Ljudska prava| Nauka| Roditeljstvo| Zdravlje

Na žalost, još uvek trujemo naše bebe

jednatanja RSS / 27.01.2010. u 00:49

babydrinkingmilk.jpgNeki od blogera će se setiti mog prethodnog teksta o kontroverznoj hemikaliji bisfenol-A koja se koristi u proizvodnji polikarbonatne (PC) plastike, i koja se u mnogobrojnim studijama dovodi u vezu sa rakom prostate, dojke, promenama na mozgu i trajnim promenama na hromozomima.  Naime, godišnja svetska proizvodnja ove hemikalije je 2.2 miliona tona i znači «big business» za hemijsku industriju.  Problem nastaje kad ova hemikalija pronađe put do ljudskog lanca ishrane, a jedna studija je dokazala prisustvo ove hemikalije čak kod 90% testiranih Amerikanaca.  Naime, polikarbonatnom plastikom se oblažu konzerve, prave plastične boce za piće, bebi flašice za mleko, a bisfenol onda iz plastike prelazi u piće/hranu koju konzumiramo (na primer, tvrdje plastične boce za Coca-colu su napravljene od PC plastike).

Moja prethodna priča o bisfenolu možda i ne bi imala epilog da se u zadnja 2-3 meseca nije dosta toga izdešavalo.  Da ne dužim:

1.  Izveštaj nemačkog BUND-a u oktobru 2009 da sve testirane cucle izlučuju bisfenol u količinama većim od dozvoljenih izaziva medijsku pažnju i unosi paniku među roditelje u Nemačkoj.babyschnuller_hoeher_gespiegelt.jpg

2.  U novembru 2009 petogodišnja studija radnika u kineskoj fabrici bisfenola dokazuje da je kod radnika koji svakodnevno rade sa ovom hemikalijom impotencija sedam puta učestalija u odnosu na generalnu populaciju.

3.  U decembru 2009 organizacija «Breast Cancer UK» apeluje na vladu Velike Britanije da zabrani bisfenol-A zbog brojnih studija koji dovode hemikaliju u vezu sa ovom bolešću (video).

4.  Od 1.januara 2010 u američkoj državi Minesoti stupa na snagu zakon o zabrani BPA u flašicama i čašama za decu do pet godina, a sledećeg utorka očekuje se da senat američke države Wisconsin izglasa zabranu.

5.  13. januara 2010 objavljena je nova studija američkih i britanskih naučnika gde se bisfenol-A dovodi u vezu sa kardiovaskularnim bolestima kod odraslih.  Istom analizom naučnici uspevaju da povežu bisfenol-A sa izvesnim oboljenjima jetre i dijabetisom.

6.  15.januara 2010 američka FDA menja mišljenje u odnosu na 2008 kada je izjavila da je BPA bezbedan u kontaktu sa hranom.  U novom prelaznom izveštaju FDA navodi da postoji «izvesna sumnja» o potencijalnim negativnim efektima bisfenola na mozak, ponašanje, i prostatu beba i dece. 

Nagradno pitanje je naravno, kako je moguće da se ova tema još uvek ignoriše od nadležnih ministarstava u Srbiji?

Ja sam u prethodnom i ovom blogu priložila samo manji niz dokaza na osnovu kojih se može zaključiti da se flašice, čaše i cucle za bebe od PC plastike po našem Zakonu o zdravstvenoj ispravnosti namirnica (član 3 i 5) mogu smatrati higijenski neispravnim.

4014490c4b.jpgShvatam da je lakše okrenuti glavu ili naći neko opravdanje.  Ono što bi bilo ljudskije je da se neko iz nadležnog Ministarstava obrati roditeljima Srbije i upozori, objasni, preporuči kao što su to uradile državne institucije u mnogim zemljama.  Ono što bi bilo efikasnije je da se u Srbiji donese zabrana BPA u proizvodima za bebe i decu do 5 godina, kao što je to napredna i savesna Kanada uradila.  Mnogi proizvođači flašica već imaju soluciju «BPA free» i ono što ih sprečava da ih isporuče Srbiji jeste upravo činjenica da im takav zahtev ne dolazi od nadležnih institucija.  Vreme je za buđenje!



Komentari (27)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

mirelarado mirelarado 04:17 27.01.2010

*****

Хвала ти што пишеш о овоме. Надајмо се да ће се и надлежни замислити. Пластика нас систематски трује.
jednatanja jednatanja 10:16 27.01.2010

Re: *****

Mirela, hvala.
Laboratorija za ambalažu i pakovanje pri tehnološkom univerzitetu u Novom Sadu bi bila u mogućnosti da ispita i dokaže sve ovo o čemu pišem, samo zdravlje beba izgleda nema prioritet u odnosu na neki xyz projekat.
KRALJMAJMUNA KRALJMAJMUNA 07:22 27.01.2010

Inspirativno

Tekstovi sa ovakvim informacijama donose blagotvorno provetravanje i u Srbiju.
Taman da sve činjenice koje si navela nisu tačne treba stalno sumnjati, ne verovati slepo, informisati se sa više strana.
Ovo je još jedna od medicinskih ili paramedicinskih tema koja zaslužuje pažnji. Siguran sam da i naši političari i njihovi "savetnici" čitaju ovakve tekstove. Kao što su čitali i tekstove o Novom gripu na Blogu B92. I pominjali ih kao štetočinske aktivnosti po zdravlje građana Srbije.
jednatanja jednatanja 10:32 27.01.2010

Re: Inspirativno

Kralju, u vezi gripa, konfuziji je doprineo nedostatak pouzdanih studija koje bi dokazale štetnost ili prednost vakcina, i niko nije mogao tvrditi sa pouzdanjem šta je za činiti. U vezi bisphenola se nižu studije već 20-tak godina, i značajan broj potvrđuje štetnost bisfenola čak i u malim količinama, ali "status quo" motivacija vladajućih političara potpomognuta moćnim lobijem hemijske industrije okreće glavu od odgovornosti. Traže još dokaza. Tvrde da eksperimenti na miševima nisu merodavni, iako dobro znaju da se iz etičkih razloga na ljudima ne sme eksperimentisati, niti je moguće izdvojiti i ispitati delovanje jedne jedine hemikalije na ljudski organizam koji je svakodnevno izložen koktelu hemikalija.

Kriju se. Ali misilm da još dugo neće moći.

aleksandarz92 aleksandarz92 10:45 27.01.2010

Evo još

Juče sam dobio mejl od bebac.com sa tim upozorenjem. Evo linka.
Supruga je pre pola sata tražila u apoteci flašicu BPA free, i dobila ismejavanje od osoblja apoteke tipa "odakle ti te gluposti". Naravno da nemaju takve, tako da je uzela staklenu. Nisam proveravao, ali one ga, valjda, ne sadrže.
Koliko sam ja shvatio prisustvo bisfenola nije opasno u flaši koka kole ili kisele vode, već je opasnost kod izlaganja visokim temperaturama, pa kao savet i stoji da flašicu treba menjati kad postane zamućena ili ako je izgrebana.
jednatanja jednatanja 11:47 27.01.2010

Re: Evo još

Aleksandre, staklene flašice jesu najbolja opcija. Jeste da su teške i par mamica mi se žalilo da se boje da ih deca ne razbiju, ali evo mi ih koristimo već 3 godine i samo jednu smo razbili.

I u pravu si da se više bisfenola izlučuje kad se bočica ili tečnost u njoj zagreje na 60-100 stepeni C, ali postoje dokazi da se izlučuje i pri sobnim temparaturama. Evo link-a gde se opisuje studija Harvardskih profesora, naime dokazano je da su studenti koji su pili tečnost iz PC flaša i čaša imali trostruko veću vrednost bisfenola (u urinu) od kontrolne grupe. A ne verujem da su pili samo vruće mleko.

p.s. Taj članak u bebcu sam i ja videla, jedino su uzeli jako staru informaciju iz marta prošle godine i prikazali je kao novu, i to da su šest proizvođača flašica (Avent, Playtex, Dr.Brown, itd) prestali da prodaju BPA flašice u Americi. To jeste istina, ali već godinu dana stara vest...
miloradkakmar miloradkakmar 11:31 27.01.2010

I dalje

se držimo staklene flašice.
Već pijemo iz šoljice.
jednatanja jednatanja 11:48 27.01.2010

Re: I dalje

Što je sigurno, sigurno je! Bravo!
KRALJMAJMUNA KRALJMAJMUNA 12:21 27.01.2010

Staklo je najbolji materijal

Ja bih držao kiseli kupus u staklenoj kaci. Iako postoji rizik od razbijanja.
Ali nema takvih kaca. Znam da ne valja držati kiselinu u plastici.
jednatanja jednatanja 14:19 27.01.2010

Re: Staklo je najbolji materijal

A u čemu su onda naši preci kiselili kupus?

EDIT: drvena kaca
KRALJMAJMUNA KRALJMAJMUNA 14:28 27.01.2010

Re: Staklo je najbolji materijal

jednatanja
A u čemu su onda naši preci kiselili kupus?

U drvenim kacama. Koje imaju svoje prednosti i mane.
Mana je teško čišćenje. Otac mi je bio pinter i objašnjavao mi je to. Ali sad to nije tema.
Ja sam više od pola života imao kiseli kupus u drvenim kacama i imao sam dva izvanredno glatka kamena da se pritisnu gornje dašćice. Ukus je bio (ali i sorte kupusa) izvrstan. Miris nije baš
Sad kad bolje ratzmislim čini mi se da je drvo bolje od plastičnih kaca.
jednatanja jednatanja 14:40 27.01.2010

Re: Staklo je najbolji materijal

E to me podseti, ja sipala rakiju u staklenu flašu sa drvenim ukrasom u njoj, i od bele kruške sad imam braon rakiju, preuzelo boju i miris drveta. Ništa bez hemijskih reakcija...

Ukus je bio (ali i sorte kupusa) izvrstan.


Sad je futoški na ceni.
KRALJMAJMUNA KRALJMAJMUNA 14:47 27.01.2010

Re: Staklo je najbolji materijal

jednatanja
E to me podseti, ja sipala rakiju u staklenu flašu sa drvenim ukrasom u njoj, i od bele kruške sad imam braon rakiju, preuzelo boju i miris drveta. Ništa bez hemijskih reakcija...
Ukus je bio (ali i sorte kupusa) izvrstan.Sad je futoški na ceni.

Ja preferiram sortu SRPSKI MELEZAN. Ona ima nešto bolje mehaničke osobine (lepo se reže - nema ništa gore nego kad moja tašta napravi salatu od kiselog kupusa a komadići su ko za bebeu ), futoški ima nešto bolji ukus.
drug.clan drug.clan 15:01 27.01.2010

otrov

e da ih samo trujemo cuclom ....

gotovo sva ambalaza za hranu i pice danas je plasticna i otrovna, ekonomski to nije opravdano jer je kaucija staklene ambalaze ekonomski isplativija ali valjda su ljudi lenji

treba zabraniti kombinaciju "plastika i hrana" i resen problem

hrana u staklu - benzin u plastici

EDIT: kupus u drvenoj kaci
dunja73 dunja73 15:30 27.01.2010

Re: otrov

Plastiku nikad nisam podnosila , ma nesto bas nista ne volim od iste i slabo koristim ..Cak i ovo (tupperware) sto "tutkaju i nudkaju" na svakom koraku ..ono , bas , nuzno nesto , pa neka...

Igracke za decu .. plasticni "kruscht " sve ih je vise u prodaji..
jednatanja jednatanja 16:01 27.01.2010

Re: otrov

hrana u staklu - benzin u plastici


Druže,
jednatanja jednatanja 16:03 27.01.2010

Re: otrov

Igracke za decu .. plasticni "kruscht " sve ih je vise u prodaji..


E to je već ne-mo-gu-će izbeći!
giger62 giger62 19:21 27.01.2010

Re: otrov

Moze pitanje? Kako da znam da li su one velike "flase" na automatima po firmama bezbedne? Evo u firmi pijem vec 2.5 godine "La Fantana" vodu iz automata.

Da li postoji nacin da se to sazna?
drug.clan drug.clan 19:51 27.01.2010

Re: otrov


giger62
Moze pitanje? Kako da znam da li su one velike "flase" na automatima po firmama bezbedne? Evo u firmi pijem vec 2.5 godine "La Fantana" vodu iz automata.

Da li postoji nacin da se to sazna?


bisfenol-A ima svuda, u svim plasticnim flasama, u linemkama za pice, u konzervama za hranu, cak i te velike boce za vodu
jednatanja jednatanja 19:54 27.01.2010

Re: otrov

Pogledaj da li imaju reciklažni broj, trebalo bi da je utisnut negde na flaši u trouglu. Ako imaju broj 1 ili 2 znači da je flaša of polietilena (PE), ako je broj 5 onda je polipropilen (PP). Ove se smatraju bezbednijim plastikama, mada ima ljudi koji se i ne bi složili s tim...Pogledaj ovde. Bisfenol se kao omekšivač koristi u plastici broj 3 (PVC) i 7 (PC). Možda da pošalješ e-mail firmi i pitaš.
giger62 giger62 19:59 27.01.2010

Re: otrov

jednatanja
Pogledaj da li imaju reciklažni broj, trebalo bi da je utisnut negde na flaši u trouglu. Ako imaju broj 1 ili 2 znači da je flaša of polietilena (PE), ako je broj 5 onda je polipropilen (PP). Ove se smatraju bezbednijim plastikama, mada ima ljudi koji se i ne bi složili s tim...Pogledaj ovde. Bisfenol se kao omekšivač koristi u plastici broj 3 (PVC) i 7 (PC). Možda da pošalješ e-mail firmi i pitaš.


Kul... Javljam sutra


thx na savetu
jednatanja jednatanja 20:02 27.01.2010

Re: otrov

bisfenol-A ima svuda, u svim plasticnim flasama,

Bisfenol se ne koristi svuda, ustvari mi vrlo malo znamo o tome kako se proizvodi plastika. Ja sam jednom istraživala nešto o najlon (polyamid) kesicama i u razgovoru sa proizvođačem sam saznala da se za dobijanje različite vrste kesa od iste plastike koriste različite hemikalije, boje, omekšivači. A bogami nije lako doći do proizvođača i saznati takve činjenice.
Jelica Greganović Jelica Greganović 21:10 27.01.2010

Re: otrov

Koliko shvatam to nije samo problem što se tiče dece, problem su i flaše za vodu, ako se koriste više puta, odnosno samostalno pune, jer se plastika od koje su napravljene - sistematski spira, zato ih treba bacati posle prvog korišćenja.
Stvarno je dobro što pišeš o temi, koju niko u našim krajevima ni ne pominje.
jednatanja jednatanja 22:19 27.01.2010

Re: otrov

Da, Jelice, problem nisu samo flašice za mleko, mada se tome pridodaje veći značaj iz razloga što je organizam bebe i dece u razvoju najosetljiviji na delovanje ovih hemikalija, i zato što se bebe isključivo hrane mlekom prvih par meseci života, tako da je unos hemikalija nekoliko puta veći nego kod odraslih. Takođe pri većim temperaturama tečnosti (kao vruće mleko) bisfenol prelazi iz flašice u većoj količini nego pri sobnim temperaturama.

Ali u pravu si, u jednom komentaru gore sam navela studiju sa Harvarda gde je kod studenata koji su pili napitke iz PC čaša/flaša izmerena 3x veća koncentracija bisfenola nego kod njihovih kolega koji nisu koristili pribor od PC plastike. Izlučivanje je veće pri većim temperaturama i kad su flaše fizički oštećene, i upotrebljavane više puta. Neki dan sam čula da na primer, Coca-Cola upotrebljava one tvrde plastične flaše 10-15 puta, a one su baš od PC plastike.

I problem nije samo bisfenol, nego i drugi omekšivači (ili "plasticizers" ili "Weichmacher" jer se oni nikad ne ugrađuju u strukturu polimera, već "plutaju" pa se tako lakše izlučuju iz plastike. 3 najopasnija omekšivača ftalata su u Evropskoj Uniji od 1999. zabranjeni u dečijim igračkama.

Plastika je svuda oko nas. Slušaj ovaj paradoks: pre par meseci sam gledala da kupim filter za vodu, i taman kad sam odabrala jedan, skontam da je rezervoar za vodu metalan, ali da je verovatno obložen nečim jer bi korodirao. Nazovem firmu, i oni mi potvrde da je rezervoar obložen "nekom vrstom plastike", nisu znali tačno kojom...eto.
drug.clan drug.clan 22:23 27.01.2010

Re: otrov

skontam da je rezervoar za vodu metalan, ali da je verovatno obložen nečim jer bi korodirao.

da to je uvek slucaj

tako su sve limenke (sokovi, pivo itd) i konzerve (sva konzervirana hrana) u stvari plasticne ako posmatramo sa cim je sadrzaj u dodiru.
Jelica Greganović Jelica Greganović 10:38 28.01.2010

Re: otrov

Plastika je svuda oko nas. Slušaj ovaj paradoks: pre par meseci sam gledala da kupim filter za vodu, i taman kad sam odabrala jedan, skontam da je rezervoar za vodu metalan, ali da je verovatno obložen nečim jer bi korodirao. Nazovem firmu, i oni mi potvrde da je rezervoar obložen "nekom vrstom plastike", nisu znali tačno kojom...eto.

Eto ti ga sad...juče mi je na vrata zagrebala trgovačka putnica koja prodaje one česmice što prečišćavaju vodu, ono što se ugradi u lavabo u kujni...ja bih to imala, ali mi ni na pamet nije palo da pitam čime je obložen rezervoar za vodu...sa'ću odmah da im pošaljem mail sa tim pitanjem...Mada, kako izgleda teško ćemo da izbegnemo tu plastiku, očito je već svuda oko nas...užas.
Ono što me makar malo teši je da su sva moja deca sisala dok nisu počela da piju iz čaša, flašice nikada nismo koristili. Naravno da mi je jasno da puno roditelja, ne svojom krivicom, nema tu privilegiju i da je nedopustivo tako trovati decu.
Vidim da o tome piše i srpski bebe portal, Bebac.
jednatanja jednatanja 21:20 29.01.2010

Re: otrov

Ono što me makar malo teši je da su sva moja deca sisala dok nisu počela da piju iz čaša, flašice nikada nismo koristili.


Super!

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana