Kultura| Umetnost

Apstraktna umetnost kao oružje protiv Socijalnog realizma

Spiridon RSS / 08.06.2023. u 09:34

 Untitled.jpg

 

 

Tokom Hladnog rata između Sjedinjenih Američkih Država i Sovjetskog Saveza, političke struje su se borile ne samo na vojnom i političkom polju, već i na polju kulture. Jedan od načina na koji se CIA suprotstavila Sovjetskom Socijalnom realizmu bio je kroz podršku apstraktnoj umetnosti. U ovom blogu istražićemo kako je CIA koristila apstraktnu umetnost kao oružje protiv Socijalnog realizma, uzimajući u obzir političku, kulturnu i umetničku dimenziju ovog fenomena. Kulturni rat, kao deo Hladnog rata između SAD-a i Sovjetskog Saveza, predstavljao je jedinstvenu dimenziju sukoba, gde su političke struje koristile umetnost kao oružje. Kroz podršku apstraktnoj umetnosti, CIA je pokušala da se suprotstavi Sovjetskom Socijalnom realizmu i da promovise ideje slobode i individualnosti. 

Kao odgovor na tu situaciju, neki jugoslovenski umetnici su 50-tih odlazili u Ameriku u potrazi za "slobodom izražavanja" i novim kulturnim impulzima. Naravno, imali su logističku podršku jugoslovenske vlade i samim tim i lokalnih ambasada jer se trebalo suprotstaviti ideji tadašnjeg Sovjetskog Saveza. Jedan od poznatijih primera za ovu trvrdnju bio je i susret Eda Murtića i Jackson Pollock-a. Kažu da Edo nije kopirao Poloka, ali je preuzeo taj novi impuls za potpunom slobodom izražavanja gde se boja iz tube istiskuje kao da dolazi direktno iz srca.

Ovaj blog proistekao je iz otkrića da politika prožima čak i najskrivenije delove društva, narušavajući autentičnost i sklad koji bi trebali da krase naše svakodnevne interakcije. Osjećam razočaranje što političke agende često preplavljuju naše međuljudske odnose, smanjujući prostor za iskrenost i suštinske veze, čak i na najfinijem i najdubljem nivou.

I da se razumemo, ovde ne govorimo o Leonidu Steele-u jednom od vodećih umetnika Ruske škole socijalističkog realizma i sličnima. Za njih znamo. Ovde govorimo o tadašnjim umetnicima kalibra Jackson Pollock-a mozda i najvažnijom figurom u pokretu apstraktnog ekspresionizma.

Pojam polokove "apsolutne slobode" su Amerikanci zloupotrebili kako bi zapravo napravili umetnički i kulturni prevrat, i preuzeli nadmoć nad (ratom sjebanim) Parizom, pokazujući kako "prava demokratska umetnost" treba da izgleda. Onda su poceli to da izvoze u druge zemlje pokušavši i na taj način da probuše gvozdenu zavesu.

Na slici ispod (sa leva na desno): Lee Krasner, Milan Novkovic i Jackson Pollock

Untitled.jpg 

 

 



Komentari (172)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

solo solo 09:44 08.06.2023

nešto ti ne verujem Spiridone.

Ovaj blog proistekao je iz otkrića da politika prožima čak i najskrivenije delove društva, narušavajući autentičnost i sklad koji bi trebali da krase naše svakodnevne interakcije.


Nisi znao to? Otkriće u poznim godinama? Imao si sreće.

Ček da vidiš kad ti politika uđe u šerpu,intimu, gaće,novčanik......

Osjećam razočaranje što političke agende često preplavljuju naše međuljudske odnose, smanjujući prostor za iskrenost i suštinske veze, čak i na najfinijem i najdubljem nivou.


Pa to je jedna od temeljnih vizija i misija te agende.

Ostalo je mnogo lakše - prosta tehnikalija.



apstraktnog ekspresionizma.


Jedna od boljih definicija apstr. expresionizma je kad naduvani umetnik koji nema talenta za crtanje baca govna na ventilator usmeren na belo platno u čudu što niko ne vidi da je na platnu on koji treba tetki da odnese lekove.
Jebeš definicije.

O čemu je ovaj apstraktni blog?
mlatisa mlatisa 10:54 08.06.2023

Буџет

И вероватно је њихов буџет за "субверзију" био већи од нашег буџета за културу. Боље би било да су се бавили собом а не нама.

Уоталом, Асанжа треба ослободити!
Spiridon Spiridon 14:31 08.06.2023

Re: Буџет

Уоталом, Асанжа треба ослободити!


prvo su dosli po Asanza!
angie01 angie01 11:16 08.06.2023

khm,

nisam pogledala klip CIA, posle cu,..al mi teroija postavljena u blogu prilicno sumnjiva,..Dzekson Polak je jedan od najznacajnih, ako ne i prvi na listi umetnika iz USA,...i njegova dela su odraz njegovog karaktera, ali bukvalno, autenticna i iskrena,... on je bio robustan , haotican, problematican, neobuzdane naravi, i trebao mu je novi izraz u umetnosti kako bi izrazio ino sto zeli,...njega je prvo zapazila Jevrejka Li Krasner- apstraktna slikaraka, koja je vec bila afirmisana,...i bila odusevljena njegovim radovima, a koje je posle otkrila i Pegi Gugenhajm u ateljeu nekog drugog slikara- sad sam mu zaboravila ime,...i tako je krenulo.

Polakova platna su citsa emocija, razbarusena i neobuzdanom a skladnom koloritu i nedefinisane forme, koja se razliva po velikim formatima, kao rsprsena eksplozija osecanja.

apstraktni ekspresionizam nastaje kao nastavak razvoja moderne umetnosti, vukuci svoje korene iz nadrealizma,...umetnici istrazuju, eksperimentisu, imaju potrebu da razbiju ustaljene nacine izrazavanja i tragaju za izrazom kojim ce se bolje predstaviti,...tako su i iz Evrope pristigli Maks Ernst i Pit Mondrijan,...to su prakticno nezaustavljivi tokovi, koji jacaju u svojoj potrebi da izadju u vremenima, kada su opste okolnosti teske,...tako Njujork, zbog rata u Evropi, zamenjuje tadasnju prestonicu umetnosti-Pariz.
angie01 angie01 11:23 08.06.2023

Re: khm,

...ono o Edi Murticu nisam bas razumela...procitaj njegovu biografiju:).
Spiridon Spiridon 12:31 08.06.2023

Re: khm,

nisam pogledala klip CIA


Imaš dosta artikala na ovu temu na guglu, jutjubu ...

Pogledaj ovo obavezno. Sve ti je tu.


https://youtu.be/zjkxDNWad-I
angie01 angie01 12:50 08.06.2023

Re: khm,

Pogledaj ovo obavezno. Sve ti je tu.


hvala, pogledaci kasnije.
Neues aus der Nachbarschaft Neues aus der Nachbarschaft 11:22 08.06.2023

CCF

Ovaj blog proistekao je iz otkrića da politika prožima čak i najskrivenije delove društva, narušavajući autentičnost i sklad koji bi trebali da krase naše svakodnevne interakcije. Osjećam razočaranje što političke agende često preplavljuju naše međuljudske odnose, smanjujući prostor za iskrenost i suštinske veze, čak i na najfinijem i najdubljem nivou.


HKW (u Berlinu) je pre nekoliko godina imala izlozbu na temu parapolitike u umetnosti za vreme Hladnog rata i izmedju ostalog su tematizovana i ova tvoja pitanja.

Polok (koji je inace bio levicar ali ne staljinista) i ostali umetnici navodno nisu bili upoznati sa ovim sto je CIA radila i kad su saznali tvrdili su da se osecaju prevarenim i iskoriscenim.

Pravili bi oni svoju umetnost svakako ali verovatno ne bi dosli tako brzo do tako velikog uspeha.

U Evropi je postojalo nesto sto se zvalo Congress for Cultural Freedom (CCF). Za Kongres je zanimljivo znati da je nastao na jednom okupljanju evropskih i americkih intelektualaca u Berlinu 1950e (u delu pod britanskom komandom). Cilj je bio da se razmotri kako se suprotstaviti sovjetskoj propagandi kroz umetnost. Politicki aktivizam definisao je Koestler u Manifestu gde se zalagao protiv neutralnosti u umetnosti. Danas se taj Manifest moze citati kao oda liberalnim vrednostima - Koestler je bio komunista (jedno vreme i clan Komunisticke Partije Nemacke) ali i radikalni antistaljinista i protivnik svih totalitarnih sistema.

Njegov glavni motiv zalaganja protiv politicke neutralnosti u umetnosti je nereagovanje francuskih i drugih evropskih intelektualaca na deportacije Jevreja kad su nacisti dosli na vlast. Bio je protiv Svetskog mirovnog savete (osnovan opet od strane levicara) koji je recimo bas 1950e objavio Stokholmski apel gde je pozvao na zabranu koriscenja nuklearnog oruzja. Ovaj apel su potpisali recimo Pikaso, Neruda, Man, Sostakovic, Karnap.

Koestler je prestao da bude uticajna figura u Kongresu i njega je skroz preuzela CIA a od onog Manifesta nije mnogo ostalo. Jedno vreme je takav Kongres vodio kampanju protiv Nerude, Mana, Sartra i de Bovoar.

Koesler i Sartr se nisu podnosili ali su i jedan i drugi jako dobro podnosili de Bovoar (sigurno bi pala u nesvest da vidi kako se njeno ime pise na ruskom i srpskom).

angie01 angie01 11:38 08.06.2023

Re: CCF

Polok (koji je inace bio levicar ali ne staljinista) i ostali umetnici navodno nisu bili upoznati sa ovim sto je CIA radila i kad su saznali tvrdili su da se osecaju prevarenim i iskoriscenim.

Pravili bi oni svoju umetnost svakako ali verovatno ne bi dosli tako brzo do tako velikog uspeha.


pa i Murtic je bio socijalsta, ucesnik rata,...

ja nikada nisam citala literaturu gde su predstavljene teorije zavere ovog tipa,..daj neki link:).

...i stoga duboko verujem, narocito na veliki znacaj Polakov u umetnosti uopste, njegovu autenticnost i harizmaticnost u krajnjij liniji, sa sve biografskim podacima, po kojima ga je otrkrila buduca supruga,...da sta god da je CIA, ili bilo ko tu nesto 'teo...on bi svakako zaouzeo to svoje respektabilno mesto.

s druge strane, mogla bih da pomenem fenomen Poljskog plakata u grafickom dizajnu, koji je u tom periodu tretirao socijalisticke teme, al je u svom umetnickom doprinosu bio neprikosnoven.
Neues aus der Nachbarschaft Neues aus der Nachbarschaft 12:00 08.06.2023

Re: CCF

ja nikada nisam citala literaturu gde su predstavljene teorije zavere ovog tipa,..daj neki link:)


Ma nije to zavera i jedno su namere CIA a drugo sta je Polok radio ako nije znao za to kao sto tvrdi. Opet, delovanje CIA sa jedne strane i staljinizam ili kineska drzavna umetnost sa druge nisu isto.

Evo jedan random link: http://daily.jstor.org/was-modern-art-really-a-cia-psy-op/


s druge strane, mogla bih da pomenem fenomen Poljskog plakata u grafickom dizajnu, koji je u tom periodu tretirao socijalisticke teme, al je u svom umetnickom doprinosu bio neprikosnoven.


Bilo je sjajne sovjetske umetnosti. Ali kad totalitarizam pocne da forsira svoj pravac onda tu vise prostora za kreativnost. Osim kao reakcija na to forsiranje.


angie01 angie01 12:56 08.06.2023

Re: CCF

Ma nije to zavera i jedno su namere CIA a drugo sta je Polok radio ako nije znao za to kao sto tvrdi.


otpilike, tako!


http://daily.jstor.org/was-modern-art-really-a-cia-psy-op/


hvala, pogledacu kasnije.

...ja sam na strani umetnika i verujem da je Polak izuzetna pojava na likovnoj sceni i da njegov znacaj i umetnicki uticaj nemaju nikakve veze nis sa cim drugim- sem sa njegovom kretivnom sustinom.
Ali kad totalitarizam pocne da forsira svoj pravac onda tu vise prostora za kreativnost.


upravo- umetnici su sutinski slobodne duse!
angie01 angie01 13:20 08.06.2023

Re: CCF

angie01 angie01 13:23 08.06.2023

Hemingvej slikarstva,

angie01 angie01 13:39 08.06.2023

Re: Hemingvej slikarstva,

i Dzeksonov, Number 4, koja se smatra remek delom,



Spiridon Spiridon 14:30 08.06.2023

Re: CCF

Polok (koji je inace bio levicar ali ne staljinista) i ostali umetnici navodno nisu bili upoznati sa ovim sto je CIA radila i kad su saznali tvrdili su da se osecaju prevarenim i iskoriscenim.

Pravili bi oni svoju umetnost svakako ali verovatno ne bi dosli tako brzo do tako velikog uspeha.


to je otprilike kao i ja vidim celu pricu
Черевићан Черевићан 12:10 08.06.2023

трагом импулса

или......Kao odgovor na situaciju

Политика ....нужно зло је
у .......свакој живота пори,
наметнута (ил' спонтана)
једне маами друге смори
tessa1 tessa1 12:59 08.06.2023

#1

Vidim poznato mi ovo što piše u tekstu, gdje sam čitala?, aha, sjetih se, bila je zimus izložba u AM.




Prije dva dana obrišem 2000 slika u tel, prvo sam kao sačuvaću poneku i obrišem sve odjednom, ajde molim te, samoj sebi govorim, praviću nove, život je filmska traka, neću da se vežem za trenutke prošlosti u digitalno doba? (hm, filmska traka, sjetih se kad su izabrali Čerčila a on rekao: “najzad sam imao ovlašćenja da dajem upustva na čitavoj pozornici.. spavao sam dobro, činjenice su bile bolje od snova”, da, tako sam ih obrisala, svijet je pozornica bolja od snova)

Među slikama je bio i Polok, on, Vorhol i Hirst kako me ostavljaju ravnodušnom na ekranu, ravnodušnija sam u realitetu.



tessa1 tessa1 13:01 08.06.2023

Re: #2

over the question of who better represented society





Spiridon Spiridon 15:10 08.06.2023

Re: #1

Među slikama je bio i Polok, on, Vorhol i Hirst kako me ostavljaju ravnodušnom na ekranu, ravnodušnija sam u realitetu.


Tes, blog nije u vezi toga da li Polok ili Vorhol ostavljaju nekoga ravnodusnim ili ne. Blog je o tome da se umetnici (njihovom voljom ili ne) zloupotrebljavaju za krupne politicke ciljeve.
Ja sam naravno znao da se to radi. Nismo deca. Ali nisam mogao da verujem da se Polokova umetnost koristila za to, cak se dovodi u vezu sa nasim umetnicima iz tog perioda. Da li su umetnici sa obe strane bili svesni toga ili nisu, drugo je pitanje. To ne umanjije njihov izrazaj. Bar ne bi trebalo.





tessa1 tessa1 15:47 08.06.2023

Re: #1

To ne umanjije njihov izrazaj. Bar ne bi trebalo.


Ne razumijem, šta da mi umanji to što me narečeni umjetnici ostavljaju ravnodušnom i pored invazije instant kulture?, Hirst npr me inspiriše na suludost, zamislim se kao Dž. Nikolson kada poludi loveći ubicu, napravi mu zamku, ovaj ne dođe jer je imao saobraćajku. (sjetih se jedna je kritičarka za Murakamijev stil rekla da je Mcdonalds književnost)

Neozbiljno je “voljeti” umjetnike zato što su poznati? Neka vrsta pritiska na moju slobodu misli i duha? Umal napišem svetosti? :)

Ne moram se izražavati samo riječima, i kad se izražavam riječima mogu koristiti stilske figure? Ili ti tražiš dlaku u jajetu?

2000 slika nisam spomenula su iz nepunih godinu dana, i evo sad pogledam u Mac imam par ostale pišući tamo na Substack, sve ću sada obrisati,

Vorholove električne stolice, i nakon 15-20 min u povratku Karlsplatz.







tessa1 tessa1 15:50 08.06.2023

Re: #1

Blog je o tome da se umetnici (njihovom voljom ili ne) zloupotrebljavaju za krupne politicke ciljeve.


Vorhol i Hirst (arogancija)




tessa1 tessa1 15:57 08.06.2023

Re: #1

I da napravim razmak između mog poslednjeg komentara i Alsovog, ipak sam ja čovjek velike senzibilnosti. :)


shmoo shmoo 16:02 08.06.2023

.

.
Spiridon Spiridon 16:02 08.06.2023

Re: #1

Ne razumijem, šta da mi umanji to što me narečeni umjetnici ostavljaju ravnodušnom i pored invazije instant kulture?, Hirst npr me inspiriše na suludost, zamislim se kao Dž. Nikolson kada poludi loveći ubicu, napravi mu zamku, ovaj ne dođe jer je imao saobraćajku. (sjetih se jedna kritičarka za Murakamijev stil rekla da je Mcdonalds književnost)

Neozbiljno je “voljeti” umjetnike zato što su poznati? Neka vrsta pritiska na moju slobodu misli i duha? Umal napišem svetosti? :)

Ne moram se izražavati samo riječima, i kad se izražavam riječima mogu koristiti stilske figure? Ili ti tražiš dlaku u jajetu?


Razumem sta hoces da kazes i cenim tvoje misljenje. Hrabrija si i poznajes materiju. Jedina sugestija je da ovo nije blog o tvom ili mom subjektivnom dozivljaju, vec o činjenicama. CIA Tes, CIA. Upropastili su pola sveta -)
tessa1 tessa1 16:26 08.06.2023

Re: #2

Ова сличка је била на омоту албума Оморина над Европом из 2001. бенда Тристан Цара.

И ова такође..


Taso, ovo priči daje drugi tok, do Bauhausa najmanje. :)

tessa1 tessa1 16:27 08.06.2023

Re: #1

Razumem sta hoces da kazes i cenim tvoje misljenje. Hrabrija si i poznajes materiju. Jedina sugestija je da ovo nije blog o tvom ili mom subjektivnom dozivljaju, vec o činjenicama. CIA Tes, CIA. Upropastili su pola sveta -)

Lijepo. :)


Michaela Konrad

Secret Agent, A tribute to E. Snowden


shmoo shmoo 16:36 08.06.2023

.

.
Spiridon Spiridon 16:40 08.06.2023

Re: #2

shmoo
tessa1
Ова сличка је била на омоту албума Оморина над Европом из 2001. бенда Тристан Цара.

И ова такође..


Taso, ovo priči daje drugi tok, do Bauhausa najmanje. :)




Па ако је тако... ОндаК...






Tebe i Soloa za jaja da obese ispred Muzeja Savremene zbog upornog kačenja klipova koji zapušavaju ovaj naš blogo giga-sengrup. To bi bila umetnost.
tessa1 tessa1 16:54 08.06.2023

Re: #2

Tebe i Soloa za jaja da obese ispred Muzeja Savremene

Cc, kako se slatko smijem, em kul malo siroviji humor em Taso i Solo. :))
Spiridon Spiridon 17:03 08.06.2023

Re: #2

tessa1
Tebe i Soloa za jaja da obese ispred Muzeja Savremene

Cc, kako se slatko smijem, em kul malo siroviji humor em Taso i Solo. :))


ja ti garantujem da bi do bijenala u Veneciji stigli
tessa1 tessa1 17:11 08.06.2023

Re: #2

E, dobro si spomenuo.

Irce sam zapazila ove god.


Spiridon Spiridon 17:13 08.06.2023

Re: #2

tessa1
E, dobro si spomenuo.

Irce sam zapazila ove god.




Island life is to be put on show in Ireland's submission to the 6-month long Venice Architecture Biennale, the world's foremost architecture exhibition.

In Search of Hy-Brasil, a reference to the mythical phantom island on Ireland's western coast that adorned historical atlases, is curated by Irish architects Peter Carroll, Peter Cody, Elizabeth Hatz, Mary Laheen and Joseph Mackey.

Ireland's exhibit features a focus on sustainability and details the practices and culture of island-dwellers through models, writing and language. It is a response to the theme of the 2023 competition, the Laboratory of the Future, as set by head curator Lesley Lokko.

In Search of Hy-Brasil also includes large slabs of limestone from Skellig Michael, Clare Island and Inismaan, as well as sea sacks woven from discarded fishers’ rope and a linen tapestry mapping Ireland’s maritime zone.

After the Bienalle's end in November, the exhibition will begin a year-long tour of Ireland in 2024, with the exhibition's curators also contributing to a book of essays and a documentary.

BUSINESS BULLETIN

Culture minister Catherine Martin commented: "In Search of Hy-Brasil in responding to the joint themes of the Biennale - decarbonisation and decolonisation - examines the relationship between the islands of Ireland and their natural environment. Irish architecture has had a strong presence at the Biennale in recent years and I have no doubt that the Hy-Brasil team will continue the robust representation of Irish architecture in Venice."

Gaeltacht minister Patrick O'Donovan added: "I am pleased that the exhibition provides a unique showcase for the Irish language where people from countries around the globe will get to hear and see the Irish language spoken as part of an immersive experience."
tessa1 tessa1 17:13 08.06.2023

Re: #2

Spiridon Spiridon 17:17 08.06.2023

Re: #2

tessa1


samo prenosim:

U potrazi za Hi-Brazilom, što je referenca na mitsko fantomsko ostrvo na zapadnoj obali Irske koje je krasilo istorijske atlase, kuriraju irski arhitekti Peter Carroll, Peter Cody, Elizabeth Hatz, Mary Laheen i Joseph Mackey.

Izložba Irske ima fokus na održivosti i detaljno prikazuje prakse i kulturu ostrvljana kroz modele, tekstove i jezik. To je odgovor na temu takmičenja za 2023. godinu, Laboratorija budućnosti, postavljenu od strane glavne kuratorke Lesley Lokko.

U potrazi za Hi-Brazilom takođe su uključene velike ploče od krečnjaka sa ostrva Skelig Majkl, Klare Ajlend i Inismana, kao i morske vreće tkanje od odbačene ribarske užadi i lanene tapiserije koje prikazuju pomorsku zonu Irske.
tessa1 tessa1 17:17 08.06.2023

Re: #2

mrzi me da guglujem, jel ovo ugalj?

Napisao si komentar između, nisam vidjela,


"The time of endless expansion, extraction, and exploitation has passed. In order to escape the gravity of the familiar, these now redundant modalities of living, we must decolonise our minds and configure new ways of conceptualising and inhabiting the world.
Ireland’s national pavilion at the Biennale Architettura 2023 puts our islands’ diverse communities, culture, and experiences right at the centre of the discourse surrounding our shared future. To the forefront of our imagination. The installation offers an immersive experience that shifts between the local and the territorial, the micro and the macro, to make explicit the implicit intelligence of these most remarkable of places."
solo solo 19:47 08.06.2023

Re:Tess



CIA Tes, CIA. Upropastili su pola sveta -)




shmoo shmoo 19:47 08.06.2023

Re: #2

Spiridon
tessa1
Tebe i Soloa za jaja da obese ispred Muzeja Savremene

Cc, kako se slatko smijem, em kul malo siroviji humor em Taso i Solo. :))


ja ti garantujem da bi do bijenala u Veneciji stigli



Ја се заиста извињавам Вашим Преузвишеностима.

Зајеб је само мој.

Неће се поновити.

solo solo 19:53 08.06.2023

Re: Francuz

Tebe i Soloa za jaja da obese ispred Muzeja Savremene zbog upornog kačenja klipova


Zamišljam te Spiridone kako igraš sa Tess uz ovaj Tasin Bauhaus.

Ej,i nije tako loše.

A za ovo bešenje za jaja Tasa će da ti oprosti što te je pcovao .....

ISUK







shmoo shmoo 20:30 08.06.2023

Re: Francuz

solo
Tebe i Soloa za jaja da obese ispred Muzeja Savremene zbog upornog kačenja klipova


Zamišljam te Spiridone kako igraš sa Tess uz ovaj Tasin Bauhaus.

Ej,i nije tako loše.

A za ovo bešenje za jaja Tasa će da ti oprosti što te je pcovao .....

ISUK



Ала је оћелавила ова Lee Krasner, је л' да?

Ћути, Матори, да те не би сада овде на лицу места бесили за јаја!!!

Зар не видиш да ја замало да најебем овде због оједа гузе...







П.С. - Пссст, прича се да у овом замку има духова... Знаш за то?


tessa1 tessa1 20:33 08.06.2023

Re: Francuz

Mnogo je smiješno još uvijek. Mngo. :)
shmoo shmoo 20:41 08.06.2023

Re: Francuz

tessa1
Mnogo je smiješno još uvijek. Mngo. :)



Ако је, фала богу, и треба.

Зато и није досадно.

Иначе...

Већ сам био узео онај штрик за веш са терасе и кренуо на таван да се обесим онако соцреалистички у апстрактном окружењу.

Стигао спас у последњи час.

tessa1 tessa1 05:54 09.06.2023

Re: Francuz

Ако је, фала богу, и треба.

Зато и није досадно.

Иначе...

Већ сам био узео онај штрик за веш са терасе и кренуо на таван да се обесим онако соцреалистички у апстрактном окружењу.

Стигао спас у последњи час.

Poslije ću nešto napisati ovde. Sad nemam vremena, nešto jako kul. :)
tessa1 tessa1 10:35 09.06.2023

Re: #2

Jeste li vi znali da je u Britaniji par godina prije Drugog svj rata osnovana i postojala organizacija za “Masovno posmatranje”,

o čemu se radi?

piše, citiram “regrutovala stotine dobrovoljaca”,

za šta?

da svakodnevno vode dnevnik kako bi pomogli sociolozima da bolje shvate britanski život..

Dobrovoljce su podsticali da usavršavaju vještinu opažanja opisujući npr sve što se nalazi na pločama njihovih kamina i kamina njihovih prijatelja. Mnogi od njih su vodili dnevnik tokom čitavog rata, hm, zato oni imaju više arhive od događaja, za razliku od nas..

(u knjizi o Čerčilu Dani slave i očaja navode dijelove dnevnika jedne od polaznica organizacije “Masovnog posmatranja”)

Rezime: Britanci su imali organizaciju u koju se ljudi dobrovoljno prijavljivali da bi vodili dnevnik opisujući u njemu šta im se dešava u životu, i gdje su i šta rade komšije? (pa poslije otkud Miss Jane Marple)

Sjetih se, i Štazi je tumačio crteže djece po vrtićima i školama, tumačili šta se dešava u kući?


I da se vratim na temu, Spiridone, tema nije bezazlena tj ima smisla. :)


Čitam jutro rano tekst (The Independent, iz Oktobra 1995.)

Modern art was CIA 'weapon'

Revealed: how the spy agency used unwitting artists such as Pollock and de Kooning in a cultural Cold War


Sviđa mi se ova hard-boiled diplomatiji,




Milan Novković Milan Novković 11:29 09.06.2023

Re: Francuz

tessa1
Jeste li vi znali da je u Britaniji par godina prije Drugog svj rata osnovana i postojala organizacija za “Masovno posmatranje”,

o čemu se radi?

piše, citiram “regrutovala stotine dobrovoljaca”,

za šta?

da svakodnevno vode dnevnik kako bi pomogli sociolozima da bolje shvate britanski život..

Dobrovoljce su podsticali da usavršavaju vještinu opažanja opisujući npr sve što se nalazi na pločama njihovih kamina i kamina njihovih prijatelja. Mnogi su od njih vodili dnevnik tokom čitavog rata, hm, zato oni imaju više arhive od događaja, za razliku od nas..

(u knjizi o Čerčilu navode dijelove dnevnika, u vrijeme kad je on postao premijer, jedne od polaznica organizacije “Masovnog posmatranja”)

Rezime: Britanci su imali organizaciju u koju se ljudi dobrovoljno prijavljivali da vode dnevnik opisujući u njemu šta im se dešava u životu, i gdje su i šta rade komšije? (pa poslije otkud Miss Jane Marple)

Sjetih se, i Štazi je tumačio crteže djece po vrtićima i školama, tumačili šta se dešava u kući?


I da se vratim na temu, Spiridone, tema nije bezazlena tj ima smisla. :)


Čitam jutro rano tekst (The Independent, iz Oktobra 1995)

Modern art was CIA 'weapon'


Revealed: how the spy agency used unwitting artists such as Pollock and de Kooning in a cultural Cold War


Sviđa mi se hard-boiled diplomatiji,


Veliki deo finog, "kulturnog" fintiranja, zarad humora, mozgalica, ili malicioznog, je baziran na igranju sa dimenzionalnostima.

Znamo za "pećinsku" alegoriju (srpski?! Platonova Pećina), znamo da krug kao senka na zidu može da bude svašta u 3D, ...

...kako redukujemo dimenzije do nule dobijamo singularitet.

Kako fantazijom, neznanjem ili namerno pokušamo da dodamo izgubljene dimenzije imamo svu maštu ovog sveta i sposobnosti da to radimo na jako mnogo načina.

Što smo više dimenzija "maznuli" utoliko imamo više prostora za izmišljanje, manipulisanje.

Pođimo od prosto-očigledno nemogućeg a prepoznatljivog svima:

- 7*0=8*0 / podelimo obe strane sa nulom i imamo 7=8. Smo, svi ynamo to prvo pravilo, ne sme da se deli sa nulom, ona je singularitet u našem matematičko-logičkom aparatu.

- Ali, sličan proces je moguće prikriti od onih koji manje znaju od nas u nekoj oblasti, pogotovo ako mi napadamo a oni se brane, pa mi lukavo skrivamo tragove napada.

- Primer singulariteta u logičko-jezičkom: "ja uvek lažem" (contrived contradictory nonsense na humanities and arts prigrevačkom), ili zbunjoze ljudoždera kad mi kažu da će me ispeći ako kažem neku neistinu, a skuvati ako kažem istinu, pa im ja kažem "vi će te me ispeći" - ipak, ovde još uvek prosečna analitičnost prosečnog humana radi posao.

- Al vidi sad primer natprosečnog humana, koji je zagazio u abstrakcije, malo logike i više pismenosti, razmišljanja, pa mu uvedeš primer entiteta kao negaciju nekog drugog entiteta npr ne-Tessa1, ili ne-vrana - zvuči "logično, ali, ...

- ... sad odjednom imamo logičke sekvence gde ako znamo jednu Tess1, ili jednu belu vranu, ... svi smo Tess1, i sve su vrane bele

Hteo sam ja još juče da se raspišem o abstrakcijama i singularitetima, ali ovde lepo vreme, šut neće sam da se izbaci, dolaze opet i kiše a mi samo što nismo zbrisali u Španiju - ide sa nama i familija starije nam ćerke i imam zadatak da ih sve naučim da zavole vodu (starija ćerka već jeste, mi smo svi osim žene water-rats, ona se samo probrčka. Ja mogu da doručkujem, odem u more, pa tako do večere, ne moram ništa posebno da radim, stojim u vodi do vrata i blejim

Ko ima vremena za dodatno dumanje na temu pletenja priča: gore u onoj hyper-realističnoj ženskoj glavi kojoj nešto teče niz glavu sam spomenuo i vrćenje priče oko slikara u slici.

Uzor mi je bio (spominjao sam ga ovde) italijansko-američki fotograf Guido Argentini <-- LINK, na primer fotke iz prve mu monografije na SAATCHI ART sajtu, koju možeš da kupiš za tričavih (e)15K, pa biografiju malo niže sa skrolovanjem.

Obrati pažnju na jednu od mogućih nemušnih asocijacija - da srebro nije zarad neke fluidnosti nego služi da zarobi ženu i drži je pod kontrolom, da nije tunel abstrakcija nemesisa nego je žena nemesis ...

... kažeš hm, nategnuto malo tumačenje, al ajde, ali ako bi mu na drugim mestima isčeprkala više od biografije (nisu Saatchi ludi, ne mogu da to pišu ovde inače bi im se potencijalni kupci sveli na wierdos samo) videla bi da je srudirao medicinu i da je prvi put golo žensko telo video u mrtvačnici.

I sad u tom svetlu kako mu posmatraš progresiju vidiš da taj neki strah ostaje, pa potreba da mu žena bude bezopasni rob za njegovu "formu" uživanja i kreativnosti - ili ih sakriva iza ogledala i stakala, kako ih je oslobodio srebrnog okova (ne zlatnog, al rekla bi zbog prezimena mu, ali, ima i ali, ...) ili, u najhrarbijem izdanju, priđe im na nekoliko metara i tutne im nešto u usta, da ne mogu ni da pričaju ni da ujedaju ...

... pa kako se vratomo na bio od Saatchija imamo primer granjanja priča u svetlu Spirine teme

Te rane radove imaš u linku, primer, a kasnije radove, vidi fotku dole.

Kaže metaforika je: YOU ARE THE MIRROR WHERE I SAW MY SOUL

Jedino što je to metaforira my-ass, stavio je opet ženu u kavez (mi što imamo ćerke umemo da budemo malo agresivni, sorry

Nema fotke za linkovanje, pa evo LINKA na stranicu


tessa1 tessa1 12:53 09.06.2023

Re: Francuz

Nije mi bilo teško nabrzaka naći, kopkalo me, kopk-kopk :), na Thalia.at, znam da tamo imaju i engleska izdanja i probno čitanje, tako i bi,

Mass-Observation i civilian diarist, fino.


tessa1 tessa1 12:54 09.06.2023

Re: Francuz

Milane, javiću se kasnije. :)

tessa1 tessa1 17:18 09.06.2023

Re: Francuz

- Al vidi sad primer natprosečnog humana, koji je zagazio u abstrakcije, malo logike i više pismenosti, razmišljanja, pa mu uvedeš primer entiteta kao negaciju nekog drugog entiteta npr ne-Tessa1, ili ne-vrana - zvuči "logično, ali, ...

- ... sad odjednom imamo logičke sekvence gde ako znamo jednu Tess1, ili jednu belu vranu, ... svi smo Tess1, i sve su vrane bele


Destiny Deacon




Nicolás Lamas



tessa1 tessa1 17:19 09.06.2023

Re: Francuz

... kažeš hm, nategnuto malo tumačenje, al ajde, ali ako bi mu na drugim mestima isčeprkala više od biografije (nisu Saatchi ludi, ne mogu da to pišu ovde inače bi im se potencijalni kupci sveli na wierdos samo) videla bi da je srudirao medicinu i da je prvi put golo žensko telo video u mrtvačnici.

Ostavljam prostora da sam negdje nešta pisala u snu, ili ti oprostićeš nešto obećala? Hm, ako sam obećala to je 70% laž. :)


Chuck Close
Alex
1991

tessa1 tessa1 17:19 09.06.2023

Re: Francuz

Taso, što si obrisao komentare čovječe? :))

+

e, i više volim

shmoo shmoo 23:14 09.06.2023

Re: Francuz

tessa1

Taso, što si obrisao komentare čovječe? :))



Ма пусти, зајебао сам се...

Качио сам музичке клипове исто овако као и ти, па су хтели да ме обесе за јаја на Теразијама.

Ти не мораш да бринеш.

Обесиће те свакако, али неће бити тако болно као у мом случају.

e, i više volim



Од Баухауса?

И ја!

Док сам боравио у Багдаду, имао сам на располагању само један стари касеташ и 2-3 аудио касете снимљене у кућној радиности пре поласка на пут које сам вртео 24/7. На једној од тих аудио касета на А страни су били Притендерси, а на Б страни Ван Морисон.

Тада су ми и они и он ушли у уши заувек као нешто што могу увек да слушам.

И никада ми нису досадили.





alselone alselone 13:48 08.06.2023

Samo apstraktno, apstraktno

alselone alselone 13:49 08.06.2023

Re: Samo apstraktno, apstraktno

Slikale na A3 papiru dve sestre prasice koje ukupno imaju nešto malo preko 10 godina.
angie01 angie01 14:09 08.06.2023

Re: Samo apstraktno, apstraktno

Slikale na A3 papiru dve sestre prasice koje ukupno imaju nešto malo preko 10 godina.



Spiridon Spiridon 14:34 08.06.2023

Re: Samo apstraktno, apstraktno

alselone
Slikale na A3 papiru dve sestre prasice koje ukupno imaju nešto malo preko 10 godina.



Milan Novković Milan Novković 22:25 08.06.2023

Re: Samo apstraktno, apstraktno

alselone

E, vidi ovo (samo za vegane: Nikvet, Alse, Docs, ...), nisi još ni zakoračio nogom u apstraktno, ko čovek, i evo već te spuštaju na zemlju:


Taurine may extend life and health, scientists find


Taurine - a nutrient found in meat, fish and sold as a supplement - extends life and boosts health in a range of animal species, scientists say.

Levels of taurine decline with age in different species, including people.

Experiments on middle-aged animals showed boosting taurine to youthful levels extended life by over 10% and improved physical and brain health.

The researchers say taurine may be an "elixir of life" - but topping up levels in people has not been tested.

So the team, at Columbia University, in New York, recommend against people buying taurine pills or energy drinks packed with taurine in an attempt to live longer.

The animal research is, however, the latest development in the hunt for ways of slowing ageing.




(Kad može Pollock da radi apstrakciju pertli možemo i mi ribeye stejka







tessa1 tessa1 12:55 09.06.2023

Re: Samo apstraktno, apstraktno

Ali ovaj nokat je.. (duga pauza) a bože, baš je zafalilo.
alselone alselone 13:09 09.06.2023

Re: Samo apstraktno, apstraktno

E, vidi ovo (samo za vegane: Nikvet, Alse, Docs, ...), nisi još ni zakoračio nogom u apstraktno, ko čovek, i evo već te spuštaju na zemlju:


Taurine may extend life and health, scientists find


To mi reci! :)
nask nask 13:56 08.06.2023

Hronologija

Polok je bio Polok (i ne samo on) i pre rođenja cije i nijma sličnih, tako da se eventualno može govoriti o oportunizmu raznih koji bi da šteluju javni i kulturni prostor. To je po mom mišljenju i priča danas, nemaju ti likovi baš toliku pamet, intuiciju, a još manje kreativnost da smisle nekakve štele-zavere. Oni se obučavaju oportunizmu u čemu su, mora se priznati, vrlo vešti.
angie01 angie01 14:10 08.06.2023

Re: Hronologija

Polok je bio Polok


ful pojnt!

ja njega obozavam.
Spiridon Spiridon 14:35 08.06.2023

Re: Hronologija

nemaju ti likovi baš toliku pamet, intuiciju, a još manje kreativnost da smisle nekakve štele-zavere.


Poslusaj malo Budimira Loncara na ovu temu. Imas link dole na youtubu koji sam zakacio.
nask nask 15:22 10.06.2023

Re: Hronologija

Poslušao i ne vidim ništa što bi negiralo moj način razmišljanja na temu. Samo sam hteo da ukažem da je reč "rat" malo prejaka za ovo o čemu pišeš. Inače bi se složio sa Solom, verovatno sa malo manje cinizma, ali ništa novo pod nebeskim svodom. Sa druge strane nametanje vlastite tj. potiranje tuđe kulture (kultura u najširem smislu te reči) je osnova bilo kog rata (opet mislim na reč rat u najširem smilsu te reči). U stilu Dokinsovog egoističnog gena.

highshalfbooze highshalfbooze 13:58 08.06.2023

Interesantne teze

CIA koristila apstraktnu umetnost kao oružje protiv Socijalnog realizma


Nisam baš nešto kompetentan, ali smatram da umetnost ne može da služi kao oružje, može da kritikuje negativne društvene pojave, ali ne i da bude oružje, jer umetnost nije destrukcija. (Dodato malo kasnije) Doduše Neron je imao nekih ideja u tom pravcu...
Pokušao sam da nađem u tekstu bloga premise koje idu u prilog ovakvoj tvrdnji, ali nisam uspeo da nađem.

Jedan od poznatijih primera za ovu trvrdnju bio je i susret Eda Murtića i Jackson Pollock-a. Kažu da Edo nije kopirao Poloka,


Kada ukucam u pretraživač imena jednog i drugog i odaberem da prikaže slike, dobijem:
Jackson Pollock
Edo Murtić

U radovima ova dva autora ne vidim nikakvu sličnost, ni tematski, ni kompoziciono, niti koloristički. Po meni se tačno i sagledavaju različitosti među njima dvojicom.

novi impuls za potpunom slobodom izražavanja gde se boja iz tube istiskuje kao da dolazi direktno iz srca.


Ne bih komentarisao ovo

Rekao bih da je naslov u stilu tabloida, tera te na klik, ali unutra nema dokaza tvrdnji iz naslova.
angie01 angie01 14:13 08.06.2023

Re: Interesantne teze

Nisam baš nešto kompetentan, ali smatram da umetnost ne može da služi kao oružje, može da kritikuje negativne društvene pojave, ali ne i da bude oružje, jer umetnost nije destrukcija





umetnost je najveca sloboda izrazavanja!...sem ulazak u more, toplog kao dusa:)
Spiridon Spiridon 14:38 08.06.2023

Re: Interesantne teze

U radovima ova dva autora ne vidim nikakvu sličnost, ni tematski, ni kompoziciono, niti koloristički. Po meni se tačno i sagledavaju različitosti među njima dvojicom.


pre nego sto si se posluzio pretraživačem, trebalo je da pazljivije procitas tekst iz naslova

Edo nije kopirao Poloka

Spiridon Spiridon 14:45 08.06.2023

Re: Interesantne teze

umetnost je najveca sloboda izrazavanja!...sem ulazak u more, toplog kao dusa:)


napisi blog na ovu temu. Bice super zanimljiv.

U medjuvremenu idi na 9:53 pa sve do 13:05. Ako te ne mrzi, da ne bi razvodnjavali temu.




angie01 angie01 15:00 08.06.2023

Re: Interesantne teze

Edo nije kopirao Poloka


sto bi neko, ko veci deo godine uziva u letnjokovcu u Vrsaru i upija neverovatnulepotu pejzaza i ostalih ugodjaja- tipa vino, sir u ulju, masline, riba na gradele, dah smole belog bora,...kopirao nekog na drugom kontinentu, koji ima sasvim drugacija osecanja, jer udise drugi vazduh...a i iskustva su mu drugacija.
Spiridon Spiridon 15:04 08.06.2023

Re: Interesantne teze

sto bi neko, ko veci deo godine uziva u letnjokovcu u Vrsaru i upija neverovatnulepotu pejzaza i ostalih ugodjaja- tipa vino, sir u ulju, masline, riba na gradele, dah smole belog bora,...kopirao nekog na drugom kontinentu, koji ima sasvim drugacija osecanja, jer udise drugi vazduh...a i iskustva su mu drugacija.


Fokus, Angie. Fokus!
highshalfbooze highshalfbooze 15:08 08.06.2023

Re: Interesantne teze

Spiridon
U radovima ova dva autora ne vidim nikakvu sličnost, ni tematski, ni kompoziciono, niti koloristički. Po meni se tačno i sagledavaju različitosti među njima dvojicom.


pre nego sto si se posluzio pretraživačem, trebalo je da pazljivije procitas tekst iz naslova

Edo nije kopirao Poloka



Ili pre nego što počneš popravljati nuklearnu elektranu, pokušaj promeniti sijalicu
Video sam, čak i citirao, nego sam bio znatiželjan zbog čega se postavilo to pitanje kao mogućnost. I nisam našao nikakvog povoda, osim da je možda zgodno za skretanje pažnje.
Spiridon Spiridon 15:22 08.06.2023

Re: Interesantne teze

zbog čega se postavilo to pitanje kao mogućnost.


pa obzirom da se ovde kod mene na blogu menjaju sijalice, ja cu biti strpljiv pa cu te zamoliti da pogledas link (idi na 12:05). Pa se vrati da nastavimo razgovor.
Prica Helen Hudson, Direktorka Polokove kuce-muzeja i centar za izucavanje.

LINK

a posle idi pa pogledaj clanak sa BBC. Valjda sami sebi ne bi pucali u koleno.


Was modern art a weapon of the CIA?



angie01 angie01 15:42 08.06.2023

Re: Interesantne teze

Fokus, Angie. Fokus!


nisam te bas razumela,...ja bas puno umetnika poznajem, to je neki sasvim drugi svet i senzibilitet od "fikusa", bilo kakvog,...kad pogledam onaj snimak, javicu se....ono sto sam htela reci, da verijem u Polaka, kao iskrenog stvaraoca,...a i u Murtica-ima neke tako neverovatne pejzaze, da ti srce stane:)....i to jos iz Istre, sta ces vise.
Spiridon Spiridon 15:46 08.06.2023

Re: Interesantne teze

nisam te bas razumela,...ja bas puno umetnika poznajem, to je neki sasvim drugi svet i senzibilitet od "fikusa", bilo kakvog,...kad pogledam onaj snimak, javicu se....ono sto sam htela reci, da verijem u Polaka, kao iskrenog stvaraoca,...a i u Murtica-ima neke tako neverovatne pejzaze, da ti srce stane:)....i to jos iz Istre, sta ces vise.


=)) dobro
highshalfbooze highshalfbooze 19:24 08.06.2023

Re: Interesantne teze

Spiridon
zbog čega se postavilo to pitanje kao mogućnost.

pa obzirom da se ovde kod mene na blogu menjaju sijalice, ja cu biti strpljiv pa cu te zamoliti da pogledas link (idi na 12:05). Pa se vrati da nastavimo razgovor.
Prica Helen Hudson, Direktorka Polokove kuce-muzeja i centar za izucavanje.
LINK

Odgledao sam i znatno pre onog vremena, i saglasan sa svim što je žena rekla.


a posle idi pa pogledaj clanak sa BBC. Valjda sami sebi ne bi pucali u koleno.
Was modern art a weapon of the CIA?

Pročitao sam i bode mi oči ta konstantna težnja za konfrontacijom. Ja to vidim kao promovisanje svoje kulture i umetnosti što svaka zemlja u suštini i radi, doduše ne finansiraju ih nigde službe bezbednosti...
Nešto slično smo imali i mi prilikom osnivanja Muzeja fresaka.
Prvu inicijativu za kopiranje fresaka u cilju osnivanja Muzeja fresaka, kao i organizovanje izložbi u inostranstvu, pokrenuo je Komitet za kulturu i umetnost Vlade FNRJ 1947. godine. Inicijativa je rezultirala velikom Izložbom jugoslovenske srednjovekovne umetnosti, 1950. Godine, u palati Šajo (Čaillot) u Parizu.

To je bio projekat iz vrha države, ali je posao radla stručna služba.
A cilj je bio da se promovišemo u sasvim drugačijem svetlu nego što su nas videli i da kažemo svetu da se ne bavimo samo socrealizmom.
Spiridon Spiridon 19:52 08.06.2023

Re: Interesantne teze

Pročitao sam i bode mi oči ta konstantna težnja za konfrontacijom. Ja to vidim kao promovisanje svoje kulture i umetnosti što svaka zemlja u suštini i radi, doduše ne finansiraju ih nigde službe bezbednosti...
Nešto slično smo imali i mi prilikom osnivanja Muzeja fresaka.



Now we are talking

angie01 angie01 20:16 08.06.2023

Re: Interesantne teze

cela istorija umetnosti nam pokazuje, da umetnici elite postavljaju norme i pravila, koristeci simbole i stil/obicaje vladajuce klase i to bi bila neka preovladavajuca estetska norma, do momenta, kada su okolnosti-to podrazumeva razne stvari- dovodile do promena.

npr, Pop art je bio odraz jednog vremena, njegov simbolicni ironicni izraz, koji su nametnule pop elite.

danas bi se mogao podvesti pod-graficki dizajn...jer je i po likovnom izrazu i po tome sto komentarise stvari i pojave, da tako kazem, upravo to.

Spiridon Spiridon 20:38 08.06.2023

Re: Interesantne teze

Pop art je bio odraz jednog vremena, njegov simbolicni ironicni izraz, koji su nametnule pop elite.


Delimicno tačno. Konkretno tvoja tvrdnja da su ga nametnule "pop elite" nije tačna. Pop art se pojavio u 1950-im i 1960-im godinama kao reakcija na masovnu kulturu i konzumerizam koji su postali dominantni u to vreme.


angie01 angie01 22:22 08.06.2023

Re: Interesantne teze

Pop art se pojavio u 1950-im i 1960-im godinama kao reakcija na masovnu kulturu i konzumerizam koji su postali dominantni u to vreme.


pa to sto sam rekla, je nastavak prvog pasusa u tom komentaru- da su pravila i norme nametnuli tzv elitni umetnici pravca, znaci Vorhol, Lihtenstajn,..a ne da je od njih proistekao i nastao- proistekao je prevashodno iz dadaizma, a nastao kao posledica kasnog kapitalizma, masovne kulture i konzummerizma, kao sto si reako...no dobro.


Milan Novković Milan Novković 23:42 08.06.2023

Re: Interesantne teze

highshalfbooze
CIA koristila apstraktnu umetnost kao oružje protiv Socijalnog realizma


Nisam baš nešto kompetentan, ali smatram da umetnost ne može da služi kao oružje, može da kritikuje negativne društvene pojave, ali ne i da bude oružje, jer umetnost nije destrukcija. (Dodato malo kasnije) Doduše Neron je imao nekih ideja u tom pravcu...
Pokušao sam da nađem u tekstu bloga premise koje idu u prilog ovakvoj tvrdnji, ali nisam uspeo da nađem.

Jedan od poznatijih primera za ovu trvrdnju bio je i susret Eda Murtića i Jackson Pollock-a. Kažu da Edo nije kopirao Poloka,


Kada ukucam u pretraživač imena jednog i drugog i odaberem da prikaže slike, dobijem:
Jackson Pollock
Edo Murtić

U radovima ova dva autora ne vidim nikakvu sličnost, ni tematski, ni kompoziciono, niti koloristički. Po meni se tačno i sagledavaju različitosti među njima dvojicom.

novi impuls za potpunom slobodom izražavanja gde se boja iz tube istiskuje kao da dolazi direktno iz srca.


Ne bih komentarisao ovo

Rekao bih da je naslov u stilu tabloida, tera te na klik, ali unutra nema dokaza tvrdnji iz naslova.

Kaže jedan autor (sada sam umoran da mu tražim ime i podcast, možda sutra) čiji je posao "priča u filmovima" (kako napraviti priču unutar nekih granica, a po događaju ili ideji) kako se jedan te isti togađaj može ispričati na više sasvim istinitih načina, a da se završi sa potpuno različitim pričama.

Cija je, otprilike tu oko kraja Pollockovog života, počela u literalne priče da ubacuje ne samo ideje, sugestije, ... nego da u njima skriva cele neke druge priče, i da mi to u proseku ne primetimo.

Vidi primer ove dole slike, stavimo je u kategoju abstraktnog hiper-realizma. Mi ljudi smo u proseku nesigurni osim ako nismo baš na svom utabanom terenu.

Zamisli da ti je posao da, ma šta autor ovde hteo da kaže - tj ne mora da sarađuje sa tobom, zavedeš nas prosečne:

- Žena, ajde, možeš da zavrtiš koju hoćeš priču. Ako lepo pričaš priče mi prosečni smo ti laka klijentela

- Šta joj curi niz glavu:

1. Med?! Ne fali ti simbolika, asocijacija, ...
2. Sperma?! Nije belo, ali vidi pod "abstraktno" - koliko ti treba reči da nas ubediš da belina nije bitna?
3. Otrov ... ako smo gledali ... pade mi prvo na pamet Crouching tiger hidden dragon, iako ne znam zašto, ali u jednom Star Wars filmu imamo taj otrov što tako teče niz kanap što je ubica spustio sa krova (ili sam i ovo pobrkao - vrti mi se scena iz jednog filma u glavi ali ne mogu da se setim kojeg

- Šta sa finim, "finim" umetnikom tek možeš da uradiš prosečnima

Prosečnoj osobi, open-minded, možeš da prodaš šta hoćeš, što si bolji pripovedač sve su ti ova fotka i talenat za pripovedanje potentniji alat.


Spiridon Spiridon 06:37 09.06.2023

Re: Interesantne teze

Prosečnoj osobi, open-minded, možeš da prodaš šta hoćeš, što si bolji pripovedač sve su ti ova fotka i talenat za pripovedanje potentniji alat.


Tako nastaju kreativne industrije.
Milan Novković Milan Novković 09:40 09.06.2023

Re: Interesantne teze

Spiridon
Prosečnoj osobi, open-minded, možeš da prodaš šta hoćeš, što si bolji pripovedač sve su ti ova fotka i talenat za pripovedanje potentniji alat.


Tako nastaju kreativne industrije.

Ne znam da li pratiš - donekle je u temi - Tuckera Carlsona na Tviteru. Izašla mu je Epizoda 2, iako se lome da ga zaustave. Prva epizoda mu je imala preko 100 miliona gledalaca (verovatno manje, ne znam kakav je odnos views i broja gledalaca kod njih, pogotovo kako krenu razna linkovanja - ali dramatično više od Fox News u svakom slučaju)

Držimo se tabua, kaže, kao da nam život zavisi od njih - daje, u tvojoj temi, osvrt na Cije ovog zapadnog sveta koje nas sad napadaju tako što nam razaraju tabue, pa smo sve češće u nekom zatrašenom stanju ne znajući da li smo na ivici dozvoljenog ili ne.

White supremasi osvrt mu je disturbing - da se spremimo da Beneu uplatimo kintu preko SMSa za pravnike, ako zatreba

Spiridon Spiridon 09:51 09.06.2023

Re: Interesantne teze

Ne znam da li pratiš - donekle je u temi - Tuckera Carlsona na Tviteru


jok, ti ga pratis =))

Milance, meni je on enigma jos uvek. Svidja mi se sta prica i nacin na koji prica, jedino ne kapiram zbog cega to prica

prosvetli me ako mozes




Milan Novković Milan Novković 10:36 09.06.2023

Re: Interesantne teze

Spiridon
Ne znam da li pratiš - donekle je u temi - Tuckera Carlsona na Tviteru


jok, ti ga pratis =))

Milance, meni je on enigma jos uvek. Svidja mi se sta prica i nacin na koji prica, jedino ne kapiram zbog cega to prica

prosvetli me ako mozes


Ako misliš zašto to radi u nekom uslovnom slislu - npr ima toliko novca pa šta mu to treba, svodi se na bezuslovno prostom činjenicom da neki ljudi "ipak" ostanu "normalni" kako im se gomila novac na računu pa uticaj/moć.

Pa tako bezuslovno - iz sličnog razloga zašto mi želimo da vidimo leđa političkoj i oligarhijskoj "garnituri" u Srbiji - oni čine Srbiji ogromnu štetu, pa tako i većini srpskog stanovništva.

A pored, pretpostavljam, prosečnog sentimenta od mladih dana osobe koja je rešila da se bavi novinarstvom - verno informisanje i borba za istinu.

To što on priča je "sve" tačno - tj ne mogu da budem siguran pošto mu ne pratim sve, onomad mu većinu nisam pratio pošto sve što on kaže ja već znam iz drugih alternativnih izvora, uglavnom, a ako i kad pogreši skoro sigurno nije (previše) manipulativno.

U smislu manipulativno je koliko bi i ti bio manipulativan kad ne bi poštovao pravila boksa kako te presretne lopov u nekom mračnom sokaku tražeći sav tvoj novac.

Amerika se munjevito urušava, odavno pre Covida se zna da ne može da otplati dug, a onda je on naglo porastao dok ostatak sveta ubrzano napreduje, kao konkurencija, plus postaju sve imuniji na silu. MIC-u (military industrial complex) je opasno stati na put - onomad davno svi koji su pokušali i imali jako izvesne šanse su ubijeni, pa su oni posle njih naučili lekciju, a polako su im i muda bila sve manja.

US se svesno i po dizajnu uništava, ide tekuća dominantna teorija pretežno alternative, a od mainstreama imamo od velikih njega, Breitbart (sa ne baš nekom reputacijom) koji ja ne čitam nego periodično prelistam, iako više ni to, i ja ne znam za druge od jako velikih, još šačica njih sa po milion plus publikom na Tviteru i to ti je to.

Na vrhu su ipak lova i moć, država, agencije, ... su niži, i uslužni nivo - sadašnja bela kuća, state department su pod palcem Davos Crowda i zadatak im je da:

- Odštampaju puno novca koji će dovoljnim delom i u evropske interese, a i na način ...

- ...gde će istovremeno podriti global south (Rusija, Kina, ++) pa same sebe da bi se, u relativnom slislu, Evropa kao sila uzdigla

I u tome su im, u stvari, prvi smrtni neprijatelji oni koji mogu da im maznu poluge vlasti, čitaj Trump i "njegovi", pa prati dramu, kate i mavaši gerije kako im se izbori približavaju.

I on o tome priča, pa je sad posebno interesantna i nama circus-goers tema kako će sve pokušati njemu, Musku, ... da stanu na put, ...

... pa JP Morganu (krenuli su na Dimona - on, NY boys u stvari, NY FED, ... su isto Davos Crowd smrtni neprijatelji pošto seće dobrovoljno da odu pod giljotinu, kao ni holandski poljoprivrednici, sad irski ..., švajcarski bankari (valjda, ne pratim toliko iako je priča, koju 99% ne zna, Credit Suissea fascinantna...
docsumann docsumann 15:27 08.06.2023

ruis/sovjeti

su odavno odustali od suvremenih, avangardnih, likovnih poetika kao kultur-propagandnog medija pogodnih za širenje socijalističkih vrijednosti. soc realizam im se učinio konkretnijim, direktnijim i prijemčkjivijim za široke narodne mase i vlastodršce suJmivog ukusa i suženih pogleda

pisah svopjevremeno blohg o tome...
Spiridon Spiridon 15:33 08.06.2023

Re: ruis/sovjeti

su odavno odustali od suvremenih, avangardnih, likovnih poetika kao kultur-propagandnog medija pogodnih za širenje socijalističkih vrijednosti. soc realizam im se učinio konkretnijim, direktnijim i prijemčkjivijim za široke narodne mase i vlastodršce suJmivog ukusa i suženih pogleda


Dok. hvala brate. Konacno imam utisak da neko razume sta sam hteo da kazem. Ono sto je mene iznenadilo je da su Ameri radili istu stvar da bi "izbušili" taj isti soc realizam, podrzavajuci apstraktne forme tadasnjih umetnika. Da li su Polok i slicni bili toga svesni ili ne, drugo je pitanje.

Ono sto je 100 % istina da je tadasnja jugoslovenska vlast zelela da se cak i nasi vidjeni umetnici distanciraju od tog ruskog soc. realizma koliko god je to bilo moguce i na tome se ozbiljno radilo. Zamisli u to vreme muzicki bend koji je svirao neku rusku muziku =))

Inace pre Poloka si u USA imao ovaj rad










angie01 angie01 15:55 08.06.2023

Re: ruis/sovjeti

Inace pre Poloka si u USA imao ovaj rad


pa nije to tako pravolinijski, Vud je dolazio u Evropu da studira i izucava slikarstvo i bio je opcinjen van Ajkom, ciju je thniku poksuavao da usvoji u svojim delima.
Spiridon Spiridon 16:06 08.06.2023

Re: ruis/sovjeti

angie01
Inace pre Poloka si u USA imao ovaj rad


pa nije to tako pravolinijski, Vud je dolazio u Evropu da studira i izucava slikarstvo i bio je opcinjen van Ajkom, ciju je thniku poksuavao da usvoji u svojim delima.


Jel tebi cilj da nesto novo saznaš ili da pokažeš koliko znaš? Ja pišem o nečemu što sam nedavno saznao i zelim to da podelim sa vama jer mi je zanimljivo. Aman.



angie01 angie01 17:57 08.06.2023

Re: ruis/sovjeti

Jel tebi cilj da nesto novo saznaš ili da pokažeš koliko znaš? Ja pišem o nečemu što sam nedavno saznao i zelim to da podelim sa vama jer mi je zanimljivo. Aman.


pa ne znam kako drugacije da komentarisem, sem sa onim sto znam na temu,...nista nije receno sa bilo kakvom intencijom, nego ti odgovoaram na ono sto si napisao,...znaci Vudova slika koju si postavio kao primer da je pre Poloka bilo eto to, naprosto ne stoji, jer je prica mnogo slozenija,...a ti se ljuti, sta da ti kazem.

sad valjda ne smem ni da kazem da sam pogledala klip koji si ponudio i on po meni upravo i dokazuje to sto sam i rekla- a i jos neki ovde- a to da je Murtic radio svoje po svom, to sto je bio fasciniran necim novim sto je video i sto ga je podstaklo da i sam eksperimentise je vrlo normalna i uobicajena stvar, ne vidim tu nista specijalno u smislu nekog uticaja da sledi,...cak i onaj Budimir loncar, upakovano u politicku korektnost, kaze nesto slicno,...doduse, kaze, kako je Murtic video u kakvoj slobodi stvara:).

sta bih ja tu pre pdvukla- Murticevo odusevljenje Polokovim delom, znaci-prepoznavanje umetnika,..dodjes stanes ispred platna i ono ili ucini nesto u tvojoj dusi, ili ne ucini,..nikakva cia tu ne moze nista da promeni:).

rekoh vec, nisam upoznata sa delom o teoriji zavere- rata umetnoscu- sem u nekim bluri saznanjima, koja me nisu dotakla,... i nista mi ne menja u odnosu prema fenomenalnom Poloku, koji je bio eksplozivni inovator.

ako ne treba vise nista da kazem- necu.


docsumann docsumann 18:58 08.06.2023

Re: ruis/sovjeti

Inace pre Poloka si u USA imao ovaj rad


jbg, Polak je slušao be-bop i volio alkohol...a kažu i da je bio prgav
angie01 angie01 18:59 08.06.2023

Re: ruis/sovjeti

.a kažu i da je bio prgav


od malena.
angie01 angie01 19:41 08.06.2023

Re: ruis/sovjeti

a evo jos malo americkih slikara koji lice na nesto drugo- za razliku od Poloka

npr, mene Edvard Hoper,





neverovatno pdseca na
Djordjo de Kirika,

docsumann docsumann 14:57 09.06.2023

Re: ruis/sovjeti

neverovatno pdseca na
Djordjo de Kirika,


metafizička praznina vs. urbana otuđenost.
u oba slučaja arhitektura je medijum kojim se pažnja fokusira na čovjeka, bio on prisutan il odsutan (i/ili "odsutan" )
angie01 angie01 15:11 09.06.2023

Re: ruis/sovjeti

metafizička praznina vs. urbana otuđenost.


da, moze i tako,...meni je slicna upotreba arhitekture u komponovanju preseka linija,...a na obe vidim usamljenost, beznadje,...iako ova Kirikova, zbog devojcie i igre i zutila, moze da bude i letnja fjaka.
Spiridon Spiridon 20:51 08.06.2023

..

Moram da primetim da jos niko nije snimio detalj sa naslovne koji bi nas odveo u jos sveobuhvatniju diskusiju.

Evo male pomoci:



ps. svesno ponavljam gresku po cenu da se pridruzim eksponatima ispred MSU.





shmoo shmoo 20:59 08.06.2023

Писао Грејем Грин и Десетог човека

Није само Трећег човека.

Spiridon
Moram da primetim da jos niko nije snimio detalj sa naslovne koji bi nas odveo u jos sveobuhvatniju diskusiju.

Evo male pomoci:

ps. svesno ponavljam gresku po cenu da se pridruzim eksponatima ispred MSU.




Да поновим оно што већ рекох једном овде:


Ала је оћелавила ова Lee Krasner, је л' да?



Јбг, ниси рекао одакле да кренемо с лева на десно па ја кренуо од средине.

А да! И ти си један од оних што не читају моје коментаре на Блогу Б92.

Извини, заборавио сам иако си ми ти то већ више пута поновио као и многи други што ми то понављају свако мало на Блогу Б92.





shmoo shmoo 21:22 08.06.2023

П.С.

Spiridon


А о овоме смо причали на једном од твојих блогова пре неколико година:





па сам зато одмах помислио да је овај твој блог наставак те приче.

Како год...

Нека свако чита како хоће и како сматра да треба да чита, а не онако како је написано.

Србија је слободна земља.

Spiridon Spiridon 21:45 08.06.2023

Re: Писао Грејем Грин и Десетог човека

ти си један од оних што не читају моје коментаре на Блогу Б92.


Ne laskaj sebi. Nisam jedini

Spiridon Spiridon 21:48 08.06.2023

Re: П.С.

па сам зато одмах помислио да је овај твој блог наставак те приче.


Mudro zboriš ali jos nisi provalio kompletnu sliku.

shmoo shmoo 22:11 08.06.2023

Re: Писао Грејем Грин и Десетог човека

Spiridon
ти си један од оних што не читају моје коментаре на Блогу Б92.


Ne laskaj sebi. Nisam jedini




Баш тако скромно то и рекох.

Ниси једини који свако мало изјављује да уопште не чита моје коментаре и да их прескаче.

Много вас је таквих на Блогу Б92.

И некако ми то ласка, морам признати.

shmoo shmoo 22:12 08.06.2023

Re: П.С.

Spiridon
па сам зато одмах помислио да је овај твој блог наставак те приче.


Mudro zboriš ali jos nisi provalio kompletnu sliku.




Имам времена, још сам млад. А и блог се закључава се тек за недељу дана.

Доспићемо, како је то говорила бака моје жене, Приморка са обронака Велебита.


Spiridon Spiridon 06:29 09.06.2023

Re: Писао Грејем Грин и Десетог човека

А да! И ти си један од оних што не читају моје коментаре на Блогу Б92.


Zasto si tužan shmoo, šta znači opet to?
Zar stid te nije, ceo blog se smije?


Ne volim velike četničke portrete na svom blogu. Ništa lično.

Uvek si dobrodošao ali bez ravnogorskih portreta. Njih nećemo.
Spiridon Spiridon 06:41 09.06.2023

Re: Писао Грејем Грин и Десетог човека

некако ми то ласка, морам признати.


Priznaj da ih ponekadi ti ne čitaš.

Ali to je sve normalno. Pa ja se gomile svojih blogova stidim ali znam da moram da se izrazim. Meni je blog kao ona stolica kod psihologa.

Seti se one moje stare … iskrene emocije su uvek na ceni ma koliko bile nastrane.


Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana