Društvo| Ekonomija| Istorija| Obrazovanje| Politika

Čega je sve ime Draža Mihailović

Nebojša Milikić RSS / 19.10.2023. u 13:58

To je ime „tražim pomilovanje iako vam ga ne bih dao". To je ime sudije koji stanovnicima Vranića kaže da im ne može dozvoliti da prisustvuju procesu za rehabilitaciju „jer to nije parnični proces". To je ime bacanja zaklanih muslimanskih žena, dece i staraca u Drinu, Lim. To je ime osobe kojoj se preko kurira šalju hvalisanja o takvim delima. To je ime svih četničkih ugovora sklopljenih sa NDH, svih toplih pohvala u izveštajima nemačkih oficira, svog provijanta i naredbi uručenih od italijanskih fašista.

To je ime poslanik SPSa koji je samo skulptura poslanika SPSa. To je ime stambeno-neposlovnog centra koji je podignut na mestu fabrike u centru grada a koja je kupljena sa sve placem za 200 hiljada maraka a pri tom nekoliko stotina radnica i radnika izbačeno na ulicu. Na poslednjem spratu te bivše fabrike, u kojoj stanove mogu imati samo najokoreliji ratni profiteri i tranzicioni pljačkaši-bogataši, radnici bez ikakve osiguravajuće opreme po kiši popravljaju klizavi krov, to je ime te štednje na opremi. To je ime inspektora kom se to javi a on ode na teren i kaže: Pa tamo više nema nikoga.

To je ime smrznutog izbeglice koji stražari pored imenovog murala za 20 evra po noćnoj smeni. To su stotine procesa za rehabilitaciju u kojima nema mesta za bilo kakvu raspravu a sudije na brzinu, na pauzi između dve presude studiraju istoriju, iz udžbenika koji su napisani na globalnoj pauzi naučnih vrlina. To su urednici rubrike Među nama, koji revizionističkom tekstu daju tri puta više mesta (od maksimuma za rubriku) a onima koji odgovaraju na te laži skraćuju tekstove. To je sećanje tinejdžera SKOJevca, kako četnici silom skupljaju seljane i traže da žene dođu zabrađene, da im objasne „političku suštinu fašizma". Ta sila i to traženje su to ime. To je ime službenih prazničnih priredbi - falsifikata i prezime organizovane državne laži o dva antifašistička pokreta, za koje čuju i začude im se čak i revizionisti iz subimperijalne Rusije.

To je ime prvog ustanika u Evropi koji nikada nije ni zvao na ustanak nit se igde ikad izjasnio kao antifašista. To je ime za takvu mogućnost ustanka protiv istorije.

To je ime koje je bez razloga okrivila komunistička istoriografija a na osnovu podataka iz engleskih, američkih, ruskih, nemačkih, italijanskih, ustaških, nedićevskih i, gle, samih četničkih arhiva. To je ime sadejstva sa okupatorima: „Nismo sarađivali, mi smo sadejstvovali" - kaže to ime na suđenju - „A sa kim ste sadejstvovali?" - „Pa sa dejstvima". To je ime i te dovitljivosti. „Je li to izdaja?" - „Jeste, ali..." - to je ime tog ali.

To ime je podrška Evropskog parlamenta procesima rehabilitacije ratnih zločinaca i saradnika okupatora, restitucije imovina njihovih ratno-zločinačkih političkih i ekonomskih sponzora i mentora kao i današnje, klasno-ratne deložacije sirotinje i svakovrsne deprivacije „tranzicijskih gubitnika". To je ime buržoaskih eurobotizovanih aktivista koji na takvu podršku kažu „Ne želimo da protestvujemo protiv toga, ne želimo ni da ih kritikujemo, ne želimo da ih uznemiravamo jer mi sa njima treba da sarađujemo (sa evropskim poslušnicima kapitala). A to je ime baš tog kapitala u klasno-ratnom, vandalskom nasrtaju na tekovine socijalizma. To je ime predstavnika EU koji se hvališe kako je ta antikomunistička i antiradnička filijala Vašingterne ove godine dodelila toliko i toliko pomoći Srbiji, a na pitanje a koliko su EU preduzeća izvukla koristi, viška vrednosti iz Srbije kaže: „Pa ja ne znam, nemam veze sa tim, ono jeste da smo silom i ucenama uveli propise i procedure koje su potrebne našem kapitalu da bi se plodio ovde ali nećemo valjda da se mešamo u njihovo poslovanje" - pa šapatom: „Oni nam plaćaju kampanje uostalom" - to je ime tog suflera. To je ime domaćih političara u upravnim odborima stranih kompanija, pre i tokom onog, i sada, nakon ovog rata.

To je ime za 80% drvenih ralica u većini jugoslovenskih i balkanskih sela između dva svetska rata. To ime zapaža, onda kada komunisti izvlače te zemlje iz najbednije ekonomske pozicije i dovezu traktor u svaku zadrugu kao i u mnoga za poljoprivredu zainteresovana domaćinstva - „Upropastili su selo"! To je ime za poviku „Ali oteli su (nam) vile na Dedinju!", onda kada vrhunski američki ekonomski stručnjaci kažu da su stanovnici Istočne Evrope u ogromnoj prednosti jer imaju stanove pa i vikendice u vlasništvu a bez duga, bez kredita. To je ime za dečiji rad od jutra do sutra u srpskom Mančesteru pedeset godina pošto je taj rad zabranjen u engleskom Mančesteru. To je ime kralja i dvorske kamarile koja se besramno bogati dok više od polovine stanovništva živi ispod granice siromaštva a ratni invalidi čiste cipela ratnim liferantima opreme koja je svojim kvalitetima značajno doprinela tom invaliditetu.

To je ime za zajedničku bahatost a neukost srpske urbane i seoske buržoazije koja patriotizam i požrtvovanje narodnih masa prisvaja, unovčava i političarenjem pretvara u namet i teror nad drugačijim političkim, kulturnim, nacionalnim, istorijskim i ideološkim pogledima i htenjima. To je ime bogataša koji vojsci daje par volova, porez manji od mita koji je dao u regrutnom centru a veš mu pere samohrana majka koja je u rat poslala jedinca sina. To ime zvuči poznato. To je ime za otkriveni smisao života pod okupacijom: pritajiti se, zapucati malo na divljač, podmetnuti nogu ili potkazati pokušaj otpora, u stvari zatući svaku pomisao otpora jer ima tu negativnu dimenziju da ocrtava sopstveni kukavičluk, kolaboraciju, izdaju. Nema veze kaže ime, na kraju rata je plan postati neko i nešto, možda i ministar neki. To je ime tog i takvog plana.

To je ime za ideju banditskih upada na Kosovo za koje će ceh plaćati kosovski Srbi.

To je ime za burleskne likove koji rade u naučnim institutima, državnim komisijama, ime njihovih bezobalnih laži i manipulacija. To je i kodno ime kolegijalnosti drugih, neburlesknih naučnika koji sa prvima sede na naučnim većima, pišu u istim časopisima i kucaju se na institutskim i fakultetskim slavama. To je ime u takvim prilikama konstruisanog strukturnog slepila i moralnog imuniteta.

Gle, ti likovi su na istom poslu kao i ime. Ime je služilo kao haračlija pod nacistima, Skupljalo je harač tamo gde Nedić nije smeo ili mogao. Hranilo je nacističku mašineriju tolike godine, i da vidiš, nisu ih ostavili na cedilu; nacisti i njihovi posleratni mentori NATOisti, natisti, prigrlili su ih i spremali za povratak u službu, štampali im novine, podmetali mikrofone, kuražili i tetošili njihove najbizarnije, u zločine okorele vojvode, poglavnike, čauše i skutonoše, decenijama.

To je ime Operacije Halijard koje ćuti kad je pitaju, ako je to zaista četnička operacija, zašto nema neko četničko ime?

To je ime za američku hladnoratovsku medalju koja se dodeljuje, za apel na francuskom koji se upućuje, kanadskog ignorantskog spomenika koji se podiže, sve to ljubaznošću neokolonijalnih gospodstvenih ideja, a sve u ime povratka privremeno neposlušne periferije pod ekonomsku i političku kontrolu Zapadnih saveznika. Ime za nivo minimalnog dohotka negde tamo ispod potrošačke korpe, zakona o radu koji radnike zavijaju u crno a kojem aplaudiraju kapitalisti, i zakona o uvođenju drvenih ralica na mesto rastrgnutih i razvučenih industrijskih postrojenja. Ali te ralice nisu više u upotrebi, one su sada ukrasi u hacijendama četničkih apologeta, poslanika, eksperata, urbane i ruralne kompradorske buržoazije. To je ime te dekoracije koja dokazuje vezanost za tradiciju i naciju pod kontrolom stranog i domaćeg kapitala.

To ime kaže: „Ali nije bio pravedan proces" - pa kad mu se ponudi - „Ok, ajde da ponovimo celo suđenje, sa svim dokazima iz svih arhiva, evo, ne moraju naše „komunističke arhive", dovoljno su one gore nabrojane" - „E pa, ko će to sada sve da čita" -- kaže ime polupismenosti tranzicione pravde.

To ime kaže - „Vidi, korupcija, zapošljavali ste preko veze, živeli ste u vilama!" - Da, ali te vile nisu ostavljene deci i to se makar smatralo deformacijom a nije bilo pravilo i sistem kao kod vas. A to je ime za veštinu videti samo i jedino to a dok traje jedini ozbiljan pokušaj izvlačenja zemlje i naroda iz kandži imperijalizma. To je ime za to „E pa nećeš".

To je ime za dete političkih emigranata u rAzVijeNe zapadne zemlje, koje hoće da plati da se naslika u nekoj crkvi u istočnoj Bosni lik pretka koji je stradao u poslednjim četničkim izgubljenim bitkama. A kad mu kažu, pa nacrtaj onda tamo i Nemce, posveti i njih, zajedno su se borili i tu i tada, konkretno one iz E grupe armija, u bežaniji iz Grčke. A to dete je odraslo i vojni je stručnjak postalo u zapadnij razvijenoj zemlji. Ali ne zna za te nebitne detalje iz WW2. To je ime tog neznanja i tog crteža tj. neonacifreske.

To je ime pitanja zašto se ginulo na Sremskom frontu a ćutanja o tome kako su četnici pomagali i produžavali tu smrtonosnu agoniju nacističke soldateske svojom kolaboracijom do poslednjeg daha.
To je naravno i ime old-tajmer automobila koji drug iz škole koji se obogatio u ratu pokazuje drugu iz iste škole koji je izgubio nogu u ratu.

A Draža Mihailović je i ime leka kojim se to ime zaboravlja.

P.S. To je i ime liberalno-demokratskog dnevnika koji objavljuje specijalni dodatak-panegirik autoritarnom ali bogatom predsedniku daleke zemlje a široke ruke, a kada umetnik udene taj broj dnevnika sa tim dodatkom-panegirikom postavi tamo gde je i sama dospela - u ruku novoizgrađenog spomenika - liberalno-demokratski dnevnik prestane da izveštava o radu tog umetnika. To je ime tog uredničkog postupka padanja u šake kapitala.

To je i ime naučnog časopisa koji se zove Hereticus a svi tekstovi posvećeni pitanjima rehabilitacije nerehabilitativnog su u stvari propaganda i vladajuće ideologije i ideologije vladajućih, to je ime te svesti koja sebe shvata kao jeretika, naučnika-pobunjenika dok kolportira ideje i principe lojalne i ugodne vlastima.

To je ime misli koja misli da je protiv fašizma a divi se organizaciji proizvodnje, disciplinovanju radnika tako da postanu dodatak mašinama i budu presrećni da ne uzimaju više od četiri-pet dana odmora godišnje (iako im je zagarantovano čak 10 dana) a kao životni cilj i najveću moguću sreću smatraju doživotno zaposlenje kao mašinskih dodataka u Tojoti. 



Komentari (437)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

angie01 angie01 14:19 19.10.2023

,

Poslednjih osamdeset godina u Srbiji se kao primer greške iz gluposti i lošeg izbora navodila odluka retkih pojedinca da odu u četnike 1945. godine, kad su ovi već bili potpuno razbijeni i vojno i politički poraženi.

U kom su frižideru čuvali Igora Braunovića, narodnog poslanika SPS i njegove stranačke kolege, kad su se u dražince upisali 2023? I odmah mu, još bunovni od zimskog sna, podigli spomenik!

Da odmah razjasnimo onima koji ne znaju, i onima (takvih je više) koji se prave da ne znaju šta zapravo znači sudska rehabilitacija Draže Mihailovića. na koju se ovi četnici-početnici pozivaju.

Elem, presudom donetom 2015. godine samo je utvrđeno da Čiča u Titovo i Udbino vreme „nije imao pravično suđenje“. Gledano iz današnje perspektive, to je možda i tačno, Isto, izvesno je, važi i za suđenje nacistima u Nirnbergu. Tamo, recimo, niko nije mogao da traži izuzeće sudije ili tužioca zbog pristrasnosti… što je danas neotuđivo pravo. Ali, nijedan sud nije osporio istorijsku činjenicu – niti to može – da je Draža Mihailović bio vođa četničkog pokreta čiji su pripadnici sarađivali sa okupatorom i ubijali i klali civile i partizane.

Ko ne veruje, neka ode u Vranić kod Beograda: na spomen domu su ploče sa 68 imena stanovnika ovog sela, mahom dece i žena, stradalih od kame. Ili u Drugovac kod Smedereva, gde su u jednoj noći ubili 72 civila. Sve do skor bilo je i živih svedoka ovih pokolja. Zato stav da Dražini četnici nisu ubijali srpsku nejač ne može da bude posledica neobaveštenosti, nego dijagnoza.

Otkud onda učlanjenje u četnike poslednjih dana, meseci i godina?

„Sticaj okolnosti“, rekli bi tv-analitičari. I bili bi u pravu.

U pravo vreme na pravom mestu našle su se istovremeno dve različite političke grupe, što je rezultiralo spomenikom Draži Mihailoviću, podignutom mimo važećih zakona, bez dozvole nadležnih organa, „na privatnom posedu“. Spojile su se, dakle dve struje, i izazvale rekaciju. Kao kad se u istoj boci nađu vodonik i azot, oba gasa bez mirisa, pa nastane amonijak (koji smrdi).

Elem, na jednoj strani imamo antikomuniste koji su čitav svoj životni i radni vek proveli u komunizmu i opšte im nije bilo loše – ordenje, tiraži knjiga, sinekure, akademije nauka i slično… Posle pada komunizma nahuškali su Miloševića da krene u pravljenje Velike Srbije, što im, znamo, nije uspelo, delom i zato što su srpstvo izjednačili sa četništvom.

Na drugoj su nedoučeni političari koji su istoriju učili iz filmskih i televizijskih oblandi Radoša Bajića i iz tvitera. Kao što vam se, kad čekate u jednom redu, čini da se onaj pored vas kreće brže, tako i njima, slučajno svrstanim levo, desni put ka pobedi na izborima izgleda lakši. Pretrčavanje se, naravno, obavlja-bez problema, jer ih prtljag ideologije ne opterećuje, Oni nemaju ni leve ni desne ideje.

Ideje su proizvod mišljenja, a da su mislili, znali bi da su četnici izgubili rat još 1945.

tekst preuzet iz Kurira-prosto neverovatno
gvozden1 gvozden1 16:30 19.10.2023

Re: ,

. Ali, nijedan sud nije osporio istorijsku činjenicu – niti to može – da je Draža Mihailović bio vođa četničkog pokreta čiji su pripadnici sarađivali sa okupatorom i ubijali i klali civile i partizane

To nije bio nikakav pokret, ni četnički ni ravnogorski, nego Jugoslovenska vojska, vojska kraljevine Jugoslavije.
Petranović, komunistički istoričar, je tu sintagmu uveo u upotrebu, da bi izjednačio komunistički pokret i državnu vojsku.

Jer, ako bi se ispravno imenovala vojska, a kako je normalno da u državi postoji samo jedna vojska, kako bi se zvala skupina koju su komunisti organizovali?

Pa ilegalna teroristička organizacija.
benedykt benedykt 17:20 19.10.2023

Re: ,

gvozden1

Pa ilegalna teroristička organizacija.

Samo da dodam, finansirana i prethodno trenirana od strane najmonstruoznije diktature na svetu, za čiji je račun uostalom i formirala tu svoju šumsku bandu tek nakon napada Hitlera na SSSR. Pri tome, ista ta teroristička organizacija koristi najcrnji mogući trenutak u kome su se država i narod nalazili da bi ostvarili svoje sebične ciljeve dolaska na vlast i formiranja ispostave one iste monstruozne diktature, uključujući tu i kopiranje svih zakonskih akata kao i Ustava iz Sovjetije. Čin njihovog dolaska na vlast je neumitno bio početna stanica za putovanje koje je današnju Srbiju dovelo tu gde jeste, jer kada se jednom uđe u pogrešan voz, sve naredne stanice će samim time biti pogrešne…
angie01 angie01 15:18 21.10.2023

Re: ,

gvozden1 gvozden1 16:50 21.10.2023

Re: ,

angie01

Big te jebo, tebi nije lako.

Ove gluposti slušaš i još im veruješ!

Ja poslušao prva dva minuta i kao da sam slušao kongres komunista.


I kažeš, ti ne podržavaš komunizam.




shmoo shmoo 22:29 21.10.2023

Шта је политика?

gvozden1

Tabu: Antifašizam


tebi nije lako.

Ove gluposti slušaš i još im veruješ!



Један Рус, јеврејског порекла, добио је дозволу да емигрира у Израел.
На аеродрому у Москви, при контроли пртљага, руски цариник међу стварима угледа Лењинову бисту па га упита:

- Шта је ово?

Јеврејин:

- Питање "шта је ово" је погрешно, друже. Требали сте питати: Ко је ово? Ово је друг Лењин. Он је поставио основе социјализма, донео Русима просперитет. Ја га носим као успомену на те славне дане!

Руски цариник постиђен каже, изволите прођите.

На аеродрому у Тел Авиву, поново цариник пита за бисту:

- Шта је ово?

Јеврејин:

- "Шта је ово" је погрешно питање, господине. Треба да питате: Ко је ово?
Ово је Лењин. Зликовац због кога сам ја, као Јеврејин, морао напустити Русију. Носим ову бисту како бих га сваки дан проклињао. Израелски цариник ће на то:

- Ох, извините! Прођите.

Када је стигао кући, Јеврејин је бисту ставио на сто.

Позвао је родбину на вечеру. Један рођак га упита:

- Ко је ово?

- Драги мој, "ко је ово" је погрешно питање. Требало је да ме питаш шта је ово?
Ово је десет килограма 24-каратног злата, без царине и пореза.

Наравоученије:

Шта је политика? Политика ти је када ( зависно од публике) причаш о истој ствари на различите начине. И резултат неће изостати, а резултат је лична корист у 99,9 посто случајева.


gvozden1 gvozden1 22:37 21.10.2023

Re: Шта је политика?

Наравоученије

Da bi izvukao korist, potrebno je biti inteligentan, pa pričati ono što neko želi da čuje, dok ti je krajni cilj deset kila zlata.


A Endži to nije, ona je poput ovih carinika, guta šta joj se servira.
shmoo shmoo 22:55 21.10.2023

Re: Шта је политика?

gvozden1
Наравоученије

Da bi izvukao korist, potrebno je biti inteligentan, pa pričati ono što neko želi da čuje, dok ti je krajni cilj deset kila zlata.


A Endži to nije, ona je poput ovih carinika, guta šta joj se servira.



То наравоученије се односи на учеснике у тој расправи на ТВ коју је Енџи окачила.

Nebojša Milikić Nebojša Milikić 10:55 25.10.2023

Re: ,

Pa i nije neverovatno, u suštini Kurir kao i svaka buržoaska novina novina u tranziciji poručuje: "Zar ne vidite da smo pobedili, zašto sada za simbol pobede uzimate poraženog Mihailovića?" - Ni autor teksta ne shvata da ideološka srodnost i zajednički cilj ne obavezuju i na zajednička sredstva tj. na isti umetnički i politički ukus...
Nebojša Milikić Nebojša Milikić 11:01 25.10.2023

Re: ,

benedykt
gvozden1

Pa ilegalna teroristička organizacija.

Samo da dodam, finansirana i prethodno trenirana od strane najmonstruoznije diktature na svetu, za čiji je račun uostalom i formirala tu svoju šumsku bandu tek nakon napada Hitlera na SSSR. Pri tome, ista ta teroristička organizacija koristi najcrnji mogući trenutak u kome su se država i narod nalazili da bi ostvarili svoje sebične ciljeve dolaska na vlast i formiranja ispostave one iste monstruozne diktature, uključujući tu i kopiranje svih zakonskih akata kao i Ustava iz Sovjetije. Čin njihovog dolaska na vlast je neumitno bio početna stanica za putovanje koje je današnju Srbiju dovelo tu gde jeste, jer kada se jednom uđe u pogrešan voz, sve naredne stanice će samim time biti pogrešne…


tako je govorio Jozef Gebels a malo posle njega u jednom uvijenom obliku i senator McCarthy
Черевићан Черевићан 14:48 19.10.2023

res controversa

или.....to je ime neznanja

недореци наши историјски
одумрети........никад неће,
(благо...браћи....Ескимима
неимаше.....те.....несреће)
solo solo 14:48 19.10.2023

Interesantno


Čega je sve ime IZRAEL (Medinat Jisrael)?
Nebojša Milikić Nebojša Milikić 16:18 19.10.2023

Re: Interesantno

solo

Čega je sve ime IZRAEL (Medinat Jisrael)?


izraelska vlada i država su trenutno ime vladajuće klase Euroatlantide, ime su bahatosti i truleži kolonijalne uprave a koja je ime prošlosti, sadašnjosti i budućnosti kolonijalizma i imperijalizma. Velika panika vlada pred idejom propasti kolonije Izrael (mada to zaista niko ozbiljno ne traži i što je praktično nemoguće), jer kao koncept vladavine propada i ceo kolonijalni projekat Euroatlantide jer se u aktuelnosti ukazuje kao nepodnošljiv i nepopravljiv za ogromnu većinu sveta, čak i za većinu stanovništva samih imperijalnih centara i kolonijalnog osoblja. Ali kao i uvek, ispostavi se da „gde je očajanje tu je spas“, pa američko-izraelska nezavisna intelektualna zajednica daje najakuratniji komentar i najartikulisaniji otpor pokušaju imperije da sa sobom u propast povuče ceo svet, npr: https://www.youtube.com/watch?v=m_I6HhVkF6M&t=89s
solo solo 16:33 19.10.2023

Re: Interesantno

gedza.73 gedza.73 18:25 19.10.2023

.

dovezu traktor u svaku zadrugu

Ja bi' baš vol'o da vam se vrati taj komunizam pa da imate samo jedan kompjuter po zgradi.
Inače ni taj traktor niste znali da napravite nego ste ga kupili ni manje ni više nego od Engleza. I skoro pet decenija ga 'razvojni naučni komunistički centri' pravili u neizmenjenom obliku.
kao i u mnoga za poljoprivredu zainteresovana domaćinstva

Ne pričaj ono o čemu ne znaš ništa. Traktor je za većinu seljaka tokom šezdesetih a bogami i sedamdesetih bio misaona imenica. Sedamdesetih, osamdesetih a i devedesetih su seljaci skupljali seno vilama dok se na zapadu seno baliralo presama već dvaes, tries, četres godina.
O kreditima i ratama koje nisu vredele ni paklo cigara nekom drugom prilikom.
Ime za nivo minimalnog dohotka negde tamo ispod potrošačke korpe, zakona o radu koji radnike zavijaju u crno a kojem aplaudiraju kapitalisti

Bre jel' neko brani vama komunistima da napravite komunističku fabriku? Da sami sebi organizujete život? nego oćete tuđe pa da raspolažete kasom. E pa brale za tako nešto mislim da se po krivinčnom zakoniku ide u zatvor.
To je ime za 80% drvenih ralica u većini jugoslovenskih i balkanskih sela između dva svetska rata.

Komunistički argument. Kao i sva njihova 'istorija'. Oranje drvenim ralom u Srbiji (za ostale pasivne krajeve me na kraju krajeva baš stoli bojko) je navedeno u Skupštini kao posledica delovanja vojnika iz 'regiona' koji su po Srbiji opljačkali i popalili sve što se moglo. A onda su ti isti ili njihova deca na komunističkom talasu nastavili nakon rata da otimaju tuđe po toj istoj Srbiji.
zilikaka zilikaka 18:43 19.10.2023

Re: .

Oranje drvenim ralom u Srbiji (za ostale pasivne krajeve me na kraju krajeva baš stoli bojko) je navedeno u Skupštini kao posledica delovanja vojnika iz 'regiona' koji su po Srbiji opljačkali i popalili sve što se moglo. A onda su na komunističkom talasu nastavili nakon rata da otimaju tuđe.

Gedžo, ne znam u koje krajeve spada moj kraj ali odgovorno ti tvrdim da se oduzimalo na veliko. Baš ovde je bilo karakteristično to isterivanje obaveze gde suljudi završavali po zatvorima a iz kuće se oduzimalo sve i svašta. E, vidiš, i pored sveg tog oduzimanja, niko nije ostao da ore drvenim ralom.
Nema ga odavno medju živima al ssam prilično sigurna da drveno ralo ni moj pokojni deda nije upamtio.
Dakle, biće da je tu još neki faktor uticao i da tamo gde su na tim ralima ostali baš ni pre toganisu od njega daleko odmakli.

Nego, druga polovina prošlog veka jeste bila vreme tehničkog napretka generalno, pa je vezivanje isključivo za političku situaciju pogrešno u svakom slučaju.
benedykt benedykt 18:51 19.10.2023

Re: .

zilikaka
Baš ovde je bilo karakteristično to isterivanje obaveze gde suljudi završavali po zatvorima a iz kuće se oduzimalo sve i svašta.

Ako smem da primetim, to je još i bila Bog da te vidi opcija, jer su umeli da uzimaju cele kuće, odnosno da odvedu sa kućnog praga te da se se u zatvoru bude par dana pa onda završi sa metkom u potiljak ili maljem u glavu, što-no-se kaže kako kome zapalo u datim slučajevima…
gvozden1 gvozden1 18:52 19.10.2023

Re: .

. Baš ovde je bilo karakteristično to isterivanje obaveze gde suljudi završavali po zatvorima a iz kuće se oduzimalo sve i svašta

Na koji period misliš?

Ne verujem da su Švabe vama oduzimale plugove, a upravo su oni ti koji su Šumadince vratili na drvena rala posle prvog rata.

Komunisti su ti koji su oduzimali i apsili ljude, a to je bilo posle oslobođenja.
gedza.73 gedza.73 18:54 19.10.2023

Re: .

Nema ga odavno medju živima al ssam prilično sigurna da drveno ralo ni moj pokojni deda nije upamtio.

Nakon I svetskog rata (Milikić je napisao '80% drvenih ralica u većini jugoslovenskih i balkanskih sela između dva svetska rata') se neko od poslanika žalio kako se u Srbiji vratilo na oranje drvenim ralom jer je sve tokom rata uništeno.
druga polovina prošlog veka jeste bila vreme tehničkog napretka generalno, pa je vezivanje isključivo za političku situaciju pogrešno u svakom slučaju.

Ako se uporedi poljoprivreda i veže isključivo za političku situaciju onda se vidi da komunistički kombajni nisu imali klimu a da kapitalistički jesu. Onako najgrublje moguće a može se širiti u svim pravcima u bilo kojoj oblasti poljoprivrede.
benedykt benedykt 18:56 19.10.2023

Re: .

gedza.73

Ne pričaj ono o čemu ne znaš ništa. Traktor je za većinu seljaka tokom šezdesetih a bogami i sedamdesetih bio misaona imenica. Sedamdesetih, osamdesetih a i devedesetih su seljaci skupljali seno vilama dok se na zapadu seno baliralo presama već dvaes, tries, četres godina.

Ma šta su gosn Gedžo znali ti slepci sa Zapada što su živeli u tim njijovim nenarodnim sistemima, dok smo mi za to vreme imali maršala Titu junačkoga sina i najštoboljeg vladara što se ikada rodio, te smo zato i živeli u sveopštoj sreći i blagostanju…
magnus magnus 18:57 19.10.2023

Re: .

Bre jel' neko brani vama komunistima da napravite komunističku fabriku? Da sami sebi organizujete život?
a ne on bi da se drugom otme ili da kapitalisti izvana daju pare za fabriku a ona da pravilno ulaže u kultru to jest njega jer on ko avangarda to sagledava šire i dublje .. plus je moralna vertikala i magistar nekog kurca ko i filip.
Apsurdnost svega ovoga da ljudi hoće na "Zapad" čuvajući tekovine revolucije i promovišuči kominterninog agenta , naspram podanika emigranske vlade u Londonu. koji "izmirenje" sa komšijama vide kroz neko unitarno "građansko" jugoslovenstvo kojeg su ovi iz dna duše prezirali u tragovima ... ko ovog lumena i njegov kulturni centar "kralj" plača, vlade buržoaskih zemalja, kim il sung , kastro, poreski obveznici u srbiji ili pljačkaju po kućama ...
a najveseliješto imaju je da su takvi lumeni bili "udarna pesnica" onog bloga i b92 kad se živjelo od para trulog kapitalizma a ne tržišta. sve europske zemlje su obavile lustraciju

newimprovedtadejus newimprovedtadejus 18:58 19.10.2023

Re: .

gedza.73
Nema ga odavno medju živima al ssam prilično sigurna da drveno ralo ni moj pokojni deda nije upamtio.

Nakon I svetskog rata (Milikić je napisao '80% drvenih ralica u većini jugoslovenskih i balkanskih sela između dva svetska rata') se neko od poslanika žalio kako se u Srbiji vratilo na oranje drvenim ralom jer je sve tokom rata uništeno.
druga polovina prošlog veka jeste bila vreme tehničkog napretka generalno, pa je vezivanje isključivo za političku situaciju pogrešno u svakom slučaju.

Ako se uporedi poljoprivreda i veže isključivo za političku situaciju onda se vidi da komunistički kombajni nemaju klimu a da kapitalistički imaju. Onako najgrublje moguće a može se širiti u svim pravcima u bilo kojoj oblasti poljoprivrede.


gedžo brate pa baš ga prećera..
ajde kod nas da kažeš da nažalost nivo razvoja nije bio takav da bi sad imali pouzdanu evidenciju šta se i kako radilo i proizvodilo prije ISR prije IISR pa poslije IISR (dobro imaju one gvožđine šljive)..
ali za Rusiju je podataka ipak bilo i nema nikakvog spora da su komunjare industrijalizovale inače nazadnu feudalnu despotiju i da su u nasloženijim oblastima industrijske proizvodnje prevazišli taj omraženi kapitalizam..
to zaista ne bi smjelo biti sporno..
problem komunizma nije bio što je on bio tehnički nazadan..
nego ekonomski..
u želji da nasilno primjenjuje ravnomjernu raspodjelu uništio je ekonomski motiv (eto recimo tako pojednostavljeno)..
eli govoriti o nekakvim drvenim ralima komunizma dok i danas Rusija dominira kosmičkim programom (isitna dinamika nije na njihovoj strani al opet)..
a u komunizam je ušla bukvalno sa drvenim ralom..
neozbiljno je brate, nemoj
gedza.73 gedza.73 19:01 19.10.2023

Re: .

benedykt
te smo zato i živeli u sveopštoj sreći i blagostanju…

Neki jesu. U svakom iole uređenom društvu dobar deo njih bi bio ili u zatvoru ili na lečenju u za to predviđenim ustanovama. Samo su kod nas bili na slobodu uz JNA pretorijansku gardu i 'narodnu' miliciju da im čuvaju leđa.
gedza.73 gedza.73 19:10 19.10.2023

Re: .

newimprovedtadejus
gedžo brate pa baš ga prećera..

Uopšte nisam. Sedamdesetih godina se već u svakom domaćinstvu koje se bavilo voćarstvom koristila voćarska freza koja je je 'ulazila' u redove. Samo jedan proizvođač sa fabrikom koja ima možda nekih 400 kvadrata je napravio 30 000 komada. Kod nas motika.
Prese za baliranje su usavršavane od pedesetih. Svaka kuća po Pijemonte je imala.
Mi smo koristili drvene grabulje ili eventualno nešto kao iskrivljeni češalj što vučeš za sobom pa se trava uvije u gomile. za to vreme su oni proizvodili sakupljače za seno koji su ostavljali seno na redovima... da te ne gnjavim sad ali taj sistem ne opterećuje presu kako ne bi došlo do zagušenja. Da ne pominjem rasturače koji su skraćivali vreme potrebno za sušenje pa je trava zadržavala hranljive sastojke. Ili roto drljače koje ne prave plužni đon. Ko je od društvenih preduzeća napravio roto drljaču? Ili ripere?

kod nas nula, ništa, nada. Traktor koji je bio malo jača freza, plugovi, tanjirača i drljača.
A tek u industrijskom sektoru. MIO Standard iz Osijeka nije znao da napravi mašinu za savijanje nego molili Italijane. Mašine za prehrambenu industriju? Tekstilnu?
problem komunizma nije bio što je on bio tehnički nazadan..

Šta je on to epohalno napravio u industriji ili poljoprivredi a da nije ukradena predratna fabrika ili strana licenca?

benedykt benedykt 19:11 19.10.2023

Re: .

gvozden1

Komunisti su ti koji su oduzimali i apsili ljude, a to je bilo posle oslobođenja.

Ne poželeo ni najcrnjem neprijatelju tak’o ”oslobođenje”…
gedza.73 gedza.73 19:14 19.10.2023

Re: .

magnus
a ne on bi da se drugom otme ili da kapitalisti izvana daju pare za fabriku a ona da pravilno ulaže u kultru to jest njega jer on ko avangarda to sagledava šire i dublje

Imaju kapital dobijen za sto marke po Miloševićevom zakonu pa nek se udruže i naprave samoupravnu fabriku. Bre u SOUR OUR Moravi na zadnja vrata pored kancelarije direktora radnička klasa krala i iznosila sve što je mogla da iznese. U vreme nestašica i inflacija bili truli tržišni kapitalisti. Pa posle kukaju kako ih 'neko' upropastio a oni jadni nesnađeni u tranziciji.
newimprovedtadejus newimprovedtadejus 19:17 19.10.2023

Re: .

gedza.73
newimprovedtadejus
gedžo brate pa baš ga prećera..

Uopšte nisam. Sedamdesetih godina se već u svakom domaćinstvu koje se bavilo voćarstvom koristila voćarska freza koja je je 'ulazila' u redove. Samo jedan proizvođač sa fabrikom koja ima možda nekih 400 kvadrata je napravio 30 000 komada.
Prese za baliranje su usavršavane od pedesetih. Svaka kuća po Pijemonte je imala.
Mi smo koristili drvene grabulje ili eventualno nešto kao iskrivljeni češalj što vučeš za sobom pa se trava uvije u gomile. za to vreme su oni proizvodili sakupljače za seno koji su ostavljali seno na redovima... da te ne gnjavim sad ali taj sistem ne opterećuje presu kako ne bi došlo do zagušenja. Da ne pominjem rasturače koji su skraćivali vreme potrebno za sušenje pa je trava zadržavala hranljive sastojke. Ili roto drljače koje ne prave plužni đon.

kod nas nula, ništa, nada. Traktor koji je bio malo jača freza, plugovi, tanjirača i drljača.
A tek u industrijskom sektoru. MIO Standard iz Osijeka nije znao da napravi mašinu za savijanje nego molili Italijane. Mašine za prehrambenu industriju? Tekstilnu?
problem komunizma nije bio što je on bio tehnički nazadan..

Šta je on to epohalno napravio u industriji ili poljoprivredi a da nije ukradena predratna fabrika ili strana licenca?


ne kažem ti da nije bilo nazadno u Srbiji pedesetih nego da to nije komunjarska zasluga nego viševjekovno nasljeđe..
i još ti kažem da je komunizam u SSSRu napravio svjetski dominatan kosmički program..
od toga teško može tehnički složenije..
da ne ulazimo u armiju matematičara i fizičara koji je taj komunizam napravio dok je carska Rusija kuburila sa opismenjivanjem..

onda možemo i o tome šta je komunjarizam konketno napravio u YU.. u BL jeste svakako..
to ga nikako ne iskupljuje ni za zločine, ni nepravde, pa ni glupost koja je na kraju i rastjerala većinu toga što je napravila..
al nema puno vajde od pretjerivanja marke Srbija prije kounjara sedam fabrika aviona a poslije komunjara pustoš..
to prosto niukom smislu nije istina..
newimprovedtadejus newimprovedtadejus 19:20 19.10.2023

Re: .

magnus
Bre jel' neko brani vama komunistima da napravite komunističku fabriku? Da sami sebi organizujete život?
a ne on bi da se drugom otme ili da kapitalisti izvana daju pare za fabriku a ona da pravilno ulaže u kultru to jest njega jer on ko avangarda to sagledava šire i dublje .. plus je moralna vertikala i magistar nekog kurca ko i filip.
Apsurdnost svega ovoga da ljudi hoće na "Zapad" čuvajući tekovine revolucije i promovišuči kominterninog agenta , naspram podanika emigranske vlade u Londonu. koji "izmirenje" sa komšijama vide kroz neko unitarno "građansko" jugoslovenstvo kojeg su ovi iz dna duše prezirali u tragovima ... ko ovog lumena i njegov kulturni centar "kralj" plača, vlade buržoaskih zemalja, kim il sung , kastro, poreski obveznici u srbiji ili pljačkaju po kućama ...
a najveseliješto imaju je da su takvi lumeni bili "udarna pesnica" onog bloga i b92 kad se živjelo od para trulog kapitalizma a ne tržišta. sve europske zemlje su obavile lustraciju


magnuse brate de neki prored, ubi ovo u po mozga
benedykt benedykt 19:22 19.10.2023

Re: .

gedza.73
benedykt
te smo zato i živeli u sveopštoj sreći i blagostanju…

Neki jesu. U svakom iole uređenom društvu dobar deo njih bi bio ili u zatvori ili na lečenju u za to predviđenim ustanovama. Samo su kod nas bili na slobodu uz JNA pretorijansku gardu i 'narodnu' miliciju da im čuvaju leđa.

Jes vala, kao na primer Leka abadžija iz Draževca ili ona ercovska bitanga Krcun… Mislim, dok nisu i oni zglajznuli, neki doduše i bukvalno pa pravac u drvo…
gedza.73 gedza.73 19:29 19.10.2023

Re: .

ne kažem ti da nije bilo nazadno u Srbiji pedesetih nego da to nije komunjarska zasluga nego viševjekovno nasljeđe..

Otkud onda pre I svetskog rata u Požarevcu porodična proizvodnja kanti za polivanje?
Proizvodnja tona i tona sapuna u Šapcu? Fabrika konzervi u Kragujevcu koja je dobila posao za snabdevanje hranom češkog vojnika?
I nije bilo nazadno samo pedesetih nego i nakon toga kada je stagniranje za svetom samo ubrzalo.
i još ti kažem da je komunizam u SSSRu napravio svjetski dominatan kosmički program..
od toga teško može tehnički složenije..

Napravio. A nije uspeo usisivač. Često koristim primer Vladimira Zvorikina koji je emigrirao u SAD.
Razvio je princip Braunove cevi, ujedno nastavlja da proučava Rozingove radove. Zworikin je 29. decembra 1923. godine u SAD prijavio patent za čisto elektronski „televizijski sistem“. Patent je dobio broj 683 337. Aparat je nazvan „Ikonoskop“, cev za posmatranje slika. Televizija je bila rodjena.

On je pre Oktobarske bio saradnik Borisa Rozinga.
1931. uhapšen pod optužbom da je pružao "financijsku pomoć kontrervolucionarima". Nakon što se su ze njega kod vodećih sovjetskih funkcionara založili istaknuti članovi naučne zajednice, pušten je na slobodu, ali mu je zabranjeno raditi u Moskvi. Zbog toga je otišao u Arhangeljsk i preuzeo katedru fizike na tamošnjem Šumarskom institutu.

onda možemo i o tome šta je komunjarizam konketno napravio u YU

U poređenju sa drugima u Srbiji ništa 'spec' nego daleko ispod proseka. Osim što su uspeli da uguše privatnu inicijativu.
da ne ulazimo u armiju matematičara i fizičara koji je taj komunizam napravio dok je carska Rusija kuburila sa opismenjivanjem..

Ima onaj čuveni kad u Gulagu dovedu profesore da rade na opismenjavanju zatvorenika. Ovi mučenici se posmrzavali, kunjaju gladni, profesor piše po tabli metre i metre jednačina i više za sebe se naglas čudi kako ne dolazi do rešenja.
Samo čuješ par njih kako mu dobacuju šta nedostaje i gde je pogrešio.
To jeste pravo lice komunizma. Sve ostalo su mu bile nužne poštapalice.
newimprovedtadejus newimprovedtadejus 19:38 19.10.2023

Re: .

gedza.73
ne kažem ti da nije bilo nazadno u Srbiji pedesetih nego da to nije komunjarska zasluga nego viševjekovno nasljeđe..

Otkud onda pre I svetskog rata u Požarevcu porodična proizvodnja kanti za polivanje?
Proizvodnja sapuna u Šapcu? Fabrika konzervi u Kragujevcu koja je dobila posao za snabdevanje hranom češkog vojnika?
I nije bilo nazadno samo pedesetih nego i nakon toga kada je stagniranje za svetom samo ubrzalo.
i još ti kažem da je komunizam u SSSRu napravio svjetski dominatan kosmički program..
od toga teško može tehnički složenije..

Napravio. A nije uspeo usisivač. Često koristim primer Vladimira Zvorikina koji je emigrirao u SAD.
Razvio je princip Braunove cevi, ujedno nastavlja da proučava Rozingove radove. Zworikin je 29. decembra 1923. godine u SAD prijavio patent za čisto elektronski „televizijski sistem“. Patent je dobio broj 683 337. Aparat je nazvan „Ikonoskop“, cev za posmatranje slika. Televizija je bila rodjena.

On je pre Oktobarske bio saradnik Borisa Rozinga.
1931. uhapšen pod optužbom da je pružao "financijsku pomoć kontrervolucionarima". Nakon što se su ze njega kod vodećih sovjetskih funkcionara založili istaknuti članovi naučne zajednice, pušten je na slobodu, ali mu je zabranjeno raditi u Moskvi. Zbog toga je otišao u Arhangeljsk i preuzeo katedru fizike na tamošnjem Šumarskom institutu.

onda možemo i o tome šta je komunjarizam konketno napravio u YU

U poređenju sa drugima u Srbiji ništa 'spec' nego daleko ispod proseka. Osim što su uspeli da uguše priva
tnu inicijativu.
da ne ulazimo u armiju matematičara i fizičara koji je taj komunizam napravio dok je carska Rusija kuburila sa opismenjivanjem..

Ima onaj čuveni kad u Gulagu dovedu profesore da rade na opismenjavanju zatvorenika. Ovi mučenici se posmrzavali, kunjaju gladni, profesor piše po tabli metre i metre jednačina i više za sebe se naglas čudi kako ne dolazi do rešenja.
Samo čuješ par njih kako mu dobacuju šta nedostaje i gde je pogrešio.
To jeste pravo lice komunizma. Sve ostalo su mu bile nužne poštapalice.


znam da voleš al ipak ne može anegdotama.. nego ipak mora neka statistika..
a ta kapitalistička Srbije je bila napredna taman u tolikoj mjeri da nije imala ni čestitu statistiku pa da se bar zna čega je i koliko bilo a čega nije..
u dvadesetom vijeku..
srednje dijete ovih dana nauči u školi da je englez u 11. vijeku popisao imovinu svog stanovništva e da bi ga bolje oporezovao i stvar nazvao, pazi sad, Domsday Book..
jbg..
i to ti je odličan pokazatelj..
srbin viljuškom boc al da je znao da tri podatka meti na papir pa da malo bolje razumijemo i znamo šta je i kako je bilo.. jok..
dobro, imaju te gvožđine šljive, to jeste..

a ako ćemo sad osporavati ruske komunističke matematičare i fizičare.. ok.. nek bude..

e i sad se sjetih.. okači neko prije neki dan neku yet another seriju o početku ISR i kao joj pogle isto ko danas.. mislim dokle braćo al ok..
i kad tamo kao raspravljaju oni u MSP, MO gdje li u Londonu kako po Balkanu kao ti Srbi pizde nešto, i kažu to što oni ne znaju da koriste viljuške bla bla bla..
reko štaaaaaaaaaaa..
ko ne zna, pa srbi viljuškom boc.. šta to pričate..
e tako i bi
gedza.73 gedza.73 19:50 19.10.2023

Re: .

znam da voleš al ipak ne može anegdotama.. nego ipak mora neka statistika..
a ta kapitalistička Srbije je bila napredna taman u tolikoj mjeri da nije imala ni čestitu statistiku pa da se bar zna čega je i koliko bilo a čega nije..
u dvadesetom vijeku..

Onda komunistička Srbija ima statistiku koliko je bilo traktora 1968. Ili koliko je bilo porizvedeno frižidera i posuda za sladolede. Što povlači za sobom još nekoliko industrija.
srbin viljuškom boc al da je znao da tri podatka meti na papir pa da malo bolje razumijemo i znamo šta je i kako je bilo.. jok..

A, ne, ne. Upravo suprotno. Komunisti tvrde kako je u SFRJ bilo zlatnom viljuškom boc dok su na Zapadu terali decu da rade (a kod nas bilo 'uči sine da ne bi radio' pa onda kuku majko šta nam se dešava) a pre njih nije postojalo ništa.

Poenta da je komunizam u nas bio diktatura proleterijata koja je ustavom zabranila privatnu inicijativu. I tu se na prvom koraku srušilo sve ono što je Srbija mogla da bude a nije. Uz našu tradicionalnu bandoglavost i zbog komunizma neusklađenost sa demokratskim društvima sa svim bolestima koja su ona imala višedecenijski zaostatak i ozbiljne sistemske greške sa dalekosežnim posledicama.
a ako ćemo sad osporavati ruske komunističke matematičare i fizičare.. ok.. nek bude..

Ne osporava se nego sam u dilemi da li u slobodnim državama koje nisu komunističke ne bi bilo matematičara i fizičara nego komunizam mora kao u kineskoj Kulturnoj revoluciji da donese napredak.
ko ne zna, pa srbi viljuškom boc.. šta to pričate..

A pazi balirano seno na kolima u pozadini iza ova dva bećara

gvozden1 gvozden1 19:56 19.10.2023

Re: .

benedykt
gvozden1

Komunisti su ti koji su oduzimali i apsili ljude, a to je bilo posle oslobođenja.

Ne poželeo ni najcrnjem neprijatelju tak’o ”oslobođenje”…

Postoji jedna epizoda vezana za oslobođenje, Krcun je nju ponavljao.
Pitao on nekog zatvorenika od kada je u zatvoru, a on mu odgovorio "od oslobođenja"

Jasno je šta je mislio o oslobođenju.
gedza.73 gedza.73 19:58 19.10.2023

Re: .

Odnos komunsta prema naučnicima
Milutin Milanković (Dalj kraj Osijeka, 28. maj 1879 – Beograd, 12. decembar 1958) bio je srpski geofizičar, klimatolog, astronom, osnivač Katedre za nebesku mehaniku na Univerzitetu u Beogradu i svjetski uvažavan naučnik,

Po završetku Drugog svjetskog rata i komunističke revolucije Sud časti Beogradskog univerziteta je, procjenjujući podobnost Milutina Milankovića za novi poredak, donio sljedeću karakteristiku u kojoj se priznaje da se Milanković istakao kao odličan stručnjak i naučnik koji se bavi astronomijom i nebeskom mehanikom, ali je "vrlo star i o nekom njegovom ličnom razvoju nema ni govora". Doduše, i on je dobar pedagog, ali "predavanja jedva otanjava". "Po političkoj orijentaciji pripada poznatoj matematičkoj kliki... Marksizam-lenjinizam uopće ne poznaje niti pokazuje ikakav interes. Smatramo da je naš politički neprijatelj i da će kao takav umrijeti. Može se iskoristiti kao nastavnik i naučnik"

Moš da budeš genijalac al' jbg. ne poznaješ marksizam-lenjinizam i onda si 'naš politički neprijatelj'.

A mi nevera otkud nam se desio Milošević kad smo sve radili po pravilima službe.
newimprovedtadejus newimprovedtadejus 20:02 19.10.2023

Re: .

gedza.73
znam da voleš al ipak ne može anegdotama.. nego ipak mora neka statistika..
a ta kapitalistička Srbije je bila napredna taman u tolikoj mjeri da nije imala ni čestitu statistiku pa da se bar zna čega je i koliko bilo a čega nije..
u dvadesetom vijeku..

Onda komunistička Srbija ima statistiku koliko je bilo traktora 1968. Ili koliko je bilo porizvedeno frižidera i posuda za sladolede. Što povlači za sobom još nekoliko industrija.
srbin viljuškom boc al da je znao da tri podatka meti na papir pa da malo bolje razumijemo i znamo šta je i kako je bilo.. jok..

A, ne, ne. Upravo suprotno. Komunisti tvrde kako je u SFRJ bilo zlatnom viljuškom boc dok su na Zapadu terali decu da rade (a kod nas bilo 'uči sine da ne bi radio' pa onda kuku majko šta nam se dešava) a pre njih nije postojalo ništa.

Poenta da je komunizam u nas bio diktatura proleterijata koja je ustavom zabranila privatnu inicijativu. I tu se na prvom koraku srušilo sve ono što je Srbija mogla da bude a nije. Uz našu tradicionalnu bandoglavost i zbog komunizma neusklađenost sa demokratskim društvima sa svim bolestima koja su ona imala višedecenijski zaostatak i ozbiljne sistemske greške sa dalekosežnim posledicama.
a ako ćemo sad osporavati ruske komunističke matematičare i fizičare.. ok.. nek bude..

Ne osporava se nego sam u dilemi da li u slobodnim državama koje nisu komunističke ne bi bilo matematičara i fizičara nego komunizam mora kao u kineskoj Kulturnoj revoluciji da donese napredak.
ko ne zna, pa srbi viljuškom boc.. šta to pričate..

A pazi balirano seno na kolima u pozadini iza ova dva bećara



e pa komunjarama se nikako nije mogla zamjeriti ljenost po pitanju skupljanja statistike.. SDK prvi pa onda milion i jedan zavod su se odirali od sakupljanja informacija na svaku božiju temu..
ostatke toga imaš i danas ako se sjetiš kad upisuješ godinu fakulteta pa te pitaju a šta ti radi mama a šta ti radi tata a koliko prozora u kući imate.. i tako svake godine brale..
to su bila mora statistike.. al se u raspadu dosta toga i rasturilo pa nije digitalizovano.. ali i danas imamo naviku i danas skupljamo gomilu podataka al ih ne obrađujemo centralizovano pa slabo i koristimo..

e šta tedoh..
tehnološka nazadnost se komunjarama ne može osporavati..
pa cijeli sistem je počivao na ideji da se sredstva centralizuju i ulažu u tehnološki razvoj i to se i radilo..
ditto emancipacija žena i opismenjivanje..
kapitalizam se ne bi tako upinjao da to uradi to možeš biti siguran..
bi nam sigurno donjeo sad u prosjeku veći BDP po glavi, da ne pričamo šta bi bilo da se izbjegao rat..
ali bi isto tako vrlo vjerovatno imao i solidan broj djece koja ni do danas ne bi dobila priliku da se školuju.. pogotovo u Bosni..
ma mislim duga je priča al ne pomaže kad se počnu osporavati osnovne stvari..
pa tako i ta da previše slobode i demokratije ne pogoduje vrhunskom razvoju teorijske matematike i fizike.. time se ni danas ni tada na zapadu ne bave ni blizu u toj mjeri kao u totalitarnim društvima koja su spremna da prihvate da ne mora sve uvijek da je fun i passion da bi ga uradio..
gedza.73 gedza.73 20:14 19.10.2023

Re: .

e pa komunjarama se nikako nije mogla zamjeriti ljenost po pitanju skupljanja statistike..

Odlična im satistika bila. Ako je nosilac domaćinstva član zadruge svi se vodili kao zaposleni (tako neka ludačka matematika pa se nije znalo koliko ima nezaposlenih)
to su bila mora statistike..

Onda je vrlo prosto da se zna koliko je imalo traktora i plugova po domaćinstvu.
tehnološka nazadnost se komunjarama ne može osporavati..

Tu je priča o napretku pod komunizmom počela i odmah se završila.
pa cijeli sistem je počivao na ideji da se sredstva centralizuju i ulažu u tehnološki razvoj i to se i radilo..

Ala su ga opravili. Ima dokumentarac s kraja sedamdesetih gde Lala ne može da shvati zašto mu ne dozvoljavaju da radi više od deset hektata.
ditto emancipacija žena i opismenjivanje..

Diskutabilno.
Na sednici Saveza književnika Jugoslavije Oskar Davičo potpisao joj je profesionalnu osudu: „Neki drugovi ne pišu borbeno, onako kako naša stvarnost zahteva. Oni ne pišu komunistički, pišu buržujski sentimentalno i sladunjavo, kao Mir Jam”.
U raspravu o autorskim pravima se umešala opština Stari grad, podsećajući da je svojevremeno, Zakonom o nacionalizaciji Veselinoviću oduzeto preduzeće, uključujući i sve ugovore. Tako se opština deklarisala kao naslednik Mir-Jam i njenih autorskih prava
U monografiji o dva veka srpskog novinarstva (1791-1991), među sto najznačajnijih novinara uvrštene su samo tri žene - Maga Magazinović, Desa Glišić i Milica Jakovljević - Mir Jam

Ksenija Atanasijević... Posle završetka rata, nove komunističke vlasti je hapse. Iz komunističkog zatvora je izašla lišena samo građanskih prava, a sve njene knjige stavljene su na listu zabranjenih.

Najveća srpska žena mislilac, čija je glavna tema problem zla u pojedincu i društvu.

Krajem 1980-ih, njena grobnica je uništena, a grobno mesto prekopano i prodato novim vlasnicima

time se ni danas ni tada na zapadu ne bave ni blizu u toj mjeri kao u totalitarnim društvima koja su spremna da prihvate da ne mora sve uvijek da je fun i passion da bi ga uradio..

Uvek bih pre odabrao uređenje koje nije baš toliko zagriženo za fiziku kao sistem koji zbog pogrešne kritike Vođe zglajzne na višegodišnju robiju.

zilikaka zilikaka 20:22 19.10.2023

Re: .

Po završetku Drugog svjetskog rata i komunističke revolucije Sud časti Beogradskog univerziteta je, procjenjujući podobnost Milutina Milankovića za novi poredak, donio sljedeću karakteristiku u kojoj se priznaje da se Milanković istakao kao odličan stručnjak i naučnik koji se bavi astronomijom i nebeskom mehanikom, ali je "vrlo star i o nekom njegovom ličnom razvoju nema ni govora". Doduše, i on je dobar pedagog, ali "predavanja jedva otanjava". "Po političkoj orijentaciji pripada poznatoj matematičkoj kliki... Marksizam-lenjinizam uopće ne poznaje niti pokazuje ikakav interes. Smatramo da je naš politički neprijatelj i da će kao takav umrijeti. Može se iskoristiti kao nastavnik i naučnik"

Ovo je prilično tačno, ali tačno je i da je bio šef katedre za Nebesku mehaniku, mislim. Sticajem okolnosti, moj pokojni otac je završio klasičnu mehaniku na PMF i vodio se kao njegov student. Milanković je bio već star, nije učestvovao u nastavi ne zbog politike nego zbog starosti. Povremeno se pojavljivao na fakultetu i jedino mu je ostavljena čast da studentima potpisuje indekse, te je i on nekom prilikom dobio Milankovićev potpis.
gedza.73 gedza.73 20:28 19.10.2023

Re: .

Milanković je bio već star, nije učestvovao u nastavi ne zbog politike nego zbog starosti.

Nije jedini ali je odličan pokazatelj kako se komunizam odnosio prema nauci i naučnicima.
Ona scena iz Vojnika sa lanetom Gutovićem kad ispadne bomba na pod u školskoj učionici se u stvari stvarno desila. Čuveni otac još čuvenijeg sina je na Pravnio otišao da polaže u uniformi. Kad ga je profesor upozorio da se tako ne postaje pravnik pvaj se samo okrenuo i izašao. Sutradan su profesora odveli udbaši a istaknuti drug član je postao ugledni pravnik našeg društva.
moj pokojni otac je završio klasičnu mehaniku na PMF

Sećam se kako si pričala za oca i rođake a za takve ljude uvek imam poštovanje.
zilikaka zilikaka 20:29 19.10.2023

Re: .

da ne ulazimo u armiju matematičara i fizičara koji je taj komunizam napravio dok je carska Rusija kuburila sa opismenjivanjem..
Ne treba zanemariti činjenicu da je ta carska Rusija ipak imala prilično ozbiljan (za svetske razmere) univerzitetski kadar i da se prilično toga rasulo po svetu tokom revolucije a nešto završilo i kod nas.
Time je BU dobio značajno pojačanje i mnoge katedre, baš iz oblasti matematike i fizike su držali upravo ti ruski emigranti.
Čak se ta škola prenela i kasnije pa se može reći da je i moja generacija, studirajući tehiku, zakačila model obaveznog matematičkog izvođenja svega i svačega, za razliku od nekih zapadnih škola koje su budućim inženjerima razvijale praktičnu primenu tog nekog zakona.
bene_geserit bene_geserit 21:02 19.10.2023

Re: .

ditto emancipacija žena i opismenjivanje..
kapitalizam se ne bi tako upinjao da to uradi to možeš biti siguran..
bi nam sigurno donjeo sad u prosjeku veći BDP po glavi, da ne pričamo šta bi bilo da se izbjegao rat..
ali bi isto tako vrlo vjerovatno imao i solidan broj djece koja ni do danas ne bi dobila priliku da se školuju.. pogotovo u Bosni

A onda pogledamo ostale evropske države, one ne-komunističke i gle čuda, emancipacija žena, opismenjavanje, obavezno školovanje dece se svuda desilo u istom periodu ili ranije.
Izgleda da se ipak kapitalizam upinjao ništa manje nego socijalizam da to uradi.

A UN su usvojili razne deklaracije o pravima žena u periodu 1948-1954 (Univerzalna deklaracija o ljudskim pravima, Konvencija o političkim pravima žena, ...).
Smešno je pripisivati komunistima nešto za šta nemaju zasluga.
U pravima žena su prednjačile skandinavske zemlje, Finska, Norveška su ženama dale pravo glasa pre WW1. Tokom WW1, pravo glasa ženama su dali Danska, Nemačka, Poljska, Kanada, Holandija, OK i Rusija odnosno USSR (teoretski, preciznije bi bilo reći da su pravo glasa izgubili muškarci). Par godina kasnije i Britanci, Irci a 1930. i Turci.
bene_geserit bene_geserit 21:12 19.10.2023

Re: .

Bre jel' neko brani vama komunistima da napravite komunističku fabriku? Da sami sebi organizujete život?

a ne on bi da se drugom otme ili da kapitalisti izvana daju pare za fabriku a ona da pravilno ulaže u kulturu to jest njega jer on ko avangarda to sagledava šire i dublje .. plus je moralna vertikala i magistar nekog kurca ko i filip.

Kako je lepo iz Instituta za istraživanje ruda i gubljenje vremena tupiti nešto kapitalizam loš - komunizam dobar.
angie01 angie01 21:21 19.10.2023

Re: .

Smešno je pripisivati komunistima nešto za šta nemaju zasluga.


kako smesno, kada je pre rata kralj zaveo diktaturu i zabranio rad politickim partijama, zenskom aktivizmu, pa nije bilo govora o pravu glasa za zene i emancipaciju,...pri tome je vecinsko stanovnistvo nepismena sirotinja.

a sto se tice ostalih zemlaja, kako koja,...godine u kojima je ostvareno pravo glasa za zene.


1906. Finska
1913. Norveška
1915. Danska, Island
1918. Nemačka, Estonija, Litvanija, Luksemburg, Austrija, Poljska i Rusija
1919. Holandija
1920. Čehoslovačka
1921. Švedska
1922. Irska
1928. Ujedinjeno Kraljevstvo
1931. Španija
1944. Francuska
1945. Bugarska, Jugoslavija, Mađarska
1946. Italija, Rumunija
1947. Malta
1948. Belgija
1952. Grčka
1971. Švajcarska
1974. Portugal
1984. Lihtenštajn
gedza.73 gedza.73 21:31 19.10.2023

Re: .

A UN su usvojili razne deklaracije

Univerzalnu deklaraciju o ljudskim pravima koja između ostalog podrazumeva
забрана мучења (чл. 5.),
забрана дискриминације (чл. 2. и 7.),
право на живот (чл. 3.),
право на слободу (чл. 3.),
право на личну безбедност (чл. 3.),
право сваке особе на правично суђење и забрана самовољног хапшења (чл. 9—12.),
праву на заштиту приватности (чл. 12.),
право човека да се слободно креће унутар своје државе, да територију своје државе напусти и да се у своју државу сме слободно вратити (чл. 13.),
право на власништво (чл. 17.),
право на слободу мисли, савести и вероисповести (чл. 18.),
право на слободу мишљења и изражавања, која укључује право на ширење идеја путем било којег медија (чл. 19.)
право на слободу окупљања и удруживања (чл. 20.),
право на суделовање у управљању својом земљом, путем избора и правом на приступ јавним дужностима (чл. 21.),

1948. nije potpisala komunistička Jugoslavija. Svaka od ovih tačaka je grubo kršena tokom čitavog postojanja te nesrećne skalamerije.
bene_geserit bene_geserit 21:41 19.10.2023

Re: .

kada je pre rata kralj zaveo diktaturu i zabranio rad politickim partijama, zenskom aktivizmu, pa nije bilo govora o pravu glasa za zene

Dok su eto posle WW2 partije bile dozvoljene, istina samo jedna, i žene su mogle da "glasaju", za tu jednu partiju.
Mislim stvarno. nazovi stvari pravim imenom. Kad su kod nas došle komunjare pravo glasa nisu dobile žene, već su ga izgubili muškarci.

Usput, kod nas su prvi put su žene glasale 1918. u Vojvodini, kad su birani poslanici za Veliku narodnu skupštinu.
angie01 angie01 21:57 19.10.2023

Re: .

U petak 10. decembra 1948. u 9 sati ujutro, pre 70 godina, u Parizu u palati Šajo (izgrađenoj za Međunarodnu /ili Svetsku/ izložbu 1937), na 183. plenarnom zasedanju Generalne skupštine Ujedinjenih nacija nastavilo se s raspravljanjem o nacrtu Univerzalne deklaracije o ljudskim pravima i o amandmanima na taj nacrt koje su predložili Ujedinjeno Kraljevstvo i Savez Sovjetskih Socijalističkih Republika. U toj debati značajno mesto imao je jugoslovenski diplomata Ljubomir Radovanović,

pri glasanju o Univerzalnoj deklaraciji o ljudskim pravima 10. decembra 1948. Jugoslavija se uzdržala.

uzdrala se od glasanja zbog politickih oklonosti u kojima je tada mogla da bude ugrozena,...a deklaracija je usvojena i sve zemlje clanice su bile u obavezi da je se pridrzavaju...Jugoslavija je bila jedna od originalnih clanica-osnivaca UN.
angie01 angie01 21:58 19.10.2023

Re: .

Kad su kod nas došle komunjare pravo glasa nisu dobile žene, već su ga izgubili muškarci.



gedza.73 gedza.73 22:13 19.10.2023

Re: .

angie01
uzdrala se od glasanja zbog politickih oklonosti u kojima je tada mogla da bude ugrozena

Nije glasala za Deklaraciju o ljudskim pravima.
Kršila sve navedene tačke.
Osim ako tvrdiš da su u komunističkoj Jugoslaviji postojale građanske slobode, pluralizam, pravo na vlasništvo, slobodu misli, pravo na pravično suđenje...

benedykt benedykt 05:50 20.10.2023

Re: .

angie01
Smešno je pripisivati komunistima nešto za šta nemaju zasluga.


kako smesno, kada je pre rata kralj zaveo diktaturu i zabranio rad politickim partijama, zenskom aktivizmu, pa nije bilo govora o pravu glasa za zene i emancipaciju,...pri tome je vecinsko stanovnistvo nepismena sirotinja.

a sto se tice ostalih zemlaja, kako koja,...godine u kojima je ostvareno pravo glasa za zene.

Jbt je l’ ovo ono što se popularno na Twitter / X zove Parody account…?!

A to glasanje bilo tako što su ponuđene opcije na glasačkom listiću bile…

1. Volim druga Titu više od oca i od majke

2. Volim druga Titu više i od samog sebe


Pa muškarci a bogami žene koje konačno dobiše pravo glasa bili u opasnoj dilemi, jer svi bi da zaokruže odgovor pod 2. ali im nekako sve to izgledalo kao trik pitanje.

Inače da nije doš’o maršal Tita nikada žene ne bi dobile pravo glasa do današnjeg dana, svi bi po selima i dalje orali sa tim drvenim ralicama, jer bi nenarodni režim naravno zabranio traktore, kao što bi i ta država sa indignacijom odbila da bude jedna od zemalja članica/osnivača UN…
benedykt benedykt 06:31 20.10.2023

Re: .

newimprovedtadejus

i još ti kažem da je komunizam u SSSRu napravio svjetski dominatan kosmički program..
od toga teško može tehnički složenije..
da ne ulazimo u armiju matematičara i fizičara koji je taj komunizam napravio dok je carska Rusija kuburila sa opismenjivanjem.

Neverovatno ali zaista sa kojom se lakoćom povezuju stvari koje realno jedna sa drugom blage veze nemaju. Nije napravio ništa komunizam, napravili su talentovani ljudi kakvih bi bilo i da je carska Rusija nastavila da postoji, ali se valjda podrazumeva da bi ta neka šta-bi-bilo-kad-bi-bilo Rusija nastavila zauvek da živi u 1917. odnosno da bi nikakvog tehnološkog napredka ne bi ni bilo zato što bi to valjda car zabranio…?! Slušate li vi sebe ljudi, ili baš toliko ne znate neke stvari o Rusiji pre 1917…?!

Dakle, ceo taj svetski kosmički program kako SSSR tako i Amerike ili bilo koga drugog, svoj kamen temeljac ima u onome što je Konstantin Ciolkovski utemeljio na kraju 19. odnosno početkom 20. veka u svom naučnom radu pod nazivom Istraživanja kosmičkog prostora pomoću reaktivnih aparata. Tamo je na osnovu danas čuvene jednačine Ciolkovskog izračunao neophodnu minimalnu brzinu koju mora da ima raketa da bi otišla u svemir tj dospela u Zemljinu orbitu. Takođe je još tada prognozirao da će to tehnološki biti izvodivo tek za 50 godina tj oko 1950…
newimprovedtadejus newimprovedtadejus 12:14 20.10.2023

Re: .

benedykt
newimprovedtadejus

i još ti kažem da je komunizam u SSSRu napravio svjetski dominatan kosmički program..
od toga teško može tehnički složenije..
da ne ulazimo u armiju matematičara i fizičara koji je taj komunizam napravio dok je carska Rusija kuburila sa opismenjivanjem.

Neverovatno ali zaista sa kojom se lakoćom povezuju stvari koje realno jedna sa drugom blage veze nemaju. Nije napravio ništa komunizam, napravili su talentovani ljudi kakvih bi bilo i da je carska Rusija nastavila da postoji, ali se valjda podrazumeva da bi ta neka šta-bi-bilo-kad-bi-bilo Rusija nastavila zauvek da živi u 1917. odnosno da bi nikakvog tehnološkog napredka ne bi ni bilo zato što bi to valjda car zabranio…?! Slušate li vi sebe ljudi, ili baš toliko ne znate neke stvari o Rusiji pre 1917…?!

Dakle, ceo taj svetski kosmički program kako SSSR tako i Amerike ili bilo koga drugog, svoj kamen temeljac ima u onome što je Konstantin Ciolkovski utemeljio na kraju 19. odnosno početkom 20. veka u svom naučnom radu pod nazivom Istraživanja kosmičkog prostora pomoću reaktivnih aparata. Tamo je na osnovu danas čuvene jednačine Ciolkovskog izračunao neophodnu minimalnu brzinu koju mora da ima raketa da bi otišla u svemir tj dospela u Zemljinu orbitu. Takođe je još tada prognozirao da će to tehnološki biti izvodivo tek za 50 godina tj oko 1950…


brate benedikte pa ajde da si rekao, ne znam, džaba uspjesi ruskih naučnika pod komunizmom ako je to glavom moralo da plati desetine miliona ljudi..
il da si rekao al kolko im je to trajalo, na kraju opet svi utekoše (što ne bi bila istina al ajde, nije da nema i toga)..
ali argumenti rakete ne pravi sistem nego talenat pojedinaca..
to je nekakva onda eugenika, šta li, kako se ti talenti tako zapatiše u tu Rusiju a ne recimo Indiju..
pa kao da to ne bi dosta onda još i arguemnt kako je carska Rusija bila sila pa eto komunjare nisu uspjele da razvuku..
majko draga..
pa bar malo se osvrnuti na činjenice a koje kažu da je carska Rusija bila predominantno agrarna zemlja sa rudimentarnim počecima industrije i svježe uvedenim počecima željeznice..
te 1917. godine..
pa odatle postala velesila a koji status i danas brani..
a sve zahvaljujući sistemu koji je upregao talenat u usko definisane ciljeve.. i npravio rezultat..
pa nisu se tog komunizma bojali jer je Marks bio strašno blagoglagoljiv nego jer je Staljin napravio par decenija dvocifrenog rasta i to u vrijeme kad je zapad prošao najdublju ekonomsku kriz svih vremena..
pa su mnogi vjerovali da planska privreda zaista jeste rješenje..
i jeste.. za neke ciljeve.. ljudima ipak ispadoše važni i neki drugi, a posebno osjećaj slobode i stvar završi kako je završila..
ali sad osporavati da je komunizam bio efikasan u brzoj industrijalizaciji, u realizaciji velikih infrastrukturnih projekata pogotovo kad je budžet ograničen..
pa može i to..
našlo bi se argumenata..
al ti tvoji o carskoj Rusiji kao zvjezdi ekonomskog progresa i svemirskim programima kao proizvodima talentovanih pojedinaca..
ne znam ni šta bih rekla na to..
nije ni iz kategorije glupo
newimprovedtadejus newimprovedtadejus 12:21 20.10.2023

Re: .

bene_geserit
ditto emancipacija žena i opismenjivanje..
kapitalizam se ne bi tako upinjao da to uradi to možeš biti siguran..
bi nam sigurno donjeo sad u prosjeku veći BDP po glavi, da ne pričamo šta bi bilo da se izbjegao rat..
ali bi isto tako vrlo vjerovatno imao i solidan broj djece koja ni do danas ne bi dobila priliku da se školuju.. pogotovo u Bosni

A onda pogledamo ostale evropske države, one ne-komunističke i gle čuda, emancipacija žena, opismenjavanje, obavezno školovanje dece se svuda desilo u istom periodu ili ranije.
Izgleda da se ipak kapitalizam upinjao ništa manje nego socijalizam da to uradi.

A UN su usvojili razne deklaracije o pravima žena u periodu 1948-1954 (Univerzalna deklaracija o ljudskim pravima, Konvencija o političkim pravima žena, ...).
Smešno je pripisivati komunistima nešto za šta nemaju zasluga.
U pravima žena su prednjačile skandinavske zemlje, Finska, Norveška su ženama dale pravo glasa pre WW1. Tokom WW1, pravo glasa ženama su dali Danska, Nemačka, Poljska, Kanada, Holandija, OK i Rusija odnosno USSR (teoretski, preciznije bi bilo reći da su pravo glasa izgubili muškarci). Par godina kasnije i Britanci, Irci a 1930. i Turci.


ma not so..
možemo opet da razvlačimo i statistike..
al je i golim okom vidljivo..
u Bosni je prije rata preko 95% žena bilo nepismeno (mislim da je broj 98% al ako treba i potražiću)..
i ti si od toga došao za par decenija u situaciju da moraš Finsku da potežeš da dokažeš da kao nije to ništa, tako je i drugdje...
to je džinovski skok, džinovski..
i nema nikakve sumnje da ga ne bi bilo bez komunizma..
ti sad možeš da kažeš pa šta.. ja nisam žensko.. meni ne smeta da vas pola bude nepismeno, naće se neka pismena da je oženim..
našla bi se..
ja ipak nemam sumnje nikakve, nimalo da ja ne bi bila gdje jesam i šta jesam da nije bilo komunizma.. da ne pričam o mojoj majci elektro inžinjeru gdje bi ona i šta bila bez komunizma koji joj je po ekspresnom pospku taj ETF omogućio..
i bogme smo obe veoma zahvalne za ukazane prilike..
jeste to mnogo ljudi i skupo platilo ali posmatrano čisto iz ugla emancipacije žena komunisti su neke ipak i zadužili..
to ne spori niko ni na zapadu i na tri klika ćeš naći procenat žena u tehnici i nauci i u finansijama na zapadu i istoku Evrope.. i danas se vidi razlika
to bukvalno niko ne spori
benedykt benedykt 17:47 20.10.2023

Re: .

newimprovedtadejus

ali argumenti rakete ne pravi sistem nego talenat pojedinaca..
to je nekakva onda eugenika, šta li, kako se ti talenti tako zapatiše u tu Rusiju a ne recimo Indiju..


al ti tvoji o carskoj Rusiji kao zvjezdi ekonomskog progresa i svemirskim programima kao proizvodima talentovanih pojedinaca..
ne znam ni šta bih rekla na to..
nije ni iz kategorije glupo

E misliće ljudi da smo u talu, pa da mi nabacuješ ovako lepo lopte, sa obzirom da sam upravo hteo dodatno da istaknem i primer Indije još u prvom komentaru, čisto da ti pokažem kako si pomalo zalutala o raspravu o takvim stvarima tj da radiš taj izlizani copy-paste zvani drug Staljin je od Rusije napravio silu.

Elem, nivo pismenosti u tadašnjoj Indiji nešto malo veći od brojkama i slovima 30% (trideset procenata) ali Indijci prave svoj nuklearni reaktor i atomsku bombu, lansiraju satelite u Zemljinu orbitu a sada bogami sleteše i na Mesec kao nastavak cele te priče koju su pre sedamdeset godina započela ova dva čoveka tj Homi Baba i Vikram Sarabai. Dakle bez deset miliona žrtava, staljinizma i tog kao sistema koji je upregao talenat u usko definisane ciljeve…

A ovo su neke od sada već legendarnih slika sa lansiranja prve rakete koja bila dovežena na biciklovu, druga raketa bila malo teža pa je dovukli na volovskim kolima kao i prvi satelit nešto malo kasnije koga vidiš na slici dole desno…


Ima još nekih pitanja o ulozi marksizma-lenjinizma u istraživanju svemira ili da završimo ovu našu malu ali barem meni zanimljivu raspravu. Mislim kada smo već kod toga šta je tačno iz kategorije glupo a šta nije…
benedykt benedykt 18:00 20.10.2023

Re: .

newimprovedtadejus
a sve zahvaljujući sistemu koji je upregao talenat u usko definisane ciljeve.. i npravio rezultat..
pa nisu se tog komunizma bojali jer je Marks bio strašno blagoglagoljiv nego jer je Staljin napravio par decenija dvocifrenog rasta i to u vrijeme kad je zapad prošao najdublju ekonomsku kriz svih vremena..

E, mislim da je sa ovim Indijcima, biciklovima i volovskim kolima bilo sasvim dovoljno za danas, pa kao da ne pomisliš da ja to pu-pu-pu ne-d’o-Bog imam nešto lično protiv tebe ako bih i ovome izložio stvari malo detaljnije sa obzirom da očigledno ne znaš previše.
Sorry, ali sve to što ti pričaš je tzv prepričavanje opštih mesta i bajki za decu u staljinističkoj mitomaniji i priključenijima.
Eh da, čisto da ne zaboravim… Taj kao silni dvocifreni rast na godišnjem nivou je bila samo tipična staljinistička propaganda tj naduvavanje cifara što je odavno kao poznata i manje više dokazana stvar, ali kao ok sve razumem nije bilo nikoga do sada da ti makar na to ukaže…
newimprovedtadejus newimprovedtadejus 19:31 20.10.2023

Re: .

benedykt
newimprovedtadejus

ali argumenti rakete ne pravi sistem nego talenat pojedinaca..
to je nekakva onda eugenika, šta li, kako se ti talenti tako zapatiše u tu Rusiju a ne recimo Indiju..


al ti tvoji o carskoj Rusiji kao zvjezdi ekonomskog progresa i svemirskim programima kao proizvodima talentovanih pojedinaca..
ne znam ni šta bih rekla na to..
nije ni iz kategorije glupo

E misliće ljudi da smo u talu, pa da mi nabacuješ ovako lepo lopte, sa obzirom da sam upravo hteo dodatno da istaknem i primer Indije još u prvom komentaru, čisto da ti pokažem kako si pomalo zalutala o raspravu o takvim stvarima tj da radiš taj izlizani copy-paste zvani drug Staljin je od Rusije napravio silu.

Elem, nivo pismenosti u tadašnjoj Indiji nešto malo veći od brojkama i slovima 30% (trideset procenata) ali Indijci prave svoj nuklearni reaktor i atomsku bombu, lansiraju satelite u Zemljinu orbitu a sada bogami sleteše i na Mesec kao nastavak cele te priče koju su pre sedamdeset godina započela ova dva čoveka tj Homi Baba i Vikram Sarabai. Dakle bez deset miliona žrtava, staljinizma i tog kao sistema koji je upregao talenat u usko definisane ciljeve…

A ovo su neke od sada već legendarnih slika sa lansiranja prve rakete koja bila dovežena na biciklovu, druga raketa bila malo teža pa je dovukli na volovskim kolima kao i prvi satelit nešto malo kasnije koga vidiš na slici dole desno…


Ima još nekih pitanja o ulozi marksizma-lenjinizma u istraživanju svemira ili da završimo ovu našu malu ali barem meni zanimljivu raspravu. Mislim kada smo već kod toga šta je tačno iz kategorije glupo a šta nije…


čekaj jel si ovo sad dokazao kako talenat a ne sistem prave svemirske programe?
i to na primjeru Indije?
ne mogu da kažem da teorija nije orginalna..
jel ta raspodjela tog talenta ravnomjerna il random? dal možda i mi neku šansu imamo, izmetniće se i u nas neki takav talenat cjenim?

mada priznati moram ni ova teorija po kojoj je ekonomski razvoj SSSRa šarena laža dok ekonomske moći carske Rusije ne treba ni pominjati, valjda se podrazumijvaju..
i ta je solidna..

te takvom kvalitetnom teoretičaru poput tebe sigurno neće biti teško da me prosvjetliš na temu tog naduvavanja cifara kako kažeš..
kako je to tačno išlo?
dal bi bio u stanju da kažeš kako se to tačno naduvavaju cifre rasta? cjenim da pošto ti nisi tamo neki copy paste internet znalac ti ćeš to zacjelo moći malo i da objasniš..
a kad si tu, ne škodi da natruhneš i nešto o toj sili ekonomskoj carske Rusije, koju komuljare razvukoše i lažnim ciframa prikazaše..
zaharaga zaharaga 20:10 20.10.2023

Re: .

gedza.73
Odnos komunsta prema naučnicima
Milutin Milanković (Dalj kraj Osijeka, 28. maj 1879 – Beograd, 12. decembar 1958) bio je srpski geofizičar, klimatolog, astronom, osnivač Katedre za nebesku mehaniku na Univerzitetu u Beogradu i svjetski uvažavan naučnik,

Po završetku Drugog svjetskog rata i komunističke revolucije Sud časti Beogradskog univerziteta je, procjenjujući podobnost Milutina Milankovića za novi poredak, donio sljedeću karakteristiku u kojoj se priznaje da se Milanković istakao kao odličan stručnjak i naučnik koji se bavi astronomijom i nebeskom mehanikom, ali je "vrlo star i o nekom njegovom ličnom razvoju nema ni govora". Doduše, i on je dobar pedagog, ali "predavanja jedva otanjava". "Po političkoj orijentaciji pripada poznatoj matematičkoj kliki... Marksizam-lenjinizam uopće ne poznaje niti pokazuje ikakav interes. Smatramo da je naš politički neprijatelj i da će kao takav umrijeti. Može se iskoristiti kao nastavnik i naučnik"

Moš da budeš genijalac al' jbg. ne poznaješ marksizam-lenjinizam i onda si 'naš politički neprijatelj'.

A mi nevera otkud nam se desio Milošević kad smo sve radili po pravilima službe.


E, a njega su zivog sacuvali bas Sovjeti. Rusi su u Beogradu 1944 drzali strazu u profesorskoj koloniji, jer su Brozovi ustasoidi krenuli da streljaju, jer "nije uz nas". I to malo nauke sto je ostalo u Beogradu, sacuvali su Rusi/Sovjeti.

Filip Mladenović Filip Mladenović 21:47 20.10.2023

Re: .

zaharaga
gedza.73
Odnos komunsta prema naučnicima
Milutin Milanković (Dalj kraj Osijeka, 28. maj 1879 – Beograd, 12. decembar 1958) bio je srpski geofizičar, klimatolog, astronom, osnivač Katedre za nebesku mehaniku na Univerzitetu u Beogradu i svjetski uvažavan naučnik,

Po završetku Drugog svjetskog rata i komunističke revolucije Sud časti Beogradskog univerziteta je, procjenjujući podobnost Milutina Milankovića za novi poredak, donio sljedeću karakteristiku u kojoj se priznaje da se Milanković istakao kao odličan stručnjak i naučnik koji se bavi astronomijom i nebeskom mehanikom, ali je "vrlo star i o nekom njegovom ličnom razvoju nema ni govora". Doduše, i on je dobar pedagog, ali "predavanja jedva otanjava". "Po političkoj orijentaciji pripada poznatoj matematičkoj kliki... Marksizam-lenjinizam uopće ne poznaje niti pokazuje ikakav interes. Smatramo da je naš politički neprijatelj i da će kao takav umrijeti. Može se iskoristiti kao nastavnik i naučnik"

Moš da budeš genijalac al' jbg. ne poznaješ marksizam-lenjinizam i onda si 'naš politički neprijatelj'.

A mi nevera otkud nam se desio Milošević kad smo sve radili po pravilima službe.


E, a njega su zivog sacuvali bas Sovjeti. Rusi su u Beogradu 1944 drzali strazu u profesorskoj koloniji, jer su Brozovi ustasoidi krenuli da streljaju, jer "nije uz nas". I to malo nauke sto je ostalo u Beogradu, sacuvali su Rusi/Sovjeti.



Beograd su oktobra 1944. godine oslobadjali Ukrajinci, a ne Rusi, zajedno sa Titovim partizanima!
pecaros pecaros 22:11 20.10.2023

Re: .

gedza.73
a kod nas bilo 'uči sine da ne bi radio'


Ovo pod navodnicima se citiralo (i još će) bezbroj puta, iako zvuči glupo i na prvi i na drugi pogled, jer nema uporište u nekakvoj praksi, gde školovani (ili bilo koji drugi) nisu morali da rade. Nego mrziteljima zvuči zgodno za ocrnjivanje, pa ud'ri...

Inače, taj savet sam dobijao i ja. Obično na njivi, gde smo mi klinci povremeno pomagali starijima. Sa stanovišta seljaka (i drugih fizičkih radnika), sve osim ordinarnog rmbanja tretira(lo) se kao nerad i lagodno valjuškanje u nekoj fotelji. Naravno da to nije tako ni sada, niti je bilo tada, ali sa takvog, i samo sa takvog stanovišta, savet ima smisla. Bolje je sedeti i projektovati nego raditi bilo šta na njivi.
zaharaga zaharaga 23:44 20.10.2023

Re: .

Filip Mladenović
zaharaga
gedza.73
Odnos komunsta prema naučnicima
Milutin Milanković (Dalj kraj Osijeka, 28. maj 1879 – Beograd, 12. decembar 1958) bio je srpski geofizičar, klimatolog, astronom, osnivač Katedre za nebesku mehaniku na Univerzitetu u Beogradu i svjetski uvažavan naučnik,

Po završetku Drugog svjetskog rata i komunističke revolucije Sud časti Beogradskog univerziteta je, procjenjujući podobnost Milutina Milankovića za novi poredak, donio sljedeću karakteristiku u kojoj se priznaje da se Milanković istakao kao odličan stručnjak i naučnik koji se bavi astronomijom i nebeskom mehanikom, ali je "vrlo star i o nekom njegovom ličnom razvoju nema ni govora". Doduše, i on je dobar pedagog, ali "predavanja jedva otanjava". "Po političkoj orijentaciji pripada poznatoj matematičkoj kliki... Marksizam-lenjinizam uopće ne poznaje niti pokazuje ikakav interes. Smatramo da je naš politički neprijatelj i da će kao takav umrijeti. Može se iskoristiti kao nastavnik i naučnik"

Moš da budeš genijalac al' jbg. ne poznaješ marksizam-lenjinizam i onda si 'naš politički neprijatelj'.

A mi nevera otkud nam se desio Milošević kad smo sve radili po pravilima službe.


E, a njega su zivog sacuvali bas Sovjeti. Rusi su u Beogradu 1944 drzali strazu u profesorskoj koloniji, jer su Brozovi ustasoidi krenuli da streljaju, jer "nije uz nas". I to malo nauke sto je ostalo u Beogradu, sacuvali su Rusi/Sovjeti.



Beograd su oktobra 1944. godine oslobadjali Ukrajinci, a ne Rusi, zajedno sa Titovim partizanima!




Beograd su oslobadjali Rusi i niko vise.

Brozove komunjare Beograd su okupirale. Pekove su divizije osvojile Terazije. Ne oslobodile, osvojile! Sam Broz je trazio da Srbija bude tretirana kao okupirana zemlja. I bila je.

Ukrajinci, ovi sto danas imaju vlast u Kijevu, oni su 1944 bezali s nemcima, ili se krili po prikarpatskim sumama. Ti ukrajinci su se 1944 borili na strani Hitlera. Bore se i danas, samo se Hitler danas zove Usrula.
benedykt benedykt 06:11 21.10.2023

Re: .

newimprovedtadejus


čekaj jel si ovo sad dokazao kako talenat a ne sistem prave svemirske programe?
i to na primjeru Indije?

Hvala na pitanju, iz neke moje perspektive samo sam ti pokazao da ne treba da ulaziš u raspravu gde ne znaš bukvalno ni neke najosnovnije pojmove. Dakle, čisto da te podsetim, sve je počelo ovako…
newimprovedtadejus

i još ti kažem da je komunizam u SSSRu napravio svjetski dominatan kosmički program..
od toga teško može tehnički složenije..
da ne ulazimo u armiju matematičara i fizičara koji je taj komunizam napravio dok je carska Rusija kuburila sa opismenjivanjem.

Što je meni u startu pokazalo da ti očigledno nemaš pojma čak ni toliko da makar znaš ko je bio npr Ciolkovski, odnosno da kada pričaš o toj kao pismenosti, i pratećem štancovanju fizičara i matematičara kao kamenu temeljcu za kosmički program, nisi očigledno ni čula za priču o Indiji.

Nisam hteo da širim u prvom komentaru i na tu stranu, ali kao hvala zaista što si mi dala priliku da ispričam i tu priču i kako su Homi Baba i Vikram Sarabai sa štapom, kanapom i nešto malo državne pomoći od Indije napravili državu koja ima svoje nuklearne reaktore, atomske bombe i lansira satelite u svemir…
benedykt benedykt 06:48 21.10.2023

Re: .

newimprovedtadejus

te takvom kvalitetnom teoretičaru poput tebe sigurno neće biti teško da me prosvjetliš na temu tog naduvavanja cifara kako kažeš..
kako je to tačno išlo?
dal bi bio u stanju da kažeš kako se to tačno naduvavaju cifre rasta? cjenim da pošto ti nisi tamo neki copy paste internet znalac ti ćeš to zacjelo moći malo i da objasniš..
Odavno su već urađene alternativne kalkulacije i manje više dokazano da SSSR u vremenu 1928-1941. nije video ali ni na razglednici bilo kakav dvocifreni ekonomski rast na godišnjem nivou. Računali sve ponovo oni zlikovci na trulom Zapadu, a negde pred kraj te nesretne Sovjetije je i lokalni ekonomista Grigorij Hanin u svom radu pod nazivom Lukava cifra, jasno pokazao da je cela ta priča sa uspesima sovjetske ekonomije bila najobičnija šarena laža. Hanin je potom izračunao da je ekonomski rast u tom konkretnom periodu bio nešto malo veći od 3% na godišnjem nivou, što je bilo skoro pa duplo manje čak i od onoga što zlikovci sa trulog Zapada dobili u svojim kalkulacijama.
Naravoučenije, nađi Haninove radove na tu temu i sve će ti se samo kasti na temu kako su se naduvavale cifre i lažirala statitistika.

Tako da sve te mitomanske priče nemaju podlogu u realnosti, da sad ne idemo u detalje kako su i ti famozni petogodišnji planovi bili haotični da tu nikakvog realnog planiranja nije ni bilo, već da se sve svodilo da se zadaju unapred neke ekonomske cifre pa se onda to sa malo lagarije i dobre propagande sve nekako kao fol ispuni. Da se za sve to pri tome maksimalno koristila robovska radna snaga zatvorenika po Gulazima, i da su za svaki neuspeh, kakvih je bilo ne zna im se broj, optuživani peta kolona i/ili strani špijuni.

Čisto da ne zaboravim, čak je i ta famozna industrijalizacija rađena iz prevashodno ideoloških razloga, jer se u skladu sa ondašnjim marksističko-lenjinističkim narativom jedino od radnika i proletera mogao napraviti dobar komunista. Samim time ti su seljaci bili taj jedan nazadni kulački element koga je trebalo nekako bilo kako iskoreniti ili svesti na najmanju moguću meru da ne bi previše talasali…

gedza.73 gedza.73 07:07 21.10.2023

Re: .

pecaros
jer nema uporište u nekakvoj praksi, gde školovani (ili bilo koji drugi) nisu morali da rade. Nego mrziteljima zvuči zgodno za ocrnjivanje, pa ud'ri...
Inače, taj savet sam dobijao i ja.

Da, baš na takav način vaspitanja sam i mislio koji je doveo do sledečeg stadijuma
'ne mogu oni toliko malo da plate, koliko ja mogu malo da radim'.
tako da ovaj narod živi baš onako kako je sam izabrao.
Bolje je sedeti i projektovati nego raditi bilo šta na njivi.

'projektovali' ste u tri lepe. Centralna država na Balkanu sa dvadesetak miliona ljudi u nekoliko decenija nije napravila skoro ništa osim što je stvorila armiju botova koje je sistem jednopartijskom propagandom oblikovao u poprilične maloumnike.

Ne sumnjam kako bi nakon pada režima u Severnoj Koreji masa Kim Džongovih debila isto pričala. I da bi ih ljudi iz Južne koreje gledali kao budale.
gedza.73 gedza.73 07:12 21.10.2023

Re: .

zaharaga
E, a njega su zivog sacuvali bas Sovjeti. Rusi su u Beogradu 1944 drzali strazu u profesorskoj koloniji, jer su Brozovi ustasoidi krenuli da streljaju, jer "nije uz nas". I to malo nauke sto je ostalo u Beogradu, sacuvali su Rusi/Sovjeti.

Što su onda ruski intelektualci izbegli iz Rusije ponovo bežali baš od tih 'Sovjeta'?
Osim toga sovjetski Rusi su poslali enkavedeovce da obučavaju udbaše u ubijanju, stvaranju masovnih grobnica, pljačkanju.

Takođe ti isti sovjetski Rusi su Titovim jedinicama priključili bugarske okupatore i domobranske ('ustaške') jedinice pod komandom Marka Mesića.

plus njihov Staljinov ustav pod kojim je Srbija bila uništena gore nego od švapskih nacista.
shmoo shmoo 08:08 21.10.2023

Re: .

Filip Mladenović

Beograd su oktobra 1944. godine oslobadjali Ukrajinci, a ne Rusi, zajedno sa Titovim partizanima!


На челу са Батом Живојиновићем, Борисом Дворником и Смокијем Самарџићем?

(Пера Банићевић и Марко Тодоровић су онда после ујахали на белим коњима у ослобођени Београд, један од старе Трошарине, а други преко Панчевачког моста?)







Па добро, Филипе, нема онда потребе да се нервирате... Ево данас су ствари опет дошле на своје место и свако је своме јату одлетео.

Титови ослободиоци из '45. (ма како год ту реч свако од нас овде тумачио) навијају данас за Зеленског, а поражени из Другог светског рата међу Србима навијају за Путина упркос неком ордењу које подобијаше од Американаца и Британаца за заслуге у борби против немачког окупатора у Другом светском рату.

Једино је у овом случају још остало неразјашњено терминолошко питање због значења глагола ослобађати јер га очигледно две стране не доживљавају исто.

Филипе, а јесмо ми онда то данас у Србији опет под окупацијом са квислиншком влашћу у Београду?

Питам па ако ми одговорите, размислићу да ли ћу данас да идем на протест против Вучића.









П.С. -






If this is true, is it uniquely French or do other countries follow a similar pattern in change of opinion? (ЛИНК)




П.П.С. -





pecaros pecaros 09:30 21.10.2023

Re: .

gedza.73

Da, baš na takav način vaspitanja sam i mislio koji je doveo do sledečeg stadijuma
'ne mogu oni toliko malo da plate, koliko ja mogu malo da radim'.


Ova floskula ima nešto veću težinu u realnosti, jer onaj sistem definitivno nije previše motivisao na rad. Ali, na proizvodnim linijama nije bilo hoću - neću, jedino se nije išlo dotle da se radi u pelenama. No, upotreba ovog i sličnih "argumenata" na ovaj način pokazuje samo to da su čak i "komunisti" imali smisao za humor, za razliku od vas.

Dok ovo pišem imam problem da odredim koji su to tadašnji "komunisti" i sadašnji "vi". Isti ste ljudi - iste komšije, ista rodbina, isti ti. Samo su, u međuvremenu, opuštene dizgine pa si od šatro komuniste postao šatro antikomunista.
gedza.73 gedza.73 09:55 21.10.2023

Re: .

pecaros
Ova floskula ima nešto veću težinu u realnosti, jer onaj sistem definitivno nije previše motivisao na rad.

Nesvesno si sve sam objasnio.
Znaš da sistem ne motiviše na rad a učiš kako bi se priključio takvom sistemu. Baš o tom 'vaspitanju' i ja pričam.

U direktnoj vezi prva i druga floskula 'radničke samoupravne klase' i sve posledice odnosno događaji nakon toga.
na proizvodnim linijama nije bilo hoću - neću, jedino se nije išlo dotle da se radi u pelenama

Zato su na proizvodnoj traci u Crvenoj Zastavi kuvali kupus u kanalima i dolazili pijani na posao pa se dešavale nesreće. A eno u dokumentarcu iz tog doba pita reporter radnike zašto sede ispred fabrike na šta mu oni odgovaraju kako rade sli nema delova jer 'drugi' ne rade. To su oni koji su devedesetih doveli sami sebe da im plata bude pet maraka.

Dok ovo pišem imam problem da odredim koji su to tadašnji "komunisti" i sadašnji "vi". Isti ste ljudi - iste komšije, ista rodbina, isti ti.

Ne sumnjam posle priznanja da su te vaspitavali na floskuli da učiš kako ne bi morao da radiš. A samo se osvrni oko sebe i vidi ljude u sistemu. Prepoznaćeš istu matricu i isti mentalni sklop. Za dvadesetak godina će i oni kao penzioneri da pričaju poput tebe
upotreba ovog i sličnih "argumenata" na ovaj način pokazuje samo to da su čak i "komunisti" imali smisao za humor, za razliku od vas.

Možda je tebi 'humor' jer si bot tog sistema ali nije već je bahatost, bezobrazluk, javašluk i nerad oličeno i u 'radio, ne radio svira ti radio'
pecaros pecaros 10:10 21.10.2023

Re: .

gedza.73

Ne sumnjam posle priznanja da su te vaspitavali na floskuli da učiš kako ne bi morao da radiš.


Najviše mrzim da raspravljam sa glupacima. Ja sam i tada, sa možda desetak godina, razumeo šta taj savet znači. Tebi, matorom jarcu, ni detaljno objašnjenje nije pomoglo.
gvozden1 gvozden1 10:13 21.10.2023

Re: .

sami sebe da im plata bude pet maraka.

Samo sebe doveli, ili ih je sistem doveo dotle?

Ne može to da propusti priliku da ne pljune ne Srbe pa to ti je.
promoter promoter 15:25 21.10.2023

Re: .

benedykt
gedza.73

Ne pričaj ono o čemu ne znaš ništa. Traktor je za većinu seljaka tokom šezdesetih a bogami i sedamdesetih bio misaona imenica. Sedamdesetih, osamdesetih a i devedesetih su seljaci skupljali seno vilama dok se na zapadu seno baliralo presama već dvaes, tries, četres godina.

Ma šta su gosn Gedžo znali ti slepci sa Zapada što su živeli u tim njijovim nenarodnim sistemima, dok smo mi za to vreme imali maršala Titu junačkoga sina i najštoboljeg vladara što se ikada rodio, te smo zato i živeli u sveopštoj sreći i blagostanju…

Kada pomenu drago im druga Titu ... to ti je išlo ovako.

Uz maršala Tita
junačkoga sina
nas neće ni pakao smest
Mi dižemo čelo
mi kročimo smelo
i čvrsto stiskamo pest
i tako dalje, nekako.

Jebote, ajde da su tada, kao mali, pevali te buljšite što su decu po horovima učili, ali da sada ima matorih budala, koji još uvek uzdrhte kada se pomene Faraon Tito.
I njegovo belo odelo, i njegov tompus, i kako je prčio Sofiju Loren i Liz Tejlor, i kako je ukrao svinjsku glavu sa svog tavana i nesebično nahranio svoje kumrovačke drugove, i kako je napravio ogradu na stepeništu od kovanog gvožđa, i kako je bio samo trostruki narodni heroj, i kako je pola gardijske brigade glancalo njegove rols-rojseve, a druga polovine te iste brigade vodila računa o paunovima, muflonima i zebrama na Brionima.
promoter promoter 15:36 21.10.2023

Re: .

newimprovedtadejus
magnus
Bre jel' neko brani vama komunistima da napravite komunističku fabriku? Da sami sebi organizujete život?
a ne on bi da se drugom otme ili da kapitalisti izvana daju pare za fabriku a ona da pravilno ulaže u kultru to jest njega jer on ko avangarda to sagledava šire i dublje .. plus je moralna vertikala i magistar nekog kurca ko i filip.
Apsurdnost svega ovoga da ljudi hoće na "Zapad" čuvajući tekovine revolucije i promovišuči kominterninog agenta , naspram podanika emigranske vlade u Londonu. koji "izmirenje" sa komšijama vide kroz neko unitarno "građansko" jugoslovenstvo kojeg su ovi iz dna duše prezirali u tragovima ... ko ovog lumena i njegov kulturni centar "kralj" plača, vlade buržoaskih zemalja, kim il sung , kastro, poreski obveznici u srbiji ili pljačkaju po kućama ...
a najveseliješto imaju je da su takvi lumeni bili "udarna pesnica" onog bloga i b92 kad se živjelo od para trulog kapitalizma a ne tržišta. sve europske zemlje su obavile lustraciju


magnuse brate de neki prored, ubi ovo u po mozga

To će Magnus očas, taman kada ti (i tebi slični) počneš da koristiš velika slova na početku rečenice.
shmoo shmoo 15:45 21.10.2023

Re: .

promoter

vodila računa o paunovima, muflonima i zebrama na Brionima.



А је л' било на тим Бријунима и жирафа?

Питам због гулаша.

gedza.73 gedza.73 15:55 21.10.2023

Re: .

pecaros
Najviše mrzim da raspravljam sa glupacima. Ja sam i tada, sa možda desetak godina, razumeo šta taj savet znači. Tebi, matorom jarcu, ni detaljno objašnjenje nije pomoglo.

Taj savet u 'samoupravnom radničkom društvu' je značio baš kako si ga pojasnio. Uči da ne bi radio u sistemu koji nije motivisao na rad.
Ukratko lelemudi na doživotnom poslu i šta god uradio skoro nikakve sankcije nećeš da snosiš.
Samo nemoj na Partiju i na Vođu.

Aj što ste tim vaspitanjem i ponašanjem sjebali državu nego ste upropastili i sve one ljude oko sebe na kojima je taj sistem počivao i koji su svoj posao shvatali ozbiljno bilo da su doktori, učitelji ili rudari a nisu bili adekvatno svom znanju i radu bili vrednovani. Znam kako će 'čuvena' Jovana Jeremić i ostali poput nje jednog dana isto pričati što i ti samo to ne znači kako ste u pravu nego da ste samo u određenom trenutku bili dovoljno podobni.
Tebi, matorom jarcu, ni detaljno objašnjenje nije pomoglo.

Sad idi pa tako nešto kaži blogerki IQIQIQ na blogu
У КАНЏАМА ДРЖАВНИХ СЛУЖБЕНИКА
ili ekipi autora i glumaca Državnog posla. Danas je čak i dobro kako je bilo u vaše vreme.

promoter promoter 15:55 21.10.2023

Re: .

Filip Mladenović
zaharaga
gedza.73
Odnos komunsta prema naučnicima
Milutin Milanković (Dalj kraj Osijeka, 28. maj 1879 – Beograd, 12. decembar 1958) bio je srpski geofizičar, klimatolog, astronom, osnivač Katedre za nebesku mehaniku na Univerzitetu u Beogradu i svjetski uvažavan naučnik,

Po završetku Drugog svjetskog rata i komunističke revolucije Sud časti Beogradskog univerziteta je, procjenjujući podobnost Milutina Milankovića za novi poredak, donio sljedeću karakteristiku u kojoj se priznaje da se Milanković istakao kao odličan stručnjak i naučnik koji se bavi astronomijom i nebeskom mehanikom, ali je "vrlo star i o nekom njegovom ličnom razvoju nema ni govora". Doduše, i on je dobar pedagog, ali "predavanja jedva otanjava". "Po političkoj orijentaciji pripada poznatoj matematičkoj kliki... Marksizam-lenjinizam uopće ne poznaje niti pokazuje ikakav interes. Smatramo da je naš politički neprijatelj i da će kao takav umrijeti. Može se iskoristiti kao nastavnik i naučnik"

Moš da budeš genijalac al' jbg. ne poznaješ marksizam-lenjinizam i onda si 'naš politički neprijatelj'.

A mi nevera otkud nam se desio Milošević kad smo sve radili po pravilima službe.


E, a njega su zivog sacuvali bas Sovjeti. Rusi su u Beogradu 1944 drzali strazu u profesorskoj koloniji, jer su Brozovi ustasoidi krenuli da streljaju, jer "nije uz nas". I to malo nauke sto je ostalo u Beogradu, sacuvali su Rusi/Sovjeti.



Beograd su oktobra 1944. godine oslobadjali Ukrajinci, a ne Rusi, zajedno sa Titovim partizanima!

Legitimisao si ih lično?
To je ista ona stvar kao i hrvatski partizani.
A 'hrvatski' partizani, preko 90% bili Srbi.
Koji su bežali u šumu od 'regularne ' hrvatske vojske, ustaša i domobrana.
Kakvi kurčevi hrvatski partizani i Ukrajinci.
Ako se korpus vojske zvao Ukrajinski, ne znači da je svaki vojnik bio Ukrajinac.
U svakom slučaju, ako je i bilo Ukrajinaca, to nisu banderovci u koje se kunu ovi današnji.
I ti sa njima.
gedza.73 gedza.73 15:59 21.10.2023

Re: .

gvozden1
sami sebe da im plata bude pet maraka.

Samo sebe doveli, ili ih je sistem doveo dotle?
Ne može to da propusti priliku da ne pljune ne Srbe pa to ti je.

Misliš na one Srbe koji su sami glasali za sistem u kome će da imaju šveCki standard a socijalističko radno vreme, hleb za tri dinara i Veliku Srbiju do Triglava a koji su polagali nade u pomoć generala Jazova?



promoter promoter 16:19 21.10.2023

Re: .

gedza.73

...

U direktnoj vezi prva i druga floskula 'radničke samoupravne klase' i sve posledice odnosno događaji nakon toga.
...

... da se dodam na ovo Gedžino sa jednom pričom iz života vezano za moju tetku, ćaletovu sestru.

Sede oni krajem sedamdesetih na zboru radnih ljudi i direktor im nešto kenja i drobi, u najboljoj komunističkoj tradiciji.
Tetki to dodijalo i ona se ustane i pita da li može da kaže nešto?
Kaže direktor kako da ne.
A tetka onako direktno - direktore, otkuda tebi vila?
A u dvorištu vile bazen? Od koje si ti to plate 'zaradio'?
A meni kažeš da ja samoupravljam. A čime ja to samoupravljam, osim sa onom mašinom.
Naravno da se onih hiljadu i više ljudi usralo kao grlice.
I kako to dolikuje junačkim sinovima najvećeg sina naših naroda i narodnosti, nakon sedam dana se promeni mojoj tetki poslovođa, koji započe svakodnevno sistematsko šikaniranje tetke.
Ali se to đubre, u najgoroj tradiciji toga veličanstvenog društvenog sistema, sa sjajnim statističarima, što reče Tadejus, dakle, to đubre (i oslata đubrad u toj fabrici) se jako zajebalo kada je mislilo da će tetka da odstupi.
I tetka nakon cca mesec dana maltretiranja, dograbi velike krojačke makaze i zaleti se ka tom govnaru od poslovođe.
On podvi repinu i zbriše, a tetku jedva zaustaviše.
Tetka bila jako bistra, te vidi da je vrag odneo šalu i da sa govnima neće moći da izađe na kraj.
Preko nekih svojih dobrih ljudi kojima je donosila koješta iz Trsta, obezbedi, preko svoje lekarke, da ode kod psihijatra, pa da srede za komisiju.
Poznavala i tog psihijatra, te oni sede i razgovaraju (on već znao za tetkin slučaj) kako da joj on pomogne.
I on je onda pita, pa šta da pišem M.?
Tetka njemu, kao iz topa - piši da sam luda.
Naravno, tetka je bila uporna, pa je uspela preko tih dobrih ljudi da se penzioniše.
Jer ne bi dugo preživela u tom veličanstvenom Titinom sistemu da nije pobegla u penziju.
Velika govna su bili ti komunisti, baš velika.
Poserem im se u njihov obim industrijske proizvodnje i njihove domove kulture.
I u svu njihovu statistiku.
gvozden1 gvozden1 16:45 21.10.2023

Re: .

Misliš na one Srbe koji su sami glasali za sistem u kome će da imaju šveCki standard a socijalističko radno vreme, hleb za tri dinara i Veliku Srbiju do Triglava a koji su polagali nade u pomoć generala Jazova?

Na te mislim.
Na ljude koji su bili indiktrinirani komunizmom, koji su iz komunizma izašli dva meseca pre tih izbora, i koji su glasali tako.

Misli beda da se komunizam može dekretom ukinuti, i da to može narod da uradi sam od sebe.

Ne, naravno, dekret kojim se ukida komunizam donosi vlast, kao u Rumuniji, Poljskoj, Češkoj....

Ovde je vlast negovala komunizam, promenila ime ali ostala ideologija, i još uvek traje, i za to kriviti narod može samo budala koja sebe stavlja iznad svih naroda.


A to je odlika neobrazovanih, bez škole, sa kursom i eventualno stranim pasošem.
gedza.73 gedza.73 17:15 21.10.2023

Re: .

gvozden1
Na ljude koji su bili indiktrinirani komunizmom, koji su iz komunizma izašli dva meseca pre tih izbora, i koji su glasali tako.

Onda neka snose posledice. Iz kojih bi nešto trebali da nauče nešto pa da greške ne ponavljaju. Sudeći po tebi i tebi sličnima nismo naučili ništa.
A to je odlika neobrazovanih, bez škole, sa kursom i eventualno stranim pasošem.


gedza.73 gedza.73 17:17 21.10.2023

Re: .

promoter
I tetka nakon cca mesec dana maltretiranja

Na žalost nije jedina. A opet kažem šteta ljudi koji su vredeli i znali ali zbog onakvog ustrojstva nisu doprineli ni sebi ni društvu u meri u kojoj su mogli.
gvozden1 gvozden1 17:21 21.10.2023

Re: .

Onda neka snose posledice. Iz kojih bi nešto trebali da nauče nešto. Sudeći po tebi i tebi sličnima nismo naučili ništa

Nismo?
I sebe ubrajaš?
Ovde
da im

pričaš o njima, treće lice, sebe izuzimaš.

Jesi li to konačno shvatio?
Ne verujem.
gedza.73 gedza.73 17:27 21.10.2023

Re: .

Nismo?
I sebe ubrajaš?

Jok. Meni devedesetih bilo mnogo dobro.
Jesi li to konačno shvatio?
Ne verujem.

Vidim. Ti sad pričaš isto što i Raka Radović i Mirjana Marković. A ubrajam sebe zato što time ostavljamo usud sledećim generacijama.
gvozden1 gvozden1 17:53 21.10.2023

Re: .

Jok. Meni devedesetih bilo mnogo dobro.

A narodu, Srbima?
Onako kako je zaslužio?

Ti sad pričaš isto što i Raka Radović i Mirjana Marković

E, zaboravio si Putina, Ruse, ajd dopuni.
gedza.73 gedza.73 18:01 21.10.2023

Re: .

A narodu, Srbima?
Onako kako je zaslužio?

Kad ne može na blogu ironično. Onima kojima je sedamdesetih bilo odlično jer su imali BITEF i odmaralište u Makarskoj, osamdesetih super jer su išli na palačinke u Dubrovnik i 'nikad ko u Titovoj Jugoslaviji' devedesetih je bilo loše jer su po inerciji glasali za isto govno samo upakovano u drugu oblandu.

Sa druge strane u svim tim decenijama je bilo naroda koji je najebavao. Šta sad tera nekog poput tebe da i dalje ideš istim putem tvrdeći kako ćeš sa istim sastojcima i istim receptom napraviti bolju tortu ne želeći da Srbiji i Srbima bude bolje? Osim što tvrdiš kako je Dalmacija srpska i kako jednog dana videće oni kad se tamo nešto promeni pa tamo neki baja...
k'o fudbaleri kad sve utakmice izgube a onda kalkulišu kako će ipak da prođu jer će neki drugi da urade nešto što oni nisu niti su mogli.
cmix909 cmix909 18:25 21.10.2023

Re: .

benedykt
... Nije napravio ništa komunizam, napravili su talentovani ljudi...

Ovo je bilo jasno i drugu Staljinu zvanom Soso zvanom Koba, o cemu najbolje svedoci njegov sopstveni izum koncentratora kreativne energije nazvanog šaraška.
gvozden1 gvozden1 19:04 21.10.2023

Re: .

. Šta sad tera nekog poput tebe da i dalje ideš istim putem tvrdeći kako ćeš sa istim sastojcima i istim receptom napraviti bolju tortu ne želeći da Srbiji i Srbima bude bolje? Osim što tvrdiš kako je Dalmacija srpska i kako jednog dana videće oni kad se tamo nešto promeni pa tamo neki baja

S kim li ti pričaš jebote?

Kakva bre Dalmacija, kakav bre baja, kakvi fudbaleri?

Dalmacija je nekad bila srpska, ali tvoje Švabe su najpre Srbiju sprečili da se na tu stranu širi, upućujući je na jug gde je srpstvo bilo vrlo upitno, a onda Hrvati, njihovi večni posilni, Srbe odatle proterali, i sad je to za Srbe izgubljeno.

Saberi se malo, Srbine.



Kad ne može na blogu ironično. Onima kojima je sedamdesetih bilo odlično jer su imali BITEF i odmaralište


Opet o Srbima generalno?
Mnogo je bilo takvih, ali to nije odlika srpske nacije, nego posledica zablude.
Šta srpska nacija o tome misli vidi se i po odnosu prema Titi i njegovom delu sad, i odnosu prema Draži.

Izuzetaka ima, ali to ste ti, Filip i Endži, svi vi pljujete na Srbe, doduše zamerajući im različite stvari.

Nego, daj malo Putina:)


gedza.73 gedza.73 21:39 21.10.2023

Re: .

gvozden1
Mnogo je bilo takvih, ali to nije odlika srpske nacije, nego posledica zablude

Zabludele ovčice oni a pričaju isto što i ti.

Prvo sam mislio da je šizofrenija, ne zabluda. A sad vidim da je 'odlika'.
gvozden1
Šta srpska nacija o tome misli vidi se i po odnosu prema Titi i njegovom delu sad, i odnosu prema Draži.

Nakon što je u Beogradu otvorena spomen-soba i spomenik Dragoljubu Mihailoviću Draži, koji je inicirao narodni poslanik sa liste Socijalističke partije Srbije, distancirao se i ogradio niški odbor te stranke i naglasili su da neće dozvoliti prekrajanja istorije.

Predsednik Gradskog odbora Niš Igor Novaković saopštio je da niški socijalisti neguju tradiciju i sećanja na Narodnooslobodilačku borbu, te da s ne udaljavaju od partijskih postulata, zbog kojih se moraju ograditi od izjava narodnog poslanika Igora Braunovića i spomenika Draži Mihailoviću.

gvozden1 gvozden1 22:25 21.10.2023

Re: .

Nakon što je u Beogradu otvorena spomen-soba i spomenik Dragoljubu Mihailoviću Draži, koji je inicirao narodni poslanik sa liste Socijalističke partije Srbije, distancirao se i ogradio niški odbor te stranke i naglasili su da neće dozvoliti prekrajanja istorije.

Predsednik Gradskog odbora Niš Igor Novaković saopštio je da niški socijalisti neguju tradiciju i sećanja na Narodnooslobodilačku borbu, te da s ne udaljavaju od partijskih postulata, zbog kojih se moraju ograditi od izjava narodnog poslanika Igora Braunovića i spomenika Draži Mihailoviću.


I ko od njih predstavlja srpsku naciju, ove Nišlije?

Koliko glasova oni dobijaju u Nišu?
Desetak petnaest posto od izašlih.


Poznaješ li ti uopšte Srbe, naciju?

Pojma o njima nemaš nego ih koristiš kako bi sebe prikazao kao nekog iznad njih.
A to je, naravno, jadno.

E takav si, ali to ne shvataš.
dragosevacprekjuce dragosevacprekjuce 23:59 21.10.2023

Re: .

Beograd su oktobra 1944. godine oslobadjali Ukrajinci,


znaci ukri masovno silovali

uvek sam mislio da su ruje


gvozden1 gvozden1 00:14 22.10.2023

Re: .

znaci ukri masovno silovali

uvek sam mislio da su ruje

Ne čitaš pažljivo, Rusi su silovali a Ukrajinci oslobađali.
gedza.73 gedza.73 08:08 22.10.2023

Re: .

gvozden1
I ko od njih predstavlja srpsku naciju, ove Nišlije?
Koliko glasova oni dobijaju u Nišu?

gvozden1
Poznaješ li ti uopšte Srbe, naciju?

POKS - 3,81 odsto

faza 1

faza 2


Levičari, bivši komunisti, subnorovci, danas 'građanisti', koji su za 'evropske vrednosti' ali samo uz duboko usađene komunističke principe (recept za katastrofu)
Levičari, bivši komunisti, subnorovci, danas patriJote, koji su za BRICS, ŠOS, ODKB, Crvenu armiju i ostale nebuloze poput one da ovog puta proleteri sigurno osvojaju Ameriku i Englesku (ponovo recept za katastrofu)
Desničari, bivši antikomunisti, koji su za 'istočne vrednosti' a kao jedini izlaz vide povratak Rusije na Balkan (<prethodni rezultat>

Ali svaki jebeni put. I svaki put isto.
Državu koja i kulturološki i geografski i privredno pripada Evropi gurati ka azijskim totalitarnim autokratijama se svaki put pokazalo kao pogubno i uvek je takvo uređenje na kraju nanelo štetu Srbiji.


gedza.73 gedza.73 08:29 22.10.2023

Re: .

E takav si, ali to ne shvataš.

Ovo ti je Srbija.
velikoj anketi „Borbe“ početkom 1989. godine

ništa nije interesantnije od činjenice da je 69 posto svih anketiranih, u svim republikama, izrazilo uverenje da je samoupravni socijalizam najbolje moguće rešenje i najbolji sistem za našu ondašnju domovinu

Srbija sa 70, a najveću podršku imao je u Makedoniji, Crnoj Gori te Bosni i Hercegovini — nestvarnih 85 posto građana tih republika čvrsto je verovalo u ispravnost i superiornost samoupravljanja

30 posto građana Slovenije htelo je prelaz na „buržoasku demokratiju“, a isto samo 20 odsto građana Hrvatske i 15 odsto građana Srbije

Podrška za monarhiju gotovo da nije postojala u Srbiji, statistički gledano, a veliko iznenađenje je to što je bitniju podršku uživala samo tamo gde je najmanje očekujete: u Sloveniji se pet posto anketiranih izjasnilo za kralja

gvozden1 gvozden1 13:55 22.10.2023

Re: .

faza 1

faza 2

Eto kako mali, glupi Perica vidi Srbe.
Mali, ajd daj još koju sličicu.
gedza.73 gedza.73 17:24 22.10.2023

Re: .

gvozden1
Mali, ajd daj još koju sličicu.


10.07.2023.
Na potencijalnom referendumu o ulasku Srbije u savez BRIKS (Brazil, Rusija, Indija, Kina i Južnoafrička Republika), za ulazak bi glasalo 43,2 odsto ispitanika, a verovatno za bi glasalo još 16,5 odsto

Na pitanje o tome ko je najvažniji ekonomski partner Srbije, 69,9 odsto ispitanika odgovorilo je da je to EU

08.03.2012.
Većina njih, sa izuzetkom stanovnika Hrvatske, Srbije (tj. sa Kosova), i pripadnika starije generacije Hrvata u BiH, smatra da bi život bio bolji da je SFRJ opstala sa istim političkim sistemom i odnosima između republika kao za vrijeme vladavine Josipa Broza Tita.

Protiv članstva u Uniji je u ... Srbiji se tako izjašnjava 47 odsto starije generacije, i 48 odsto rođenih 20 godina kasnije.

Istraživanje pokazuje da pripadnici obje generacije nisu mnogo putovali u EU

U mogućnost raspada EU vjeruje većina rođenih 1971. godine u Hrvatskoj, Srbiji, Makedoniji, kao i Srbi u BiH

Sviđa ti se ova apstraktna umetnost kako Srbi sebe vide?

gvozden1 gvozden1 17:56 22.10.2023

Re: .

Sviđa ti se ova apstraktna umetnost kako Srbi sebe vide?

Mene fascinira kako ti vidiš svoj narod, i kako sebe vidiš.

Tipično skorojevićski, pljuje na narod ističući sebe.

Samo, plitko je to, vidi se kakav si, očigledno je.
gedza.73 gedza.73 18:06 22.10.2023

Re: .

Mene fascinira kako ti vidiš svoj narod

Mene fascinira da u anketi kažu kako je naš najveći ekonomski partner EU a istovremeno oće u BRICS. I da su sa skoro 50 posto protiv ulaska u EU a da tamo nisu putovali. Ili da većina anketiranih u Srbiji smatra da bi život bio bolji da je opstala SFRJ sa Titovim političkim sistemom.
Onih standardnih 15 posto što je za 'buržoasku demokratiju' to sve go izdajnik i strani plaćenik koji oće da nas uništi.
plitko je to, vidi se

Slažem se. Plitkoumno što se vidi iz anketa.
gvozden1 gvozden1 18:32 22.10.2023

Re: .

Onih standardnih 15 posto što je za 'buržoasku demokratiju' to sve go izdajnik i strani plaćenik koji oće da nas uništi

Sebe u toj grupi vidiš:)
Neskromno.

Jbt, davno je ta moda prošla, kad su se ljudi hvalisali time.

Pregazilo te vreme, al tako je to kad je neko zaostao.
gvozden1 gvozden1 18:32 22.10.2023

Re: .

.
newimprovedtadejus newimprovedtadejus 10:47 23.10.2023

Re: .

benedykt
newimprovedtadejus

te takvom kvalitetnom teoretičaru poput tebe sigurno neće biti teško da me prosvjetliš na temu tog naduvavanja cifara kako kažeš..
kako je to tačno išlo?
dal bi bio u stanju da kažeš kako se to tačno naduvavaju cifre rasta? cjenim da pošto ti nisi tamo neki copy paste internet znalac ti ćeš to zacjelo moći malo i da objasniš..
Odavno su već urađene alternativne kalkulacije i manje više dokazano da SSSR u vremenu 1928-1941. nije video ali ni na razglednici bilo kakav dvocifreni ekonomski rast na godišnjem nivou. Računali sve ponovo oni zlikovci na trulom Zapadu, a negde pred kraj te nesretne Sovjetije je i lokalni ekonomista Grigorij Hanin u svom radu pod nazivom Lukava cifra, jasno pokazao da je cela ta priča sa uspesima sovjetske ekonomije bila najobičnija šarena laža. Hanin je potom izračunao da je ekonomski rast u tom konkretnom periodu bio nešto malo veći od 3% na godišnjem nivou, što je bilo skoro pa duplo manje čak i od onoga što zlikovci sa trulog Zapada dobili u svojim kalkulacijama.
Naravoučenije, nađi Haninove radove na tu temu i sve će ti se samo kasti na temu kako su se naduvavale cifre i lažirala statitistika.

Tako da sve te mitomanske priče nemaju podlogu u realnosti, da sad ne idemo u detalje kako su i ti famozni petogodišnji planovi bili haotični da tu nikakvog realnog planiranja nije ni bilo, već da se sve svodilo da se zadaju unapred neke ekonomske cifre pa se onda to sa malo lagarije i dobre propagande sve nekako kao fol ispuni. Da se za sve to pri tome maksimalno koristila robovska radna snaga zatvorenika po Gulazima, i da su za svaki neuspeh, kakvih je bilo ne zna im se broj, optuživani peta kolona i/ili strani špijuni.

Čisto da ne zaboravim, čak je i ta famozna industrijalizacija rađena iz prevashodno ideoloških razloga, jer se u skladu sa ondašnjim marksističko-lenjinističkim narativom jedino od radnika i proletera mogao napraviti dobar komunista. Samim time ti su seljaci bili taj jedan nazadni kulački element koga je trebalo nekako bilo kako iskoreniti ili svesti na najmanju moguću meru da ne bi previše talasali…


Šta veliš.. alternativne kalkulacije.. urađene odavno..
eh da..
google stručnjaće..
daklem, nisam te slučajno pitala imaš li kakve predstave kako su tačno pokazane te tvoje odavno iskalkulisane procjene rasta prije 100 godina..
ne mere sve na googlu da se nauči, nešto ipak mora prvo u školi pa onda kroz rad.. pa kad se to ne uradi onda to zveči i svakome ko išta zna o temi je jasno da pričaš uprazno.. e sad ako ti je plezir da možda zasješniš poneku prostotu plezir ti je, inače je blam..

no dakle..
BDP se procjenjuje na osnovu anketa.. da, onih istih kojima nas pitaju za koga ćemo da glasamo..
dakle niko ne ide i ne sabira bilanse okolo, nego pošalje reprezentativnom (nadamo se) uzorku anketu, a koliko ste ovaj kvartal uradili više od prethodnog.. ti mu tamo odgovore po osjećaju pa se stvar onda sabere..
e dakle da bi neko danas mogao da procjeni dal je to tada bilo 3% ili ne.. pa on bi valjda morao da vasrksava te što su odgovarali na ankete i da ih svakog pojedinačno priupita a dobro jel bilo 3 ili 13, kaži.. i tako za svaki taj tadašnji kvartal..
te tako sad tvrditi kako je neko ocjenio, nije neko, nego kao čuveni kako bješe Hamil neki (ovde me podsjeti na onog veselnika što je blogopuku objašnjavao kako će bitkoin da zamjeni valutu tu neki dan od utorka, pa pripovjedao kako je jedan Sabo govorio bla bla bla).. elem tom google kalibru ljudi se uvijek čini da taj neki Hamil i neki Sabo mlogo pametni ljudi..
e šta htjedoh..
e dakle veze sa životom nema..
kad nego sistematski lažira podatke onda probaju da ga uvate danas npr. mjereći koliko mu se sjaje žarulje u gradovima (aka potrošnja struje), koliko mu je ušlo kamiona u fabriku, koliko vozova poćerao itd. itd. pa uglavnom ispadne da manje više niko tu nešto strašno ne laže, evenutalno pegla..
jer čemu..
u dugom roku se sve ipak vidi..
pa i gleadli smo i tu SSSR i današnju Rusiju..
preide imaš i tu međunarodnu trgovinu pa se tu stvari opet ukrste i nema mjesta nekom sistematskom laganju..
bar ne tako kako ti zamišljaš jer ti neki hamil kazo, nije to bilo 30 ni 13 nego 3..
i tako krupnu budalaštinu progutaš a onda ti se pride čini da neko ko ti kaže da ne, to ipak nije tako, ipak postoji obilje literature na temu i tih 13% nikome nije sporno, nije bilo čak ni na vrhuncu hladnog rata..
ti nađeš nekog hamila i onda kao em sad znaš em ideš i ničim izazvan i nepitan objapnjavaš..
brate mlogo je
newimprovedtadejus newimprovedtadejus 10:53 23.10.2023

Re: .

gedza.73
Mene fascinira kako ti vidiš svoj narod

Mene fascinira da u anketi kažu kako je naš najveći ekonomski partner EU a istovremeno oće u BRICS. I da su sa skoro 50 posto protiv ulaska u EU a da tamo nisu putovali. Ili da većina anketiranih u Srbiji smatra da bi život bio bolji da je opstala SFRJ sa Titovim političkim sistemom.
Onih standardnih 15 posto što je za 'buržoasku demokratiju' to sve go izdajnik i strani plaćenik koji oće da nas uništi.
plitko je to, vidi se

Slažem se. Plitkoumno što se vidi iz anketa.


a šta ima tu da fascinira.. ko je uopšte pravio anketu, kako je pitanje glasilo, dal je bilo sugestivnosti, koga je pitao.. to sve skupa moš mačku o rep..
meni je daleko ilustrativnije da u Srbiji nemaš komunističku partiju dok u skoro svim ostalim istočnim evropama imaš.. ima i kod bugara..
možda zbog tih devedestih i zlobe, komunizam je kod nas baš baš zatrta ideja..
mi više ne vjerujemo ni u onaj osnovni kolektivizam koji ti objasni da jbt ne bacaš đubre kroz prozor, to je i tvoje dvorište a kamo li šta više
gedza.73 gedza.73 11:07 23.10.2023

Re: .

meni je daleko ilustrativnije da u Srbiji nemaš komunističku partiju

U bugarskoj skupštini komunisti pričaju isto što i naši o doživotnom zaposlenju, 'besplatnom' zdravstvu i obrazovanju, penziji, letovanjima...
mi više ne vjerujemo ni u onaj osnovni kolektivizam koji ti objasni da jbt ne bacaš đubre kroz prozor

Ovo je poptuno druga priča.
ko je uopšte pravio anketu, kako je pitanje glasilo, dal je bilo sugestivnosti, koga je pitao.. to sve skupa moš mačku o rep..

Različite ankete pokazuju trend da dobar deo poseduje tu 'žal za mlados' kad se živelo a nije se radilo.
komunizam je kod nas baš baš zatrta ideja..

Nije baš tako. To što bi radnička klasa vozila mercedes a živela u komunističkom socijalizmu pokazuje raspolućenost a ne da je komunizam umro.
Komunizam je bio na vlasti u mnogim totalitarnim, jednopartijskim državama. Uglavnom je na duže staze doneo bedu, siromaštvo, uništio slobodu govora. Ne postoji komunistička zemlja u koju se narod useljavao zbog komunizma. Iz komunističkih zemalja se bežalo.
newimprovedtadejus newimprovedtadejus 12:21 23.10.2023

Re: .

gedza.73

mi više ne vjerujemo ni u onaj osnovni kolektivizam koji ti objasni da jbt ne bacaš đubre kroz prozor

Ovo je poptuno druga priča.


pa nije druga priča nego baš ista..
samo ti komunizam vidiš kao nekakvi besplatni stanovi i penlučenje po otetim vilama vs siromašni seljaci..
a kad čitaš orginalnu literaturu, odakle je ideja potekla, pa pročitaš osvrt iz današnjeg ugla ko je podržavao komunizam, kako i zašto (tu preporučujem Sylvia Nasar, Grand pursuit) onda vidiš da ideja upravo jeste potekla iz želje da se život učini malo boljim i lakšim najsiromašnijima e jer može i jer će to učini život boljim i lakšim i onima koji imaju..
ideja je dakle da učiniš nešto za dobro kolektiva i kad tebi lično ne donosi nikakvu konkretnu korist osim znanja da si učinio dobro kolektivu..
stvar je zglajzala utoliko što se pokazalo da se čudvištem zvanim tržište ne može lako upravljati a da sreću dodatno kvari ljudska psiha, pogotovo kad se sudari sa mnogo drugih psiha..

komunizam nije vozim mercedes vs juga..
nego radim za kolektiv i ne smeta mi da proizvod svog rada dijelim sa kolektivom i to ne prema zaslugama..
ispostavilo se da to baš i ne ide..

e te želje da nekome da mimo zasluga kod nas je vidno nestalo..
čini mi se više nego u drugim bivšim istočnim sapatnicima i sad dal zbog rata, bijede, nepovjerenja, istorije (možda i turske).. ko zna..

gedza.73 gedza.73 12:41 23.10.2023

Re: .

newimprovedtadejus
pa nije druga priča nego baš ista..

Koja su onda komunalna preduzeća po selima odvozila otpad za vreme komunizma?
(pre rata nije bilo plastičnih kesa, džakova i gajbica)
Gde su bili putevi po selima da komunalci dođu? Gde su odvozili đubre? kad se pogleda Beograd iz filmova sedamdesetih ono izgleda kao najprljavija turska mala a ne kao glavni grad.
ideja je dakle da učiniš nešto za dobro kolektiva

Priča meni čovek (domaćinska kuća, vredni i pošteni generacijama) kako su nakon rata upali predratni neradnici i lopovi da dele tuđe.
- Ne znaš ti ko je on ali ja ti kažem da nije nikome zlo učinio. Počeli su da mu dele njive. A nije baš sve otišlo u zadrugu nego su i sebi prisvajali. Niko im ništa nije smeo. Postali su vlast. Šljam bili a šljam i ostali.
Onda mi kaže ko su. I vidim da ne greši.
komunizam nije vozim mercedes vs juga..

U konačnici jeste. Ne bukvalno. Komunizam mora da kupi tries peticu i onda proizvodi fapa narednih sedam decenija dok je kapitalizam napravio mercedesa od 800 konja. A između je obrazovanje, tehnologije, napredak, zakoni, porezi, putevi, sudstvo, zdravstvo...

Kod nas su na vlasti bili hajduci koji su pljačkali i jataci koji su od toga živeli. Njihovu priču o 'jednakosti' i 'pravdi za sve' ipak solikavaju zločini, pljačka i rezultati višedecenijske vladavine.

Nama su državu uređivali i vodili ljudi poput Čaruge

Tu se sprijateljio sa razbojničkom grupom Kolo gorskih tića, pod vođstvom Bože Matijevića (zvanog Crveni Božo). Grupu su uglavnom činili dezerteri, a koji su se svi gnušali bogatih slavonskih seljaka i pljačkali ih bez milosti pod izgovorom borbe protiv kapitalizma, a takođe se nisu ustezali da ubijaju ljude.


Da je pretekao nakon rata bi bio visoki funkcioner i uvaženi Drug Građanin.

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana