Zdravlje

Besmisao smisla

mikele9 RSS / 15.06.2012. u 08:59

neosurrealism-art-colon-the-cemetery-of-umbrealls-stefano-bonazzi.jpg Ja ovo moram da objavim ali vi to ne morate da čitate!

E pa krećem. Besmisao smisla ili besmisao besmisla ili Nesuvislost nesuvislosti, kako je davno naslovio svoju knjigu Abu-Walid Muhammad ibn Ahmad ibn Muhammad ibn Rušd, poznatiji po nickname-u AVEROES.

Najbolji, najprovereniji put ka besmislu smisla ili besmislu besmisla je depresija. Ona se ne događa odjednom, u trenutku, to je proces koji traje i trajanjem dobija sve veću snagu, zamah. Moлчание je svakako početak, zatim osamljivanje, striktno izbegavanje komunikacije s bližnjima i daljnjima, brisanje svih spojki sa svetom i životom okolotebnim. Briga, saveti, onih koji te vole i koje ti voliš i pored ili usprkos ljubavi i želji da ti pomognu, nekorisni su, šuplji i ne odzvanjaju u okeanu tvog stanja, iz trenutka u trenutak, sve bližeg besmislu besmisla. Deo mentalija koji nije zaražen besmislom, hvata se u koštac, nudi izlaze i rešenja ali RIEN!

Počinješ da se srođuješ sa stanjem u kojem si, prepuštaš mu se, dolivaš ulje na vatru, čak! Ne, nije to prijatan osećaj, naprotiv, dapače, Hidra je to, bezbroj njenih glava grize te iznutra, svud po tebi njeni hladni ljigavi pipci! Suvisli deo tvog mentalnog sustava, sve slabije se odupire, pitanje ČEMU SVE, raste u ogroman crni neprovidni pokrov.

Radi nešto, slikaj, piši, idi iz Beograda, promeni mesto, odmakni se od sebe, ne prepuštaj se...

Odem, promenim mesto, odem kod drugara kod kojeg sam godinama punio baterije. Obraduje mi se, i ja njemu, dočeka me supom s knedlama od griza, zna šta volim, rinflajšom i sosom od mirođije. Sutra opet supa ali od stare koke, knedle od džigerice, pileći, kokošiji paprikaš s božanstvenim noklama kuvan u kotliću, ručamo nas šestorica, sipamo po dva, tri puta, znoj nas obliva, cokćemo i u nebesa dižemo kulinara, Zdenka gastronomsku legendu. Prekosutra, jare pod sačom, oko njega krompir i pokoja mrkva (šangarepa): Iz estetskih razloga, da mi slikar ne nađe manu.

Pre, u toku sačovanja jareta, tuširam se, prija mi, izlazim na sunce, dan kao upisan, nedelja, suv sam dok si rekao Mikele! Posle: Hoćeš da te vodim na desert? Na petnaestak metara do kuće crn dud, savile mu se grane od roda. Našopamo se dudinja kao guske. Kad nam slegne, idemo na beli.

Kasnije, oko pet sati, možda koji minut više, sedim go do pojasa u čamcu, reda radi zabačen štap uz drezgu, plitko je, nema ni 30 centima: Voda se povlači a za njom i riba, ide u dubinu. Sunce, blagotvorno sunce, peče me i greje baš po meri. Osećam oseku depresije, milimetar po milimetar, ali se povlači, lagano nestaje i grč u vratnoramenom pojasu. Pratim let velike sive čaplje, mala bela čaplja s tankim perčinom na glavi, tu pored, hitro kljunom lovi ribice. Na mene ne obraća pažnju, mirnog, nepomičnog, opuštenog, deo sam Jame, stopljen sam s njom. Dobar dan, glas iza mojih leđa, ribarska služba, imate li dozvolu? Zna me, poznaje me više od deset godina. Dobar dan, nemam. Ali štap...zabačen...pecate... Ne, ne pecam, dozivam se sebi i uživam u Jami, štap je dekoracija, samo upotpunjava ugođaj. Gleda me, baci pogled na čamac: Vi ste kod Zdenka u gostima? Da. Dobro onda, okreće se, odlazi. Pokvario mi je ugođajni opuštaj! Smotam štap, zapalim i nastavim da upijam tople zrake mog Boga.

Idemo do Pinka da se dogovorimo za prekosutra...neka, ja ću da odnesem štap i gliste. Dobar dan dobri ljudi...Ej zdravo, pa di si ti čoveče, nema te godinu dana? Pink na svom pontonu, prvi put ove godine zabacujem, izvlači teleskope i krpom briše svaki segment. Uredan kao Švajcarac, strpljiv kao Kinez. Čaki laje iz sveg glasa, preko ograde milujem i češkam Loru po glavi, liže mi ruku. Iz kuće se čuje piskutavo Đinino lajanje. Pinkova žena je iznosi ispod miške, otima joj se, temperamentna, vesela: Dobro, dobro, čekaj da otvorim vrata. Izliza me, izljubi ružičastim jezičkom. Čaki laje i dalje. Dođi mazim, kažem, uspravlja se uz vrata, pružim mu šaku da me omiriše, onda ga mazim po glavi i vratu obraslim u gustu oštru dlaku. Prestaje da laje, legne i prijateljski me gleda žućkasto smeđim očima.

Smisao! Kako? Kojim putem, načinom...tajanstveno ali pojavljuje se, isprva bledunjavo a onda! Viri, prikrada se, sve mu jasnije konture!

Ustanem rano, Zdenko juče otišao u Novi Sad, pec mobilnim. Sedam u prostran mercedes, na sedištu pored mene kapa sa znakom Coca Cole, zaboravio si je na stolu, možda ti danas zatreba. Dan, posle sinoćne provale oblaka, siv, tmuran, kiša rosi, kao jesenja. Ostavite me kod Mekatora. Moj kraj. Ulica Dr Ribara, podižem pogled, šesti sprat, žardinjera puna cveća kao nekad. Trideset i pet godina sam tu bivao, po deset, dvadeset, mesec dana, to mi je bila baza. U glavi mi zazvoni njen, taštin glas a ja iz Izbe, Bo, Leka, Matić...nikad se rastati, tiho, da je ne probudim, ulazim oko dva posle ponoći. Uzmi i jedi, imaš u frižideru sremske i paradajza... Hoću, spavajte vi, ne brinite za mene, laku noć. Obuzima me, umotava u sebe, tuga. Odupirem se, prođem kroz pasaž, odem, završim šta sam imao pa u Orfei. Produženi s mlekom, ne uživam kao nekad, skraćujem boravak, nova konobarica, klinka, mutava, šta li, ni dobar dan, ni doviđenja! U pekari do, dajte mi pet velikih pereca. Zovem Miroslava, javlja se Danica, stavi kafu, dolazim devetkom, stići ću brzo.

Ja (ti, on, mi, vi, oni) omnia mea mecum porto! Pa kako onda pobeći od sebe? Možeš ti  koješta turiti u neku od svojih unutarnjih fijoka (ladica) ali one su u tebi, uvek u tebi! Ništa se ne može odstraniti, obrisati, zaboraviti...putuje taj bagaž s tobom, ma gde ti bio ili išao.

Osamnaestog juna mi je zakazan pregled, jednogodišnji, kardiološki u KCS, ono, krv, mokraća, kardiogram, test opterećenja. Vratiću se s Jame ranije i možda odem u Pančevo na više puta zakazivan burek na koji me zvao Frehand, ne može da šteti, dapače! Kaže mi Zdenko: Posle ove Jamske terapije, pitaće te srčani lekar: A što ste vi došli, pa vi pucate od zdravlja? U glavi mi sevnu, kako mi je bilo u bolnici, osećao sam se čarobnobregovski! Imalo smisla! Redovi, sabori, čekanje da te pregleda lekar, to je druga priča, kad obučeš pižamu (pidžamu), ostaviš civil u bolničkoj garderobi, popneš se u sobu i legneš u krevet, osetiš neko blaženstvo, ni traga besmislu. Tomas Man, gigant, gromada! Uzgred, biopsija kaže: Benigno.

Koje je to zamajavanje, koji bućkuriš! S jedne strane često pominjem da sam odlučio da poživim do devedeset i šeste mi godine a s druge ili drugih strana, javno se benavim, ogoljeno kukumavčim skroz naskroz, zamaram i vas i sebe nekakvim besmislom besmisla, utonućima u baruštinu depresije! Manite se čitanja ove papazjanije! Ponavljam, ja moram ovo da objavim, prvo, iz razloga ekstrovertnosti sopstvene mi, ali, drugo, i zbog željene i priželjkivane lekovitosti koju ovaj moj čin može da prizove i izazove nestanak (koliko traje da traje) mraka, tmuše u koju sam utonuo.

Neću zatvoriti mogućnost komentarisanja ali bih voleo da me komentarima rasturate, sprdate se, rugate mi se... Ni u kom slučaju nemojte da saučestvujete s mnome! Činjenica, saznanje da nisam usamljen, nikako me ne može utešiti niti mi doneti dobra.

Beleška 1

Pavle je, kad su mu bratenci dolazili i posećivali ga, govorio: Vidi mi se, kaže, da neke mađije vladaju u ljudskom životu, a ne Bog, niti volja ljudska..........smatra da čelovjek treba da živi besmisleno, kao i životinja, zver, biljka. Smisao života, kaže, našao je u tome, da živi onako, kako mu šta dođe, veselje, neveselost, žalost, radost.

Miloš Crnjanski, Seobe

Beleška 2

Pa ja i živim kao Pavle! Kako mi šta dođe ali ni on nije uspeo da zaobiđe depresiju. Kako ono napisa onaj strani Vladika i pjesnik: Čašu meda jošt niko ne popi da je čašom žuči ne zagrči. Istina živa! Ali je naporno sestro, brate!

Beleška 3

Fijoke (ladice) se, vratio sam se u BGD, lahko lagano otvaraju...



Komentari (65)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

docsumann docsumann 09:37 15.06.2012

one quote

Meaning is meaningless to me.- Zdzislaw Beksinski



depresije su tu da dođu i da prođu. i da, dobre su za spavanje

a zajebavaću te kad se budeš najmanje nadao

veliki pozdrav
mikele9 mikele9 11:49 15.06.2012

Re: one quote

depresije su tu da dođu i da prođu. i da, dobre su za spavanje

a zajebavaću te kad se budeš najmanje nadao

veliki pozdrav

Da znaš da si u pravu, spavam kao jagnje
Čekaću i nadaću se ali me možda i iznenadiš
I tebi veliki pozdrav
kaolavanda kaolavanda 13:29 15.06.2012

Re: one quote

Docse, 'aj' ti meni lepo budi najbolji drug. Hoćeš?


Mikele, mudrice neopevana, lepo si ti to smislio.. napišeš divnu priču, svu iznijansiranu emocijama, i onda još tražiš zafrkanciju.. lolo jedna

Nemoj sad da upadnem i ja u depresiju, pa da izgubim osmeh, i da se zboram sva, i kad me neko pita šta bi, ja ću lepo da kažem: ja volim Mikelea, i mislim da je on mudrica, pa ako je on u depresiji, tamo ne može biti loše
mikele9 mikele9 14:29 15.06.2012

Re: one quote

Mikele, mudrice neopevana, lepo si ti to smislio.. napišeš divnu priču, svu iznijansiranu emocijama, i onda još tražiš zafrkanciju.. lolo jedna

Nemoj sad da upadnem i ja u depresiju, pa da izgubim osmeh, i da se zboram sva, i kad me neko pita šta bi, ja ću lepo da kažem: ja volim Mikelea, i mislim da je on mudrica, pa ako je on u depresiji, tamo ne može biti loše

I Mikele voli tebe Lavandice, mudrice, pametnice...
Naravno da tamo gde Keb' Mo' peva Life is Beautiful ne može biti loše
antioksidant antioksidant 17:42 15.06.2012

Re: one quote

Naravno da tamo gde Keb' Mo' peva Life is Beautiful ne može biti loše

zivot jeste lep
jedino je problem sto po neki put traje
a drugi put je prekratak
pa sad
ko bi meni udovoljio
bolje i ne pokusavati
mikele9 mikele9 17:53 15.06.2012

Re: one quote

zivot jeste lep
jedino je problem sto po neki put traje
a drugi put je prekratak
pa sad
ko bi meni udovoljio
bolje i ne pokusavati

Život, u svojoj biti je veličanstven ali pojedinačni životi su svakakvi, kao što kažeš. A i ne može ti se udovoljiti.
margos margos 10:04 15.06.2012

Kažem ja...

... najveća frustracija savremenog čoveka je: kad sam tol'ko pametan/na, što sam tol'ko glup/a !

Viktor Frankl je ustanovio logoterapiju, lečenje smislom. Nekako, meni su graničnik u glavi ljudi koji su predeverali logore i užase. Ako mogu oni, mogu i ja - da nastavim, da oprostim, da razumem, da...
mikele9 mikele9 11:52 15.06.2012

Re: Kažem ja...

... najveća frustracija savremenog čoveka je: kad sam tol'ko pametan/na, što sam tol'ko glup/a !

Viktor Frankl je ustanovio logoterapiju, lečenje smislom. Nekako, meni su graničnik u glavi ljudi koji su predeverali logore i užase. Ako mogu oni, mogu i ja - da nastavim, da oprostim, da razumem, da...

Mogu i ja da oprostim, da razumem i još štošta ali da nastavim...ma i to mogu! Počeću sa sređivanjem fijoka/ladica
blau.punkt blau.punkt 10:23 15.06.2012

smisleno ili ne


ali 1 znam:

ja sam najgluplja pametna osoba koju poznajem:

predugo se bavim ljudima koji znaju Cenu svega, a Vrednost NIČEGA



naporno je biti na ovom Putu. jako naporno. i vrlo usamljeno.

jesen92 jesen92 10:50 15.06.2012

Re: smisleno ili ne

li 1 znam:

ja sam najgluplja pametna osoba koju poznajem:

predugo se bavim ljudima koji znaju Cenu svega, a Vrednost NIČEGA



naporno je biti na ovom Putu. jako naporno. i vrlo usamljeno.

..ali to nije uteha za Mikela kao i za bilo koga drugog ko je svestan da je velo naporno i usamljeno biti na ovom Putu ...

mikele9 mikele9 11:56 15.06.2012

Re: smisleno ili ne

naporno je biti na ovom Putu. jako naporno. i vrlo usamljeno.

You understand me
mikele9 mikele9 12:01 15.06.2012

Re: smisleno ili ne


..ali to nije uteha za Mikela kao i za bilo koga drugog ko je svestan da je velo naporno i usamljeno biti na ovom Putu ...

Jeseni draga, hvala ti na Moody Blues i Melancholy Man, već mi je bolje
Hansel Hansel 10:37 15.06.2012

'E, baš neću da neću'

Neću zatvoriti mogućnost komentarisanja ali bih voleo da me komentarima rasturate, sprdate se, rugate mi se... Ni u kom slučaju nemojte da saučestvujete s mnome! Činjenica, saznanje da nisam usamljen, nikako me ne može utešiti niti mi doneti dobra.

A zašto ti može doneti dobro ruganje?

Mogu da govorim donekle iz sopstvenog iskustva (dakle ne radi se o saosećanju, ako ti je to već toliko bitno) - mene su pitanja (be)smisla počela da muče oko 15. godine, a vrh dostigla godinu-dve kasnije, posle boravka u bolnici u kojoj sam video teško bolesnu decu, a jedno mi je gotovo pred očima umrlo. U to vreme desile su se još neke smrti bliskih osoba (iako nismo bili u srodstvu) koje sam voleo, a onda i smrt babe kojoj sam prisustvovao malo pred svoj 20. rođendan. O drugim ličnim raskrsnicama i problemima u to vreme da ne govorim.

Ako zanemarimo moguće biološke razloge, depresija obično ima neki okidač. Nekada on može biti objektivno intenzivan, može biti puna čaša nagomilanog stresa u koju padne mala kap; može se neka beznačajna stvar preuveličavati, može čovek da sebe muči zbog objektivne, manje objektivne ili potpuno umišljene krivice, depresiju može da pokrene neka skrivena misao, neki postupak nekoga iz okoline. Ali, zašto padamo? Zato što smo padu skloni, rekao bi onaj pesnik, koga možda i nije uputno spominjati na ovakvoj temi, bar ako imamo u vidu "zvaničnu" verziju događaja.

Mnogo toga bih imao da kažem, ali, da ne davim, bar ne ovde.

Treba znati i da razlozi mogu biti biološki (po nekima su isključivo te prirode, ja ne mislim tako, ali verujem da mogu biti), da se prosto radi o hemijskoj neravnoteži u mozgu. U prilog ovome idu dobra iskustva s nekim lekovima. Iskustvo govori da može da pomogne i promena navika, načina ishrane itd. itd. Špiro Guberina javno govori o svojoj depresiji i jednom je rekao da mu je njegov psihijatar rekao da je najveći neprijatelj depresije - kretanje. Evo, gostovao je i u emisiji "8. kat" i slično govorio, možeš da emisiju pronađeš na stranici http://hrt.hr/index.php?id=enz&tx_ttnews[cat]=384&cHash=a97927e085 , pa u padajućem meniju nađeš emisiju od 09.02.2012, jes' malo patetičnog naziva, "Kad duša boli" (mnogo liči na naslov jedne antologije pesama o Titu , napisanih posle njegove smrti), ili je skini preko ovog linka, samo ne znam da li imaš plejer koji može da reprodukuje .flv fajlove.

Ali, ja bih svakoga ko govori o besmislu (pa i Špiru, da mogu) pitao kako on zamišlja smisao, šta je smisao (a šta besmisao), šta bi po njemu bilo smisleno i ko određuje smisao (doduše, možda tek ta pitanja mogu da ubedače , ali mislim da jesu vrlo bitna, ako ne i krucijalna).

U to moje "preispitivačko vreme", išao sam jednom sâm pustim seoskim putem, išao sam kod babe, koju sam spomenuo, bila je još živa. I, tako, mislio i (valjda) razmišljao. I onda sam video pticu koja je s vrha neke biljke uzela pamučastu tvorevinu u kljun (sigurno za gnezdo) i odletela. Nije me to odmah lansiralo u "univerzum smisla", ali mi jeste dalo jednu drugu perspektivu.
Dr M Dr M 10:54 15.06.2012

Re: 'E, baš neću da neću'

šta je smisao


Jedino smisleno u životu je zezanje. Sve ostalo je zezanje!

( Parafraza po Marfiju)




Hansel Hansel 10:59 15.06.2012

Re: 'E, baš neću da neću'

Nisam siguran da tako zaista mislite, doktore.
Dr M Dr M 11:03 15.06.2012

Re: 'E, baš neću da neću'

Hansel
Nisam siguran da tako zaista mislite, doktore.


Ma, zezam se!
Hansel Hansel 11:04 15.06.2012

Re: 'E, baš neću da neću'

Duhovito, duhovito!
mikele9 mikele9 12:10 15.06.2012

Re: 'E, baš neću da neću'

U to moje "preispitivačko vreme", išao sam jednom sâm pustim seoskim putem, išao sam kod babe, koju sam spomenuo, bila je još živa. I, tako, mislio i (valjda) razmišljao. I onda sam video pticu koja je s vrha neke biljke uzela pamučastu tvorevinu u kljun (sigurno za gnezdo) i odletela. Nije me to odmah lansiralo u "univerzum smisla", ali mi jeste dalo jednu drugu perspektivu.

Dobar ti je Traktat i ja pisah skoro o Paji kao uzoru ali svako od nas je posebna galaksija u bezmernom Kosmosu.
Preispitivanje a to činim svakog tenutka, može da bude produktivno i kontraproduktivno.
mikele9 mikele9 12:16 15.06.2012

Re: 'E, baš neću da neću'

Dr M
Jedino smisleno u životu je zezanje. Sve ostalo je zezanje!

Hansel
Nisam siguran da tako zaista mislite, doktore.

Dr M
Ma, zezam se!

Odlična terapija...mislim...zezam se
Hansel Hansel 13:08 15.06.2012

Re: 'E, baš neću da neću'

mikele9
Dobar ti je Traktat i ja pisah skoro o Paji kao uzoru ali svako od nas je posebna galaksija u bezmernom Kosmosu.Preispitivanje a to činim svakog tenutka, može da bude produktivno i kontraproduktivno.

Ne, ja baš mislim da uzori ne pale kod svih (odustao sam od komentarisanja kod margos), ili bar ne pale tek tako, pa nisam ni pokušao da dajem uzor, samo sam se setio tog jednog detalja...

A sada, kad si već tražio da te grdimo, da napišem da mi se malko čini da nam ti često tako baciš neku koskicu, a onda nastavljaš da teraš po svom!
mikele9 mikele9 14:44 15.06.2012

Re: 'E, baš neću da neću'

A sada, kad si već tražio da te grdimo, da napišem da mi se malko čini da nam ti često tako baciš neku koskicu, a onda nastavljaš da teraš po svom!

Nisam i nemam nameru da bacam koskice ali u moždanom lavirintu se prepliću svesno i podsvesno i još koješta drugo, pa ako ispliva ovako nešto, bespomoćan sam
A da teram po svom, teram ali ni ti ni drugi ne zaostajete
Hansel Hansel 17:16 15.06.2012

Re: 'E, baš neću da neću'

Nisam i nemam nameru da bacam koskice

Pa, zezam se, Mikele, je l' si tražio da te kritikujemo?!
A da teram po svom, teram ali ni ti ni drugi ne zaostajete

Mi se nismo žalili!
mikele9 mikele9 17:57 15.06.2012

Re: 'E, baš neću da neću'

Pa, zezam se, Mikele, je l' si tražio da te kritikujemo?!

Mi se nismo žalili!

Ne branim se ja, samo sam mudrovao malo
Hansel Hansel 18:15 15.06.2012

Re: 'E, baš neću da neću'

Ja se potrudih da napišem Traktat, da nađem link, čak pronađoh i "foru" za direktan download, a ti - blago ignorantan! Znam d anećeš zažaliti , ali ne javljam se dok javno ne prepričaš šta je ispričao Špiro Guberina!
Nune Popović Nune Popović 10:50 15.06.2012

E, moj Mikele

Ako se protivotrov za zmijski ujed pravi od zmijskog otrova, možda se i deperesija leči na sličan način - priznavanjem depresije. I blues je tako nastao, muzika čemera koja, paradoksalno, ne pravi takvo raspoloženje. I ova tvoja divna dnevnička beleška otkriva mnogo toga lepog, opažanja koja se mogu dogoditi i imati važnost samo u specifičnom stanju duha. Pa šta onda ima veze ako je to zbog depresije


Ali, razumem te, naravno. Čemu sve to... I delim attitude s tobom. Pitanje smisla je duboko, a možda on ni ne postoji, već, što bi rekao D.H. Lorens, postoji samo tok. Danas je reka presušila, nedavno je bila nabujala, ali sve dok je korita - nema razloga za brigu, jer će kiša opet pasti, baš kao što će posle opet biti suša.

Veliki pozdrav i da uskoro popijemo jednu antidepresiv kafu :)



p.s. Ova dobra vila juče je slikana kod česme u Knezu, pa ti vidi...

mikele9 mikele9 12:24 15.06.2012

Re: E, moj Mikele

Ako se protivotrov za zmijski ujed pravi od zmijskog otrova, možda se i deperesija leči na sličan način - priznavanjem depresije. I blues je tako nastao, muzika čemera koja, paradoksalno, ne pravi takvo raspoloženje. I ova tvoja divna dnevnička beleška otkriva mnogo toga lepog, opažanja koja se mogu dogoditi i imati važnost samo u specifičnom stanju duha. Pa šta onda ima veze ako je to zbog depresije


Ali, razumem te, naravno. Čemu sve to... I delim attitude s tobom. Pitanje smisla je duboko, a možda on ni ne postoji, već, što bi rekao D.H. Lorens, postoji samo tok. Danas je reka presušila, nedavno je bila nabujala, ali sve dok je korita - nema razloga za brigu, jer će kiša opet pasti, baš kao što će posle opet biti suša.

Veliki pozdrav i da uskoro popijemo jednu antidepresiv kafu :)

Dragi moj Nune, da znaš da moramo što pre da popijemo tu antidepresiv kafu
Moja opažanja koja su ti se dopala, plod su zamene depresije impresijom
Stari sam i proveren Bluzer i Džezer!
Pozdrav tamari i tebi
Jelica Greganović Jelica Greganović 12:43 15.06.2012

Re: E, moj Mikele

Antidepresivi...

mikele9 mikele9 14:46 15.06.2012

Re: E, moj Mikele

Antidepresivi...

Drugarice moja draga, za koji da se odlučim...ili da ih uzmem sve zajedno
Nune Popović Nune Popović 15:54 15.06.2012

Re: E, moj Mikele

da znaš da moramo što pre da popijemo tu antidepresiv kafu


Obavezno, čim pre.

Moja opažanja koja su ti se dopala, plod su zamene depresije impresijom


Obrati, molim te, pažnju na kompoziciju erosa i tanatosa, u kojoj Depresija gubi utakmicu od Impresije.



mikele9 mikele9 17:59 15.06.2012

Re: E, moj Mikele

Obrati, molim te, pažnju na kompoziciju erosa i tanatosa, u kojoj Depresija gubi utakmicu od Impresije.


Savršeno
doloreshaze doloreshaze 12:05 15.06.2012

Nista vam ja ne verujem :)

Depresija je mnogo nezgodna zivuljka, migoljava sva, pa se ne moze uhvatiti ni za glavu ni za rep. Meni se cini da ste je vi bas dobro scepali i osmislili svoj besmisao, ergo, promenite naslov

I ko uopste moze da bude neraspolozen po ovakvom vremenu?



mikele9 mikele9 12:31 15.06.2012

Re: Nista vam ja ne verujem :)

Depresija je mnogo nezgodna zivuljka, migoljava sva, pa se ne moze uhvatiti ni za glavu ni za rep. Meni se cini da ste je vi bas dobro scepali i osmislili svoj besmisao, ergo, promenite naslov

I ko uopste moze da bude neraspolozen po ovakvom vremenu?

Eto ti sad! Ne verujete mi! Pa još i naslov da menjam! Ne, neću dalje!
Sunce i temperatura iznad 30 stepeni, da, to mi treba, to će me osloboditi onoga što mi ne verujete
Hvala na lepom neverovanju
angie01 angie01 12:42 15.06.2012

Re: Nista vam ja ne verujem :)

mikele, trenutno mi ne radi kauc, imam groznu migrenu, razmisljam o zameni glave, al jos ne znam varijantu da je uspesna!

tako da mogu samo da priupitam- AAAA, GDE SMO MI, svi ostali za taj burek u Pancevu, AA?????


ps- bez onog dela pametnih razgovora:))), kazu doce, da svakako treba nahraniti mozak necim sto mu fali, jer to menja hemiju istog i premesta ga u te sfere- nove verzije lilula za taj povracaj su veoma uspesne,bez nus efekata, znace bolje sarski,...ili bar neki saplementi, kao riblje ulje i sl!
Hansel Hansel 13:19 15.06.2012

Re: Nista vam ja ne verujem :)

angie01
imam groznu migrenu, razmisljam o zameni glave

AnDŽela, protiv migrene predlažem jedan Blogomigran®.
angie01 angie01 14:00 15.06.2012

Re: Nista vam ja ne verujem :)

Hansel

angie01imam groznu migrenu, razmisljam o zameni glaveAnDŽela, protiv migrene predlažem jedan Blogomigran®.


Hansel, hvala ti ko bratu- ja na zalos' mogu da otvorim ordinaciju, toliko imam iskustva sa tim sranjem-pojede me zivu!
Hansel Hansel 14:15 15.06.2012

Re: Nista vam ja ne verujem :)

Naravno da nema na čemu.

Mogu jedino da dodam na to što sam tamo pisao da možda odeš i na OGT test i proveriš da li si sklona hipoglikemiji (ali, da ga rade u trajanju od 5h, i da ti urade merenje šećera u momentu kada (ako) osetiš simptome hipoglikemije). Idealno bi bilo da urade i koncentracije insulina, meni su pre godinu dana našli duplo veći insulin na tom testu, mada sam se odavno rešio najneprijatnijih simptoma migrene (pošto migrena nije samo glavobolja), u kombinaciji sa svim što sam čitao reklo bi se da i to može da pravi problem (višak insulina sprečava opuštanje krvnih sudova, pored svega ostalog što "radi", čudo jedno).

mikele9 mikele9 14:54 15.06.2012

Re: Nista vam ja ne verujem :)

mikele, trenutno mi ne radi kauc, imam groznu migrenu, razmisljam o zameni glave, al jos ne znam varijantu da je uspesna!

tako da mogu samo da priupitam- AAAA, GDE SMO MI, svi ostali za taj burek u Pancevu, AA?????


ps- bez onog dela pametnih razgovora:))), kazu doce, da svakako treba nahraniti mozak necim sto mu fali, jer to menja hemiju istog i premesta ga u te sfere- nove verzije lilula za taj povracaj su veoma uspesne,bez nus efekata, znace bolje sarski,...ili bar neki saplementi, kao riblje ulje i sl!

Angie moja draga, ništa ne menjaj na sebi a posebice ne glavu
Kad je reč o bureku a Frehand se ne javlja, 'ajde da odemo u Pančevo 22, 23.juna. Do tad sam zauzet. Može i kasnije.
Od ribljeg ulja dobijam dijareju
angie01 angie01 15:13 15.06.2012

Re: Nista vam ja ne verujem :)

Hansel-nista od toga,...sad sam navatala neku docu kineskinju akupunkturicu, pa cu joj dam da odigra pikado-hebo zivot bez iglica!:)

..to sto ti pricas, moze i testovi na intoleranciju, kazu da je tu glavni stos za gomilu glupisti-jer dok si mlad, telo moze da tamponira sve toksine koji tako nastaju, a posle kad skljocnes, onda pocens da se urusavas!

ako to sve na vreme skuzis i predjes na ishranu koju tvoje telo moz da vari i iskoriscava, bez onoga sto nepotrebno truli-moz da zivis ko galapagoska kornjaca!

...kod mene je sto sam u onoj grupi hiper senzibilnih-hebo ih senzibilitet,..pa da ne razradjujem ovako javno, al na svaki grasak, dobijem reakciju-akomerazumes!
angie01 angie01 15:18 15.06.2012

Re: Nista vam ja ne verujem :)

moze,neki fini dan, kad tad!:)))...tako kaze moje dete,..'ajde kadtad da idemo i da,...(on jedno 3 godine tek govori Srpski, super je sve skuzio, ima neke obrade, al fenomenalne!)
Hansel Hansel 17:18 15.06.2012

Re: Nista vam ja ne verujem :)

sad sam navatala neku docu kineskinju akupunkturicu, pa cu joj dam da odigra pikado-hebo zivot bez iglica!:)

E, to sam pomišljao da ti predložim, al' zaćuah, pošto nisam probao!
mikele9 mikele9 08:51 16.06.2012

Re: Nista vam ja ne verujem :)

moze,neki fini dan, kad tad!:)))...tako kaze moje dete,..'ajde kadtad da idemo i da,...(on jedno 3 godine tek govori Srpski, super je sve skuzio, ima neke obrade, al fenomenalne!)

E taj neki fini dan, kad tad, mi baš odgovara
Jelica Greganović Jelica Greganović 12:42 15.06.2012

Mislila sam

da ne bi bilo loše da zapatim malo depresije, al nikako da stignem...
mikele9 mikele9 14:56 15.06.2012

Re: Mislila sam

da ne bi bilo loše da zapatim malo depresije, al nikako da stignem...

Bolje zapati muškatle, mani se depresije
Jelica Greganović Jelica Greganović 21:51 15.06.2012

Re: Mislila sam

Bolje zapati muškatle, mani se depresije

Pa, od njih i ne stižem
anamarkana anamarkana 13:16 15.06.2012

jes' ...



Najbolji, najprovereniji put ka besmislu smisla ili besmislu besmisla je depresija


gadna je to boljka al' meni bogami pomaze medic. therapy . . .
Hansel Hansel 13:23 15.06.2012

Re: jes' ...

Najbolji, najprovereniji put ka besmislu smisla ili besmislu besmisla je depresija

Ne zna se tu baš šta čemu vodi, ali treba samo pronaći smisao besmisla, pa depresija neka vidi šta će i kuda će!

Ali, nekad možda i mora hemija, a nekada, kad neće ni ona, kažu da pomaže i "elektrika" (samo što se to danas radi humano, tamo gde se radi).
mikele9 mikele9 15:00 15.06.2012

Re: jes' ...

gadna je to boljka al' meni bogami pomaze medic. therapy . . .

Ionako sam često po bolnicama i klinikama, kaže mi se da lako mogu da završim kao Hans Kastorp
Jelena Pavlović Jelena Pavlović 15:50 15.06.2012

%#$&(*

Sta ces, klimaks hvata sve poidjednako-i muske i zenske. Kriziras, pa isplivas, pa plivas-pa onda malko tones...hormoni su cudo.
Kad te uhvati, a nisi na nekom splavu uz vodu i ta divna kuceca stvorenja, u kuci, onako za sebe, ustani i igraj.
mikele9 mikele9 09:01 16.06.2012

Re: %#$&(*

Sta ces, klimaks hvata sve poidjednako-i muske i zenske. Kriziras, pa isplivas, pa plivas-pa onda malko tones...hormoni su cudo.
Kad te uhvati, a nisi na nekom splavu uz vodu i ta divna kuceca stvorenja, u kuci, onako za sebe,

ustani i igraj.

Moja Jelena, već sam zaboravio na klimaks, prošao me davno. Hvala ti na Soul braderu nambr 1
Kad bih još mogao da zaigram, sve bi krenulo na bolje. Pokušaću, obećavam
number42 number42 16:50 15.06.2012

i

bas sam negde skoro procitao da je to prirodni mehanizam, kao da se nesto preboli, pregura neko stanje. i da je cak pozeljna ako ne traje predugo.
mikele9 mikele9 09:07 16.06.2012

Re: i

bas sam negde skoro procitao da je to prirodni mehanizam, kao da se nesto preboli, pregura neko stanje. i da je cak pozeljna ako ne traje predugo.

Ako život (uslovno) shvatimo kao zbir uspona i padova, onda je depresija pad. Ako ne možeš da ustaneš, da se podigneš, uspneš, onda postaje čupavo
dusanovaiivanovamama dusanovaiivanovamama 16:49 16.06.2012

Re: i

mikele9
bas sam negde skoro procitao da je to prirodni mehanizam, kao da se nesto preboli, pregura neko stanje. i da je cak pozeljna ako ne traje predugo.

Ako život (uslovno) shvatimo kao zbir uspona i padova, onda je depresija pad. Ako ne možeš da ustaneš, da se podigneš, uspneš, onda postaje čupavo

Slazem se
Sto sam starija, cesto mi padne na pamet baka i njena recenica
-Nemam ja, dete moje, vremena za tu depresiju!



mikele9 mikele9 17:55 16.06.2012

Re: i

Sto sam starija, cesto mi padne na pamet baka i njena recenica
-Nemam ja, dete moje, vremena za tu depresiju!

E kad i ja postanem baka, manuću se depresije
Hvala ti MAMA (dusanovaiivanova), bakina rečenica je delotvorno lekovita
nikola_kovac nikola_kovac 18:24 15.06.2012

.

mikele9 mikele9 09:09 16.06.2012

Re: .

Hvala ti Nikola, pun pogodak
raskoljnikov92 raskoljnikov92 09:56 16.06.2012

gde pre sija?

resenje je uvek rastaviti problem na sitnije delove i delovati na njih pojedinacno :)

'de pre sija

vidis da je lahko :)

vole te Bo i Lekoviti

ps .. ako ne uspe preporucujem terapiju spavanja u studiju .. uskoro
mikele9 mikele9 12:16 16.06.2012

Re: gde pre sija?

resenje je uvek rastaviti problem na sitnije delove i delovati na njih pojedinacno :)

'de pre sija

vidis da je lahko :)

vole te Bo i Lekoviti

ps .. ako ne uspe preporucujem terapiju spavanja u studiju .. uskoro

E jesi LEKOVITI, pa to ti je a zajedno s Bo, možete izlečiti sve bolesne ovog sveta
Imam mali predlog, da u rastavljanju problema promenimo jedno slovo, pa da glasi: 'de bre sija? Šta kažeš?
Poljubac mojim dragim Bo i Lekovitom
shansona shansona 11:06 16.06.2012

Najbolji su dudovi na begečkoj jaami!

Ništa naročito

Čudna su ljudska bića
Vi kao i ja
Ja kao i vi
I sve je to gola stvarnost
sve je to život
to vam je tako

Čudna su ljudska bića
Kad dođu tako kod nekog
neki padnu u pravi čas
neki opet u nevreme
Onome koji padne u pravi čas
kažu pali ste baš dobro
posluže ga pićem
i daju mu da sedne
Onome ko nezgodno padne
niko ništa ne kaže

Čudna su ljudska bića
sad padnu kod jednih
sad padnu kod drugih
čudna su ljudska bića

Onaj što je nezgodno pao
samo što prekorači prag
ponovo se skemba niz stepenište
sledeći samo preleti preko njega
preskačući stepenike u letu
Kad izađe na ulicu
pošto se pridigao
prolazi neprimećen
zaboravljen izbrisan
Na njega pada kiša
na njega pada noć

Čudna su ljudska bića
padaju stalno padaju
padaju kao noć
dižu se kao dan.



mikele9 mikele9 12:20 16.06.2012

Re: Najbolji su dudovi na begečkoj jaami!

Ništa naročito

Čudna su ljudska bića
Vi kao i ja
Ja kao i vi
I sve je to gola stvarnost
sve je to život
to vam je tako

Čudna su ljudska bića
Kad dođu tako kod nekog
neki padnu u pravi čas
neki opet u nevreme
Onome koji padne u pravi čas
kažu pali ste baš dobro
posluže ga pićem
i daju mu da sedne
Onome ko nezgodno padne
niko ništa ne kaže

Čudna su ljudska bića
sad padnu kod jednih
sad padnu kod drugih
čudna su ljudska bića

Onaj što je nezgodno pao
samo što prekorači prag
ponovo se skemba niz stepenište
sledeći samo preleti preko njega
preskačući stepenike u letu
Kad izađe na ulicu
pošto se pridigao
prolazi neprimećen
zaboravljen izbrisan
Na njega pada kiša
na njega pada noć

Čudna su ljudska bića
padaju stalno padaju
padaju kao noć
dižu se kao dan.

Draga moja shansona, hvala, VRLO JE NAROČITO
prapra prapra 15:47 16.06.2012

Re: Najbolji su dudovi na begečkoj jaami!

od cega bezis da mi je znati
da li samog sebe lagis
pricajuci price o zivotu
zasto ulepsavati obicnost
zasto je patetika pateticna
zasto je depresija depresivna
ne znam kako da opisem nesto sto je moje, a da drugima nista ne docaram
ili da drugima docaram moje , a da o sebi ne pricam
mislim da o sebi pricam, ali ipak nesvesno lazem
koga lazem
sebe i uvek sebe
zasto mislimo da se od depresije bezi putem u sigurno lepo i ususkano
upravo je depresija to gde bezimo
depresija je lepa sigurna i u poznatom ususkana

sve se ovo moze i okrenuti i suprotno ovom napisanom napisati
od nicega ne bezis
depresiju nemas
jednostavno receno
samo zivis

ali to bi bila patetika
mikele9 mikele9 17:59 16.06.2012

Re: Najbolji su dudovi na begečkoj jaami!

od cega bezis da mi je znati
da li samog sebe lagis
pricajuci price o zivotu
zasto ulepsavati obicnost
zasto je patetika pateticna
zasto je depresija depresivna
ne znam kako da opisem nesto sto je moje, a da drugima nista ne docaram
ili da drugima docaram moje , a da o sebi ne pricam
mislim da o sebi pricam, ali ipak nesvesno lazem
koga lazem
sebe i uvek sebe
zasto mislimo da se od depresije bezi putem u sigurno lepo i ususkano
upravo je depresija to gde bezimo
depresija je lepa sigurna i u poznatom ususkana

sve se ovo moze i okrenuti i suprotno ovom napisanom napisati
od nicega ne bezis
depresiju nemas
jednostavno receno
samo zivis

ali to bi bila patetika

Očaran sam
mariopan mariopan 20:43 16.06.2012

..

Kol'ko ja vidim :
Jeo si sosa od mirođije sasve rinflajšom, paprikaš sa noklicama, supu od srećne koke, našopo se udinja (kanda si bio malo do nas iz preka? )..... pa kako onda možeš da budeš depresivan nije mi jasno?

Hitno da odeš na taj burek kod freeja, ako to ne pomogne nema ti spasa?


Inače, ja moju depresiju nosim sa sobom da mi se nađe, svuda gde idem, uvek mi je u koferu. Šta god joj radiš ne pomaže, ona ode kada ona 'oće, ne obraćam pažnju, to je ko neki lud dan - i to će proći.
mikele9 mikele9 09:13 17.06.2012

Re: ..

Kol'ko ja vidim :
Jeo si sosa od mirođije sasve rinflajšom, paprikaš sa noklicama, supu od srećne koke, našopo se udinja (kanda si bio malo do nas iz preka? )..... pa kako onda možeš da budeš depresivan nije mi jasno?

Hitno da odeš na taj burek kod freeja, ako to ne pomogne nema ti spasa?


Inače, ja moju depresiju nosim sa sobom da mi se nađe, svuda gde idem, uvek mi je u koferu. Šta god joj radiš ne pomaže, ona ode kada ona 'oće, ne obraćam pažnju, to je ko neki lud dan - i to će proći.

Draga moja, stvar je u tome što se prepuštam njojzi i jasno mi je zbog čega a tu leka nema...dobro, možda ima jedan ili dva ali im nisam ni blizu
Черевићан Черевићан 22:00 16.06.2012

смишљотруд

кад осмишљу размишљам смишљати
порази ме намах теме безсмисао
(јалов тренинг за мозга ћелије)
ди сам ту сам намах сам сазнао
mikele9 mikele9 09:17 17.06.2012

Re: смишљотруд

кад осмишљу размишљам смишљати
порази ме намах теме безсмисао
(јалов тренинг за мозга ћелије)
ди сам ту сам намах сам сазнао

Dragi Gospon Čer, probaću s terapijom, tri puta dnevno, pročitati vaše stihovno sočinenije
Hvala vam.

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana