Porodica| Zdravlje| Život

Srbija zemlja maloletnih pušača i pijanaca

Strongman RSS / 21.01.2014. u 12:59

Teenagers-drinking-alcoho-007.jpg

 Šta predlažem?

- Podizanje granice punoletstva na 21 godinu.
- Stroga i jasna zabrana prodaje alkohola i cigareta maloletnim licima
- Rigorozne kontrole prodaje alkohola i cigareta maloletnicima
- Promena zakona da se prekršiocima zabrane prodaje alkohola i cigareta oduzima dozvola za rad, da slede visoke novčane kazne.. Pa i zatvorska kazna od, recimo 6 meseci.

 

Statistike kažu da je devet od deset srednjoškolaca probalo alkohol. Slično je i sa cigaretama.

Eeej bre! Gde mi to živimo?

Kod nas je nažalost opijanje i konzumacija duvana u najranijim godinama deo folklora. Petkom i subotom se u klubovima stvara atmosfera u kojoj mladi ljudi osećaju pripadnost i gde sve zaboravljaju. To gradi jedan doživljaj koji oni jedva čekaju da ponove sledećeg vikenda. Adolescenti u alkoholu pronalaze lažno samopouzdanje i sigurnost.

Kod nas se organizuju pena žurke, haj skul žurke, ... kod nas zapravo postoje kafići čija je klijentela su baš maloletnici kojima se prodaje i služi pivo, viski, tekila, plava žaba, .... I to maloletne osobe,ne po onim mudrim, američkim standardima gde si maloletan do 21 godine, nego po ovim našim partizanski.

Ne zaboravimo da je alkohol je veoma čest uzrok mnogih nesreća u našem društvu. Mnoge tuče, huliganstva, mnoga ubistva mladih najčešće se dešavaju pod dejstvom alkohola.

"Učenik srednje Saobraćajno-tehničke škole iz Zemuna, I. J. (17), koji se onesvestio posle popijenog „unučeta" pred kioskom u blizini škole, oseća se dobro i pohađa nastavu."

"Maloletni Ž. P. (17) umalo je poginuo kada je u nedelju veče pijan ukradenim automobilom sleteo sa ulaznog puta u Osečini."

"D.Đ, iako su ga drugovi odvraćali, popeo na krov škole, trčao i skakao, te se u jednom momentu okliznuo i pao sa visine od oko 15 metara na beton i pritom zadobio teške telesne povrede. D.Đ. je sa N.D. (16) i J.J.(17) došao u školsko dvorište gde su konzumirali alkohol, navodi se u saopštenju."


jpegProblemom pijanih maloletnika se niko ne bavi. Nažalost bavimo se samo posledicama: kad maloletnici pijani maznu auto, dočepaju se nekog pištolja ili noža, ili se jednostavno otruju od alkohola. Setimo se da je oko proslave Srpske Nove godine veći broj pijanih nakon ispiranja poslat na dečije odeljenje!?

Šta kaže zakon?


Član 8. Zakona o zaštiti potrošača izričito zabranjuje prodaju alkohola maloletnicima, dok, zamislite, u kaznenim odredbama takođe ne postoji sankcija za prekršaj!?

U Zakonu o javnom redu i miru piše da onaj ko pri prometu alkoholnih pića koja se troše na licu mesta daje alkoholno piće očigledno pijanom ili maloletnom licu, koje nije navršilo 16 godina, kazniće se novčanom kaznom od 10.000 dinara, ili zatvorskom kaznom od 30 dana. A ako to učini pravno lice, kazna iznosi 50.000 dinara, a ako alkohol proda preduzetnik, predviđena novčana kazna je 25.000 dinara, dok je za odgovorno lice propisan iznos od 10.000 dinara.

PHP4D9DE98FAE719.jpgI kao mnoge druge stvari u ovoj našoj državi to su samo mrtva slova na papiru. A čak i da se zakon poštuje kako treba... Ne deluje mi dovoljno preventivno za eventualne prekršioce.

 

U Americi do 21. godine ne možeš:
- da kupiš alkohol
- da kiupiš cigarete
- da uđeš u klub u kome se služi alkohol

A šta ako te uhvate da prodaješ alkohol maloletniku. Sledi oduzimanje dozvole za točenje alkohola i hapšenje odgovornog lica plus novčana kazna koja je daleko ozbiljnija nego kod nas.

Šta predlažem?

- Podizanje granice punoletstva na 21 godinu.
- Stroga i jasna zabrana prodaje alkohola i cigareta maloletnim licima
- Rigorozne kontrole prodaje alkohola i cigareta maloletnicima
- Promena zakona da se prekršiocima zabrane prodaje alkohola i cigareta oduzima dozvola za rad, da slede visoke novčane kazne.. Pa i zatvorska kazna od, recimo 6 meseci.

Šta vi mislite, da li treba sistemski rešavati problem maloletnih pijanaca i pušača ili da se oslonimo samo na superčvrsto domaće vaspitanje?

 

crash2.jpg 

 

 

Beleška na margini: Ali šta očekivati od policije koja prva ne poštuje zakon. Juče sam bio u MUP-ovoj zradi kojom rukovodi nadahnuti Grekulović, Eliot Nes, Mesija niški... Iz barem tri kancelarije se oseća duvanski dim. Da se podsetimo da je na snazi zakon o zabrani pušenja u zatvorenom prostoru i da važi i za policiju. Nadam se da nije tako u drugim gradovima.

 

 

 



Komentari (57)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

psl_srbija psl_srbija 13:32 21.01.2014

Omladina za svetlu budućnost

Ponašanje omladine zavisi od mnogo, mnogo faktora. Ne postoji kazna koja će sprečiti maloletnike da pijanče. Sve zabrane su besmislene, naći će jednog punoletnog lika koji će im kupiti alkohol i gotovo. Nosiće od kuće ukradene flaše od roditelja. Postoji jedan ogroman problem u našem društvu, koji se samo preslikava na ponašanje omladine, a to je problem sa nedostatkom morala. Na svakom koraku je uočljiv, preko televizije, novina, estrade, političara i ostalih javnih ličnosti, veliki nedostatak morala je evidentan. Podizanje granice za maloletnike nema nikakvog uticaja na maloletnički alkoholizam (možda bi imalo smisla smanjivanje granice punoletstva na 5 godina, po uzoru na rešenje za aflatoksin, ha, ha, ha). Ovaj problem nije izolovan od ostalih tipa narkomanija, maloletničko nasilje i kriminal, netolerancija među mladima, rasizam. Ove probleme ne možemo rešiti u skorije vreme, a kako stvari stoje biće i sve gore jer sledi veća nezaposlenost mladih i svih građana, još veća ekonomska beda... ništa što može izvesti ove mlade ljude na pravi put. Imam jednog prijatelja s fakulteta koji kad ode u svoj mali rodni grad u unutrašnjosti uvek je mrtav pijan. Pitam ga zašto. Kaže jednostavno niko ništa ne radi i piju iz dosade, nemaju drugu zabavu. To je problem celog društva i ne može se rešavati nekim pojedinačnim zakonom i kaznama. Rešenje je jedino u podizanju opštih moralnih, civilizacijskih i savremenih građanskih vrednosti uz poboljšanje socijalne i ekonomske situacije. A od ispunjenja ovih uslova mi smo daleko decenijama, ne mesecima i godinama.
Strongman Strongman 13:47 21.01.2014

Re: Omladina za svetlu budućnost

Odlična analiza
westvleteren westvleteren 13:54 21.01.2014

Re: Omladina za svetlu budućnost

Rešenje je jedino u podizanju opštih moralnih, civilizacijskih i savremenih građanskih vrednosti uz poboljšanje socijalne i ekonomske situacije. A od ispunjenja ovih uslova mi smo daleko decenijama, ne mesecima i godinama.


A u medjuvremenu ne bi bilo lose i da se uvede neki porez na alkohol i duvan. Kada paklica cigara bude kostala 5E a flasa rakije 50E, malo teze ce da se pije i pusi.
Ja najozbiljnije mislim da ne postoji drugi nacin da se problem resi u nasem drustvu.
Takodje, vece kazne za prodaju alkohola maloletnicima, i najvaznije, drakonske kazne za voznju u pijanom stanju. Znaci svima onima koji se vracaju sa Guce trajno oduzimanje dozvole plus novcana i zatvorska kazna.
psl_srbija psl_srbija 14:26 21.01.2014

Re: Omladina za svetlu budućnost

Kada paklica cigara bude kostala 5E a flasa rakije 50E


Onda neće da kupuju cigarete i alkohol nego će da ih kradu. Kada nemaju ispravne stavove u glavi ne možeš im ništa. Mislim možeš ih sve pohapsiti, ali šta si onda dobio, još će ih u zatvoru naučiti nove trikove i veštine i naći će svoje nove idole.

A jesam i ja za ozbiljnije kazne, naročito kada su vožnja i kriminal u pitanju, čak mislim da treba spustiti granicu za izvršenje krivičnih dela na neku godinu niže, ali to je sve lečenje posledica, nama je problem uzrok, koji se ne otklanja tek tako.

darkool darkool 15:07 21.01.2014

Re: Omladina za svetlu budućnost

Kada paklica cigara bude kostala 5E a flasa rakije 50E

a onda ce se pitas sto nam je rupa u budzet duplo veca (projektovani prihod od akciza na duvan 100 milijardi rsd po budzetu za 2014 g. (skoro 10%), a jos nismo ni uracunali pdv na duvan)
zemljanin zemljanin 15:39 21.01.2014

Re: Omladina za svetlu budućnost

Potrošaćko društvo je negacija zabrane ... tj. zabrane se uspostave da bi se stvorili alternativni putevi ... tako da posledice postaju ciljevi a uzroci se zanemaruju ... i naravno bitno je da se o tome priča ... tako svi stičemo utisak da "radimo na tome" ...

ovde imamo više od priče, tako da podržavam konkretne predloge jer samo tako može nešto da se promeni ... ne znači da se slažem sa svime ali podržavam akciju ...

neko spomenu alfatkosin i to je dobar primer zamajavanja nacije i mešanja bitnog sa nebitnim ... bitno je da je alfatoskin dokazano karcenogen a nebitno je da se njegova karcenogenost ispoljava u konzumiranju 100+ litara na dnevnoj bazi ...
anonimni_autor anonimni_autor 01:20 22.01.2014

Re: Omladina za svetlu budućnost

Strongman
Odlična analiza

Analiza je dobra, ali ne daje nikakvo resenje. Prohibicija ga takodje nece dati jer je ovaj narod naucio da alkohol pravi od svega. U upotrebi je sve, od starog hleba do svinjskih govana, a omladina se lako prilagodjava na nepoznate i nove tehnologije. Mislim da ovom prolemu treba drugacije pristupiti.Recimo omoguciti omladini da se gotovo besplatno bavi sportom, kao u nase vreme. To bi masi odece dalo neki motiv da ne unistava sebi zdravlje iz dosade. Medjutim za to bi trebalo da klubove dotira drzava, a nju nije briga ni kada deca umiru, i tu se krug zatvara. Inace maloletnicki alkoholizam nije samo prolem sioromasnih zemalja. U Svetskoj se zimi klinci pijani smrzavaju po ulicama, a u Rusiji slepe i umiru od lose vodke. To je globalni prolem.
psl_srbija psl_srbija 08:20 22.01.2014

Re: Omladina za svetlu budućnost

@anonimni autor

Tačno anonimni, ne dajem rešenje iz prostog razloga što nisam stručan za tako nešto (a ne volim da se mešam mnogo kad nemam šta pametno da predložim), samo sam hteo tim postom da istaknem kompleksnost problema i nemogućnost njegovog jednostavnog rešavanja samo nekim zakonskim rešenjem. Blizak sam sa jednim pedagogom u srednjoj školi koji mi je jednom pominjao nekog klinca koji se stalno opija u wc-u škole. Hteli su da ga izbace iz škole, ali je on lično bio protiv jer je u fazonu da je prilično inteligentan i da nema loše ocene, a da dolazi iz vrlo problematične porodice, gde je uključeno i porodično nasilje oca prema majci, tako da mu je to neki izduvni ventil i bežanje od stvarnosti. Kaže da kad odraste i može da se osamostali misli da će biti OK dečko, a izbacivanje iz škole bi ga samo gurnulo dublje u provaliju. Ostale su mi ove reči u glavi jer je uvek važno sagledavati i uzroke ne samo posledice i na osnovu svega toga donositi zaključke.

Kao neki zaključak mogao bih reći da problem nije prevelik u odnosu na ostale zemlje, kao što je neko dao podatke. Da je svaki pojedinačan slučaj prilično različit u svojim razlozima za opijanje, dakle ne postoji univerzalni razlog. I s obzirom na ovo mislim da bi trebali da edukujemo radnike u centrima za socijalni rad i školama da obraćaju pažnju na ovu pojavu i da utiču na njeno iskorenjivanje od slučaja do slučaja.
Strongman Strongman 00:23 23.01.2014

Re: Omladina za svetlu budućnost


ovde imamo više od priče, tako da podržavam konkretne predloge jer samo tako može nešto da se promeni ... ne znači da se slažem sa svime ali podržavam akciju ...



krenimo od nečega ka nečemu pa ćemo već doći negde
sima2000 sima2000 13:41 21.01.2014

..

Sa 14 godina sam popio više od pola litre brendija Zvečevo. Nisam se obeznanio, ali mi je bilo prilično loše.
Od tada je prošlo 26 godina i još uvek nisam u sebe uneo ni jednu jedinu kap nekog žestokog pića. Maksimalni procenat alkohola koji mogu da podnesem se nalazi u pivu i vinu. Dovoljno mi je da omirišem neku rakiju i stomak počne da mi se okreće..

Uzimajući moj slučaj u obzir, mislim da bi najbolje da bilo da se deca pelcuju od alkoholizma u najranijoj mladosti :)

A ti si strongmene postao tipičan zvocajući matorac.. sve ti nešto smetaju ovi mladi. Za koju godinu ćeš početi da bušiš lopte klincima koji igraju ispred zgrade..
expolicajac expolicajac 13:45 21.01.2014

Re: ..

Za koju godinu ćeš početi da bušiš lopte klincima koji igraju ispred zgrade..

To već radi, ali mu zasada niko ništa ne može.
Strongman Strongman 13:46 21.01.2014

Re: ..

A ti si strongmene postao tipičan zvocajući matorac.. sve ti nešto smetaju ovi mladi. Za koju godinu ćeš početi da bušiš lopte klincima koji igraju ispred zgrade..


More nije zajebancija
mlekac mlekac 14:00 21.01.2014

Re: ..

expolicajac
Za koju godinu ćeš početi da bušiš lopte klincima koji igraju ispred zgrade..

To već radi, ali mu zasada niko ništa ne može.

Ex, bre, primiri ga malo, stvrno poceo da preteruje!
houp houp 14:05 21.01.2014

Re: ..

More nije zajebancija


nego folklor i tradicija...


sima2000 sima2000 14:30 21.01.2014

Re: ..

More nije zajebancija


Ako hoćeš ozbiljno da pričamo, onda prvo pogledaj ovo:

http://en.wikipedia.org/wiki/List_of_countries_by_alcohol_consumption

Izvor podataka je Svetska zdravstvena organizacija - boljih i tačnijih informacija nema. Sa potrošnjom od 11.1 litara čistog alkohola godišnje po glavi stanovnika (starijeg od 15 godina), savršeno se uklapamo u evropski prosek koji je 12.2 litara.

Česi, Mađari, Rusi, Ukrajinci, Estonci, Rumuni, Slovenci, Belosrusi, Hrvati, Portugalci, Irci, Francuzi, Englezi, Danci,.... svi oni piju više od nas.

Po našim novinama je kružila informacija da smo četvrti u Evropi, što jednostavno nije tačno.

Kada se pogleda gornja rang lista, može se videti da zakonska ograničenja, ekonomska razvijenost, stabilnost institucija, nivo korupcije i gomila drugih faktora nemaju baš nikakve veze sa potrošnjom alkohola u nekoj zemlji. Nemci piju što puno rade, Srbi što su siromašni, a Mađari što žive u ravnici.

Neko ko nije musliman i rođen je u Evropi - predodređen je da puno pije. Mi smo još odlični kakvi su Moldavci, Česi i Mađari.

Edit:

Na brzinu sam filtrirao evropske zemlje i ispada da smo 25. u Evropi po potrošnji alkohola. Da se ja pitam ne bi tu ništa dirao. Drastične izmene u regulativi, kakve ti predlažeš, mogu da poprave, a mogu i da pokvare situaciju. Socijalni inženjering nikada nema predvidljive rezultate i zato su u jednom društvu najbolje evolutivne promene. Revolucija češće pogorša nego što popravi stanje.
blogovatelj blogovatelj 17:56 21.01.2014

Re: ..

Uzimajući moj slučaj u obzir, mislim da bi najbolje da bilo da se deca pelcuju od alkoholizma u najranijoj mladosti :)


Ja sam se sa 16 obeznanio od votke.
Nas trojica uzeli litar Trojke, one sa šubaricom na vrhu, takmičili se ko će više da eksira.
Posle toga me miris votke i medicinskog alkohola terao na momentalno povraćanje jedno pet godina.
Ali zato sa vinjakom nisam imao većih problema.
Strongman Strongman 00:30 23.01.2014

Re: ..

Sa 14 godina sam popio više od pola litre brendija Zvečevo. Nisam se obeznanio, ali mi je bilo prilično loše.


nisam siguran da je to najbolji mogući pristup
mlekac mlekac 14:05 21.01.2014

Pritisnuto

Jace skace - znas li to?

Kakvo, bre, podizanje granice punoletstva?

Nisu kriva deca, krivi smo mi, matori.

Ako matori piju i puse - sta deca treba da zakljuce?

Znaci, dzaba svi ti tvoji propisi i menjanje istih, ako kod matorih NE postoji svest da je alkohol stetan za decu, da NE treba zadimiti prostoriju u kojoj su deca.

A ne, kod nas, detetu od 2-3 godine daju prvo da proba penu s piva!

A posle se cudite sto do srednje pije sve u 16?
drzura drzura 14:28 21.01.2014

generalno

sam za! slažem se, uz napomenu da treba legalizovati marihuanu, ne smijemo baš sve da ukinemo
Vesna Knežević Ćosić Vesna Knežević Ćosić 14:46 21.01.2014

bez ambicije

Klinci svuda cirkaju i duvaju, samo što se u razvijenim sredinama većina koliko-toliko unormali preko nedelje zbog škole, posla, obaveza, da ne zeznu te stvari.

A ovde mnogi nemaju šta da zeznu, pa izgubljeni i bez nade, ubijaju vreme koga imaju koliko oces, kao da su na večitom, produženom vikendu.

I nisu oni jedini krivci, već ambijent u kome im je svaka ambicioznost ubijena i pre nego što se formirala.

Plus realni film koji se odmotava uživo, u kome bezveznjaci vrte lovu, a većina životari podvijenog repa, pa šta drugo da radiš kad se ne vidiš ni u jednoj od te dve kategorije, nego da se zezaš, cirkajući.



darkool darkool 14:49 21.01.2014

malo se informisite

pre nego sto izvalite ovoliku glupost

Eeej bre! Gde mi to živimo?


npr. ovde, ono kao google, pa pretraga "underage alcohol consumption", ili ovde, opet ono kao google, pa pretraga ali ovaj put recimo "underage tobacco use statistics" i posto smo dobili podatke za usa prosirimo potragu sa "underage...statistics europe" i dobijemo jedan lep i obiman pdf gde imamo jako lepu tabelu na str. 24 da se uporedimo sa ostalima (kad su u pitanju maloletnici)...

pa evo i odgovora na tvoje pitanje, zivimo u srbiji koja u principu nit' je bolja, nit' je losija od ostatka sveta (bar po ovom pitanju). deci u pubertetu (setite se samih sebe u to vreme) najdraze je ono sto je zabranjeno jer tako ispoljavaju svoj otpor prema starijima i u vezi sa ovim nikakvi zakoni (zabrane) ne mogu pomoci i zauvek ce ovaj problem postojati i nebitno je trositi reci (ja ih ne bi ni trosio da nije bilo onog glupog pitanja koje sam citirao)

p.s.
povodom beleske na margini, drzava u svojim ustanovama ima pravo da zabrani pusenje (a kako ga sprovodi cak me i ne zanima), ali meni je mnogo veci problem da drzava ima pravo da zabrani pusenje globalno u poslovnim prostorima. odakle im pravo da npr. coveku koji ima svoju firmu u svojoj nekretnini moze jedan birokrata da zabrani bilo sta.
vladaxy vladaxy 15:15 21.01.2014

Porodica

ili da se oslonimo samo na superčvrsto domaće vaspitanje?

Džabe sve zabrane i kazne. Tinejdžeri će uvek naći načina da ih zaobiđu. Ako se ludački poveća cena pića, na žurkama će piti zozovaču ili razblažen medicinski alkohol sa limunom.

Neko od 17 godina će uvek naći nekoga od 21. da kupi piće. Porodice su sj...ne i to je glavni uzrok.

Ali sećam se svojih žurki i pijanstava u srednjoj školi i to je deo odrastanja. Ali onda nije bilo interneta da sve to zabeleži i da stvori utisak o epidemiji alkoholizma. Isto je bilo i pre 30 godina samo smo zaboravili.
sesili sesili 16:28 21.01.2014

Re: Porodica

Slažem se da su porodice glavni uzrok. Možda se (gledajući ove statistike) ne nalazimo na tako "visokom" mestu, ali je alarmantno koliko nam DECA ginu! Pa kada se ja u nekom komentaru pitam šta dete od 13 - 14 godina traži na ulici u tri ujutru, ospu drvlje i kamenje na mene. Sve u stilu - ovo je 21. vek, nećemo valjda da ih zatvaramo i tome slično. Gledam sliku nažalost poginulih devojčica. Šminka za film. A deca...

Moji sinovi su, naravno, izlazili uveče, ali se znalo tačno vreme povratka kući. Muž mi je u to vreme bio veoma bolestan, sva odgovornost je bila na meni. Ništa im nije smetalo, naprotiv. Sada su očevi, u društvu popiju, kada treba da voze SOK. Mladji počeo da puši u vojsci, pa zadržao lošu naviku. (Sada se setih, "služio" u Nišu). Stariji nikada nije ni pokušao. Kada ja to sada pišem, deluje da je to bila neka strahovlada. Nije. Vrlo se volimo, poštujemo, sve uzajamno. Današnji roditelji nemaju vremena da se bave decom, a tvrdim da sam više i duže radila od njih.
bolid1 bolid1 17:47 21.01.2014

Re: Porodica


Ali sećam se svojih žurki i pijanstava u srednjoj školi i to je deo odrastanja. Ali onda nije bilo interneta da sve to zabeleži i da stvori utisak o epidemiji alkoholizma. Isto je bilo i pre 30 godina samo smo zaboravili.


Da znas da nije, a i to secanje je cudna stvar, ima nekih crnih rupa.

Jbg, pre par meseci, jedan klinac povraca, dvojica ga drze, a ekipa snima i kaci na Fejs i onda...juuu, kuku!

Nit' su bili manje, nit' vise pijani od nas u ta doba, samo mi nismo imali telefone da snimamo i kacimo na Fejs, a sad je skroz opusteno, moze i HD da okaci, ako zna kako da se probije kroz podesavanja.

Celo moje drustvo izraslo u ljude, a petak nije mogao da prodje bez min. dve flase vina, u zavisnosti od dostupne kolicine para, i? I nista...sad neki novi klinci piju to isto vino i misle da su mnogo zajebati, a mi matori ih gledamo i smejemo se, isto kao sto su se nama smejali...tako...ide zivot dalje.

Jos uvek pamtim, nadjemo se kod Drinke, pare na gomilu, odvoji se sta treba za nocni i klopu, ostalo za pivo...eee, mladosti

NNN NNN 21:30 21.01.2014

Re: Porodica

...ide zivot dalje
Ma, ovo Strongman pokušava blogom nešto da poruči najstarijem klincu
mlekac mlekac 21:01 22.01.2014

Re: Porodica

NNN
...ide zivot dalje
Ma, ovo Strongman pokušava blogom nešto da poruči najstarijem klincu


Da znas da je to i meni palo na pamet.
Da mu je podmladak nekako "stao na zulj"...
Strongman Strongman 00:32 23.01.2014

Re: Porodica

Sada se setih, "služio" u Nišu



he he
Strongman Strongman 02:03 23.01.2014

Re: Porodica

Ma, ovo Strongman pokušava blogom nešto da poruči najstarijem klincu



Kad bi on Teo da čita blogove...
NNN NNN 15:22 21.01.2014

Strongman nije okušao...

arianna arianna 15:37 21.01.2014

Edukacija i pozitivni primeri

Tačno mi se upali alarm, kad pročitam ovako naslovljen tekst, i sve to pod navodnom zabrinutošću za mlade i budućnost ove zemlje.

Prijateljski i netražen ali nadam se koristan savet svim dušebrižnicima i dokonim autorima - batalite ćorava posla i prestanite negativno da generalizujete i opisujete svoje sunarodnike kao loše, bez budućnosti, kao zavisnike, pušače, alkoholičare, besposličare, narkomane, neradnike.... jednostavno nije u redu, na kraju krajeva nije ni moralno, ni ljudski, da vodite besplatnu negativnu kampanju na račun svoje zemlje, jer mnogi od nas drugu nemaju.

Tačno je da ima priličan broj pušača i konzumenata alkohola među omladinom ali ne spektakularno više i drastičnije u odnosu na zemlje u okruženju, a kad već pominjete mlade, napišite da ima i puno odličnih, vrednih i primerenih učenika, sportista, dobitnika međunarodnih nagrada... pokažite malo i pozitivne primere, jer Srbija je i njihova zemlja.


Šta predlažem?

- strogo poštovanje zakona o zabrani prodaje alkohola i duvana mlađima od 18 godina.
- sistemsku edukaciju i podizanje nivoa svesti, počev od osnovnoškolskog uzrasta o štetnosti pušenja, upotrebe alkohola i psihoaktivnih supstanci, i prevencija svih oblika i bolesti zavisnosti
- promovisanje zdravih stilova života
Jukie Jukie 16:21 21.01.2014

Re: Edukacija i pozitivni primeri

The Story of the Starfish

While walking along a beach,
an elderly man saw a young boy in the distance
who was picking up starfish off the sand
and gently tossing them back into the ocean.
As he neared the boy, the man smiled and said,
“Why are you throwing starfish back into the water?”
The boy replied, “The sun is up, and the tide is going out;
if I don’t throw them back in, they’ll die.”
The man commented, “But, son, don’t you realize
that many, many starfish
have washed up along every mile of this beach?
You can’t possibly make a difference!”
The boy listened politely. He then bent down,
gently picked up another starfish,
and tossed it past the breaking waves.
“Sir,” he replied, “I made a difference to that one.”
One by one, we can make a difference.
AlexDunja AlexDunja 19:11 21.01.2014

Re: Edukacija i pozitivni primeri


- sistemsku edukaciju i podizanje nivoa svesti, počev od osnovnoškolskog uzrasta o štetnosti pušenja, upotrebe alkohola i psihoaktivnih supstanci, i prevencija svih oblika i bolesti zavisnosti
- promovisanje zdravih stilova života


etotigasad.

ja predlažem da probaju i da odaberu.
kao što smo i mi i generacije unazad.

i da: dekriminilazija trave. obavezno.
Jukie Jukie 19:21 21.01.2014

Re: Edukacija i pozitivni primeri

A što se tiče sistemske edukacije, da li se deca ovde uopšte sistemski edukuju o bilo čemu stvarno važnom za život sutra (ne računam lekcije o sunđerima, dupljarima, kog datuma je bila koja bitka u Francuskoj u 15.veku, itd. koje su nadasve važne svakome)
U sve većem broju ne znaju ni da čitaju i pišu, tablicu množenja i slično
sasa-ex sasa-ex 19:37 21.01.2014

Re: Edukacija i pozitivni primeri

Dekriminalizacija trave sigurno nece pomoci, veruj mi. Ja se bavim ovom temom, i ono sto vidim, posebno u Holandiji, koja je bila pionir na ovom polju, jeste vracanje represivnih zakona, kada je droga u pitanju. Dugogodisnje iskustvo je pokazalo, da liberalnim stavom nisu doneli nikakva poboljsanja.

A opet, mislim da ni zabranama alkohola i kupovina cigareta, ne moze puno da se promeni. Najvece cifre, koje Ameri ulazu na polju borbe protiv bolesti zavisnosti, daju se na polje prevencije. Provalili su da su mnogo vecu kintu davali na lecenje i rehabilitaciju, kada je uglavnom kasno...
golubica.bg golubica.bg 20:20 21.01.2014

Re: Edukacija i pozitivni primeri

sasa-ex
Dekriminalizacija trave sigurno nece pomoci, veruj mi. Ja se bavim ovom temom, i ono sto vidim, posebno u Holandiji, koja je bila pionir na ovom polju, jeste vracanje represivnih zakona, kada je droga u pitanju. Dugogodisnje iskustvo je pokazalo, da liberalnim stavom nisu doneli nikakva poboljsanja.


Ne bih rekla. Previše se tu para vrti u tom biznisu u Holandiji da bi se bilo šta suštinski promenilo. Pa ne samo da će turisti i dalje moći legalno da se naduvaju u Amsterdamu, nego će država morati i da nadoknadi štetu. Situacija je slična sa Srbijom i cigaretama: mnogo pušimo, lideri smo ne u regionu, nego u svetu, ali kad nešto toliko doprinosi budžetu, bojim se da je sve ostalo na drugom mestu. I odmah da se ogradim, ovim ne izjednačavam cigarete i marihuanu po štetnosti, niti mislim da treba ponovo kriminalizovati marihuanu.

A opet, mislim da ni zabranama alkohola i kupovina cigareta, ne moze puno da se promeni. Najvece cifre, koje Ameri ulazu na polju borbe protiv bolesti zavisnosti, daju se na polje prevencije. Provalili su da su mnogo vecu kintu davali na lecenje i rehabilitaciju, kada je uglavnom kasno...


Ovde je suština: bio to alkohol, droga, seksualno prenosive bolesti ili fast food, ključ je u edukaciji i prevenciji. Posledice uvek koštaju daleko više.
AlexDunja AlexDunja 20:40 21.01.2014

Re: Edukacija i pozitivni primeri

Dekriminalizacija trave sigurno nece pomoci, veruj mi. Ja se bavim ovom temom, i ono sto vidim, posebno u Holandiji, koja je bila pionir na ovom polju, jeste vracanje represivnih zakona, kada je droga u pitanju. Dugogodisnje iskustvo je pokazalo, da liberalnim stavom nisu doneli nikakva poboljsanja.

dekriminalizacija nije legalizacija.
bolid1 bolid1 20:46 21.01.2014

Re: Edukacija i pozitivni primeri


dekriminalizacija nije legalizacija.


Upravo, a besmisleno je do koske nekog klinca vukljati u stanicu i traumirati zbog par grama trave...cemu?!

Nadjes mu travu, napisi mu kaznu do neke kolicine, oduzmi i zdravo.
b92fmember b92fmember 10:37 22.01.2014

Re: Edukacija i pozitivni primeri

sasa-ex
Dekriminalizacija trave sigurno nece pomoci, veruj mi. Ja se bavim ovom temom.


Izgleda da ti niko ne veruje samo na reč. Možeš li da obrazložiš svoju tvrdnju?

Korisno bi bilo poredjenje sa posledicama prohibicije i ukidanja iste u USA sa legalizacijom marihuane u Holandiji. Zasto je ukidanje prohibicije u USA pomoglo a legalizacija marihuane u Holandiji nije?
expolicajac expolicajac 20:42 21.01.2014

Ma treba hapsiti ovakve

JOS JEDNO HAPSENJE U NISU!!!!

- Danas, oko 13h došlo je do ovog krajnje neobicnog i neshvatljivog događaja, kada se u Niskom ''in'' kaficu pojavila devojka koja nije bila full doterana! Ustvari, uopšte nije bila namontirana,prirodna,bez grama sminke na sebi,lezerno obucena. Veći deo ''frajera'' koji svakodnevno bleji u ovom lokalu, demonstrativno i sa gađenjem je napustio objekat uz komentare da oni dolaze tu da vide najbolje i najsređenije ’’ribe’’, ali posle ovako stresne situacije, moraće da se presele u neki drugi. S druge strane, sve ''napucane'' su bile u fazonu, da nikada sebi ne bi dozvolile tako nešto, a posebno ne na svetom mestu, kao što je ovaj lokal ''na glasu''...

- Konobari i sankeri, koji su radili tu smenu, videvši reakciju gostiju, pozvali su policiju, koja je ubrzo došla i privela devojku. Prilikom hapšenja delovala je jako zbunjeno. Devojka se trenutno nalazi u pritvoru...

- Reč je o dvadesetdvogodisnjoj studentkinji J.M. Pravnog fakulteta,prosecna ocena 10. Devojka nije imala gram šminke, visoke štikle, nakit... Koji je razlog njenog dolaska u ovaj ''fansy lokal'', za sada se ne zna, ali detaljna istraga je u toku. Devojci u svakom slučaju preti do godinu dana zatvora, zbog narašuvanja i remećenja javnog reda i mira – obavestili su javnost iz policije.
zemljanin zemljanin 20:47 21.01.2014

Re: Ma treba hapsiti ovakve

bolid1 bolid1 20:48 21.01.2014

Re: Ma treba hapsiti ovakve



Bas tako, sta ima da traumira postene muzjake!
49 41 49 41 21:36 21.01.2014

Ides u krevet u 8

Necu!

Malom je bilo 8 god. i pocela je rasprava sa majkom koja ga je terala da treba da ide u krevet u 8.

Sutra ustaje rano i treba da se naspava do odlaska u skolu.

Necu! Ti me maltretiras, nazvacu 911!
Mali kao sto je "obecao" i uradi.

Sjuri se par vozila milicije, ambulantno vozilo (mozda i veliko vatrogasno).
Nikad se ne zna, majka mu je "mozda"; toliko "luda" da moze i da ga zapali.

To je bilo, mozda i u Floridi; ko zna ?!?

Sva sreca, policija je ustanovila na licu mesta ko koga "zajebava i podjebava"; pa je mama prosla bez troskova placanja dolaska celog tima!

highshalfbooze highshalfbooze 23:48 21.01.2014

...

Građani ove države (pogotovo mladi) se ponašaju upravo onako u kakvu su situaciju stavljeni.
Represijom i zabranama se nikada ništa nije postiglo. Umesto nametanja represivnih mera, mladima bi najviše koristilo da im se nametnu neke obaveze koje bi svojevoljno hteli da obave i bili svesni da je to u njihovu korist i za njihovo dobro.
Kada sam pre 20 godina otišao iz sporta, znao sam da će nakon jednog ciklusa (od 20 godina) ovakvo vreme doći. A ja baš nešto i nisam mnogo pametan.
miloradkakmar miloradkakmar 14:39 22.01.2014

Film/serija!?

Pre neki dan gledao sam te u nekom filmu ili seriji sa Bjelogrlicem, u onoj dimcini punoj alkohola?!

Salu na stranu, o cemu pises u ovom tekstu nema sale! Mi matori i nesto matoriji moramo dati primer, ali kako kada u svakoj kuci ima alkohola i cigareta, ako ne za ukucane ono za goste!?
Bilo bi lepo navikavati mlade da posle obeda popiju casu vina, pa i da zapale cigaretu, ali da to ostane na tome, i , da mi ostanemo na tome.
Strongman Strongman 02:11 23.01.2014

Re: Film/serija!?

Pre neki dan gledao sam te u nekom filmu ili seriji sa Bjelogrlicem, u onoj dimcini punoj alkohola?!



He he... Pa kako si mi ti?

Jedno vreme me mrzelo i da pišem a kamo li da čitam blogove
miloradkakmar miloradkakmar 16:11 23.01.2014

Re: Film/serija!?

Strongman
Pre neki dan gledao sam te u nekom filmu ili seriji sa Bjelogrlicem, u onoj dimcini punoj alkohola?!



He he... Pa kako si mi ti?

Jedno vreme me mrzelo i da pišem a kamo li da čitam blogove

Kanda smo u slicnoj frci, a, inace, nije lose.
rikelme rikelme 17:45 22.01.2014

Vinjak

Petkom i subotom se u klubovima stvara atmosfera u kojoj mladi ljudi osećaju pripadnost i gde sve zaboravljaju. To gradi jedan doživljaj koji oni jedva čekaju da ponove sledećeg vikenda. Adolescenti u alkoholu pronalaze lažno samopouzdanje i sigurnost.


Živeo si u USA i video da pomeranje punoletstva na 21. godinu samo odlaže i produžava lude noćne provode. Ovde nema pijanih izbezumljenih 18-ogodišnjaka, ali zato ima 30-ogodišnjaka koji se ponašaju kao 18-ogodišnjaci u Srbiji. Po mom ukusu ovo je mnogo gore.

Problem u Srbiji je što se ne sprovodi zakon.

Edit: nisam primetio da je reklama za vinjak već postovana.

meehan meehan 21:11 22.01.2014

...

realno, i sadašnji zakoni nisu toliko loši, ali nepoštovanje zakona je problem, kao i kod drugih stvari u ovoj našoj državi. Postoji zakonska odredba koja zabranjuje prodaju duvana/cigara/cigareta i alkohola maloletnima. Postoje i kazne za one koji ne poštuju zakon. Postoje i zakonske odredbe o vremenu do kog maloletnici smeju da budu napolju bez prisustva roditelja/staratelja...postoje i kazne za roditelje čija deca su postupila protivno nekim od navedenih zakona! Ali opet kažem, kod nas se ne poštuje zakon, jer eto tako nam je lakše! Tako smo NAVIKLI!!! Jer, eto jbg, svakome se desi da se zavalio u trosed, ili su mu naišli iznenada neki prijatelji, pa "aj ti sine donesi 6 jelena,vidi ako ima ladno, i kutiju palmala..."!!! A zamisli problem da mu ljubazna "komšinica" u radni/trafici kaže "ali ti si maloletan,ne može, neka dođe tata ili mama"!
Za početak pooštriti kontrolu i primenu zakona, to je uglavnom kratkoročno dobra mera, kao i za vezanje pojasa, zimske gume...mora se kazniti onaj ko prekrši zakon, pa neka je i 5000din kazna ali neka je plati...dugoročno je potrebna edukacija!
Samo kombinacijom represije(zakoni i kazne u ovom slučaju) i edukacije se mogu promeniti navike!
Out of Beirut Out of Beirut 21:26 22.01.2014

Re: ...

nepoštovanje zakona je problem,

А је ли непоштовање закона проблем алкохолизма младих у Немачкој, Шведској, Финској (да поменем мени боље познатије примере)...?

Samo kombinacijom represije(zakoni i kazne u ovom slučaju) i edukacije se mogu promeniti navike!

Аух! А у чему би била едукација? "Алкохол је штетан.... "
Ја комплетно апстинирам од алкохола, али ово је трагикомично.

represije(zakoni i kazne u ovom slučaju)

Имам предлог за још нешто што треба забранити: .... нове забране!
meehan meehan 21:52 22.01.2014

Re: ...

А је ли непоштовање закона проблем алкохолизма младих у Немачкој, Шведској, Финској (да поменем мени боље познатије примере)...?

strongi je pisao o izmeni zakona, ja sam spomenuo da su i naši zakoni doboljno dobri ALI SE NEPOŠTUJU!!! Ne zanimame problem alkoholizma u Nemačkoj, imamo mi naše probleme....
Аух! А у чему би била едукација? "Алкохол је штетан.... "
Ја комплетно апстинирам од алкохола, али ово је трагикомично.

Tragikomično!? Pa alkohol jeste štetan, često konzumiranje ,a čak i pojedinačno u većoj količini, je dokazano štetno...edukovati omladinu o štetnosti alkohola i cigareta, o zdravim zivotnim navikama...Šta je tu loše!?

represije(zakoni i kazne u ovom slučaju)

Имам предлог за још нешто што треба забранити: .... нове ЗАБРАНЕ!

već sam napisao, zakoni su nam o.k. treba ih primeniti, u tom smislu je represija/kazna/zakon...ako već postoji zakon o zabrani prodaje alkohola i cigara maloletnicima, zašto ga ne primeniti!? U svakom slučaju ne bi ukidao te zakone.
a ja bi na primer zabranio religijske predmete/nastave u školama, uveo bi ETIKU...LOGIKU...
49 41 49 41 00:20 23.01.2014

Struktura familije


Nekada sa prvim sutonom sa 15 god. sam vec bio kuci.
Sa 16 i 17 majka mi je govorila ako dodjes posle 8; vrata ce ti biti zakljucana.
Ako mislis da se "prosfercujes" i odes kod babe da spavas, da znas i njena ce biti zakljucana.

Hoces li spavati na ulici?

Danas sa 13 izlaze u 10-11 u "nocni zivot".

Jukie Jukie 14:45 23.01.2014

Re: Struktura familije

49 41
Nekada sa prvim sutonom sa 15 god. sam vec bio kuci.Sa 16 i 17 majka mi je govorila ako dodjes posle 8; vrata ce ti biti zakljucana.Ako mislis da se "prosfercujes" i odes kod babe da spavas, da znas i njena ce biti zakljucana.Hoces li spavati na ulici?Danas sa 13 izlaze u 10-11 u "nocni zivot".

Da napravimo crossing over sa blogom o rešavanju problema, sada vrata mogu da budu zaključana koliko hoće, niko i ne pokušava da spava noću
hogubadagri hogubadagri 06:29 23.01.2014

hm

Bitno je da uvide da je to lepo i interesantno povremeno, ali da tako ne moze da se zivi svaki dan. Sad problem nastaje kada iz raznih razloga ljudi ili omladina to ne uvide ili ne zele da vide. Faktori mogu da budu razni od same psihe konzumenta do generalnog stanja okoline. Da sumiram ono sto drzava moze da uradi po mom misljenju da se potrudi da omoguci mladima sto je bolji moguci zivot i bolje uslove za razvoj i napredak, jer ce vecina da vidi gde lezi buducnost kad ih prodje taj momenat zaludjenosti za opijatima. Sve restrikcije po mom misljenju imaju krajnje ogranicen efekat, i omogucavaju raznoraznima da se ubace u biznis. Dal je Rom koji prodaje svercovane cigare ili trafika koja naplacuje prodaju alkohola posle 22h ili sedamnaesta ruka diler droge nebitno.

Inace krsenje zabrana koje je sama donela je specijalnost nase drzave i organa reda. To je posebna tema, doduse blago povezana sa ovom.


iqiqiq iqiqiq 19:20 23.01.2014

Sve je to sviranje....

Dok se uvode zabrane, zatvaraju se svratišta za decu, odbijaju se lečenja dece, ćuti se o korupciji u prosveti, nasilje među decom sve izraženije, ponižavaju se deca sa smetnjama u razvoju a nastavnici ćute, ne mešaju se...

Deca i omladina samo ne vidi izlaz niti život u ovakvoj državi, a za to smo odgovorni mi odrasli koji povijamo glavu i ne borimo se da im omogućimo dostojanstven život.

Nije stvar u zabranama, nego osmišljavanju druženja mladih, podrška njihovom zapošljavanju, uključivanju mladih u kreativne akcije podrške zajednici, koncerti i predstave i sportske manifestacije u humanitarne svrhe, uključivanje omladine, podrška omladine, da se čuju i vide, da se zna da im je teško, da su im roditelji apatični i da ih ne vide, da to sve utiče na njih da neartikulisano ubijaju svoju šansu, da ih povede mazohizam da tonu u propast...
Sve oni vide, ovo beznađe, naše odustajanje od prava na normalan i dostojanstven život.

Nemamo šta da im branimo, prerašće oni 21 godinu i prerašće nas i naše nečinjenje.
keko655 keko655 01:08 24.01.2014

Nije sve u US mudro kao sto kazes

Zivio sam u Kanadi do prije 14 godina, a sada u US. U Kanadi trebas imati 18 godina da bi kupio cigarete, alkohol ili usao u klub. Ljudi iz US ispod 21 koji zive blizu Kanade redovno idu u "alkohol turizam" u Kanadu. Ako je covjek u US sa 18 dovoljno star da obuce uniformu i bori se za US interese po svijetu, onda bi trebao sa 18 biti dovoljno star da kupi alkohol i cigarete. Dakle US zakon po meni nema smisla.

meehan meehan 13:44 24.01.2014

a mozda...


bolid1 bolid1 14:21 24.01.2014

Re: a mozda...



Evo je ta brezobrazna omladina, ceo film

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana