ante scriptum:
ovaj tekst je svojevrctan "reprint" sa B92FM, i dobro nas je poslužio (mislim), pa ga postavljam i na "oporavljeni BlogB92" da možda malko popričamo i o - avokadu :))
- priroda ima dokaze da je savršenstvo moguće : kad neprekidnim promenama stvori "nešto", tad se malo izmakne, osmotri i kaže "oh, od ovoga ne može bolje!" i zato mi danas imamo ajkule, ginko, školjke, sekvoje, škampe (raćiće razne), krokodile i - avokado -Dakle, ovo je "l` hommage" čudu od biljke, dvostrukoj biljci koja je istovremeno i voće i povrće, "l hommage" strasti za biljkom čudesnih čulnih vrlina koja je i zvanično, zakonom bila označena kao "zabranjeno voće" (ne kao metafora svega onoga što je zavodljivo iskušenje za ljude već - doslovno), biljci od koje je sačinjena meksička i južnoamerička kuhinja, biljci koja je pri vrhu svake liste "sa called aphrodisiacs", liste koje ljude ponajmanje zanimaju zbog samog ukusa, mirisa, oblika, boje ili hranljive vrednosti avokada pripremljenog samo kao hrane prosto zato da se - ne bude gladan.
Kad god je reč o bilo kojoj vrsti hrane ustvari je reč o uživanju, o divotama koje hrana svojim ukusom, izgledom, mirisom, bojom, svim svojim svojstvima - pričinjava našim čulima. Zato se, mislim, neka hrana uvrštava i u "afrodizijake", ljudima je verovatno oduvek sasvim logično da takva dva užitka moraju biti nekako povezana. Nema i neće biti dokaza o tome, ali to naravno neće nikako sprečiti ljude da veruju u afrodizijačka svojstva hrane, I ta vera će im uvek biti sasvim doovljna da misle da su u pravu (i da budu srećni)
O poreklu reči "avokado":
"The word "avocado" comes from the Nahuatl word āhuacatl (testicle, a reference to the shape of the fruit).Historically avocados had a long-standing stigma as a sexual stimulant and were not purchased or consumed by any person wishing to preserve a chaste image. Avocados were known by the Aztecs as "the fertility fruit". In some countries of South America such as Argentina, Bolivia, Chile, Peru, and Uruguay, the avocado is known by its Quechua name, palta. In other Spanish-speaking countries it is called aguacate, and in Portuguese it is abacate. The fruit is sometimes called a butter pear, avocado pear and alligator pear (pear due to its shape, and alligator due to the rough green skin of some cultivars). The Nahuatl āhuacatl can be compounded with other words, as in āhuacalmoli, meaning "avocado soup or sauce", from which the Mexican Spanish word guacamole derives. "
Drvo avocada (Persea Americana) je visoko (može da naraste do 20 m) zimzeleno, tankih, lako lomljivih grana, elipsoidnih listova (dugaćkih od 12 cm do 25 cm) i sa plodovima koji rastu "u paru" ( dužine od 7 cm do 20 cm i pojedinačne težine od 100 gr do 1000 gr, sa jednom košticom i po tome bi trebalo da bude u istoj "botaničkoj porodici" sa breskvom, manogm.., ali nije, avocado je zajedno sa paradajzom, grožđem, plavim patlidžanom...chilli paprikom). Ima ga u prirodnim staništima u Srednjoj i Južnoj Americi, Australiji, Aziji, a uzgaja se i na Mediteranu, u Kaliforniji i na Floridi.
Avocado se može "razmnožiti" i kao kućna, ukrasna biljka (kažu) relativno jednostavno - koštica zrelog avokada se nabode na čačkalice i polu-potopi u vodu radi procesa klijanja. Kad i ako proces uspe - može ostai u vodi, ne mora se presaživati u zemlju. Cvet avokada je sitan, nežne žute boje sa "lepotom divljine" svojstvene cvetovima tropskih biljaka (cvet banane, na primer). i otvara se dva dana jedan za drugim, ali tako da je prvog dana to muški cvet, a drugog - ženski cvet.
Prelep primer hiljadugodišnje dvostrukosti i jednostavnosti razmnožavanja kojom priroda ume da opčini u mnogim primerima, a kod avokada je taj sistem doveden do - savršenstva.
Kažu da plod avokada može i čitavu godinu ostati na drvetu i nakon branja - normalno sazreti. U "kućnim uslovima" i cvetanje i davanje ploda je - neizvesno, ali moguće.
Avokado se izvozi (poput banana) dok je plod još "zelen i nezreo", čuva se na posebnom mestu u lukama i zri na putu od mesta u koji je uvezen - do pijace.
Za pripremu se, tako, može kupovati ili zelen ili zreo, ali najbolje je, naravno, kad ga kupujete direktno od uličnih prodavaca u nekoj od zemalja Srednje Amerike. :)
Kod nas na tržište obično dolazi izraelski, mada ga se može naći i iz drugih zemalja porekla.
Cena avokada zavisi od njegove veličine, obično se prodaje na komad, posebno pakovan čak, ali mislim da je oko 500 din dovoljno za obrok.
Avokado ne bi bio "biljka starostavna" koja se upotrebljava, kažu već 10 000 godina, da osim koristi za ishranu kao najhranljivije što se u prirodi može pronaći za ljudsku ishranu, kad ne bi imao još mnoga svojstva, lekovita naravno.
Ulje avokada je prastaro "Dorian Gray" sredstvo, "eliksir mlade kože", čija redovna upotreba usporava
starenje, održava kožu gipkom, mladom i blistavom i zato je neizbežni sastojak krema, mleka za telo, sapuna i šampona. Ljudi iz kozmetičke industrije kažu da sličica avokada na kutijici jednostavno - garanutje prodaju. Prosto - avokadu se veruje :))
Avokado se koristi i kao sok i kao sirup (začinski), odlične je arome i preporučuje se i deci. Po nekim istraživanjima izuzetno je delotvoran kod lečenja nekih vrsta kancera (usna duplja).
Šta se sve, kakve vrste hrane se mogu pripremiti od avokada?
Samo nebo i mašta su granica, to je jedna od najvećih čari ovog potpunog, hranljivog, savršenog ploda koji nam je priroda darovala. Koriste ga vrlo često i sportisti kao obavezan dodatak ishrani, a nezamenjiv je za predjela, salate, "letnja jela" koja se brižljivo pripremaju u svim restoranima koji "drže do sebe". Meksikanci su ga učinili posebno poznatim svojim receptima i koišćenjem u svakodnevnoj ishrani guacamole, jela koje se ne propušta u meksičkim restoranima a sasvim ga je jednostavno napraviti i kod kuće.
Dva recepta koje ja preporučujem su "Avokado sa škampima" i "Tri sastojka".
Avokado sa škampima
Sastojci
3 avokada
3 kašikice limunovog soka
malo sveže mlevenog bibera
400 g škampa
90 g majoneza
2 kašike milerama (kisele pavlake)
1 i ½ kašika pasiranog paradajza (poparenog, svežeg)
1 kašika neke "žute žestine" :) - brandy
Priprema
Avokado oguliti, preseći napola, izvaditi košticu (sačuvati za kućnu sadnju :)), pokapati limunovim sokom, posolit i pobiberiti. Škampe prokuvati u malo posoljenoj vodi, ocediti i ohladiti. Majonez, mileram (kiselu pavlaku), pasirani paradajz, brandy i biber dobro izmešati. U tako pripremljenu mešavinu dodati kuvane škampa. Smesom napuniti polovine avokada.
Tri sastojka
Za ovu kraljevsku, a jednostavnu salatu treba:
2 velika manga
2 avokada
8 komada hrskave tanko pečene slanine
Naseći komadiće manga, avokada i slanine i izmešati ih zajedno.Začiniti po želji čime god.I to je to.
Uz malo domaćeg crnog vina, obroka ne bi trebalo da premaši 1000 din., ili čak manje, cene avokada i manga umeju jako da se razlikuju kod nas.
Skupo?
Verovatno jeste, za naše prilike, ali zato postoje "posebne okolnosti i događaji" kad se i ovakvo jelo može priuštiti. Ako, u "boljim" restoranima vidite da imaju avokado u ponudi, a niste do sada probali - naručite, nećete se pokajati.
Legenda kaže da su Majanske princeze (kao i Azteci) u ishrani redovno imale avokado i da im je on davao sve mistične i magićne osobine po kojima su bile - čuvene.
Ukus avokada na najnežniji mogući način ume jednostavno da "prisili" da, uživajući u zalogaju, kažete "You`re just too good to be true"