Ekologija| Ekonomija| Obrazovanje| Politika| Tehnologija

“Klimatska kriza” i ono IZA

Nebojša Milikić RSS / 09.12.2023. u 11:09

Predlozi za odgovore u nekoj "GREEN" (čitaj "napredno baštovanstvo") anketi:

Koji pristupi i sadržaji vezani za klimatsku krizu nedostaju u vašoj sredini?

Nedostaje u svim sredinama pod hegemonijm buržoaskih medija i buržoaske nauke istorijsko-materijalistička analiza globalne kapitalističke ekonomije, čiji bi prvi rezultat verujem bio raskrinkavanje pa samim tim i izbegavanje zamagljujućih i relativizujućih, negacijskih termina tipa "KLIMATSKA KRIZA". Slično kao i u slučaju termina "MIGRANTSKA KRIZA", to niti je kriza klime niti migranata već ideološka panika i kriza samopouzdanja agentura kapitalističke/buržoaske kulturne hegemonije usled straha da se stvari otrgnu kontroli, ili, što je prvi stepen tog gubljenja kontrole - tek nazovu pravim imenom. Tragikomično je kako i koliko pomažete u takvom nečasnom i u suštini anti-prosvetiteljskom poduhvatu. To je izgleda i značenje naziva vašeg projekta "podizanja svesti" - vi pravu kritičku svest gušite ili je, ako to već ne možete, makar iskrivljujete, jer ste u simbiozi sa svim tim "krizama" to jest imate zajednički interes preživljavanja "klimatske krize" na istoj poziciji u istom klasnom društvu a uz pomoć i te konfuzne misleading terminologije.

S kojim izazovima se susrećete prilikom širenja informacija i uticanja na promene stavova/promene ponašanja ljudi kojima se obraćate u vezi sa klimatskom krizom? Šta mislite da bi vam koristilo da prevaziđete te prepreke na koje nailazite - koja znanja, koji pristupi?

Glavni izazov je relativizacija faktografije i "fleksibilizacija" teorije karakteristična za buržoasku javnu sferu. Tzv. "usmeravanje istine" (directing of truth). U ovom slučaju u pitanju je preimenovanje, "preoznačavanje" nečega što jeste "globalno zagrevanje prouzrokovano dominantno kapitalističkim načinom proizvodnje u eri globalne industrijalizacije" u nešto tipa "kilimatska kriza". Nadalje, prigodno maskiranje Kapitalocena u "Antropocen". Globalno zagrevanje nisu izazvala neka apstraktna antropomorfna bića već kapitalisti i njihova bezobzirna i nezaustavljiva jurnjava za profitom. E sad, dok još uvek dišemo i mislimo očigledno da nije sve potpuno propalo. Prevazilaženje je verovatno moguće kroz progresivno (u smislu socijalističkog progresa) ograničenje i ukidanje takvih pogubnih postupanja, njihovom postepenom demontažom i reintegracijom korisnih znanja i dostignuća, što podrazumeva i demontažu (radi rekonstitucije) kompromitovanih metoda informisane javne debate. To jest: prevazilaženje vlasti buržoazije/kapitala nad medijima, naukom, kulturom (u krajnjoj instanci nad javnim govorom i terminologijom), aktivizmom itd.

Koji su pristupi i rešenja za koje smatrate da su posebno delotvorni, a o kojima biste želeli da više znate? Da li lično imate određeno iskustvo ili veštinu, pristup i/ili rešenje koje smatrate bitnim i koje biste hteli da podelite s drugima?

Imamo izvesno iskustvo u naučnom proučavanju i analiziranju fenomena teorija zavere, koje svojim mehanizmima generisanja popularne sumnje i nepoverenja u nauku, medije i institucije buržoaskog društva otkrivaju upravo strukturne slabosti i nedoslednosti buržoaske javne sfere. One su važan simptom to jest posledica ograničenja koja nastaju usled klasne prirode reprodukcije capitalism-friendly nauke i za takvu nauku vezanih ekoloških politika (a samim tim i za takve politike prikopčanih aktivističkih strategija i taktika)

Koji su vaši lični strahovi, brige i nesigurnosti kada je klimatska kriza u pitanju?

Samo me brine što će prvo pogoditi najranjivije delove čovečanstva koji su ujedno i najmanje odgovorni za "klimatsku krizu"

 



Komentari (4)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

Черевићан Черевићан 13:21 09.12.2023

liberum arbitrium

т'јст....Samo me brine

време нас кара како.......оно.......хоће
ту смо беспомоћни а....спаса нам јок,
биће како буде.....унапред већ знамо
да ће човечанство нарушит' му опток
nask nask 16:56 10.12.2023

Lepljenjem ideoloških etiketa

samo (svesno ili ne) doprinosiš magli na temu.
Nebojša Milikić Nebojša Milikić 11:02 11.12.2023

Re: Lepljenjem ideoloških etiketa

nask
samo (svesno ili ne) doprinosiš magli na temu.


šta je (i gde u tekstu) ideološka etiketa?
nask nask 16:53 12.12.2023

Re: Lepljenjem ideoloških etiketa

šta je (i gde u tekstu) ideološka etiketa?

Ne kapiram tvoj humor. Ima ovde kod mene lep izraz: Praviti se istočnoindijski gluv. Drugim rečima praviti se blesav. Ali kapiram da voliš da brišeš. I onda bi ti da kao pričamo na temu. Koju temu?


Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana