Ekonomija| Kultura| Ljudska prava| Nauka| Obrazovanje

Novosti o Starosti - šta smo još prećutali (4)

Nebojša Milikić RSS / 16.03.2021. u 22:06

Staroste pred sudom

 Naslov ovog teksta referiše i na „Novosti iz prošlosti", zbornik radova o odnosu prema istorijskom revizionizmu koji smo davno čitali i sneveseljavali se i oduševljavali se, iz mnogo razloga. Možda i zato što se u analizama ne pominju reči kao što su „privatizacija", „vlasništvo" itd, jer takve vulgarne reči ne prijaju ušima pro-tranziciono raspoloženih malograđana, pogotovu ako su tek pre koju godinu otkupili stan vredan 50.000 maraka po povoljnoj ceni od 50 maraka. Pored revizionističkih „novosti" u ondašnjoj „novoj" istoriografiji koje se sa razlogom kritikuju i ismevaju, sama kontinentalna plima istorijskog revizionizma u publikaciji se ne razume kao sastavni deo sistemskih "novosti" iz prošlosti, već kao poremećaj, aberacija nečeg inače novog i poželjnog, dobrog i ispravnog - tranzicije u „normalno društvo". Revizionizam tu svakako nije ni u kakvoj jasnoj vezi sa re-uspostavljanjem režima kapitalističke periferije, koji se revizionizmom tek malo jače bacio u naručje svom izmaštanom „zlatnom dobu" i njegovim urbanim legendama (tridesete), pre svega o čarima privatne svojine i preduzetništva. Kao i u naručje tim čarima zaslepljene agende (buržoaskih) prava i sloboda.

Ta nelagodna a samim tim i nebitna tema je izgleda zaobiđena i u jednom kapitalnom delu kapitalnih naučnika: „Trijumf savremene umetnosti", sudeći makar po njihovom odgovoru na pitanje iz publike na promociji knjige (glasilo je otprilike ovako, promocija je bila dosta davno pa je moguća samo približna interpretacija: da li su autori uzeli u obzir činjenicu upliva privatnog kapitala na umetničko tržište u trenutku pisanja knjige a samim tim i upliva interesa kapitalista, npr. vlasnika kolekcija u istorizujuće i teorijske prakse i politike? A odgovor je bio, iako je vlasnik jedne od kolekcija bio ko-izdavač publikacije: ne). Da li se dakle radi o modi da se privatizacija i vlasništvo tretiraju kao nebitne, čak nepristojne reči? A kako stojimo sa reči patrijarhat? Nema ni nje u Novostima iz prošlosti, doduše postoji reč patrijarhalnost u naslovima u referencama na literaturu, ali u tekstu, sudeći po pretrazi - ne. To je, ako se može zaključiti i po nedostatku u tekstu i po obliku u kom se reč javlja u naslovima referenci, tipično liberalističko slepilo za sistemske uslove režima reprodukcije kapitala, u koje spada i osnaživanje patrijarhata. O tim uslovima se jednostavno ne raspravlja, samo se ukazuje na posledice kao što su „patrijarhalnost" ili patrijarhalne ličnosti ili patrijarhalni odnosi. To strukturno slepilo kao i partikularistički fokus koji ga često prati tek kao njegov blaži oblik, može biti i svrsishodno i produktivno u polju svakodnevnog aktivizma i aktivističkog intervencionizma, jer nema se uvek vremena i mogućnosti da se prepravlja sistem, pa ni da se razmišlja o tome. Ali je u naučno-metodološkom polju to slepilo nešto jako loše jer se prenebregavanjem takvih suštinskih uzročno-posledičnih veza (naučno i) pomaže reprodukciji i sistema i patrijarhata. Tu razumljivo postoji podela na svesno i nesvesno prenebregavanje a koja opet podela teško može načelno važiti za polje kritičkog naučnoistraživačkog rada ili npr. angažovane umetnosti. Ali svakako može važiti za nivo naučno-istraživačkog klasnog rada (a samim tim i rata tj. klasne borbe „odozgo").

Po Levinasu to jest njegovoj prigodnoj interpretaciji ključnih dostignuća marksističke teorije: moral, estetika, nauka, ne postoje po sebi već su deo borbe između buržoaskih i proleterskih snaga. Već smo shvatili, svoja visokomoralna načela buržoazija nije ni istorijski ni teorijski istakla radi zadovoljenja svoje pravedničke prirode, pokazala je to isuviše jasno i u Engleskoj i u Francuskoj i u Američkoj revoluciji i građanskom ratu, a još jasnije u svim kontrarevolucijama koje je organizovala ili pomagala ili priželjkivala, kao što to čini i danas, koristeći svaki incident i traumu da ojača kontrarevolucionišuće ideje i pozicije. (13)

Dakle, kako sve te nepristojne i nespomenjive reči stoje u vezi sa ružnim istinama koje skrivamo o nama samima, o čemu se sa razlogom pita i Ilić? Tog skrivanja kod Tibora Jone naizgled nema, ali u njegovoj beležnici ne ćutimo „mi", već „neki tamo" a nema ni objašnjenja odakle potiče sve to zbog čega zaista nije u redu pitati hrabre devojke zašto nisu „na vreme" rekle? Koja je socijalna i kulturna podloga svih tih ružnih pojava i primera ućutkivanja i prećutkivanja? Zašto se prećutkuje upravo to odakle i kako sve te pojave istorijski i teorijski prevashodno i potiču?

(Nastaviće se)

13) Levinas se u pomenutom eseju, doduše u jednom specifičnom kodeksu raskida sa starom ljubavlju (Hajdegerom) bavi zarobljavanjem potencijalno ljudski slobodne ličnosti u telo, krv, rasu. Ali i sam nagoveštava gde leži problem, parafrazirajući Marksa iz Jevrejskog pitanja: dostojanstvo pojedinca kao ni integritet duha i tela nikako ne idu u korak sa slobodom kapitalističkog tržišta, te se buržoasko društvo i njegovi zakoni nikako ne mogu ozbiljno shvatiti kao konteksti za očuvanje univerzalnog dostojanstva, integriteta i slobode ljudi. (Pomislimo samo kako na dostojanstvo i integritet tela radnica i radnika deluje naše kupovanje u firmama koje tim uspešnije postoje i "razvijaju" se na "slobodnom tržištu" upravo time što taj integritet, ni telesni ni umni ne poštuju to jest intencionalno ga degradiraju? I to shodno opasci nikog drugog do oca liberalne teorije i prakse Adama Smita: „...fabrički rad je fizičko i psihičko osakaćivanje čoveka." Ako znamo da je tekstilna industrija pravi kontinent feminizacije rada, patrijarhat ne predstoji i ne postoji na tom kontinentu tek onako, po sebi, već armira poredak potreban svojinskim i proizvodnim odnosima. Ti odnosi i taj patrijarhat jednom delu buržoazije zaista su nepodnošljivi i iskreno ga se odriču ili bore protiv njega, ali po pravilu onda kada njegovo željeno „ukidanje" ne ugrožava njihov materijalni i poslovni interes.) 



Komentari (28)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

bene_geserit bene_geserit 23:38 16.03.2021

ako

dostojanstvo pojedinca kao ni integritet duha i tela nikako ne idu u korak sa slobodom kapitalističkog tržišta, te se buržoasko društvo i njegovi zakoni nikako ne mogu ozbiljno shvatiti kao konteksti za očuvanje univerzalnog dostojanstva, integriteta i slobode ljudi. (Pomislimo samo kako na dostojanstvo i integritet tela radnica i radnika deluje naše kupovanje u firmama koje tim uspešnije postoje i "razvijaju" se na "slobodnom tržištu" upravo time što taj integritet, ni telesni ni umni ne poštuju to jest intencionalno ga degradiraju? I to shodno opasci nikog drugog do oca liberalne teorije i prakse Adama Smita: „...fabrički rad je fizičko i psihičko osakaćivanje čoveka." Ako znamo da je tekstilna industrija pravi kontinent feminizacije rada, patrijarhat ne predstoji i ne postoji na tom kontinentu tek onako, po sebi, već armira poredak potreban svojinskim i proizvodnim odnosima

Moj tata je dete sa sela, planinskog. Čak sam i ja dočekao da vidim oranje drvenim plugovima, vršenje žita sa kravama koje idu krug, omašio sam ceo proces proizvodnje konpolje i šta su sve od nje pravili sa tim se ipak prestalo deceniju ili tako nešto ranije. A onda su ti izumi kapitalizma kao što su traktor i kombajn i razboj stigli i do planinskih srpkih sela pa je fizički rad ipak postao podnošljiviji.
A te fabrike (koje "sakate čoveka" ) su postojale i u socijalizmu pa je taj svet iz planinskih sela ipak birao da ide da radi u njima, bilo mnogo bolje nego taj rad nesakateći od jutra do sutra po planinskim selima.

Danas 97% poginulih u procesu rada su muškarci.
Ali naravno kad neko ima tezu u kojoj treba da poveže "patrijarhat" i kapitalizam, onda je to nebitno već se odmah skače na tekstilne radnice.

Taj isti kapitalizam je i razvio robote, i proces potpune automatizacije.
Ali isti ti koji se žale kako fabrički rad sakati čoveka, traže danas oporezivanje upotrebe robota (koji oslobađaju čoveka od sakaćenja), teško je upustiti se u takve logičke zavrzlame.

"Istorijski revizionizam", "kontrarevolucija" - sine koja terminologija, i zaboravio sam kako je to zvučalo na časovima marksizma.
Interesantno su ovi pokušaji da se marksistička agenda ubaci zajedno sa feminizmom i rasnim pitanjem u isti koš nekakve borbe - uostalom BLM plus Antifa plus Pussy Hats smo ionako gledali cele prethodne godine kako ruše i razvaljuju okolo. Za ništa osim rušenja i nisu sposobni. Da bio nešto sagradio i stvorio za to ti je ipak potreban kapitalizam.
mentol mentol 05:50 17.03.2021

Re: ako

bene_geserit
Da bio nešto sagradio i stvorio za to ti je ipak potreban kapitalizam.

Da bi nešto sagradio i stvorio potreban ti je rad.
Ljudi su stvarali i pre kapitalizma, stvaraju uprkos kapitalizmu a stvaraće i posle kapitalizma...


Nebojša Milikić Nebojša Milikić 14:31 19.03.2021

Re: ako

bene_geserit

Moj tata je dete sa sela, planinskog. Čak sam i ja dočekao da vidim oranje drvenim plugovima, vršenje žita sa kravama koje idu krug, omašio sam ceo proces proizvodnje konpolje i šta su sve od nje pravili sa tim se ipak prestalo deceniju ili tako nešto ranije. A onda su ti izumi kapitalizma kao što su traktor i kombajn i razboj stigli i do planinskih srpkih sela pa je fizički rad ipak postao podnošljiviji.
A te fabrike (koje "sakate čoveka" ) su postojale i u socijalizmu pa je taj svet iz planinskih sela ipak birao da ide da radi u njima, bilo mnogo bolje nego taj rad nesakateći od jutra do sutra po planinskim selima.


Traktor i kombajn nisu u nekoj znacajnoj meri ni videli planinsko srpsko a i ni neko drugo selo pre socijalizma, ne samo u Srbiji ili Jugoslaviji nego ni na Balkanu kao ni na bilo kojoj drugoj periferiji uopste... mozda kao najamna alatka ciji je angazman kostao kao djavo... o cemu ti pricas, kakav kapitalizam i kombajni u planinskim selima, neka alternativna istorija, sta li? Pre socijalizma tj. pokusaja izgradnje kakvog-takvog socijalizma, upravo drveno ralo je bilo standard a ne kombajn, imas statisticke podatke o razvijenosti poljoprivrede KJ pa proveri... procitaj makar rad Sergija Dimitrijevica "Strani kapital u privredi bivše Jugoslavije" ili Radeta Pantića "Kraljevina SHS/Jugoslavija u klasičnoj međunarodnoj podeli rada", obavesti se malo a ne da kolportiras ovde Vucic-Djindjic-Tadic-Seselj kapital-klovnovsku propagandu... zasto bi npr. strani kapital koji je drzao u saci gro politickog i privrednog zivota ulagao u mehanizaciju u planinskim selima??? Da pospesi razvoj lokalne preradjivacke industije i tako zatvori trziste za svoju?


bene_geserit

Danas 97% poginulih u procesu rada su muškarci.
Ali naravno kad neko ima tezu u kojoj treba da poveže "patrijarhat" i kapitalizam, onda je to nebitno već se odmah skače na tekstilne radnice.

Taj isti kapitalizam je i razvio robote, i proces potpune automatizacije.
Ali isti ti koji se žale kako fabrički rad sakati čoveka, traže danas oporezivanje upotrebe robota (koji oslobađaju čoveka od sakaćenja), teško je upustiti se u takve logičke zavrzlame.

Razvijao bi robote samo tamo gde bi se isplatilo i pri tom radnike izbacivao na ulicu, sto je takodje oblik sakcenja, egzistencijalnog a time i svakog drugog... da se kapitalisti vise isplati da placa odstete radnicima za povrede ili porodici za smrt, nikad on ne bi uveo robote... a mora da placa odstete jer je morao da popusti zahtevima radnickog pokreta, i to to u najvecoj meri onda kad se na horizontu pojavila prva zemlja socijalizma... Procenat poginulih je uzasan kakav god da je ali kakve to veze ima sa nastavkom tvoje Jordan Petersen price? Naravno da je preuzimanje opasnih ili rizicnih poslova takodje deo pritiska patrijarhata, patrijarhat maltretira i muskarce kao i zene... ali kada je do procenta zrtava porodicnog nasilja, koje nije rezultat neodgovornosti i nasilja nekog drugog, ni plod slucaja ili nepaznje ni stednje u sigurnosnim merama zaposlenih, onda je verovatno 99 : 1 za zene...




"Istorijski revizionizam", "kontrarevolucija" - sine koja terminologija, i zaboravio sam kako je to zvučalo na časovima marksizma.
Interesantno su ovi pokušaji da se marksistička agenda ubaci zajedno sa feminizmom i rasnim pitanjem u isti koš nekakve borbe - uostalom BLM plus Antifa plus Pussy Hats smo ionako gledali cele prethodne godine kako ruše i razvaljuju okolo. Za ništa osim rušenja i nisu sposobni. Da bio nešto sagradio i stvorio za to ti je ipak potreban kapitalizam.



naravno da si zaboravio, pa tranzicija je organizivana lobotomija... hahaha, stigao si konacno i do alt-right panike i paranoje, bravo!
bene_geserit bene_geserit 18:44 19.03.2021

Re: ako

Razvijao bi robote samo tamo gde bi se isplatilo i pri tom radnike izbacivao na ulicu, sto je takodje oblik sakcenja, egzistencijalnog a time i svakog drugog... da se kapitalisti vise isplati da placa odstete radnicima za povrede ili porodici za smrt, nikad on ne bi uveo robote... a mora da placa odstete jer je morao da popusti zahtevima radnickog pokreta, i to to u najvecoj meri onda kad se na horizontu pojavila prva zemlja socijalizma... patrijarhat maltretira i muskarce kao i zene

Ne valja ti kad radnici rade u fabrikama, ne valja ti kad rade roboti, za šta si ti, izgleda za to da radnici sede kući i dobijaju platu.

Ali dobro ti je ovo da "patrijarhat maltretira i muskarce", sa takvim definicijama je sve moguće.
Mnogo tačnije od toga je da feminizam maltretira i žene.
Traktor i kombajn nisu u nekoj znacajnoj meri ni videli planinsko srpsko a i ni neko drugo selo pre socijalizma

Tako je, to si pametno rekao, a nije ih uopšte bilo ni u 17. i 18. veku po srpskim selima, prosto neverovatno.
Znam da ti je teško da poveruješ, ali traktor i kombajn su razvili zli kapitalisti, socijalističke zemlje su uspele da to iskopiraju do izvesne mere, ali kao i sve u socijalizmu kvalitet tanak.

Ako se koncentrišeš primetićeš da su sve živo što koristimo razvile kapitalističke zemlje a socijalističke ništa. Kad je retardiran sistem u kome niko nema motivaciju ni za šta.
nsarski nsarski 21:47 19.03.2021

Re: ako

Ako se koncentrišeš primetićeš da su sve živo što koristimo razvile kapitalističke zemlje a socijalističke ništa. Kad je retardiran sistem u kome niko nema motivaciju ni za šta.


Evo, mene zanima kako bi se objasnio sled događaja u Zimbabveu i njihovom agrarnom reformom.
Bila "revolucija" zemlja oduzeta ili otkupljena belim farmerima evropskog porekla koji su proizvodili hranu za sve, a njihovi proizvodi činili veliki deo izvoza države. Posle te revolucije, farme su podeljene siromašnima i socijalna pravda je zavladala. Beli farmeri upozoravali da novo-posednici ne umeju da obrađuju i efikasno eksploatišu zemlju, i da će biti belaja. Ipak, "oslobodioci" nisu obraćali pažnju na ta upozorenja, i desilo se ono što su bivši vlasnici predvideli.
Farme su slabo obrađivane ili zapuštene, hrane nema, zavladale su nestašice i glad. Danas Zimbabve živi od humanitarne pomoći.
Zašto je to tako, kada je zemljište "pravedno podeljeno" bezemljašima? Što nisu nastavili da obrađuju tu zemlju i poboljšali proizvodnju pod novim "društvenim odnosima"? Ništa im nije stajalo na putu da od te zemlje naprave proleterski raj. Zašto nisu?
Eto, prosto pitaje.
pecaros pecaros 22:47 19.03.2021

Re: ako

bene_geserit

Tako je, to si pametno rekao, a nije ih uopšte bilo ni u 17. i 18. veku po srpskim selima, prosto neverovatno.
Znam da ti je teško da poveruješ, ali traktor i kombajn su razvili zli kapitalisti, socijalističke zemlje su uspele da to iskopiraju do izvesne mere, ali kao i sve u socijalizmu kvalitet tanak.


Zar kraljevina Jugoslavija nije bila kapitalistička?

Pitam, jer sam po radionicama viđao (i još uvek ih ima) dosta predratnih mašina, na selu sam, sve do pojave prvih kombajna, viđao staru vršilicu (kao na slici), ali na svima njima piše na Nemačkom ili Mađarskom, nigde nema srpskih inovatora i proizvođača.

Pa sad - ne bih da branim komunjare, ali za nekakav tehnološki bum nije na odmet imati tradiciju, znanje i iskustvo.


Nebojša Milikić Nebojša Milikić 13:08 20.03.2021

Re: ako

bene_geserit
Razvijao bi robote samo tamo gde bi se isplatilo i pri tom radnike izbacivao na ulicu, sto je takodje oblik sakcenja, egzistencijalnog a time i svakog drugog... da se kapitalisti vise isplati da placa odstete radnicima za povrede ili porodici za smrt, nikad on ne bi uveo robote... a mora da placa odstete jer je morao da popusti zahtevima radnickog pokreta, i to to u najvecoj meri onda kad se na horizontu pojavila prva zemlja socijalizma... patrijarhat maltretira i muskarce kao i zene

Ne valja ti kad radnici rade u fabrikama, ne valja ti kad rade roboti, za šta si ti, izgleda za to da radnici sede kući i dobijaju platu.

Ali dobro ti je ovo da "patrijarhat maltretira i muskarce", sa takvim definicijama je sve moguće.
Mnogo tačnije od toga je da feminizam maltretira i žene.


hahaha, koji su ti sampion konfuzije, pa nije ni cudo da se sa pozicije osujecenog preduzetnika i dalje boris za vladajucu klasu koja te po difoltu osujecuje ako joj bas nisi pod skutima...


Traktor i kombajn nisu u nekoj znacajnoj meri ni videli planinsko srpsko a i ni neko drugo selo pre socijalizma

Tako je, to si pametno rekao, a nije ih uopšte bilo ni u 17. i 18. veku po srpskim selima, prosto neverovatno.
Znam da ti je teško da poveruješ, ali traktor i kombajn su razvili zli kapitalisti, socijalističke zemlje su uspele da to iskopiraju do izvesne mere, ali kao i sve u socijalizmu kvalitet tanak.

Ako se koncentrišeš primetićeš da su sve živo što koristimo razvile kapitalističke zemlje a socijalističke ništa. Kad je retardiran sistem u kome niko nema motivaciju ni za šta.


hahaha, sampionski, nema sta, malopre si video drveno ralo svojim ocima a onda odjednom si u XVII-XVIII veku... pravi revizionista - skakuce po istoriji kao deca po onim skolicama na trotoaru pa sta gde uspe da nabode i napabirci neki poen... eto, socijalizam je samo izmislio socijalno i zdravstveno osiguranje, godisnji odmor, opste pravo glasa, osmocasovno radno vreme, obaveznu zastitu na radu, javnu stambenu politiku, ravnopravnost polova, socijalizaciju drustvene reprodukcije... hmmm, ali da, traktor... traktori koje su kapitalisti izmislili nisu pomagali radnicima vec njihovoj daljoj prekarizaciji i eksploataciji od strane gazda i nakupaca, samo su u socijalizmu traktori zaista mogli da pomazu radnicima i seljacima... naravno za Tadic-Vucic-Milosecic-Djindjic-Draskoviceve kolportere i brojlere, to je nedokuciva tajna... u stvari zabranjena zona razmisljanja... jer sta briga kompradore sto se bas u vreme pronalaska traktora, trecina americkih farmera pretvorila u zakupce bezemljase, trecina u duznicke robove a trecina u saveznike i snabdevace trustova koji su koncentraciji kapitala podredili svu drustvenu proizvodnju a na svaki proizvedeni traktor proizveli deset puta toliko vojne i policijske tehnike da bi taj svoj parcijalno-privatnicki progres ocuvali sto od konkurentskih trustova i drzava sto od sopstvenog naroda (baci samo pogled na istoriju Apalaskog regiona koji sam ovde pomenuo i na to ko je krvlju i znojem generacijama placao i i dan-danas placa - kao unutrasnja kolonija/periferija - te izume i taj proges koji hvalis i pripisujes kapitalisitma)... pa kad nije bilo druge profitabilne akcije na politickoj berzi onda jedan berzanski slom pa jedan svetski rat, pa drugi slom pa drugi rat... ali traktor! "Ja licno vid'o bre"!
Nebojša Milikić Nebojša Milikić 13:21 20.03.2021

Re: ako

nsarski
Ako se koncentrišeš primetićeš da su sve živo što koristimo razvile kapitalističke zemlje a socijalističke ništa. Kad je retardiran sistem u kome niko nema motivaciju ni za šta.


Evo, mene zanima kako bi se objasnio sled događaja u Zimbabveu i njihovom agrarnom reformom.
Bila "revolucija" zemlja oduzeta ili otkupljena belim farmerima evropskog porekla koji su proizvodili hranu za sve, a njihovi proizvodi činili veliki deo izvoza države. Posle te revolucije, farme su podeljene siromašnima i socijalna pravda je zavladala. Beli farmeri upozoravali da novo-posednici ne umeju da obrađuju i efikasno eksploatišu zemlju, i da će biti belaja. Ipak, "oslobodioci" nisu obraćali pažnju na ta upozorenja, i desilo se ono što su bivši vlasnici predvideli.
Farme su slabo obrađivane ili zapuštene, hrane nema, zavladale su nestašice i glad. Danas Zimbabve živi od humanitarne pomoći.
Zašto je to tako, kada je zemljište "pravedno podeljeno" bezemljašima? Što nisu nastavili da obrađuju tu zemlju i poboljšali proizvodnju pod novim "društvenim odnosima"? Ništa im nije stajalo na putu da od te zemlje naprave proleterski raj. Zašto nisu?
Eto, prosto pitaje.


ista revizionisticka tehnika kao i od ovog lika gore... izvuces jednu cinjenicu ili pojavu iz konteksta, pri tom nema skoro nikakve veze sa temom (osim sto je jos jedna potvrda da se na periferiji, i kada se odbace formalni kolonijalni lanci, pod i dalje postojecim starim globalnim uslovima, stvari nanovo desavaju i odigravaju prema ustaljenim ekonomskim i politickim silama, koje nekad i mnogo jace vezuju periferije za interese metropola; kao sto su uostalom osvojene burzoaske slobode tek bivse robove ili kmetove "slobodno" vezivale za interese bivsih robovlasnika ili feudalaca) i onda A KAKO? A ZASTO? A OTKUD? "Eto samo pitam" ono sto trijumfalno eto samo pitaju hiljade burzoaskih medija koristeci opravdani slom jedne degenerisane (nekad makar antikolonijalne) diktature... ali ne, ajde da ponovimo pitanje i na nekom blogu, onako, forme radi... ukratko, ovde je objasnjena (moguce dobrodusna) besmislenost tvog pitanja...

https://www.jacobinmag.com/2017/11/robert-mugabe-coup-resignation-zimbabwe

emilia emilia 15:21 20.03.2021

Re: ako

eto, socijalizam je samo izmislio socijalno i zdravstveno osiguranje, godisnji odmor, opste pravo glasa, osmocasovno radno vreme, obaveznu zastitu na radu, javnu stambenu politiku, ravnopravnost polova, socijalizaciju




Možda u nekom svetu mašte. O kakvom opštem pravu glasa u socijalizmu pričate?


Nebojša Milikić Nebojša Milikić 16:17 20.03.2021

Re: ako

emilia
eto, socijalizam je samo izmislio socijalno i zdravstveno osiguranje, godisnji odmor, opste pravo glasa, osmocasovno radno vreme, obaveznu zastitu na radu, javnu stambenu politiku, ravnopravnost polova, socijalizaciju




Možda u nekom svetu mašte. O kakvom opštem pravu glasa u socijalizmu pričate?




da, u svetu burzoaske maste postoji opste pravo glasa 'nako, na papiru...

https://jacobinmag.com/2018/12/workers-movement-universal-suffrage-socialism-second-international
emilia emilia 18:08 20.03.2021

Re: ako

Nebojša Milikić
emilia
eto, socijalizam je samo izmislio socijalno i zdravstveno osiguranje, godisnji odmor, opste pravo glasa, osmocasovno radno vreme, obaveznu zastitu na radu, javnu stambenu politiku, ravnopravnost polova, socijalizaciju




Možda u nekom svetu mašte. O kakvom opštem pravu glasa u socijalizmu pričate?




da, u svetu burzoaske maste postoji opste pravo glasa 'nako, na papiru...

https://jacobinmag.com/2018/12/workers-movement-universal-suffrage-socialism-second-international





Sva prava dobijena u kapitalizmu početkom i prvom polovinom XX veka.
Nebojša Milikić Nebojša Milikić 19:01 20.03.2021

Re: ako

emilia
Nebojša Milikić
emilia
eto, socijalizam je samo izmislio socijalno i zdravstveno osiguranje, godisnji odmor, opste pravo glasa, osmocasovno radno vreme, obaveznu zastitu na radu, javnu stambenu politiku, ravnopravnost polova, socijalizaciju




Možda u nekom svetu mašte. O kakvom opštem pravu glasa u socijalizmu pričate?




da, u svetu burzoaske maste postoji opste pravo glasa 'nako, na papiru...

https://jacobinmag.com/2018/12/workers-movement-universal-suffrage-socialism-second-international





Sva prava dobijena u kapitalizmu početkom i prvom polovinom XX veka.


tacno, i to uglavnom posle pobede ruske revolucije ili pobede nad fasizmom... u kapitalistickim zemljama su ta prava misljena i dobijana od Francuske burzoaske revolucije naovamo uglavnom za imucnije i privilegovane delove drustva, tek sa pritiskom socijalistickih pokreta su izborena kao opsta prava... procitajte clanak ako vam nije tesko i ako znate engleski, informativan je...
nsarski nsarski 20:21 20.03.2021

Re: ako

ovde je objasnjena (moguce dobrodusna) besmislenost tvog pitanja...


U, jbt. Stvarno nisam očekivao špansku inkviziciju.


Ja se ne bavim tako kompleksnom problemtikom kao ti.

Oni bez zemlje se bunili što su potlačeni i siromašni, što nemaju zemlju.
Došao preokret, oni dobili zemlju, nisu potlačeni, ali oni ipak ne poboljšaše svoj položaj. Pitanje jednog laika (mene) je: zašto?
Tebi omiljeni Samir Amin je pokušao da interveniše svojom filozofijom u nekim problematičnim zemljama (Mali, Bolivija), pa ne vidim njegove uspehe u tom pravcu.
Dakle, nema ničeg malicioznog u mom pitanju. Ali, s druge strane, stari mentalni refleksi se teško odbacuju, naročito, ovaj, oni loši.

bene_geserit bene_geserit 22:16 20.03.2021

Re: ako

eto, socijalizam je samo izmislio socijalno i zdravstveno osiguranje, godisnji odmor, opste pravo glasa, osmocasovno radno vreme, obaveznu zastitu na radu, javnu stambenu politiku, ravnopravnost polova, socijalizaciju

Žene su dobile pravo glasa na Novom Zelandu 1893, u Finskoj 1906, u Švedskoj 1909, u Norveškoj 1913, u Danskoj i na Islandu 1915. Pre nego je i jedna socijalistička država postojala.
Naravno potpuno je iluzorno pričati o pravu glasa u socijalizmu gde niko nema pravo glasa.

U USA 8-časovno radno vreme je izboreno u raznim fazama, prvi put 1842. kod Bostonskih brodogradilišta, 1868 za sve federalno zaposlene, 1869. Predsednik Ulysses Grant je doneo "National Eight Hour Law Proclamation", 1872. po NjuJorku u trade industriji, u rudnicima 1898. i tako dalje.

Borba za radnička prava je rezultat kapitalizma a ne socijalizma.
Radnici su se za svoja prava borili i izborili u okviru kapitalističkog sistema koji ih obezbeđuje ekonomski napredak i napredak ličnih sloboda a ne u okviru socijalističkih totalitarističkih šitholes iz kojih su radnici želeli da pobegnu preskačući Berlinski zid i sl.
mentol mentol 01:00 21.03.2021

Re: ako

Radnici su se za svoja prava borili i izborili u okviru kapitalističkog sistema


Zaboravio si da spomeneš samo najvažniju stvar: da su oni ljudi koji su izborili promene uglavnom bili socijalisti, komunisti i anarhisti a borili su se PROTIV kapitalista<_<
haklberi_tom haklberi_tom 08:05 21.03.2021

Re: ako

mentol
Radnici su se za svoja prava borili i izborili u okviru kapitalističkog sistema


Zaboravio si da spomeneš samo najvažniju stvar: da su oni ljudi koji su izborili promene uglavnom bili socijalisti, komunisti i anarhisti a borili su se PROTIV kapitalista

... i kada su pomenuti izborili da imaju vlast u državi, videlo se kuda je to odvelo.
Te države, i ljudi u njima, su otišli 'kud i kurac'!
Ovu sitnicu komunjare, nekim čudom, uvek zaborave da istaknu.
Nebojša Milikić Nebojša Milikić 13:01 21.03.2021

Re: ako

nsarski
ovde je objasnjena (moguce dobrodusna) besmislenost tvog pitanja...


U, jbt. Stvarno nisam očekivao špansku inkviziciju.


Ja se ne bavim tako kompleksnom problemtikom kao ti.

Oni bez zemlje se bunili što su potlačeni i siromašni, što nemaju zemlju.
Došao preokret, oni dobili zemlju, nisu potlačeni, ali oni ipak ne poboljšaše svoj položaj. Pitanje jednog laika (mene) je: zašto?
Tebi omiljeni Samir Amin je pokušao da interveniše svojom filozofijom u nekim problematičnim zemljama (Mali, Bolivija), pa ne vidim njegove uspehe u tom pravcu.
Dakle, nema ničeg malicioznog u mom pitanju. Ali, s druge strane, stari mentalni refleksi se teško odbacuju, naročito, ovaj, oni loši.



c,c,c ne bavis se kompleksnom polemikom ali za one koji se bave kompleksnoscu tvrdis da u stvari *eru endorfina radi... medjutim, koristis rezultate i metode vrlo sofisticirane robovlasnicke propagande, tu ti kompleksnost ne smeta... malo si se prevario, inkvizicija radi upravo ovo sto ti radis, postavlja maliciozno-tendenciozna pitanja (presvucena u laicku naivnost i dobrodusnost), koja nemaju veze sa necijim stvarnim govorom ili delima da bi imputirali nekako svoje fantasticne optuzbe... opet si ponovio ovo sa Samir Aminom, pa cu i ja da ponovim, ali vise onako laicki, manje kompleksno: najpre maliciozan a pride polupismen covek moze ovako maliciozan a polupismen komentar da postuje u ovakvu diskusiju, u kojoj se ne radi ni o kakvoj partikularnoj situaciji... ali posto ti nisi maliciozan ni polupismen onda znaci da si neobavesten ili kao sto u clanku o Mugabeu kazu: "Those who use Zimbabwe simply as a weapon to batter their rivals on the Left in the United States mirror the despicable conservatives who use Zimbabwe as a rhetorical machine gun to spray against any who dares speak about radical land reform or the heroic legacy of national liberation struggles."
Dakle, gurati uporno u prvi plan pojedinacne primere necega sto nema veze sa iznetim tezama je po difoltu provociranje i podmetanje, a komentarisanje tona i nacina necijeg izlaganja (nakon sto se ovde istresalo na citirane naucnike tipa: samo *eru ali svidja ima se jer je to endorfinsko zadovoljstvo) je jednostavno cinizam i dvolicnost… dakle, kad vec insistiras, mozemo i da izbrisemo ono "(moguce dobrodusna)" ili da ga stavimo u srednju, jacu zagradu? A to naivno poziranje, tipa, ne bavim se kompleksnim stvarima nego pitam tek obavestenja radi, kao antivakseri kad pitaju da im se objasni zasto treba da se vakcinisu kad se zna da vakcinacija nije ni 90% sigurna… sta reci na to? Sve sto kazes izacice im na prinudu, totalitarizam, ugrozavanje licnih izbora i uverenja to jest inkviziciju...

Nebojša Milikić Nebojša Milikić 13:34 21.03.2021

Re: ako

bene_geserit
eto, socijalizam je samo izmislio socijalno i zdravstveno osiguranje, godisnji odmor, opste pravo glasa, osmocasovno radno vreme, obaveznu zastitu na radu, javnu stambenu politiku, ravnopravnost polova, socijalizaciju

Žene su dobile pravo glasa na Novom Zelandu 1893, u Finskoj 1906, u Švedskoj 1909, u Norveškoj 1913, u Danskoj i na Islandu 1915. Pre nego je i jedna socijalistička država postojala.
Naravno potpuno je iluzorno pričati o pravu glasa u socijalizmu gde niko nema pravo glasa.


da, nakon sto dvadeset godina sprecavanja, ometanja, izigravanja i omalovazavanja uzaludnih pokusaja aktivista od Francuske revolucije naovamo... to pravo je formalno dato tek onda kada su vladajuce klase uspostavile dovoljnu drustvenu politicku i ekonomsku moc da vise nikakav burzoaski parlament pod njihovom potpunom kontrolom niti hoce niti moze da ih dovede u pitanje... pricati o burzoaskom tipu prava glasa u socijalizmu jeste iluzorno ali jos je iluzornije tvrditi da u kapitalizmu iciji glas ista vredi ako nema novca (do ovih opstih prava dolazilo se prvo tako sto su prvo decenijama samo oni sa dovoljno para mogli da glasaju), a pogotovu ako ne pripada belom stanovnistvu, kao sto su npr. autohtoni stanovnici Novog Zelanda ili Svedske na koje se to "opste" pravo glasa ili nije odnosilo ili prakticno do juce nisu ni postali punopravni stanovnici (bio u Svedskoj i "vid'o svojim ocima" u muzeju, rasisticki zakoni postojali do pocetka sedamdesetih)


U USA 8-časovno radno vreme je izboreno u raznim fazama, prvi put 1842. kod Bostonskih brodogradilišta, 1868 za sve federalno zaposlene, 1869. Predsednik Ulysses Grant je doneo "National Eight Hour Law Proclamation", 1872. po NjuJorku u trade industriji, u rudnicima 1898. i tako dalje.


naravno, a to je izboreno tek kada su radnicki socijalisticki pokreti uspeli da zagorcaju zivot dovoljnom broju kapitalista... hvala sto si podsetio...


Borba za radnička prava je rezultat kapitalizma a ne socijalizma.


Pa naravno, kapitalizam ta prava jedini i ogranicava, haha, ovo je genijalno...


Radnici su se za svoja prava borili i izborili u okviru kapitalističkog sistema koji ih obezbeđuje ekonomski napredak i napredak ličnih sloboda a ne u okviru socijalističkih totalitarističkih šitholes iz kojih su radnici želeli da pobegnu preskačući Berlinski zid i sl.


ju, ju, ju, sad smo vec na nivou radikalnije sekcije CNNa i Radio Slobodna Evropa... radnici su se u okviru kapitalistickih sistema izborili putem socijalistickih i radnickih pokreta i partija a to sto ti nazivas shitholes je bilo najbolji a nekad i jedini garant uspesnog rada i rasta tih pokreta i partija... naravno, kao i svaki uspaniceni i isparanoisani malogradjanin, moras hteo-ne-hteo da recitujes sve simptome fasistoidne interpelacije i indoktrinacije: prvo infantilna idealizacija kapitalizma, onda licna frustracija zbog osujecenosti ili neuspeha, onda mrznja prema socijalizmu i socijalistickim idejama koje su mu na vreme skretale paznju u sta srlja... sad nema druge nego u Dveri, DJB itsl. i na demonstracije protiv 5G, vakcina, ili bilo koje svetske zavere kao sto je socijalizam... ali da, radnici preskacu zid... evo, sad nema zida, zasto li sada preskacu? https://www.masina.rs/operacija-spargla/
Nebojša Milikić Nebojša Milikić 13:55 21.03.2021

Re: ako

haklberi_tom
mentol
Radnici su se za svoja prava borili i izborili u okviru kapitalističkog sistema


Zaboravio si da spomeneš samo najvažniju stvar: da su oni ljudi koji su izborili promene uglavnom bili socijalisti, komunisti i anarhisti a borili su se PROTIV kapitalista

... i kada su pomenuti izborili da imaju vlast u državi, videlo se kuda je to odvelo.
Te države, i ljudi u njima, su otišli 'kud i kurac'!
Ovu sitnicu komunjare, nekim čudom, uvek zaborave da istaknu.


tu sitnicu da su u takvim uslovima uspeli za par decenija da dovedu svoje privrede i stanovnistvo na prag tzv. "razvijenih zemalja" A BEZ KOLONIJALNE PLJACKE I POROBLJAVANJA I GENOCOIDIRANJA POLA SVETA!!! Naravno sve to sada moraju svaki dan u milion emisija i u milion tirada i replika parlamentarnog kretenizma i na milionima stranica izmisljenih istorija i glupavih teorija da ignorisu i kriju globalna burzoazija i njeni lokalni trabanti, dobosari i evet-efendije... i zasto tome ne dodati i svoj skromni a gnevni glasic koje se gle, predstavlja nikom sastavljenim od imena nekih od najcuvenijih mada bajkovitih i infantilnih buntovnika protiv tog i takvog uspesnog kapitalizma? Sta je ovo, maskenbal?
nsarski nsarski 15:43 21.03.2021

Re: ako

Sve sto kazes izacice im na prinudu, totalitarizam, ugrozavanje licnih izbora i uverenja to jest inkviziciju...


Evo, najiskrenije, ja nemam pojma šta si ovde, i sve ono gore, napisao. Možda si i odgovorio na moje itanje, ali ja to ne umem da vidim i pročitam.
Valjda je trebalo da završim škole u Kumrovcu da bih mogao da te pratim, ali eto nisam. Nema veze. Vaya con Dios, drugar.
bene_geserit bene_geserit 21:15 21.03.2021

Re: ako

prvo infantilna idealizacija kapitalizma, onda licna frustracija zbog osujecenosti ili neuspeha, onda mrznja prema socijalizmu i socijalistickim idejama koje su mu na vreme skretale paznju u sta srlja... sad nema druge nego u Dveri, DJB itsl. i na demonstracije protiv 5G, vakcina, ili bilo koje svetske zavere kao sto je socijalizam... ali da, radnici preskacu zid

Radnici jesu preskakali zid i to uvek u jednom smeru - da pobegnu iz socijalističkog "blagostanja" u kapitalističku "izrabljuvaonicu radnika", kako li im nije palo na pamet da odu u drugom smeru u te države blagostanja gde radnici uživaju. I to Nemci tamo, Nemci vamo. Korejci tamo, Korejci vamo. Delovi istog naroda a fundamentalno različiti rezultati. Sa jedne strane socijalističke zemlje iz kojih svi žele da pobegnu, sa druge strane uspešne kapitalističke zemlje u koje bi pola sveta došlo kad bi moglo. Meni ništa više ne treba da objasni svu razliku između socijalizma i kapitalizma.

Nema šansi da demonstriram protiv 5G - od toga živim. A vakcinu sam zakazao da primim za par nedelja.
Nego ne znam zbog čega se baviš sa mnom i nekim izfantaziranim analizama, deliš etikete. Ja se tobom ne bavim, ne zanima me ko si. Zanima me samo šta si rekao.

I ja ne mrzim borbu za prava radnika, naprotiv mislim da je jako značajna i da svi mi danas živimo bolje zahvaljujući tome.
Niti idealizujem kapitalizam, ovo što imamo danas je renterski-crony kapitalizam koji je katastrofa po mnogo aspekata. Na žalost fundamentalno dobro postavljen sistem se degenerisao u ovo što imamo danas.
Definitivno mrzim socijalizam, to je fundamentalno bolesno postavljen totalitaristički sistem koji ne može ni u kojoj varijanti da bude dobar. Što je i istorija pokazala. Ne postoji nijedna komunistička zemlja u kojoj bi želeo da živim u bilo kom istorijskom trenutku. A postoji jako puno kapitalističkih zemalja koje su bile ili su interesantne za život.
Nebojša Milikić Nebojša Milikić 19:17 22.03.2021

Re: ako

nsarski
Sve sto kazes izacice im na prinudu, totalitarizam, ugrozavanje licnih izbora i uverenja to jest inkviziciju...


Evo, najiskrenije, ja nemam pojma šta si ovde, i sve ono gore, napisao. Možda si i odgovorio na moje itanje, ali ja to ne umem da vidim i pročitam.
Valjda je trebalo da završim škole u Kumrovcu da bih mogao da te pratim, ali eto nisam. Nema veze. Vaya con Dios, drugar.


E pa moram da te razocaram, i skole u Kumrovcu su bile (i) skole precutkivanja, slab ti je adut... ali za skole ciji nauk ovom prilikom demonstriras (a to cak nije ni CNN ili RSE skola vec nesto tipa Newsmax, eventualno Fox News) skole u Kumrovcu su, ono, Sorbona... otpozdrav, odoh bez Diosa (ne znam ga)
Nebojša Milikić Nebojša Milikić 19:58 22.03.2021

Re: ako

Radnici su preskakali zid i imali su pravo jer su u socijalistickim zemljama uspostavljene birokratske diktature... socijalisticke zemlje su bile integrisane u svetski kapitalisitcki sistem i nisu mogle da se izbore sa masinom globalnog kapitala koja je mlela i privrede koja su parazitirale na vekovima kolonijalne pljacke a kamoli ne bi samlela ove koje su za svoje legitimne razvojne ambicije i nemale uspehe na raspolaganju imale samo svoju teritoriju i svoju radnu snagu... ali nit su radnici bezali od socijalizma, barem ne ogromna vecina niti su sad, 30 godina posle uvodjenja kapitalizma prestali da beze sa periferije, naprotiv, beze jos vise, rapidna depopulacija u svim zemljama periferije je standard... nigde u istocnoj Evropi nije postojalo nikakvo vecinsko raspolozenje za promenu sistema, raspolozenje je bilo za promenu rezima a ne i sistema... to kazu sva naucna i istoriografska istrazivanja i to vecinom kazu i obicni ljudi ako imas prilike da duze porazgovaras... uostalom, bivse „komunisticke“ partije su skoro svuda pobedjivale ili bile u vladajucim koalicijama godinama... dalje, npr. sa vlastima Istocne Nemacke dogovoren je okrugli sto gde je trebalo da bude napravljen sistem prelaska na jedinstvenu privredu... vlasti Zap. Nemacke su to bukvalno prevarom izigrale i time je Istocna Nemacka jednom zauvek pretvorena u koloniju... evo, ne slusaj ti mene nego vidi samo sta o tome sveu kaze jedan Gaspar Miklos Tamas, covek koji je bio zesci disident u „komunizmu“, i nista drugo do prvi predsednik parlamenta Madjarske posle rusenja zida

https://www.youtube.com/watch?v=PcSzqJmaJRM

Sad postavi pored tog izlaganja zakljucke koje ti izvlacis posle svega sto se desilo... za ljude koji te znaju ti zakljucci bi mogli, pretpostavljam, jednostavno da budu tzv. krindz, transfer blama, a za one koji te ne znaju, kao sto sam ja, niti hoces da im se predstavis, ostaje samo opcija da odgonetnu tu ideolosku i politicku poziciju sa koje iracionalno nasrces na elementarne cinjenice koje se ovde iznose... sve sto je receno o nepoznatom tebi nije receno o tebi licno jer otkud ja znam ko si ti, ja to ne znam, vec o tvojoj poziciji, o uverenjima koja demonstriras i koristis... a ona su prilicno lako prepoznatljiva, to je, nazalost, talog najjeftinije burzoaske propagande, otrcavanja i olajavanja jedne nesumnjivo velike ideje i programa organizacije drustva i celog sveta uostalom... ima cak i u toj i takvoj kritici i neke istine ali kad se oci okrenu ka sebi tj. ka kapitalizmu onda se menja dioptrija, pa se ne vide ni vekovi kolonijalne pljacke i zlocina, ni sistemsko i nepovratno potcinjavanje svih perifernih privrreda, ni rasizam ni fasizam ni ratovi, nista... a sve je to bilo neophodno za razvoj tog idealnog kapitalizma, kao sto je taj idealni kapitalizam zavrsavao u toj svojoj shithole ili iz nje nemilice zahvatao da se nekako odrzi... kao sto su i na nase oci divni "reformski" liberalski rezimi doveli svuda na vlast klovnove kapitala ili diktatore ili samo karikature diktatora tipa Trampa, Orbana, Dude, Erdogana, Vucica itd... ok, ti ne demonstriras protiv 5G i primas vakcinu ali izvikujes parole koje se izvikuju na protestima antivaksera i 5G paranoicara... njihove sulude ideje su strukturisane kao i tvoj fantazam o dobrom kapitalizmu, otud i to kompulsivno razocarenje svim i svacim - nigde ne postoji niti je ikad postojao taj tvoj fenomenalni kapitalizam, evo u sledecem komentaru primera iz vremena koje si ovde pokusavao da das kao neki primer za ugled... procitaj cemu su uobicajeno sluzili to jest sta su rutinski izazivali pronalasci masina u kapitalizmu... ja sam inace radio kod bar 5 razlicitih gazda u kapitalizmu i u 5 razlicitih kapitalistickih zemalja, tek da znas da imam i licno iskustvo (koje je naravno podjednako irelevantno za naucnu teoriju kao i necije obozavanje kapitalizma, nisam ni ja bez simpatija za dostignuca kapitalizma, pa najslavnije redove o carima kapitalistickog progresa napisao je upravo Marks, bas zato da ne pojednostavi temu kojom se bavio; ali moja licna zainteresovanost ili zaslepljenost ili uspesnost ili obrnuto je irelevantna za opste karakteristike sistema)
bene_geserit bene_geserit 22:19 22.03.2021

Re: ako

Radnici su preskakali zid i imali su pravo jer su u socijalistickim zemljama uspostavljene birokratske diktature ... nigde u istocnoj Evropi nije postojalo nikakvo vecinsko raspolozenje za promenu sistema, raspolozenje je bilo za promenu rezima a ne i sistema

Ovo jednostavno nije istina. U praktično svakoj državi istočne Evrope je raspolozenje pre svega bilo za promenu sistema, jer takav bolestan sistem je po definiciji birokratska diktatura. Šta bi to bilo "promena rezima" ? Da zameniš jedne komuniste na vlasti drugima ? Zbog čega bi to bilo šta promenilo ?
masinom globalnog kapitala koja je mlela i privrede koja su parazitirale na vekovima kolonijalne pljacke ...
nepovratno potcinjavanje svih perifernih privrreda ...
taj idealni kapitalizam zavrsavao u toj svojoj shithole ili iz nje nemilice zahvatao da se nekako odrzi

Ti "vekovi kolonijalne pljačke" su irelevantni za uspešnost kapitalizma, uostalom primer Španije koja je držeći celu Latinsku Ameriku uspešno bankrotirala je valjda dovoljan.
A to da jači osvoji i potčini slabije je činjenica kroz celokupnu ljudsku istoriju, kakve sad veze ima kapitalizam sa time. Rusija je imala sreću da su njene kolonije bile slabo naseljene i teritorijalno spojene pa ih je zadržala i danas, ali ih nije oslobodila posle oktobarske revolucije nego ih je zadržala i eksploatisala isto kao i kapitalističke zemlje, a to je radila i pre toga kao feudalna zemlja.
Kinezi su osvojili Tibet, potčinili Turska plemena na istoku, potrebili originalno stanovništvo na Tajlandu, više od pola današnje teritorije su im teritorije koje su oteli i ne samo eksploatisali već i promenili stanovništvo.
Te socijalističke-komunističke države su prema svojim kolonijama imale isto i još gore ponašanje nego kapitalističke zemlje prema svojim.
Tursko carstvo, Austro-Ugarska, Poljsko-Litvanski komonvelt, da se ne vraćamo sve do Mongola su takođe osvojile, potčinile i ekspoatisale tuđe teritorije.
Šta je tu novo u ljudskoj istoriji što je specifično za kapitalizam ?

A koliko je potčinavanje periferija nepovratno, za to imaš kontra-primere. Deluje nepovratno kad biraš ovakvu vlast kao što Srbi imaju danas. Ali Vučića smo sami birali i sami ga i dalje biramo. Nije valjda da baš ništa na ovom svetu ne zavisi od nas ?
Nebojša Milikić Nebojša Milikić 12:25 23.03.2021

Re: ako

bene_geserit
Radnici su preskakali zid i imali su pravo jer su u socijalistickim zemljama uspostavljene birokratske diktature ... nigde u istocnoj Evropi nije postojalo nikakvo vecinsko raspolozenje za promenu sistema, raspolozenje je bilo za promenu rezima a ne i sistema

Ovo jednostavno nije istina. U praktično svakoj državi istočne Evrope je raspolozenje pre svega bilo za promenu sistema, jer takav bolestan sistem je po definiciji birokratska diktatura. Šta bi to bilo "promena rezima" ? Da zameniš jedne komuniste na vlasti drugima ? Zbog čega bi to bilo šta promenilo ?
masinom globalnog kapitala koja je mlela i privrede koja su parazitirale na vekovima kolonijalne pljacke ...
nepovratno potcinjavanje svih perifernih privrreda ...
taj idealni kapitalizam zavrsavao u toj svojoj shithole ili iz nje nemilice zahvatao da se nekako odrzi

Ti "vekovi kolonijalne pljačke" su irelevantni za uspešnost kapitalizma, uostalom primer Španije koja je držeći celu Latinsku Ameriku uspešno bankrotirala je valjda dovoljan.


Ovo je nebuloza, to ni jedan Sarkozi ne bi izgovorio ali Regan ili Tacerka bi... i cela njihova masinerija ispiranja mozda koja se ne menja ni pod T. Blerima, Obamama itd... nije ti medjutim za licno zameriti, tim pre sto ti to ocigledno iskreno mislis, mislis da branis neke dobre osobine kapitalizma, ali to je odbrana nekog izolovanog dela neke trule celine, npr. branio si inovacije u poljoprivredi a izmislio da su isle na ruku radnicima i seljacima, imas dole u poslednjem statusu objektivni prikaz tok idenja na ruku (grobarima mozda)… inace Spanija je zbog politicke zaostalosti propala kao imperija ali na nasledju kolonijalnih osvajanja i pljacke i dan danas parazitira dobar deo njene elite i privrede… ali avaj, ni sa svom tom pljackom ona nikakvim akrobacijama nije mogla da se spase od jednom stecenog poluperifernog polozaja u Evropi…



A to da jači osvoji i potčini slabije je činjenica kroz celokupnu ljudsku istoriju, kakve sad veze ima kapitalizam sa time. Rusija je imala sreću da su njene kolonije bile slabo naseljene i teritorijalno spojene pa ih je zadržala i danas, ali ih nije oslobodila posle oktobarske revolucije nego ih je zadržala i eksploatisala isto kao i kapitalističke zemlje, a to je radila i pre toga kao feudalna zemlja.


Naravno da ih je u datim okolnostima delom oslobodila samim tim sto ih je dovela u isti politicki i ekonomski polozaj kao i Rusiju… nikad u istoriji te se republike nisu razvijale kao tada a pogotovo se nisu razvijale brze od “kolonizatora”, npr. Ukrajina je bila najrazvijenija republika SSSR, Belorusija slicno, Balticke zemlje jos u carstvu su bile razvijenije od centralne Rusije (sto je jos jedan dokaz zakona nerazvijenosti periferije, jer je centralna Rusija u to vreme zbog tokova ekonomskog zivota ipak periferija prema baltickim republikama)… prepustiti nacionalistima da vode te rubne republike nakon revolucije bilo je isto sto u to vreme dati invazionim armijama nove teritorije i materijale za nastavak militaristickih ofanziva protiv prtiv prve radnicko-seljacke drzave tj. sovjetskog drustva u nastanku…


Kinezi su osvojili Tibet, potčinili Turska plemena na istoku, potrebili originalno stanovništvo na Tajlandu, više od pola današnje teritorije su im teritorije koje su oteli i ne samo eksploatisali već i promenili stanovništvo.
Te socijalističke-komunističke države su prema svojim kolonijama imale isto i još gore ponašanje nego kapitalističke zemlje prema svojim.



Netacno, objektivno gledajuci nikakvog klasicnog kolonijalnog odnosa tu nije bilo, potcinjavanja i zlocina prema manjinama i autohtonim narodima je svakako bilo, ali uobicajeno ne gorim od onih koji su pocinjeni u revolucijama prema sopstvenim vladajucim slojevima i njihovim podrzavaocima, dakle, uglavnom ne zlocini na etnickoj vec na politickoj bazi, kao i prema “svojim” kontrarevolucionarima, a opet i sa vecim ili manjim dodatkom nacionalnog ugnjetavanja, manje planiranog i strateskog vise uzgrednog, “spontanog”… ovo sa Ujgurima je uvek bio kriminalan odnos koji su medjutim beskrupulozno (negee i po same Ujgure) eksploatisali neprijatelji socijalisticke Kine (izmedju ostalog i SSSR jedno vreme) a danas ima nesumnjiv aspekt imperijalnog terora i genocida ali Kina je danas kapitalisticka zemlja, to joj je u prirodi… ali klasicnog kolonijalnog odnosa nema, nazalost svih burzoaskih propagandista, nikakvog dokaza za bilo kakav tip strateske kolonijalne pljacke od strane socijalistickih zemalja nigde ne postoje, naprotiv, kad su npr. istocnoevropski burzoaski nacionalisti (I fasisti) poceli da sire te price tokom Hladnog rata i nakon pada zida, ispostavilo se da je sve u stvari bilo obrnuto, npr. SSSR je vise ulagao u privredu Madjarske nego obrnuto, pa onda RSFSR je na primer sa vecinom zapadnih republika imala isti takav negativan skor, opet dokaz podredjenosti perifernog polozaja…)


Tursko carstvo, Austro-Ugarska, Poljsko-Litvanski komonvelt, da se ne vraćamo sve do Mongola su takođe osvojile, potčinile i ekspoatisale tuđe teritorije.
Šta je tu novo u ljudskoj istoriji što je specifično za kapitalizam ?


Specificno je vrlo, sto su prethodna osbvajanja bila rezultat zaostalih i reakcionarnih monarhisticko-feudalnih ideologija i politika koje su se oslanjale na iracionalnost bozanskog ili prirodnog prava krvi… a kapitalizam je to cinio pod velom progresa i prosvecenosti pervertirajuci nacela jednakosti i ljudskih prava koja je odbacio cim se rastosiljao stega feudalne privrede I uredjenja… pri tom, rat je u feudalnim drustvima bio pre trosak i cesto se vise cinilo da se izbegne nego da se zapocne a u kapitalizmu je ispao najbolji i najsigurniji posao…



A koliko je potčinavanje periferija nepovratno, za to imaš kontra-primere. Deluje nepovratno kad biraš ovakvu vlast kao što Srbi imaju danas. Ali Vučića smo sami birali i sami ga i dalje biramo. Nije valjda da baš ništa na ovom svetu ne zavisi od nas ?


Vucic je izabran jer je nesto ponudi pro-eu birokratiji a nesto i masama koje je tranzicija gazila ili pregazla… iz istog razloga su izabrani i Orban, Putin, Duda itd… uzmi pa procitaj ovaj tekst o dinamici unutarburzoaske raspodele moci u bivsim socijalistickim zemljama pa ce ti biti jasno zasto na svim takvim a i drugim (Turska, Indija, Brazil) periferijama skoro pa jedino autoritarni model upravljanja privredom garantuje ravnotezu ove dve grupacije, i to sve dok sluze interesima stranog i domaceg kapitala... negde u konacnom zbiru, u nastaloj politickoj zbrci i propagandnoj konfuziji deluju i kao da nanose i najmanje stete ili najmanje vidljive ili najmanje trenutne objektivne stete interesima i ambicijama birokratije, kao i dobrog dela srednje i radnicke klase…

https://www.masina.rs/socijalizam-i-razvoj-sedam-teza-o-globalnoj-integraciji/

buniti se zbog brutalno-blamantnog nacina Vuciceve vladavine u takvim okolnositma je vise kao neka isprazna moralizatorska molitva ili neuko bajanje ako ne i donkihotovsko nasrtanje na izmisljena cudovista...
Черевићан Черевићан 13:56 17.03.2021

aberacijom u novo

ili, zarobljavanje potencijalno ljudski slobodne ličnosti

животи се намa ...........грдно променише
(кад слушамо приче предака ....читамо),
транзицијом затечени избор нам никакав
потомачких бољитака живота с'надамо
Nebojša Milikić Nebojša Milikić 14:01 19.03.2021

Re: aberacijom u novo

Priče, da, al’ kojih predaka?
Onih što pred kraljevima savijaše šiju,
Il’ što iz tamnica, u nekoliko redaka,
Poručivaše da i tamo crvenu zastavu viju?
Nebojša Milikić Nebojša Milikić 20:29 22.03.2021

Za bene_geserit

evo samo par inserata, imas Kapital na netu pa nadji i sam podatke ako te zanimaju...

"To je što se tiče Irske. S druge strane Kanala, u Škotskoj, poljoprivredni radnik, čovek od pluga, ogorčeno ukazuje na svoj rad od 13 i 14 časova pod najsurovijom klimom i s dodatkom rada od 4 časa a nedelju (u toj zemlji subotara!). 86 U isto vreme stoje pred jednim londonskim Grand Jury tri železnička radnika, kondukter, mašinovođa i tehničar. Velika železnička nesreća poslala je stotine putnika na drugi svet. Nemarnost železničkih radnika uzrok je nesreće. Oni su pred porotnicima jednoglasno izjavili da je pre 10 do 12 godina njihov rad trajao samo 8 časova dnevno. Za vreme poslednjih 5 do 6 godina rad je postepeno doguran na 14, 18 i 20 časova, a pri osobito velikoj navali putnika, kao u sezonama izleta, traje rad često neprekidno 40 do 50 časova. A oni su obični ljudi, a ne kiklopi. Na izvesnoj tački radna ih snaga izdaje. Obuzima ih malaksalost. Njihov mozak prestaje da misli, a oči da vide. Skroz i skroz "respectable British Juryman" odgovorio im je presudom kojom ih šalje narednom zasedanju krivičnog suda zbog »manslaughter« *, a u blagonaklonom dodatku izražava skromnu želju da bi gospoda kapitalisti, železnički magnati, mogli ubuduće biti izdašniji u kupovini potrebnog broja »radnih snaga« i »uzdržljiviji« ili »nesebičniji« ili »štedljiviji« u isisavanju plaćene radne snage. 87 Iz šarene gomile radnika svih profesija, doba i polova, koji se oko nas žustrije tiskaju nego duše pobijenih oko Odiseja, i na kojima se i kad ne nose Plavu knjigu pod pazuhom na prvi pogled opaža preteran rad, uzećemo još dve figure čija upadljiva suprotnost dokazuje da su pred kapitalom svi ljudi jednaki, — uzećemo krojačku radnicu i kovača.

Poslednjih nedelja juna 1863. doneli su svi londonski dnevni listovi belešku sa »senzacionalnim« natpisom: »Death from simple Overwork« (Smrt prosto od preteranog rada). Bila je reč o smrti Mary Anne Walkley, dvadesetogodišnje krojačke zaposlene u jednom poštovanja dostojnom dvorskom krojačkom salonu, koji je eksploatisala neka gospođa sa dobroćudnim imenom Elise. Stara, toliko puta ispričana priča, bila je sada ponovno otkrivena.88 Ove su devojke radile prosečno 16 časova, ali za vreme sezone radile su često i 30 časova bez prekida. »Radna snaga« koja ih je izdavala održavana im je time što im je s vremena na vreme davan šeri, porto ili kafa. A bio je baš vrhunac sezone. Trebalo je dok se okreneš dočarati gala-toalete plemenitih ledi za bal koji je davan u čast novouvezene princeze od Velsa. Mary Anne Walkley radila je 2 6 ^ 2 časova bez prekida zajedno sa 60 drugih devojaka, po 30 u jednoj sobi, u kojoj je bila jedva trećina potrebne kubature vazduha; noću su spavale po dve u jednom krevetu u jednoj od onih jazbina u kojima je spavaća soba podeljena pregradama od dasaka.89 I to je bio jedan od boljih londonskih krojačkih salona. Mary Anne Walkley razbole se u petak i umre u nedelju, ne svršivši pre toga, na čuđenje gospođe Elise, do kraja svoj posao. Lekar
g. Keys, koji je prekasno pozvan pred samrtničku postelju, posvedočio je pred Coroner's Jury suvoparnim recima:
»Mary Anne Walkley umrla je od preterano dugog rada u pretrpanoj radionici, u pretesnoj, slabo provetravanoj spavaonici.«
Nasuprot tome, izjavio je Coroner's Jury u nameri da lekaru da lekciju iz dobrog vladanja: »Pokojnica je umrla od kapi, ali ima mesta pretpostavci da je njena smrt
ubrzana preteranim radom u prepunjenoj radionici itd.«




87 »Revnold's Paper« od [21] januara 1866. Odmah zatim donosi ovaj nedeljni list iz broja u broj čitavu masu novih železničkih nesreća, pod »sensational headings***: »Fearful and fatal accidents*3 *, »Appalling tragedies*4 * itd. Na to odgovara jedan radnik sa Nort-Staford pruge: »Svako zna kakve su posledice kad pažnja vozovode ili ložača popusti za časak. A zar je moguće da bude drukčije kad se rad produžuje bez mere, po najgorem vremenu, bez odmora? Neka vam sledeći slučaj posluži kao primer za ono što se svakodnevno događa. Prošlog ponedeljnika počeo je neki ložač vrlo rano svoj radni dan. Završio ga je posle 14 časova i 50 minuta. Ali još pre no što je dospeo da popije čaj, pozvaše ga ponovo na posao... Sad je radio još 14 časova i 25 minuta; on je, dakle, morao tegliti 29 časova i 15 minuta bez prekida. Ostatak njegovog nedeljnog rada bio je ovako raspoređen: sreda 15 časova, četvrtak 15 časova i 35 minuta, petak 14 1/2 časova, subota 14 časova i 10 minuta, ukupno 88 časova i 40 minuta nedeljno. A sad zamislite koliko se iznenadio kad mu isplatiše samo šest radnih dana! Bio je novajlija i pitao se šta kompanija razume pod jednim radnim danom. Odgovoriše mu: 13 časova, dakle 78 časova nedeljno. A ko će mu platiti 10 časova i 30 minuta prekovremenog rada? Posle dugog natezanja, dadoše mu naknadu od 10 pensa.« (Isto, od 4. februara 1866.)

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana