IT| Kućni ljubimci| Životni stil

Aleksa Žunjić, v2.0

Goran Vučković RSS / 19.03.2013. u 20:55

john_hurt_1984_i.jpg?w=800

Vremena se menjaju. Države racionalizuju. Automatizuju.

U nekim oblastima državne uprave izgleda da se ipak kupuje kvalitetno. Na primer, izgleda da je Srbija jedna od 25 država za koje je utvrđeno da koriste ovaj interesantni softver. Uz Srbiju, tu su i SAD, Britanija, Kanada, Australija, Nemačka, Japan, Holandija, Singapur, Češka republika, Estonija, Letonija - plus Indija, Indonezija, Emirati, Katar - i još neke.

Više detalja ovde.

Zahvalnost Brusu Šnajeru, koji je primetio članak i objavio ga na svom blogu.



Komentari (55)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

docsumann docsumann 21:02 19.03.2013

ubjeđen sam


da mi imamo nešto "jače"
jedi-knight jedi-knight 21:39 19.03.2013

Re: ubjeđen sam

ubjeđen sam

da mi imamo nešto "jače"



mirelarado mirelarado 23:40 19.03.2013

Re: ubjeđen sam

jedi-knight
ubjeđen sam

da mi imamo nešto "jače"





Па нека после неко каже да не пратимо свеЦке токове...
cassiopeia cassiopeia 21:14 19.03.2013

Malo je zastrašujuće

Meni je ovo školski primer kako tehnologija može biti zloupotrebljena. Naravno da to ne sme biti razllog da nešto ne koristimo. Pitanje je ko je arbitar i da li ga sme biti pa da odlučuje ovima prodajemo a ovima ni pod razno. Zanimljivo i zastrašujuće svakako.
Jelica Greganović Jelica Greganović 21:22 19.03.2013

Re: Malo je zastrašujuće

Auuu...
uros_vozdovac uros_vozdovac 22:01 19.03.2013

AUUU

Ček, ček?!
Ma ne vredi, ukoliko je Bruce Schneier napisao, onda jeste. Ništa moraćemo da reagujemo, nekako.
cybernaut cybernaut 22:06 19.03.2013

Re: AUUU

uros_vozdovac
Ček, ček?!



evo nas, evo nas....
nemoj da ga pitaš šta mu je SAD GA LOMI!
uros_vozdovac uros_vozdovac 22:08 19.03.2013

Re: AUUU

cybernaut
uros_vozdovac
Ček, ček?!



evo nas, evo nas....
nemoj da ga pitaš šta mu je SAD GA LOMI!


Kuvam neku ideju...
Dragan Pleskonjic Dragan Pleskonjic 22:12 19.03.2013

Napredna alatka

Pa i nije loše društvo, zar ne?
Uz Srbiju, tu su i SAD, Britanija, Kanada, Australija, Nemačka, Japan, Holandija, Singapur, Češka republika, Estonija, Letonija - plus Indija, Indonezija, Emirati, Katar - i još neke.


A ima i za mobilne, vidi ovde:
In the case of Vietnam, the report details the discovery of a mobile version of FinSpy featuring GPS tracking and the ability to snoop on conversations close to the handset, as well as pilfering text messages from the device.


Lista sigurno nije konačna:
The researchers added the following caveat:

Importantly, we believe that our list of servers is incomplete due to the large diversity of ports used by FinSpy servers, as well as other efforts at concealment. Moreover, discovery of a FinSpy command and control server in a given country is not a sufficient indicator to conclude the use of FinFisher by that country’s law enforcement or intelligence agencies. In some cases, servers were found running on facilities provided by commercial hosting providers that could have been purchased by actors from any country.
Goran Vučković Goran Vučković 22:16 19.03.2013

Re: Napredna alatka

Pa i nije loše društvo, zar ne?

Što reče Sosa Lali u onom vicu: "nije što je naša, nego je stvarno najlepša"
Dragan Pleskonjic Dragan Pleskonjic 22:37 19.03.2013

Re: Napredna alatka

A izgleda da se lako i "zakači", može kao prilog uz mail, a može i sa Fake iTunes, Flash Updates itd.

A "cijena prava sitnica" (ni 300K) - doduše za Egipat i neprovereno.
cybernaut cybernaut 00:09 20.03.2013

Re: Napredna alatka

Dragan Pleskonjic

A ima i za mobilne, vidi ovde:
In the case of Vietnam, the report details the discovery of a mobile version of FinSpy featuring GPS tracking and the ability to snoop on conversations close to the handset, as well as pilfering text messages from the device.





ah...pa ti spavaj s telefonom u krevetu

Nego, jel treba da se šminkamo sad ispred laptopa, ono, frizura ko za Dnevnik?!
zemljanin zemljanin 22:23 19.03.2013

dronovi

sve je to sitno u odnosu na automatizovane dronove ... već su u upotrebi

The imminent proliferation of unmanned aircraft in American skies has stirred a debate which veers between excitement at the possibilities to deep concern they may be deployed to snoop on law-abiding citizens. Congress has ordered the Federal Aviation Administration to open up airspace to unmanned aircraft by October 2015, a decision expected to see thousands of drones criss-crossing the sky within a few years.


The Electronic Frontier Foundation (EFF) warns drones can intercept messages on wireless networks, monitor up to 65 people and carry eagle-eyed technology that can identify the brand on a carton of milk from 18,000 meters.


When a drone was used to assess damage from an earthquake in Italy in September, it also stumbled across a marijuana plantation and duly identified those individuals responsible. Similarly, while US Customs deploys drones to patrol the border, their unmanned aircraft are sometimes used to help local police. "Rules must be put in place to ensure that we can enjoy the benefits of this new technology without bringing us closer to a surveillance society in which our every move is monitored, tracked, recorded and scrutinized by the government," the American Civil Liberties Union has warned.


daklem opušteno ... idemo pod zemlju
not2old2rock not2old2rock 22:24 19.03.2013

big brother is watching you

FinFisher (znan i kao Fin Spy) – zanimljivo...

Mobilni telefoni spadaju nam među "najbolje prijatelje", kao i u životu, svaki prijatelj vrlo brzo može postati i neprijatelj. Prvi korak ka tome sigurno je napravila britanska kompanija Gamma Group koja stoji iza programa pod imenom FinFisher. Njegova moć leži u tome što može preuzeti kontrolu nad velikim brojem mobilnih telefona uključujući i iPhone i BlackBerry. Program može neprimetno uključiti mikrofon vašeg telefona, pratiti lokaciju, nadzirati e-mailove, SMS poruke i razgovore koje vodite. Zanimljivo je da je kompanija Gamma Group softver razvila za policiju i sudstvo kako bi njime lakše došli do počinitelja kaznenih dela. Da imaju način kako pratiti račune, presretati pozive na Skype-u, uključivati web-kamere i snimati svaki pokret, potvrdio je jedan od čelnika kompanije Martin J. Muench.

http://www.itnetwork.rs/FinFisher-zanimljivo-article-5597.htm




krkar krkar 22:40 19.03.2013

UOPŠTE NIJE STVAR SOFTVERA

Pre nekoliko godina, debelo u vreme "demokratije" srbijanske, jedan veći i poznatiji beogradski provajder, u vlasništvu nekoliko mojih drugova, osetio se skučen u starim prostorijama.

Seli, stavili na papir ideje, izračunali šta im treba, koja veličina i vrsta prostora i krenu da traže. Nađu nakon nekog vremena, odu na razgovor sa vlasmikom prostora, obave sve tehničke probe, ispitaju sve parametre, zadovoljava po svim kriterijumima. Ima struje, ima optiku, ima sveštotreba...

Dogovore najam, potpišu, plate kaparu, naprave tehnički elaborat selidbe, krenu da kupuju novi hardver koji im je potreban...

Jednog dana pojave se 3 tipa koji izgledaju kao ljudi i to normalni, ništa kožni šinjeli, ništa Brat Đura. Traže Šefa.

Dobardan, mi smo iz Službe (uredno izvade legitimacije).

Potrebna nam je jedna soba veličine TE-I-TE sa napajanjem snage TIM-I-TIM u koju ćemo ugraditi našu opremu

Jedan od mojih drugara koji nije odmah razumeo pita 'kakvu opremu?'

Našu opremu. Kakvu - to vas ne zanima.

Shvati moj drugar da je u pitanju Udba nekakva i da imaju nameru da prisluškuju njegove klijente i krene da im priča razne liberalne i zakonopoštujuće priče. Na šta će jedan od one dvojice:

Momak, nismo došli da raspravljamo nego da dogovorimo tehničke parametre za ugradnju naše opreme. Ako oprema ne bude ugrađena ili ako neko za ovo sazna - vi nećete viti provajder.

Sasvim jednostavno.

Pritom se oprema i ne krije. Ja sam ulazio u sobe sa nezakonitom prislušnom opremom srbijanskih tajnih službi i nokom ništa. Čal se i ne trude da se kao sakriju.
Goran Vučković Goran Vučković 22:45 19.03.2013

Re: UOPŠTE NIJE STVAR SOFTVERA

Na provajderu je već malo kasno, osim koga je baš briga. Može poneki zaključak da se donese na bazi analize saobraćaja, do duše - ali to je prilično različito od ove zvrčkice.
uros_vozdovac uros_vozdovac 22:48 19.03.2013

Re: UOPŠTE NIJE STVAR SOFTVERA

Iz ovoga jedino da zaključimo da oni nisu više provajderi, što je najverovatnije, ili UDBA nije što je bila, jer smo mi saznali.

krkar krkar 23:28 19.03.2013

Re: UOPŠTE NIJE STVAR SOFTVERA

Iz ovoga jedino da zaključimo da oni nisu više provajderi, što je najverovatnije, ili UDBA nije što je bila, jer smo mi saznali.


Iznenadićeš se.

Oni jesu bili provajderi (Udbinim zahtevima unatoč, tačnije poštujući ih) da bi se posle utopili u raznim korporativnim preuzimanjima itakodalje.

A Udba je isti qrc koji je oduvek i bila. Bahata možejojse institucija iznad i izvan zakona. Što je samo pokazatelj da ovde demokratija nikad došla nije i da Udbe razne niko nikad nije ni rasformirao ni transformirao.

Čak su se u demokratiji srbijanskoj Udbe razne razmnožile, sve protivzakonito. Ko ne veruje neka se samo podseti raznih Aca Tomića, koaksijalnih kablova i ostalih sranja.

Komunizam je bar bio ... recimo pošten. U svakoj pošti postojala je posebna soba nedostupna osoblju PTT čiji je ključ dužila lokalna Udba. Bio je to legalni i 'pošteni' prislušni centar.
freehand freehand 23:47 19.03.2013

Re: UOPŠTE NIJE STVAR SOFTVERA

Dobardan, mi smo iz Službe (uredno izvade legitimacije).

Shvati moj drugar da je u pitanju Udba nekakva


cybernaut cybernaut 00:13 20.03.2013

Re: UOPŠTE NIJE STVAR SOFTVERA

uros_vozdovac
Iz ovoga jedino da zaključimo da oni nisu više provajderi, što je najverovatnije, ili UDBA nije što je bila, jer smo mi saznali.




Ima odluka RATEL-a od prošle godine po kojoj su ISPjevi bili obavezani na određeni izdatak glede usluga nadzora interneta za državnu upravu / agencije.... mislim to bar nije tajna, toliko je kontroverzi bilo.
Goran Vučković Goran Vučković 00:18 20.03.2013

Re: UOPŠTE NIJE STVAR SOFTVERA

Ima odluka RATEL-a od prošle godine po kojoj su ISPjevi bili obavezani na određeni izdatak glede usluga nadzora interneta za državnu upravu / agencije.... mislim to bar nije tajna, toliko je kontroverzi bilo.

Drugim rečima kupe pa poklone strujomer...
tyson tyson 10:15 20.03.2013

Re: UOPŠTE NIJE STVAR SOFTVERA

Komunizam je bar bio ... recimo pošten. U svakoj pošti postojala je posebna soba nedostupna osoblju PTT čiji je ključ dužila lokalna Udba. Bio je to legalni i 'pošteni' prislušni centar.

Pa šta je u opisanom slučaju drugačije?

Nekada se komunikacija obavljala skoro isključivo putem žičane telefonije, te je UDB imala svoju prislušnu sobu u telefonskim centralama, kako si rekao.

Danas su telekomunikacije daleko razvijene i odavno se be baziraju samo na 'fiksnoj' telefoniji; otuda UDB danas ima sobu u svakoj 'telefonskoj centrali' XXI veka - kod provajdera mobilne telefonije, internet provajdera, i ko zna gde još.

Nekada se to rešavalo na nivou UDB-PTT i direktora lokalne telefonske centrale, danas UDB mora da komunicira sa privatnim firmama i vlasnicima firmi. Tempora mutantur.

Podjednako 'pošteno' kao i u vreme ondašnje UDB.


freehand freehand 11:37 20.03.2013

Re: UOPŠTE NIJE STVAR SOFTVERA

Podjednako 'pošteno' kao i u vreme ondašnje UDB.

Ali ih sad Kluzo&friend otkriju iz taka, čim vide legitimaciju!
krkar krkar 12:27 20.03.2013

Re: UOPŠTE NIJE STVAR SOFTVERA

Pa šta je u opisanom slučaju drugačije?


To što je pošta bila državna institucija. Pa je država jednu svoju instituciju instalirala u drugu. A ovo sad su privatna preduzeća kojima se protivzakonito i nesuptilno kaže ako nam ne omogućine protivzakonite radnje na nezakonit način ćemo vam onemogućiti da radite.

A i u tome što je sad šatro demokratija
Goran Vučković Goran Vučković 12:39 20.03.2013

Re: UOPŠTE NIJE STVAR SOFTVERA

ako nam ne omogućine protivzakonite radnje na nezakonit način ćemo vam onemogućiti da radite.

A zašto misliš da su te radnje protivzakonite?
krkar krkar 13:34 20.03.2013

Re: UOPŠTE NIJE STVAR SOFTVERA

A zašto misliš da su te radnje protivzakonite?


Zato što ne postoji nikakva odluka suda o provođenju mera.

Koja, i kad postoji, sadrži tačan opis mera, opsega njihovog provođenja, ime/naziv onoga prema kome se sprovode, trajanje i zakonski osnov.

Potpuno protivzakonito. Čist (para)državni kriminal.
freehand freehand 13:36 20.03.2013

Re: UOPŠTE NIJE STVAR SOFTVERA

krkar
A zašto misliš da su te radnje protivzakonite?


Zato što ne postoji nikakva odluka suda o provođenju mera.

Koja, i kad postoji, sadrži tačan opis mera, opsega njihovog provođenja, ime/naziv onoga prema kome se sprovode, trajanje i zakonski osnov.

Potpuno protivzakonito. Čist (para)državni kriminal.

A na koji se to slučaj odnosi?
Goran Vučković Goran Vučković 13:48 20.03.2013

Re: UOPŠTE NIJE STVAR SOFTVERA

Zato što ne postoji nikakva odluka suda o provođenju mera.

Mislio sam na ovo konkretno (<LINKLINKLINK; pogledaj tačku 7, na primer). Ako je DB doneo svoju opremu, računam da je "častio" te tvoje ortake besplatnom opremom
krkar krkar 13:54 20.03.2013

Re: UOPŠTE NIJE STVAR SOFTVERA

A na koji se to slučaj odnosi?


Na onaj koji sam opisao kod ISP.
krkar krkar 13:57 20.03.2013

Re: UOPŠTE NIJE STVAR SOFTVERA

Ako je DB doneo svoju opremu, računam da je "častio" te tvoje ortake besplatnom opremom


Pa nije ta oprema radila ZA ISP!!!

Goran Vučković Goran Vučković 14:01 20.03.2013

Re: UOPŠTE NIJE STVAR SOFTVERA

Pa nije ta oprema radila ZA ISP!!!

Pa ok, dođe im Elektrodistribucija za struju i rentu prostora, što si sitničar
alselone alselone 15:25 20.03.2013

Re: UOPŠTE NIJE STVAR SOFTVERA

Zato što ne postoji nikakva odluka suda o provođenju mera.

Koja, i kad postoji, sadrži tačan opis mera, opsega njihovog provođenja, ime/naziv onoga prema kome se sprovode, trajanje i zakonski osnov.

Potpuno protivzakonito. Čist (para)državni kriminal.


Malo si pobrkao.
Ovde se prica o instaliranju opreme da bi u slucaju potrebe mogle biti preduzete mere. Instaliranje opreme nije protivzakonito. Protivzakonito je koriscenje opreme bez dozvole suda.
krkar krkar 16:28 20.03.2013

Re: UOPŠTE NIJE STVAR SOFTVERA

Ovde se prica o instaliranju opreme da bi u slucaju potrebe mogle biti preduzete mere. Instaliranje opreme nije protivzakonito. Protivzakonito je koriscenje opreme bez dozvole suda.


Moj slučaj bio je iz perioda PRE nego što je doneto tehničko uputstvo Ratela, dokument kojim je jasno da država nalaže ISPovima da ugrade prislušnu opremu a gde se, nadam se, podrazumeva da se samo prisluškivanje i ostale mere rade u skladu sa nekim drugim zakonima.

Dakle, u slučaju koji je meni poznat nije postojao nikakav zakonski osnov. Jednostavno - Neka Udba došla i rekla šta je imala...
nsarski nsarski 17:15 20.03.2013

Re: UOPŠTE NIJE STVAR SOFTVERA

da bi u slucaju potrebe mogle biti preduzete mere

Molimo nadlezne da jave da li su mere preduzete. Ne bi valjalo da mi mislimo da mere nisu preduzete, a da su one, u stvari, preduzete. (D. Radovic)
zilikaka zilikaka 20:35 20.03.2013

Re: UOPŠTE NIJE STVAR SOFTVERA

U svakoj pošti postojala je posebna soba nedostupna osoblju PTT čiji je ključ dužila lokalna Udba. Bio je to legalni i 'pošteni' prislušni centar.


Ovo je i meni rečeno. Odavno. Drugar elektroinženjer, radio u pošti na telefoniji. Godinama.
Baš tako je rekao. U svakoj pošti ima soba u koju oni ne mogu da ulaze, al ulaze neke druge čike.

Što će reći, čovek je po prirodi posla bio dobro upoznat, a nikako nije bio sklon izmišljanju.

docsumann docsumann 21:09 20.03.2013

Re: UOPŠTE NIJE STVAR SOFTVERA

nsarski
da bi u slucaju potrebe mogle biti preduzete mere

Molimo nadlezne da jave da li su mere preduzete. Ne bi valjalo da mi mislimo da mere nisu preduzete, a da su one, u stvari, preduzete. (D. Radovic)


nsarski, primjećujem da u zadnje učestano citiraš Duška Radovića ko cerski, onomad, Heraklita
nsarski nsarski 21:18 20.03.2013

Re: UOPŠTE NIJE STVAR SOFTVERA

primjećujem da u zadnje učestano citiraš Duška Radovića ko cerski, onomad, Heraklita


Ovo je drugi put, nemoj da si cepidlaka! :)
docsumann docsumann 21:21 20.03.2013

Re: UOPŠTE NIJE STVAR SOFTVERA

nsarski
primjećujem da u zadnje učestano citiraš Duška Radovića ko cerski, onomad, Heraklita


Ovo je drugi put, nemoj da si cepidlaka! :)



ne možeš nikad istu dlaku dva puta počupati

cybernaut cybernaut 21:43 20.03.2013

Re: UOPŠTE NIJE STVAR SOFTVERA

Protivzakonito je koriscenje opreme bez dozvole suda.


tinuninu-tinu-ninu....

evo koliko znosi data breach je SA nalogom suda, kaže Poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu privatnosti, to samo kod JEDNOG provajdera - tek 1,65%


"Bilo je mnogo pažnje, ali izostali su efekti, iako takvu akciju ranije niko u Srbiji nije radio. Dakle, naredio sam nadzor nad poštovanjem podataka o ličnosti kod provajdera mobilne telefonije i došli smo do uznemirujućih podataka i saznanja, a prvo je kako se sami provajderi odnose prema bazama podataka. Da objasnim, postoje dva načina pristupa podacima, prvi je elektronski koji je obaveštajnim službama neprekidno na raspolaganju i samo je jedan provajder aktivirao aplikaciju koja je brojala te pristupe272 hiljade pristupa, brojka impresivna i za daleko veće zemlje, posebno kada je pomnožite sa brojem provajdera. Na konzervativan način, po nalogu, bilo je 4.500 pristupa..."


Ceo intervju >> Rodoljub Šabić: nisu krive samo službe i policija
ivana23 ivana23 00:29 20.03.2013

***



Is this a mosquito? No. It's an insect spy drone for urban areas, already in production, funded by the US Government. It can be remotely controlled and is equipped with a camera and a microphone. It can land on you, and it may have the potential to take a DNA sample or leave RFID tracking nanotechnology on your skin.

It can fly through an open window, or it can attach to your clothing until you take it in your home. Given their propensity to request macro-sized drones for surveillance, one is left with little doubt that police and military may look into these gadgets next.


Source: http://is.gd/Uy5DJT
Actual research paper: http://is.gd/1UcubI
Actual footage:http://is.gd/wYN00X
Another source: http://is.gd/0sVVAS
And another: http://is.gd/u5DC9s
Milan Novković Milan Novković 09:19 20.03.2013

Re: ***

Is this a mosquito? No. It's an insect spy drone for urban areas, already in production, funded by the US Government.

Spominje se i u Dan Brownovoj knjizi Deception Point. Sva tehnologija koje se on dotiče u svojim kjnigama postoji, samo su događaju izmišljeni.

Jednom sam ja u nekom našem novom softveru za primarno plasiranje obvezvnica Svetske Banke na tržište potrčao da stavim prejak enkripcioni algoritam, popularni Blowfish sa prejakim ključem, i pravnici banke su ubrzo doleteli i rekli da ne može, šta god da je primena firme koje koriste prejake algoritme za NSA kompjutere iz Dan Brownove druge priče, Digital Fortress, su automatski stavljene u isti koš kao trgovci oružjem i US firme ne smeju da sarađuju sa njima bez posebne dozvole.

Samo danas "potreba" za svim ovim ide i dalje od vladinih agencija, ako pogledate neeleganciju sa kojom se PKI lepi na gmail, da bi se mailovi potpisivali, hajde to nikoga ne brine previše, i enkriptovali jasno je odmah da oni ne žele da mi enkriptujemo emails.

Oni žele da uvek mogu da pročitaju naše mailove zbog profilisanja, pa ostalog.

Uopšte je PKI bila genijalna ideja čim se pojavila i niko se nije polomio da je podrži.

I gledam Outlook, on lepo podržava PKI, al ode im Google, iako tek treba da vidimo na šta će ličiti outlook.com, oni sad pomalo panično "pristižu" bitke za koje su davno, zbog veličine, bez truda podrazumevali da su njihove.

8c_competizione 8c_competizione 17:44 20.03.2013

Re: ***

Is this a mosquito? No. It's an insect spy drone for urban areas, already in production, funded by the US Government. It can be remotely controlled and is equipped with a camera and a microphone. It can land on you, and it may have the potential to take a DNA sample or leave RFID tracking nanotechnology on your skin.

It can fly through an open window, or it can attach to your clothing until you take it in your home. Given their propensity to request macro-sized drones for surveillance, one is left with little doubt that police and military may look into these gadgets next.


za sve ovo postoji resenje: jak elektromagnetni impuls!

ili mozda i ovo :



Goran Vučković Goran Vučković 10:49 20.03.2013

Prigodna ilustracija sa XKCD



uros_vozdovac uros_vozdovac 19:43 20.03.2013

Re: Prigodna ilustracija sa XKCD

Da da, opšta akcija, sa ovakvim sadržajem

pa nek se češe softver
freehand freehand 10:59 20.03.2013

A kako

sve to stoji sa pravne strane?
Dakle, ako ti se crvi uvaljuju kroz folirane apdejte uobičajeno instaliranih programa - da li građanin koji utvrdi postojanje špijunskog softvera u svom računaru može da tuži pošiljaoca/napasnika?
I da li proizvođač/vlasnik softvera koji je iskorišten kao maska/platforma može tužiti razbojnika?
8c_competizione 8c_competizione 11:15 20.03.2013

a posle meni kazu da je

on previse paranoik

ivana23 ivana23 11:30 20.03.2013

Re: a posle meni kazu da je

8c_competizione
on previse paranoik


Dragan Pleskonjic Dragan Pleskonjic 11:56 20.03.2013

Re: a posle meni kazu da je

8c_competizione
on previse paranoik


“Just because you're paranoid doesn't mean they aren't after you”
8c_competizione 8c_competizione 12:11 20.03.2013

Re: a posle meni kazu da je

Danke Ivance Devojce!

8c_competizione 8c_competizione 12:13 20.03.2013

Re: a posle meni kazu da je

“Just because you're paranoid doesn't mean they aren't after you”

sedim bolestan kod kuce (kasljem ko magare) i gledam X files po ko zna koji put

i za ne poverovati je koliko su u pravu. ok, ne sve, valjalo je malko i razvlaciti seriju, ali toliko toga!
maksa83 maksa83 12:14 20.03.2013

panopticon

Stara ideja, nova tehnologija.

Panopticon
Dragan Pleskonjic Dragan Pleskonjic 12:30 20.03.2013

Re: panopticon

I jedan interesantan pogled na (kroz) Google naočare:

Google Glass: Orwellian surveillance with fluffier branding.
Bojan Budimac Bojan Budimac 11:31 21.03.2013

*****

8c_competizione 8c_competizione 14:17 21.03.2013

jos jedan ...

... X-file?
Dragan Pleskonjic Dragan Pleskonjic 14:56 21.03.2013

Re: jos jedan ...

Uvek znaju gde smo:

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana