i da ne zna da peva, i koji je on muzički kritičar da ocenjuje moje pevanje i slično, ali sam se suzdržao i nisam rekao ništa. Ovo pominjem kao prilog tvrdnji o količniku samodiscipline koji sam u mladosti posedovao. Pri sledećim pevanjima himne, trudio sam se da to radim što tiše, praktično sam samo otvarao usta, da ne bih kvario ugođaj.

U kampu je bilo i devojaka.  Jedna, na kojoj mi se ponekad zaustavljao pogled, imala je momka. Delovao mi je kao da on jeste izviđač. S plaže su često dolazili zagrljeni. Pitao sam se kako li uspevaju da usklade korak u svom zajedničkom penjanju po uskoj strmoj stazi koja je delila obalu mora od visoravni na kojoj je bio naš logor. Razmišljao sam kakav li ona ima odnos prema ljudima koji slabo pevaju himnu.

Dule je imao bele leviske. To me je impresioniralo. Rekao mi je da ih je kupio u komisionu u Knez Mihajlovoj. S tog sam se letovanja vratio sa prilično jasnom predstavom o tome šta treba da mi bude cilj kome ću da težim u narednom periodu.

Ali, pre nego što sam svoj cilj ostvario, eto me gde igram presing po celom terenu na tom Duletu, koji je, za razliku od mene, dugo trenirao, a posedovao je, osim belih leviski, i popriličnu količinu talenta za basket. Zato sam se trudio da dam sve od sebe. Tom sam prilikom postigao svoj prvi takmičarski koš, bila je to jedna odbijena lopta koju sam ugrabio i umuvao zicer. Takođe, postigao sam i jedno od dva bacanja koje sam šutirao posle grubog faula jednog od košarkaša Voždovačkog. Igrao sam još neko vreme i izašao sa 5 ličnih. Utakmicu smo izgubili s malom razlikom i bio sam jedan od retkih koje je Fatori tog dana pohvalio zbog zalaganja. Pretpostavljam da mu se dopalo što sam zahvaljujući letnjim kondicionim pripremama trčao oko zbunjenog Duleta kao Pavićev Ruski hrt, koji, ko je čitao zna, trčeći pravi krugove oko lisice dok ova punom snagom šprintuje pravolinijski.

Sledeći trener bio mi je Reba Ćorković.

Leti smo i dalje trenirali na Kališu. Zimi u Zemunu, u jednoj sali blizu Konjičke škole. Nekad i dva put dnevno. Veći deo dana kad nisam bio u školi provodio sam u vozilima Gradskog saobraćajnog. Zato sam u svojoj adidas torbi stalno nosio neki školski udžbenik. Istoriju prilično često. Od moje kuće do Konjičke škole brat bratu, što jedan što drugi autobus, 45 minuta. Taman da se razumeju razlozi koji su saveznike naterali da oklevaju pri donošenju odluke o otvaranju drugog fronta u prošlom svetskom ratu.

Negde oko prvog tromesečja trećeg razreda, stajao sam na uglu Dušanove i Dobračine, posle škole, razmišljajući da li je došao trenutak da prestanem s treniranjem. Postojali su neki razlozi zbog kojih sam razmišljao o tome, ne bih da gnjavim sada i sa tim. U svakom slučaju, stajao sam na tom mestu shvatajući da ako ne odem u Zemun preda mnom se otvaraju neslućena prostranstva slobodnog vremena koje slobodan čovek može da upotrebi u skladu sa svojom slobodnom voljom. Onda je naišla Sanda, moj razred, odeljenje do mog. Krenula je u bakalnicu na uglu Dušanove i Dositejeve da kupi kranč čokoladu. Pravio sam joj društvo. Onda smo još neko vreme razgovarali tu na ulici preko puta Prve beogradske. Lako je moguće da sam na onom ćošku te večeri stajao upravo želeći da naiđe Sanda s kojom ću malo da odstojim i razgovaram. Ko će ga više znati. Nekad se stvarno ne zna da li je starija kokoška ili jaje. Sandin broj telefona zapisao sam na pregradi svoje braon kožne torbe. Nisam bio siguran da sam ga zapisao dovoljno čitko i vidljivo. To me je malo mučilo dok sam nešto kasnije, penjući se Dobračinom, prolazio pored Čukur česme.

Beograd je te večeri bio tih grad prepun tajni koje samo čekaju da budu otkrivene.

(nastaviće se)

 

 



Komentari (47)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

nsarski nsarski 16:22 02.11.2011

Pitanjce

nevezano za kosarku:

Zasto si izabrao ovaj naslov?
(Mislim, on je parafraza naslova Encesbergerove knjige "Nemacka, Nemacka izmedju ostalog" ). Ne uvidjam vezu, zato pitam.
dopudja-dejan dopudja-dejan 16:49 02.11.2011

Re: Pitanjce

Zasto si izabrao ovaj naslov?
(Mislim, on je parafraza naslova Encesbergerove knjige "Nemacka, Nemacka izmedju ostalog" ). Ne uvidjam vezu, zato pitam.
---------

Verovatno tripujes
Goran Vučković Goran Vučković 17:08 02.11.2011

Re: Pitanjce

Mislim, on je parafraza naslova Encesbergerove knjige "Nemacka, Nemacka izmedju ostalog"

A to beše parafraza jednog stiha, gde nije između nego iznad...
Nebojsa Krstic Nebojsa Krstic 17:09 02.11.2011

Re: Pitanjce

Zasto si izabrao ovaj naslov?
(Mislim, on je parafraza naslova Encesbergerove knjige "Nemacka, Nemacka izmedju ostalog" ). Ne uvidjam vezu, zato pitam.

Bravo! Jeste parafraza. Voleo sam tu knjigu, istina ne u vreme opisano gore, nego malo kasnije...Ne postoji neki skriveni razlog. Volim parafraze koje se tiču stvari koje volim. Mislim da se ovako parafrazirano uklapa u tekst...eto zato.
dopudja-dejan dopudja-dejan 16:41 02.11.2011

Bas lepo


Bas lepo, nadam se skorom nastavku
buba_truba buba_truba 17:21 02.11.2011

Baš lep blog.

Košarka, košarka između ostalog

Preporuka.

Nego, da te pitam nešto, malo, o tom "između ostalog": oćeš li izaći na sledeće izbore, mislim, da glasaš?

E da! I ovo: šta je bilo sa Sandom?
Domazet Domazet 18:18 02.11.2011

Sanda je...

buba_truba

E da! I ovo: šta je bilo sa Sandom?

...je umrla. Pre neku nedelju. Nisam ni zaplakao. Sem ovo malo sada. Shta cesh, ostaralo se.
ivana23 ivana23 18:50 02.11.2011

Re: Sanda je...

Domazet


Nisi morao da 'istrcis' sa ovim komentarom.

Kako znas sta je Krstic hteo da napise i kako da zavrsi pricu o Sandi Z. kada je vec naznacio: (nastaviće se)...

Steta.
jesen92 jesen92 20:26 02.11.2011

Re: Sanda je...

Kako znas sta je Krstic hteo da napise i kako da zavrsi pricu o Sandi Z.
...ja nigde nisam procitala Sanda Z.,samo Sanda....dal mi trebaju naocari?
ivana23 ivana23 20:56 02.11.2011

Re: Sanda je...

jesen92
Kako znas sta je Krstic hteo da napise i kako da zavrsi pricu o Sandi Z.
...ja nigde nisam procitala Sanda Z.,samo Sanda....dal mi trebaju naocari?


Ne. Znam o kome se radi pa sam dodala Z. da bi Domazetu bilo jasno da je jos neko mogao da napise o kome je rec, ali da se prevremenim otkrivanjem detalja verovatno urusava prica...
jesen92 jesen92 21:06 02.11.2011

Re: Sanda je...

Ne. Znam o kome se radi pa sam dodala Z. da bi Domazetu bilo jasno da je jos neko mogao da napise o kome je rec, ali da se prevremenim otkrivanjem detalja verovatno urusava prica...

..razumela sam tako nekako....i mislim da nije ok "otkrivanje" pre nego to uradi sam autor, ako zeli...a to cemo videti u "nastavice se"..
Domazet Domazet 22:49 02.11.2011

Moram da ti priznam...

ivana23
Domazet


Nisi morao da 'istrcis' sa ovim komentarom.

Kako znas sta je Krstic hteo da napise i kako da zavrsi pricu o Sandi Z. kada je vec naznacio: (nastaviće se)...

Steta.

...da u trenutku posta uopshte nisam razmishljao o tome kako ce se pricha zavrshiti. Razmishljao sam o Sandi. A Krletu se iskreno izvinjavam.
gedza.73 gedza.73 17:41 02.11.2011

Samodisciplina i nagrabusivanje

Pomislio sam da mu kažem da ja uopšte nisam izviđač, da sam slobodan čovek koji ima pravo i da ne zna da peva, i koji je on muzički kritičar da ocenjuje moje pevanje i slično, ali sam se suzdržao i nisam rekao ništa.

Zamišljam scenu u kojoj si ovo sve izgovorio.
Izviđački šef prvo ne veruje svojim ušima. Prebledi, a vilica mu se bleskasto otrombolji.
U stroju se neko zakikoće.
Bledilo pređe u purpurno crveno, a glas se vrati u tonalitetu
'stena puca, dub se lama
šemlja već se trese'.
Ne razumeš ga šta ti govori, ali ti se po glavi vrzma žal što nisi poneo kišobran.

Sledeća scena.
Krstić u kuhunji. Ljušti krompir.
mariopan mariopan 18:00 02.11.2011

Re: Samodisciplina i nagrabusivanje

Izviđački šef

..se zove "starešina odreda".."vodove" vode izviđači sa više zvezdica na rukavu uniforme osvojenih na takmičenjima u znanju: orjentacija na terenu, crtanje mapa, preživljavanje u prirodi, snalaženje u prostoru sa topografskim kartama i busolom, radio stanicom i raznim drugim veštinama, takozvana "veštarstva".

Gde je Majlutin kada mi treba da se svega prisetim
mariopan mariopan 17:48 02.11.2011

Sa tim izviđačima

..sa Dušanovca

Odred "David Pajić" ? Prepešačila sam sa njima silne kilometre po planinama, logorovanjima-letovanjima po celoj Jugi i bilo je to nezaboravno iskustvo, pozitivno u svakom smislu.
jinks jinks 18:01 02.11.2011

...

Sinoć sam ga video iz kola, hoda ulicom u mantilu, s naočarima. Lako je moglo da se desi i obrnuto, da vidi on mene kako hodam, u mantilu, s naočarima.

Ovo mogu da potvrdim :). Video vas ja kako hodate Ulicom Kralja Petra pre nekoliko meseci.
svalrij svalrij 19:13 02.11.2011

JBT

U vrelim sezdesetim godinama gitrarista,za razliku od desetorazrednog, prvorazredni roker cepao je giraru Ljubisa Jelic.LJJ se bavio gimnastikom u DTV "Partizan"i imao tu cast na na Dan Mladosti nastupa pred JBT.
JLJ je dobio nadimak Pinki jer je video JBT
freehand freehand 19:40 02.11.2011

Moj mungos-oposum

posle šest godina, pre nekih nedelju dana, iz čista mira napustio basket...
Sa trinaest.
Na sve moguće očinske, folirantsko-prijateljske, kurvinjske, muvatorske, bratske načine pokušavao sam oko tri nedelje da ga odgovorim.
Iz nekog neobjašnjivog pacifističkog poriva silu sam odmah otpisao kao sredstvo, što ne znači da je neću primeniti u smislu odmazde, zbog duševnih patnji koje mi je naneo.

Mislim, jebote, baš mu je dobro išlo; svi razlozi za su tu, kano klisurine. I to njegovo - smorilo me, sa druge strane!?
predatortz predatortz 19:58 02.11.2011

Re: Moj mungos-oposum

posle šest godina, pre nekih nedelju dana, iz čista mira napustio basket...
Sa trinaest.


Progledao čovek. Verovatno se već kombinuje, rade vezice, lobira...
janeznam janeznam 20:56 02.11.2011

A šta ako je Krstić

napisao običnu, toplu ljudsku priču bez skrivene namere?
mariopan mariopan 21:32 02.11.2011

Re: A šta ako je Krstič

janeznam
napisao običnu, toplu ljudsku priču bez skrivene namere?

Pa ja baš očekujem takvu priču, meni liči, reče da će se nastaviti?
draft.dodger draft.dodger 21:47 02.11.2011

Ma, idi... Naježih se!

Nebojsa Krstic
Beograd je te večeri bio tih grad prepun tajni koje samo čekaju da budu otkrivene.
Filip Mladenović Filip Mladenović 22:44 02.11.2011

...grad prepun tajni koje samo čekaju da..

...Mi smo narod koji u stvarnost ne veruje i koji stvarnost ne vodi. Dok je ne poznamo, snevamo o njoj; a kad nam postane jasna, mi je potcenjujemo. Vere i ljubavi nikada nemamo za nju. U tome smo slični jednome narodu koji takođe ne ume kuću da skući: Ircima. Bernard Šo, veliki socijalni reformator, priča na jednom mestu kako su se Irci prilikom jedne sportske igre divljački pokrvili oko lopte, koja je međutim već odavno letela na drugom kraju igrališta. Kao Irci, tako smo i mi sanjala i neplodne bundžije, tako i nas nikad ne privlači pravi cilj, tako i mi nikad ne trošimo snagu onde gde treba. U svakom radu i zadatku vidimo senzaciju, ličnu ambiciju i snove. A kad ekstaza prođe, stvar, naravno, izgleda neznatna, sitna i nedostojna.
Kod nas nema jedinstva između onog što treba i što se mora i onog što se radi. U mislima umemo biti stvarni, u delima ne. Silu misli trošimo na raspravljanje nesporazuma i nesuglasica. Praktično bi bilo ne opažati ih. Logika i praktika su daleki srodnici, a premudrost je vrlo često nemudrost... (Isidora Sekulić: "MI I STVARNOST"
freehand freehand 22:50 02.11.2011

Re: ...grad prepun tajni koje samo čekaju da..

Filip Mladenović
...Mi smo narod koji u stvarnost ne veruje i koji stvarnost ne vodi. Dok je ne poznamo, snevamo o njoj; a kad nam postane jasna, mi je potcenjujemo. Vere i ljubavi nikada nemamo za nju. U tome smo slični jednome narodu koji takođe ne ume kuću da skući: Ircima. Bernard Šo, veliki socijalni reformator, priča na jednom mestu kako su se Irci prilikom jedne sportske igre divljački pokrvili oko lopte, koja je međutim već odavno letela na drugom kraju igrališta. Kao Irci, tako smo i mi sanjala i neplodne bundžije, tako i nas nikad ne privlači pravi cilj, tako i mi nikad ne trošimo snagu onde gde treba. U svakom radu i zadatku vidimo senzaciju, ličnu ambiciju i snove. A kad ekstaza prođe, stvar, naravno, izgleda neznatna, sitna i nedostojna.
Kod nas nema jedinstva između onog što treba i što se mora i onog što se radi. U mislima umemo biti stvarni, u delima ne. Silu misli trošimo na raspravljanje nesporazuma i nesuglasica. Praktično bi bilo ne opažati ih. Logika i praktika su daleki srodnici, a premudrost je vrlo često nemudrost... (Isidora Sekulić: "MI I STVARNOST"

Taman sam pomislio - Šta li mu bi?!
A ono Isidora...
tyson tyson 04:25 03.11.2011

Re: ...grad prepun tajni koje samo čekaju da..

Taman sam pomislio - Šta li mu bi?!
A ono Isidora...

Padni mi na grudi!
Isto i ja.



freehand freehand 08:23 03.11.2011

Re: ...grad prepun tajni koje samo čekaju da..

tyson
Taman sam pomislio - Šta li mu bi?!
A ono Isidora...

Padni mi na grudi!
Isto i ja.




Al da mi ne diraš uvo?
alselone alselone 09:19 03.11.2011

Re: ...grad prepun tajni koje samo čekaju da..

reanimator reanimator 10:15 03.11.2011

Re: ...grad prepun tajni koje samo čekaju da..

freehand

tyson
Taman sam pomislio - Šta li mu bi?! A ono Isidora...Padni mi na grudi!Isto i ja.Al da mi ne diraš uvo?

maksa83 maksa83 11:26 03.11.2011

Re: ...grad prepun tajni koje samo čekaju da..

freehand
tyson
Taman sam pomislio - Šta li mu bi?!
A ono Isidora...

Padni mi na grudi!
Isto i ja.




Al da mi ne diraš uvo?

A šta si se stis'o, mali gric među blogoprijateljima.

A i ... mislim, pogledaj gde je dospeo Spiridon Kopicl.
freehand freehand 11:30 03.11.2011

Re: ...grad prepun tajni koje samo čekaju da..

maksa83
freehand
tyson
Taman sam pomislio - Šta li mu bi?!
A ono Isidora...

Padni mi na grudi!
Isto i ja.




Al da mi ne diraš uvo?

A šta si se stis'o, mali gric među blogoprijateljima.

A i ... mislim, pogledaj gde je dospeo Spiridon Kopicl.

Slušaj, na razne sam ovde sumnjao da malo bloguju pa malo prodaju karanfile, ali priznajem - ni pomislio nisam da je Tajson Perica.
tom tom 09:24 03.11.2011

košarka

Ja tako, treniro od 5-og do 1-og srednje. Onda propušio i batalio košarku. Posle 24 godine, batalio pušenje. U petak idem na basket
moderator05 moderator05 09:26 03.11.2011

Obaveštenje

Nekoliko komentara je obrisala moderacija, a ne autor.
Ovo javljam kako bih predupredila insinuiranje i trolovanje na tu temu.
jesen92 jesen92 11:33 03.11.2011

Re: Obaveštenje

Nekoliko komentara je obrisala moderacija, a ne autor.
Ovo javljam kako bih predupredila insinuiranje i trolovanje na tu temu.

...ok....ja see bas zacudila odkud profesor NSarski na prvom mestu a ne lici mi na osobu koja se gura
dopudja-dejan dopudja-dejan 16:18 03.11.2011

Re: Obaveštenje

...ok....ja see bas zacudila odkud profesor NSarski na prvom mestu a ne lici mi na osobu koja se gura
-----------------

Meni izgleda, kao da se profesor shlihta savetniku
Nebojsa Krstic Nebojsa Krstic 10:34 03.11.2011

It's always now

It's always now
And nothing ever
Goes away
Everything
Is here to stay
And it's always now

It's always now
There never
Was a used to be
Everything
Is still with me
And it's alawys now

Chorus (2x):
So brace your heart
Save yourself
Some sanity
It's more
Than just a memory
And it's always now
And here's your part
Sing it like a melody
There's really
Only you and me
And it's always now

There's really
Only you and me
And it's always now
anchiba anchiba 10:42 03.11.2011

Питање

И ја бих нешто питала господина Крстића.
Када сам отворила блог, прво сам видела спот Емили Џејн Вајт и одгледала сам га. Пошто сам чула о чему пева, помислила сам да и прича има везе са песмом. Али нисам видела везу. Песма са краја приче већ може да се уклопи, говори о успоменама и сећању.
Јесу ли песме које сте одабрали требале да буду повезане са причом или сте их убацили зато што су Вама лепе?
Можда имају везе са наставком приче?
anchiba anchiba 10:44 03.11.2011

Re: Питање

Невероватно да сте избацили пост у тренутку док сам куцала коментар.
Песма је дивна.
Nebojsa Krstic Nebojsa Krstic 11:01 03.11.2011

Re: Питање

The Cliff

If you choose to jump off a cliff
We can talk as you fall
But I can’t promise you, no
When you hit the ground that they’ll be
Something there to break your fall
Well I guess you know it all

It saves if you were
Waiting around to die
And you found something to mend
The faith corners of your mind

‘Cause everybody knows
When you hit the bottom you’ll go
To the hopeless all on your own
Well I hope you take it slow

So you chose to jump off that cliff
What’s it like as you fall
I didn’t think this would be
The last time that I did see
Your slim body walking away from me
Is this the final scene

It saves if you were
Waiting around to die
And you found something to mend
The faith corners of your mind

‘Cause everybody knows
When you hit the bottom you’ll go
To the orifice all on your own
Well I hope you make it home
anchiba anchiba 11:26 03.11.2011

Re: Питање

Nebojsa Krstic
The Cliff

If you choose to jump off a cliff
We can talk as you fall
But I can’t promise you, no
When you hit the ground that they’ll be
Something there to break your fall
Well I guess you know it all

It saves if you were
Waiting around to die
And you found something to mend
The faith corners of your mind

‘Cause everybody knows
When you hit the bottom you’ll go
To the hopeless all on your own
Well I hope you take it slow

So you chose to jump off that cliff
What’s it like as you fall
I didn’t think this would be
The last time that I did see
Your slim body walking away from me
Is this the final scene

It saves if you were
Waiting around to die
And you found something to mend
The faith corners of your mind

‘Cause everybody knows
When you hit the bottom you’ll go
To the orifice all on your own
Well I hope you make it home


Па, покушавам да нађем повезаност, песму сам прочитала више пута, али ми не иде. Претпостављам да сте зато избацили и текст The Cliff, због повезаности са причом. Сачекаћу ја наставак приче.
Nebojsa Krstic Nebojsa Krstic 11:29 03.11.2011

Re: Питање

Када сам отворила блог, прво сам видела спот Емили Џејн Вајт и одгледала сам га. Пошто сам чула о чему пева, помислила сам да и прича има везе са песмом. Али нисам видела везу.

Pesma koju pominjete (The Cliff), po mom mišljenju, ima veze s tekstom isto onoliko koliko naslov "Nemačka, Nemačka između ostalog" (koji sam pozajmio od Hansa Magnusa Encesbergera, kako je lucidno uočio nsarski) ima veze sa mojim ("Košarka, košarka između ostalog" ).

Dakle poprilično.

Nosio sam se mišlju, prethodno, da taj naslov parafraziram u obliku "Srbija, Srbija između ostalog", i da se to što bi nosilo takav naslov bude tekst koji bi se bavio aktuelnom političkom situacijom. Pa me je uhvatio neki smor od toga, naslov ("Srbija, Srbija između ostalog" ) mi je postao patetičan i odustao sam. Zamenivši Srbiju rečju košarka, naslov je od patetičnog postao paperjast pa mi se na to poprilično nadovezala pesma u kojoj tip skače s litice, a ona priča s njim dok traje taj (paperjasto lelujavi) pad.

Mislim da je ona (EJ White), izabala dobre reči kojim se obraćala tom tipu. Dobro mu je govorila. Nije mu ništa zamerala. Nije sebe uzdizala niti pravdala. Nije ga uslovljavala. Samo je na dobar način bila tu, uz njega.

I na koncu, ima li čovek koji pada sa litice veze sa mladićem koji stoji jedne večeri na uglu Dobračine i Cara Dušana? Ili sa onim koji piše blog? Ili sa onom koja piše komentar? Ili s bilo kim na planeti Zemlji koja je takođe u slobodnom lelujavom padu kroz svemir?

Jamačno da.
anchiba anchiba 12:09 03.11.2011

Re: Питање

У реду, али мени скоро цела песма једнозначно говори о самоубиству, да момак није нашао друго решење, да је себи "ушедео чекање да умре", што не могу да пренесем ни на момка који стоји на углу, ни на онога ко пише блог, ни на ону која пише коментар.
Тек последња строфа има назнаке о новом почетку.
Nebojsa Krstic Nebojsa Krstic 14:27 03.11.2011

Re: Питање

У реду, али мени скоро цела песма једнозначно говори о самоубиству

Ako se čita jednoznačno možda i jeste tako. Ali, pošto je samoubistvo takođe patetična pojava, pre bih pesmu video kao poetsko viđenje padanja koje se čoveku neminovno dešava hteo on to ili ne.
Goran Vučković Goran Vučković 16:31 03.11.2011

Re: Питање

Ako se čita jednoznačno možda i jeste tako. Ali, pošto je samoubistvo takođe patetična pojava, pre bih pesmu video kao poetsko viđenje padanja koje se čoveku neminovno dešava hteo on to ili ne.

Ok onda i naslov leže na mesto, Encesbergerova ironična parafraza Hofmana.
anchiba anchiba 17:43 03.11.2011

Re: Питање

Nebojsa Krstic
У реду, али мени скоро цела песма једнозначно говори о самоубиству

Ako se čita jednoznačno možda i jeste tako. Ali, pošto je samoubistvo takođe patetična pojava, pre bih pesmu video kao poetsko viđenje padanja koje se čoveku neminovno dešava hteo on to ili ne.


Јасно ми је о чему говорите. Може и тако, јер је ипак тумачење неке песме субјективно. А и више ми одговара Ваше виђење песме, јер ми је самоубиство насхватљиво.
pape92 pape92 12:34 03.11.2011

košarka, između (samo, čega?) ostalog

Inače, košarka jeste smor kad retko ubacuješ. Ako bih mogao da biram, i sam bih radije čekao neku devojku da se pojavi na nekom uglu. Treba li reći da u nedostatku uglova poslednjih godina odlazim svake nedelje u pola sedam na košarku. Zabrinjava me što tamo viđam sve same mlade ljude. (Svakako, i sve drugo je smor kad retko ubacuješ; osim fudbala).
Nebojsa Krstic Nebojsa Krstic 14:28 03.11.2011

Re: košarka, između (samo, čega?) ostalog

Svakako, i sve drugo je smor kad retko ubacuješ; osim fudbala

...koji je smor i kad ubacuješ.
pape92 pape92 17:08 03.11.2011

Re: košarka, između (samo, čega?) ostalog


Ponekad, da. Mada, terminološki, u fudbalu postižeš. Kao što je poznata stvar, ubacivanje je potreban ali ne i dovoljan uslov za postizanje. U tome je semantička finesa u razlici između fudbala i košarke. (Hrvatsku verziju "zabiti" ne mogu da podnesem).

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana